![]() |
#31 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: zwyczaje w waszych '' nowych'' krajach zamieszkania
Cytat:
Olejkiem czy kremem tez smaruje corcie tylko w razie potrzeby, a nie codziennie. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39302380] A czy to nie kwestia temperatury i tego, że wieczorem chłodniej, to i życie kwitnie? Zresztą, u nas latem też to powoli normą się staje. A ja ze starszą (z młodszą już też raz) wszędzie chodzę, bo zwyczajnie - nie zawsze mam ją z kim zostawić, jak chcę iśc na kawę z przyjaciółką do knajpki to z młodą. Coś za coś, dzięki temu moja córa nie jest dzikus. [/QUOTE] Latem moze i tak, ale takie wychodzenie ma miejsce przez caly rok. No dla mnie nie do pomyslenia, zeby dziecko 2-3 letnie o 22 nadal bylo na chodzie. To sie przeklada pozniej na to, ze 14-latki normalnie spedzaja weekendowe noce poza domem do 3-4 rano. I to juz mi nie odpowiada. Natomiast wychodzenie z dzieckiem do kawiarni czy restauracji jak najbardziej tak. Ani w Hiszpanii ani w Maroku male dziecko nie przeszkadza, nawet jak troche poplacze czy pokrzyczy czy zrzuci lyzeczke ze stolu ![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym, ja nie slyszalam o mamach, ktore sa na wychowawczym, nie ma tu wychowawczego jako takiego. Jest maciezynski, dzieci ida w roczek do przedszkola, czy mama pracuje, czy nie. Zreszta z jednej pensji nie da sie utrzymac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A czy nie jest tak, ze po tym roku macierzynskiego to tatusiowie potem biora tacierzynski i zostaja z dzieciakami w domu? Wiekszosc naszych dzieciatych znajomych tak wlasnie robi- mamusia po roku wraca do pracy a w domu zostaje tatus ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo szok, czyli kraj nie dla mnie fajnie tak poczytać o innych, w szczególności kiedy Polska wychodzi na plus ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Jak dlamnie to jednak Skandynawia wygrywa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Nie, rok jest macierzyńskiego i ten rok jest dzielony pomiędzy oboje rodziców. Popularne jest dzielenie pól roku mamusia pół tatus.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mieszkalam 8 lat, teraz od 2 juz nie, ale bardzo tesknie za Malmö ![]() Ja tez nie slyszalam o wychowawczym, macierzynski sie konczy, miejsce w przedszkolu dostac musisz i wracasz do pracy ![]() ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
Mi osobiscie ciezko jest twierdzic, ze u nas w Polsce jest gorzej bo jednak kocham nasz kraj, ale wiele rzeczy mnie u nas razi i porownywanie jest dla mnie naturalne bo mieszkalam i tu i tam ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
hej .. ja mieszkam w Norwegii ... jak na razie czekam az Mlody sie urodzi.
ale z tego co wiem - czego sie dowiedzialam od znajomych zaobserwowalam ![]() ![]() wiadomo opieka prenatalna w Norwegii - koszmar !! sorry serio serio - kraj cywilizowany a ja czuje sie jakbym byla w sredniowieczu ... ale da sie przezyc ![]() opieka nad dzieckiem ... mozna powiedziec ze spotkalam sie z przykaldem ze dziecko wychowuje sie same ... moja znajoma Norwezka yhmm jakby to ujac nic nie robila ... dziecko samo biegalo polnagie po domu ... spik pod nosem ... - no ale nie choruje czyli jest OK. ost .. kolezanka Polka byla z malym dzieckiem 10miesiecy na pogotowiu .. dziecko 40stopni goraczki przelewalo sie przez palce .. na rzut oka widac ze Serio cos nie halo ... a lekarz - '' dziecko ma katar '' - co sie okazalo mialo zapalenie oskrzeli - czasami sie zdarza, ale kolezanka byla ciut oburzona podejsciem ze sie musiala prosic o jakiekolwiek badania wzgldem dziecka. przedszkole ... - jak dla mnie odlegly jeszcze teamt, ale wslanie dwie kolezanki pracuja w przedszkoalch ... tak norma jest ze dziecko 3-4-5 letnie mozna spotkac w pampersie ... ciagle chca byc noszone na rekach ... Ale podoba mi sie to ze wlasnie nie patrzac jaka jest pogoda - Dziec Wychodza na spacer czy to snieg deszcz czy slonce .... rodzice dostaja rozpiske jakie ubrania musza dziecku zapewnic do przedszkola ... grupy nie sa duze max15 dzieci przy 3-4 opiekunkach !!. co do wozka sama bede miala dosc ''masywny'' ale mieszkam w Bergen wiec tu co chwila pada .. robia sie kaulze bloto ... wiec musi on spelniac jakies wymogi ... przeciez to ma byc spacer z dzieckiem a nie zdobywanie Mont Everestu prowadzac wozek ![]() no i sie rozpisalam .. jak mi cos jeszcze do glowy przyjdzie postaram sie napisac ![]() pozdrawiam was MamuSki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak powinno być, ze kiedy tylko chcesz zawsze jest miejsce dla dziecka w żłobku czy przedszkolu Cytat:
![]() Cytat:
ooo to tez mi się bardzoo podoba, nic mnie tak nie irytuje jak przewrażliwione matki, które obgadują inne mamy w stylu "jak ona mogła przyprowadzić do przedszkola/żłobka dziecko z katarem" ![]() Czyli wszędzie plusy i minusy, jak zwykle ![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mialam taki i w takim jasnym kolorze tez: http://www.emmaljunga.com/pl/Wozki_d...Combi-841.html Teraz mam Roan marita i jakosc jest w porownaniu z emaljunga bardzo kiepska ![]() A plusy i minusy sa wszedzie, trzeba tylko przemyslec co jest dla kogo wazne ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
wańka wstańka
|
Dziewczyny mieszkające w Skandynawii możecie napisać jak wygląda tam kwestia:
klapsów, podnoszenia głosu na dzieci różnice kulturowe: np.stosowanie ar i akazów wobec dzieci Kiedyś była głośna sprawa wykradzenia dziecka polskiego z Norwegii, gdy zostało ono umieszczone w rodzinie zastępczej na podstawie absurdalnych zarzutów (np. dziecko okazywało smutek w szkole po stracie babci i zostało to zinterpretowane jako coś nienormalnego).
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja uważam, że jest po prostu brzydki, a słowa "czołg" użyłam ze względu na jego wagę ![]() Ale o moim aktualnym wózku tez nie raz słyszałam, że jest paskudny ![]()
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2013-02-19 o 18:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Poza tym uważam, ze wóżek dostosowuje sie do terenu, po którym sie jeździ oraz do pogody, która w danym kraju panuje. ![]() Już nie wspomnę o jakości chodników, wysokości krawężników itd. Polska w porównaniu np. z UK ma warunki beznadziejne w tej kwestii, chociaż ponoć wprowadzane są usprawnienia. Dla mnie z czołgiem kojarzą się wózki typu TAKO ![]()
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W przedszkolu dzieci wychodzą na dwór codziennie i to na długo, muszą naprawdę żaby z nieba lecieć żeby nie wyszły. Nikt tu dzieci nie wyręcza ani rodzice ani panie, pomagają jak dziecko się niedoubiera ale generalnie dzieci przychodza już do przedszkola dość samodzielne. Poza tym są, jak mi się wydaje, odważneijsze, bardziej otwarte niż dzieci w Polsce. Mogą biegać i głośno sie bawić, czasem jak dla mnie za głośno ![]() Ale jednoczesnie są mniej rozwinięte jakby to powiedzieć artystycznie, manualnie, śladowe ilości przedstawień w przedszkolu, żadnych w szkole, mało deklamowania wierszy. W naszej podstawówce co roku jest taneczny festyn dla dzieci klas 1 do 4, masakra. One nie tańczą ale maszerują, robią skłony, zero wyczucia rytmu. Nie podoba mi się w systemie szkolnym to, że dziecko praktycznie musi decydować o swojej przyszłości po 4 klasie podstawówki.
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W razie gdy sa jakies podejrzenia przemocy w domu czy zaniedbywania to opieka spoleczna zaraz reaguje, ale z tego co slyszalam to kilkanascie lat temu bylo to doprowadzone do absurdu, dzieci byly szybko od rodzicow zabierane itp, w tej chwili chyba najpierw staraja sie pomoc, zalatwic jakas pomoc psychologa dla rodzicow i dziecka. Generalnie to dziecko nie jest wlasnoscia rodzica, jest wlasnoscia spoleczenstwa i to mi sie bardzo podoba. Rodzic nie ma prawa robic co mu sie zywnie podoba ze swoim dzieckiem, a takie opinie czesto mozna uslyszec w Polsce niestety : moje dziecko i robie z Nim co chce ![]() Kary jak najbardziej sa, to z rodzin, ktore znalam osobiscie moge dac przyklad : zakaz tv, komputera, jakiegos wyjscia. A co do zakazow i roznic kulturowychto nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi?
