Mlaskanie, ciamkanie, siorbanie, chrapanie, cmokanie, ćlumkanie.. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-21, 11:36   #31
szprotka_
Zakorzenienie

Dot.: Mlaskanie, ciamkanie, siorbanie, chrapanie, cmokanie, ćlumkanie..

odgłos skubania pięt, albo jedzenie w stylu na starą babcię (z takimi dużymi połknięciami powietrza, i do tego duże kęsy, które się w paszczy nie mieszczą). jak babcie zaczynają komuś słodzić (tu nie chodzi o to co mówią, ale jak to robią, sam dźwięk ich głosu doprowadza mnie do nerwicy). notoryczne wzdychanie.

styropian, albo karton to zło wcielone. zawsze mam ciarki od tego.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 11:38   #32
simsa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nightmare666 Pokaż wiadomość
Nas kobita uczyła w liceum odnośnie ptasiej grypy, że jeśli nie mamy chusteczki to trzeba wytrzeć nos od ramienia aż po nadgarstek
O rrrrany
simsa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 11:51   #33
funk_you
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
odgłos skubania pięt, albo jedzenie w stylu na starą babcię (z takimi dużymi połknięciami powietrza, i do tego duże kęsy, które się w paszczy nie mieszczą). jak babcie zaczynają komuś słodzić (tu nie chodzi o to co mówią, ale jak to robią, sam dźwięk ich głosu doprowadza mnie do nerwicy). notoryczne wzdychanie.

styropian, albo karton to zło wcielone. zawsze mam ciarki od tego.
Spróbuj paznokci na szybie, mazaczek wypisujący się sprawia, że mam ciarki Koszmar

Mój tato ogólnie umie się zachować przy stole, ale dostaję kur.wicy przepraszam za słowo gdy po jedzeniu cyka, gdy coś mu weszło w ząb ile razy ja albo mama mu zwracałyśmy uwagę Nic nie działa.
funk_you jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 12:34   #34
Hadassah
Zadomowienie

Zapomniałam o styropianie, toż to męka jest! Już mam ciary na całym ciele
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 12:44   #35
_groooszek_
Zakorzenienie

Macie ochotę kogoś rozszarpać, gdy wam nad uchem mlaszcze, ciamka, przełyka, gulpa, albo chrapie, albo obgryza paznokcie, stuka nogą, szkrobie długopisem po kartce?

Tak! Męką jest dla mnie podróżowanie środkami komunikacji miejskiej i przebywanie w towarzystwie mojego dziadka który parmanentnie ćlamka - pomimo zwracania mu uwagi

---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

ooo tak, mnie jeszcze siąkanie nosem doprowadza do szału - jakby nie było chusteczek na świecie

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

i jeszcze chrząkanie i odkasływanie...

Gdzieś tu chyba zakpił los. Ona brzydka, brzydki on...
A taka ładna miłość...

_groooszek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 12:56   #36
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Moja współlokatorka jak coś gryzie to brzmi jakby jadła szkło. Nie wiem jak ona to robi, bo w sumie obojętnie co je to jest taki efekt. Brr od razu uciekam z kuchni, jak widzę, że je cokolwiek.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 13:41   #37
elisee15
Zadomowienie

Ja największy problem mam z odgłosem kaszlu, zwłaszcza jeśli ktoś kaszle ciągle przez dłuższą chwilę i jest to taki wilgotny kaszel, w którym niemal słychać jak ta wydzielina się odrywa. Agresor mi się wtedy włącza Nie jestem w stanie tego słuchać, dlatego niejednokrotnie zdarzyło mi się wysiąść z autobusu czy tramwaju jak ktoś tak kaszlał, bo mnie to szalenie obrzydza.
elisee15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 14:09   #38
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

mnie też drażni masę dźwięków. Przede wszystkim chrapanie, mlaskanie, sapanie, pociąganie nosem, głośne kichanie z otwartymi ustami zamiast zasłonić twarz chusteczką.
Skubanie skórek np już mnie tak nie drażni bo nie kojarzy mi się z jakąś paskudną wydzieliną
poza tym drażni mnie nadmierny hałas. Moja babcia jest lekko głucha, w związku z czym radio lub telewizor zawsze muszą być ustawione głośno. Tyle, że czasami babcia to włączy po czym np w ogóle nie ogląda, tylko rozmawia z nami, więc wszyscy muszą krzyczeć. Dla mnie wizyta w domu rodzinnym to męka ze względu na ten hałas, zawsze wszystko przyciszam.

Edytowane przez fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Czas edycji: 2013-04-21 o 14:11
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 14:24   #39
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość

Dodatkowo niecierpie jak ktos siedzi na tej samej np sofie co ja i macha nogą i cala sofa się rusza. Albo stuka w stół. To chyba juz inne zaburzenie
Mam dokładnie tak samo

Cholernie nienawidzę jak ktoś mlaszcze, siorbie, cmoka, ciamka i cyka na zębach wyciągając spomiędzy nich resztki jedzenia. Dosłownie furii dostaję Kiedyś w autobusie pewna babka cykała tak właśnie bo za dużo żarcia jej wlazło pomiędzy zęby to myślałam że moje szaleństwo sięgnie zenitu.
Raz jak wracałam z młodszym synem (3,5 l.) i mijał nas facet który po chamsku odcharkał flegmę i splunął to mój młody bez certolenia mówi na cały głos "o fuuujjj... jaka świnka"
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 14:29   #40
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Macie ochotę kogoś rozszarpać, gdy wam nad uchem mlaszcze, ciamka, przełyka, gulpa, albo chrapie, albo obgryza paznokcie, stuka nogą, szkrobie długopisem po kartce?

Witam w klubie mizofoników.

Zakładam wątek, bo wielu tematach (o zachowaniach, które dziwią, o współlokatorach, o wkurzających zachowaniach) przewija się ten temat, a mało znanym faktem jest to, że to jest zaburzenie. W Polsce jeszcze nieoficjalne i bardzo mało się o tym mówi, ale część psychologów już wie, że istnieje coś takiego jak mizofonia.

Zagramanicą czasami mówi się na to SSSS - Selective Sound Sensitivity Syndrome.

Objawia się wstrętem/lękiem ale głównie złością i agresją w stosunku do osoby, która znienawidzone dźwięki wydaje. Zwłaszcza, gdy jest to osoba bliska lub znajoma.

Ja od wieków mam przez to problemy w związkach, bo potrafiłam się wydrzeć na mojego faceta, że za głośno je...i weź tu wytłumacz, że to się ledwo kontroluje

Mam nadzieję trochę spopularyzować ten termin i świadomość, że coś takiego w ogóle istnieje. Rysuję też taką serię która się nazywa "Słowa, których nie znasz", i często te rysunki pojawiają się w różnych miejscach w sieci - mam nadzieję, że z tym też tak będzie. Nie chcę podawać linku do bloga, bo nie chcę, żeby było to potraktowane jako reklama.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mizofonia
http://mizofonia.info/
http://wyborcza.pl/1,75400,10241921,...t_tortura.html
http://m.onet.pl/styl-zycia/kobieta/...chologia,33mjb

O Panie!
Jako dziecko biłam się z bratem z tego powodu. Wpadam w furię, jak ktoś mlaska itd.
No jak tak można do %$&*^$#

Sama miałam wybrać się do psychologa.

To tak utrudnia mi życie, że ten kto tak nie ma, nie wie co to znaczy

Nienawidzę też chrapania. Parę lat temu nakrywałam się 2 poduszkami, aż miałam odciski na uszach

Oprócz w/w czynności, nienawidzę też jak brat jedząc obiad, stuka widelcem o talerz.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 14:37   #41
wesna
Wtajemniczenie

Mnie tam się wydaje, że NIKT nie lubi odgłosów siorbania, chrapania, cmokania.... ? Więc żeby od razu robić z tego jednostkę chorobową? ;-)

(Ja z powodu zbyt głośnego chrupania przez innych popcornu przestałam chodzić do kina )
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 14:40   #42
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Mnie tam się wydaje, że NIKT nie lubi odgłosów siorbania, chrapania, cmokania.... ? Więc żeby od razu robić z tego jednostkę chorobową? ;-)

