Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-21, 22:08   #31
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Dot.: Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie...

Kiedyś pracowałam w firmie bardzo laickiej - nawet życzeń przed świętami sobie nie składaliśmy, a premia przed BN była zawsze

Socjal to socjal, jakby mi dawali z okazji Chanuki czy chińskiego Nowego Roku to też bym brała

Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 22:11   #32
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
(...) że mimo wszystko jest to dla nas piękne i ważne święto) to zastanawiam się, dlaczego odbierają talony na Święta BN, których nie uznają?
(bla bla bla bla) czasem to zastanawiam się, dlaczego katolicy tkwią w religii której zasad nie uznają?
no patrzmy;
seks przed ślubem, mieszkanie przed ślubem, antykoncepcja, zdrady i inne, a jednak katolicy :d
i dziwisz się że ktoś innej wiary przyjmuje bony o wartości kilkuset zł xD
xD
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 22:43   #33
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dla mnie to normalne, że biorą te talony.
To przecież nie jest kasa przeznaczona na organizację świąt, tylko kasa z funduszu socjalnego, należna wszystkim pracownikom. To, że firma akurat na święta daje - to wynika z tego, że większości pracowników zapewne wtedy najbardziej się ta kasa przyda, poza tym to nawiązuje do tradycji dawania prezentów, taki niby prezent od firmy
Te pieniądze nie są związane z tym kiedy Jezus się urodził ani z wyznawaną religią lub jej brakiem. Dlatego rozważania moralne raczej nie mają tu zastosowania

Gdybym pracowała w USA i firma by dawała talony czy kasę na święto dziękczynienia, to oczywiście, że bym przyjęła

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-12-21 o 22:51
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 22:46   #34
cholernarejestracja
Copyraptor

Yyy, Autorko, czy ty sądzisz, że te talony to jest jakaś pieniężna nagroda za bycie katolikiem? uśmiałam się serdecznie
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 23:02   #35
skazana_na_bluesa
.

a gdzie ja niby krzyczę?! o.O

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 23:25   #36
tiramisu_
Wtajemniczenie

My - ateiści a bony i dodatki pobieramy.
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-21, 23:26   #37
201604181004
Konto usunięte

Z resztą, niestety, przykro to mówić, że święta bożego narodzenia składają się wraz z KOŃCEM ROKU, co za tym idzie w niektorych firmach niektórzy szefowie dają czasem np premie uznaniowe, premie za brak zwolnień czy opuszczanej pracy, premie dla najlepszego pracownika, premie za, premie dla, premie od, premie na więććććć te święta to tylko dodatek.
Stary 2013-12-21, 23:39   #38
whoaboa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Nie napisałam, że to coś złego. Jak talony są na BN , a oni tego nie uznają ...?
Cytat:

Teraz zakumałam Jak napisałam, u mnie są to 'na BN' , więc odebrałam to dosłownie.

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------
Nie musisz krzyczeć. Akurat w mojej pracy są i nagrody, i talony, i spotkania integracyjne, więc ten 'talon na BN' odebrałam dosłownie, jako talon na konkretny cel, na konkretne święta.
Ale, że jakoś w Biblii zapisane czy jak? Talony, jakkolwiek by ich nie nazwać, nijak w religię ani duchowe przeżywanie świąt wpisane nie są.

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Yyy, Autorko, czy ty sądzisz, że te talony to jest jakaś pieniężna nagroda za bycie katolikiem? uśmiałam się serdecznie
No, tak to trochę wygląda.
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 00:26   #39
Duszaniola
Wtajemniczenie

Talony jak talony, ale dziwią mnie te wspomniane paczki od Mikołaja. Koleżanka ode mnie cukierka nie chciała, jak rozdawałam kiedyś z okazji urodzin, bo oni nie obchodzą, więc nie może. Więc branie paczki od św. Mikołaja tym bardziej by mnie zdziwiło.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 00:30   #40
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Talony jak talony, ale dziwią mnie te wspomniane paczki od Mikołaja. Koleżanka ode mnie cukierka nie chciała, jak rozdawałam kiedyś z okazji urodzin, bo oni nie obchodzą, więc nie może. Więc branie paczki od św. Mikołaja tym bardziej by mnie zdziwiło.
To już są jakieś świry. Sorry, ale w przypadku każdej religii można przesadzić. Widocznie osoby, które brały paczki na Mikołaja nie miały aż tak wypranych mózgów

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 00:54   #41
grubella
BAN stały

To ja z taką historią.
Kobieta była nauczycielką polskiego w szkole średniej.
Wyszła za mąż i tak jak jej mąż stała się świadkiem Jehowy.
Przyszła do dyrektora szkoły aby się zwolnić ze stanowiska nauczycielki i zostać woźną.
Bo jej nowe przekonania nie pozwalają jej na pracę jako nauczycielka polskiego bo w materiale z tego języka są prawdy niezgodne z jej wiarą.
Np. teksty literackie zwracające się do Boga, "Bogurodzica"i inne.
Nie może przekazywać uczniom tego co kłóci się z jej wiarą.
Dyrektor nie zgodził się na zmianę stanowiska.Nie dał jej etatu woźnej.
Etatu bibliotekarki też nie chciała z tych samych powodów.
Przekonywał ją aby została ale zwolniła się.
Nie wzięła też talonu , który należał jej się za przepracowanie kilku miesięcy przed zwolnieniem. Talon był właśnie dawany przed Bożym Narodzeniem. Ani 13-ki , która też jej się należała proporcjonalnie do przepracowanego czasu.
Poszła pracować fizycznie do cegielni.
Potem urodziła i siedziała z dziećmi.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-22, 01:12   #42
cherry_flamme
Zakorzenienie

W klasie mojej siostry był taki chłopiec, który nawet nie wiedział, kiedy się urodził. Cały grudzień i marzec/kwiecień nie chodził do szkoły, bo słuchanie o Świętach, rysowanie choinki, bałwana, pisanki sprowadziłoby na niego karę boską, nie przerabiał większości lektur (w tym mitów), nie uczestniczył w akademiach z okazji 11.11., nie mógł chodzić na imprezy urodzinowe i jeszcze kilka innych ''racjonalnych'' zakazów.

Z drugiej strony, mój kolega (''katolik'', ostatni raz w kościele na własnej komunii) wziął ślub z dziewczyną ze wspólnoty ŚJ. Ale ta dziewczyna jest chyba wierząca-niepraktykująca (nie wiem, czy u nich to możliwe ), bo mieszkali ze sobą przed ślubem, seks uprawiali, on się nie musiał nawracać, żeby brać ślub, prezenty na Święta sobie dają, ubierają choinkę itp. Nie wiem, czy chodzą na te ich spotkania (''nabożeństwa''), musiałabym zapytać.

Stary 2013-12-22, 02:04   #43
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
W klasie mojej siostry był taki chłopiec, który nawet nie wiedział, kiedy się urodził. Cały grudzień i marzec/kwiecień nie chodził do szkoły, bo słuchanie o Świętach, rysowanie choinki, bałwana, pisanki sprowadziłoby na niego karę boską, nie przerabiał większości lektur (w tym mitów), nie uczestniczył w akademiach z okazji 11.11., nie mógł chodzić na imprezy urodzinowe i jeszcze kilka innych ''racjonalnych'' zakazów.

Z drugiej strony, mój kolega (''katolik'', ostatni raz w kościele na własnej komunii) wziął ślub z dziewczyną ze wspólnoty ŚJ. Ale ta dziewczyna jest chyba wierząca-niepraktykująca (nie wiem, czy u nich to możliwe ), bo mieszkali ze sobą przed ślubem, seks uprawiali, on się nie musiał nawracać, żeby brać ślub, prezenty na Święta sobie dają, ubierają choinkę itp. Nie wiem, czy chodzą na te ich spotkania (''nabożeństwa''), musiałabym zapytać.
Być może wyznanie miała po rodzicach itd. W sumie w KK też nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący, wg doktryny to po prostu grzesznik, a ludzie po prostu w ten sposób się usprawiedliwiają. I nawet kilka razy usłyszałam na jakiejś religii czy w kościele, że taki wierzący niepraktykujący to dla Boga gorzej, niż ateista

Pamiętam jak czytałam naukowe tłumaczenie pani doktor w Strażnicy o tym dlaczego transfuzja krwi jest zła. To da się zawrzeć w myśli "co z tego, że bez transfuzji możesz umrzeć, jest przecież ryzyko, że dostaniesz gorączki" Jehowa chce przecież tak dobrze.
I poza tym wszystkim życie SJ musi być bardzo nudne, nie mogą krzyczeć gorzko, gorzko na swoim ślubie, nie mogą obchodzić urodzin, nawet studiować im się odradza
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 02:48   #44
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Być może wyznanie miała po rodzicach itd. W sumie w KK też nie ma czegoś takiego jak wierzący niepraktykujący, wg doktryny to po prostu grzesznik, a ludzie po prostu w ten sposób się usprawiedliwiają. I nawet kilka razy usłyszałam na jakiejś religii czy w kościele, że taki wierzący niepraktykujący to dla Boga gorzej, niż ateista

Pamiętam jak czytałam naukowe tłumaczenie pani doktor w Strażnicy o tym dlaczego transfuzja krwi jest zła. To da się zawrzeć w myśli "co z tego, że bez transfuzji możesz umrzeć, jest przecież ryzyko, że dostaniesz gorączki" Jehowa chce przecież tak dobrze.
I poza tym wszystkim życie SJ musi być bardzo nudne, nie mogą krzyczeć gorzko, gorzko na swoim ślubie, nie mogą obchodzić urodzin, nawet studiować im się odradza
Wiem, że teoretycznie nie ma czegoś takiego, jak wierzący-niepraktykujący, ale jest pełno osób, które należą do Kościoła, a nie wierzą/ nie praktykują A ŚJ zawsze kojarzyli mi się z takimi ortodoksami, którzy nie wybierają sobie zakazów/nakazów, tylko przyjmują wszystko jak leci, praktycznie całe życie podporządkowują Biblii i jak nie przestrzegasz tych zasad, to automatycznie zostajesz wykluczony. Dlatego przypadek tej dziewczyny mnie dziwi

Stary 2013-12-22, 07:38   #45
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Tak, talony 'na grudzień', a talony 'na BN' brzmi zupełnie inaczej i nie budzi wątpliwości
Naprawdę gdyby zmieniono nazwę, to byłoby dla Ciebie OK? Jezu, przecież to nie są talony z przeznaczeniem: masz za to kupić rzeczy TYLKO na wigilię. Czy na tych bonach napisane jest: "BON BOŻONARODZENIOWY, wykorzystać w okresie: 20.12-24.12.2013?" Bo podejrzewam, że to zapewne zwyczajne, ważne rok, bony Sodexo czy podobne, na których jest jedynie lista sklepów, a nie żadne choinki czy Jezus.

Naprawdę dziwi mnie taka nadgorliwość w kontrolowaniu czyjejś religii i tego, co mu wolno. Rozliczasz koleżanki, czy na pewno należał im się ślub kościelny? Pytasz, czy są co niedziela w kościele? Zapewne nie. I śmieszy mnie to, że katolik (nawet, jeśli w kościele nie był od lat, ale katolik!) ma prawo bez piśnięcia wziąć wg Ciebie taki talon, ale ŚJ ma zrezygnować z tych kilkuset złotych, którymi raczej mało kto w Polsce może pogardzić, bo nie uznaje Bożego Narodzenia
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 07:57   #46
201605061003
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość

Sprawa z transfuzją jest trochę bardziej skomplikowana niż myślisz, a ich życie na pewno nie jest nudne, to, że nie obchodzą urodzin nie znaczy, że nie organizują imprez, gdzie mogą się pobawić w sposób kulturalny. Często coś organizują, a to wspólne grille, a to kuligi, zbierają się w kilka osób u kogoś, każdy coś przynosi do jedzenia, jakieś winko, ale bez upijania się. A te weselne przyśpiewki są żenujące. A skąd Ty wzięłaś tę teorię o nie studiowaniu? Z tych których znam, to każdy młody coś studiuje, córka starszego zboru skończyła informatykę i ekonomię, więc to bzdura.

Co do tej dziewczyny mieszkającej z chłopakiem, to na pewno ŚJ nie jest, a może była, tylko ją wykluczyli, bo coś takiego w środowisku ŚJ nie jest tolerowane.

Edytowane przez 201605061003
Czas edycji: 2013-12-22 o 08:00
201605061003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 08:08   #47
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Magdooosia_85 Pokaż wiadomość
A skąd Ty wzięłaś tę teorię o nie studiowaniu? Z tych których znam, to każdy młody coś studiuje, córka starszego zboru skończyła informatykę i ekonomię, więc to bzdura.
No nie wiem, ja w klasie miałam dziewczynę ŚJ, byłyśmy przyjaciółkami, ani ona, ani nikt z jej rodzeństwa, ani znajomych nie poszedł na studia, mimo że ona bardzo chciała. Pochodzę z małego miasta i tłumaczono im to tak, że gdyby wyjechali na studia, to odsunęliby się od wiary i całe to uczelniane życie mogłoby namieszać im w głowie.
Stary 2013-12-22, 08:12   #48
201605061003
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
No nie wiem, ja w klasie miałam dziewczynę ŚJ, byłyśmy przyjaciółkami, ani ona, ani nikt z jej rodzeństwa, ani znajomych nie poszedł na studia, mimo że ona bardzo chciała. Pochodzę z małego miasta i tłumaczono im to tak, że gdyby wyjechali na studia, to odsunęliby się od wiary i całe to uczelniane życie mogłoby namieszać im w głowie.
Sale królestwa ŚJ są nawet w malutkich miastach, więc równie dobrze mogą uczęszczać na zebrania w mieście, gdzie studiują. To chyba jakaś ortodoksyjna rodzina ŚJ była.
Stary 2013-12-22, 08:14   #49
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Magdooosia_85 Pokaż wiadomość
Sale królestwa ŚJ są nawet w malutkich miastach, więc równie dobrze mogą uczęszczać na zebrania w mieście, gdzie studiują. To chyba jakaś ortodoksyjna rodzina ŚJ była.
To nie była jedna rodzina, tylko znajomi z jej całego zboru. Nikt na studia nie poszedł. Argumentowano to właśnie tym, że odsunęliby się od wiary, bo tam nikt nie mógłby kontrolować, czy faktycznie chodzą po domach i biorą udział w zebraniach, no i nauka namieszałaby im w głowach.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-22, 08:18   #50
201605061003
Konto usunięte

Cytat:
To nie była jedna rodzina, tylko znajomi z jej całego zboru. Nikt na studia nie poszedł. Argumentowano to właśnie tym, że odsunęliby się od wiary, bo tam nikt nie mógłby kontrolować, czy faktycznie chodzą po domach i biorą udział w zebraniach, no i nauka namieszałaby im w głowach.
No to nie wiem, ale w tym zborze, który znam, może ze dwie osoby nie studiują, tylko poszły, do 2-letniego studium aby szybko zrobić jakiś zawód, bo chcą się poświęcić pionierowaniu, a trochę to czasu w miesiącu zajmuje.
Stary 2013-12-22, 08:55   #51
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN

I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 09:29   #52
invisible_01
Zakorzeniona

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44257844]A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN

I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy.[/QUOTE]
Wiesz, interpretować to można różnie. "Zwiększone wydatki w okresie świąt BN", to zwiększone wydatki związane z tym okresem roku, a nie wydawane na prezenty czy zorganizowanie wigilijnej kolacji. Co innego "zwiększone wydatki z powodu świąt BN".
Stary 2013-12-22, 09:47   #53
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez melania97 Pokaż wiadomość
A mnie też to zawsze dziwiło. Chyba najbardziej to, że ŚJ brali z pracy paczki dla dzieci od św. Mikołaja... Zupełnie tego nie rozumiem. Pamiętam jeszcze takie sytuacje ze szkoły, że koleżanka nie brała udziału w różnych akademiach (np. z okazji Dnia Kobiet), ale kwiatka czy inny prezent to już brała.
Moi znajomi nie uznają Mikołaja, paczek nie biorą, bo każdy ŚJ którego znam, nie ma dzieci...

Też takie dziwne co napisałaś. Przecież Dzień kobiet nie ma nic wspólnego z religią , więc... ? Chyba, ze o czymś nie wiem.

Wczoraj oglądałam film nt. ŚJ i wyczytałam m.in. , że:

* potępiają obchodzenie św. chrześcijańskich i narodowych
* urodzin
* odmówili pozdrawiania flagi narodowej
* nie odbywają służby wojskowej
* zniechęcali do udziału w wyborach

Dzień Kobiet nie kwalifikuje się do żadnego z powyższych.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-22, 09:48   #54
dawidowskasia
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44257844]A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN

I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy.[/QUOTE]
Zwiększone choćby dlatego,że się ma wolne,wiadomo pieniądze wtedy się upłynniają- tu spotkanie ze znajomymi,tam może wyjazd.No i wiele sklepów zamknietych a na stacjach benzynowych drożej
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 09:55   #55
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
(bla bla bla bla) czasem to zastanawiam się, dlaczego katolicy tkwią w religii której zasad nie uznają?
no patrzmy;
seks przed ślubem, mieszkanie przed ślubem, antykoncepcja, zdrady i inne, a jednak katolicy :d
i dziwisz się że ktoś innej wiary przyjmuje bony o wartości kilkuset zł xD
xD
Przeczytaj od początku. Jakbym Ci ciągle opowiadała, co jest w Biblii, a czego nie ma, opowiadałabym, że BN nie obchodzę, bo w Biblii nie ma BN, a kasę na święta bym wzięła, to jak byś mnie odebrała?

Albo jakbym gorąco potępiała zabijanie zwierząt , a codziennie na obiad jadłabym królika ( )?

Nie rozwodzimy się na temat katolików, podałam konkretny przykład.

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Cieszę się , że poprawiłam humor Opanuj jeszcze czytanie ze zrozumieniem, a nie odpisuj na podstawie jednego postu lub przytaczając odpowiedzi innych
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 10:07   #56
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Przeczytaj od początku. Jakbym Ci ciągle opowiadała, co jest w Biblii, a czego nie ma, opowiadałabym, że BN nie obchodzę, bo w Biblii nie ma BN, a kasę na święta bym wzięła, to jak byś mnie odebrała?

Albo jakbym gorąco potępiała zabijanie zwierząt , a codziennie na obiad jadłabym królika ( )?

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cieszę się , że poprawiłam humor Opanuj jeszcze czytanie ze zrozumieniem, a nie odpisuj na podstawie jednego postu lub przytaczając odpowiedzi innych
ale kiedy Ty w końcu zrozumiesz, że to nie są talony do wykorzystania tylko i wyłącznie na święta, tylko jest to socjalna kasa, która należy się każdemu pracownikowi, a jest dawana w okresie świąt, bo wtedy zazwyczaj jest więcej wydatków, ot i tyle
takie pieniądze (talony) należą się każdemu pracownikowi, bo jest pracownikiem, i tyle.

czy gdzieś na tych talonach jest napisane: talon do wydania na boże narodzenie?
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 10:29   #57
invisible_01
Zakorzeniona

Dokładnie, te talony dawane są w okresie BN, bo wtedy większość pracowników wydaje najwięcej pieniędzy i po prostu będzie im łatwiej. Nie oznacza to jednak, że koniecznie trzeba je zużyć w grudniu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-22, 11:41   #58
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nimfa20
a dlaczego nie? uważam ze to dość zabawne, że katolicy bardzo chętnie rozliczaliby świadków z bonów które przyjmują a nie widzą hipokryzji we własnym zachowaniu. zwlaszcza że te bony to nie jest prezent za chrzest jaki otrzymali jako niemowlę, tylko też podsumowanie całego roku
Stary 2013-12-22, 11:58   #59
soffka
Rozeznanie

Cytat:

Naprawdę dziwi mnie taka nadgorliwość w kontrolowaniu czyjejś religii i tego, co mu wolno. Rozliczasz koleżanki, czy na pewno należał im się ślub kościelny? Pytasz, czy są co niedziela w kościele? Zapewne nie. I śmieszy mnie to, że katolik (nawet, jeśli w kościele nie był od lat, ale katolik!) ma prawo bez piśnięcia wziąć wg Ciebie taki talon, ale ŚJ ma zrezygnować z tych kilkuset złotych, którymi raczej mało kto w Polsce może pogardzić, bo nie uznaje Bożego Narodzenia
Dokładnie

Wyjmij belkę ze swego oka i.....wsadź ją bliźniemu swemu!
soffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-22, 14:27   #60
olenkasz
Zakorzenienie

no tak, bo katolicy powinni dostawać ekstra pieniążek, a innowiercy/ateiści rózgę i wyngielek.

jasne, że na ich miejscu wzięłabym.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości