![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Około 30-70% polskich dzieci w wieku szkolnym jest niedożywionych.
30 - 70 % to bardzo nieprecyzyjne dane. W przypadku tych 30 % rzeczywiście wynika to z problemów finansowych rodziny. Jeśli przyjąć 70 % to ja w szkole też bywałam niedożywiona, bo rano nie miałam czasu zjeść śniadania ani zrobić sobie kanapki i burczało mi w brzuchu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kto tu mówi o plotkach? Chodzi o to, żeby wiedzieć do jakich danych się odnosić. Nie rozumiem, czemu ewidentnie masz problem z tym, że komuś zależy na informacji na ile te dane są rzetelne i skąd pochodzą. Co nie zmienia faktu, że raczej nikt tu nie neguje złej sytuacji dzieci. Oczywiście, że te wyniki są zatrważające. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie przekazywać 6 miliardów dotacji z budżetu państwa na budowę Świątyni Opatrzności Bożej, a wydać te pieniądze na zwiększenie skuteczności programu dożywiania polskich dzieci w szkołach, na które obecnie Ministerstwo Pracy i Opieki Społecznej obecnie przekazuje 1 miliard złotych rocznie. To powinien rząd zrobić DZISIAJ. A kościół powinien mu przyklasnąć (w końcu oni podobno skupieni są na "życiu wiecznym", więc po cholerę im kolejny katolicki Disneyland) Następnie te szokujące dane winny być dokładnie zweryfikowane, mapa biedy i niedożywienia w Polsce dokładnie rozrysowana i ten problem winien być skutecznie rozwiązany w ROK. Tyle wystarczy.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-02-06 o 14:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Konto usunięte
|
Jest i metodologia. Ekhm. http://www.pfpd.org/wp-content/uploa...-z-badania.pdf
http://www.pfpd.org/wp-content/uploa...a-fundacji.pdf Cytat:
Czyli można spokojnie zaliczyć do tego dzieci zapchane/zapychające się śmieciowym żarciem. I włala. Cytat:
Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-02-06 o 14:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Według danych z grudnia 2013 program dożywiania jest rozpisany na 2014-2020 i "z budżetu państwa na jego finansowanie będzie przeznaczone 3,85 mld zł, natomiast samorządy wydadzą na ten cel 1,58 mld zł". Więc program przewidziany jest. Doraźna pomoc niestety nie zmieni mentalności ludzi, a tutaj leży problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Rozeznanie
|
No i rzeczywiście, wg. wyników tych badań (przeprowadzonych metodą CATI: wywiadu telefonicznego z nauczycielami i pracownikami opieki społecznej etc.) ta Fundacja policzyła między innymi dzieci już objęte programem dożywiania finansowanym przez wyżej wymienione ministerstwo.
Ogromna większość osób odpowiadających na pytania ankiety uważa również, że program ministerstwa jest niewystarczający i nieodpowiadający potrzebom: dzieci potrzebujących wsparcia jest więcej. Ministerstwo podobno teraz przygotowuje własny raport. Wg. Janiny Ochojskiej nie ma jasnych danych dotyczących niedożywienia, głodu i ubóstwa dzieci w Polsce i takie dane bardzo by się przydały po to choćby, by ten DEBILNIE TANI I PROSTY W ROZWIĄZANIU problem rozwiązać. Ergo, moja opinia: fakt, że po tylu latach po staniu się państwem członkowskim UE i stale ciągnącym kasę z ich budżetu nie daliśmy rady tego problemu rozwiązać: ba, dowiedzieć się dokładnie jaki jest zasięg tego problemu jest żałosne, żenujące i powinniśmy się za to wstydzić. I nie ma usprawiedliwienia dla tej sytuacji. ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Cytat:
Może przyjmijmy to, że dzieci w Polsce nie powinny głodować czy być permanentnie niedożywione niezależnie od mentalności ich rodziców jako punkt początkowy. Rozwiążemy to, możemy rozmawiać o mentalności. No chyba wszyscy się zgodzą, że skoro już rząd finansuje gotowanie powiedzmy 45 litrów darmowej sycącej zupy dla dzieci w szkole A, to zwiększenie tej pojemności do 60-70 litrów będzie tańsze niż finansowanie cotygodniowej psychoterapii obojgu rodzicom w wersji jeden-na-jeden przez dwa-trzy lata celem zmiany ich mentalności i postaw życiowych. CO JEST TEŻ FORMĄ OSZCZĘDNOŚCI NA PRZYSZŁYCH KOSZTACH OPIEKI ZDROWOTNEJ MŁODYCH OBYWATELI. Innymi słowy: jest formą inwestycji w przyszłość.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-02-06 o 14:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Państwo Polskie nie pomaga swoim obywatelom, a wręcz nie pozwala im do czegoś uczciwie dojść i dorobić się!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-02-10 o 14:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
No super, dziękuję za link, sensacyjna teoria spiskowa i offtop.
Ja się czepiłam statystyk i z nimi dyskutuję. Może odnieś się do tego.
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
jak się odnieść do statystyk, które mają tak kuriozalne widły?
moim zdaniem są zrobione nierzetelnie i nieprofesjonalnie. taka luka między procentami sugeruje, że badania nie są zupełnie wiarygodne. można się odnieść jedynie do faktu, że są w Polsce dzieci niedożywione. nic więcej z tego nie wynika.
![]() |
#41 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() No i jeśli mowa o niedożywieniu, to nie jest jednoznaczne z tym, że te wszystkie dzieci są GŁODNE. Przykład z mojej rodziny - dzieci mojego chrzestnego, które nie jedzą praktycznie ŻADNYCH warzyw, żadnych owoców, nie jedzą większości potraw gotowanych normalnie w domu. Potrafią nie jeść cały dzień, ale nie tknąć jak "nie lubią", a potem pożywić się słodyczami, suchą bułką, albo panierowanym kotletem z kurczaka z frytkami lub fast foodem (chyba jedyne formy mięsnych dań jakie jedzą). Soczki dla dzieci piją, pewnie z tego mają jakieś witaminy ![]() No i bardzo możliwe, że jakby ich zbadać, to by byli niedożywieni, ale z pewnością nie są głodzeni, w domu mają jedzenie, ich matka gotuje. ---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
![]() A nie uważasz, że skoro są spore wątpliwości co do tej organizacji, to tak samo mało rzetelnie wyglądają ich badania i statystyki? Co zresztą tylko potwierdzają te ogromne widełki budzące niepokój wielu osób. Najlepiej wszystko kwitować, że spisek i sensacyjne teorie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Rozeznanie
|
a ja jestem ciekawa, czy takie proste badania o niedożywieniu/dożywieniu nie mogłaby wstępnie przeprowadzać po prostu szkolna pielęgniarka albo czy one nie winny być czymś standardowym sprawdzanym u lekarza. Niedożywienie wychodzi nie tylko w testach krwi: to jest też białko oczu, stan zębów i dziąseł, tusza, stan skóry (wysypki, jakieś rodzaje suchości i tak dalej) i włosów (wypadanie włosów na przykład) stan paznokci. Jeśli ktoś wie, czego szuka i zobaczy takie dziecko wyglądające nieco podejrzanie to wtedy można się zawsze upewnić testem krwi. Na przykład.
Ja tam jestem zdania, że opieka społeczna, reedukacja i przystosowanie do życia w społeczeństwie - tak to nazwijmy - jest najskuteczniejsza wśród dzieci i bardzo młodego pokolenia. Efektów nie widać zazwyczaj tak szybko, żeby się można było chwalić na kolejnych wyborach, poz tym one są mało spektakularne: zapobiegliśmy niedożywieniu, upewniliśmy się, że dzieci mają darmowe szczepienia i chodzą regularnie do szkoły i mają materiały do nauki, upewniliśmy się, że mają rachunek za ogrzewanie w domu zapłacony: no mało medialne, efekty widać dopiero, jak takie osoby dorosną i się uniezależnią, ale to jedyny skuteczny i tani sposób na "zmianę mentalności" i po prostu rozwój cywilizacyjny! Dzieci z rodzin patologicznych, biednych i zmarginalizowanych (uchodźcy i mniejszości) ma się wrażenie w Polsce mają jedynie rodziców i tyle: rodzice zawalają albo nie dają rady swojej roli wypełniać, no to koniec, kanał po prostu, społeczna śmierć. Znikąd pomocy, "bo taka mentalność". No, mogą jeszcze pójść do tej bajkowej ozłacanej katolickiej katedry modlić się o bożą interwencję skoro na ludzką nie ma co liczyć. Tylko właśnie w ten sposób ową mentalność się reprodukuje w następnym pokoleniu i dokłada poważne problemy zdrowotne i pewnie wykształca w nich osobowości jak z dzikiego lasu: albo przetrwasz, albo zginiesz, na nikogo nie licz i sam nie udzielaj nikomu pomocy. ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
Jeśli księgowy fundacji Maciuś robił te badania osobiście, można twierdzić, że są nierzetelne. Tam wyżej jedna z dyskutantek podała linka do badań, kto je przeprowadził i jaką metodą. Fundacja może być trochę szemrana (nie mam o tym pojęcia) badania przeprowadzone na rzecz fundacji przez niezależną firmę - niekoniecznie. I fakt, że wzbudziły tak ogromną dyskusję i przyjrzenie się ich metodologii to ogromnie pozytywny znak. A artykuł TVN cytowany wyżej jest napisany w sposób tabloidowy.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-02-06 o 15:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||||
and cigarettes
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nikt przecież nikomu nie zabrania pomocy biednym dzieciom. Można wspierać fundacje, robić paczki spożywcze, pomagać szkołom, przedszkolom. W raporcie wyżej jest 7,81% dzieci niedożywionych (warto zaznaczyć, że nie jest to fakt, a opinia osób postronnych), w artykule dobijają do 70. Ktoś gdzieś chyba się pomylił. ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ---------- Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
No widzisz, a w innych państwach się tak robi; obserwuje się dzieci, za które się wzięło odpowiedzialność. Niedawno w USA zrobiła się afera kiedy dzieci z nadwagą otrzymały do domu listy od pielęgniarki aby przyjrzeć się ich diecie i zachęcić do ruchu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Te dane % i cały ten artykuł wydają mi się mało wiarygodne, albo te dane GUS-u z 2005 roku nie wiem jak się mają do 2014 roku
![]()
Edytowane przez calliope86 Czas edycji: 2014-02-06 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
and cigarettes
|
I dzieci zaczęły grać w piłkę i jeść brukselkę jak przeczytały list od pielęgniarki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla mnie wielkie nie - później państwo odbiera dzieci rodzicom biednym, zapracowanym, którzy wychodzą z siebie żeby dzieciom zapewnić te podstawy (ostatnio widziałam materiał o matce, której zmienili kuratora - przyszła pani, która stwierdziła że niedobrze, bo matki w domu nie ma nieregularnie, pracuje na zmiany, dwójka dzieci została odebrana!). Myślę że kluczem jest tu kampania uświadamiająca, jak ważne jest regularne jedzenie: ogromne ilości jedzenia się marnują, nie mówię już nawet o tym, czego brakuje, ale o tym co mamy i jest źle zagospodarowane! Plus - rozluźnić trochę nauczycieli w szkołach - i w podstawówce i gimnazjum trafiałam na bardzo fajnych, przypominali (na pierwszej lekcji, ale też na ósmej/dziewiątej): 'jak ktoś ma kanapkę, może zjeść', 'zostały wolne obiady, możecie kupić za 2,50', czasami pożyczali te drobniaki bo nie każdy miał. W klasach 1-3 przy sklepiku można było oddać 'niechcianą' kanapkę - ktokolwiek mógł podejść i wziąć. A to, że cały czas było mówione, przypominane - nikt się nie wstydził (np. ja sama z siebie nie wyjęłabym kanapki na tej pierwszej lekcji - dojeżdżałam do szkoły, no fakt jak podliczymy wszystkie dojeżdżające dzieciaki, które tłuką się na 8:00 to nic dziwnego, że 70% niedożywiona wg niektórych statystyk). Poza tym, w mojej podstawówce najbiedniejsze dzieciaki jadły za unijne pieniądze, więc to też kwesta dyrektora jak gospodaruje pieniędzmi na szkołę... Edytowane przez Hadassah Czas edycji: 2014-02-06 o 16:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:30 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Ja ogólnie nie rozumiem czemu na Biologii zamiast nauczyć się o wchłanianiu witamin, łączeniu posiłków i skutkach niedoborów pierwiastków uczymy się o jakichś mitochondriach i innych ATP, które się nie przydają nikomu kto nie idzie dalej studiować biologii czy medycyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tego się obawiacie? To może najpierw dowiedzmy się dokładnie które dzieci są niedożywione i gdzie: potem można zdiagnozować dlaczego, a na końcu co w związku z tym zrobić. A różnicę między 30-70% tłumaczyłam wyżej: to zależy od województwa, opinii osoby odpowiadającej na pytania ankiety i tego, czy to obszar z dużym bezrobociem/małym, i czy to duże miasto/wieś. Jak ja jako oszust pójdę do sklepu i kupię