(Ja z powodu zbyt głośnego chrupania przez innych popcornu przestałam chodzić do kina )
myślę że chorobą jest to wtedy kiedy cudze dźwięki uniemożliwiają Ci normalne funkcjonowanie. Tak poza tym jak po prostu tego się nie lubi to chyba oczywiste
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 14:42   #43
kasiencja
Pani Buka

Cytat:

niby nikt nie lubi, ale w takim razie dlaczego tyle osób to robi? (nie mówię o dźwiękach których powstrzymać się nie da, jak np. chrupanie jabłka czy grzanki, ale siorbaniu czy otwieraniu buzi przy jedzeniu).

i nie musi chodzić o odgłosy jedzenia, ale też inne które normalnie ludzie nie denerwują. poza tym w artykułach podkreślona jest nieracjonalna, wyolbrzymiona reakcja (także somatyczna) na wybrane dźwięki. ja potrafię cała się trząść, tłumiąc w sobie taką wewnętrzną furię, i nie da się tego opanować, więc poniekąd cieszę się, że nie jestem jedyna

i "nielubienie" nie utrudnia normalnego funkcjonowania, a takie gwałtowne reakcje już tak.

przykład: na praktykach pracowałam przy komputerze, w biurze było kilka osób - atmosfera raczej luźna, ludzie pili sobie herbatę, wyciągali kanapki. chłopak przy komputerze obok pił kilka herbat dziennie, i każdą potwornie siorbał w ogóle nie mogłam się skupić na pracy, włączały się we mnie mordercze instynkty, a gdy on wychodził do domu (pracował do 13:00, a ja do 16), cieszyłam się strasznie. i mimo najlepszych chęci nie potrafiłam go polubić bo gdy tylko z nim rozmawiałam przypominało mi się to siorbanie ( )

Edytowane przez kasiencja
Czas edycji: 2013-04-21 o 14:46
kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 15:03   #44
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
O kurcze. A ja myslalam ze jestem zwyczajnie upierdliwa.

Nicierpie jak moj mąż sie drapie po glowie (tego dzwieku), psychicznie nie wytrzymuje jak ktoś ma katar i oddycha przez nos, jak ktos ma zapchany nos i oddycha przez usta generalnie odrzuca mnie od ludzi ktorzy świszcząco oddychaja. Kolege w liceum prawie udusiłam bo wiecznie stukał dlugopisem w stół.

Dodatkowo niecierpie jak ktos siedzi na tej samej np sofie co ja i macha nogą i cala sofa się rusza. Albo stuka w stół. To chyba juz inne zaburzenie
Ja tak samo, dodatkowo TŻ mi wciska, że jestem po prostu nerwus, którego wszystko wkurza
Nie zasnę w pomieszczeniu, w którym ktoś, choćby najlżej chrapie. Chrapanie, mlaskanie, chrząkanie (nie pojedyncze, ale pojawiające się regularnie), pociąganie nosem drażni mnie do tego stopnia, że... jakąś agresję odczuwam w stosunku do danej osoby
Nawet do TŻ, choć oczywiście fizycznej krzywdy mu nie robię, poza rąbaniem go łokciem w nocy, jak pochrapuje. Normalnie diabeł we mnie wstępuje, jak jestem świadkiem odgłosów, które bezpośrednio wydają ludzie. To tak jakby wszystko wokół się wyciszało, a koncentruję się konkretnie na danym odgłosie, który się robi coraz mocniejszy, a ja tylko czekam, kiedy eksploduje

A drugie zaznaczone - mój TŻ tak trzepie nogą.
Nawet w łóżku przy usypianiu tak potrafi trzepać
Drażni mnie to niemiłosiernie i się drę na niego, a on po prostu tego nie rozumie.

Edytowane przez Dzikun
Czas edycji: 2013-04-21 o 15:05
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 15:13   #45
szprotka_
Zakorzenienie

mój TŻ też tak chrapie. raz to się z płaczem na kanapę wyniosłam, bo już zdzierżyć nie mogłam. od tamtej pory, TŻ się sam eksmituje na kanapę jak przesadza z chrapaniem.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 15:19   #46
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Raczej nikt, ale mało kto z tego powodu wpada w furię i chce bić drugą osobę- szczególnie, jeśli ta druga robi to celowo

Ten artykuł, który podała Cholerka idealnie odzwierciedla tę chorobę:

http://m.onet.pl/styl-zycia/kobieta/...chologia,33mjb
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 15:32   #47
awia
Zakorzenienie

Chciałam jeszcze dodać, ze tykanie zegara w nocy powoduje u mnie nudności Naprawdę az czuję mdłosci jak slyszę tykajacy zegar. Nienawidze organicznie tykających zegarów, kto takie cholerstwo wymyślil? Jak mozna przy tym spać?
To jak tortura, co sekunde "cyk".
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 15:46   #48
Dzikun
Zakorzenienie

Albo spanie przy włączonym telewizorze, olaboga! Nie zasnę i się frustruję na samą myśl.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 15:46   #49
simsa22
Zadomowienie

Zegar to pół biedy. K a p a n i e wody z kranu to dopiero dla mnie tortura. Chińska.
simsa22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 15:50   #50
monicar
Zakorzenienie

O boże wątek dla mnie.
Kaszel starszych ludzi powoduje u mnie chęć zwymiotowania. Czuję jak treść żołądka podchodzi mi do gardła.
Nienawidzę dźwięku jak ktoś przekręca kolorową gazetę, nie daj bobrze jak się strony skleją
Stary 2013-04-21, 15:53   #51
cholernarejestracja
Copyraptor

Problem w tym, że to właśnie nie jest takie zwykłe wkurzanie się. Wkurza mnie jak ktoś głośno rozmawia przez telefon w autobusie albo jak mi się dzieciaki drą pod oknem, ale po prostu przewrócę oczami i tyle.

Natomiast niektóre dźwięki wzbudzają we mnie taką furię, że zaczynam myśleć o tym, żeby tej osobie naprawdę zrobić krzywdę. Mam w głowie wizję, jak wyrywam jej tę butelkę, wrzeszczę, biję. Oczywiście na żywo nie robię nic, bo w końcu potrafię się powstrzymać. Ale czasem aż sama się tych myśli boję, no i trochę wstydzę

U mnie najgorsze jest głośne przełykanie, gulpanie. To mój największy problem, bo mój TŻ to robi i nie potrafi powstrzymać, nawet twierdzi, że nie wie o co mi chodzi. Na drugim miejscu jest mlaskanie w trakcie jedzenia, albo chrupanie, ale z otwartymi ustami, nienawidzę, jak ktoś gryzie chipsy z otwartymi ustami z zamkniętymi jest ok.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 16:04   #52
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Raz jak wracałam z młodszym synem (3,5 l.) i mijał nas facet który po chamsku odcharkał flegmę i splunął to mój młody bez certolenia mówi na cały głos "o fuuujjj... jaka świnka"
O właśnie, tego też nienawidzę, takie odcharkiwanie wzbudza u mnie taką agresję, że parę razy już głośno skomentowałam takie coś, raz się zapytałam faceta (to zawsze są faceci) czy w domu na dywan też tak pluje.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 16:31   #53
irene adler
Raczkowanie

Niektóre odgłosy tylko mnie irytują, ale przy jedzeniu z otwartymi ustami (nie da się tego nazwać po prostu mlaskaniem, ktoś kuźwa je za każdym razem otwierając szeroko paszczę), żuciu gumy z otwartymi ustami i obgryzaniu paznokcji tylko niesamowita siła woli powstrzymuje mnie od mordu. Jednak co mnie oburza najbardziej, to fakt, że próba grzecznego zwrócenia komuś uwagi jest źle odbierana. Taka osoba później złośliwie robi to dalej świadomie i się z tego cieszy ze wstydu bym się spaliła jakby mi ktoś wytknął takie zachowanie. A ludzie nie reagują ani na wściekłe spojrzenia, ani na grzeczne uwagi, ani jak wreszcie się zdenerwuję i puszczę wiązankę....
Stary 2013-04-21, 16:39   #54
Joan1987
Wtajemniczenie

oj zaliczam się do tych co nie lubią chrapania, mlaskania, cmokania, gulgania, przełykania itd
w dodatku pzreszkadza mi jak słyszę, że ktoś oddycha równo ze mną...nie umiem spać obok kogoś takiego, poduszka na głowę i jedynie wtedy, gdy tego nie słyszę

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
A drugie zaznaczone - mój TŻ tak trzepie nogą.
Nawet w łóżku przy usypianiu tak potrafi trzepać
Drażni mnie to niemiłosiernie i się drę na niego, a on po prostu tego nie rozumie.
ja go chyba rozumiem tzn ja nie trzepię nogą przy usypianiu, ale tak poruszam nią na boki, mam tak od dziecka, zawsze jak mi się włącza ruch nogą to wiem, że zaraz zasnę

Edytowane przez Joan1987
Czas edycji: 2013-04-21 o 16:41
Joan1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 16:55   #55
Hadassah
Zadomowienie

Cytat:

A mnie popcorn nie rusza.

Za to, jeśli ktoś przy stole weźmie do ust coś zbyt gorącego i otworzy paszczę żeby przewentylować jedzonko (kojarzycie ten dźwięk ?) to mam ochotę pozrzucać wszystko, co na stole stoi.

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Problem w tym, że to właśnie nie jest takie zwykłe wkurzanie się. Wkurza mnie jak ktoś głośno rozmawia przez telefon w autobusie albo jak mi się dzieciaki drą pod oknem, ale po prostu przewrócę oczami i tyle.

Natomiast niektóre dźwięki wzbudzają we mnie taką furię, że zaczynam myśleć o tym, żeby tej osobie naprawdę zrobić krzywdę. Mam w głowie wizję, jak wyrywam jej tę butelkę, wrzeszczę, biję. Oczywiście na żywo nie robię nic, bo w końcu potrafię się powstrzymać. Ale czasem aż sama się tych myśli boję, no i trochę wstydzę

U mnie najgorsze jest głośne przełykanie, gulpanie. To mój największy problem, bo mój TŻ to robi i nie potrafi powstrzymać, nawet twierdzi, że nie wie o co mi chodzi. Na drugim miejscu jest mlaskanie w trakcie jedzenia, albo chrupanie, ale z otwartymi ustami, nienawidzę, jak ktoś gryzie chipsy z otwartymi ustami z zamkniętymi jest ok.

Jaka ulga, że nie jestem jedyną z alternatywnym scenariuszem w głowie .
Stary 2013-04-21, 17:15   #56
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Hadassah Pokaż wiadomość
A mnie popcorn nie rusza.

Za to, jeśli ktoś przy stole weźmie do ust coś zbyt gorącego i otworzy paszczę żeby przewentylować jedzonko (kojarzycie ten dźwięk ?) to mam ochotę pozrzucać wszystko, co na stole stoi.

.
"choooo"

Joan, mioklonie? O nich też kiedyś rysowałam http://1.bp.blogspot.com/-Yc9LNWy4-Q.../mioklonie.png
Stary 2013-04-21, 18:13   #57
content
Raczkowanie

bzdurynn? Przecież Ty jesteś sławna!

Jaka to ulga - unormalnić skazy. Szuranie butami, siorbanie napojami, strzelanie palcami, drapanie po głowie, cykanie przestrzeniami międzyzębowymi, ciamkanie otwartymi przy jedzeniu ustami, stukanie widelcem po talerzu i nerwowe, miarowe uderzanie czymkolwiek o cokolwiek.
content jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 18:22   #58
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez content Pokaż wiadomość
bzdurynn? Przecież Ty jesteś sławna!
Chciałabym

Być sławna w sensie

Edytowane przez cholernarejestracja
Czas edycji: 2013-04-21 o 18:24
Stary 2013-04-21, 18:28   #59
Hadassah
Zadomowienie

Cholero, to ty rysujesz te grafiki *.*?
Stary 2013-04-21, 18:29   #60
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Hadassah Pokaż wiadomość
Cholero, to ty rysujesz te grafiki *.*?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości