![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego facet nie chce ślubu?
Szczerze, to nie bardzo rozumiem pytanie.
On nie chce ślubu czy odpowiedzialności? Bo jak ślubu to luz, a jak odpowiedzialności to jest zdyskwalifikowany jako partner. Jak teraz wyglada wasze zycie, czy po ślubie się zmieni? a jeżeli tak to co? Bo jeżeli jedynie nazwisko i pojawi się obrączka to ślub będzie formalnością i tak trzeba go przedstawić. A jakie sa jego plany dotyczące dzieci? Planuje? ile i kiedy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Facet nie chce ślubu? Jeżeli jest ktoś kogo kocha i z kim chce spędzić resztę życia to czemu ma nie chcieć ?
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Witam miałam podobna sytuację, tez się do mnie wprowadził chłopak i tak nic nic w końcu po pół roku wystawiłam mu kawę na ławę , że nie mam zamiaru być w konkubinacie do końca życia a jak mu nie pasuje małżeństwo zawsze może się wyprowadzić. Ja na ogół jestem egoistką jeśli chodzi o moje szczęście. Powiedziałam mu też, że kolejka czeka za drzwiami i jak nie on to kto inny będzie, bo tego kwiatu jest pół światu i że jak on ma inne piorytety życiowe to lepiej się rozstać. Oświadczył sie po 10 miesiacach i śpimy osobno. Niestety jak facet wszystko dostanie na tacy to tego nie szanuje ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Doprawdy fascynujące. Czytałam z wypiekami na twarzy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Serio, mówienie komus, kogo kochasz "kolejka czeka za drzwiami"?" tego kwiatu jest pół światu"? No to widocznie w d*pie go masz i nie zależy ci na uczuciu, tylko na piździonku i weselu. Jak facet ma inne priorytety - pewnie, lepiej się rozstać, ale w cywilizowany sposób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem. Mieszkaliście pół roku, zrobiłaś mu awanturę, że za drzwiami czeka kolejka i może sobie iść. A mimo to potem sobie mieszkaliście dalej przez 4 miesiące, aż się oświadczył. A teraz nie sypiacie ze sobą, bo w końcu się oświadczył?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
BAN stały
|
Cytat:
prawda jest taka, że masz wiele racji jak, w tym przypadku, facet dostaje wszystko co chce to ma zerową motywację , nie docenia się tego za czym się nie lata jak czytam te smęty że facet dostal seks, skarpety i obiady ale pójście do usc w garniaku to normalnie starcie z potforem z kosmosu więc ohesu ohesu nie dajmy ich , facetów, pożerać zuym niedobrym potforom z kosmosu to się tylko pukam w głowę ![]() nie, o nie, niech się nie hajtają, opierajmy ich i dogadzajmy im ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
nie rozumiem i nigdy nie zrozumiem dlaczego nie można cieszyć się szczęśliwym związkiem bez papierów. Ślub wzięłam po nastu latach związku, bo dziecka się nam zachciało, żebyśmy się wszyscy tak samo nazywali.
Czytam i wychodzi mi na to, że tak bardzo zależy dziewczynom na tym jakże istotnym ślubie, że namawiając faceta przekonują go, że to nic takiego i nic się nie zmienia. to jak się nie zmienia to po kiego grzyba? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie uważam, żeby zaciąganie kogoś na siłę do ślubu było fajne. Facet nie chce się chajtać - oki, to w takim razie nie mamy przy sobie czego szukać. Facet chce, ale nie teraz - pytamy o przyczynę (może to być coś prozaicznego - chce wystawić wielkie weselicho ze świniakiem, fajerwerkami i wuj wie czym jeszcze, a może jesteś dla niego opcją przejściowa bo nie ma akurat nikogo lepszego na oku) - jeśli przyczyna jest dla nas akceptowalna staramy się ją wspólnie rozwiązać i ustalamy "pobieramy się w ciągu X lat od tej chwili". Nie akceptujemy tej przyczyny - okej, rozmijamy się w poglądach, nie widzę naszej wspólnej przyszłości. Facet chce - Oki, to bierzemy ślub w ciągu 2 lat od tej chwili. Przynajmniej ja mam nadzieję, że ludzie biorą ślub bo się kochają. I dla mnie zupełnie nieakceptowalne jest powiedzenie osobie z którą chcesz spędzić resztę życia "mam kilku na twoje miejsce". ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
Dla wielu osób ten papierek z urzędu czy "ogłaszam was mężem i żoną" usłyszane od księdza ma mega dużą wartość i nie tobie to oceniać. Dla mnie ślub jest dopełnieniem szczęśliwego związku - jeśli komuś nie jest potrzebny to niech go nie bierze i niech będzie szczęśliwy. A jak komuś zależy na ślubie (bo jest wierzący, bo chce sfinalizować związek, bo chce być żoną / mężem) to ma do tego prawo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Tinkerbell, nie zrozumiałaś mojego posta, trudno
![]() a zmiana nazwiska w usc musi być uzasadniona czymś ważniejszym niż chęć zaoszczędzenia na ubraniu ślubnym. W ogóle gratuluję pomysłu, każdy mierzy swoją miarką, w życiu bym na taką bzdurę nie wpadła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
To prawda, że powodem nie może zaoszczędzenie na ubraniu, ale zdecydowanie nie musi to być ślub.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
BAN stały
|
Cytat:
że jestem dla niego na tyle ważna, że o kurcze, on chce mnie za zonę. Mnie tam rura czy ktoś się hajta czy nie ale niezmiennie mnie rozwala to deprecjonowanie instytucji małżenstwa. Bo nie potrafię pojąc, jak to jest, że można z kimś nawet latami żyć, współżyc, gotować, prać, radzić sobie z życiowymi problemami, ale szuka się wymówki, żeby nie pójśc do urzędu i nie zalegalizować związku. Ceremonia nie musi zajmować tygodni tylko na dobrą sprawę tyle co wyskoczenie od czasu do czasu do lepszej knajpy. No ale nie dla misiów to już miałby być niby wyczyn. ![]() Gdybym miała parcie na slub, ot tak, dla idei, a facet by mnie spuszczał po bandzie bo taki niby wyzwolony jest, że mieć prawie żonę to tak, ale żonę w mojej osobie naprawde to już nie, to bym go poslala na drzewo. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2016-04-15 o 22:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
No to się jednak zmienia - samopoczucie. Ona mówiła o sytuacji, w które drugą osobę przekonuje się tym, że przecież nic się nie zmienia. Wtedy robienie czegokolwiek jest istotnie bez sensu. Nieważne czy to ślub czy coś innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym, skoro żadna rożnica czy ze ślubem czy bez, to co stoi na przeszkodzie iść do tego urzędu i się hajtnąć? Ślub jednak wiele ułatwia. Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2016-04-16 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;59026831]Ja sie ciesze zwiazkiem bez papierow, ale jak juz czlowiek zaczyna dorabiac sie wspolnego majatku itp., to chce się wiekszego komfortu w regulowaniu sytuacji prawnych itp. Tak samo wolałabym być osobą decydującą w kwestii leczenia, ratowania życia, a nie np. ojciec TŻ. My np. nie mamy ślubu i mój facet nie może mnie podać do dokumentów w pracy jako osobę, którą informuje się w razie jakichś wypadków itp. Nikogo nie obchodzi, że żyjemy jak małżeństwo- nie ma papieru i żadnych informacji mi nie udzielą w razie czego.
Poza tym, skoro żadna rożnica czy ze ślubem czy bez, to co stoi na przeszkodzie iść do tego urzędu i się hajtnąć? Ślub jednak wiele ułatwia.[/QUOTE]To akurat wina zakładu pracy, a nie braku małżeństwa. U mnie mogłam podać do informowania kogo chciałam. Poza tym możliwość wpisywania w takie miejsca jedynie małżonków lub osób spokrewnionych byłaby nieco głupia. Są przecież ludzie, którzy nie mają ani jednego, ani drugiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnóstwo znam par, w których za żonę jakoś chciał, ale żeby ważna była to nie widać. Mnóstwo znam związków, w których bez ślubu są fajne relacje. Nie ma zasady, a to że łał, facet mnie chciał, ale czad - sorry, do mnie nie przemawia ![]() Cytat:
a że się te potrzeby rozjeżdżają, cóż, kwestia doboru partnera ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Czyli ty nie miałaś potrzeby brać ślubu, chciałaś mieć tylko takie nazwisko jak mąż i dziecko?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;59027396]To akurat wina zakładu pracy, a nie braku małżeństwa. U mnie mogłam podać do informowania kogo chciałam. Poza tym możliwość wpisywania w takie miejsca jedynie małżonków lub osób spokrewnionych byłaby nieco głupia. Są przecież ludzie, którzy nie mają ani jednego, ani drugiego.[/QUOTE]
Pamiętam, że w szpitalu też można wskazać w papierach dowolną osobę do informowania o stanie zdrowia. Nie musi to być nawet nikt z rodziny. A w ogóle to nie wiem co tak się wyrywać do tego decydowania w sprawach zdrowotnych. Lekarze są, niech decydują. A swoją wolę co do np. donacji organów każdy powinien mieć spisaną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5904213 1]Pamiętam, że w szpitalu też można wskazać w papierach dowolną osobę do informowania o stanie zdrowia. Nie musi to być nawet nikt z rodziny.
A w ogóle to nie wiem co tak się wyrywać do tego decydowania w sprawach zdrowotnych. Lekarze są, niech decydują. A swoją wolę co do np. donacji organów każdy powinien mieć spisaną.[/QUOTE] Tak, pod warunkiem, że jesteś przytomna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
A bierzesz pod uwagę, że ktoś inny może mieć potrzebę bycia żoną? Np. Mój tż ma potrzebę bycia mężem (po prostu tego chce, małżeństwo jest dla niego ważne), nie po to, żeby wszyscy wiedzieli, że należę do niego (?) tylko uważa, że małżeństwo to taki najwyższy level związku, który on chce osiągnąć z osobą, którą kocha. To takie dziwne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
No można mieć potrzebę bycia żoną, uznaję, chociaż nie rozumiem
![]() można też jej wcale nie mieć i nie jarać się tym, co najwyraźniej robi partner autorki wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Autorko,
wyloz swoje warunki, jak nie chce slubu, to zdania nie zmieni. Nie trac z nim wiecej czasu, w koncu mieszka u Ciebie, ma taniej i odklada na wlasne mieszkanie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
BAN stały
|
Cytat:
jeśli dla mnie ślub nic nie znaczy, to co za problem ubrać się w ładniejszy ciuch, pojść do urzedu i się podpisać. Fatyga taka sama jak wygalancić się na randkę. Przecież można całą organizację zrzucić na tego partnera, który ślubu chce, jeśli to mnie nie bawi. Skoro drugiej stronie na tym zależy. Tylko. Po prostu z tyłu glowy, w poswiadomości jest, że jednak ślub to jest jakiś krok naprzód, coś więcej niż bagatelizowanie i trywializowanie tematu - na przykład - traci się oficjalnie radosny status singla, łatwiej się zawinąć ze związku gdy mamy ochotę na kogoś nowego itp. W dużym skrócie bo zaraz wyjedziecie z tekstem, że wspólny kredyt wiąże lepiej niż papierek z usc. Mnie jak na czymś nie zalezy, to nie zalezy, a jak czegoś nie chcę, to jednak zalezy mi, żeby było nie. Na przykład dla kogoś bycie chrzestnym byłoby pustym gestem i zgodziłby się, bo dla takiej osoby żaden problem pójść do kościółka i odklepać formułkę. Także hipokryzja level master. i możecie mi tu mowić tysiąc argumentów a ja wiem doskonale że ludzie nie chcą się żenić ale z pewnymi osobami, za to z innymi, bez problemciu ![]() ot i cała filozofia. ![]() i też wiem doskonale że ślub nie stanowi o jakości związku i związek bez ślubu może być dużo lepszy niż czyjekolwiek malżeństwo. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2016-04-17 o 18:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.