![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Opresywna przyszła teściowa
Masz rację, można tak pisać. Brrrr, brzmi strasznie. Na szczęście prof. Bańko nie poleca.
![]()
#32 |
Zakorzenienie
|
Dokladnie, ja tez nie jestem wierzaca i slub bralam cywilny. Naprawde po co skladac przysiege przed bogiem skoro nie chodzisz nawet do kosciola, tylko w wyznaczone daty...
#33 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Skoro bierzecie z chęcią ślub kościelny, to chyba teściowa ma prawo sądzić, że jesteście wierzący, a zatem będziecie przestrzegać zasad wiary, w której obrządku macie brać ślub. To logiczne chyba? Może też ona jest silnie wierząca i stąd jej krytyka Waszego postępowania - gdybym ja była silnie wierząca, to podejrzewam, że strasznie by mnie wkurzało, że moje dziecko zachowuje się tak jak Wy, dla mnie to by była pewna obraza mojej religii i zasad według których żyję. No i ja w sumie nie rozumiem tu problemu - skoro możecie w zasadzie wbrew własnym (albo Twoim, bo nie wiem czy TŻ podziela) przekonaniom brać ślub w obrządku konkretnej religii, to czemu nie możecie pójść do tego kościoła? ![]() ![]() Chciałabyś mieć ciastko i zjeść ciastko, mieć swoją niezależność i postępować po swojemu, i jednocześnie mieć spokój ze strony teściowej i co chyba najważniejsze, dostać kasę na ślub i kawalerkę... Z takim podejściem ciężko będzie się pozbyć szantaży - teściowa będzie korzystać z tej drogi którą ma, czyli głównie finansowej, póki co. Moja rada - ulegnijcie i idźcie do kościoła jak tak bardzo chcecie mieszkanko w prezencie, tylko nie dziwcie się jak później podobne naciski będą przy świętach, przy dzieciach, albo i co niedzielę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
A ja muszę powiedzieć że dokładnie Cię rozumiem. Włos mi się na głowie trochę jeży czytając tu odpowiedzi i komentując sprawy religijne i Twoje podejście do nich niż sprawy "teściowe".
![]() Ale skoro taka dyskusja się wywiązała to się wypowiem ![]() ![]() A co do teściowej. Kochana wiem że to mało Cię pocieszy ale ostatnio i swoją przyszłą mam ochotę ![]() ![]() ![]() ![]()
#35 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#36 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Szczerość też nie jest zależna od tego czy jest się w świątyni czy nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
po drugiej stronie szafy
|
No właśnie też tego nie rozumiem, jeśli człowiek jest nastawiony negatywnie do księży, to dlaczego mu zależy, żeby ksiądz mu udzielił ślubu? Po co komu błogosławieństwo od kogoś, komu się jest niechętnym? A już spowiadanie się przed kimś takim...no logiki w tym żadnej w moim mniemaniu.
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Psalm 139 : "Gdzież będę mógł ujść przed duchem Twoim, dokądże uciec przed Twoim obliczem? Jeśli wstąpię na niebiosa — tam jesteś, jeśli spocznę w otchłani — Tyś też tam. Gdybym wziął skrzydła jutrzenki i osiadł na krańcach morza, nawet tam mnie prowadzi Twoja ręka i tam mnie dosięgnie Twoja prawica. Choćbym rzekł: „Niech mnie przykryje ciemność i światło wokół mnie niech nocą się stanie”, nawet ciemność nie jest ciemnością dla Ciebie, a noc jaśnieje jak dzień." - to tyle odnośnie obecności Boga w kościele, gdzie koniecznie trzeba przysięgę składać bo TYLKO tam jest Bóg. I na dodatek składać przysięgę w obecności tego okropnego księdza- ależ niektórzy skłonni do "poświęceń"z tej miłości są. Bo przecież śluby cywilne to be i co nie tylko ![]() ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- - wliczana w koszta ![]() Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-01-04 o 19:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#40 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
24 Bóg, który stworzył świat i wszystko na nim, On, który jest Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką 25 i nie odbiera posługi z rąk ludzkich, jak gdyby czegoś potrzebował, bo sam daje wszystkim życie i oddech, i wszystko. 26 On z jednego [człowieka] wyprowadził cały rodzaj ludzki, aby zamieszkiwał całą powierzchnię ziemi. Określił właściwie czasy i granice ich zamieszkania, 27 aby szukali Boga, czy nie znajdą Go niejako po omacku. Bo w rzeczywistości jest On niedaleko od każdego z nas. 28 Bo w Nim żyjemy, poruszamy się i jesteśmy, jak też powiedzieli niektórzy z waszych poetów: "Jesteśmy bowiem z Jego rodu"12. 29 Będąc więc z rodu Bożego, nie powinniśmy sądzić, że Bóstwo jest podobne do złota albo do srebra, albo do kamienia, wytworu rąk i myśli człowieka.
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
matka Twojego Tża / twoja przyszla tesciowa... jest toksyczną osobą. miala w domu 3 facetow. z tego 2 ktos chce jej zabrac. m. in. Ty. chcesz zabrac jej synka, nad ktorym wiekszosc czasu to ona miala kontrole. co bys nie zrobila to bedzie zle. ona jest zazdrosna ze jej syn mogl pokochac jakas inna kobiete oprocz niej. wlasnie czytam ksiazke pt 'Toksyczni rodzice' dokladnie w jednym z dzialow jest opisany schemat twojej przyszlej tesciowej. do tego to ze takie matki staraja sie rozwalic malzenstwo swoich synow zeby ich z powrotem odzyskac. coz Ci poradzic... staraj sie stawiac na swoim i zabrac swojego meza spod jej skrzydel. ale wszystko w sposob delikatny... pozdrawiam A. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
po drugiej stronie szafy
|
A ja myślę że to nie chodzi o świadomość, że ktoś jej ukochane dziecko zabiera, tylko o to, że ta kobieta jest przyzwyczajona to tego, że wszystko zawsze było tak, jak ona chciała. A tu bunt, w dodatku kompletnie dla niej niezrozumiały, bo jak można nie chodzić do kościoła, skoro się bierze ślub kościelny? Dla osoby zafiksowanej na wizji ślubu kościelnego to faktycznie może być nie do pomyślenia.
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Btw, ładny styl pisania. Cukratywna, hipokryzja pełną gębą tam u was... Nie lepiej olać kawalerkę i robić co chcecie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Sorry, ja też wierzę w różne rzeczy i nie wciskam innym kitu, że wierzę w taki PONADRELIGIJNY sposób
![]() I nie jestem hipokrytką, więc bierzemy ślub cywilny. Serio, nie ogarniam tego: nie wierzysz, ale bierzesz ślub kościelny. A do teściowej masz pretensje, że Cię do kościoła ciągnie. Ty serio nie widzisz swojej hipokryzji i bezsensu postępowania? Mnie nikt do kościoła nie ciąga, bo wiedzą, jakie mam podejście. Ale ja nie robię szopki i nie biorę kościelnego, bo mieszkanko dostanę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bóg jest wszędzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
zuy mod
|
Szczerze powiem, ze jestem mile zaskoczona wchodzac tutaj i widzac wypowiedzi na temat hipokryzji...
ale wystarczy wejsc w dzial slubny i tam znajdzie sie masa osob, ktorym z kosciolem nie po drodze, ale koscielny musi byc ![]() Autorko - uswiadomcie sobie jedno - nie macie prawa żądać od tesciowej mieszkania. Ona moze go Wam nie dac bo jej sie odwidzialo i chce miec tam.hodowle patyczakow - jej sprawa. Jesli dostaniecie - super, ale ja nie podporzadkowywalabym pod to zycia. Przykre jest zachowanie Twojej tesciowej ale mam wrazenie ze inaczej do tego bys podchodzila, gdyby nie wizja utraty obiecanego mieszkania. Rozsmieszyla mnie STRASZNA wizja zycia na wynajmowanym. No coz, life jest brutal, wielu ludzi tak zyje. Wysłane z mojego XT615
![]() |
#47 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;44431290]Dla mnie to się kłóci jedno z drugim.
[/QUOTE] Sensu się w takim podejściu chyba nigdy nie uświadczy... Osobiście uważam, że te wszystkie argumenty typu "ja jestem wierząca, tylko w kościół nie wierzę i w księży", albo "ja jestem wierząca ale w taki ponadreligijny sposób" to najzwyklejsze w świecie racjonalizowanie tego, że się kieruje wygodą i konformizmem. Więc z jednej strony niby jesteśmy niezależni, antykościelni, niepraktykujący, kościół i księża są be, ale jak przyjdzie co do czego, to polecimy do spowiedzi, i oczywiście ślub kościelny, bo inaczej co powiedzą ludzie, babcia zawału dostanie, a poza tym tam jest ładniej niż w urzędzie, no i nie zapominajmy że to tradycja ![]() Ale co kto lubi, nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek. Tylko głupie jest narzekanie, że w takiej sytuacji teściowa ich do kościoła ciągnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Niektórzy tutaj nie zdają sobie sprawy z istotnej rzeczy, ale w sumie są to niewierzące osoby, więc mają prawo
![]() ![]() http://www.teologia.pl/m_k/00-s.htm Ksiądz udziela sakramentu i one są ważne, mają moc niezależnie od tego jakimi ludźmi są ci księża. Tutaj jest to dokładnie wyjaśnione: http://www.nonpossumus.pl/biblioteka...d_wiara/17.php Warto też przypomnieć, że papież Franciszek apelował do proboszczów, żeby nie prosili wiernych o pieniądze za sakramenty. Żeby każdy wierzący miał do nich dostęp nawet jeśli właśnie nie chce wspierać finansowo księży. |
![]() ![]() |
![]() |
#49 | ||
.
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#51 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Więc trochę śmieszne by było, gdyby autorka, deklarująca, że nie uznaje upychania metafizycznego aspektu wszechświata w ciasne, wąskie ludzkie ramy (czy jakoś tak) tym właśnie argumentowała chęć przyjęcia tego (czy jakiegokolwiek) sakramentu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
W takim razie moja rodzina jest jakaś dziwna, dziadkowie są bardzo wierzący, rodzice wzięli ślub kościelny a moja matka nie musiała pod rączkę do kościoła z teściową chodzić, ani też spowiadać jej się z tego. Nie było awantur pod tytułem "O Boże! Mój umysł tego nie ogarnia! Wzięli ślub kościelny a nie chodzą do kościoła i jakoś przegapiłam fakt że mój syn do tego kościoła nigdy nie chodził gdy nie musiał! Dlatego odstawię cyrk i trochę poprzeklinam na syna i przyszłą synową, którą ponoć uważam za córkę". Teściowa może wielu rzeczy nie rozumieć i mogą jej się w głowie nie mieścić, chociaż wątpię żeby takim ogromnym szokiem był dla niej fakt że z nią nie pójdą do kościoła, pewnie też nie chodzili wcześniej a ona po prostu akurat była w humorku idealnym wręcz na awanturę. Manipuluje Wami strasznie i nie rozumie że dziećmi już nie jesteście, ani tym bardziej nie powinna wtrącać się w sprawy tak osobiste jak wiara. W ogóle nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić, gdyby moja przyszła teściowa robiła coś takiego to po prostu odcięłabym się od niej i faktycznie pomyślała o tym żeby jednak nie uzależniać się od takiej osoby.
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Zacznijmy od tego, że różni ludzie pobierają się w różnych celach.
Jedni chcą dostać kredyt, inni uważają, że głupio tak na kocią łapę, jeszcze inni chcą zawrzeć związek przed Bogiem, inni chcą zadeklarować coś sobie nawzajem... No a my chcemy się cieszyć naszą miłością z bliskimi, pokazać światu, że chcemy być ze sobą już na zawsze. Jeśli mamy się cieszyć tym dniem i naszą rodziną, a rodzice TŻ mieliby nie przyjść na cywilny, to nasz ślub nie przyniósłby nam radości. Jeżeli miałabym oglądać podczas ślubu zbolałą minę TŻ (który kocha i zawsze będzie kochał swoich rodziców, co przecież nie znaczy, że jest jakimś patologicznym maminsynkiem), to po co w ogóle ślub? Dziwi mnie łatwość z jaką Wam zapewne przyszłoby odrzucenie mieszkania o wartości kilkuset tysięcy złotych. Nie biorę tego ślubu żeby je dostać, ale zbyt ciężko miałam w życiu (pracuję od matury, w tej chwili robię dzienne drugiego stopnia i mam dwie prace, do tego praktyki) żeby lekceważyć coś, co może mi pozwolić na marzenia o dobrobycie, który pozwoli mi chociażby na dwoje lub troje dzieci. Nie jestem materialistką, ale nie jestem też obłudna. Naprawdę, dziwi mnie Wasza postawa.
![]() |
#54 |
po drugiej stronie szafy
|
A o życie w zgodzie z nauką Kościoła? Można to oddzielić i jednocześnie potrzebować sakramentu, ale nie potrzebować szczerej spowiedzi z żalem za grzechy włącznie? Serio pytam, nie spotkałam się jeszcze z oddzieleniem tych dwóch kwestii u ludzi dla których sakrament był prawdziwym duchowym przeżyciem, sprawą ważną dla wiary.
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chodziło mi o kwestię, która się przewija w kilku ostatnich postach, że są osoby wierzące w Boga, a zrażone do księży, a jednak chcą korzystać z sakramentów (sama miałam styczność z takimi ludźmi, nawet w mojej bliskiej rodzinie i od nich wiem, że tym się kierują), choć nie wszystkich ludzi z takim podejściem to dotyczy, niektórzy są niestety po prostu hipokrytami. ![]() Edit: też nie chcę się tu kłócić. Mam podobne zdanie na temat autorki jak zdecydowana większość tutaj. Edytowane przez freelancerka Czas edycji: 2014-01-04 o 21:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tłumaczyć na spokojnie ile się da byle draki nie zrobić ale nie podporzadkowac ![]() Ale jak już teraz tak się teściowa zachowuje to ja tego dobrze nie widzę ![]()
![]() |
#57 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Moja wolność jest bezcenna, nie będę sprzedawać swoich decyzji życiowych za mieszkanie, nawet za kilkaset tysięcy. Czasem lepiej biedniej, ale niezależnie.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#59 |
nyan nyan ^^
|
Ja również jestem wierząca w ponadreligijny sposób. Co więcej, uważam się za bardzo uduchowioną osobę. Dlatego ślub biorę w USC, chociaż mam bierzmowanie i kościelny teoretycznie również mi się "należy".
Wiem jednak, że przynależność do danej religii to nie tylko przywileje, ale również obowiązki. Nie można wybiórczo traktować tego, co dana religia głosi, ponieważ to całokształt danej religii niesie określoną wartość. Śmieszą mnie osoby, które krytykują instytucję kościoła, a potem w podskokach idą do tego znienawidzonego księdza i garną się, by w tej szkalowanej instytucji wziąć ślub. Tylko jak tu się przed ślubem wyspowiadać z opuszczania coniedzielnej mszy, seksu przedmałżeńskiego i wspólnego mieszkania przed ślubem? W końcu biała suknia symbolizująca czystość jest obligatoryjna. No chyba, że są to szczegóły, które przy spowiedzi się pomija, podobnie jak fakt, że z kościołem człowiekowi jest kompletnie nie po drodze. Autorko, narzekasz na swoją przyszłą teściową, a jej postawa, w świetle tego, w jakim obrządku bierzecie ślub, jest zupełnie zrozumiała! Teraz od was zależy, czy na rzecz lokum od rodziców TŻta ugniesz się i jednak pójdziesz do kościoła, czy będziecie się dalej szarpać. Zresztą, co Ci szkodzi, w końcu bierzesz ślub kościelny. Swoją drogą, w USC też jest Bóg, a co! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W zyciu nie mozna miec wszystkiego - albo jestes niezalezna i podejmujesz decyzje zgodne ze swoimi wartosciami, albo wybierasz "dobrobyt" ale zgodnie z warunkami i wartosciami osoby, ktora Ci ten dobrobyt zapewnia. Bo to mieszkanie to nie jest przeciez bezinteresowny prezent - tesciowa jasno wam to zakomunikowala. To ja sie wlasciwie dziwie, ze chcesz przyjac to mieszkanie, i dodatkowo dyktowac warunki... Btw, wcale nie mysle, ze warunki jakie stawia Twoja tesciowa sa fair, no ale sama ja stawiasz w sytuacji w ktorej ona ma wystarczajaca wladze, zeby te warunki stawiac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.