![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Świadkowie Jehowy a talony na Boże Narodzenie...
Kiedyś pracowałam w firmie bardzo laickiej - nawet życzeń przed świętami sobie nie składaliśmy, a premia przed BN była zawsze
![]() Socjal to socjal, jakby mi dawali z okazji Chanuki czy chińskiego Nowego Roku to też bym brała ![]() Wysłane z mojego IdeaTab S6000-H przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no patrzmy; seks przed ślubem, mieszkanie przed ślubem, antykoncepcja, zdrady i inne, a jednak katolicy :d i dziwisz się że ktoś innej wiary przyjmuje bony o wartości kilkuset zł xD xD |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dla mnie to normalne, że biorą te talony.
To przecież nie jest kasa przeznaczona na organizację świąt, tylko kasa z funduszu socjalnego, należna wszystkim pracownikom. To, że firma akurat na święta daje - to wynika z tego, że większości pracowników zapewne wtedy najbardziej się ta kasa przyda, poza tym to nawiązuje do tradycji dawania prezentów, taki niby prezent od firmy ![]() Te pieniądze nie są związane z tym kiedy Jezus się urodził ani z wyznawaną religią lub jej brakiem. Dlatego rozważania moralne raczej nie mają tu zastosowania ![]() Gdybym pracowała w USA i firma by dawała talony czy kasę na święto dziękczynienia, to oczywiście, że bym przyjęła ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2013-12-21 o 22:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Copyraptor
|
Yyy, Autorko, czy ty sądzisz, że te talony to jest jakaś pieniężna nagroda za bycie katolikiem?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
.
|
a gdzie ja niby krzyczę?! o.O
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
My - ateiści a bony i dodatki pobieramy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Z resztą, niestety, przykro to mówić, że święta bożego narodzenia składają się wraz z KOŃCEM ROKU, co za tym idzie w niektorych firmach niektórzy szefowie dają czasem np premie uznaniowe, premie za brak zwolnień czy opuszczanej pracy, premie dla najlepszego pracownika, premie za, premie dla, premie od, premie na
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() No, tak to trochę wygląda. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Talony jak talony, ale dziwią mnie te wspomniane paczki od Mikołaja. Koleżanka ode mnie cukierka nie chciała, jak rozdawałam kiedyś z okazji urodzin, bo oni nie obchodzą, więc nie może. Więc branie paczki od św. Mikołaja tym bardziej by mnie zdziwiło.
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
BAN stały
|
To ja z taką historią.
Kobieta była nauczycielką polskiego w szkole średniej. Wyszła za mąż i tak jak jej mąż stała się świadkiem Jehowy. Przyszła do dyrektora szkoły aby się zwolnić ze stanowiska nauczycielki i zostać woźną. Bo jej nowe przekonania nie pozwalają jej na pracę jako nauczycielka polskiego bo w materiale z tego języka są prawdy niezgodne z jej wiarą. Np. teksty literackie zwracające się do Boga, "Bogurodzica"i inne. Nie może przekazywać uczniom tego co kłóci się z jej wiarą. Dyrektor nie zgodził się na zmianę stanowiska.Nie dał jej etatu woźnej. Etatu bibliotekarki też nie chciała z tych samych powodów. Przekonywał ją aby została ale zwolniła się. Nie wzięła też talonu , który należał jej się za przepracowanie kilku miesięcy przed zwolnieniem. Talon był właśnie dawany przed Bożym Narodzeniem. Ani 13-ki , która też jej się należała proporcjonalnie do przepracowanego czasu. Poszła pracować fizycznie do cegielni. Potem urodziła i siedziała z dziećmi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
W klasie mojej siostry był taki chłopiec, który nawet nie wiedział, kiedy się urodził. Cały grudzień i marzec/kwiecień nie chodził do szkoły, bo słuchanie o Świętach, rysowanie choinki, bałwana, pisanki sprowadziłoby na niego karę boską, nie przerabiał większości lektur (w tym mitów), nie uczestniczył w akademiach z okazji 11.11., nie mógł chodzić na imprezy urodzinowe i jeszcze kilka innych ''racjonalnych'' zakazów.
Z drugiej strony, mój kolega (''katolik'', ostatni raz w kościele na własnej komunii) wziął ślub z dziewczyną ze wspólnoty ŚJ. Ale ta dziewczyna jest chyba wierząca-niepraktykująca (nie wiem, czy u nich to możliwe ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam jak czytałam naukowe tłumaczenie pani doktor w Strażnicy o tym dlaczego transfuzja krwi jest zła. To da się zawrzeć w myśli "co z tego, że bez transfuzji możesz umrzeć, jest przecież ryzyko, że dostaniesz gorączki" Jehowa chce przecież tak dobrze. I poza tym wszystkim życie SJ musi być bardzo nudne, nie mogą krzyczeć gorzko, gorzko na swoim ślubie, nie mogą obchodzić urodzin, nawet studiować im się odradza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Naprawdę dziwi mnie taka nadgorliwość w kontrolowaniu czyjejś religii i tego, co mu wolno. Rozliczasz koleżanki, czy na pewno należał im się ślub kościelny? Pytasz, czy są co niedziela w kościele? Zapewne nie. I śmieszy mnie to, że katolik (nawet, jeśli w kościele nie był od lat, ale katolik!) ma prawo bez piśnięcia wziąć wg Ciebie taki talon, ale ŚJ ma zrezygnować z tych kilkuset złotych, którymi raczej mało kto w Polsce może pogardzić, bo nie uznaje Bożego Narodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do tej dziewczyny mieszkającej z chłopakiem, to na pewno ŚJ nie jest, a może była, tylko ją wykluczyli, bo coś takiego w środowisku ŚJ nie jest tolerowane. Edytowane przez 201605061003 Czas edycji: 2013-12-22 o 08:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzeniona
|
No nie wiem, ja w klasie miałam dziewczynę ŚJ, byłyśmy przyjaciółkami, ani ona, ani nikt z jej rodzeństwa, ani znajomych nie poszedł na studia, mimo że ona bardzo chciała. Pochodzę z małego miasta i tłumaczono im to tak, że gdyby wyjechali na studia, to odsunęliby się od wiary i całe to uczelniane życie mogłoby namieszać im w głowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzeniona
|
To nie była jedna rodzina, tylko znajomi z jej całego zboru. Nikt na studia nie poszedł. Argumentowano to właśnie tym, że odsunęliby się od wiary, bo tam nikt nie mógłby kontrolować, czy faktycznie chodzą po domach i biorą udział w zebraniach, no i nauka namieszałaby im w głowach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN
![]() I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzeniona
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44257844]A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN
![]() I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy.[/QUOTE] Wiesz, interpretować to można różnie. "Zwiększone wydatki w okresie świąt BN", to zwiększone wydatki związane z tym okresem roku, a nie wydawane na prezenty czy zorganizowanie wigilijnej kolacji. Co innego "zwiększone wydatki z powodu świąt BN". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Też takie dziwne co napisałaś. Przecież Dzień kobiet nie ma nic wspólnego z religią , więc... ? Chyba, ze o czymś nie wiem. Wczoraj oglądałam film nt. ŚJ i wyczytałam m.in. , że: * potępiają obchodzenie św. chrześcijańskich i narodowych * urodzin * odmówili pozdrawiania flagi narodowej * nie odbywają służby wojskowej * zniechęcali do udziału w wyborach Dzień Kobiet nie kwalifikuje się do żadnego z powyższych.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44257844]A ja Nimfę o tyle rozumiem, że u nas trzeba pisać podanie: proszę o udzielenie wsparcia finansowego z powodu zwiększonych wydatków w okresie świąt BN
![]() I w takim kontekście to też mnie ciekawi, jak to jest? mam kilka ŚJ w pracy.[/QUOTE] Zwiększone choćby dlatego,że się ma wolne,wiadomo pieniądze wtedy się upłynniają- tu spotkanie ze znajomymi,tam może wyjazd.No i wiele sklepów zamknietych a na stacjach benzynowych drożej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Albo jakbym gorąco potępiała zabijanie zwierząt , a codziennie na obiad jadłabym królika ( ![]() Nie rozwodzimy się na temat katolików, podałam konkretny przykład. ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
takie pieniądze (talony) należą się każdemu pracownikowi, bo jest pracownikiem, i tyle. czy gdzieś na tych talonach jest napisane: talon do wydania na boże narodzenie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzeniona
|
Dokładnie, te talony dawane są w okresie BN, bo wtedy większość pracowników wydaje najwięcej pieniędzy i po prostu będzie im łatwiej. Nie oznacza to jednak, że koniecznie trzeba je zużyć w grudniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
no tak, bo katolicy powinni dostawać ekstra pieniążek, a innowiercy/ateiści rózgę i wyngielek.
![]() jasne, że na ich miejscu wzięłabym.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.