Stosunki a zapalenie pęcherza? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-03-22, 19:52   #31
V i x e n
Raczkowanie

GG do V i x e n
Dot.: Stosunki a zapalenie pęcherza?

Jakieś 3 lata temu też miałam podobne problemy. Po każdym stosunku, nie ma zmiłuj - zapalenie pęcherza jak nic. Leczyłam siebie i partner chyba we wszystkich możliwych kierunkach i nic nie pomagało. Dopiero po jakimś roku męczenia się i łykania Furaginy do seksu usłyszałam o czymś takim jak "choroba miesiąca miodowego" czyli zapalenie powstałe przez mikrootarcia podczas długotrwałego współżycia. Zaczęłam zwracać uwagę na dobre nawilżenie + niezbyt długi i intensywny czas stosunku (+ zmiana partnera, ale to nie z powodu zapalenia pęcherza ) i od tamtego czasu mam spokój, z wyjątkiem sporadycznych infekcji raz na kilka miesięcy.

いま、会いにゆきます.

V i x e n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 20:17   #32
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aeronautique Pokaż wiadomość
Bo ja poza badaniem ogólnym moczu, miałam też ICD-9: A19 (osad moczu) i dopiero tam wykryte zostały bakterie. Dlatego się zastanawiam co ma zrobić partner, bo nie wiem czy to wchodzi w skład badania ogólnego moczu

Szportka na stronie widzę że femivaxin 54 zł, to tylko tyle kosztuje?
zależy od apteki. coś ok. 60 zł kosztuje ta kuracja rozpoczynająca 3-miesięczna. potem się kupuje takie pojedyncze blistry przypominające. tych przypominających to brałam z 4 opakowania (chyba).
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 20:47   #33
Iska00
Zadomowienie

Co prawda to prawda. Nawet jak lekarz da skierowanie to czasami trzeba czekać miesiącami na wizytę u specjalisty. Mojemu TŻ kazali przyjść za rok
Teraz wszędzie chodzimy prywatnie.

Druga kwestia jest taka, że jeszcze nie trafiłam na kompetentnego lekarza pierwszego kontaktu.
Każdy ograniczał się do wypisania skierowania i ewentualnie dał receptę na coś na co nawet potrzebna nie była (np. preparat ziołowy). Potem długie oczekiwanie i dopiero specjalista.
Dlatego od razu zaproponowałam Ci wizytę u urologa. ;-)

A do jakiego specjalisty Ty chodzisz?
Do urologa czy ginekologa?

"choroba miesiąca miodowego" czyli zapalenie powstałe przez mikrootarcia podczas długotrwałego współżycia.

W "Jedz, módl się, kochaj" był taki motyw. ;-) Powodem infekcji był zbyt częsty seks ;-)

Edytowane przez Iska00
Czas edycji: 2013-03-22 o 20:52
Iska00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 21:07   #34
ry-bcia
Zadomowienie

Wiem co oznacza zapalenie pęchęrza bo przechodzilam to wielokrotnie i wyjatkowo intensywnie z wymiotami i utratą przytomności włącznie!! Badania potwierdzaly ze byla infekcja bakteryja. Niestety zdarzalo mi sie rowniez wielokrotnie miec identyczne objawy kiedy wyniki badan wykazywaly "mocz jałowy" :conf used:
W koncu ktos mądry mi powiedział ze jezeli wyniki badań są ok, to prawdopodobnie chodzi o podraznienie cewki moczowej. To ten wspomniany przez ktoras z dziewczyn efekt miesiaca miodowego. Niektore z nas maja tego pecha ze intesyny stosunek bedzie wlasnie powodowac takie efekty. Jesli u Ciebie kazdrorazowo jest infekcja bakteryjna to na dzien dobry Twoj facet powinien zrobic posiew moczu. Nie badanie ogolne. To powinno dac jakis obraz.
ry-bcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 23:28   #35
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ry-bcia Pokaż wiadomość
Wiem co oznacza zapalenie pęchęrza bo przechodzilam to wielokrotnie i wyjatkowo intensywnie z wymiotami i utratą przytomności włącznie!! Badania potwierdzaly ze byla infekcja bakteryja. Niestety zdarzalo mi sie rowniez wielokrotnie miec identyczne objawy kiedy wyniki badan wykazywaly "mocz jałowy" :conf used:
W koncu ktos mądry mi powiedział ze jezeli wyniki badań są ok, to prawdopodobnie chodzi o podraznienie cewki moczowej. To ten wspomniany przez ktoras z dziewczyn efekt miesiaca miodowego. Niektore z nas maja tego pecha ze intesyny stosunek bedzie wlasnie powodowac takie efekty. Jesli u Ciebie kazdrorazowo jest infekcja bakteryjna to na dzien dobry Twoj facet powinien zrobic posiew moczu. Nie badanie ogolne. To powinno dac jakis obraz.
Podpisze sie pod tym. Mialam ten sam problem i to jeszcze nie tak dawno temu, bo zaczelo sie w tamtym roku we wrzesniu i ustapilo doslownie 1,5 miesiaca temu. Tez nowy partner i zaraz po pierwszym stosunku zapalenie. Mialam dluga przerwe, wiec czulam sie jakbym wrecz trafila dziewictwo, nawet troche krwi mialam, pomimo tego, ze bylam naprawde dobrze nawilzona. Pozniej, przez wzglad na to, ze bylam w Polsce, nie uprawilismy seksu przez nastepne 2 miesiace. Kolejny stosunek jednak i znowu zapalenie, i tak na okraglo. Myslalam, ze zwariuje. Obwinialam partnera na poczatku, bo mialam przed nim stosunki z innymi mezczyznami i nigdy wczesniej mnie to nie spotkalo. Zrobil badania i okazalo sie jednak, ze jest zupelnie zdrowy. Jest tylko jedna roznica - ja jestem dosc waska z natury, a on dosc hojnie obdarzony, wiec zawsze odczuwam dyskomfort przy rozpoczeciu wspolzycia. Jezeli uprawiamy seks 2 razy w przeciagu 12h, to zawsze sie to konczy infekcja pecherza, z tego wzgledu, ze drugi stosunek z poczatku jest dla mnie dosc bolesny - jest to bol dosc znosny, stad nigdy nie protestowalam . Ale po tych infekcjach jestem duzo ostrozniejsza i jak tylko odczuwam dyskomfort, to po prostu mowie STOP i np. robimy to w innej pozycji, ktora jest dla mnie bardziej komfortowa. Od tego czasu problem sie skonczyl, a juz naprawde bylam zalamana - kilku lekarzy, tabletki, testy, i nie wiedzialam co robic.

Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Czas edycji: 2013-03-22 o 23:31
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 14:22   #36
Leyla89
Zadomowienie

Kobieta aktywna seksualnie jest częściej podatna na zapalenie pęcherza.
Wszystko dlatego, że cewka moczowa u kobiet jest blisko odbytu i podczas seksu bakterie są przenoszone z zewnątrz w okolice cewki moczowej. Wtedy o zapalnie nie trudno

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 16:46   #37
telka146
Rozeznanie

no to i ja sie wypowiem jako doswiadczona w tym temacie, choc w kwestii badan nie pomoge, bo nie wiem. ale moge podzielic sie moja historia i profilaktyka jaka zostala mi zalecona przez urologa.

pare lat temu przeszlam na tabletki anty i zaczelismy chulac z tz do woli. po jakims czasie zaczelam odczuwac jakies dziwne dolegliwosci, ale nie wskazywaly one jednoznaczne na zapalenie pecherza. tz jest lekarzem wiec zrobilismy w domu test dla swietego spokoju no i pokazalo, ze jednak zapalenie jest. dostalam antybiotyk, pobralam pare dni i myslalam ze temat skonczony. ale strasznie mnie mdlilo, jakos ogolnie zle sie czulam ciagle zmeczona itd. wyjechalismy na weekend a tam wiadomo-chulaj dusza, piekla nie ma. potem od razu wrocilam na urodziny kolezanki, a tam wiadomo- alkohol itd. no i rano obudzilam sie z strasznym bolem plecow, temperatura i mdlosciami. co sie okazalo w szpitalu- zapalenie nerki. pozostalosci po poprzednim zapaleniu pecherza. pozniej jeszcze pare razy schizowalam ze mam zapalenie pecherza, bole plecow i goraczke tez miala, dostalam pare razy antybiotyki i poki co - cisza.
posiew czysty oczywiscie itd.

przede wszystkim powinno sie pic duzo wody i jakkolwiek banalnie by to nie brzmialo- dziala. a najlepiej wysikac sie przed stosunikiem, napic wody i do toalety po stosunku. zalecany jest rowniez prysznic po, mycie okolic intymnych tylko z zewnatrz oczywiscie, n/t zeli do hig. intymnej opinie sa podzielone. ja chyba bede powoli od nich odchodzic.
mnie lekarz zalecil po kazdym stosunku lykanie furaginy profilaktycznie. i musze przyznac, ze juz tego nie robie za kazdym razem, ale jesli tylko poszarzujemy za mocno i czuje sie troche obolala po, to lykam jedna, dwie tabletki. polubilam tez sok zurawinowy, jem troche suszonej zurawiny. mozna siegnac po suplement diety zawierajacy wyciag z tego owocu. warto tez brac witamine c. no i dbam o bardzo dobre nawilzenie przy kazdym stosunku.

i tak naprawde to chyba tyle. wydaje sie duzo, ale to sa naturlane odruchy, zwykle kobietom chce sie susiac po stosunku, prysznic tez jest milo wziac, a zurawina jest smaczna.

nie wiem jak dlugo jestescie razem i od jakiego czasu jestes aktywana seksualnie, ale mysle ze w moim wypadku wazne bylo to, ze z tym tz po raz pierwszy w zyciu zaczelam wspolzyc regularnie, mysle ze moj organizm musial przystosowac sie troche do nowych warunkow, wiecej bakterii itd.
nadal mam problemy z infekcjami pochwy, ale to inny temat.
nie mniej jednak pozdrawiam i zycze zdrowia!

Edytowane przez telka146
Czas edycji: 2013-03-23 o 16:49
telka146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-23, 18:00   #38
Black Rainbow
Zadomowienie

Nie wiedziałam, że jedna wypowiedź rozpęta taką burzę.

Po pierwsze nie zasugerowałam Ci autorko, że się nie myjesz, tylko czy dbasz prawidłowo o higienę intymną (ewentualnie czy nie dbasz za bardzo i nie pozbawiłaś się ochronnej flory bakteryjnej) A to oznacza podcieranie się po oddaniu moczu w kierunku odbytu, tak by nie przenieść bakterii w okolice cewki moczowej. To oznacza podmywanie się w podobny sposób. To również oznacza noszenie przewiewnej bawełnianej bielizny, pranej w wysokiej temperaturze (ewentualnie prasowanie jej) Zrezygnowanie ze stringów, gdzie sznureczek raźno przesuwa się z okolic odbytu przenosząc bakterie.

Poza tym przy problemach z pęcherzem należy brać prysznice, zamiast moczyć się w wannie. Strumień wody spłukuje bakterie miejscowo, a leżąc w wannie po prostu w nich pływamy.

Piszę to nie ze złośliwości, o co mnie autorka wątku oskarżyła, tylko z doświadczenia.

Sama cierpiałam bardzo kilka lat temu na powracające zapalenie pęcherza. Leżałam z tego powodu w szpitalu nie raz i nie dwa.

Istnieją szczepionki dla kobiet, u których zapalenie pęcherza ciągle powraca (Uro-vaxom)

Mężczyzna może być nosicielem bakterii, ale bardzo w to wątpię. Dlaczego? No właśnie z tych samych powodów, z których wynika, że rzadziej choruje na zapalenie pęcherza. Zap. pęcherza wywołują głównie bakterie E.coli, które bytują w odbycie i jego okolicach. Niby w jaki sposób penis faceta styka się z jego odbytem?

Poza tym, gdyby te bakterie posiadał, to mimo długiej cewki moczowej dotarłyby już dawno do pęcherza i byłby chory.

Liczy się przede wszystkim profilaktyka: picie dużej ilości wody, jakieś suplementy z żurawiną, picie soku żurawinowego, czy jedzenie jej chociażby w postaci suszonej.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-24, 20:18   #39
blue_apple
Zakorzenienie

Niestety jestem doświadczona w temacie...

Masz rację, że to partner może Cię zarażać, w dwojaki sposób:
- sam może mieć zapalenie bezobjawowe
- bakterie te dla niego są jego naturalną florą bakteryjną, dla Ciebie natomiast chorobotwórczą
Dodatkowo, może być tak, że podczas stosunku bakterie przenoszą się z okolic odbytu w okolice pęcherza, i nie świadczy to o za małej higienie, te bakterie zawsze tam będą, bo tam jest ich miejsce bytowania.

Na początku niech partner zrobi badanie ogólne moczu, jeśli w nim wyjdzie, że bakterie są - posiew.

Dodatkowo jeśli dalej będziesz miała problemy z nawracającymi zapaleniami pęcherza - szukaj przyczyny gdzie indziej, bo jest ich wiele.
blue_apple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-07, 11:09   #40
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika3287 Pokaż wiadomość
Cześć Kobietki!☠
(...)
W ilu jeszcze wątkach wkleisz ten sam tekst?

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości