![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ryż w kościele
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3938833 8]O lol. wez sie uspokoj co? w tym kosciele jest zwyczaj ze koscielnemu soie placi i nic na to nie poradzisz. a skoro ksiadz mowi ze syp ale sprzatnij to sie do tego dostosuj a nie sie rzucasz ze o bosz koscielny bierze kase[/QUOTE]
Brał, bierze i będzie brać. Ja teżmu przecież zapłacę "za usługę". Tylko tu chodzi o kwestię dopłacania. Jego funkcja polega na tym, że ma sprzątnąć kościół przed i po uroczystości, a tego nie robi, więc siłą rzeczy - za nieróbstwo mam mu jeszcze dopłacać? Dostanie tę stówę z racji swojego urzędu i tyle - ja mu grosza więcej nie dam. a jaki jest zakres jego obowiązków to mnie nie interesuje..... U mnie nikt ryżem nie sypie, wieć sprawy nie ma.... Koniec tematu, bo się wkurzyłam!!!!
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Weź trochę wyluzuj bo ci żyłka pęknie do tego 2014 roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Co za paranoja! Pierwszy raz słyszę o tym, by ktoś zabronił sypania Młodych ryżem, monetami, bańkami czy konfetti. Komu to przeszkadza??
Zwyczaj od lat, a nagle wszyscy się zrobili porządni i ekologiczni. ![]()
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po drugie - wcześniej napisałam, że moja siostra na dzień przed ślubem musiała przyjść i sama posprzątać kościół, ustawić i udekorować krzesła i klęczniki oraz ozdobić ławki. Nie robiła tego ze swoich materiałów i wg swojego widzi mi się, tylko z tego czym dysponuje kościół na tę okazję - a to już chyba jest w kompetencji kościelnego. On tylko otworzył i zamknął kościół - skasował stówę. Wielka wojna była o to u mnie w rodzinie, tak że nawet dziadek do niego poszedł i kazł mu oddać te pieniądze, bo to jest normalne żerowanie na ludziach, a on jest tylko pasożytem.... Ja nie mówię, że każdy jest taki. Są ludzie sumienni, którzy uczciwie biorą pieniądze za faktycznie wykonaną pracę i chwała im za to! Więc siłą rzeczy - byłabyś szczęsliwa z tego powodu, że musisz sama sobie kościół przed ślubem posprzątać, udekorować i jeszcze za to komuś zapłacić?
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() na twoje ostatnie pytanie nie będę odpowiadała, masz problem, twoja sprawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
Co do sprzątania to się zgadzam z dziewczynami że sprzątac powinien ten kto dekoruje kościół.We Włoszech firma dekoratorska zdobi kościół i przed kościołem i zaraz jak wszyscy wyjdą to sprząta w kościele i przed kosciołem.Kościelny chyba nie sprząta kościoła i nie zamiata przed kościołem
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tu się trochę nie zgodzę. Koleżanka miała na weselu satynową, ciemnozieloną sukienkę. Były bańki, nawet przy stole (każdy z gości dostał taki mały "bańkownik" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Work, work, work
|
U mnie był ryż i grosiki, ksiądz nie miał nic przeciwko, mimo iż to sanktuarium było i wiele zakazów pod tym względem było, a z tym o dziwo nie. Jeżeli zaś chodzi o dekoracje, to był całkowity zakaz strojenia kościoła, nie mówiąc już o wynajęciu jakieś firmy. Jedynie świeże kwiaty przynosiły siostry zakonne, którym trzeba było za nie zapłacić (cena z góry ustalona).
Są też parafie, gdzie jest całkowity zakaz sypania ryżem, grosikami i innymi cudami, ksiądz sobie tego nie życzy i już (moja obecna parafia, też sanktuarium). Można by rzec, co parafia to inny obyczaj i decydując się na jej wybór, trzeba uszanować zasady tam panujące.
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a no to jednak bańki nie są dobrym pomyslem a płatki róz? tez potrafia barwic ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Tak barwia. jak ktos przypadkiem rozetrze taki platek na ubraniu to jest to mega ciezkie do sprania
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Za to współpracuje z osobą robiąca dekoracje w kościołach i wiem jak to wygląda od drugiej strony bo niejeden kościół dekorowałam. Dodatkowo nie bardzo rozumiem czemu firma dekoratorska czy osoba robiąca dekoracje ma sprzątać. Owszem po sobie powinni, ale mycie podłóg? Składanie dywanu czy zbieranie konfetti/ryżu? Nie ![]() My wchodzimy do sprzątniętego kościoła, ewentualnie w trakcie sprzątania... Robimy dekoracje i to co sobie młodzi wymyślą, po czym ogarniamy SWÓJ rozgardiasz i wychodzimy. Wracamy po ślubie i rozbieramy swoje rzeczy. Nie myjemy podłóg, nie zamiatamy, nie odkurzamy. Czasami pomożemy rozstawić krzesła, klęczniki czy dywan ale to dlatego że niektórzy kościelni to mocno wiekowe osoby i ciężko im w pojedynkę to zrobić. A nas to znowu nic nie kosztuje. I jeszcze raz tak jak pisałam... jeśli młodzi nie chcą płacić kościelnemu ekstra za sprzątanie ryżu to niech sami biorą szczotki i po swoich rodzinach ogarną.
Jednego odesłano - i następnie stracono - za nieudaną próbę zabójstwa wyższego rangą studenta, drugi został zabity na arenie w czasie ćwiczeń, a trzeci umarł z przyczyn naturalnych - sztylet w sercu naturalnie powoduje śmierć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Forumowiczko, naucz się udziału w dyskusjach, bo skoro Twoim jedynym kontrargumentem jest "masz problem, twoja sprawa" to ... ![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3942244 6]Tak barwia. jak ktos przypadkiem rozetrze taki platek na ubraniu to jest to mega ciezkie do sprania[/QUOTE] Dlatego ja już kupiłam 5 paczuszek sztucznych płatków ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
u nas ksiądz nie pozwala na ryż, mówi że potem gołębie się zlatują i *rają
![]() co do baniek to ja tez miałam całą sukienkę w kropkach ![]()
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
U nas ksiądz ma na tym punkcie świra i jest całkowity zakaz sypania ryżu, bo potem gołębie wiadomo...
![]() W ogóle nasze księżysko to już wiekowy człowiek i upierdliwy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
U nas to jest tak ,że zawsze był sypany ryż albo były kolorowe konfetti czy grosiki. Nigdy nie było problemu . Teraz mamy nowy kościół i po jakimś ślubie ksiądz ogłosił po mszy prośbę by nie sypać ryżu czy konfetti czy płatków róż bo po ostatnim ślubie musiał sam z odkurzaczem sprzatać.W środku nie wolno i na chodniku też raczej nie , chyba że grosiki , które sie zbiera .Ale jeśli ktoś będzie czymś sypał to nie będzie dla mnie problemem przyjść i to zamieść bo mieszkam koło kościoła i nie robię afery
![]() ![]() ![]()
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
U mnie monetami nie można rzucać bo marmur się obija,platków nie bo marmur nie oddycha
![]() ![]() ![]()
![]() |
#52 |
BAN stały
|
Jak tysiaka biorą za ceremonię to nie ma się co dziwić, że i marmury są
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
jak to nie oddycha ? Moze chodzi o to że zabarwi ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#55 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Ja jestem przeciwniczką sypania ryżu i mam nadzieję, że moja siostra dopilnuje by nikt nie rzucał. A powód jest zupełnie prosty: koleżanka (która nosi soczewki kontaktowe tak jak i ja) wychodziła z kościoła i została zarzucona ryżem. Pomijając już, że miała go wszędzie we włosach (a ma kruczoczarne włosy), w welonie, w sukni, w kwiatach - a nawet w staniku i w majtkach - nie wiem jakim cudem
![]() Ja będę chciała ew. płatki róż i bańki - są specjalne płyny, które nie brudzą ubrań. Poza tym słyszałam, że ryż ponoć brudzi ciemny garnitur, a na białęj sukni może zostawić nieciekawe żołtawe smugi, ale nie wiem czy to prawda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.