![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Pilatess, Fitness, Porzucanie obżerania :D
Oczywiście, że nie samo wciągnięcie brzucha, jest to ważne bo daje lepsze efekty ale nie wszystko od razu, nie łudźmy się... nie znam osobiście osoby, która od razu wszystko z pilatesu robiła dokładnie i perfekcyjnie, sama cały czas się uczę np. mam duży problem z prawidłowym oddychaniem w trakcie bo podobno na każdą pozycję przypada wdech i wydech... no ja tego ogarnąć nie umiem... trudno, ważne jest by ćwiczenia robić dokładnie, według tego co karze instruktor no i odpowiednio do swoich możliwości... jeżeli ktoś jest początkujący nie może sobie wybrać najbardziej hard dla zaawansowanych bo to się skończy uszkodzeniem któregoś mięśnia... przede wszystkim rozgrzewka odpowiednia i ćw na poszczególne partię mięśni polecam te linki : http://www.youtube.com/watch?v=XV3g2c9SC-g http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kazia424/1+Galer...2552861418.mp3 <- moje ulubione rozgrzewki, a ćw to : http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kazia424/1+Galer...2552861417.mp3 http://www.youtube.com/watch?v=-8DKbumGehQ
---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- widzę, że niektóre linki źle się dodały dlatego może prościej... : http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/action/SearchFil...o=0&Extension= tutaj są ćw ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przecież na pilatesie w ogóle się nie wciąga brzucha, bo to nie ten mięsień ma pracować... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
http://www.fitness-odchudzanie.pl/pilates.html
nie wiem, może źle zrozumiałam ale wydaje mi się, że przede wszystkim ![]() poza tym... na pilatesie ma pracować każdy mięsień no ale nie wiem xd Edytowane przez MascarpOOne Czas edycji: 2014-03-17 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Każdy mięsień ma pracować.
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Na pilatesie ma przede wszystkim pracować mięsień poprzeczny brzucha, ale poprzez wciągnięcie brzucha nie pracuje ten miesień. Przecież pilates oprócz dbania o kręgosłup ma również dbać o właśnie mięsień poprzeczny brzucha, który zamyka dno miednicy, co powoduje, że dzięki temu łatwiej się rodzi dzieci, nie upadnie kiedy ktoś nas popchnie oraz nie popuszcza moczu. Ten mięsień u kobiet słabnie od 25 roku życia, dlatego tak ważne jest aby o niego dbać. Mówiąc wprost zamykać dno miednicy to "wciągnąć do góry" odbyt oraz napiąć mięśnie kegla. To jest właśnie dno miednicy, a wciągnięcie brzucha wcale nie powoduje jego pracy. Dlatego pisałam, że tak trudno jest znaleźć dobrego nauczyciela, bo wiedza o pilatesie w Polsce jest niestety w większości miejsc tragiczna.
Wciągnięcie brzucha powoduje, że jest mało miejsca w jamie brzusznej, wszystko się napina i ściska. Natomiast praca mięśniem poprzecznym brzucha dzieje się pod brzuchem. Jak napniesz go prawidłowo to zrozumiesz różnicę. No i kolejna sprawa, mięsień poprzeczny brzucha otula nasz przód ciała + dolny odcinek kręgosłupa, tam z tyłu. To jest bardzo ważne jak tak już wspomniałam przy np. popchnięciu (jesteśmy w stanie się wybić, nie upaść), ale również jest ważne u np. tancerzy. Kiedy jury mówi, że gorset ciała był stabilny to właśnie mają na myśli, że ten mięsień pracował, on powoduje, że ruszają się tylko ręce i nogi, ale tułów jest bez ruchu. Czy zwykle wciągnięcie brzucha to daje? Nie.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2014-03-17 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Chyba to z czymś trochę mylisz bo mówisz to tak jak gdyby pilates obejmował tylko część brzucha i kręgosłupa a to bzdura ... poczytaj o tym trochę i sama zobacz, że w trakcie pilatesu możesz pracować nad taką partią mięśni jaką tylko chcesz inaczej prawdę mówiąc by mnie tak nie kręcił
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Pilates – system ćwiczeń fizycznych wymyślony na początku XX wieku przez Niemca Josefa Humbertusa Pilatesa, którego celem miało być rozciągnięcie i uelastycznienie wszystkich mięśni ciała. System pilates to połączenie jogi, baletu i ćwiczeń izometrycznych. Według założeń Pilatesa, metoda ta przyczyniać się ma do: wzmocnienia mięśni bez ich nadmiernego rozbudowania, odciążenia kręgosłupa, poprawy postawy, uelastycznienia ciała, obniżenia poziomu stresu oraz ogólnej poprawy zdrowia osób ćwiczących. źródło - wikipedia wiem wiem... pewnie to jakieś bzdury xd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I powtórzę jeszcze raz wciągnij brzuch a napnij mięsień poprzeczny brzucha, a zrozumiesz różnicę. I ta strona, którą wklejałaś we wcześniejszym poście dobrze pisze: przykleić pępek do kręgosłupa, o to właśnie chodzi, ale nie poprzez wciągnięcie brzucha. P.S. Proste ćwiczenie na użycie mięśnia poprzecznego brzucha: Jak ci się będzie chciało do toalety to właśnie wtedy zamykasz dno miednicy, ale czy masz wtedy wciągnięty brzuch?
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2014-03-17 o 22:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
BAN stały
|
no ok teraz dobrze napisałaś ale nie ograniam za bardzo jak to zrobić, wiesz jestem początkująca gdybyś mogła pomóż mi zrozumieć jak mam to zrobić żeby napiąć odpowiednio ten mięsień bo co mam wciągnąć brzuch i zrobić tak jakbym chciała zrobić siku ale bez sikania czy jak xd? nie za bardzo umiem to zrozumieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wiem, że pilates to trudna rzecz, ja np. nadal nie umiem mieć tego mięśnia napiętego jak chodzę. Ale ludzie odbierają pilates jako takie byle co właśnie przez to, że mało kto potrafi pilates prawidłowo przekazać. Znam nauczycielki u których wychodzi się po pilatesie z bólem kręgosłupa, bo nie potrafią powiedzieć jak go ułożyć na macie (kolejna ważna kwestia!).
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2014-03-18 o 08:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
fakt, że te ćw które można zobaczyć w necie czasami to masakra bo np. instruktorka nie wzięła pod uwagę, że "początkujący" nie mają tak rozciągniętych mięśni jak ona... i w ten właśnie sposób nabawiłam się kontuzji w łydce... powiem wam jedno nie bierzcie się za sam pilates ja robię 2 razy w tygodniu po 40 min ale każdy dzień rozpoczynam ćwiczeniami na rozciąganie mięśni bo bez tego to bd kontuzja na kontuzji a wtedy nie będziecie mogły ćw tak jak macie ochotę tylko tyle na ile pozwala wam mięsień po tej kontuzji :// a co do rad koleżanki wyżej to faktycznie odczuwam przy kaszlu to napięcie ale inaczej jak poprzez kaszel nie potrafię go wywołać ://
---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- a faktycznie zupełnie co innego xd zrobiłam taką dziwną sztuczkę : położyłam się na plecach, zakasłałam i poczułam pracę tego mięśnia i go wciągnęłam jeszcze robiąc taką czynność tak jak mówiłaś, przy wstrzymywaniu moczu i istotnie to zupełnie inne wciągnięcie brzucha i nawet optycznie tedy można zauważyć co jak "przyklejenie się pępka do kręgosłupa" a nawet jest to mniej upierdliwe jak samo wciąganie brzucha . Dziękuję za radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co, cieszę się, że się udało (i po co się było tak na początku denerwować?) Potem możesz próbować siedząc, a potem stojąc, a na końcu chodząc (czego ja nadal nie umiem, a ćwiczę pilates od ho, ho, ho).
![]() ![]() I jeszcze raz powtórzę. Uważajcie dziewczyny na instruktorów, bo większość ma ukończone nie szkołę na nauczyciela pilatesu, a tylko jakiś kurs i nic o nim nie wiedzą i tylko krzywdę robią.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2014-03-18 o 15:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
BAN stały
|
Bo trochę niejasno Cię odbierałyśmy ... no popróbuję to na pewno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
Wiesz co jutro poszukam bo dziś coś nie mogę tego znaleźć... a tymczasem gdyby coś komuś się nudziło... i nie wiedziałby co ze sobą zrobić... proszę
![]() http://www.youtube.com/watch?v=OC7Mtug2BuE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
Witajcie ... mam problem a wręcz doła... jakiś dziwny dzień... nie dość, że od rana ćw mi szły jak krew z nosa to jeszcze przerwałam w połowie pilates pierwszy raz od ponad miesiąca bo nie miałam już siły... w dodatku jakoś ciągle w ciągu dnia chce mi się jeść i mam straaaszną ochotę na słodycze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Na słodycze super działa woda z cytryną, hamuje apetyt na słodycze lub np. tabletki z chromem.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nim zaczniej zastanawiać się nad chromem, przeanalizuj swoją dietę. Im czyściej jesz tym mniejsze szanse na ochote na słodycze.
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
Drogie Panie dzięki za radę ale to chyba nie sama wina diety a po prostu PMS xd nieszczęsna II faza cyklu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
wańka wstańka
|
U mnie dziś rest
![]()
![]() |
#50 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
wańka wstańka
|
Rest- czyli dzień odpoczynku.
Wczoraj zrobiłam trening interwałowy (jutro planuje podobnie).
![]() |
#52 |
BAN stały
|
to ja dzisiaj zrobiłam sobie Rest a jutro pilatesik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
dzisiaj zakupiłam sobie skakankę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
BAN stały
|
Dziewczynki jak tam? Żyjecie ? Ćwiczycie? Przybieracie w mięśnie ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.