litr mleka nie oznacza to, że owo mleko jest mieszanką kredy i wody, bowiem jest w moim posiadaniu. Robienie badać "na zlecenie" szemranej fundacji nie oznacza automatycznie, że badania są szemrane. Przyczyny niedożywienia mogą być różnorakie: złe zwyczaje w rodzinie, ale też bieda albo niezdiagnozowana choroba. Koszty (dla służy zdrowia) nieodpowiedniego odżywiania młodzieży i dzieci są raczej ogromne: szczególnie, jeśli to zjawisko długotrwałe i obecne na ogromną skalę! Z tego też powodu jest ogromnie ważne gdzie to ma miejsce i jak temu zapobiec, bez obawy o te cholerne listy, po których rodzice mogą się czuć urażeni (no to jakaś potencjalna trauma czytając te wasze posty). Żywność jest tania, długotrwała rehabilitacja, renty, choroby cywilizacyjne etc. jakby to powiedzieć, drogie. Poza tym niedożywione dzieci po prostu nie uczą się dobrze, więc po drodze ma miejsce jeszcze marnotrawstwo talentów i potencjału. Ten problem nie powinien mieć miejsca w Polsce, w kasę może (jako obywatele) nie jesteśmy bogaci, ale raczej nie ma powodów, żeby wychowując się w tym kraju chodzić głodnym czy niedożywionym.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Suzanne Czas edycji: 2014-02-06 o 17:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie do końca rozumiem, niedożywienie dzieci badano ankietą?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Szalony Kapelusznik
|
Jest bardzo dużo niedożywionych dzieci to fakt, pózniej się wczytam w dyskusję. Teraz chciałam tylko powiedzieć, że bardzo fajne badania 30-70%, bo dla mnie jest trochę różnicy między 30 a 70, tak sporawo powiedziałąbym nawet...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Pewnie to zależy od nauczyciela. U mnie nawet komponowaliśmy przykładowe jadłospisy w ramach ćwiczeń. No i ja to miałam w gimnazjum, możliwe, że jeszcze przed reformą w podstawówkach tego nie było?
![]() |
#55 |
Marszałkini II RP
|
Myślę, że to przerażające, że w Polsce, która jest w Unii, buduje drogie stadiony, drogi, itp. są jakieś głodne dzieci. Dopóki będzie choć jedno to nieważne jaki rząd powinien się wstydzić takiego stanu rzeczy i jak najszybciej temu zaradzić.
Choć z drugiej strony nie tylko państwo, ale i ludzie powinni pomagać. Moje rodzice kiedyś dożywiali taką dziewczynkę, po szkole przychodziła do nas na obiady i dostawała zapasy jedzenia, zdrowego rzecz jasna, nie jakieś czipsy. Potem się wyprowadziła z naszej miejscowości i na szczęście zamieszkała z babcią, która zapewniła jej lepsze warunki, ale takich dzieci jest pełno wokół nas, i to wcale nie w biednych miejscowościach. Należy im w miarę możliwości pomagać skoro państwo ani opieka społeczna temu nie może podołać. Komponowanie zdrowych posiłków też miałam w szkole ![]() Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2014-02-06 o 17:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
and cigarettes
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że te dane w żaden sposób nie mogą być prawdziwe. Zaprzeczają elementarnym prawom logiki.
Nie rozumiem argumentu, że nie możemy opierać się na własnych obserwacjach. Przecież mowa tu o połowie populacji dzieci w naszym kraju, a czegoś takiego nikt by nie przeoczył. Na pewno są w Polsce niedożywione dzieci, z tym nie można dyskutować. Ale taki sposób przedstawiania problemu robi więcej szkody niż pożytku, gdyż wielu ludzi traci zaufanie do kogoś, kto ewidentnie go okłamuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Pamiętam jak chodziłam do podstawówki, przez pewien okres było nam ciężko i dostawałam darmowy posiłek na stołówce...dziewczyny jak mi było przykro, nalewano biedniejszym dzieciom talerz zupy z kiełbasą (było pycha) i tyle, wtedy tego tak nie rozumiałam i powinnam dziękować ale te spojrzenia, jak ja się czułam poniżona
![]()
![]() |
#60 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:06.