![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: genetycznie brzydkie włosy
A co do długości do ucha, to chodziło mi mniej więcej o taką fryzurę, jak w Twoich albumach, Eloe77
![]() Na razie przy delikatnej pielęgnacji włoski są mięciutkie, błyszczące i ciągle lecą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() " lazurowy - mający barwę błękitną; modry" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Twoje włosy nie wyglądają tak źle
![]() ![]()
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Witam w klubie cienkowłosych falistych
![]() Dziewczyny tu już wrzuciły milion rad, ale ja i tak powiem, co się u mnie sprawdza ![]() ![]() ![]() Może coś Ci się przyda ![]() Na porost dla mnie niezawodnie: drożdże do picia + skrzyp do picia/łykania oraz Jantar na skalp (z dodatkiem pantenolu). Moje wieczne zakola zniknęły, a myślałam, że są tak genetycznie na stałe ![]() Moje ulubione patenty: - Olejek brzoza i pomarańcza Alterry. U mnie czyni cuda na włosach, już po jednym zastosowaniu (olejuję na noc). I ładnie pachnie ![]() ![]() - Po myciu tylko i wyłącznie odżywka bez spłukiwania, zastosowana jak odżywka do spłukiwania ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Żel lniany zmieszany z żelem bielenda grafitti z rzepą. Sam żel lniany u mnie obciąża i powoduje strączkowanie, a sam żel z polimerami za bardzo usztywnia, dając brzydki efekt zwłaszcza następnego dnia. Połączenie dwóch się sprawdza, z tym, ze żel lniany musi być wodnisty. Aloesowy działa nawet lepiej niż lniany i sprawdza się samodzielnie. - Moje włosy akurat lubią miód i nie powoduje on żadnego obciążenia, przeciwnie działa fantastycznie. Oczywiście, tylko w maskach przed myciem ![]() Absolutnie nie stosuję: nafty, oliwy, oleju rycynowego, masła shea, odżywek d/s po myciu - dla mnie to zabójcy. Szampon z sls raz na tydzień/dwa. Moim zdaniem nie powinnaś ich ciąć, najpierw daj im szansę z nową pielęgnacją, a potem ewentualnie cieniowanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Za Twoją radą kupiłam, jest świetny! Co prawda nie mogę się jeszcze przestawić po gęstych olejach bo mi jakoś tak za lekko na głowie. Ale pierwszy raz, od bardzo długiego czasu, moja fryzura wytrzymała noc bez porannego mycia (nie umiem rano po prostu zwilżyć i ułożyć żeby ładnie wyglądały ![]() Dziękuję ![]() Cytat:
~ Łyżeczka miodu na litr wody Edytowane przez patrycjajoker Czas edycji: 2013-05-17 o 22:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Masz moje włosy!
![]() ![]() Broń boże ich nie obcinaj ![]() Moje uwielbiają garnier avocado, odżywkę do spłukiwania joanny miód i mleko, proteiny raz na dwa tygodnie, żadnego kokosa. Też mam przetłuszczające. Żaden facelle, babydream, rany jak to mnie uczuliło. Johnnsonem baby myję codziennie. Hipp mnie plącze. Odżywką nie umyje: loki ładne, ale co z tego jak skalp brudny. Nie cieniuj jeszcze, zapuść jeszcze trochę, pamiętam swoje włosy sprzed paru lat zanim zaczęłam świrować z prostownicą/rozjaśniaczem, najlepiej wyglądały zawsze proste do talii. Ścinaj tylko to co jest spalone i zniszczone. Moja mama też mówi, "boże dziecko, coś ty sobie zrobiłaś z włosami", ale obcinać zabroniła, mają odrastać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Do talii? Hahaha...
![]() Narazie hoduję, ale nie wiem ile wytrzymam. Nie wiem czy faktycznie odpowiednia pielęgnacja im bardziej pomoże, w końcu dogadzam włosom od ok. pół roku. Tyle, że zaczęły wypadać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Część spalonego - warto ciąć. Łatwiej dbać- to też plus, bo mniej odzywki i mniej czasu na suszenie. Jednak ze stylizacją może być problem - jak wyżej. Więcej plusów niż minusów cięcia, ale raczej podetnij końcówki i wycieniuj, czy może raptem ciachnij kilka cm i wycieniuj niźli do mojej długości. Przemyśl to jeszcze, dobrze? Cytat:
Moim zdaniem jesteś na bardzo dobrej drodze. Trzeba tylko powalczyć z wypadaniem ![]() Cytat:
Cytat:
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2013-05-23 o 10:55 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() skład tego olejku: Olive Oil (Olea Europaea), Soya Oil (Glycine Soja), Walnut Oil (Juglans regia), Sesame Oil (Sesamum indicum), Coconut Oil (Cocos nucifera), Bhringraj Ext. (Eclipta alba ), Bhrami Ext. (Bacopa monnieri ), Almond Oil (Prunus amygdalus), Amla / Indian Goose Berry Ext. (Emblica officinalis ), Henna Ext. (Lawsonia Inermis), Jatamansi Ext. (Nardostachys jatamansi), Methi / Fenugreek Seed Ext. (Trigonella foenum graecum), IPM*, Aloe Vera Ext. (Aloe barbadensis), Neem Ext. (Azadirachta indica ), Jojoba Oil (Simmondsia Chinensis), Apricot Kernel Oil (Prunus Armeniaca Kernel Extract). Tu o nim: Specjalna kuracja skomponowana z rzadkich ziół i olejków zalecanych przez Ajurwedę dla powstrzymania wypadania włosów oraz rekonstrukcji zniszczonych włosów. Olejek wnika głęboko w skórę głowy i odżywia cebulki włosa, wspomagając ich wzrost. Zapobiega łysieniu i wypadaniu włosów; zagęszcza je. Ponadto poprawia krążenie krwi i rewitalizuje słabe, pozbawione energii włosy. Olejek odżywia mieszki włosowe, stymulując wzrost gęstszych, grubszych, zdrowszych włosów. Składa się z oliwy z oliwek i olejów: sojowego, z orzechów włoskich, kokosowego, migdałowego, jojoba i z pestek moreli. Naturalne olejki mają intensywnie właściwości odżywcze, tak aby włosy mogły się wzmocnić i nabrać blasku. IHT 9 jest również wzbogacony o ekstrakty z kozieradki, miodli indyjskiej, bhringraj , amli, bhrami, jatamansi i aloesu, które zapobiegają infekcjom skóry głowy. Cytat:
No, to ja się odmeldowuję, po urlopie- za tydzień- wracam i zdaję relację. Przemyślę też to cięcie. Buziaki, pozdrawiam serdecznie, słonecznie i lazurowo! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
I stosować wcierki
![]() Cytat:
Mam nadzieję, ze Tobie pomogą, ale naprawdę uważaj. Mnie od wcierania kokosa z ecliptą z Helfów wyleciało sporo włosów. Cytat:
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mam mozliwoci przeczytac teraz calego watku, wiec duza szansa, ze to juz gdzies w nim padlo. Jesli wlosy leca dosc mocno i jest ich mniej szczegolnie u gory glowy to wartoby tez zbadac inne hormony, nie tylko tarczyce. Co do lysienia androgenowego to miesiaczki regularne, cera i waga w normie niczego nie przesadzaja. Czesto to nawet nie nasze hormony nie sa w normie ale po prostu mieszki wlosowe sa bardzo wrazliwe na androgeny, a konkretnie na aktywna postac czyli DHT. Jest tu o tym spory watek ![]() Sa metody blokowania tego DHT...zarowno zewnetrzne szamponami jak i wewnetrzne. Skutki rowne oczywiscie, jednym pomaga bardziej, innym mniej. Inna opcja, skoro zaczely wypadac w okresie wzmozonego wlosomaniactwa...to mozliwe jest, ze po prostu cos im szkodzi z tego co robisz. Ja chwilowo zrezygnowalam z zabaw typu oleje itp. wlasnie ze wzgledu na wypadanie i na razie wrocilam do starej "zwyklej" pielegnacji. Edytowane przez quleczka Czas edycji: 2013-05-27 o 12:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
No więc, wróciłam.
Byłam u ginekologa, ze względów zdrowotnych mam absolutny zakaz stosowania leków modyfikujących poziom hormonów. First things first. Ale zaciekawiła mnie informacja o szamponach blokujących DHT, jakie to? Nie mogę znaleźć takiej informacji. Póki co jem Revalid, wcieram kozieradkę, bez efektu. Jutro zetnę trochę włosy, bo naprawdę się przerzedzają. Echh, biednemu zawsze wiatr w oczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
A cokolwiek ci ten ginekolog jeszcze powiedzial? Poza tym "zakazem"?
Sam zapisal jakies leki albo zlecil badania poziomu hormonow? Czy tylko ograniczyl sie do zakazu? Z szamponow znam tylko BIOKAP ale nie stosowalam, wiec nie wypowiem sie co do skutecznosci ![]() http://kascysko.blogspot.com/2012/12...niz-tylko.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
w zasadzie, na temat włosów, tylko zakaz. Byliśmy oboje mocno zaabsorbowani dużo poważniejszym kłopotem niż włosy, ja w sumie też nie położyłam na to nacisku. Powiedział tylko, że leki blokujące testosteron są bardzo szkodliwe, zwłaszcza w mojej sytuacji. I, że jeśli tarczyca i prolaktyna wyszły dobrze, to żeby odczekać. Zainteresowały mnie te szampony, bo wyraźnie pomógł mi Alpicort E. I nie wiem, czy skutek odniósł estradiol (kozieradka nie pomaga, też niby zawiera pochodne hormonów żeńskich), czy prednizolon...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce wnikac jaki masz problem...bo to Twoja prywatna sprawa ale mialas robione w ogole jakies badania hormonow plciowych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
nie miałam robionych badań hormonów, zastanawiam się, czy nie trzasnąć ich sobie w przyszłym miesiącu. Byłam też u dermatologa- skoro tarczyca dobra, skóra głowy obejrzana, czysta (liczyłam, że może tutaj coś będzie nie tak...), przerzedzenia włosów nie ma, to mi powiedziano, żebym nadal żarła Revalid. Na szczęście wizyta na NFZ. Tyle dobrego, że mi pani doktor wskazała kolonie baby hairów. Ale mam wrażenie, że ostatnio wypadają trochę mniej.
Natomiast co do stanu włosów, to chyba zdiagnozowałam swój problem. Olejowanie, maskowanie i odpowiednie mycie przynoszą efekty. Mam problem ze stylizatorem, który podkreśli, a nie zniweczy ostateczny efekt. Po piance do włosów mam suche siano, po żelu trochę mniej, ale też nie jest dobrze. Żel lniany robi mi ładne i uporządkowane fale już od nasady, ale mocno je niestety obciąża, wyglądają na tłustawe. I myślę nad kremem do loków Pantene, o tym: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...jacy-loki.html Raz go użyłam, pożyczając od koleżanki, i wyszło nieźle! A w sumie moje włosy lubią silikony (w niewielkiej ilości)... Czy może macie inny pomysł na stylizator do moich włosów? Pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
udało się!!
kluczem do sukcesu okazały się: - dużo protein (elastyna i kolagen, artiste różowy), mniej emolientów które przeciążają moje cienkie włosy - brak czesania! to był szok, trwało to pół roku ale się przekonałam. To działa ![]() - ręcznikowanie. Najlepszy stylizator ever. Jedyne czego mi brakuje to dobry utrwalacz. Ugniatam włosy hegronem i kremem pantene, potem żelem do włosów. Suche falki odgniatam. Wyglądają jak na fotkach, niestety wieczorem już fale prostują się w strąki, a na drugi dzień to już w ogóle. Więcej żelu je obciąża. Tak czy inaczej, zamieszczam fotki świeżych falek. Lepiej, co? Edytowane przez agatus84 Czas edycji: 2013-10-06 o 21:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
a, i jeszcze jedno. Udało mi się doprowadzić do mycia włosów co 2 dzień, ale tylko i wyłącznie z użyciem (pierwszego dnia wieczorem, myję zawsze rano) cynamonu jako suchego szamponu. Mąka odpada bo bieli, a cynamonu nie widać. A też jest silnie higroskopijny. I tylko nie wiem, czy on nie będzie podrażniał skóry? Boję się nawrotu wypadania...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Pewnie już tutaj nie zaglądasz ale pozwalam sobie napisać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Ooo, dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Piękne falki, zero puchu, gratuluję
![]() Też ostatnio jestem bardziej za minimalistyczną pielęgnacją niż nakładaniem tony kosmetyków na włosy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.