![]() |
#1 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 63
|
Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku
Czesc,
jestem ciekawa waszych opinii. Uwa¿acie, ¿e zareczyny po nieca³ym roku zwi±zku to zbyt szybko ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 417
|
Dot.: Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku
Dla mnie tak. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e je¶li siê zarêczam, to nied³ugo biorê ¶lub, jako¶ w przeci±gu roku. Takie przeci±ganie narzeczeñstwa w nieskoñczono¶æ jest po prostu nie dla mnie. To tak a propos par "zarêczmy siê, by wszyscy wiedzieli, ¿e Ty jeste¶ moja, a ja jestem Twój, ale ¶lub to za 10 lat". A co do ogólnego schematu, ¿e szybko zarêczyny i szybko ¶lub... No nie wiem. Wszystko zale¿y od sytuacji i intensywno¶ci relacji.
Ale znam takich, co siê szybko zarêczyli, szybko wziêli ¶lub. Te¿ takich co siê szybko zarêczyli, a narzeczeñstwem byli latami, ale i tak do ¶lubu dosz³o, wszystko ok. Edytowane przez kicimordka Czas edycji: 2014-02-11 o 23:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 791
|
Cytat:
Rodzice mojej znajomej wziêli ¶lub po 2 tygodniach znajomo¶ci. S± razem 24 albo 25 lat, nie pamiêtam dok³adnie. Kwestia znalezienia odpowiedniej osoby.
Widziane okiem faceta. Drukujê w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 060
|
Cytat:
![]() ![]() Osobi¶cie u nas dojrzale zaczê³o siê robiæ w 3-4 roku zwi±zku, tak abym by³a pewna decyzji o ma³¿eñstwie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
sissy that walk
Wiadomo¶ci: 10 668
|
Uwa¿am, ¿e to za szybko. Okres zauroczenia wyklucza poznanie cz³owieka w 100%, a rok to jeszcze czas, gdy motylki fruwaj± i nie widzi siê wszystkiego. S±dzê, ¿e trzeba poczekaæ na okres stabilno¶ci w uczuciach i wtedy podejmowaæ takie decyzje, nie pod wp³ywem chwili. Ale ka¿dy robi to, co uwa¿a za s³uszne
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 390
|
Fuks³o im siê, bo po 2 tygodniach to nic innego, tylko ruletka.
![]() |
![]() |
#7 | |
sissy that walk
|
Albo ruletka i szczê¶liwy traf, albo i ruletka i ci±gniêcie ma³¿eñstwa za wszelk± cenê, bo tego nigdy nie wiadomo. Ludzi, którzy s± ze sob± nieszczê¶liwi, ale trwaj±, jest ca³a masa, sta¿ tu nic nie mówi.
Dlatego mnie bawi± te historie o dziadkach, co siê zarêczali na drugiej randce, a prze¿yli ze sob± 50 lat - a co mieli zrobiæ, jak podej¶cie by³o w wiêkszo¶ci takie, ¿e ma³¿onka los rzuca i takiego jaki jest, trzeba akceptowaæ, bo wyj¶cia nie ma/¶lubowa³o siê przed Bogiem? ![]()
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-02-12 o 00:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 309
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
sissy that walk
|
Czyli jeste¶cie ze sob± dwa lata. To i tak jest krótko, nawet mimo ¶lubu. Nie ¿yczê Ci ¼le, ale je¶li Wam wyjdzie to bynajmniej nie dlatego, ¿e faktycznie siê poznali¶cie i podjêli¶cie ¶wiadom± decyzjê.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 791
|
Cytat:
Mo¿e mityczne bratnie dusze istniej± i maj± siê dobrze?
Widziane okiem faceta. Drukujê w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 073
|
Nie sadze ze to szybko. My z TZ wzielismy slub po 5 miesiacach znajomosc. Niedlugo bedziemy obchodzic 10 rocznice naszego slubu. Tescie wzieli slub po 6 miesiacach znajomosci w tamtym roku obchodzi 50 lecie slubu.
