ślub, wesele- podział wydatków - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-12, 12:25   #31
pati0090
Zakorzenienie

Dot.: ślub, wesele- podział wydatków

u mnie wszystko idzie na połowę bo mamy taką samą ilość gości (płacą rodzice)

jedynie sami się ubieramy i płacimy za kamerzystę i fotografa

pati0090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 18:58   #32
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez frezja123 Pokaż wiadomość
hmm... ? Myślałam, że podział taki jak autorka zaprezentowała w wątku był za czasów mojej babci, ewentualnie niektórych rodziców, jak ktoś ma starszych

U nas nie ma żadnego podziału. Wszystko wybieramy razem, nad wszystkim razem się zastanawiamy czy nam pasuje / podoba się, czy to jest to czego szukamy - łącznie oczywiście z sukienką i garniturem dla nas (nie wierzymy w żadne przesądy ani w to, że pan młody nie powinien widzieć panny młodej przed ślubem, wg nas powinni razem wybierać strój )

Więc koszta idą na pół, po prostu za wszystko płacimy razem bez żadnego rozliczania się, dzielenia się, że jedno płaci za to, drugie za to.

Ale my w ogóle mamy inną wizje ślubu, bo nikt po nas nie "zajeżdża" do domu panny młodej - mieszkamy razem, więc nie rozdzielamy się z powrotem do domów rodzinnych, tylko jedziemy na ślub z naszego mieszkania, szykujemy się razem a nie w tajemnicy przed sobą [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

U nas za wszystko płacą rodzice. WSZYSTKO, bo dla nich to byłoby wielką ujmą na honorze, gdybyśmy my coś dorzucili (wiele razy rozmawiałam z mamą na ten temat i ona tak uważa, no cóż, kiedyś próbowałam jej mówić, tłumaczyć, że my chcemy płacić, ale ona w życiu tego nie chciała zaakceptować, tak uważa i już )

Ale to nie jest powód, żeby dzielić się gośćmi ... Jest różnica w liczbie zaproszonych, ale chyba nigdzie nie znajdzie się tak, żeby było po równo ?
Nikt nie wpadł na pomysł, żeby dzielić gości, bo to przecież NASI wspólni goście, a nie moi - Twoi.
Szokuje mnie takie podejście, nie dość, że troche latania jest ze ślubem i przygotowaniami to jeszcze takie podziały robić kto za co płaci i wyliczać
W moich stronach tradycyjnie to podział był następujący:
Rodzina Młodej całe wesele z jedzeniem, ślub,strój Młodej oczywiście
Rodzina Młodego wódka,muzykanci,samochód i strój Młodego

ale z takim podziałem dawno się nie spotkałam. Wszędzie w najbliższej rodzinie i znajomych było tak jak pisałam, jak sobie teściowa zaprosiłaby sąsiadki czy bóg wie tam kogo,bo ona płaci to dlaczego druga strona ma to finansować ?
I tak rodzina męża to było łącznie z nim 8 osób,a reszta ok 60 osób z mojej.
Z mojej strony za salę (ale bez DJ,dekoracji,ślubu i całej reszty) i suknię płacili rodzice,męża on sam. Teściowa obiecała mu,że kupi synowi ubranie,ale nawet muszki czy koszuli mu nie zasponsorowała .

Także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia,bo fajnie dzieli się cudze pieniądze,gdy się złotówki do wydatków ślubnych nie dorzuciło.

Nie wyobrażam sobie wyboru sukni ślubnej z Panem Młodym. Niespodzianka musi być
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 19:07   #33
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia,bo fajnie dzieli się cudze pieniądze,gdy się złotówki do wydatków ślubnych nie dorzuciło.

Nie wyobrażam sobie wyboru sukni ślubnej z Panem Młodym. Niespodzianka musi być
ja pisałam o tym że wydatki się dzieli jak uważa ktoś za stosowne i się poczuwa. U ciebie się poczuwałaś ty czy twoja strona do opłacenia większości przyjęcia i fajnie. Ale WYLICZANIE już fajne nie jest - typu te kilometry i zastanawianie się nad obrączkami i to jeszcze z dosyć dziwnym argumentem "facet się stara"

nie trzeba być IDEALNYM, żeby IDEALNIE do siebie pasować…
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 19:14   #34
MajsterkaANB
Zakorzenienie

U nas jest tak, że moi rodzice zadeklarowali się, że zapłacą nam za połowę wesela. I akurat tak wyszło z naszych obliczeń, że ta połowa to akurat wychodzi za salę, więc umówiliśmy się, że zapłacą za przyjęcie No i w sumie za połowę alkoholu też zapłacą, bo mamy w cenie sali.

Mojemu tż-towi zostaje reszta alkoholu, napoje, ciasta, tort, kamerzysta, fotograf, dj, obrączki, opłaty za ślub i jego ubiór.

Sukienkę, buty i tak dalej kupuję sobie sama, bo tak chciałam

MajsterkaANB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-12, 19:30   #35
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MajsterkaANB Pokaż wiadomość
U nas jest tak, że moi rodzice zadeklarowali się, że zapłacą nam za połowę wesela. I akurat tak wyszło z naszych obliczeń, że ta połowa to akurat wychodzi za salę, więc umówiliśmy się, że zapłacą za przyjęcie No i w sumie za połowę alkoholu też zapłacą, bo mamy w cenie sali.

Mojemu tż-towi zostaje reszta alkoholu, napoje, ciasta, tort, kamerzysta, fotograf, dj, obrączki, opłaty za ślub i jego ubiór.

Sukienkę, buty i tak dalej kupuję sobie sama, bo tak chciałam
no właśnie jest podział wydatków ale nie podział gości i wyliczanie. i chyba o to chodzi właśnie a takie podziały wcześniejsze nieodmiennie przywodzą na myśl wyliczanie

Stary 2014-01-13, 10:49   #36
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aphrodisyack Pokaż wiadomość
O jejku... chyba źle zrozumiałaś wypowiedź autorki - mnie się wydaje, że tutaj jest sytuacja, że wesele finansują rodzice - i stąd "jedna strona i druga strona" - no chyba, że się mylę?

mnie sie wydaje, ze transport powinniscie placic wspolnie. A obrączki - jak wolicie. Jest podobno taka tradycja,ze obrączki kupuje Pan Młody, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zaplacic je tez "po połowie"
Dobrze zrozumiałas- płacą rodzice w większości
Ja nie widzę problemu, żeby zlożyć sie na obrączki ale jak gadałam z koleżankami, to mówiły, że tż powinien zapłacić...

Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
wg mnie nawet jeśli wesele finansują rodzice to dziwi mnie takie wyliczanie. Nie sam podział - bo to można zrobić jeśli ludzie tak się czują zobowiązani i tak chcą. Ale WYLICZANIE - ty masz tyle gości to płacisz za ich zaproszenia, tyle za alkohol, dochodzi nawet do rozliczania się na kilometry auta ślubnego

o tradycyjnym podziale kosztów można poczytać też:
http://www.ameliste.pl/porady-slubne...to-za-co-placi
Powiem ci, że rodzice tż sami powiedzieli nam, że z racji tego, że od nich więcej ludzi, to koszty dzielimy proporcjonalnie.
Koleżanka, u której też było podobnie rónnież placiła proporcjonalnie...

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Oczywiście, że z mało możliwe aby z obydwu stron było dokładnie tyle samo gości, ale mniej wiecej podobnie już tak.
Wtedy rozumiem podział że za organizację wesela płacimy po połowie.
Ale jak wspomniałam u nas jest bardzo dużo dysproporcja- z rodziny tż będzie 3/4 osób

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-13, 16:21   #37
skazana_na_bluesa
.

a ty bierzesz ślub z koleżankami czy własnym facetem? bo może jak jednak z własnym facetem to z nim ustal do końca kwestię podziału kosztów, jak on to widzi?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-15, 01:11   #38
paular409
Raczkowanie

My mieszkaliśmy razem i mieliśmy wspólne gospodarstwo, z tym ze ja nie pracuje ale gdzieś mi wpadnie to dokładam do wspólnych pieniędzy. Za wesele płacili rodzice... Bo chcieli a nam było miło, oboje jesteśmy jedynakami. I jesli chodzi o koszty to te zależne od ilości gości pokrywali rodzice w zależności ile było osób zaproszonych z danej strony: Wodka, takerzyki
Reszta kosztów : fotograf, video, kwiaty, drinkbar, ciasta, tort zespół płacili rodzice po pól.
Do tego np rodzina tż była z daleka więc rodzice tż zapłacili za ich transport i noclegi.
Tż dostał garnitur od rodziców a ja suknie od mamy.
Ze wspólnych pieniędzy pokrylismy to co bezpośrednio związane z ceremonia i przysięga czyli obrączki , nauki i ofiara.
Kupiliśmy tez jakieś drobiazgi do dekoracji.
Zanim rzucicie sie z krytyka ze jako rodzice mogli nam zapłacić zacwszystko powiem ze nikt mi sie do niczego nie wtrącal i nie decydował za mnie. Konsultowalam decyzje z rodzicami tż i moimi ale ostateczne podejmowalysmy ja i tż.
Poprostu nasi rodzice chcieli dać nam w prezencie najlepsze wesele jakie tylko mogliśmy sobie zamarzyc, i tak było ! My sie zgodziliśmy bo wiedzieliśmy ze ich na to stać i ze to nie nadwyrezy ich budżetów. Oczywiście gdyby nie mogli by sobie na to pozwolić to nigdy nie zgodzilibysmy sie na taki układ.
Rozliczanie pól na pól było fair i nie widzieliśmy ani my ani rodzice nic w tym złego. Oni sami tak chcieli sie rozliczyć aby raz na połączeniu dwóch rodzin nie było żadnych zgrzytow. Tymbardziej ze u nas była dysproporcja w ilości gości ode mnie było ok 60 i ok 90 od tż.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
paular409 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-15, 14:47   #39
201604181004
Konto usunięte

Mieszkamy razem już prawie 2 lata ale dopiero zaczynając poważne plany weselne podjęliśmy męską decyzje o stworzeniu wspólnego konta, bo do tej pory wszystko było osobno i dzieliliśmy się wydatkami. Podejrzewam że tak będzie łatwiej się oszczędzało i płacimy po połowie.

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

ogólnie doszłam do wniosku ze niezależnie od dysproporcji gości prezentów czy różnicy w wydatkach (uważam np że garnitur mężczyzny musi być porządny i dobry bo to nie jest strój na jeden wieczór tylko zostanie z pewnością jeszcze potem użyty, a sukienka to kwestia 500-1000 zł bo jest na raz), że to jest najwyższy moment żeby zacisnąć zęby i przyzwyczaić się do myśli ze teraz wszystko będzie wspólne mimo dysproporcji dochodów czy np zobowiązań finansowych.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 14:00   #40
lucynaczka
Raczkowanie

Podział wydatków ma tylko wtedy sens gdy rodzice finansują wesele,wtedy każda strona płaci za swoich gości,za restauracje i nocleg i dla swoich gości organizuje transport,ale takie sprawy jak obrączki ,zespół,foto,kam,alkohol, zaproszenia,opłaty kościelne ,kwiaciarnia ,auto do ślubu to płaci sie po połowie bez względu na to ilu jest gości z każdej strony.
lucynaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 20:45   #41
niezmienna91
Raczkowanie

a Wasi rodzice płacą za ślub?

moj TŻ mówi, ze to taka tradycja... on ma rodzinę hmmm jakieś 150 osób [] u mnie jest.... 23.
Jego rodzice mają odłożoną kasę na ślub dwójki dzieci. Wódkę nawet kupili zanim akcyza wzrosła

Jak ja zapytałam mamę, czy ma pieniądze na ewentualny ślub "nie, nie mam. najwyżej kredyt wezmę."

No chore, żeby moja mama staruszka brała kredyt na mój ślub...
Ale koszta są tak ogromne, że chyba będę musiała za granicę jechać się dorobić :p
niezmienna91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 21:38   #42
Karolina_Tkacz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niezmienna91 Pokaż wiadomość
Wódkę nawet kupili zanim akcyza wzrosła
Przezorny zawsze u/zabezpieczony
Tak czy inaczej - szucuneczek dla rodziców!
Karolina_Tkacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-16, 22:03   #43
niezmienna91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolina_Tkacz Pokaż wiadomość
Przezorny zawsze u/zabezpieczony
Tak czy inaczej - szucuneczek dla rodziców!
pomyśleli nawet każdy z dzieci ma parę obrączek [dla siebie i dla żony !!].

a co z moją mamą? pozwolić jej brać kredyt?
Stary 2014-01-16, 22:07   #44
anannke
Zakorzenienie

Cytat:

nigdy bym nie pozwoliła.. z twojej strony gości niewiele niby ale koszty sukni, dodatków trochę tego jest... ale nie brałabym nigdy kredytu na wesele

Stary 2014-01-16, 22:09   #45
niezmienna91
Raczkowanie

Cytat:
nigdy bym nie pozwoliła.. z twojej strony gości niewiele niby ale koszty sukni, dodatków trochę tego jest... ale nie brałabym nigdy kredytu na wesele
gości niewiele, ale TŻ ma 150 co najmniej - a i większa sala tym drożej. mam trochę odłożone, ale nie wiem czy sobie poradzę z kosztami.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-16, 22:10   #46
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
gości niewiele, ale TŻ ma 150 co najmniej - a i większa sala tym drożej.
szacowałaś ile musiałabyś wyłożyć kasy na ten ślub?

Stary 2014-01-16, 22:14   #47
niezmienna91
Raczkowanie

Cytat:
szacowałaś ile musiałabyś wyłożyć kasy na ten ślub?
nie wiem jakie są koszta. sukienka 2 000, goście 2 300, reszta z 5 000? pewnie 10 tys
Stary 2014-01-17, 07:32   #48
skazana_na_bluesa
.

Cytat:

Jak to jest, ze planujesz erazmusa, pisalas, ze zwiazek sie wtedy rozpadnie, a dopytujesz o to, czy pozwolic mamie brac kredyt na twoj slub?!

Stary 2014-01-17, 11:12   #49
niezmienna91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Jak to jest, ze planujesz erazmusa, pisalas, ze zwiazek sie wtedy rozpadnie, a dopytujesz o to, czy pozwolic mamie brac kredyt na twoj slub?!

przecież nie planuję wesela, nie jestem nawet zaręczona. Ale mam 23 lata więc trzeba zacząć się nad tym zastanawiać... zwłaszcza, że moja mama nie ma oszczędności.

Edytowane przez niezmienna91
Czas edycji: 2014-01-17 o 11:13

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-17, 11:30   #50
skazana_na_bluesa
.

Skoro nie planujesz wesela i nie masz zareczyn to nad czym sie chcesz zastanawiac? Zanim bedziesz oficjalnie planowala slub sporo rzeczy moze sie zmienic.

Stary 2014-01-17, 11:35   #51
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucynaczka Pokaż wiadomość
Podział wydatków ma tylko wtedy sens gdy rodzice finansują wesele,wtedy każda strona płaci za swoich gości,za restauracje i nocleg i dla swoich gości organizuje transport,ale takie sprawy jak obrączki ,zespół,foto,kam,alkohol, zaproszenia,opłaty kościelne ,kwiaciarnia ,auto do ślubu to płaci sie po połowie bez względu na to ilu jest gości z każdej strony.
No i u nas będzie tak jak mówisz: foto/kamera, ślub itp płacimy z tż po połowie bo to są rzeczy tzw.niepodzielne

A że jest duża dysproporcja w gościach to każdy płaci za tych ze swojej strony, za ich transport itp

Tak ustalili nasi rodzice

Zastanawiają mnie te kwiaty- co jak co ale chyba nie powinnam się dokładać do swojej wiązanki, co? Bo napisałaś, że po połowie

Stary 2014-01-17, 12:32   #52
Karolina_Tkacz
Raczkowanie

Cytat:

Nie mam pojęcia co Ci odpowiedzieć
Karolina_Tkacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 12:48   #53
21klaudyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karolina_Tkacz Pokaż wiadomość
Nie mam pojęcia co Ci odpowiedzieć
Jak można nawet zapytać własna mamę czy ma oszczędności na twój ślub ??
Skoro nawet zaręczona nie jesteś.. to raz po co głupio pytać a dwa masz czas na to żeby sobie samej zarobić . A jeśli nie stać Cie na wesele to takiego nie robisz.- proste! Ślub w kościele , ewentualnie poczęstunek i tyle a nie , że mama ma kredyt wziąć... Czasem jak czytam jakie brednie pisze się na tym wizażu to zastanawiam sie kto siedzi po drugiej stronie monitora i ma tak dziwne podejście do życia...
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00

"Zestarzej się przy mnie
Najlepsze dopiero się zdarzy"
21klaudyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 13:02   #54
lucynaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
No i u nas będzie tak jak mówisz: foto/kamera, ślub itp płacimy z tż po połowie bo to są rzeczy tzw.niepodzielne

A że jest duża dysproporcja w gościach to każdy płaci za tych ze swojej strony, za ich transport itp

Zastanawiają mnie te kwiaty- co jak co ale chyba nie powinnam się dokładać do swojej wiązanki, co? Bo napisałaś, że po połowie
A bo u nas z kwiaciarni był cały pakiet,bukiet,strojenie auta i strojenie koscioła,wiec koszta poszły na połowe.Transport to był z kościoła na salę i z sali do domu.Był jeden duży autokar i tak ustaliliśmy trasę żeby po drodze wysadzał gości jak najbliżej domu,nie liczylismy czyja rodzina ma najdalej,koszt po połowie.
lucynaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 13:14   #55
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
wygląda na to że najlepiej by było jakbyś za nic nie musiała płacić faktycznie ta stówka (max) na twój bukiet to jest tak kolosalna kwota że powinnaś walczyć o swoje

Stary 2014-01-18, 12:25   #56
edith26
Raczkowanie

Cytat:
Ja tam nie wiem jakie są tradycje związane z bukietem ślubnym i sama wybierałam swój i sama za niego zapłaciłam.
Stary 2014-01-18, 13:12   #57
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:

Mam dziwne wrażenie, że jesteś strasznie pazerna na kasę. Żal ci na ten głupi bukiet?

Mam też nadzieję, że pieniądze z kopert od gości weźmiecie równie proporcjonalnie - ty od swoich, a twój partner od swoich.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-18, 13:51   #58
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Mam dziwne wrażenie, że jesteś strasznie pazerna na kasę. Żal ci na ten głupi bukiet?

Mam też nadzieję, że pieniądze z kopert od gości weźmiecie równie proporcjonalnie - ty od swoich, a twój partner od swoich.
Kwintesencja tego wątku
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-18, 15:42   #59
skazana_na_bluesa
.

Cytat:

widzę, że nie tylko ja mam takie wrażenie.
za własny bukiet powinnaś zapłacić sama, a nie po połowie.

Stary 2014-01-18, 15:47   #60
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucynaczka Pokaż wiadomość
A bo u nas z kwiaciarni był cały pakiet,bukiet,strojenie auta i strojenie koscioła,wiec koszta poszły na połowe.
Fajnie! Też bym chciała cos takiego
Ja z kolei sie spotkałam w jednaj kwiaciarni z czymś takim, że przy zakupie wiązanki dla panny młodej dla śwaidkowej bukiet 50 % taniej

Cytat:
wygląda na to że najlepiej by było jakbyś za nic nie musiała płacić faktycznie ta stówka (max) na twój bukiet to jest tak kolosalna kwota że powinnaś walczyć o swoje
Cytat:

Ale po co te uszczypliwości? Ja po prostu chciałam wysondować jak robili inni bo nie wiem co robić
Rodzice moi uważają, że co na pół to na pół, ale kwiaty i transport to w gesti młodego (chyba, że dawniej tak było- nie wiem)

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości