Cięte riposty :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-09, 14:56   #31
Dzikun
Zakorzenienie

Dot.: Cięte riposty :)

Powiedz, że przecież już był, ale nie prosiliście
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 15:09   #32
Malla
Nie depcze krokusów

Mniejsza1988 - nie ma co dowalać "ciotkom", nie zniżaj się do poziomu rozmówcy. Nauczyłam się, że trzeba być obojętnym i nie wykazywać emocji przy takich durnych rozmówkach, tylko odpowiadać jak najkrócej i jak najbardziej obojętnie. Po paru wymianach zdań znudzi im się. Docinki i łzy nakręcą "cioteczkę".

Czyli:
- Kiedy wesele?
- W swoim czasie.
- A z kim?
- Zastanowię się.
- Nie masz chłopaka?!
- Nie wychodzę na razie za mąż.
- Nie chcesz mieć dzieci?!
- Nie planuję jeszcze wesela.
- W Twoim wieku?!?!
- Pomyślę o tym.
Stary 2013-09-09, 15:21   #33
Aimee_J
Zakorzenienie

Ja mam taką ciotkę która odkąd skończyłam lat 18 wydaje mnie za mąż wyszukując mi kandydatów w swojej wsi - co jeden to bardziej się nadający.

Odpowiedzi miałam różne: że planuję żyć na kocią łapę, że to jest moja sprawa, a nie jej i w sumie to jej zdanie na ten temat wisi mi i powiewa na wietrze, że jeżeli się martwi, że nie będzie jej stać na prezent, to lepiej aby zaczęła zbierać od razu, bo ja mam wysokie wymagania.
Ale nic tak nie podziałało, jak odpowiedź, że nie mam zamiaru jej zapraszać, jeżeli dalej będzie się zachowywać jak plotkara. Owszem było to dość... delikatnie mówiąc niegrzeczne, ale akurat trafiła na mój wyjątkowo zły dzień i wyprowadziła mnie z równowagi. Najpierw ciotka była na mnie wielce obrażona, a potem temat ucichł.

Prawda jest jednak taka, że riposta która działa na jednych, nie działa na drugich. To jak zamknąć buzię danej osobie, zalezy od tej osoby, i to raczej Ty powinnaś wiedzieć, co na ciotki poskutkuje.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 15:45   #34
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Ja nie wiem jak Wy sobie wyobrażacie taką rozmowę.
Przypomina mi się scena ze 'Zmienników' gdzie główny bohater fantazjował o ciętej ripoście na 'kółko obrotowe'

Na prawdę sądzicie, że taki dialog jest realny:

- kiedy wyjdziesz za mąż?
- jak ciocia funduje to nawet dzisiaj!
- <szczęka na podłodze, rumieniec, zgrabne niezauważalne wyjście do drugiego pokoju>

Bo ja myślę, że będzie o prostu tak:
- oj Kochanienka, jakby to ode mnie zależało to ja bym Ci nawet zafundowała, wiesz, że masz już swoje lata powinnaś poszukać kandydata na męża, z rokiem na rok będzie Ci coraz ciężej bla bla bla...

albo

- haha, ale tak na powaznie, to masz już kogoś? Kiedy zaręczyny?

albo wiele wiele innych wersji, gdzie podane zdanie o fundowaniu przejdzie bez echa
Przecież jak zdarzy się natręt, to na spokojne tłumaczenie a'la "w swoim czasie, na razie nie poznałam odpowiedniego kandydata, nie planuję ślubu" może się spotkać z taką samą odpowiedzią jak pogrubione, i przejdzie znowu bez echa.
Każdy ma inną rodzinę, niektóre moje znajome przed trzydziestką od lat tłumaczą na spokojnie, że to nie ten czas, nie ten facet, więc ile można?- pozostaje już tylko humor z nutą sarkazmu

A myślę, że taka 'cięta riposta' nie musi być wcale obraźliwa, czy buracka, chodzi tylko o to, by pokazać dystans i poczucie humoru- w końcu rodzina to nie wrogowie i nikt nie namawia do obrażania ich czy toczenia zaciętych wojen na wytykanie sobie niepowodzeń w życiu

Poza tym uważam, że takie pytanie to straszny nietakt, bo owszem brak ślubu może być decyzją, a może być przykrą koniecznością, i co oni chcą usłyszeć- "bo nikt mnie nie chce, jestem samotna i brzydka"? No proooszę, wystarczy trochę myśleć, to by się takich pytań nie zadawało, i po problemie
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 15:50   #35
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
powiedz, że się ochajtasz jak zalegalizują związki homoseksualne, podejrzewam, że temat twojego staropanieństwa zejdzie na dalszy plan
Ta i zacznie się "leczenie" przez przedstawianie coraz to cudowniejszych kandydatów .

Riposty
-a kto ze mną wytrzyma?
-jeszcze taki co mnie jest godzien się nie znalazł
-odbicie pałeczki na dziecko cioci
-mam większe ambicje niż wychodzenie za byle kogo
-po co mi mąż jak mam wibrator?
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 15:52   #36
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sour Pokaż wiadomość
wyszperane w jakimś wątku na wizażu: "jak ciocia sponsoruje wesele, to mogę wyjść za mąż choćby w przyszłym tygodniu"
hehe, też tak zawsze odpowiadam . Jestem młodsza od autorki wątku, ale ze swoim chłopakiem jestem już bardzo długo, więc pytania o wesele czasami padają wśród rodziny .
0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 16:10   #37
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
Przecież jak zdarzy się natręt, to na spokojne tłumaczenie a'la "w swoim czasie, na razie nie poznałam odpowiedniego kandydata, nie planuję ślubu" może się spotkać z taką samą odpowiedzią jak pogrubione, i przejdzie znowu bez echa.
Jeśli "cioteczka" drąży temat, to pozostaje metoda zdartej płyty i pokazywanie, że nas to nie rusza. Im mniej się dowie, tym lepiej.
Tłumaczenia typu "od 10 lat mieszkam z facetem", "wolę kobiety", "już poinformowałam wszystkich potencjalnych gości", "nie chcę brać ślubu z brzuchem" tylko podsycą niezdrową ciekawość, a rozjuszona "cioteczka" pójdzie ponarzekać innym "cioteczkom", jakie to dziecko krnąbrne i pewnie dlatego nikt go nie chce.

Żmii języka jad nie zamyka.
Cytat:
w końcu rodzina to nie wrogowie i nikt nie namawia do obrażania ich czy toczenia zaciętych wojen na wytykanie sobie niepowodzeń w życiu
Podobno z rodziną najlepiej się wychodzi na zdjęciu Niektórzy uwielbiają wytykanie niepowodzeń. Nie nazwałabym jednak porażką życiową niezałożenia rodziny.
Cytat:
No proooszę, wystarczy trochę myśleć, to by się takich pytań nie zadawało, i po problemie
Ta rada na pewno autorce nie pomoże

W mojej rodzinie wystarczy, że wzruszę ramionami. Mówię "nie wiem" i nikt nie kontynuuje tematu. Na każdą wścibską osobę znajdzie się jakiś sposób, ale cięte riposty z szacunku do starszych zostawiłabym młodszemu pokoleniu, które serwuje sobie takie zagrywki.

Najważniejsze jest posiadanie dystansu do tematu i niepoddawanie się presji. Wszystko jedno, jak sobie poradzi autorka, byle głupie dyskusje nie powodowały, że wpadnie w depresję.
Stary 2013-09-09, 17:18   #38
Olvnia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
-po co mi mąż jak mam wibrator?
Wyobraziłam sobie miny moich ciotek/babć
Książki przeczytane od 07.2014: 40
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 19:03   #39
201604181004
Konto usunięte

No prześmieszna opcja opowiadać babci o trzęsącym się patyku który wkładasz sobie do waginy przy obiedzie, padłam.
Naprawdę podtrzymuję że zamiast rzucać się na jakieś drętwe mało zabawne riposty które nawet nie zatkają nikogo tylko zniesmaczą i przedstawią was w złym świetle, lepiej sprawę przemilczeć, to z pewnością pokaże więcej waszej klasy. I nie wiem czemu ktoś aż tak jest oburzony takimi pytaniami, jakby go ktoś po twarzy lał - daleka ciotka się pyta czy masz kogoś, bo miałas kogoś pięć lat, z ciekawości, dla podtrzymania rozmowy, z pewnością nie podnieci jej ta wiadomość i nie zapisze sobie tego w pamiętniczku, po prostu okazuje jakieś tam zainteresowanie. Jeśli uważasz że to zbyt intymne pytanie, to odpowiedz zgodnie z prawdą - nie, na razie nikogo nie mam i cieszę się stanem wolnym, jeśli coś się zmieni na pewno zaproszę cię na ślub. Nie wiem naprawdę nie wiem po co się silić na jakieś "super teksty z gimbazy", a jak ktoś jest niesympatyczny i rzuca burackie hasła, to wystarczy rzucić mu spojrzenie i zamilknąć. Naprawdę "rzucanie wibratorem" na rodzinny stół jest... nieśmieszne i kojarzy mi się z ludźmi niskich lotów. No wybaczcie.

Cytat:
Napisane przez mniejsza1988
roga istotko. Nie wiem ile masz lat i czy rodzice nauczyli Cię kultury. Po drugie nie wołam tutaj o pomoc niczym umierająca tylko chciałam założyć wątek pół żartem pół serio aby wymienić się różnymi zabawnymi tekstami. Po trzecie nie życzę sobie nazywania mnie sierotką Marysią - nawet mnie Kotynieńku nie znasz, więc się nie wypowiadaj. Po czwarte jeśli wątek nie jest dla Ciebie po prostu tutaj nie wchodź Pozdrawiam
Po pierwsze - nie ty ustalasz gdzie mogę wchodzić
Po drugie - sierotka Marysia to dość trafna metafora
Po trzecie - z tego się zrobiło nie pół żartem pół seria ale pół chamsko pół buracko
Po czwarte - Kotynieniek?
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 19:04   #40
Mia1612
Raczkowanie

Moja ciocia, będąca w podobnej sytuacji mówiła zawsze: "Jutro!" Dopóki ludzie nie dali jej spokoju :p
Mia1612 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 19:07   #41
Olvnia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
No prześmieszna opcja opowiadać babci o trzęsącym się patyku który wkładasz sobie do waginy przy obiedzie, padłam.
Chyba nikt nie jest na tyle ułomny,żeby ten pomysł wprowadzać w życie,trochę dystansu jeszcze nikomu nie zaszkodziło
Książki przeczytane od 07.2014: 40
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 19:10   #42
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Ja bym po prostu powiedziała "Nie mam odpowiedniego kandydata na męża, więc w terminie bliżej nieokreślonym". Serio trzeba się silić na jakieś ekstra teksty? Babci czy starej cioci i tak to nie ruszy.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 19:11   #43
201604181004
Konto usunięte

Nie wiem co dystans ma do tego skoro większość "ciętych ripost" jest tak "wiejska" że aż nie wiem czy się śmiać czy płakać.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:10 ----------

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;42716200]Ja bym po prostu powiedziała "Nie mam odpowiedniego kandydata na męża, więc w terminie bliżej nieokreślonym". Serio trzeba się silić na jakieś ekstra teksty? Babci czy starej cioci i tak to nie ruszy.[/QUOTE]

właśnie tak.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 20:35   #44
Drakan
Zadomowienie

To ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem, bo nikt nigdy mnie nie pytał czy gdzie i czy w ogóle wyjdę za mąż niezależnie od tego czy chłop jakiś był czy nie. Serio te pytania są aż tak uciążliwe? Pytam z ciekawości bardziej.
No i tak na marginesie moja babcia to sama potrafi wspomnieć o wibratorach

Drakan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 21:48   #45
Figamaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Drakan Pokaż wiadomość
To ja jestem jakimś dziwnym przypadkiem, bo nikt nigdy mnie nie pytał czy gdzie i czy w ogóle wyjdę za mąż niezależnie od tego czy chłop jakiś był czy nie. Serio te pytania są aż tak uciążliwe? Pytam z ciekawości bardziej.
No i tak na marginesie moja babcia to sama potrafi wspomnieć o wibratorach
Pytania są uciążliwe choć można przywyknąć. W moim przypadku rodzina doskonale wie, że olewam z góry na dół pytanie kiedy wyjdę za mąż za P. "W końcu 9 lat jesteście razem!!!". Ale mimo to, jak po raz milionowy usłyszysz to samo pytanie, to Cię w końcu trafia! Bo przez kilka lat odpowiadałam już wszystkimi możliwymi odpowiedziami, a i tak nieraz usłyszę "to kiedy wesele?". Zdarza mi się być wtedy mega nieuprzejmą suką.

Figamaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-09, 22:41   #46
Krystaliczne szczescie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Figamaga Pokaż wiadomość
Pytania są uciążliwe choć można przywyknąć. W moim przypadku rodzina doskonale wie, że olewam z góry na dół pytanie kiedy wyjdę za mąż za P. "W końcu 9 lat jesteście razem!!!". Ale mimo to, jak po raz milionowy usłyszysz to samo pytanie, to Cię w końcu trafia! Bo przez kilka lat odpowiadałam już wszystkimi możliwymi odpowiedziami, a i tak nieraz usłyszę "to kiedy wesele?". Zdarza mi się być wtedy mega nieuprzejmą suką.
mam podobnie...
Jestem najmłodszą wnuczką oraz najmłoszą, pełnoletnią ze wszystkich kuzynek i kuzynów i w związku z tym, że dziadkowie, ciocie i wujowie wybawili się już na weselach i pragną więcej bo ,,przecież już tak dawno nie byłem/am na weselu,, wciąż wypytują kiedy robię wesele. Pytają tak odkąd poznali mojego chłopaka, pytają nawet o ,,dzidzię,, :-D I to się robi czasem męczące, kiedy nie ma już tematów do rozmów na spotkaniu rodzinnym i nagle rodzina kieruje na mnie wzrok i wałkuje znów ten sam temat. No ale co, nie będę wyjeżdżać z tekstami o sponsoringu wesela i wibratorach :-D zawsze mówię, że wszystkie kuzynki z naszej rodziny brały śluby tuż przed 30stką, więc jeszcze sobie poczekają i sama się z tego śmieję, obracam w żart
na wizażu od 2009r...
Krystaliczne szczescie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 00:15   #47
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Odp: Cięte riposty :)

Generalnie trzeba rozdzielic sytuacje gdy ktos pyta po prostu i wtedy odpowiedziec zgodnie z prawda i normalnie; a sytuacje gdzie ktos zaczyna Cie obrazac i twierdzic ze.nikt.Cie nie zechce. Tutaj nie pozwolilabym sobie i nie rozumiem co ma wiek rozmowcy do rzeczy. To Ema pisala o "szczeniackim pyskowaniu" - czyli standardowe dzielenie ludzi na tych ktorzy mowia (starszych) i tych ktorzy pyskuja (mlodszych). A to chory podzial. Moim zdaniem masz pelne prawo odpowiadac atakiem na atak.
A moze to ja jestem dziwna ze jak nawet ojciec mnie obraza potrafie go opieprzyc z gory na dol zeby sie odczepil? Mam swoja godnosc, ludzie.

Autorko, mysle jednak ze zamiast silic sie na riposty lepiej stanowczo i glosni powiedziec ze sobie nie zyczysz takich sugestii i najlepiej ochlodzic kontakt.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 01:09   #48
cherry_flamme
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Cięte riposty :)

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Generalnie trzeba rozdzielic sytuacje gdy ktos pyta po prostu i wtedy odpowiedziec zgodnie z prawda i normalnie; a sytuacje gdzie ktos zaczyna Cie obrazac i twierdzic ze.nikt.Cie nie zechce. Tutaj nie pozwolilabym sobie i nie rozumiem co ma wiek rozmowcy do rzeczy. To Ema pisala o "szczeniackim pyskowaniu" - czyli standardowe dzielenie ludzi na tych ktorzy mowia (starszych) i tych ktorzy pyskuja (mlodszych). A to chory podzial. Moim zdaniem masz pelne prawo odpowiadac atakiem na atak.
A moze to ja jestem dziwna ze jak nawet ojciec mnie obraza potrafie go opieprzyc z gory na dol zeby sie odczepil? Mam swoja godnosc, ludzie.

Autorko, mysle jednak ze zamiast silic sie na riposty lepiej stanowczo i glosni powiedziec ze sobie nie zyczysz takich sugestii i najlepiej ochlodzic kontakt.

Też tak myślę. Stare ciotki i tak nie wyczują riposty.

Rozumiem, że setne pytanie o to samo może wkur.... (delikatnie mówiąc). Ja alergicznie reaguje na pytanie, kiedy będę mieć dzieci, bo do ludzi nie dociera, że ich nie chcę. Z doświadczenia wiem, że takie ''zaczepki'' trzeba olewać, odpowiadać jednym słowem. W końcu rozmówcom się znudzi i co najwyżej pogadają sobie po nosem. Trzymaj się

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 09:02   #49
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość

Czy opieprzanie ojca jest kwestią godności to sprawa dyskusyjna. Dla mnie o wiele lepszym rozwiązaniem jest po prostu 'nie życzę sobie obrażania, dopóki tak będzie ta rozmowa wyglądać, to nie będę jej kontynuować' i wyjście. Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy stoją dwie osoby i przerzucają się argumentami kto jaki jest i kto co komu zrobił, najlepiej jeszcze niech krzyczą i rzucają wulgaryzmy. Jeżeli jedna ze stron nie ma za grosz kultury, to zniżanie się do jej poziomu i granie w jej grę jest zwykłym pyskowaniem. I nie to nie jest 'chory' podział, bo nikt nikogo na nic nie dzieli. Pyskowanie jest głupie i szczeniackie w wykonaniu każdego.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 09:07   #50
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Czy opieprzanie ojca jest kwestią godności to sprawa dyskusyjna. Dla mnie o wiele lepszym rozwiązaniem jest po prostu 'nie życzę sobie obrażania, dopóki tak będzie ta rozmowa wyglądać, to nie będę jej kontynuować' i wyjście. Nie wyobrażam sobie sytuacji, kiedy stoją dwie osoby i przerzucają się argumentami kto jaki jest i kto co komu zrobił, najlepiej jeszcze niech krzyczą i rzucają wulgaryzmy. Jeżeli jedna ze stron nie ma za grosz kultury, to zniżanie się do jej poziomu i granie w jej grę jest zwykłym pyskowaniem. I nie to nie jest 'chory' podział, bo nikt nikogo na nic nie dzieli. Pyskowanie jest głupie i szczeniackie w wykonaniu każdego.

Takie reakcje są niezadowne tylko w Twoim idealnym świecie.
W świecie nieidealnym taki słowny agresor często nie reaguje na proste komunikaty czy wyjście np. z pokoju. W świecie nieidealnym nie zawsze da się agresora zignorować - często nie przynosi to skutku.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 09:19   #51
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Takie reakcje są niezadowne tylko w Twoim idealnym świecie.
W świecie nieidealnym taki słowny agresor często nie reaguje na proste komunikaty czy wyjście np. z pokoju. W świecie nieidealnym nie zawsze da się agresora zignorować - często nie przynosi to skutku.
Więc nalezy zacząć się z nim przerzucać mięchem? Albo krzyczeć wzajemnie na siebie mimo, że i tak się na wzajem nikt nie słucha?
No cóż, w takim razie wolę mój idealny świat, w którym moje metody zawsze skutkują i chociaż się nie poniżam
Stary 2013-09-10, 09:34   #52
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Więc nalezy zacząć się z nim przerzucać mięchem? Albo krzyczeć wzajemnie na siebie mimo, że i tak się na wzajem nikt nie słucha?
No cóż, w takim razie wolę mój idealny świat, w którym moje metody zawsze skutkują i chociaż się nie poniżam

Rozumiem, że nie ma nic pomiędzy i dla Ciebie - jeśli nie działa Twoja niezawodna metoda - kolejny etap to wulgaryzmy/krzyki?
Moge tylko współczuć w takim razie.

Stary 2013-09-10, 09:55   #53
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:

Rozumiem, że nie ma nic pomiędzy i dla Ciebie - jeśli nie działa Twoja niezawodna metoda - kolejny etap to wulgaryzmy/krzyki?
Moge tylko współczuć w takim razie.
No dla mnie 'opierzanie' jest właśnie wdaniem się w kłótnię, niczym innym
Stary 2013-09-10, 09:58   #54
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
No dla mnie 'opierzanie' jest właśnie wdaniem się w kłótnię, niczym innym

Ale to opieprzanie nie musi znaczyć wulgaryzmy/krzyki, a to sama zasugerowałaś.

Stary 2013-09-10, 10:03   #55
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:

Ale to opieprzanie nie musi znaczyć wulgaryzmy/krzyki, a to sama zasugerowałaś.
No to widocznie mamy zupełnie inną definicję opieprzania, bo dla mnie opieprz = wdanie się w pyskówkę, a kulturalne zwrócenie uwagi to zupełnie inna bajka
Stary 2013-09-10, 10:14   #56
vainilla
Zakorzenienie

Cytat:
To jakieś absurdy, w jakim świecie żyjesz, to jakiś współczesny Avatar? Osobiście uważam że wyjście w trakcie rozmowy to jest dopiero pokazanie zupełnie zerowego poziomu kultury. Rozumiem że w Twoim świecie każdy z każdym pięknie rozmawia, nazywa się tylko od kwiatuszków, nieporozumienia są tak subtelne że nie wywołują złości a jeśli to pochamowanie jej wybuchu jest tak naturalne jak oddychanie.
Jesteśmy ludźmi a nie maszynami i mamy emocje stety bądź nie. Spory są tak wpisane w życie codzienne jak inne czynności, osobiście wolę kogoś ochrzanić i w ten sposób oczyścić atmosferę niż chować się po kątach ze swoimi urazami. Szczęśliwie im jestem starsza tym mniej przejmuję się tym co ktoś myśli o moich słowach - jeśli ma problem to jest to tylko jego problem a nie mój. Trzeba trochę myśleć o sobie a nie tylko o innych

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 10:31   #57
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vainilla Pokaż wiadomość
To jakieś absurdy, w jakim świecie żyjesz, to jakiś współczesny Avatar?
Chyba tak, właśnie mnie o tym przekonałyście uświadamiając mnie, że nigdy nie krzyczałam na rodziców czy TZta, krzyczeć czy ochrzaniać to ja sobie mogę ludzi, których mam kompletnie gdzieś. No cóż, każdy ma taki avatar jakiego potrzebuje Ja nie mam w zwyczaju ochrzaniać ciotek i babć, albo wylatywać im z chamskimi tekstami. Jakoś żyję, atmosfery oczyszczać nie muszę, a jak ktoś mnie pyta o temat, na który nie chcę rozmawiać, to po prostu to komunikuję. Jak ktoś się wścieka, to przeczekuję i zwracam uwagę na spokojnie. Jak ktoś mnie obraża, to wychodzę. Opieprzam tylko ludzi, którzy nie są ze mną blisko związani i z którymi mogę w ogóle kontaktu po takim opieprzu nie utrzymywać bo mi na nich nie zalezy. Eh, ale ze mnie patologia
Stary 2013-09-10, 10:34   #58
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba tak, właśnie mnie o tym przekonałyście uświadamiając mnie, że nigdy nie krzyczałam na rodziców czy TZta, krzyczeć czy ochrzaniać to ja sobie mogę ludzi, których mam kompletnie gdzieś. No cóż, każdy ma taki avatar jakiego potrzebuje Ja nie mam w zwyczaju ochrzaniać ciotek i babć, albo wylatywać im z chamskimi tekstami. Jakoś żyję, atmosfery oczyszczać nie muszę, a jak ktoś mnie pyta o temat, na który nie chcę rozmawiać, to po prostu to komunikuję. Jak ktoś się wścieka, to przeczekuję i zwracam uwagę na spokojnie. Jak ktoś mnie obraża, to wychodzę. Opieprzam tylko ludzi, którzy nie są ze mną blisko związani i z którymi mogę w ogóle kontaktu po takim opieprzu nie utrzymywać bo mi na nich nie zalezy. Eh, ale ze mnie patologia

Wiesz, ja na TŻta również nigdy nie krzyczałam, również nigdy głosu nie podniosłam.
Na rodziców mi się zdarzyło - nie raz i nie dwa.

W każdym razie - zazdroszczę bliskich, którzy rozumieją proste komunikaty

Stary 2013-09-10, 11:37   #59
vainilla
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze współczuję braku intensywnych emocji. Życie musi być strasznie szare. Słyszałaś określenie włoska rodzina? Każdy na każdego krzyczy a i tak się kochają i wzajemnie szanują. Krzyk to objaw emocji i szczerość, jasne że nie dobrze gdy pojawia się za często ale jeśli w ogóle to też nie.
Właśnie pokazałaś jaką masz wspaniałą kulturę między słowami porównując mnie to zwierzęcia( używając ciętej riposty które tak tutaj negujesz, to ma swoje określenie ale za bardzo ucieszyłabyś się słysząc/czytając epitet). Szczerze powiedziawszy to mi to nie uwłacza bo to stworzenia szczere, kochające prawdziwymi emocjami a nie frustracją ukrytą pod uśmiechem.

Si no tienes nada que ofrecer, ofrece una sonrisa

vainilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-10, 11:39   #60
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz, ja na TŻta również nigdy nie krzyczałam, również nigdy głosu nie podniosłam.
Na rodziców mi się zdarzyło - nie raz i nie dwa.

W każdym razie - zazdroszczę bliskich, którzy rozumieją proste komunikaty
nie każdy rozumie proste komunikaty.
ja np. jesli nie chcę kłamać,a prawdy nie mam zamiaru powiedzieć, mówię:nie pytaj, jeśli nie chcesz,abym skłamała
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.

Edytowane przez Shira Yuki
Czas edycji: 2013-09-10 o 12:33
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości