![]() |
#31 | |||||
Hrodebert
|
Dot.: Czego James Watson NIE powiedział
Cytat:
---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
Edytowane przez ARAKSJEL Czas edycji: 2014-01-18 o 15:54 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Marianie, to zdanie (mój oryginalny post) było skierowane do Imperialisty.
---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
Super, ja poszłabym za tym dalej: to nie tylko czarni z Etiopii i "stąd" są od siebie rożni, powiedziałabym, że ludzie z różnych krajów i klas mają różne charakterystyki, które nie zawsze korespondują z rasą kulturową, jak ją rozumiemy w Polsce.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-18 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() "prawdziwy facet" jest bardzo pojemnym określeniem ale wystarczy, że podstawisz pod to swój ideał. A pod "nieprawdziwego" coś co się w facetach odstrasza i obrzydza :P
![]() ![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Nie, wcale nie ma nic złego z przyznawaniem się do tego, że jest się dumnym prawicowcem. Widziałam twój wątek o nacjonaliźmie i szanuję go: naprawdę. A szanuję taką otwartość dlatego, że z mojego doświadczenia wynika, że tzw." prawicowcy" (oni sami różnie się określają) kręcą, jak mogą by nie przyznać się do sympatii z tym poglądem politycznym i cały czas się odwołują do argumentu natury.
No właśnie, gdzie ta personalna odwaga? Gdzie ta otwarta deklaracja? Nie mogę uwierzyć czasem, rozmawiając z ludźmi o oczywistych poglądach prawicowych (mówię do Ciebie, Araksjel) jak twardo będą siedzieć w kącie i unikać jasnej odpowiedzi! Czego tu się wstydzić? Aż chciało by się powiedzieć, "nie bój się wyjść z metaforycznej szafy". Więc jak widzisz, Imperialisto, z twoimi opiniami antropologicznymi o życiu plemiennym na kontynencie afrykańskim (jak to było im "łatwo", a Europejczykom "trudno") OCZYWIŚCIE się nie zgadzam (jeden z powodów to ten, że studiowałam Antropologię i setki oposów tego, jak to naprawdę jest) Niemniej jest to odświeżające, po prostu jak powiew świeżego powietrza że w końcu jest facet który bez chowania się za firankę po prostu otwarcie przyznaje się do swoich poglądów, bez lęku o konsekwencje, gdy reszta rozpoczyna zdanie od "no powiedziałbym, ale z doświadczenia wiem, że jak powiem, to ktoś na mnie nakrzyczy (jak na Watsona) i będę ofiarą". ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Cytat:
Watson, z którejkolwiek strony by nie patrzeć tego nie zrobił jednak i zamiast cytować jedno zdanie wyrwane z kontekstu umieściłam w pierwszym poście cały artykuł opisujący sytuację, cytat, kontekst i wnioski samego Watsona, że nie to miał na myśli. Czyli nie umieściłam samego cytatu, bo umieściłam cytat na równi z kontekstem (artykuł - część te dyskusji) i rozpoczęłam dyskusję na temat KONTRARGUMENTU Watsona i jego deklaracji, że został źle zrozumiany. Moja teza jest taka, że ten cytat jest zazwyczaj wyrywany z kontekstu wykorzystywany sprzecznie z intencjami samego Watsona. Dlatego też ten wątek ma taki tytuł.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-18 o 17:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedys na zajeciach rozwiazywalismy test inteligencji zaprojektowany dla mniejszosci etnicznych.Wyniki bialych studentow byly b kiepskie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Hindusi, Arabowie nawet, Afrykańczycy są uznawani za element o wiele bardziej swojski (od setek lat omalże) niż polska, katolicka, napływowa siła robocza. CHWAST! W zasadzie zainspirowana twoim dylematem weszłam na youtube i znalazłam ten PIĘKNY klip! Nie trzeba nawet mówić po angielsku: to reportaż o brytyjskiej narodówce sprzeciwiającej się emigracji i zgadnij, kto jest członkiem i jedną ze zwolenniczek! Piękna młoda Hinduska: http://www.youtube.com/watch?v=s4Fpe1MMlb4 UKIP ją przyjął bez szemrania i teraz wespół zespół z bladymi twarzami zwalcza benefity i pozwolenia na pracę dla przybyszy z Europy Wschodniej. Czy to nie jest fascynujące? Więc tak, Polacy i inne osoby z Europy Wschodniej są uznawane za napływ obcy i negatywny! Hindusi Afrykanie i nawet Arabowie w porównaniu to element swojski. ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Araksjel! Większość moich źródeł jest w języku angielskim, w Polsce tak wielkiej debaty na temat rasy nie ma i prac na ten temat aż tak wiele się nie publikuje. Doskonałym, skondensowanym, rzetelnym, trafnie przedstawiającym argument obu stron jest ów trzyczęściowy dokument BBC, do którego linka wcześniej wkleiłam. Wkleję go tu jeszcze raz: http://www.youtube.com/watch?v=efI6T8lovqY Teraz sobie zdaję sprawę, że szkoda, że nie jest on choć w części przetłumaczony na polski, bo może pomógłby nam w dyskusji. Zaraz cośtam sobie wybiorę, ale zauważyłam, że sposób, w jaki argumentujesz jest bardzo emocjonalny. Ja jestem sarkastyczna, ale odnoszę się tym sarkazmem do argumentów, nie ad personam chyba, prawda? No bo jeśli się czujesz obrażony to właśnie wyrażam szczere przeprosiny.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-18 o 18:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#37 | |
Hrodebert
|
Cytat:
![]() Prosił bym o coś nie zabierającego mi 3 godzin życia jak w/w film ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Araksjel, a może ty mi podasz jakąś lekturę? Mi i wszystkim innym czytelnikom tego wątku dodam. Albo opowiesz coś więcej i jaśniej o swoich poglądach?
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-18 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Hrodebert
|
Prawa fizyki nijak się mają o dalszej części cytatu ,dlatego też tylko ignorant może spłodzić tak wiekopomną myśl .
|
![]() ![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawy dokument o tym wszystkim: http://www.youtube.com/watch?v=Ao8W2tPujeE |
|
![]() ![]() |
![]() |
#42 | |
Hrodebert
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba, że rozumiesz to zdanie tak, że prawa fizyki wpłynęły na owo "nieprawdopodobne bogactwo" - ale podejrzewam tu błąd tłumacza, zapewne chodziło o powstanie życia w ogóle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Kiedyś tam amerykańscy naukowcy wpadli na pomysł, że niektóre grupy społeczne osiągają gorsze wyniki m. in. w nauce z powodu powszechnych stereotypów. Dlatego na uniwersytecie, jednym bądź kilku, wprowadzono projekt, w ramach którego grupy zagrożone wpływem szkodliwych stereotypów poddawane były mobilizacji i dowartościowaniu. Co ciekawe, naukowcy, także z innych ośrodków, dowiedli, że takie coś działa.
Dlaczego o tym piszę? Z powodu grup jakie tam motywowano a jest to bardzo ciekawe w kontekście dyskusji o rasizmie białych. Otóż w ramach tego projektu czarnoskórych studentów przekonywano, że nie muszą mieć gorszych ocen bo rasa o niczym nie decyduje ale także przekonywano białych studentów, że nie są z góry skazani na porażkę z czarnoskórymi w rywalizacji sportowej anie też nie muszą okazać się gorsi od studentów pochodzenia azjatyckiego w przedmiotach ścisłych. Opisany przykład pokazuje, że jedna rasa władająca światem niekoniecznie byłaby rasą biała, nie byłaby nawet rasą szarą a co najwyżej żółto-czarną. W nawiązaniu do wątku źródłowego rasa taka byłaby wyjątkowo hojnie obdarzona przez naturę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
@suzanne
Skoro UK tak bardzo lubi hindusów czy nigeryjczyków co przekazujesz w swoich postach to wyjaśnij mi tylko dlaczego te dwa kraje jak i wiele innych potrzebują wizy aby odbyć nawet wakacje w Wielkiej Brytanii, skoro są oni uważani za bardziej rdzennych niż populacja europy Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
Co do testów IQ, to badają one sposób logicznego myślenia, wyciągania wniosków, czyli właśnie inteligencję. Panuje pogląd że test IQ nic nie znaczy, a to nieprawda. Można jedynie rzec, że to że ktoś w teście IQ wyszedł na głupka, nie znaczy, że nim jest. Bo poza umiejętnościa logicznego myślenia itd. jest coś takiego jak doświadczenie i wiedza życiowa, mądrość, inteligencja emocjonalna itd. ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Nie czepiam się. Tylko naprawdę nie mylcie teorii, z hipotezą ![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:38 ---------- Ogólnie to wbrew powszechnemu przeświadczeniu, że z inteligencją się rodzimy i nie da się jej zmienić - tak nie jest. Inteligencję można zwiększyć np. poprzez pisanie pamiętnika, zwłaszcza pamiętnika snów i generalnie zapamiętywanie snów, przez rozwiązywanie problemów logistycznych, rozwiązywanie zadań matematycznych, szukanie rozwiązań w problemach, wyciąganie wniosków, np. granie w skomplikowane fabularnie gry komputerowe, czy takie z zagadkami i łamigłówkami, granie w szachy, pytania ''na inteligencję'' itd. itd. itd. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A nadal największą grupą emigrantów są Polacy. Jak to jest możliwe, że na ulicy tylu Afrykańczyków, Hindusów, itd. a Polaków w statystykach najwięcej? Bo oni są prawnie uznani za obywateli brytyjskich, proste! Za ludność lokalną. Nie ma w nich krzty solidarności z białasami jako takimi, jest za to podział na "naszych" i "obcych", przy czym jest on zupełnie nowatorsko zrobiony i tak, w tym układzie Polacy są tymi "obcymi". Wielka Brytania broni swobodnego dostępu do Wysp obywatelom Nowej Zelandii, Australii, Kanady!!!!! I Kanada i Australia są przecież oficjalnie członkiem British Commonwealth. Czy to nie jest jeszcze większym paradoksem niż nie trzymanie granic otworem dla byłych "podopiecznych" Imperium Brytyjskiego? A co do percepcji polskiej emigracji jako szkodliwej przez Jamajczyków i osób nawet nie pochodzących z Indii: URODZONYCH w Indiach i mieszkających w UK to nie żart. Kilka miesięcy temu byłam w sytuacji, gdzie Jamajczyk, z jamajskim rastafariańskim akcentem, urodzony na Jamajce i Hinduska z typowym hinduskim akcentem, urodzona w Indiach robili mi wykład (wspólnie) o negatywnym wpływie nowej emigracji nie mając KOMPLETNIE autorefleksji, że cholera, nie tyle nawet, że wy, do mnie mówiący jesteście tutaj nie tylko osobami "napływowymi" i legalnymi emigrantami (teraz obywatelami), wy nie jesteście nawet z Europy!!!! Byłam tym tak ogromnie urzeczona, że ja nawet nie ripostowałam, to było po prostu fascynujące, spijałam tego wykładu każde słowo. Indie i Jamajka były kiedyś skolonizowane przez Wielką Brytanię, oni osobiście (moi rozmówcy) do tej pory czuli się częścią tej wspólnoty i że to ich "motherland" i po prostu bronili jej przed tymi dzikusami ze wschodniej Europy ![]()
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-19 o 01:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Brytyjska Partia Narodowa dopuszcza do swoich szeregów Hindusów, Pakistańczyków i Afrykańczyków? Masz poczucie humoru.
|
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
Pozwolę sobie tutaj zreferować argumentację rasistów. Wyższość rasy białej nad rasą czarną (bo to jest ich głównym przedmiotem zainteresowania) opierają na różnicach w ich budowie anatomicznej.
Czarni mają szerokie, spłaszczone nosy, długie palce, żółte gałki oczne, co czyni ich podobnymi do małp. Biali w mniemaniu rasistów mają mniej zwierzęcą budowę ciała. Kolor skóry i kręcone włosy nie są argumentem, który rozsądni rasiści podnosiliby w dyskusji. Podsumowując, osoby, które pod względem anatomicznym bardziej przypominają małpy, muszą być mniej wartościowe, do tych u których podobieństwo do małp jest mniej uderzające. Biali, jeśli można tak rzec, bardziej wyewoluowali niż czarni. I tu może pojawić się paradoks, wśród rasistów wielu jest chrześcijan, którzy nie akceptują teorii ewolucji a używają powyżej przedstawionej argumentacji ![]() Argumentację tę świetnie przedstawia, jak sam siebie nazywa, czołowy rasista Ameryki, Tom Shelly. Jeżeli ktoś jest bliżej zainteresowany jego tezami, to zapraszam na jego stronę, lecz uprzedzam, że bardziej rasistowskich treści trudno znaleźć w Internecie. A poruszając kwestię badań naukowych na temat różnic w potencjale intelektualnym ras, to na żadne takie się nie natknąłem. Autorka wątku napisała, że w obrębie jednej rasy jest więcej różnic genetycznych niż pomiędzy osobami dwóch różnych ras. Czy dobrze zrozumiałem? Proszę o zalinkowanie odpowiednich badań dotyczących tego zagadnienia, bo tak sformułowana teza nie rozwiewa wątpliwości ![]() Edytowane przez pankasztan Czas edycji: 2014-01-18 o 23:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#51 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Żeby nie było, że materiał jest stary, albo, że to jakaś niezależna fanka: oto jej artykuł na głównej stronie UKIP, z pięknym dużym zdjęciem. W artykule argumentuje dlaczego kobiety winny glosować na partię narodowościową. http://www.ukip.org/newsroom/news/75...ewman-is-wrong Jeśli wpiszesz w youtube UKIP 2013, zobaczysz tam listę wideo ze zjazdu tej partii: nie trzeba znać angielskiego, kliknij sobie ze dwadzieścia tych przemówień i powiedz mi, jakiego pochodzenia jest CZĘŚĆ tych prelegentów. Proszę wytłumacz mi, w jaki sposób to przeczy tezie postawionej przeze mnie wcześniej. ---------- Dopisano o 00:41 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- Cytat:
![]() Ciekawe jednak, że żadna z osób, która tak żądają cytatów z książek, linków do stron, badań nie umieszcza ich tutaj wcale, a jedynie jakieś anegdotyczne klipy z Morganem Freemanem! Może zacznijmy od tych pięciu minut (choć ja szczerze polecam cały dokument, bowiem nikt jeszcze nie postawił tu innego argumentu niż ten, który się tam pojawia) jeśli będziesz miał kontrargument, pankasztan, proszę odwdzięcz się tym samym i podziel się źródłem i od tego zacznijmy ![]()
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-19 o 01:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#52 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zresztą osobiście będąc Anglikiem-narodowcem cieszyłbym się, gdyby imigranci czuli się takimi Anglikami, że chcą się asymilować. To tak, jakby Murzyn w Polsce chciał dołączyć do partii Korwina-Mikke (albo do ONR). Jednak są dwie różne sprawy - inaczej w Anglii traktują kogoś kto jest oficjalnie poddanym królowej, a inaczej typowego "świeżego" imigranta. PS. Głośna była sprawa, jak angielskiemu małżeństwu odebrano adoptowane dzieci spoza UK, ponieważ rodzice byli członkami UKIP. Tutaj na wizażu niektóre "mądre" pisały, że Ci rodzice należąc do takiego radykalnego ugrupowania nie powinny się dziwić miejscowym władzom. ---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:45 ---------- http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...no_dzieci.html https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post42899652 (na samym dole towarzyszka Rembertowa pięknie napisała co sądzi o tej sprawie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Teza, o tym, że większe różnice genetyczne istnieją między jednym Afrykańczykiem, a drugim niż między przeciętną osobą czarnoskórą a białą i fakt że różnice rasowe sprowadzają się jedynie do poziomu melaniny w skórze (dokładnie tak, Marianie i takasobie93) została postawiona na podstawie badań Human Genome Project, jednego z największych badań naukowych jakie kiedykolwiek przeprowadzono.
Więcej o CAŁYM Human Genome Project tutaj: http://www.genome.gov/10001772 ---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:52 ---------- Imperialisto, kilka lat temu do Wikileaks wyleciała lista wszystkich członków BNP z lat 90-00 z imionami, adresami i numerami telefonów. Zanim wyszukam sobie online jakieś perełki "egzotycznie" brzmiących nazwisk ich członków, może opowiesz mi coś więcej o tym, jak to NIEMOŻLIWE, żeby tam byli ![]() Poza tym ja bym odważnie powiedziała, że UKIP nie jest jedynie antyunijna, ona jest zdecydowanie anty-imigrancka. Trochę trudno temu zaprzeczyć, jeśli publikują to na pierwszej odsłonie swojej strony internetowej. Poza tym, jak się czujesz widząc, że te piękne Hinduski, Nigeryjczycy i inni tak otwarcie się wypowiadają przeciwko rdzennym kontynentalnym europejskim białasom i argumentują, że oni jednak nie mają prawa na swobodne poruszanie się po było-nie było historycznie białej Wielkiej Brytanii? Krew się w tobie nie gotuje?
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-19 o 07:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Dziewczyno, coż to za pseudonauki tu promujesz? Więcej książek, tych fachowych a nie o astrologii, a mniej pisania pamiętników i zagadek logistycznych. Jeśli zaś chodzi o szachy to jest to kwestia bardziej pamięci niż cech określanych jako inteligencja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
a szachy to np rozwijanie logiki. Logika nie ma nic wspólnego z inteligencją?
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A potem zabierz się do pisania pamiętnika snów. Przyda Ci się, bardzo... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#57 | |
BAN stały
|
Cytat:
Anglicy jednak są głupi z tym atakiem na Polaków, bo prędzej Polak na podobne obyczaje i kolor skóry wtopi się w Anglików niż Hinduski i Nigeryjczycy. Rdzenni Anglicy też potrafią być katolikami (zwłaszcza ostatnio sporo zamieniło Kościół Królowej na Kościół Papieża). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
no ale to jest coś nierealnego, bo po prostu murzyn zostałby pogoniony spod siedziby ONR jakby chciał do nich dołączyć, nawet jeśli byłby Polakiem bo tu się urodził, tu wychował, tu płaci podatki to jest czarny więc dla tych ludzi byłby po prostu czarny, a skoro czarny to nie Polak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#59 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.rp.pl/artykul/191927.html Cytat:
Przepraszam za offtop, ale nie mogłam się powstrzymać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#60 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Polacy są inni, Polacy mają opinię taniej i twardej siły roboczej, nie jakiś intelektualistów, ryzykantów czy nawet przedsiębiorców. To grupa która jest w permanentnym konflikcie z lokalną klasą pracującą, co zresztą możesz chyba wyczytać z postów na tym forum, gdzie często się na to użalają. Największym problemem Polaków na Wyspach, moim zdaniem jest PR i to, że nie mają zupełnie adwokata podczas tych sporów politycznych który by odważnie ripostował dziennikarzy i polityków, którzy opisują ich jako osoby prymitywne, bezdomne, niezaradne czy ciężar społeczny. Polskie instytucje w UK i polska prasa albo nadal przeżywają Drugą Wojnę Światową jakby się wydarzyła wczoraj, albo przepisują jakieś plotki z Polski i donoszą o cotygodniowych potarczkach między PiS i PO. Rzeczy tak istotne z punktu widzenia polskiej emigracji jak pogoda na księżycu. Osoby na słynnych benefitach są dosłownie zewsząd, są w każdym kolorze tęczy, niemniej w mieście takim, jak Londyn są biedne dzielnice (Tottenham) które są zamieszkałe w zasadzie tylko przez beneficjentów. Tu nie ma co się oszukiwać, to zdecydowanie nie są miłe miejsca do mieszkania. Pakistańczycy i muzułmanie w ogólności są bardzo wychwalani nawet przez Polaków jako sąsiedzi, ale najczęściej trzymają się razem, mieszkają w swoich dzielnicach i robią interesy chętnie w swoim gronie i jakoś im się nie śpieszy do asymilacji. Głupawe pomysły radykalizujące pojawiają się, a jakże, niemniej bojówki na ulicach, agresja w stosunku do nie-muzułman i otwarte konflikty między nimi a Brytyjczykami są mniej sensacyjne niż to podaje prasa. I nie zdarzają się codziennie, a jeśli, to najczęściej w ich dzielnicach albo w pobliżu. Rozróby, gangi, przestępstwa, ciąże, bezrobocie i benefity to najczęściej, najczęściej coś w co się pakuje conajmniej drugie pokolenie emigrantów skądkolwiek by nie byli: pierwsze pokolenie to najczęściej osoby harujące jak małe samochodziki albo bardzo tradycyjne, zachowujące swoje stroje, język, zwyczaje itd. otwierające małe sklepiki itd. Pierwszemu pokoleniu jest naprawdę trudno tu przyjechać, najczęściej wspierają ogromne rodziny w domu i nikt ich tu nie rozpieszcza. Dlaczego zatem drugie pokolenie się radykalizuje pod wpływem wykładów jakiś idiotów w meczetach, których przegoniono z ich własnego kraju, albo rozrabia na ulicach? To raczej pytanie do tutejszego systemu edukacji i tym podobnych, nie pochodzenia. Emigranci skąd by nie byli są osobami, które są bardziej przedsiębiorcze, ambitne, ciężej pracujące od ludności lokalnej i szybciej awansujące społecznie. Często są też o wiele bardziej konserwatywni. To socjologiczny fakt. Książka Zadie Smith Białe Zęby (to powieść) bardzo fajna i bardzo w temacie.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-01-19 o 10:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.