Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-02-11, 23:13   #1
201605300930
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 63

Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku

Czesc,
jestem ciekawa waszych opinii. Uwa¿acie, ¿e zareczyny po nieca³ym roku zwi±zku to zbyt szybko ?
201605300930 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-11, 23:31   #2
kicimordka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 417
Dot.: Zarêczyny po nieca³ym roku zwi±zku

Dla mnie tak. Osobi¶cie uwa¿am, ¿e je¶li siê zarêczam, to nied³ugo biorê ¶lub, jako¶ w przeci±gu roku. Takie przeci±ganie narzeczeñstwa w nieskoñczono¶æ jest po prostu nie dla mnie. To tak a propos par "zarêczmy siê, by wszyscy wiedzieli, ¿e Ty jeste¶ moja, a ja jestem Twój, ale ¶lub to za 10 lat". A co do ogólnego schematu, ¿e szybko zarêczyny i szybko ¶lub... No nie wiem. Wszystko zale¿y od sytuacji i intensywno¶ci relacji.

Ale znam takich, co siê szybko zarêczyli, szybko wziêli ¶lub. Te¿ takich co siê szybko zarêczyli, a narzeczeñstwem byli latami, ale i tak do ¶lubu dosz³o, wszystko ok.

Edytowane przez kicimordka
Czas edycji: 2014-02-11 o 23:36
kicimordka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-11, 23:32   #3
Leszy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 791

Cytat:
Napisane przez agus wawa Poka¿ wiadomo¶æ
Czesc,
jestem ciekawa waszych opinii. Uwa¿acie, ¿e zareczyny po nieca³ym roku zwi±zku to zbyt szybko ?
Nie.
Rodzice mojej znajomej wziêli ¶lub po 2 tygodniach znajomo¶ci. S± razem 24 albo 25 lat, nie pamiêtam dok³adnie. Kwestia znalezienia odpowiedniej osoby.

Drukujê w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-11, 23:45   #4
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 060

Cytat:
Napisane przez Leszy Poka¿ wiadomo¶æ
Nie.
Rodzice mojej znajomej wziêli ¶lub po 2 tygodniach znajomo¶ci. S± razem 24 albo 25 lat, nie pamiêtam dok³adnie. Kwestia znalezienia odpowiedniej osoby.
Raczej w ich wypadku kwestia szczê¶cia lub tego, ¿e pokolenie naszych rodziców stara siê nie rozwodziæ Nie wierzê w to, ¿e mo¿na po 2 tygodniach poznaæ osobê wystarczaj±co aby wiedzieæ ¿e jest to kto¶ wart spêdzenia z nim ca³ego ¿ycia. I tak samo po roku jeszcze nie opadaj± parze hormony szczê¶cia, nie patrzy siê na drugiego cz³owieka obiektywnie, nie potrafi siê w³a¶ciwie pokonywaæ konfliktów.
Osobi¶cie u nas dojrzale zaczê³o siê robiæ w 3-4 roku zwi±zku, tak abym by³a pewna decyzji o ma³¿eñstwie.

Ilsa Lund jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-11, 23:52   #5
mary_poppins
sissy that walk

Wiadomo¶ci: 10 668

Uwa¿am, ¿e to za szybko. Okres zauroczenia wyklucza poznanie cz³owieka w 100%, a rok to jeszcze czas, gdy motylki fruwaj± i nie widzi siê wszystkiego. S±dzê, ¿e trzeba poczekaæ na okres stabilno¶ci w uczuciach i wtedy podejmowaæ takie decyzje, nie pod wp³ywem chwili. Ale ka¿dy robi to, co uwa¿a za s³uszne To mo¿e siê udaæ. Ale to kwestia szczê¶cia dla mnie, niczego wiêcej.
mary_poppins jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-11, 23:52   #6
Pestka88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 390

Cytat:
Nie.
Fuks³o im siê, bo po 2 tygodniach to nic innego, tylko ruletka.

2014:

ksi±¿ki: 12
filmy: 70
"Fizyka rzeczy niemo¿liwych" Michio Kaku
"Epidemia" Robin Cook

miesi±c z hula hop: 2/30
Pestka88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 00:03   #7
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez Pestka88 Poka¿ wiadomo¶æ
Albo ruletka i szczê¶liwy traf, albo i ruletka i ci±gniêcie ma³¿eñstwa za wszelk± cenê, bo tego nigdy nie wiadomo. Ludzi, którzy s± ze sob± nieszczê¶liwi, ale trwaj±, jest ca³a masa, sta¿ tu nic nie mówi.

Dlatego mnie bawi± te historie o dziadkach, co siê zarêczali na drugiej randce, a prze¿yli ze sob± 50 lat - a co mieli zrobiæ, jak podej¶cie by³o w wiêkszo¶ci takie, ¿e ma³¿onka los rzuca i takiego jaki jest, trzeba akceptowaæ, bo wyj¶cia nie ma/¶lubowa³o siê przed Bogiem?

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2014-02-12 o 00:04
Stary 2014-02-12, 00:06   #8
LoveMessages
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 309

Cytat:
Napisane przez Pestka88 Poka¿ wiadomo¶æ
Po miesiacu znajomosci zamieszkalam z facetem a po nie calym roku bylismy malzenstwem. Za kilka miesiecy mija nam rok po slubie a czuje jak znamy sie cale zycie.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LoveMessages jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 00:13   #9
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez LoveMessages Poka¿ wiadomo¶æ
Po miesiacu znajomosci zamieszkalam z facetem a po nie calym roku bylismy malzenstwem. Za kilka miesiecy mija nam rok po slubie a czuje jak znamy sie cale zycie.

Czyli jeste¶cie ze sob± dwa lata. To i tak jest krótko, nawet mimo ¶lubu. Nie ¿yczê Ci ¼le, ale je¶li Wam wyjdzie to bynajmniej nie dlatego, ¿e faktycznie siê poznali¶cie i podjêli¶cie ¶wiadom± decyzjê.
Stary 2014-02-12, 00:18   #10
Leszy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 791

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Poka¿ wiadomo¶æ
Albo ruletka i szczê¶liwy traf, albo i ruletka i ci±gniêcie ma³¿eñstwa za wszelk± cenê, bo tego nigdy nie wiadomo. Ludzi, którzy s± ze sob± nieszczê¶liwi, ale trwaj±, jest ca³a masa, sta¿ tu nic nie mówi.

Dlatego mnie bawi± te historie o dziadkach, co siê zarêczali na drugiej randce, a prze¿yli ze sob± 50 lat - a co mieli zrobiæ, jak podej¶cie by³o w wiêkszo¶ci takie, ¿e ma³¿onka los rzuca i takiego jaki jest, trzeba akceptowaæ, bo wyj¶cia nie ma/¶lubowa³o siê przed Bogiem?
Ruletka i szczê¶liwy traf wg mnie. Z opowie¶ci (tej¿e kole¿anki) wynika, ¿e s± ze sob± szczê¶liwi, a jedyne problemy w rodzinie maj± ze znajom± w³a¶nie.
Mo¿e mityczne bratnie dusze istniej± i maj± siê dobrze?

Drukujê w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 01:08   #11
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Poka¿ wiadomo¶æ
Czyli jeste¶cie ze sob± dwa lata. To i tak jest krótko, nawet mimo ¶lubu. Nie ¿yczê Ci ¼le, ale je¶li Wam wyjdzie to bynajmniej nie dlatego, ¿e faktycznie siê poznali¶cie i podjêli¶cie ¶wiadom± decyzjê.
Moze I krotko, ale uzupelniamy sie jak polowki pomaranczy. Ciezko to opisac jednak to sie czuje. Mamy takie same przekonania, uzupelniamy sie jezeli jeden nie ma jakies cechy charakteru to drugi ja ma. Przez te dwa lata nie mielismy ani jednej klotni. Wszystko sie moze wydarzyc nigdy nie wiadomo, ale puki co idzie nam dobrze. Po dwoch latach mieszkania z soba czlowiek juz nic nowego nie odkryje. Mysle ze sprawdzianem bedzie nasz potemek I zobaczymy jak nasze relacje sie zmienia, czy nas to wzmocni czy tez oslabi. Tylko tutaj rowniez ruletka w kazdym jednym zwiazku nie wazne z jakim stazem.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-12, 01:38   #12
OYE
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 073

Nie sadze ze to szybko. My z TZ wzielismy slub po 5 miesiacach znajomosc. Niedlugo bedziemy obchodzic 10 rocznice naszego slubu. Tescie wzieli slub po 6 miesiacach znajomosci w tamtym roku obchodzi 50 lecie slubu.

Sadze ze po roku juz mozna ocenic czy to jest "to"

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 01:48   #13
LoveMessages
Zakorzenienie

Lata znajomosci nie dawaja gwarancjii. Zwiazek zawsze moze sie rozleciec bo ludzie sie zmieniaja.

Stary 2014-02-12, 01:51   #14
Candy_lips
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 016

Cytat:
Czesc,
Ja jestem z moim 5 lat i nie ma jeszcze zarêczyn, ale pewnie góra rok i bêd± czy co¶ takiego, tak ¿e dla mnie chyba za szybko, je¶li chodzi o moj± osobê. Je¶li jednak chodzi o innych, to wiem, ¿e s± pary, którym to wychodzi na dobre. My¶lê, ¿e te¿ zale¿y od wieku, bo gdybym np mia³a 30 lat, to wtedy raczej nie przeszkadza³yby mi zarêczyny po roku, co innego teraz jak mam 22 lata, to jednak wolê d³u¿ej najpierw pobyæ z nim- co nie znaczy oczywi¶cie, ¿e nie jestem jego pewna

Wszystko zale¿y od pary, ka¿da para ju¿ tam bêdzie czu³a kiedy ten odpowiedni moment, dla mnie np po roku by³oby trochê za szybko, dla nich mo¿e byæ w sam raz- nie ma regu³y Mój zwi±zek d³ugi bez zarêczyn, ale nie przechodzony uwa¿am, dlatego tutaj mo¿emy d³u¿ej poczekaæ, ale je¶li czuje siê, ¿e zwi±zek przechodzony i trwa sporo lat i bez zarêczyn, to wtedy kiepsko. No, ale to para ju¿ sama musi wyczuæ. Tzn, u nas jakby teraz siê o¶wiadczy³, to na pewno bym powiedzia³a TAK jestem gotowa, jakby powiedzia³ tak 2 lata temu to te¿, bo po 3 latach zwi±zku ok. Dla mnie po roku by³oby za szybko w³a¶nie, a po 3 latach lepiej, bo powoli mija zauroczenie i widaæ czy to przeradza siê w mi³o¶æ dojrza³± czêsto, ale jak mówiê, zale¿y od pary, niektórym po roku mo¿e ju¿ pasowaæ.

Moi rodzice w³a¶nie wziêli ¶lub po roku i s± bardzo szczê¶liwi od 23 lat. Wiem, by³y te¿ wtedy inne czasy, ale nadal jest sporo par, które szybko siê zarêczaj± i jest to prawdziwa mi³o¶æ, a nie kaprys.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2014-02-12 o 01:54
Candy_lips jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 05:01   #15
Narrhien
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 757

Cytat:
Ruletka i szczê¶liwy traf wg mnie. Z opowie¶ci (tej¿e kole¿anki) wynika, ¿e s± ze sob± szczê¶liwi, a jedyne problemy w rodzinie maj± ze znajom± w³a¶nie.
Mo¿e mityczne bratnie dusze istniej± i maj± siê dobrze?
Po pierwsze - sk±d wiesz, ¿e kole¿anka mówi prawdê.
Po drugie - sk±d wiesz, ¿e kole¿anka wie wszystko o zwi±zku swoich rodziców?

Ile jest takich par na ¶wiecie, o których powiesz "s± tak wspaniale dobrani, tak siê kochaj±" a oni w zaciszu domowym sa ze sob± nieszczê¶liwi, wrêcz siê nienawidz±, a "wspaniale dobrani" s± tylko na pokaz?

¦mieszy mnie takie gadanie osób trzecich, które oceniaj± parê jedynie po tym, co widz±, a nie po tym, jaka ona naprawdê jest (no bo sk±d maj± to wiedzieæ).

Super, ¿e niektórym sie udaje, natomiast du¿ej ilo¶ci par z takim sta¿em sie nie udaje. Kole¿anka wziê³a ¶lub po po³ roku znajomo¶ci. Dwa lata pó¼niej by³a w rozstroju nerwowym przez koszmarny rozwód - okaza³o siê, ¿e ma³¿onek ma pewne... hm, dyskwalifikuj±ce cechy, których nie da³o rady zobaczyæ przez pó³ roku, ale zobaczylaby, gdyby byli par± bez ¶lubu z rok, dwa d³u¿ej. Oszczêdzi³aby sobie stresu i kasy (na rozwód i na psychologa).
W ten sposób dziewczyna w wieku 22 lat mia³a bardzo przykre do¶wiadczenie, którego mog³a unikn±æ.

Takich osób jest mnóstwo.

Dla mnie szybkie ¶luby to ruletka. NIE DA siê kogo¶ poznaæ w 2 tygodnie. Rok... no có¿, dla mnie krótko, ale nie takie niemo¿liwe, je¶li ludzie spêdzaj± ze sob± czas intensywnie i maj± wiecej ni¿ te 20 parê lat.

Narrhien jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 05:08   #16
Varga
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 183

Cytat:
Czesc,
Nie.
Ze swoim narzeczonym jestem nieca³y rok, zarêczyli¶my siê, ¶lub bierzemy w maju. Uwa¿am, ¿e to wcale nie jest za wcze¶nie. Wiem, ¿e to jest on.

A d³ugi zwi±zek przed ¶lubem wcale nie gwarantuje dobrego ma³¿eñstwa.
Varga jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 06:41   #17
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 60 422

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Poka¿ wiadomo¶æ
Ja jestem z moim 5 lat i nie ma jeszcze zarêczyn, ale pewnie góra rok i bêd± czy co¶ takiego, tak ¿e dla mnie chyba za szybko, je¶li chodzi o moj± osobê. Je¶li jednak chodzi o innych, to wiem, ¿e s± pary, którym to wychodzi na dobre. My¶lê, ¿e te¿ zale¿y od wieku, bo gdybym np mia³a 30 lat, to wtedy raczej nie przeszkadza³yby mi zarêczyny po roku, co innego teraz jak mam 22 lata, to jednak wolê d³u¿ej najpierw pobyæ z nim- co nie znaczy oczywi¶cie, ¿e nie jestem jego pewna

Wszystko zale¿y od pary, ka¿da para ju¿ tam bêdzie czu³a kiedy ten odpowiedni moment, dla mnie np po roku by³oby trochê za szybko, dla nich mo¿e byæ w sam raz- nie ma regu³y Mój zwi±zek d³ugi bez zarêczyn, ale nie przechodzony uwa¿am, dlatego tutaj mo¿emy d³u¿ej poczekaæ, ale je¶li czuje siê, ¿e zwi±zek przechodzony i trwa sporo lat i bez zarêczyn, to wtedy kiepsko. No, ale to para ju¿ sama musi wyczuæ. Tzn, u nas jakby teraz siê o¶wiadczy³, to na pewno bym powiedzia³a TAK jestem gotowa, jakby powiedzia³ tak 2 lata temu to te¿, bo po 3 latach zwi±zku ok. Dla mnie po roku by³oby za szybko w³a¶nie, a po 3 latach lepiej, bo powoli mija zauroczenie i widaæ czy to przeradza siê w mi³o¶æ dojrza³± czêsto, ale jak mówiê, zale¿y od pary, niektórym po roku mo¿e ju¿ pasowaæ.

Moi rodzice w³a¶nie wziêli ¶lub po roku i s± bardzo szczê¶liwi od 23 lat. Wiem, by³y te¿ wtedy inne czasy, ale nadal jest sporo par, które szybko siê zarêczaj± i jest to prawdziwa mi³o¶æ, a nie kaprys.
Masz 22 lata a rodzice sa po slubie 23..

PaulinciaKWC jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 06:46   #18
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 395

Ogólnie uwa¿am ¿e nie ma regu³y.

Moja kuzynka 28 lat wziê³a ¶lub z facetem po pó³ roku znajomo¶æ ,teraz ju¿ s± ma³¿eñstwem i mieszkaj± razem . Uk³ada im siê dobrze ,wszyscy w rodzinie widz± jak jej m±¿ nosi j± na rêkach . S± razem 3 lata.

Ale z drugiej strony ma³¿eñstwo moich rodziców ,dwa miesi±ce znajomo¶æ
i kompletna pora¿ka na ca³ej linii . Ale mimo to s± razem ju¿ 25 lat nie wiem po co .
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:07   #19
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wiadomo¶ci: 41 748

Heh, rozczula mnie takie podej¶cie "co ty mo¿esz wiedzieæ o ma³¿eñstwie znajomych, sk±d wiesz ¿e mówi± prawdê ¿e s± szczê¶liwi, co ty mo¿esz wiedzieæ o swoim ma³¿eñstwie, jeszcze za krótko jeste¶cie razem", które jest takim samym zak³adaniem z góry, tylko w drug± stronê

Nie ma regu³y, niektórzy siê poznaj± dobrze po roku, inni po 10 nie wiedz± kto siedzi przy ich boku. Po sobie zauwa¿y³am, ¿e im jestem starsza i wiêcej ró¿nych do¶wiadczeñ mam na plecach, tym mniej czasu potrzebujê na poznanie drugiego cz³owieka (zreszt± nie tylko zwi±zków to dotyczy, ale ludzi ogólnie). Szkoda mi czasu na s³odkie zachwycanie siê tonem g³osu i kolorem oczu, z których niewiele wynika dla stabilno¶ci zwi±zku, do¶æ szybko i skutecznie sprawdzam czy dany cz³owiek do mnie pasuje, czy ma cechy których szukam, czy jego wady jestem w stanie zaakceptowaæ. Na razie dzia³a.

Nie widzê nic z³ego w zarêczynach po nieca³ym roku znajomo¶ci. W zarêczynach po 10 latach te¿ nic z³ego nie widzê - jak ludziom pasuje, to mnie te¿. To ich ¿ycie, oni bêd± ponosiæ konsekwencje swoich decyzji. Te dobre i te z³e.
Stary 2014-02-12, 07:10   #20
ulicznica
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 071
Send a message via Skype™ to ulicznica

Ka¿dy przypadek jest indywidualny, nie mogê mówiæ za ca³y ¶wiat, ale sama za nic nie wpakowa³abym siê tak szybko w ma³¿eñstwo z kimkolwiek.

KSI¡¯KOWE NOWO¦CI W W¡TKU - KLIK!

Bi¿u i ciuchy M, L, XL

"Bo gdy Bóg zamyka drzwi, otwiera okno..."
ulicznica jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:15   #21
blutigen_seele
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 46

Cytat:
Czesc,
To zale¿y. Je¶li osoba jest w 100% pewna swojego partnera to dlaczego nie? Jedni szybko siê zarêczaj±, bior± ¶lub a inni wrêcz przeciwnie. Jednym siê udaje i s± ze sob± x lat, inni rozwodz± siê. Po prostu trzeba trafiæ na odpowiedniego partnera. Moi rodzice pobrali siê po roku, s± ze sob± ponad 20 lat. Ja zamieszka³am z ch³opakiem po 4 miesi±cach znajomo¶ci (2 miesi±ce zwi±zku) i jest ¶wietnie. Ile ja siê nas³ucha³am od postronnych osób jaka to z³a decyzja, ¿e na pewno siê rozstaniemy bo to za szybko na wspólne mieszkanie. Jednak trzeba pamiêtaæ, ¿e do zarêczyn/¶lubu trzeba byæ przede wszystkim gotowym. Wiêc je¶li jaka¶ para jest gotowa po roku czasu to niech siê zarêczaj±.
blutigen_seele jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:15   #22
Kropka_88
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 72

Ja równie¿ uwa¿am ¿e nie ma regu³y. Znajomi byli ze sob± 7 lat, w koñcu ona doczeka³a siê o¶wiadczyn, które on po 2 tygodniach zerwa³, bo doszed³ do wniosku ze jej jednak nie kocha.

Ja z mê¿em zamieszkali¶my razem po 4 miesiacach znajomosci, po 11 - o¶wiadczy³ mi siê. Jeste¶my "¶wie¿ynkami", prawie 2 lata po ¶lubie, i pomimo problemów codzienno¶ci jest wci±¿ wspaniale. Nie wiem, mo¿e ten nazywany przez.niektorych pierwszy rok zauroczenia przed³u¿a nam siê i ci±gnie ju¿ 4-ty rok?
Albo po prostu - w co wierze, trafili¶my na swoje drugie po³ówki pomaranczy i po prostu miêdzy nami jest mi³o¶æ

Btw. Jak sie przygladam czasem znajomym parom, ktore sie k³óca, rozchodz± i schodz±, nie ufaj± sobie, pos±dzaj± o zdrady... Jestem w szoku. Po co wzajemnie mêczyæ sobie 4 litery, "bo kocham Misia pysia" , a co miesiac pakowane sa walizki a potem sa wielkie powroty.

W moim zwi±zku nie przypominam sobie ¿adnej wiêkszej k³ótni, nigdy nawet przez my¶l mi nie przesz³o, ¿eby siê rozstaæ. Uwa¿am ¿e kluczowa w tym wszystkim jest rozmowa i obustronne chêci zmiany w sobie negatywnych zachowañ.

Wysy³ane z mojego GT-I8160 za pomoc± Tapatalk 2
Kropka_88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:32   #23
isiaczekk
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 604

To zale¿y od wielu czynników. Co innego znac kogo¶ rok, widywaæ siê codziennie w ró¿nych sytuacjach, mieszkaæ razem a co innego byæ ze sob± rok, studiowaæ w 2 ro¿nych koñcach Polski i widywaæ siê tylko w weekendy. D³ugo¶æ zwi±zku niczego nie gwaranruje.
isiaczekk jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:36   #24
PannaAmelka
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 41

U mnie tak by³o... Poznali¶my siê na pocz±tku 2012 roku, zarêczyny na pocz±tku 2013 roku... My¶limy o ma³¿eñstwie - ale w perspektywie kilku lat. Musimy siê trochê dorobiæ
PannaAmelka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:37   #25
Aimee_J
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 358

Dla mnie samej rok to za szybko. Ale u kogo¶ innego? Nie wydaje mi siê to szokuj±ce
Moi Rodzice pobrali siê pó³ roku po pierwszym spotkaniu i s± ze sob± do dzi¶ - dodam, ze szczê¶liwi i nie jest to kwestia 'bo ich pokolenie siê nie rozwodzi'.
Mój przyjaciel by³ ze swoj± dziewczyn± sze¶æ lat, wziêli ¶lub i rozwiedli siê po kolejnych czterech.

Generalnie uwa¿am, ¿e tak naprawdê ¶lub bierze siê niejako z obcym cz³owiekiem, wiêc pewno¶ci, ze nie wytnie nam numeru w jakiej¶ trudnej sytuacji nigdy nie ma
Aimee_J jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:37   #26
Dotka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 831

Zarêczyny po niecaym roku, cie¿ko oceniæ, bo zale¿y czy:

- mieszkacie ze sob±
- zwi±zek na odleg³o¶æ
- widujecie siê raz w m-cu
- ile macie lat

Zupe³nie inny bêdzie zwi±zek, gdzie siê mieszka razem, a zupe³nie inny, gdzie siê widujemy raz na ruski rok, bo ch³op mieszka w Gdañsku, a ja w Krakowie.

Naprawdê bawi± mnie te opowie¶ci 'bo moi dziadkowie siê zarêczyli po 2 dniach i prze¿yli razem 50 lat'.
Fajnie, fajnie, ale ile osób z pokolenia naszych dziadków siê rozwiod³o? No raczej niewielu.

Zreszt± czasem jest to te¿ ³ut szczê¶cia. Poznajemy kogo¶, jeste¶my z nim 2 tygodnie, zarêczyny slub i jest w porz±dku, prze¿ywamy z nim 50 lat, bo siê kochamy, okaza³o siê, ¿e jest dobrym cz³owiekiem itd. Moglo byæ tak samo, gdyby¶my siê zarêczyli po 5 latach, ale przecie¿ nie da siê tego zbadaæ
Dotka90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:44   #27
gabisun
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 659

To zale¿y...
bo jak jeste¶cie razem nieca³y rok, chcecie siê zarêczyæ, a razem jeszcze nie mieszkali¶cie to: tak za szybko

ja bym bardziej siê skupi³a na tym ile razem mieszkali¶cie,bo to wtedy mo¿na siê najlepiej poznaæ, a nie jak zwi±zek opiera siê jeszcze na "randkach" a normalnego, szarego ¿ycia brak

My zarêczyli¶my siê po 4 latach znajomo¶ci, ale ja m³oda jeszcze by³am wtedy mo¿e jakby to by³o w starszym wieku to by by³o szybciej teraz jeste¶my ju¿ 5 lat po ¶lubie i mija nam 11 lat razem

gabisun jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:47   #28
Varga
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 183

Cytat:
Napisane przez isiaczekk Poka¿ wiadomo¶æ
To zale¿y od wielu czynników. Co innego znac kogo¶ rok, widywaæ siê codziennie w ró¿nych sytuacjach, mieszkaæ razem a co innego byæ ze sob± rok, studiowaæ w 2 ro¿nych koñcach Polski i widywaæ siê tylko w weekendy. D³ugo¶æ zwi±zku niczego nie gwaranruje.
Mo¿e nie studiujemy, ale przez pó³ roku spêdzali¶my ze sob± tylko jeden dzieñ w tygodniu. Dopiero od kilku miesiêcy zaczêli¶my siê spotykaæ czê¶ciej. Razem zamieszkamy dopiero po ¶lubie. Czy to oznacza, ¿e jeste¶my niegotowi na ma³¿eñstwo? No proszê Ciê.
Varga jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:58   #29
rembertowa
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 392

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Poka¿ wiadomo¶æ
I tak samo po roku jeszcze nie opadaj± parze hormony szczê¶cia, nie patrzy siê na drugiego cz³owieka obiektywnie, nie potrafi siê w³a¶ciwie pokonywaæ konfliktów.
Osobi¶cie u nas dojrzale zaczê³o siê robiæ w 3-4 roku zwi±zku, tak abym by³a pewna decyzji o ma³¿eñstwie.
e, bez przesady. Wystarczy, jak ludzie nie zag³uszaj± podpowiedzi rozumu - bo przecie¿ to nie jest tak, ¿e przez rok jest magicznie i nie widaæ, ¿e ów mi³y m³ody cz³owiek jest przemocowcem, gburem, nierobem, albo czym tak jeszcze. Zazwyczaj (wy³±czaj±c naprawdê rzadkie przypadki psychopatycznych manipulatorów) to wszystko widaæ. I trzeba tylko chcieæ to zobaczyæ. Nie jest to kwestia d³ugo¶ci zwi±zku, tylko dojrza³ego do niego podej¶cia. Je¶li czas jest po co¶ potrzebny, to po to, ¿eby sprawdziæ, czy z wadami partnera da siê ¿yæ.

Oczywi¶cie, to, co piszê, tyczy ludzi dojrza³ych - ale ja generalnie uwa¿am, ¿e zwi±zki s± dla ludzi dojrza³ych. I jak siê nie umie rozwi±zywaæ konfliktów przed wej¶ciem w zwi±zek, to nie nale¿y siê weñ pchaæ - dojrza³o¶æ to tak¿e umiejêtno¶æ radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych. W zwi±zku co najwy¿ej dostosowujesz znane sobie rozwi±zania do osoby i okoliczno¶ci. Ale do tego nie potrzebujesz roku czy dziesiêciu, ale odrobiny rozs±dku.

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Narrhien Poka¿ wiadomo¶æ
Super, ¿e niektórym sie udaje, natomiast du¿ej ilo¶ci par z takim sta¿em sie nie udaje. Kole¿anka wziê³a ¶lub po po³ roku znajomo¶ci. Dwa lata pó¼niej by³a w rozstroju nerwowym przez koszmarny rozwód - okaza³o siê, ¿e ma³¿onek ma pewne... hm, dyskwalifikuj±ce cechy, których nie da³o rady zobaczyæ przez pó³ roku, ale zobaczylaby, gdyby byli par± bez ¶lubu z rok, dwa d³u¿ej. Oszczêdzi³aby sobie stresu i kasy (na rozwód i na psychologa).
W ten sposób dziewczyna w wieku 22 lat mia³a bardzo przykre do¶wiadczenie, którego mog³a unikn±æ.
no ale tu nie by³ problemem sta¿ - miêdzy pó³ roku a pó³tora zapewne nie by³oby wielkiej ró¿nicy - ale podstawowa okoliczno¶æ, jako to, ¿e dziewczyna popêdzi³a przed o³tarz gówniar± bêd±c. Ludzie w wieku lat 20 nader rzadko bywaj± dojrzali. I tyle.
rembertowa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-12, 07:59   #30
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 060

Cytat:
Napisane przez rembertowa Poka¿ wiadomo¶æ
e, bez przesady. Wystarczy, jak ludzie nie zag³uszaj± podpowiedzi rozumu - bo przecie¿ to nie jest tak, ¿e przez rok jest magicznie i nie widaæ, ¿e ów mi³y m³ody cz³owiek jest przemocowcem, gburem, nierobem, albo czym tak jeszcze. Zazwyczaj (wy³±czaj±c naprawdê rzadkie przypadki psychopatycznych manipulatorów) to wszystko widaæ. I trzeba tylko chcieæ to zobaczyæ. Nie jest to kwestia d³ugo¶ci zwi±zku, tylko dojrza³ego do niego podej¶cia. Je¶li czas jest po co¶ potrzebny, to po to, ¿eby sprawdziæ, czy z wadami partnera da siê ¿yæ.

Oczywi¶cie, to, co piszê, tyczy ludzi dojrza³ych - ale ja generalnie uwa¿am, ¿e zwi±zki s± dla ludzi dojrza³ych. I jak siê nie umie rozwi±zywaæ konfliktów przed wej¶ciem w zwi±zek, to nie nale¿y siê weñ pchaæ - dojrza³o¶æ to tak¿e umiejêtno¶æ radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych. W zwi±zku co najwy¿ej dostosowujesz znane sobie rozwi±zania do osoby i okoliczno¶ci. Ale do tego nie potrzebujesz roku czy dziesiêciu, ale odrobiny rozs±dku.
¦rednio siê da jakiekolwiek konflikty rozwi±zywaæ je¶li siê stara ich unikaæ, pozostaj±c w tej pierwszej fazie motylków i uniesienia Kole¿anka wy¿ej napisa³a ¿e wziê³a ¶lub bez przej¶cia z mê¿em ani jednej k³ótni. K³ótnie potrafi± budowaæ i warto zobaczyæ w jaki sposób druga osoba siê k³óci; czy zachowuje do nas nadal szacunek, czy podnosi g³os, odwo³uje siê do rzeczy, które siê powiedzia³o w sekrecie...

Ilsa Lund jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-02-15 19:38:20

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:57.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.