![]() |
![]() |
#46 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Z tymi róznicami kulturowymi to zamieszałam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Desia mieszkam w Malmo juz 5 lat, mam 9miesiecznego synka. To moje pierwsze dziecko, wiec trudno mi porownywac, ale pierwsze, co mnie irytowalo bardzo, to to, ze nie mam dostepu do pediatry, tylko ta infolinia albo pogotowie dzieciece. Teraz wyluzowalam, tak jak zreszta moja polozna
![]() Ewi83, rodzice maja do rozdysponowania 480 dni. Moga sie podzielic, jesli wybiora po pol to dostaja jeszcze bonus, jakies dodatkowe dni, nie pamietam ile ich jest. Tata/drugi rodzic ma tylko dla siebie 60 dni, ktorymi dzielic sie nie moze. Niektorzy robia, jak piszesz, ze jak mama wroci do pracy, tata bierze pozostale dni. Inni, jak my, zostawiaja te dni na pozniej, bo mozna je wybrac do 8 roku zycia dziecka. Np moj maz, bedie sobie dni wybieral w wakacje, wiec zamiast np. 3 tygodni, mlody bedzie mial cale dwa miesiace wolne, bo ja tez wezme jakies dni. Z tymze, sa to dni niskoplatne. Jeszcze sobie przypomnialam, ze rodzic ma prawo wrocic do pracy na zmniejszony etat, np 75 albo 50%. Ajah, wszelkie krzyki, szarpanie, nie mowiac o klapsie to przemoc. Rowniez psychiczna przemoc jest bardzo powaznie traktowana. Kto widzi, ze dziecku dzieje sie zle, nawet jesli jest to tylko podejrzenie, moze zawiadomic sluzby socjalne. Szczegolnie szkola czy przedszkole, jesli dyrektor nie zawiadomi, a potem wyjdzie, ze bylo podejrzenie to poniesie konsekwencje. Ja pracuje w szkole podstawowej i musialam sie mocno przestawic, z systemu polskiego do tutejszego. Tutaj dzieci to mali ludzie, nie bezwolne istotki, sa obdarzane szacunkiem. Szczegolnie w szkole/przedszkolu. A z tym miekszcem w przedszkolu jest tak, ze w ciagu 4 miesiecy od zloenia wniosku gmina (chyba to jest polski odpowiednik?) musi znalezc dziecku miejsce w przedszkolu. Nie ma jakis glupich punktow i takich tam. Kazdy, kto ma prawo do przedszkola miejsce dostanie. Oczywiscie, moze byc to drugi koniec miasta, ale miejsce bedzie. Edytowane przez martalady83 Czas edycji: 2013-02-19 o 19:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Mi tez, docenilam to dopiero, gdy sama urodzilam synka, wczesniej o tym wszystkim jakos specjalnie nie myslalam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mówię, że to źle ale to ma dwie strony medalu, czy ingerencja państwa w wychowanie dzieci nie jest zbyt duża? Czy nie istnieją przypadki, że nauczyciele czy dyrektorzy nie zawiadamiają odpowiednich służb "na zapas", na wszelki wypadek? Trochę nie mam zaufania do nadmiernego zainteresowania i ingerencji państwa w życie poszczególnych ludzi. A że jest nadmierne to już widać, niestety. Dzieci są odbierane rodzicom z błahych powodów.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-02-19 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym nie chciała, żeby moje dziecko było własnością społeczeństwa ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39314742]Bianko, a powiedz mi, czy w momencie jak mama jest w domu z dziećmi - ojciec jest w stanie rodzinę utrzymać? Bo w PL to byłby jakiś kosmos zupełnie, o czym piszesz - gdyby większość mam nie pracowała, to zęby w ścianę :/ Ojcowie tak dobrze zarabiają czy może to kwestia doposażenia rodziny przez państwo? zasiłki rodzinne jakieś czy inne ulgi?[/QUOTE]
Tak, przecietna pensja wystarcza na utrzymanie rodziny na przyzwoitym poziomie. Przypomnialo mi sie jeszcze z plusów: - brak przymusu szczepień, - szeroko pojeta profilaktyka w zakresie dbania o zeby ( zero cukru, 2-3 razy w roku obligatotyjna kontrola u dentysty, higienistka w przedszkolu kilka razy w roku uczaca prwidlowego dbania o zeby+ fluoryzacja zebow w przedszkolu ![]() -dla dzieci darmowy lub bardzo tani wtedp do wszelkich obiektow sportowych, basenow, muzeow, kin, parkow, teatrow itp a zarazem naprawde szeroka oferta dostosowana nawet do najmlodszych dzieci; w Polsce czesto tzreba sie wykosztowac zeby zapewnic dziecku tego typu rozrywki, tutaj ten koszt jest wlasciwie nieodczuwalny. -powszechne,czyste i dobrze wyposazone pl zabaw |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Byla u mnie raz w pracy burzliwa dyskusja na temat zawiadomic/nie zawiadomic socjalu o tym, ze dziecku dzieje sie bardzo prawdopodobna krzywda (przemoc psychiczna). Nie bylo tak, ze dyrektorka rzucila sie ochoczo do sluchawki telefonu, zeby zawiadomic, kogo trzeba. Dlugo dyskutowalismy na temat tej roziny, ciezko bylo dojsc do porozumienia. Najpierw odbyly sie dlugie rozmowy z rodzicami i wysluchanie ich wersji, dlaczego postepuja, jak postepuja. Szczerze, ja nie slyszalam, zeby ot tak sobie zabierano dzieci, tylko w polskich gazetach swego czasu czytalam. Mam ucznia, ktory jest bardzo nadpobudliwy i agresywny. Jego ojciec potrafi krzyknac na niego, jak np. go odbiera ze szkoly. Ale nikt nie zawiadami socjalu, wiemy, jaki jest stosunek rodzicow do dziecka. Nauczyciele i dyrektorzy sa tez ludzmi i znaja swoich uczniow i ich sytuacje. Oczywiscie, sa rozni ludzie, ale ogolnie mysle, ze kazdy stara sie byc w miare obiektywny i zdroworozsadkowy. Aha, cos sobie przypomnialam. W Szwecji swietlice przyszkolne nie sa zamykane na ferie i wakacje. Dzieci maja pelne prawo uczeszczac. Sa rozne zabawy, aktywnosci, wypady. Jest to odplatne, ale kazdego stac. Czasami rodzice az naduzywaja. Znam dziecko, ktore bylo na swietlicy codziennie od 7 do 18, nie wazne, czy ferie, czy nie. Zero wakacji! Az szkola wydala nakaz, ze kazde dziecko musi byc wolne od szkoly przynajmniej przez tydzien. Edytowane przez martalady83 Czas edycji: 2013-02-19 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do plusów: w Niemczech leki dla dzieci są bezpłatne
![]() |
![]() |
#56 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
kochany przez wszytskich barnevernet ![]() to jest tak ze niby jest to instytucja państwowa ... ale rządzi się swoimi prawami - jest ''kontlowowana'' w minimalnym stopniu prawie Zerowym. ogolnie jak wiadomo powinno chronic dobro dziecka - tak i to robi, choc czasami z szokujacymii rezultatmi - tak jak wspomnialas jest kilka dosc przykryw spraw kiedy to ten urzad odebral dzieci Polakom - ale ni tylko zacytuje Cytat:
Cytat:
i ciag dlaszy cytyowania Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez kasia86bgo Czas edycji: 2013-02-19 o 20:15 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tutaj leki dostaje się od lekarza podczas wizyty. Opieka zdrowotna jest całkowicie sprywatyzowana, wiec jej koszt uzalezniony jest od rodzaju wykupionego ubezpieczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Homeopatyczne?
![]() Antybiotyk tylko na poważne schorzenia w rodzaju zapalenia oskrzeli(co mi się podoba). Angina to nie choroba tylko niedogodność ![]()
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze chore nie byly, z synem chodzę bo ma AZS i dostajemy emolienty. Jak zapytałam, o jakies witaminy dla dzieci, tak uodparniajaco w zwiazku z przesileniem zimowym to pani popatrzyla na mnei jak na kosmite i zalecila duzo ruchu na swiezym powietrzu i owoce ![]() Kolezanki syn w zwiazku z uporczywym oskrzelowym kaszlem dostal syrop ziolowy i zalecenie spania przy otwartym oknie i duzo ruchu na swiezym powietrzu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Na pewno bardzo wygodny dla dziecka ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.