|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: spędzanie Świąt
Cytat:
tak wiec MY przezyjemy ze jeszcze rok czy 2 nie spedzimy ze soba 3 dni swiat, bo mieszkamy razem, mamy choinke i mozemy zrobic sobie prywatna wigilia 20 grudnia. a spedzanie kilku dni u- jakby nie patrzec- obcych w sumie osob, widzianych pare razy, tez nie jest bardzo komfortowe, tak wiec wolimy odwlekac to jak dlugo sie da. i nie- nie jezdzimy na swieta do domu bo tak wypada- tak chcemy.
|
|
|
|
#32 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przychodzi taki moment w życiu kiedy trzeba przeciąć mentalną pępowinę. I jak rozumiem chęć spędzenia czasu z rodziną tak nie rozumiem podejścia: Wiesz kochanie, zróbmy sobie wigilię 20 grudnia, bo w święta to ja z rodziną chcę się spotkać. Dojrzałość do małżeństwa i związku pojawia się chyba wtedy, kiedy człowiek widzi, że rodzina, która do tej pory była najbliższa, robi się druga w kolejności. I jasne, jak się ma te rodziny po Polsce rozrzucone, to można od czasu do czasu pojechać do tej, czy do tamtej, ale przede wszystkim... chyba jednak trzeba się skupić na tworzeniu i spajaniu rodziny WŁASNEJ. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
To są moje pierwsze święta z moim obecnym chłopakiem, wigilię spędzimy osobno. Natomiast w pierwszy dzień świąt jedziemy do jego rodziców na obiad, potem pewnie posiedzimy tam do wieczora z rodzinką. W drugi dzień świąt przyjeżdża do mnie, zjemy z moimi rodzicami obiad a popołudnie spędzimy sami
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
My święta spędzamy osobno i nie zapraszamy się nawet. Dopiero 1-2dnia świąt się spotykamy, jak w każdy inny, zwykły dzień.
U niego inaczej się do tego podchodzi, bo jest z wierzącej, tradycyjnej nieco rodziny. Dla mnie święta to dobra okazja, żeby posiedzieć w gronie rodziny przy dobrym jedzeniu, choć też nie zawsze, bo zazwyczaj jesteśmy sami z rodzicami i rodzeństwem. Mam nadzieję, że jak zamieszkamy razem z TŻ, to nie będziemy się poczuwali do tej świątecznej gonitwy, żeby jednych i drugich rodziców zadowolić. Najchętniej to bym gdzieś wyjechała na ten czas albo zjadła z TŻ pyszną kolację sam na sam i na resztę wieczoru coś by się wymyśliło do porobienia. Rodziców można odwiedzić później, na spokojnie, bez tej całej świątecznej spiny.
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
U nas, po pięciu latach, w tym roku będzie druga wspólna Wigilia. Od samego początku w święta się widzieliśmy (czy to 1szy, czy 2gi dzień), w zeszłym roku TŻ spędził ze mną i z moją rodziną zarówno Wigilię jak i kolejne 2 dni świąt, bo wszyscy razem wyjeżdżaliśmy do jeszcze innej części rodziny, gdzie było hucznie, tłoczno i wesoło
![]() W tym roku dla odmiany będziemy mieć Wigilię we dwoje <3 i nie mogę się już doczekać zawsze o tym marzyłam, tzn. uwielbiam te huczne, tłoczne Wigilie w mojej rodzinie, natomiast wiadomo, każdy chce czasem spróbować czegoś innego.A kolejne dni świąteczne spędzimy z różnymi odłamami rodzin jeszcze dokładnie nie wiadomo, do kogo pójdziemy i kogo zaprosimy.Dla mnie TŻ jest najbliższą mi osobą i to z nim właśnie chcę dzielić magię Świąt - bo ja akurat jestem z tych, co uwielbiają Boże Narodzenie Swoją rodzinę kocham bardzo, ale pępowinę odcięłam już dawno, wyprowadziłam się na swoje i mam swoje życie. Nikt nie ma mi tego za złe, w końcu to naturalne Chętnie się z nimi spotkam w któryś dzień świąt czy nawet w Wigilię, zawsze jest to do dogadania, natomiast cieszy mnie bardzo, że nikt nie uważa za mój obowiązek spędzania Wigilii ze swoją rodziną, ani też nikt mi nie ma za złe, że ja tego za swój obowiązek nie uważam i planuję to po swojemu.
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie to jeśli jest miejsce aby razem mieszkać to aby zjeść razem kolację również. Trochę to tłumaczenie pt.: nie chce się przyznać, że jestem zbyt dziecinna i niedojrzała by tworzyć rodzinę, to powiem, że jestem leniem i to z wygody plus nie mam miejsca. |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Póki co nie mamy ochoty na święta tylko we dwoje - mamy tysiąc innych okazji, żeby pobyć tylko ze sobą, zwłaszcza, że ani religijni nie jesteśmy, ani zbyt tradycyjni. Edytowane przez 201803090921 Czas edycji: 2013-12-10 o 15:56 |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#41 |
|
Copyraptor
|
Wiesz, dla mnie dziecinne i niedojrzałe jest zakładanie, że każdy kto jest w stałym związku ale nie chce spędzać razem świąt "bawi się w dom". Tak trudno zrozumieć, że nie dla wszystkich święta to jakieś gigantyczne wydarzenie w życiu, tylko po prostu trochę wolnego + okazja do spotkania się z rzadko widywaną rodziną?
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko, że ja nie odnoszę się do każdego kto jest w stałym związku, a do związków, które mieszkają razem, utrzymują się razem i u których po ślubie poza papierkiem NIC się nie zmieni. Odniosłam się też do osoby, która święta jak najbardziej obchodzi. Tyle, że na święta trzeba "do rodziny" więc wigilię z przyszłym mężem (bo to jeszcze nie rodzina) obchodzi 20 grudnia. W takim układzie sił, rozgraniczanie, że przed ślubem to nie rodzina a po ślubie będzie inaczej uważam za bawienie się w dom i niegotowość do takiego poważnego związku. |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mamy miejsca, żeby zorganizować święta, na które zaprosilibyśmy bliskich, a Ty od razu stawiasz diagnozę, że bawimy się w dom? ![]() Gdzie tu jest coś niewłaściwego Twoim zdaniem, bo nie bardzo rozumiem (zwłaszcza, że odniosłaś się min.do mego postu)? |
|
|
|
|
|
#46 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mi nie chodzi o samą CHĘĆ spędzenia świąt z rodzicami, teściami itd. To oczywiste, że święta to rodzinny czas kiedy możemy spędzić chwile z najbliższymi. I inaczej jest kiedy przede wszystkim chcę spędzić święta z moją NAJBLIŻSZĄ rodziną, z mężczyzną, z którym dzielę mieszkanie i codzienność, a dopiero POTEM zastanawiam się kogo jeszcze odwiedzę, kiedy i na jakich zasadach, a inaczej kiedy MIMO wspólnego mieszkania, rachunków itd, nie uważam go za rodzinę i święta spędzam ze SWOJĄ rodziną bo on to się nią stanie po ewentualnym ślubie. Wyżej przytoczyłam te wypowiedzi, o które mi chodzi. Mam nadzieje, że teraz widzisz konkretnie różnicę i precyzyjniej się wypowiedzialam. Bo właśnie tego typu postawę uważam za bawienie się w dom i brak przecięcia pępowiny. I w sumie smutne to ogólnie, że ktoś potrzebuje podpisanego papierka, mimo wspólnego mieszkania by poczuć, że drugi człowiek jest rodziną... |
|||||
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie wg mnie nie mozna tego rzucic w pieruny. W niektorych rodzinach tradycja zjezdzania do jednego domu do glowy rodziny jest od POKOLEN. Corki poznaja mezow przyjezdzaja z nimi itd i co kilka lat jest coraz wiecej osob, ale zawsze w jednym miejscu. Najlepiej rzucic to wszystko i tupnac bo "ja chce spedzic wigilie z X" no kurde po co skoro zaraz X bedzie wprowadzony do rodziny oficjalnie i tez przylaczy sie do tworzenia tradycji, nastepnie X urodzi dzieci i tez bedzie tam z nimi jezdzic itd itd... wiesz zdla niektorych to nic strasznego, ze nie moga spedzic ze soba wigilii - bardzo mnie dziwi, ze ktos jest tak zamkniety ze nie moze tego pojac aha i mowie o przypadku gdy ktos ma prawdziwa, szczera rodzine i widuje ich tylko raz w roku a tak to kontakt telefoniczny. Nie mowie o rodzinach gdzie ktos sobie cisnie, obgaduje i w ogole dziwne sprawy |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a jesli razem mieszkacie, jestescie para to ja nie rozumiem jak mozna sie rozdzielac na swieta? To po co razem mieszkac skoro nie czuja sie rodzina, a na swieta kazdy do swoich? Dziwne albo ewentualnie maja po 19-20 lat.Moja rodzina bylaby w szoku jakbym sama pojawila sie w domu, bo wiedza ze razem zyjemy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#49 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Za rok (jeśli odległość jest spora), święta spędzimy z rodziną mężczyzny swego życia. Każda normalnie funkcjonująca rodzina rozumie, że przychodzi moment, kiedy najważniejszy w życiu staje się mężczyzna życia a potem dzieci i to się często wiąże z kompromisami. Cytat:
Wigilię to jak ktoś lubi może spędzić nawet z koniem w stajni, albo książką na strychu, to akurat kwestia drugorzędna. |
|||
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
zabawmy watek - jak sie obie strony dobrze czuja z jakims rozwiazaniem to moze byc ono i bardzo odbiegajacych od ogolnie przyjetych zasad.
![]() Tylko musze zacytowac jedna pania z innego watku ze teraz to wiekszosc ludzi ma taka mentalnosc - dziadek ozenil sie z babcia, tata z mama, a synus czy corcia musza z obcymi ludzmi.... |
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie chce jechac na swieta do jego domu rodzinnego on nie chce do mojego domu rodzinnego nie chcemy spedzac swiat tylko we dwojke, bo jednak stadne z nas stwory ![]() i nie pisz, ze skoro potrzebujemy ludzi to mamy isc pomagac w schronisku dla bezdomnych
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.

jeszcze dokładnie nie wiadomo, do kogo pójdziemy i kogo zaprosimy.