![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: spędzanie Świąt
Cytat:
tak wiec MY przezyjemy ze jeszcze rok czy 2 nie spedzimy ze soba 3 dni swiat, bo mieszkamy razem, mamy choinke i mozemy zrobic sobie prywatna wigilia 20 grudnia. a spedzanie kilku dni u- jakby nie patrzec- obcych w sumie osob, widzianych pare razy, tez nie jest bardzo komfortowe, tak wiec wolimy odwlekac to jak dlugo sie da. i nie- nie jezdzimy na swieta do domu bo tak wypada- tak chcemy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przychodzi taki moment w życiu kiedy trzeba przeciąć mentalną pępowinę. I jak rozumiem chęć spędzenia czasu z rodziną tak nie rozumiem podejścia: Wiesz kochanie, zróbmy sobie wigilię 20 grudnia, bo w święta to ja z rodziną chcę się spotkać. Dojrzałość do małżeństwa i związku pojawia się chyba wtedy, kiedy człowiek widzi, że rodzina, która do tej pory była najbliższa, robi się druga w kolejności. I jasne, jak się ma te rodziny po Polsce rozrzucone, to można od czasu do czasu pojechać do tej, czy do tamtej, ale przede wszystkim... chyba jednak trzeba się skupić na tworzeniu i spajaniu rodziny WŁASNEJ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
To są moje pierwsze święta z moim obecnym chłopakiem, wigilię spędzimy osobno. Natomiast w pierwszy dzień świąt jedziemy do jego rodziców na obiad, potem pewnie posiedzimy tam do wieczora z rodzinką. W drugi dzień świąt przyjeżdża do mnie, zjemy z moimi rodzicami obiad a popołudnie spędzimy sami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
My święta spędzamy osobno i nie zapraszamy się nawet. Dopiero 1-2dnia świąt się spotykamy, jak w każdy inny, zwykły dzień.
U niego inaczej się do tego podchodzi, bo jest z wierzącej, tradycyjnej nieco rodziny. Dla mnie święta to dobra okazja, żeby posiedzieć w gronie rodziny przy dobrym jedzeniu, choć też nie zawsze, bo zazwyczaj jesteśmy sami z rodzicami i rodzeństwem. Mam nadzieję, że jak zamieszkamy razem z TŻ, to nie będziemy się poczuwali do tej świątecznej gonitwy, żeby jednych i drugich rodziców zadowolić. Najchętniej to bym gdzieś wyjechała na ten czas albo zjadła z TŻ pyszną kolację sam na sam i na resztę wieczoru coś by się wymyśliło do porobienia. Rodziców można odwiedzić później, na spokojnie, bez tej całej świątecznej spiny.
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
U nas, po pięciu latach, w tym roku będzie druga wspólna Wigilia. Od samego początku w święta się widzieliśmy (czy to 1szy, czy 2gi dzień), w zeszłym roku TŻ spędził ze mną i z moją rodziną zarówno Wigilię jak i kolejne 2 dni świąt, bo wszyscy razem wyjeżdżaliśmy do jeszcze innej części rodziny, gdzie było hucznie, tłoczno i wesoło
![]() W tym roku dla odmiany będziemy mieć Wigilię we dwoje <3 i nie mogę się już doczekać ![]() A kolejne dni świąteczne spędzimy z różnymi odłamami rodzin ![]() Dla mnie TŻ jest najbliższą mi osobą i to z nim właśnie chcę dzielić magię Świąt - bo ja akurat jestem z tych, co uwielbiają Boże Narodzenie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie to jeśli jest miejsce aby razem mieszkać to aby zjeść razem kolację również. Trochę to tłumaczenie pt.: nie chce się przyznać, że jestem zbyt dziecinna i niedojrzała by tworzyć rodzinę, to powiem, że jestem leniem i to z wygody plus nie mam miejsca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Póki co nie mamy ochoty na święta tylko we dwoje - mamy tysiąc innych okazji, żeby pobyć tylko ze sobą, zwłaszcza, że ani religijni nie jesteśmy, ani zbyt tradycyjni. Edytowane przez 201803090921 Czas edycji: 2013-12-10 o 14:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Copyraptor
|
Wiesz, dla mnie dziecinne i niedojrzałe jest zakładanie, że każdy kto jest w stałym związku ale nie chce spędzać razem świąt "bawi się w dom". Tak trudno zrozumieć, że nie dla wszystkich święta to jakieś gigantyczne wydarzenie w życiu, tylko po prostu trochę wolnego + okazja do spotkania się z rzadko widywaną rodziną?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko, że ja nie odnoszę się do każdego kto jest w stałym związku, a do związków, które mieszkają razem, utrzymują się razem i u których po ślubie poza papierkiem NIC się nie zmieni. Odniosłam się też do osoby, która święta jak najbardziej obchodzi. Tyle, że na święta trzeba "do rodziny" więc wigilię z przyszłym mężem (bo to jeszcze nie rodzina) obchodzi 20 grudnia. W takim układzie sił, rozgraniczanie, że przed ślubem to nie rodzina a po ślubie będzie inaczej uważam za bawienie się w dom i niegotowość do takiego poważnego związku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mamy miejsca, żeby zorganizować święta, na które zaprosilibyśmy bliskich, a Ty od razu stawiasz diagnozę, że bawimy się w dom? ![]() Gdzie tu jest coś niewłaściwego Twoim zdaniem, bo nie bardzo rozumiem (zwłaszcza, że odniosłaś się min.do mego postu)? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mi nie chodzi o samą CHĘĆ spędzenia świąt z rodzicami, teściami itd. To oczywiste, że święta to rodzinny czas kiedy możemy spędzić chwile z najbliższymi. I inaczej jest kiedy przede wszystkim chcę spędzić święta z moją NAJBLIŻSZĄ rodziną, z mężczyzną, z którym dzielę mieszkanie i codzienność, a dopiero POTEM zastanawiam się kogo jeszcze odwiedzę, kiedy i na jakich zasadach, a inaczej kiedy MIMO wspólnego mieszkania, rachunków itd, nie uważam go za rodzinę i święta spędzam ze SWOJĄ rodziną bo on to się nią stanie po ewentualnym ślubie. Wyżej przytoczyłam te wypowiedzi, o które mi chodzi. Mam nadzieje, że teraz widzisz konkretnie różnicę i precyzyjniej się wypowiedzialam. Bo właśnie tego typu postawę uważam za bawienie się w dom i brak przecięcia pępowiny. I w sumie smutne to ogólnie, że ktoś potrzebuje podpisanego papierka, mimo wspólnego mieszkania by poczuć, że drugi człowiek jest rodziną... |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie wg mnie nie mozna tego rzucic w pieruny. W niektorych rodzinach tradycja zjezdzania do jednego domu do glowy rodziny jest od POKOLEN. Corki poznaja mezow przyjezdzaja z nimi itd i co kilka lat jest coraz wiecej osob, ale zawsze w jednym miejscu. Najlepiej rzucic to wszystko i tupnac bo "ja chce spedzic wigilie z X" no kurde po co skoro zaraz X bedzie wprowadzony do rodziny oficjalnie i tez przylaczy sie do tworzenia tradycji, nastepnie X urodzi dzieci i tez bedzie tam z nimi jezdzic itd itd... wiesz zdla niektorych to nic strasznego, ze nie moga spedzic ze soba wigilii - bardzo mnie dziwi, ze ktos jest tak zamkniety ze nie moze tego pojac ![]() aha i mowie o przypadku gdy ktos ma prawdziwa, szczera rodzine i widuje ich tylko raz w roku a tak to kontakt telefoniczny. Nie mowie o rodzinach gdzie ktos sobie cisnie, obgaduje i w ogole dziwne sprawy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Za rok (jeśli odległość jest spora), święta spędzimy z rodziną mężczyzny swego życia. Każda normalnie funkcjonująca rodzina rozumie, że przychodzi moment, kiedy najważniejszy w życiu staje się mężczyzna życia a potem dzieci i to się często wiąże z kompromisami. Cytat:
Wigilię to jak ktoś lubi może spędzić nawet z koniem w stajni, albo książką na strychu, to akurat kwestia drugorzędna. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
zabawmy watek - jak sie obie strony dobrze czuja z jakims rozwiazaniem to moze byc ono i bardzo odbiegajacych od ogolnie przyjetych zasad.
![]() Tylko musze zacytowac jedna pania z innego watku ze teraz to wiekszosc ludzi ma taka mentalnosc - dziadek ozenil sie z babcia, tata z mama, a synus czy corcia musza z obcymi ludzmi.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie chce jechac na swieta do jego domu rodzinnego on nie chce do mojego domu rodzinnego nie chcemy spedzac swiat tylko we dwojke, bo jednak stadne z nas stwory ![]() i nie pisz, ze skoro potrzebujemy ludzi to mamy isc pomagac w schronisku dla bezdomnych ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.