Sadze ze po roku juz mozna ocenic czy to jest "to" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Lata znajomosci nie dawaja gwarancjii. Zwiazek zawsze moze sie rozleciec bo ludzie sie zmieniaja.
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 016
|
Cytat:
![]() Wszystko zale¿y od pary, ka¿da para ju¿ tam bêdzie czu³a kiedy ten odpowiedni moment, dla mnie np po roku by³oby trochê za szybko, dla nich mo¿e byæ w sam raz- nie ma regu³y ![]() Moi rodzice w³a¶nie wziêli ¶lub po roku i s± bardzo szczê¶liwi od 23 lat. Wiem, by³y te¿ wtedy inne czasy, ale nadal jest sporo par, które szybko siê zarêczaj± i jest to prawdziwa mi³o¶æ, a nie kaprys. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-02-12 o 01:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 757
|
Cytat:
Po drugie - sk±d wiesz, ¿e kole¿anka wie wszystko o zwi±zku swoich rodziców? Ile jest takich par na ¶wiecie, o których powiesz "s± tak wspaniale dobrani, tak siê kochaj±" a oni w zaciszu domowym sa ze sob± nieszczê¶liwi, wrêcz siê nienawidz±, a "wspaniale dobrani" s± tylko na pokaz? ¦mieszy mnie takie gadanie osób trzecich, które oceniaj± parê jedynie po tym, co widz±, a nie po tym, jaka ona naprawdê jest (no bo sk±d maj± to wiedzieæ). Super, ¿e niektórym sie udaje, natomiast du¿ej ilo¶ci par z takim sta¿em sie nie udaje. Kole¿anka wziê³a ¶lub po po³ roku znajomo¶ci. Dwa lata pó¼niej by³a w rozstroju nerwowym przez koszmarny rozwód - okaza³o siê, ¿e ma³¿onek ma pewne... hm, dyskwalifikuj±ce cechy, których nie da³o rady zobaczyæ przez pó³ roku, ale zobaczylaby, gdyby byli par± bez ¶lubu z rok, dwa d³u¿ej. Oszczêdzi³aby sobie stresu i kasy (na rozwód i na psychologa). W ten sposób dziewczyna w wieku 22 lat mia³a bardzo przykre do¶wiadczenie, którego mog³a unikn±æ. Takich osób jest mnóstwo. Dla mnie szybkie ¶luby to ruletka. NIE DA siê kogo¶ poznaæ w 2 tygodnie. Rok... no có¿, dla mnie krótko, ale nie takie niemo¿liwe, je¶li ludzie spêdzaj± ze sob± czas intensywnie i maj± wiecej ni¿ te 20 parê lat.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 183
|
Cytat:
Ze swoim narzeczonym jestem nieca³y rok, zarêczyli¶my siê, ¶lub bierzemy w maju. Uwa¿am, ¿e to wcale nie jest za wcze¶nie. Wiem, ¿e to jest on. A d³ugi zwi±zek przed ¶lubem wcale nie gwarantuje dobrego ma³¿eñstwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 60 422
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 395
|
Ogólnie uwa¿am ¿e nie ma regu³y.
Moja kuzynka 28 lat wziê³a ¶lub z facetem po pó³ roku znajomo¶æ ,teraz ju¿ s± ma³¿eñstwem i mieszkaj± razem . Uk³ada im siê dobrze ,wszyscy w rodzinie widz± jak jej m±¿ nosi j± na rêkach . S± razem 3 lata. Ale z drugiej strony ma³¿eñstwo moich rodziców ,dwa miesi±ce znajomo¶æ i kompletna pora¿ka na ca³ej linii . Ale mimo to s± razem ju¿ 25 lat nie wiem po co . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Heh, rozczula mnie takie podej¶cie "co ty mo¿esz wiedzieæ o ma³¿eñstwie znajomych, sk±d wiesz ¿e mówi± prawdê ¿e s± szczê¶liwi, co ty mo¿esz wiedzieæ o swoim ma³¿eñstwie, jeszcze za krótko jeste¶cie razem", które jest takim samym zak³adaniem z góry, tylko w drug± stronê
![]() Nie ma regu³y, niektórzy siê poznaj± dobrze po roku, inni po 10 nie wiedz± kto siedzi przy ich boku. Po sobie zauwa¿y³am, ¿e im jestem starsza i wiêcej ró¿nych do¶wiadczeñ mam na plecach, tym mniej czasu potrzebujê na poznanie drugiego cz³owieka (zreszt± nie tylko zwi±zków to dotyczy, ale ludzi ogólnie). Szkoda mi czasu na s³odkie zachwycanie siê tonem g³osu i kolorem oczu, z których niewiele wynika dla stabilno¶ci zwi±zku, do¶æ szybko i skutecznie sprawdzam czy dany cz³owiek do mnie pasuje, czy ma cechy których szukam, czy jego wady jestem w stanie zaakceptowaæ. Na razie dzia³a. Nie widzê nic z³ego w zarêczynach po nieca³ym roku znajomo¶ci. W zarêczynach po 10 latach te¿ nic z³ego nie widzê - jak ludziom pasuje, to mnie te¿. To ich ¿ycie, oni bêd± ponosiæ konsekwencje swoich decyzji. Te dobre i te z³e.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ka¿dy przypadek jest indywidualny, nie mogê mówiæ za ca³y ¶wiat, ale sama za nic nie wpakowa³abym siê tak szybko w ma³¿eñstwo z kimkolwiek.
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 46
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 72
|
Ja równie¿ uwa¿am ¿e nie ma regu³y. Znajomi byli ze sob± 7 lat, w koñcu ona doczeka³a siê o¶wiadczyn, które on po 2 tygodniach zerwa³, bo doszed³ do wniosku ze jej jednak nie kocha.
Ja z mê¿em zamieszkali¶my razem po 4 miesiacach znajomosci, po 11 - o¶wiadczy³ mi siê. Jeste¶my "¶wie¿ynkami", prawie 2 lata po ¶lubie, i pomimo problemów codzienno¶ci jest wci±¿ wspaniale. Nie wiem, mo¿e ten nazywany przez.niektorych pierwszy rok zauroczenia przed³u¿a nam siê i ci±gnie ju¿ 4-ty rok? ![]() Albo po prostu - w co wierze, trafili¶my na swoje drugie po³ówki pomaranczy i po prostu miêdzy nami jest mi³o¶æ ![]() Btw. Jak sie przygladam czasem znajomym parom, ktore sie k³óca, rozchodz± i schodz±, nie ufaj± sobie, pos±dzaj± o zdrady... Jestem w szoku. Po co wzajemnie mêczyæ sobie 4 litery, "bo kocham Misia pysia" , a co miesiac pakowane sa walizki a potem sa wielkie powroty. W moim zwi±zku nie przypominam sobie ¿adnej wiêkszej k³ótni, nigdy nawet przez my¶l mi nie przesz³o, ¿eby siê rozstaæ. Uwa¿am ¿e kluczowa w tym wszystkim jest rozmowa i obustronne chêci zmiany w sobie negatywnych zachowañ. Wysy³ane z mojego GT-I8160 za pomoc± Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 604
|
To zale¿y od wielu czynników. Co innego znac kogo¶ rok, widywaæ siê codziennie w ró¿nych sytuacjach, mieszkaæ razem a co innego byæ ze sob± rok, studiowaæ w 2 ro¿nych koñcach Polski i widywaæ siê tylko w weekendy. D³ugo¶æ zwi±zku niczego nie gwaranruje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 41
|
U mnie tak by³o... Poznali¶my siê na pocz±tku 2012 roku, zarêczyny na pocz±tku 2013 roku... My¶limy o ma³¿eñstwie - ale w perspektywie kilku lat. Musimy siê trochê dorobiæ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 358
|
Dla mnie samej rok to za szybko. Ale u kogo¶ innego? Nie wydaje mi siê to szokuj±ce
![]() Moi Rodzice pobrali siê pó³ roku po pierwszym spotkaniu i s± ze sob± do dzi¶ - dodam, ze szczê¶liwi i nie jest to kwestia 'bo ich pokolenie siê nie rozwodzi'. Mój przyjaciel by³ ze swoj± dziewczyn± sze¶æ lat, wziêli ¶lub i rozwiedli siê po kolejnych czterech. Generalnie uwa¿am, ¿e tak naprawdê ¶lub bierze siê niejako z obcym cz³owiekiem, wiêc pewno¶ci, ze nie wytnie nam numeru w jakiej¶ trudnej sytuacji nigdy nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 36 831
|
Zarêczyny po niecaym roku, cie¿ko oceniæ, bo zale¿y czy:
- mieszkacie ze sob± - zwi±zek na odleg³o¶æ - widujecie siê raz w m-cu - ile macie lat Zupe³nie inny bêdzie zwi±zek, gdzie siê mieszka razem, a zupe³nie inny, gdzie siê widujemy raz na ruski rok, bo ch³op mieszka w Gdañsku, a ja w Krakowie. Naprawdê bawi± mnie te opowie¶ci 'bo moi dziadkowie siê zarêczyli po 2 dniach i prze¿yli razem 50 lat'. Fajnie, fajnie, ale ile osób z pokolenia naszych dziadków siê rozwiod³o? No raczej niewielu. Zreszt± czasem jest to te¿ ³ut szczê¶cia. Poznajemy kogo¶, jeste¶my z nim 2 tygodnie, zarêczyny slub i jest w porz±dku, prze¿ywamy z nim 50 lat, bo siê kochamy, okaza³o siê, ¿e jest dobrym cz³owiekiem itd. Moglo byæ tak samo, gdyby¶my siê zarêczyli po 5 latach, ale przecie¿ nie da siê tego zbadaæ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 659
|
To zale¿y...
bo jak jeste¶cie razem nieca³y rok, chcecie siê zarêczyæ, a razem jeszcze nie mieszkali¶cie to: tak za szybko ![]() ja bym bardziej siê skupi³a na tym ile razem mieszkali¶cie,bo to wtedy mo¿na siê najlepiej poznaæ, a nie jak zwi±zek opiera siê jeszcze na "randkach" a normalnego, szarego ¿ycia brak My zarêczyli¶my siê po 4 latach znajomo¶ci, ale ja m³oda jeszcze by³am wtedy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 183
|
Mo¿e nie studiujemy, ale przez pó³ roku spêdzali¶my ze sob± tylko jeden dzieñ w tygodniu. Dopiero od kilku miesiêcy zaczêli¶my siê spotykaæ czê¶ciej. Razem zamieszkamy dopiero po ¶lubie. Czy to oznacza, ¿e jeste¶my niegotowi na ma³¿eñstwo? No proszê Ciê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 392
|
Cytat:
Oczywi¶cie, to, co piszê, tyczy ludzi dojrza³ych - ale ja generalnie uwa¿am, ¿e zwi±zki s± dla ludzi dojrza³ych. I jak siê nie umie rozwi±zywaæ konfliktów przed wej¶ciem w zwi±zek, to nie nale¿y siê weñ pchaæ - dojrza³o¶æ to tak¿e umiejêtno¶æ radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych. W zwi±zku co najwy¿ej dostosowujesz znane sobie rozwi±zania do osoby i okoliczno¶ci. Ale do tego nie potrzebujesz roku czy dziesiêciu, ale odrobiny rozs±dku. ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 060
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:57.