![]() |
#31 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 395
|
Dot.: Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku
Ja równie¿ nie rozumiem co to da ¿e kto¶ bêdzie czeka³ ze ¶lubem x lat? To te¿ nie daje ¿adnej gwarancji ¿e dane ma³¿eñstwo bêdzie udane . Ludzie siê rozwodz± po wielu latach wspólnego ¿ycia. Rzeczywisto¶æ jest na tyle przewrotna ¿e nie jeste¶my w stanie przewidzieæ jak zachowa siê cz³owiek w sytuacjach które jeszcze nie mia³y miejsca. Bo wiêkszo¶æ jest mo¿liwa w³a¶nie w ma³¿eñstwie.Gdy przyjd± dzieci -jedno z nich urodzi siê chore( a facet stchórzy,wymiêknie i zwinie ¿agle..ze strachu przed odpowiedzialno¶ci± ) .
Równie dobrze mo¿na powiedzieæ (laska przespa³a siê z facetem na pierwszym spotkaniu -czy maj± szanse stworzyæ udany zwi±zek? tutaj te¿ nie ma regu³ ,bo ró¿ni ludzie chodz± po ¶wiecie ) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 392
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 207
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moim zdaniem umiejêtno¶æ kompromisu, spokojnych rozmów na tematy konfliktowe, wzajemny szacunek - s± cenniejsze ni¿ "buduj±ce k³ótnie". K³otnie zawsze pozostawiaj± niesmak. Natomiast nie ka¿dy potrafi schowaæ dumê do kieszeni i ust±piæ. Dla mnie to jest miar± dojrza³o¶ci zwi±zku. Nastawienie na "my" a nie "ja". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 764
|
Cytat:
Szczerze powiedziawszy ja ju¿ po 6 miesi±cach zwi±zku mog³am braæ z nim ¶lub ![]() Moi rodzice zaczêli siê spotykaæ w czerwcu, a w kwietniu nastêpnego roku byli ju¿ ma³¿eñstwem. Powiem jedno: te¿ tak chce po 23 latach razem i po 24 h spêdzonych praktycznie non stop (razem pracuj±).
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 432
|
My zarêczyli¶my siê po roku (a pierwsze rozmowy na ten temat by³y ju¿ po pó³ roku zwi±zku), ale ¶lub zaplanowali¶my za dwa lata [jednym z powodów by³ aspekt finansowy, drugi to w³a¶nie krótka znajomo¶æ]. Jestem 1,5 roku po ¶lubie i jest lepiej ni¿ przed
![]()
![]() |
#36 | |||
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 089
|
Cytat:
Powinnam poczekaæ kolejne siedem lat do ¶lubu, czy spróbowaæ siê po¿reæ na ca³ego (trochê niewykonalne z naszej strony)? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 182
|
Zale¿y o czym siê rozmawia. Dopiero na wiza¿u odkry³am, ¿e mo¿na byæ z kim¶ 5 lat w zwi±zku i nigdy nie poruszyæ powa¿nych tematów. Je¿eli jednak kto¶ naprawdê rozwija swoj± relacjê, poznaje swoje pogl±dy, mówi o warto¶ciach, przekonaniach, to rok to nie jest a¿ tak ma³o.
No i zale¿y te¿ od wieku. Inaczej rozmawiamy o przeciêtnych 20latkach zaczynaj±cych studia, inaczej o 25latkach ze sta³± prac±, inaczej o 30latkach z ustabilizowan± karier±.
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Cytat:
Po trochê ponad roku zwi±zku (1,5 roku znajomo¶ci), to ja by³am ju¿ ze swoim mê¿atka ![]() Nie ma regu³. Ale tak, te¿ uwa¿am ¿e nale¿y potencjalnego partnera zobaczyæ : - po pijaku - w k³ótni - w ³ó¿ku Pierwsze co, to ka¿dego potencjalnego "Belmondo swego ¿ycia ![]() I mia³am racjê, parê lat pó¼niej okaza³o siê ze jako ju¿ m±¿ innej, bi³ j± okropnie. A tak na co dzieñ to ch³opak by³ "do rany przy³ó¿" mi³y, kulturalny, cichy.. ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 462
|
A ja w sumie nie mam nic przeciwko zarêczynom po roku znajomo¶ci. Wola³abym przeci±gn±æ okres narzeczeñstwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
mOLDerator
Wiadomo¶ci: 10 392
|
To chyba zale¿y od ludzi, charakterów, sytuacji i pewnie jeszcze wielu innych czynników kiedy ludzie decyduj± siê na ¶lub. Ja akurat wysz³am za m±¿ po 3 latach zwi±zku, w ma³¿eñstwie jestem 9. Ale znam przypadki, gdzie ¶lub odby³ siê po znajomo¶ci nawet krótszej ni¿ rok i s± to szczê¶liwe ma³¿eñstwa te¿ ju¿ z d³u¿szym sta¿em. Znam te¿ takie, gdzie ¶lub by³ po 2-3-letnim zwi±zku, a rozwód jeszcze szybciej. Nie ma regu³y.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 303
|
To mega szybko ! Nie rozumiem w takich parach takiego po¶piechu bo prawda jest taka,¿e choæby kobieta i mê¿czyzna mieszkali ze sob± te pó³ roku zak³adamy to i tak nie s± w stanie poznaæ siê do koñca.
W dzisiejszych czasach niestety takie szybkie zarêczyny nie maj± du¿ych szans na powodzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 63
|
No u nas jest tak,¿e
- mamy 22 i 23 lata (liczac rocznikowo odpowiednio wiecej :P) - pomieszkujemy u siebie, ale wiem ¿e to nie to samo, ale w³±¶nie mamy zamieszkaæ jakie¶ 3 mies. po tych zarêczynach, ja mieskzanie z facetem traktuje ju¿ powaznie i nie chcia³abym mieszkaæ z jakims ch³opakiem ot tak, tylko z kim¶ kto bêdzie moim me¿em - nie chcemy ,,wiecznego" narzeczeñstwa,np w planie jest w rok po zarêczynach slub cywilny, po paru latach moze koscielny oboje pracujemy ( i koñczymy juz studia, T¿ juz zaraz ja za rok) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 915
|
Nie jest za szybko, zale¿y od ludzi, czy naprawdê czuj±, ¿e to jest "to": i czy s± wystarczaj±co dojrzali do ¶lubu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 538
|
Cytat:
![]() Natomiast co do odpowiedniego sta¿u zwi±zku w kwestii zarêczyn - uwa¿am, ¿e naprawdê nie ma regu³y. Mo¿na latami bujaæ siê z kim¶ i nic z tego nie wyniknie, a mo¿na zarêczyæ siê szybko i szybko pobraæ. My po 6 miesi±cach zwi±zku (nie znajomo¶ci!) zamieszkali¶my razem, 3 miechy pó¼niej zarêczyli¶my siê, a za nieca³e 8 miesiêcy bierzemy ¶lub. Inna sprawa, ¿e jeste¶my sporo starsi od Was. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#46 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Mo¿esz mi wierzyæ, jak siê ma miêdzy wami popsuæ, to siê popsuje i z pier¶cionkiem. Dlaczego w ogóle pytasz na forum czy siê zarêczyæ czy nie?
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 36 831
|
Cytat:
Ja siê zarêczy³am maj±c rocznikowo 22 lata, jak bêdê wychodziæ za m±¿ bêdê mieæ 24,5 a szanowny ma³¿onek 28,5 - dla mnie to optymalny wiek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 597
|
A ja siê czasem dziwie, ¿e niektórzy maj± tak mocno wyrobione zdanie na tematy typu ile lat powinno siê mieæ/ ile czasu powinno up³yn±æ, ¿eby siê zarêczyæ / za¶lubiæ / zamieszkaæ mieæ dziecko itd.
Przeciez to s± bardzo indywidualne sprawy i nie powinno siê ich rozpatrywaæ tak mocno ogólnie i stereotypowo. Powiem Wam, ¿e np wg mnie jak kto¶ ma siê zarêczyæ po roku ale bardzo intensywnej znajomo¶ci, codziennych spotkañ po kilka godzin, lub nawet mieszkania razem np pó³ roku (pó³ roku intensywnych spotkañ a pó³ roku mieszkania) i pó¼niej w ci±gu roku wzi±æ ¶lub to czemu nie? Czym to siê ró¿ni i w czym jest gorsze od par, które niby s± razem trzy lata ale siê widuj± 2-3x w tygodniu na 3-4 godziny i nie mieszkaj± ze sob±? Moja mama wziê³a ¶lub z ojcem po 4 latach bycia ze sob± i narzeczeñstwa (³±cznie te 4 lata to trwa³o) i powiem Wam, ¿e ich ma³¿eñstwo jest i by³o zawsze nieciekawe. Nie rozumiej± siê, k³óc±, s± nie mili dla siebie, nie potrafi± rozmawiaæ, przyznaæ siê do b³êdów itd, no du¿o by wymieniaæ - nie rozwodz± siê, bo "nie wypada", "a daj spokój, nie bêdê siê z ojcem na stare lata rozwodziæ" itd (kwestia pogl±dów, maj± ju¿ ko³o 50tki wiêc wychowani w innych czasach). Oni siê widzieli w³a¶nie 2-3 razy w tygodniu po 2 godziny i zdecydowali siê na ¶lub. Wiêc co im te 4 lata da³o ? My¶lê, ¿e lepszy zwi±zek bêdzie pary o rocznym, ale bardzo intensywnym sta¿u. Mo¿e siê udaæ. My¶lê, ¿e nie d³ugo¶æ zwi±zku ale w³a¶nie uczucia i to co miêdzy dwojgiem ludzi siê dzieje decyduje o ¶lubie, bo mo¿e byæ para na odleg³o¶æ i sta¿u mieæ 5 lat i co z tego skoro widz± siê tylko w weekendy ? A mo¿e byæ para po rocznym zwi±zku, gdzie s± ze sob± codziennie, mieszkaj± razem, dogaduj± siê i po nast. roku wzi±æ ¶lub. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
![]() Pytam ogólnie o opiniê ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Cytat:
![]() ![]() Kwestia oczywi¶cie indywidualna - jedni bêd± czekaæ 5 czy 7 lat, zarêcz± siê, a potem siê rozstan±, a inni siê zarêcz± po roku i oka¿e siê, ¿e ich ma³¿eñstwo bêdzie trwa³e. Moim zdaniem wszystko zale¿y od tego jak dobrze siê zd±¿y poznaæ, jak wygl±da zwi±zek. Co innego randki, zwi±zki na odleg³o¶æ, widywanie siê przez kilka godzin w tygodniu, a co innego wspólne mieszkanie i wspólne gospodarstwo domowe. Co innego zarêczyny w wieku lat 20, a co innego 30. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 656
|
Dla mnie za szybko.
W czasie tego pierwszego roku ludzie s± za¶lepieni swoimi uczuciami, zauroczeni jeszcze, zapatrzeni w drug± osobê uwa¿aj±c, ¿e nie ma ona ¿adnych wad. Nie wierzê, ¿e ludzie mog± siê na tyle poznaæ w ci±gu roku aby uwa¿aæ, ¿e mog± spêdziæ resztê ¿ycia przy drugiej osobie. Po roku dopiero opadaj± klapki z oczu i zauwa¿amy w drugiej osobie rzeczy, które nam nie pasuj±. I albo staramy siê je zmieniæ albo zaakceptowaæ. My¶lê, ¿e ludzie znaj± siê na tyle dobrze po pierwszym powa¿nym kryzysie po w³a¶nie wtedy klapki z oczu opadaj±. Zreszt± para, która jest razem rok mo¿e rozstaæ siê tak samo jak para która jest ze sob± 5 lat. Wszystko zale¿y od ludzi ale ja bym siê nie odwa¿y³a. A poza tym, dla mnie zarêczyny to ju¿ planowanie ¶lubu czyli ¶lub za 2 lata czy w najlepszym przypadku za 1 rok. Bo zarêczyny dla samego faktu bycia w tym stanie i nie robienie niczego w kierunku ¶lubu jest dziwne. Znam parê, która jest 4 lata po zarêczynach i nie planuj± ¶lubu, nawet razem nie mieszkaj±. Edytowane przez Lady Audrey Czas edycji: 2014-02-12 o 10:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 538
|
Cytat:
Inaczej - ówczesnego faceta nie widzia³am nigdy w roli mego mê¿a. Dobry by³ na ch³opaka w studenckich czasach i tyle. Zreszt± odk±d pamiêtam, nie mia³am zamiaru wychodziæ za m±¿ przed 30-stk±, takie moje osobiste dziwactwo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 085
|
Moim zdaniem to nie jest za szybko, ale to te¿ zale¿y od wielu czynników. Z ostatnim facetem by³am 3 lata i nie oczekiwa³am szybkich zarêczyn, teraz ju¿ bêdzie inaczej. Nie widzê, ¿eby d³ugie poznawanie siê cokolwiek zmienia³o
![]() Inna sprawa, ¿e w moim wieku nikt ju¿ nie chodzi ze sob± latami ![]() ![]()
![]() |
#55 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 381
|
Bez wzglêdu na sta¿ zwi±zku dobrze przed ¶lubem razem pomieszkaæ. Znam parê, która by³a od matury razem - hajtnêli siê po 4-5 latach zwi±zku. Nie minê³o 1,5 roku po ¶lubie a ju¿ siê rozeszli. Rodzina bardzo katolicka ,wiêc rodzice zaczêli dzia³aæ, bo przecie¿ rozwodów nie ma. Po roku od k³ótni wygl±daj± na szczê¶liwych. Niemniej jednak kiedy ludzie widz± siê tylko wypachnieni na mie¶cie tak naprawdê nie wiele o sobie wiedz±.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 085
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Ja sie najbardziej zgadzam z opinia - zalezy jak spedzili razem ten rok, bo 12 miesiecy to zaden wyznacznik. Inaczej wyglada zwiazek na odleglosc, inaczej jak partnerzy razem mieszkaja.
I bede bronic podziwiania pieknych oczy to tez ma swoj urok i jest w zwiazku wazne. Podobnie jak kwiaty na urodziny czy sniadanie do lozka. To takie male wielkie radosci zycia. Oczywiscie musialo sie w watku pojawic, o slubie z obcym czlowiekiem - to juz kultowe na wizazu- babcia z dziadkiem, mama z tata, a nasze pokolenie to tylko z obcymi ludzmi sie zeni. ![]() Co do wad - nie ma partnerow bez wad - dlatego nalezy wybrac takiego, ktorego wady nam najmniej przeszkadzaja i umiemy je zaakceptowac. No i dorabianie sie i dopiero wtedy slub, ja bym sie obrazila na taki warunek, pieniadze sa narzedziem do osiagania celow, a nie celem. Moze sobie facet odkladac kase na wymarzonego mercedesa, ale zupelnie niezaleznie od decyzji na temat bycia razem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 381
|
Cytat:
![]() Edytowane przez ma-linka Czas edycji: 2014-02-12 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 401
|
Moim zdaniem rok zwi±zku spokojnie mo¿e wystarczyæ do dobrego poznania drugiej osoby. Zw³aszcza, ¿e rok zwi±zku nie musi oznaczaæ, ¿e sama znajomo¶æ z drug± osob± trwa rok czy niewiele d³u¿ej.
Cytat:
Za to zgadzam siê z tym, ¿e dopóki ma siê klapki na oczach i jest siê przekonanym, ¿e partner nie ma ¿adnych wad, to absolutnie nie nale¿y decydowaæ siê na ¶lub.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:42.