Pilatess, Fitness, Porzucanie obżerania :D - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-15, 19:32   #31
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne
Dot.: Pilatess, Fitness, Porzucanie obżerania :D

Oczywiście, że nie samo wciągnięcie brzucha, jest to ważne bo daje lepsze efekty ale nie wszystko od razu, nie łudźmy się... nie znam osobiście osoby, która od razu wszystko z pilatesu robiła dokładnie i perfekcyjnie, sama cały czas się uczę np. mam duży problem z prawidłowym oddychaniem w trakcie bo podobno na każdą pozycję przypada wdech i wydech... no ja tego ogarnąć nie umiem... trudno, ważne jest by ćwiczenia robić dokładnie, według tego co karze instruktor no i odpowiednio do swoich możliwości... jeżeli ktoś jest początkujący nie może sobie wybrać najbardziej hard dla zaawansowanych bo to się skończy uszkodzeniem któregoś mięśnia... przede wszystkim rozgrzewka odpowiednia i ćw na poszczególne partię mięśni polecam te linki : http://www.youtube.com/watch?v=XV3g2c9SC-g http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kazia424/1+Galer...2552861418.mp3 <- moje ulubione rozgrzewki, a ćw to : http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kazia424/1+Galer...2552861417.mp3 http://www.youtube.com/watch?v=-8DKbumGehQ

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

widzę, że niektóre linki źle się dodały dlatego może prościej... : http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/action/SearchFil...o=0&Extension= tutaj są ćw mnie odpowiada ten instruktor
MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-15, 19:33   #32
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość
Oczywiście, że nie samo wciągnięcie brzucha, jest to ważne bo daje lepsze efekty ale nie wszystko od razu, nie łudźmy się... nie znam osobiście osoby, która od razu wszystko z pilatesu robiła dokładnie i perfekcyjnie, sama cały czas się uczę np. mam duży problem z prawidłowym oddychaniem w trakcie bo podobno na każdą pozycję przypada wdech i wydech... no ja tego ogarnąć nie umiem... trudno, ważne jest by ćwiczenia robić dokładnie, według tego co karze instruktor no i odpowiednio do swoich możliwości... jeżeli ktoś jest początkujący nie może sobie wybrać najbardziej hard dla zaawansowanych bo to się skończy uszkodzeniem któregoś mięśnia... przede wszystkim rozgrzewka odpowiednia i ćw na poszczególne partię mięśni polecam te linki : http://www.youtube.com/watch?v=XV3g2c9SC-g http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kazia424/1+Galer...2552861418.mp3 <- moje ulubione rozgrzewki, a ćw to : http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/kazia424/1+Galer...2552861417.mp3 http://www.youtube.com/watch?v=-8DKbumGehQ

Ale przecież na pilatesie w ogóle się nie wciąga brzucha, bo to nie ten mięsień ma pracować...

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 10:33   #33
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

http://www.fitness-odchudzanie.pl/pilates.html

nie wiem, może źle zrozumiałam ale wydaje mi się, że przede wszystkim
poza tym... na pilatesie ma pracować każdy mięsień no ale nie wiem xd

Edytowane przez MascarpOOne
Czas edycji: 2014-03-17 o 10:39
Stary 2014-03-17, 10:58   #34
barier98
Przyczajenie

Każdy mięsień ma pracować.
Stary 2014-03-17, 18:47   #35
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Na pilatesie ma przede wszystkim pracować mięsień poprzeczny brzucha, ale poprzez wciągnięcie brzucha nie pracuje ten miesień. Przecież pilates oprócz dbania o kręgosłup ma również dbać o właśnie mięsień poprzeczny brzucha, który zamyka dno miednicy, co powoduje, że dzięki temu łatwiej się rodzi dzieci, nie upadnie kiedy ktoś nas popchnie oraz nie popuszcza moczu. Ten mięsień u kobiet słabnie od 25 roku życia, dlatego tak ważne jest aby o niego dbać. Mówiąc wprost zamykać dno miednicy to "wciągnąć do góry" odbyt oraz napiąć mięśnie kegla. To jest właśnie dno miednicy, a wciągnięcie brzucha wcale nie powoduje jego pracy. Dlatego pisałam, że tak trudno jest znaleźć dobrego nauczyciela, bo wiedza o pilatesie w Polsce jest niestety w większości miejsc tragiczna.
Wciągnięcie brzucha powoduje, że jest mało miejsca w jamie brzusznej, wszystko się napina i ściska. Natomiast praca mięśniem poprzecznym brzucha dzieje się pod brzuchem. Jak napniesz go prawidłowo to zrozumiesz różnicę.
No i kolejna sprawa, mięsień poprzeczny brzucha otula nasz przód ciała + dolny odcinek kręgosłupa, tam z tyłu. To jest bardzo ważne jak tak już wspomniałam przy np. popchnięciu (jesteśmy w stanie się wybić, nie upaść), ale również jest ważne u np. tancerzy. Kiedy jury mówi, że gorset ciała był stabilny to właśnie mają na myśli, że ten mięsień pracował, on powoduje, że ruszają się tylko ręce i nogi, ale tułów jest bez ruchu. Czy zwykle wciągnięcie brzucha to daje? Nie.

Treningi

Edytowane przez SekretnyWachlarz
Czas edycji: 2014-03-17 o 18:53
Stary 2014-03-17, 20:16   #36
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Chyba to z czymś trochę mylisz bo mówisz to tak jak gdyby pilates obejmował tylko część brzucha i kręgosłupa a to bzdura ... poczytaj o tym trochę i sama zobacz, że w trakcie pilatesu możesz pracować nad taką partią mięśni jaką tylko chcesz inaczej prawdę mówiąc by mnie tak nie kręcił ale no Twoja sprawa jeżeli uważasz, że my i kilku zawodowych instruktorów nie wie co mówi i robi zapłać +- 100 zł i idź na zajęcia z pilatesu... wtedy bd miała pewność bo my jak widać nie ogarniamy tego tematu i wierzymy w jakieś swoje niczym nie uzasadnione kłamstwa ;D

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Pilates – system ćwiczeń fizycznych wymyślony na początku XX wieku przez Niemca Josefa Humbertusa Pilatesa, którego celem miało być rozciągnięcie i uelastycznienie wszystkich mięśni ciała. System pilates to połączenie jogi, baletu i ćwiczeń izometrycznych. Według założeń Pilatesa, metoda ta przyczyniać się ma do: wzmocnienia mięśni bez ich nadmiernego rozbudowania, odciążenia kręgosłupa, poprawy postawy, uelastycznienia ciała, obniżenia poziomu stresu oraz ogólnej poprawy zdrowia osób ćwiczących.

źródło - wikipedia

wiem wiem... pewnie to jakieś bzdury xd
Stary 2014-03-17, 22:13   #37
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba to z czymś trochę mylisz bo mówisz to tak jak gdyby pilates obejmował tylko część brzucha i kręgosłupa a to bzdura ... poczytaj o tym trochę i sama zobacz, że w trakcie pilatesu możesz pracować nad taką partią mięśni jaką tylko chcesz inaczej prawdę mówiąc by mnie tak nie kręcił ale no Twoja sprawa jeżeli uważasz, że my i kilku zawodowych instruktorów nie wie co mówi i robi zapłać +- 100 zł i idź na zajęcia z pilatesu... wtedy bd miała pewność bo my jak widać nie ogarniamy tego tematu i wierzymy w jakieś swoje niczym nie uzasadnione kłamstwa ;D

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Pilates – system ćwiczeń fizycznych wymyślony na początku XX wieku przez Niemca Josefa Humbertusa Pilatesa, którego celem miało być rozciągnięcie i uelastycznienie wszystkich mięśni ciała. System pilates to połączenie jogi, baletu i ćwiczeń izometrycznych. Według założeń Pilatesa, metoda ta przyczyniać się ma do: wzmocnienia mięśni bez ich nadmiernego rozbudowania, odciążenia kręgosłupa, poprawy postawy, uelastycznienia ciała, obniżenia poziomu stresu oraz ogólnej poprawy zdrowia osób ćwiczących.

źródło - wikipedia

wiem wiem... pewnie to jakieś bzdury xd
Wikipedia tak ogólnie to kiepskie źródło wiedzy. I nigdzie nie napisałam, że pilates nie pracuje na całe ciało, owszem pracuje, ale tutaj była dyskusja o brzuchu i mięśniach z tego rejonu. Poza tym byłam już na pilatesie w wielu miejscach i naprawdę wiem już wiele. Pilates z prawdziwego zdarzenia z mądrymi nauczycielkami znalazłam tylko w jednym miejscu we Wrocławiu. Poza tym uczęszczałam na balet z czego (jak sama wiesz) pilates czerpie. A ukończenie jakiegoś kursu nie równa się 100% umiejętności oraz 100% wiedzy.
I powtórzę jeszcze raz wciągnij brzuch a napnij mięsień poprzeczny brzucha, a zrozumiesz różnicę. I ta strona, którą wklejałaś we wcześniejszym poście dobrze pisze: przykleić pępek do kręgosłupa, o to właśnie chodzi, ale nie poprzez wciągnięcie brzucha.
P.S. Proste ćwiczenie na użycie mięśnia poprzecznego brzucha: Jak ci się będzie chciało do toalety to właśnie wtedy zamykasz dno miednicy, ale czy masz wtedy wciągnięty brzuch?

Treningi

Czas edycji: 2014-03-17 o 22:16

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-17, 23:20   #38
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

no ok teraz dobrze napisałaś ale nie ograniam za bardzo jak to zrobić, wiesz jestem początkująca gdybyś mogła pomóż mi zrozumieć jak mam to zrobić żeby napiąć odpowiednio ten mięsień bo co mam wciągnąć brzuch i zrobić tak jakbym chciała zrobić siku ale bez sikania czy jak xd? nie za bardzo umiem to zrozumieć
Stary 2014-03-18, 08:02   #39
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
no ok teraz dobrze napisałaś ale nie ograniam za bardzo jak to zrobić, wiesz jestem początkująca gdybyś mogła pomóż mi zrozumieć jak mam to zrobić żeby napiąć odpowiednio ten mięsień bo co mam wciągnąć brzuch i zrobić tak jakbym chciała zrobić siku ale bez sikania czy jak xd? nie za bardzo umiem to zrozumieć
Jak chce ci się siku, a nie masz obok toalety a mimo to mocz trzymasz w sobie to znak, że właśnie ten mięsień pracuje, identyczne z tą drugą rzeczą, z drugiej strony. Kobiety, które właśnie mają problem z nietrzymaniem moczu to mają właśnie słaby ten mięsień. Poza tym to da się zauważyć przed lustrem. To będzie minimalne wciągnięcie się w głąb (przytulenie do kręgosłupa) pępka i odcinka pod pępkiem, chociaż reszta brzucha wygląda normalnie. Najłatwiej jest się tego nauczyć na leżąco, więc na początku próbuj tak. Mi jeszcze nauczycielki mówiły aby położyć rękę pod pępkiem i kaszlnąć, to wtedy poczujesz co się napięło i to masz właśnie napinać.
Ja wiem, że pilates to trudna rzecz, ja np. nadal nie umiem mieć tego mięśnia napiętego jak chodzę. Ale ludzie odbierają pilates jako takie byle co właśnie przez to, że mało kto potrafi pilates prawidłowo przekazać. Znam nauczycielki u których wychodzi się po pilatesie z bólem kręgosłupa, bo nie potrafią powiedzieć jak go ułożyć na macie (kolejna ważna kwestia!).

Treningi

Czas edycji: 2014-03-18 o 08:04
Stary 2014-03-18, 14:07   #40
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

fakt, że te ćw które można zobaczyć w necie czasami to masakra bo np. instruktorka nie wzięła pod uwagę, że "początkujący" nie mają tak rozciągniętych mięśni jak ona... i w ten właśnie sposób nabawiłam się kontuzji w łydce... powiem wam jedno nie bierzcie się za sam pilates ja robię 2 razy w tygodniu po 40 min ale każdy dzień rozpoczynam ćwiczeniami na rozciąganie mięśni bo bez tego to bd kontuzja na kontuzji a wtedy nie będziecie mogły ćw tak jak macie ochotę tylko tyle na ile pozwala wam mięsień po tej kontuzji :// a co do rad koleżanki wyżej to faktycznie odczuwam przy kaszlu to napięcie ale inaczej jak poprzez kaszel nie potrafię go wywołać ://

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

a faktycznie zupełnie co innego xd zrobiłam taką dziwną sztuczkę : położyłam się na plecach, zakasłałam i poczułam pracę tego mięśnia i go wciągnęłam jeszcze robiąc taką czynność tak jak mówiłaś, przy wstrzymywaniu moczu i istotnie to zupełnie inne wciągnięcie brzucha i nawet optycznie tedy można zauważyć co jak "przyklejenie się pępka do kręgosłupa" a nawet jest to mniej upierdliwe jak samo wciąganie brzucha . Dziękuję za radę
Stary 2014-03-18, 15:18   #41
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Nie ma za co, cieszę się, że się udało (i po co się było tak na początku denerwować?) Potem możesz próbować siedząc, a potem stojąc, a na końcu chodząc (czego ja nadal nie umiem, a ćwiczę pilates od ho, ho, ho). A co do kręgosłupa na macie to jego dolny odcinek ma być lekko odlepiony od maty, ale tylko na tyle aby nasza dłoń się wsunęła (nie przeszła na drugą stronę, tylko wsunęła). Wtedy wszystko jest cacy.
I jeszcze raz powtórzę. Uważajcie dziewczyny na instruktorów, bo większość ma ukończone nie szkołę na nauczyciela pilatesu, a tylko jakiś kurs i nic o nim nie wiedzą i tylko krzywdę robią.

Treningi

Czas edycji: 2014-03-18 o 15:19

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-18, 15:43   #42
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Bo trochę niejasno Cię odbierałyśmy ... no popróbuję to na pewno a jak przygotować kręgosłup do takich ćw jak np. takie hm bujanie się na nim w przód i tył? z trzymaniem nóg w ramionach ? Bo szczerze mówiąc to ćw nie wydaje mi się bezpieczne, robione od tak bez przygotowania...
Stary 2014-03-18, 16:06   #43
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Bo trochę niejasno Cię odbierałyśmy ... no popróbuję to na pewno a jak przygotować kręgosłup do takich ćw jak np. takie hm bujanie się na nim w przód i tył? z trzymaniem nóg w ramionach ? Bo szczerze mówiąc to ćw nie wydaje mi się bezpieczne, robione od tak bez przygotowania...
A możesz mi pokazać obrazek lub filmik z tym ćwiczeniem, bo na razie nie wiem o co chodzi. ^^

Treningi

Stary 2014-03-18, 20:29   #44
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Wiesz co jutro poszukam bo dziś coś nie mogę tego znaleźć... a tymczasem gdyby coś komuś się nudziło... i nie wiedziałby co ze sobą zrobić... proszę
http://www.youtube.com/watch?v=OC7Mtug2BuE
Stary 2014-03-19, 16:59   #45
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Witajcie ... mam problem a wręcz doła... jakiś dziwny dzień... nie dość, że od rana ćw mi szły jak krew z nosa to jeszcze przerwałam w połowie pilates pierwszy raz od ponad miesiąca bo nie miałam już siły... w dodatku jakoś ciągle w ciągu dnia chce mi się jeść i mam straaaszną ochotę na słodycze nie wiem co jest... macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
Stary 2014-03-20, 17:30   #46
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Na słodycze super działa woda z cytryną, hamuje apetyt na słodycze lub np. tabletki z chromem. Poza tym im się bardziej nieregularnie lub kiepsko jada tym się ma większe skoki cukru we krwi i stąd ochota na słodkie. A tym, że przerwałaś ćwiczenia się nie przejmuj. Organizmu należy słuchać. Kiedyś widziałam taki obrazek w internecie, który mówił o tym, że nasze ciało jest mądrzejsze od nas i to jest prawda.

Treningi

Stary 2014-03-20, 19:28   #47
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Witajcie ... mam problem a wręcz doła... jakiś dziwny dzień... nie dość, że od rana ćw mi szły jak krew z nosa to jeszcze przerwałam w połowie pilates pierwszy raz od ponad miesiąca bo nie miałam już siły... w dodatku jakoś ciągle w ciągu dnia chce mi się jeść i mam straaaszną ochotę na słodycze nie wiem co jest... macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
Na krwotoki z nosa rutinoscorbin.
Nim zaczniej zastanawiać się nad chromem, przeanalizuj swoją dietę.
Im czyściej jesz tym mniejsze szanse na ochote na słodycze.
Stary 2014-03-20, 19:53   #48
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Drogie Panie dzięki za radę ale to chyba nie sama wina diety a po prostu PMS xd nieszczęsna II faza cyklu ( ale ogarnęłam się i jest dobrze tylko z tym pilatesem było mi smutno bo tyle radości mi zawsze dawał a w środę po prostu przez pierwsze 20 min rozgrzewki modliłam się kiedy koniec a kiedy przyszło do ćw na które nie mogłam się doczekać (wzmacnianie klatki piersiowej) pękłam po 2 min czułam się taka zawiedziona... no ale cóż może racja, że organizm jest inteligentniejszy od nas... w razie czego kupiłam sobie witaminki, pełen komplet z gr B, wapno wypiję no i jeszcze magnez na pewno się przyda także uzupełnię niedobory i mam nadzieję, że w sobotę się popiszę przy pilatesie i , że środa przejdzie do historii jako "dzień ataku hormonów na mózg" xd a jak wam idą ćw ?
Stary 2014-03-20, 20:07   #49
ajah
wańka wstańka

U mnie dziś rest

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-20, 20:11   #50
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
U mnie dziś rest
nie bardzo zrozumiałam tak szczerze xd
Stary 2014-03-20, 20:23   #51
ajah
wańka wstańka

Cytat:
nie bardzo zrozumiałam tak szczerze xd
Rest- czyli dzień odpoczynku.
Wczoraj zrobiłam trening interwałowy (jutro planuje podobnie).
Stary 2014-03-21, 18:43   #52
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

to ja dzisiaj zrobiłam sobie Rest a jutro pilatesik
Stary 2014-03-25, 13:48   #53
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

dzisiaj zakupiłam sobie skakankę a tak dla urozmaicenia
Stary 2014-04-26, 18:57   #54
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Dziewczynki jak tam? Żyjecie ? Ćwiczycie? Przybieracie w mięśnie ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości