![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Film o śmierci nowo narodzonego dziecka
Chyba po to go udostępnili. Bo innego powodu nie widzę.
Jak dla mnie "piękne wspomnienia ze śmierci" brzmią co najmniej groteskowo. Każdy przeżywa inaczej, ich prawo, ale jeśli coś wrzuca się do sieci, to każdy też ma prawo to komentować.
![]() |
#32 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z tematem faktycznie nic wspólnego nie ma, ale w przypadku kąpieli najwyraźniej widać, że to dziecko się nawet nie rusza i jak jest zdeformowane. Ja też nie umiałabym się w takiej sytuacji umalować i uśmiechać, nie ma to nic wspólnego z kulturą śmierci, ale moimi odczuciami w takiej sytuacji. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Ja za to nie rozumiem kontrowersji, które narosły wokół tego filmu. Nie wydaje mi się aby rodzice tego dziecka wyrządzili tym filmem komukolwiek jakąś szkodę. W związku z tym po co się w to wtrącać - tak wiem to jest sieć i każdy ma tu prawdo do swojego zdania
![]() Wg mnie jeżeli chcieli w ten sposób przeżyć tę sytuację to ich sprawa. Makijaż - rany - was to naprawdę razi? Masa kobiet przyjeżdża do porodu w makijażu. Te uśmiechy - może chcieli to tak przeżyć dla dziecka (zdarzają się rodzice dzieci w stanie agonalnym którzy siedzą z przyklejonymi na twarzy uśmiechami - taka poza bo wydaje im się, że dziecku wtedy lżej), może cieszyli się, że mały przeżył poród i mają jeszcze szanse żeby go pożegnać póki jest jeszcze na swój sposób żywy, a może to jak tu oceniacie zwykły ekshibicjonizm. Ale nawet jeśli tak to co z tego? Przeżyli tragedie, to chyba nie jest dla nikogo kwestią dyskusji. Każdy ma prawa przeżyć tragedie na swój sposób. I w życiu nie śmiałabym oceniać czyjejkolwiek reakcji na daną sytuację. Ludzki mózg to struktura tak złożona, że czasem naprawdę trudno przewidzieć jaka będzie ostateczna reakcja obronna na daną sytuację. Najfajniej się zawsze ocenia gdy się samemu czegoś nie przeżyło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
a doczytałaś, że to ich 3 dziecko..?
![]()
![]() |
#36 |
jestę wieszczę
|
Jeżeli to im pomogło pogodzić się z traumą, to mnie nic do tego. Ale filmiku nie obejrzę
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Zanim włączyłam ten filmik mialam mieszane uczucia. Ale jak obejrzałam to nie widzę tu nic złego. Każdy ma prawo przeżywać jak chce. Żył kilka godzin i rodzice ofiarowali mu wszystko co najlepsze - miłość. Nikt tutaj nikogo nie zabił, nie znęcał się, nie mieli na to wpływu.
Zgadzam się z tym co napisała AniaKW - to jest filmik o życiu. Kiedyś przeczytałam, że jakaś dziewczyna napisała, że głupio jej się uśmiechać po stracie nienarodzonego dziecka, bo ludzie dziwnie patrzą. Nie chodzilo o śmierć dziecka, bo to była dla niej tragedia, ale o taki uśmiech w normalnych sytuacjach. Inni zawsze wiedzą lepiej jak powinniśmy się zachowywać, co wypada a co nie i najchętniej napiętnowaliby za to, że nie rozpaczamy wystarczająco długo. A co do komentowania tego typu filmów to ja uważam - w internecie czy na żywo - są pewne sytuacje kiedy należy się ugryźć w język. Edytowane przez Sola1 Czas edycji: 2013-11-30 o 11:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zachowanie rodziców, którzy kierowali się tym co mówi im serce, tym, co czuli, że im pomoże chyba nie powinno podlegać komentarzom. To była ich decyzja i powinna być uszanowana. Sama niewiem jak bym się zachowała w obliczu takiej tragedii, dlatego daleka jestem od wyciągania wniosków i komentarzy na temat, który jest mi obcy, bo na szczęście nigdy mnie nie dotknął. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Tak sobie pomyślałam, że zależy, co definiujemy jako życie, bo to w sumie bardziej bicie serca i powolne umieranie. Przecież temu dziecku mózg w zasadzie nie funkcjonuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
jest różnica. Jeśli to 3 to trzyma Cię przy życiu myśl o pozostałej 2. Porównujesz, czujesz, powtarza się wszystko ale na nowo. Nie wiem jak Ci wyłuszczyć bo tego się nie da opisać..
![]() |
#43 |
BAN stały
|
mnie makijaż nie dziwi, bo dla niektórych jego stosowanie jest tak naturalne, jak noszenie ubrań.
Uśmiechy też mnie nie dziwią bo i w smutku człowiek czasem się uśmiechnie. Nie uważam tego za skrajny ekshibicjonizm, nie ma w tym filmie nic wulgarnego, a przeglądanie profilu nie jest obowiązkowe. Jest piękny w jakiś sposób, i porównałabym go do wykonywanej kiedyś fotografii pośmiertnej. Oburzyło mnie natomiast, że, jak wyczytałam w artykule, portal usunąl ten film (za co później przeprosił); szok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Czepiasz się..to tak jakby nie robić zdjęć, nie kręcić filmików i nie dbać o dzieci w śpiączce...
![]() |
#45 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do decyzji o donaszaniu ciąży, kiedyś myślałam, że terminacja to dobre wyjście, dziś przyznam, że nie mam jasno określonego zdania. Mam w najbliższym otoczeniu przypadek, gdzie ciąża była dla matki ryzykiem śmierci, a jednak matka i dziecko żyją, i mają się w miarę dobrze (tak, oboje mają problemy zdrowotne - ale nikt nie gwarantował, że matka by ich nie miała gdyby zakończono ciążę, tak samo nie wiadomo było jak będzie z dzieckiem, a ma duże szanse na zdrowe życie po rehabilitacji). Cytat:
Na prawdę? Moje dzieci kąpano w 2 dobie życia, a ja sama kąpię ich codziennie od urodzenia, dla mnie mycie dziecka co najmniej raz dziennie to norma.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2013-11-30 o 11:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, że kąpali... kurcze wiedzieli, że nie będą mogli nigdy więcej tego zrobić... to była jedyna szansa, okazja do zaopiekowania się na swój sposób własnym dzieckiem. Podejrzewam, że dramat przeżywali jak dziecko odeszło....
![]() |
![]() |
#47 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a oni może chcieli wykąpać, żeby obmyć dziecko do trumny? może woleli zrobić to sami niż w zakładzie pogrzebowym? albo po prostu to dla nich jakiś rytuał? dawniej tak było, że to rodzina obmywała... dziecko się nie rusza, bo najprawdopodobniej nie żyje albo nic nie czuje. Pokazanie deformacji nie uważam za nic szokującego, wręcz przeciwnie tylko ładne noworodki zasługują na pokazywanie? Z ułomnością fizyczną należy ludzi uswająć a nie ukrywać, bo później matki dzieci tylko z rozszczepem wargi wstydzą wychodzić się z domu.. Zresztą zdeformowani ludzie żyją i nie widzę powodu żeby ich zamykać w czterech ścianach. No właśnie Twoich odczuciach ![]() z góry osądziłaś matkę (i dlaczego TYLKO matkę a nie ojciec??) że wymalowana, że uśmiechnięta ![]() Ja nie wiem czy mogłabym czy nie mogłabym takich sytuacjach się malować, uśmiechać. Ale wiem jedno, że każdy ma prawo przeżywać żałobę na swój sposób. oczywiście każdy ma też prawo to skomentować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie właśnie to nie jest normalne w tym filmie. To nie jest właściwe. Uczono mnie szacunku wobec życia, jakie by ono nie było i powagi wobec śmierci. Tutaj tego nie widzę po prostu.
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja nie chciałabym, zeby ktoś cykal fotki z mojego umierania i wrzucał do Internetu. Ale mi ogólnie niezbyt podoba się to, co się dzieje teraz choćby z narodzinami. Ludzie wrzucają na fb zdjęcia z porodówki, noworodka przy piersi matki. Narodziny i śmierć to jednak bardzo intymne wydarzenia, rodzinne.
Dziwią mnie też komentarze pod artykułem, ze to dziecko miłość poczulo. Jakie funkcje mózgu są w ogóle zachowane przy takiej wadzie? Do medycyny dorabia się jakas romantyczna ideologie, może to taka ludzka potrzeba, ale wiele wspólnego z prawda to jednak nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli miałabym go odbierać jako ekshibicjonizm musiałabym tak traktować każde wydarzenie z życia człowieka. Na przykład ślub czy pogrzeb. W końcu ''co mnie wlaściwie obchodzi'', jeśli moja przyjaciółka organizuje ślub, ubiera kieckę w której wygląda jak księżniczka bez swojego jednorożca ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Nie mam żadnych odczuć co do tego, ludzie są różni jak widać niekiedy skrajnie. To było jej dziecko i miała prawo do takiego zachowania, nie mnie to komentować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tu właśnie moim zdaniem jest pokazany szacunek wobec życia. W piękny sposób rodzice pożegnali swoje dzieciątko. Jest uśmiech matki ale i jest widoczna ogromna rozpacz, powaga wobec śmierci. Polecam obejrzenie jeszcze raz filmu i wpatrzenie się w twarz matki. Szczególnie od ok.1,40 czasu filmu. Bardzo dobrze widać jak przeżywa tragedię, jak walczy aby nie dać ujścia rozpaczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
On z zamysłem był nakręcony i przeznaczony do udostępnienia. Jakby ktoś przeczytał uważnie linka z pierwszego postu to by o tym wiedział. Film został nakręcony przez jakąś fundację, a rodzice w nim "wystąpili" czy też "zagrali" wraz ze swoim dzieckiem. I dla mnie to jest nienormalne, nie rozumiem co przez to chcieli pokazać - że śmierć dziecka czy śmiertelna choroba to "nic takiego" i "da się przeżyć"? Dla mnie to jest tak ogromna skala dramatu, że nie rozumiem po prostu ich podejścia, nie mieści mi się w łepetynie. Cytat:
Odziera w jakiś sposób z intymności, z dyskrecji... Ja bym nie chciała by film z mojego umierania mógł krążyć po sieci, aby ludzie mogli komentować jak wyglądam i co się ze mną dzieje. To chyba jakiś "znak czasów" że ludzie wszystko muszą wrzucać do internetu. Ślub to nie jest to samo, co śmierć. Nie ma nawet co porównywać, tak samo jak 2,3,4,5 urodziny to nie to samo co film z porodówki czy nawet filmik z poczęcia. Są rzeczy, które powinny pozostać intymne, w gronie rodzinnym, są sprawy, sytuacje, z których nie robi się "show", które przeżywa się tylko z najbliższymi sobie osobami. Bezapelacyjnie do takich spraw należy zaliczyć odejśćie bliskiej osoby. ----------------------- Inaczej - nie widziałabyś problemu w zaproszeniu do szpitala ekipy aby sfilmowała śmierć twojego dziadka dajmy na to? "Dziadku usiądź równo, postaraj się, fotkę sobie ostatnią zrobimy dla potomnych" ... "A teraz myjemy dziadka - ostatnia kąpiel", "teraz dziadkowi założymy ubranie do trumny - ostatnie ubranie"...
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dane im było przeżyć te kilka godzin wspólnie, zachowywali się w tym czasie jakby dziecko było zdrowe.Chwała im za to. Uważasz, że powinni od razu po porodzie oddać je do kostnicy bo i tak nic nie czuje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:38.