Dziwne zaproszenie na wesele. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-15, 14:53   #31
itii
Raczkowanie

Dot.: Dziwne zaproszenie na wesele.

Po co w ogóle salą, restaurację z takimi zasadami poronionymi wynajmować? Po co ryzykować kasę i dodawać sobie dodatkowych zmartwień przed ślubem? Na pewno jest inna, "normalniejsza", którą warto wynająć. Potem wychodzą takie dziwadła, że ktoś na siłę kogoś zaprasza
Odeszłam od tematu :P
itii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 18:03   #32
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Naprawdę? Naprawdę czasem trzeba płacić za to, że będzie mniej osób? Przecież to jakaś kpina… Zwłaszcza, jeśli zapłaciło się za 100 osób, a przyszło mniej

Cytat:
Po co w ogóle salą, restaurację z takimi zasadami poronionymi wynajmować? Po co ryzykować kasę i dodawać sobie dodatkowych zmartwień przed ślubem? Na pewno jest inna, "normalniejsza", którą warto wynająć. Potem wychodzą takie dziwadła, że ktoś na siłę kogoś zaprasza
Odeszłam od tematu :P
Dużo sal ma takie zasady.
Albo, że płacisz za 70 osób, jesli jest tyle na umowie, choćby przyszło tylko 20.
Po co taką salę? Bo może ma jakies inne plusy, które zaważyły na decyzji młodych, skąd Ty możesz to wiedzieć?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 18:55   #33
cukraktywna
Zadomowienie

Wszystkie sale zaznaczają jakieś minimum gości.
Inaczej mówiąc: jeśli posiadasz salę weselną i ją udostępniasz w sobotę w sezonie na wesele na 40 osób, to jesteś stratna, bo w sezonie spokojnie znajdziesz młodych chcących wyprawić wesele dwukrotnie (albo i trzykrotnie!) większej liczbie gości i zarobiłabyś na tym odpowiednio więcej. Sporo więcej :P

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-15, 18:59   #34
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Wszystkie sale zaznaczają jakieś minimum gości.
Inaczej mówiąc: jeśli posiadasz salę weselną i ją udostępniasz w sobotę w sezonie na wesele na 40 osób, to jesteś stratna, bo w sezonie spokojnie znajdziesz młodych chcących wyprawić wesele dwukrotnie (albo i trzykrotnie!) większej liczbie gości i zarobiłabyś na tym odpowiednio więcej. Sporo więcej :P
No ja to rozumiem, ale dajmy na to Młodzi zapraszają 300 osób, płacą za 300 osób, a potem się okazuje, że np. przychodzi tylko 200. Dlaczego mają jeszcze dopłacać? Przecież już zapłacili za 300 osób, dlaczego mają drugi raz płacić, tym razem za to, że 100 osób nie ma?

Nie dziwi mnie, że ustala się minimum osób za które trzeba zapłacić, ale dziwi mnie ustalanie minimum co do ilości osób, które realnie są w sali
Stary 2013-06-15, 19:06   #35
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
No ja to rozumiem, ale dajmy na to Młodzi zapraszają 300 osób, płacą za 300 osób, a potem się okazuje, że np. przychodzi tylko 200. Dlaczego mają jeszcze dopłacać? Przecież już zapłacili za 300 osób, dlaczego mają drugi raz płacić, tym razem za to, że 100 osób nie ma?

Nie dziwi mnie, że ustala się minimum osób za które trzeba zapłacić, ale dziwi mnie ustalanie minimum co do ilości osób, które realnie są w sali
Bo rok wcześniej podpisali umowę opiewającą na zysk z 300 talerzyków, a nie 200 To złamanie warunków umowy.

Stary 2013-06-15, 19:15   #36
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Bo rok wcześniej podpisali umowę opiewającą na zysk z 300 talerzyków, a nie 200 To złamanie warunków umowy.
Pisałam o sytuacji, w której Młodzi ustalają, że będzie 300 osób i płacą za 300 osób. Co z tego, że potem przychodzi 200? Dlaczego mają za to dopłacać? Przecież zapłacili za 300, co kogo obchodzi, że część osób jednak nie przybyła?
Stary 2013-06-15, 19:45   #37
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Pisałam o sytuacji, w której Młodzi ustalają, że będzie 300 osób i płacą za 300 osób. Co z tego, że potem przychodzi 200? Dlaczego mają za to dopłacać? Przecież zapłacili za 300, co kogo obchodzi, że część osób jednak nie przybyła?
Jeśli zapłacisz za tyle osób, ile na początku zadeklarowałaś, to nie ponosisz już dodatkowych kosztów. Takie kary nie istnieją. Nie zrozumiałyście się z innymi wizażankami

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-15, 19:55   #38
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Jeśli zapłacisz za tyle osób, ile na początku zadeklarowałaś, to nie ponosisz już dodatkowych kosztów. Takie kary nie istnieją. Nie zrozumiałyście się z innymi wizażankami
Nie, to Ty nie zrozumiałaś części postów
Gdy właściciel ma jakiś limit minimalnej ilości osób, na jaką robi imprezy, np. chce mieć 100 osób na sali, zapłaci się za te 100 osób, przyjdzie 80 to wtedy zdarza się, że trzeba jeszcze zapłacić za to, że osób jest poniżej ustalonego limitu, jakby oddzielną "karę". Idiotyczne, ale tak jest, w moim wątku PM-ek pojawił się właściciel sali z takimi zasadami.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2013-06-15 o 19:56
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 08:16   #39
Beezee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Ale pogwałciłaś zasadę i masz pstryczka w nos w postaci lżejszego portfela
Nic więcej nie mogę na to odpowiedzieć
This is Polska
Stary 2013-06-18, 17:31   #40
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja bym nie poszła na to wesele. Na ślub w sumie też nie, bo skoro nie widzieliście się od 3 lat, to ja nie widzę zbytniego sensu.
jeju a jak ktoś mieszka za granicą/w innym mieście to latami nie widuje sie ze swoimi dawnymi znajmomi przyjaciółmi kilka lat ? To trzeba sie z kim widizieć w jakimś określonym czasie żeby go zaprosić
Cytat:
Napisane przez Agrafka86 Pokaż wiadomość
Uważam, że skoro jest to facebookowy znajomyto nie ma sensu iść. .
To jest były wspólokator
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-18, 19:39   #41
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
jeju a jak ktoś mieszka za granicą/w innym mieście to latami nie widuje sie ze swoimi dawnymi znajmomi przyjaciółmi kilka lat ? To trzeba sie z kim widizieć w jakimś określonym czasie żeby go zaprosić
No nie wiem, może jestem jakaś mega dziwna, ale widzę ogromną różnicę między:
- nie widuję z nim / nią, bo wyjechał za granicę i nie mamy możliwości
a
- nie widuję się z nim / nią, bo urwał się kontakt, a mieszkamy w jednym mieście.

Jeśli ty nie widzisz różnicy, no to cóż

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-21, 13:25   #42
aniaa119
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Dziwne zaproszenie na wesele.

Cytat:
Napisane przez Beezee Pokaż wiadomość
No wlasnie dziwne troche to dopraszanie ja zamierzam zaprosic wszystkich kogo chce od razu a jesli ktos odmowi to trudno na sile nie bede szukac ludzi a i wiecej kasy w kieszeni zostanie w razie czego

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Podziwiam optymizm weselny Ja też kiedyś sobie mówiłam, że zaproszę na swoje wesele moich znajomych, których kocham, lubię, szanuję... Jednak gdy przyszło co do czego, spisalam wszystkich na kartce +os. tow. to wyszło już małe wesele, samych moich znajomych.... No i o ile tych "najbliższych" jest łatwo wybrać o tyle już tych bliższych i trochę dalszych trudno rozróżnić czasem :/ Gdy natomiast zwalniają się miejsca bo odmawia rodzina to ze szczerą radością doprasza sie znajomych. Nie uważam tego za faux pas, nie są ta w żadnym wypadku "zapchaj dziury", ale po prostu spraw finansowych przeskoczyć się nie da. Każdy powinien zrozumieć, że wesele to nie jest jakiś tam grill na tarasie tylko zorganizowane od A do Z przyjęcie, które kosztuje krocie... I nie piszcie teraz ze jak sie nie ma kasy to sie nie organizuje itd bo to guzik prawda, każdy zasługuje na to by mieć wesele, takie na jakie go stać.

25.08.2012r. Zaręczyny

29.06.2013r. Na ślubnym kobiercu
aniaa119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-21, 14:05   #43
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniaa119 Pokaż wiadomość
Podziwiam optymizm weselny Ja też kiedyś sobie mówiłam, że zaproszę na swoje wesele moich znajomych, których kocham, lubię, szanuję... Jednak gdy przyszło co do czego, spisalam wszystkich na kartce +os. tow. to wyszło już małe wesele, samych moich znajomych.... No i o ile tych "najbliższych" jest łatwo wybrać o tyle już tych bliższych i trochę dalszych trudno rozróżnić czasem :/ Gdy natomiast zwalniają się miejsca bo odmawia rodzina to ze szczerą radością doprasza sie znajomych. Nie uważam tego za faux pas, nie są ta w żadnym wypadku "zapchaj dziury", ale po prostu spraw finansowych przeskoczyć się nie da. Każdy powinien zrozumieć, że wesele to nie jest jakiś tam grill na tarasie tylko zorganizowane od A do Z przyjęcie, które kosztuje krocie... I nie piszcie teraz ze jak sie nie ma kasy to sie nie organizuje itd bo to guzik prawda, każdy zasługuje na to by mieć wesele, takie na jakie go stać.
Zgadzam się w 100%.

Stary 2013-06-24, 13:28   #44
Lemon_Drop
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniaa119 Pokaż wiadomość
Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami
A żeby nie robić off-topu: PanTuNieStal porozmawiaj najpierw ze swoim TŻ. Jeśli oboje macie ochotę iść, to idźcie, a że nie dostaliście zaproszenia odpowiednio wcześnie - to włożenie do koperty 200 zł nie będzie foux pas.
Zapytałabym w żartach czy oficjalne zaproszenie przyjdzie pocztą
Lemon_Drop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-26, 23:33   #45
gosiasamosia6
Przyczajenie

daje się przeważnie tyle, żeby zwrócić Parze Młodej koszty, które za zaproszonych gości poniosła. Myślę, że to za mało. Myślę, że w tych czasach, nie ma wesel za taką sumę, wypada dać 400zł minimalnie :-/ taka jest zasada. Chociaż nie wiem gdzie jest to wesele.. Jeśli jest możliwość, że za osobę państwo młodzi płacą 100zł, to wtedy jak najbardziej - wypada włożyć 200zł do koperty
gosiasamosia6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-27, 19:10   #46
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No nie wiem, może jestem jakaś mega dziwna, ale widzę ogromną różnicę między:
- nie widuję z nim / nią, bo wyjechał za granicę i nie mamy możliwości
a
- nie widuję się z nim / nią, bo urwał się kontakt, a mieszkamy w jednym mieście.

Jeśli ty nie widzisz różnicy, no to cóż
Nie chodzi o widzenie sie twarzą w twarz a o kontakt właśnie. Jak ktoś jest daleko to dalej zostaje internet, Facebook, Skype można ten kontakt utrzymywać. Chodzi mi o to że jak sie kontakt zerwał nie ważne czy z powodu odległosci czy innej to juz zaproszenie go jest uznawane za dziwne ?
Dione jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 19:17   #47
Dotka90
Zakorzenienie

Ale nie zauważyłam postu pt. : nie widujemy się od 3 lat, ale utrzymujemy regularny kontakt za pomocą fejsa/skype/telefonu/maila.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości