![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Od kiedy komputer dla dzieci?
Cytat:
![]() Owszem, jak dzieci były młodsze to mieliśmy pełną kontrolę nad tym co i ile czasu robią przy komputerze. Teraz pełna swoboda, bo i tak nie upilnuję, mogę miec jedynie nadzieję, że to czego nauczyli się od nas wcześniej, nie pójdzie w las ![]() Ani korzystanie z kompa ani oglądanie telewizji ani np słodyczenie są dobrymi nagrodami, bo uczą dzieci właśnie złego podejścia do tych rzeczy. Tak ja myslę.
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Nie do końca chyba dobrze się wyraziłam. Bardziej chodziło mi o to, że nie pozwalam grać dzieciom na komputerze gdy np. mają syf w pokoju albo gdy się pobili wcześniej albo gdy zrobili coś czego im nie wolno.
Nie jest tak, że mają dostęp tylko wtedy gdy zrobią coś wyjątkowego- raczej nie mają dostępu gdy zrobią coś czego nie mogą. Ja gdybym nie "dawkowała" dzieciom komputera to oni przesiedzieliby przed nim cały dzień kosztem wszystkich innych zajęć i swoich obowiązków. A poza ty opcja " jak nie posprzątasz wreszcie pokoju to dzisiaj nie ma grania" zawsze działa ![]() Edytowane przez 201711281320 Czas edycji: 2014-05-14 o 08:26 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
Przepraszam, ale śmiać mi się chce z opinii dziewczyn (na szczęście nielicznych), że one kompa poznały będąc nastolatkami czy w szkole średniej i jakoś żyją. Nie wiem, ile macie lat, ale wnioskuję, że w Waszych czasach w szkołach był sprzęt z jedną aplikacją typu żółw, zaś w domach komputer typu pentium 286 posiadali nieliczni. Zresztą, kiedyś ludzie siedzieli przy świeczkach, a teraz mają żarówki…
Przez obecny postęp technologiczny wszelkie granice idą w dół, dzieci wcześniej zaczynają brać się za rzeczy, o których nam w im wieku się nie śniło, bo po prostu nie mieliśmy do nich dostępu! Dziecko przy komputerze to nic złego, pod warunkiem, że: - siedzi przy nim tyle, ile my uznamy za stosowne, - nie zajmuje się głupotami typu strzelanki czy bijatyki, - nie zastępuje mu on innych aktywności i zabaw. Wiadomo, że gdy dziecko podrośnie, ciężko (niemożliwe?) będzie go upilnować i wtedy zacznie siedzieć dłużej i grać w różne dziwności. Zanim ten wiek nastąpi, rodzic może pokazać, że komputer potrafi być źródłem nauki w atrakcyjnej dla dziecka formie. Mam na myśli różne gry i programy edukacyjne, pełne żywych kolorów i dźwięków, które są odmienną formą nauki czytania czy zapamiętywania . Mój synek jest jeszcze za mały (16-miesięcy), ale gdy podrośnie, to absolutnie nie miałabym nic przeciwko, żeby właśnie w taki sposób spędzał trochę (!) czasu przed komputerem. Edytowane przez shonyen Czas edycji: 2014-05-15 o 05:13 Powód: usunęłam link z reklamą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skończ z tą reklamą. ![]() ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Ja dużo czasu spędzam przed komputerem, bo często pracuje w domu ale z młoda na kolanach to bym raczej rady nie dała.
Edytowane przez shonyen Czas edycji: 2014-05-14 o 18:32 Powód: usunęłam link z reklamą |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
U nas każdy ma swojego lapa. Ja bardzo dużo pracuję przy kompie ale i też znam się świetnie na obsłudze, z tego co widzę żadna z moich koleżanek nie radzi sobie z tym nawet w połowie dobrze tak, jak ja. Pierwszego kompa dostałam chyba w 4 czy 5 klasie szkoły podstawowej, od tej pory się z nimi nie rozstaję. Mój partner ma podobnie.
Majka ma swojego lapa, odziedziczyła pierwszego po mnie, drugiego po dziadku, niedawno zmieniał lap na nowy. Gra od około 4-5 roku życia, pozwalałam jej grać w gry na stronach Minimini, ciufcia, miało być edukacyjnie i po pół godziny do godziny dziennie, 3-4 dni w tygodniu. Przedszkole i szkoła, podwórko, koleżanki, sprawiały i sprawiają, że nie zależy jej na graniu i sterczeniu przed ekranem. Obecnie ma 7 lat, potrafi obsłużyć google, youtube, znaleźć potrzebne jej informacje czy piosenki lub bajki, rysować w miarę zaawansowanych programach graficznych, grać w przygodówki dla dzieci. Dzięki temu, że miała dostęp do kompa od kiedy wyraziła taką ochotę, nie zachłystuje się elektroniką jak niektóre znane mi dzieci, którym rodzice dopiero pozwalają od niedawna dotykać kompa, bądź jeszcze tego zabraniają. W tygodniu najczęściej w ogóle nie gra bo ma inne zajęcia, w weekendy, jak jest paskudna pogoda pogra może niecałą godzinę dziennie a potem woli się bawić lub czytać. Jakoś nie ma ADHD, świetnie czyta, pisze, rysuje pięknie jak na swój wiek, dobrze radzi sobie z matmą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Komputer/ internet to obecnie norma- jak dla mnie w dzieciństwie telewizor biało-czarny- problemem jest umiejętne i rozsądne wchodzenie w ten świat- ustalić ew. czas, pokazaywac stopniowo mozliwosci, itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brak kary (zakazu grania) jest nagrodą, brak nagrody jest karą,to tak działa ,komputer w takim przypadku staje sie karta przetargową i upragnionym celem. Dziecko sprząta czy nie leje brata,że by grać,a nie dlatego że rozumie dlaczego nie wolno bić.
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
kobieta za ladą
|
moja ma w lipcu 6 lat
sama odpala kompa,internet przeglądarkę oraz sama wpisuje sobie"jej"programy,gry bajki ogląda na yt bajki, ma swoje gierki typu gotowanie czesanie a z tatusiem grają w avengersów ![]()
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46437237]Moja starsza córa ma 4 lata, komputer zna z widzenia, że tak powiem
![]() I tak się zastanawiam - kiedy pozwolić na coś? Ja to bym do szkoły najchętniej z dala trzymała, no ale z drugiej strony nie chcę też, by jako 6latka szła nie umiejąc obsługiwać myszki choćby ![]() Jak to ogarniacie?[/QUOTE] U nas w tej funkcji przy okazji ulubionych rzadko spotykanych , jak "supercyfry" i "przygody Adasia i Tosi". Był sobie w domu mały tablet, nieużywany i dobry wujek ![]() ...hitem był angielski program o prawdziwej orkiestrze (instrumenty-dźwięki a nawet miejsce w filharmonii -moja dwulatka wiedziała, co to harfa, rożek, fagot,obój (mieliśmy czasem wątpliwości w nazywaniu, jak to jest po polsku ![]() Teraz tablet jest niestety w naprawie. Prawie nigdy nie zabieram dziecka na zakupy do galerii, a że staje się coraz bardziej wybredna co do stroju ![]() ![]() Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2014-05-14 o 23:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niestety komputer stał się swoistą kartą przetargową i nie zaprzeczę. Niektóre mamy piszą, że komputer traktują jak zwykłą rzecz obecną w domu- bez skupiania się na nim. Też bym tak chciała ale się nie da. Nie od początku u mnie było tak, że dzieci mogły grać tylko w ramach nagrody. Jeżeli nie ograniczałabym czasu korzystania oni przesiedzieliby przed nim cały dzień kosztem wszystkiego. Córka może szybciej by się znudziła i przy ładnej pogodzie poszłaby na rower czy huśtawkę ale syn mógłby tak siedzieć do nocy. A czy zabranianie dzieciom TV/komputera/pójścia na plac zabaw/ czegoś co lubią za karę to coś złego? Zrobią coś czego im nie wolno=kara ( od razu napiszę, że rozmowa i tłumaczenia działają tylko chwilowo). Karą musi być zabranie czegoś na czym im zależy, bo inaczej nic by sobie z tego nie zrobiły. Karny jeżyk tu nie pomoże ![]() Jak macie jakieś pomysły sprawienie żeby komputer był dla nich mniej ważny to napiszcie, chętnie się zapoznam. I dodam jeszcze, że wiem o tym, że zamiast karać za złe zachowanie lepiej nagradzać za dobre ale nie zawsze się da. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Pokazuję dzieciom: najpierw obowiązek, później przyjemność. Poza tym to, o piszesz o biciu brata jest też dużym uproszczeniem, bo w rzeczywistości sytuacje są różne. Są dzieci, które doskonale rozumieją to, że bić nie należy; jednak mają problem z wyrażaniem złości. Odebranie przyjemności np. gry na komputerze może być naturalną konsekwencją czynu. To czy nam się to podoba czy nie tak funkjonuje świat. Dziecko idzie do szkoły i traktowane jest wg określonych zasad.
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jesli za spełnienie obowiązku "płacimy" przyjemnoscią to już nie jest dobre. Jeśli za każde posprzątanie pokoju dziecko dostaje pól godziny na kompie to mnie się to nie podoba. Jeśli dziecko wie od początku, że w brudnym pokoju nie należy siadać do kompa, tylko najpierw trzeba pokój ogarnąć, to jest właśnie nuczenie dziecka "obowiązek przed przyjemnością".
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
A ja od małego (w przedszkolu już) miałam dostęp do komputera. Jakieś gry i edukacyjne, i typowo rozrywkowe, tylko internetów wtedy nie było. Lubiłam patrzeć jak mój Braciszek gra. Telewizor często oglądałam, rodzinnie bawiliśmy się na Pegazusie. I żyję, nawet ludzie ze mnie wyrosły.
Dodam jeszcze, że od przedszkola czytałam dużo książek. Najpierw baśnie i legendy, od podstawówki coś ambitniejszego. Rysowałam, tworzyłam, bawiłam się lalkami. Więc mózgu wypranego nie miałam i nie mam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
na komputer nalezy pozwalac dziecku jak najpozniej sie da .. jest to najgorsze co moze byc. moj 5 letni syn zrobil sie strasznie nerwowy od komputera.. odrazu krzyczy, placze szybko sie denerwuje. nei da sie go od gier odciagnac jak widzi komputer az sie trzesie. dlatego nie polecam pokazywac komputera puki sie nie interesuje dziecko a pozniej tlumaczyc ze jedynie 20 min i to gra w jakies miski. pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
20 minut? Przez 10 to mi sie komputer i sama gra wlacza...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja bym chciała, żeby córka traktowała komputer jak zwyczajną rzecz, jest bo jest i nie rzucała się na niego jakby była najważniejszy jak już będzie musiała na lekcji używać. Pewnie będzie chciała szybko bo mój mąż jednak sporo czasu przed komputerem spędza.
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też bym nie chciała żeby się dziecko rzucało na komputer jak na dobro najwyższe, ale myślę, że tak nie będzie. Żyjemy w czasach gdzie dla dzieci komputery to już będzie taki sam grat jak suszarka do włosów w łazience ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Szajajaba
Ty widziałaś na jakim poziomie są prace na konkurach grafiki komputerowej w podstawówce ? Mnie czasem żal, że ja tak nie umiem i moich dzieci też nie umiem tego nauczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;46482262]Szajajaba
Ty widziałaś na jakim poziomie są prace na konkurach grafiki komputerowej w podstawówce ? Mnie czasem żal, że ja tak nie umiem i moich dzieci też nie umiem tego nauczyć.[/QUOTE] A myślisz, że zawsze robią je dzieci? Bo mnie się przypomina jak koleżanki zawsze miały 5-6 z plastyki czy techniki (prac ręcznych) bo im mamy pomagały, a ja musiałam zawsze robić wszystko sama a niestety jestem beztalencie więc było jak było... ![]()
![]() |
#56 |
Zakorzeniona
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;46482262]Szajajaba
Ty widziałaś na jakim poziomie są prace na konkurach grafiki komputerowej w podstawówce ? Mnie czasem żal, że ja tak nie umiem i moich dzieci też nie umiem tego nauczyć.[/QUOTE] Idąc tym tropem można byłoby uznać, że najlepiej dziecko od niemowlęcia zapisać na rysunek/fortepian/języki obce, bo na konkursach niektóre dzieci takie cuda tworzą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Klarissa no jak prace są wykonywane na zajęciach to ciekawe kto ma je robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Nie widziałam aby tam było napisane, że są robione na zająciach, tylko, że są prezentowane na konkursach, to nie to samo.
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
wiem, że to robiły dzieci
na konkursach z programowania też dzieci same piszą programy, to efekt fajnego kółka informatycznego (u nas w szkole takiego nie ma) syn w 3 klasie miał zrobić kartkę bożonarodzeniową w Paint (paintcie ?), - nie umiał, zniechęcił się, nie zrobił nie wiem czy dobrze zrobiłam, że wcześniej nie pozwoliłam mu się bawić |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.