Jak oczyścić wątrobę? Tabletki? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-27, 13:43   #31
MarcixM
Przyczajenie

Dot.: Jak oczyścić wątrobę? Tabletki?

Ja stosuję ogólnie taką herbatkę xxx ogólnie jestem zwolennikiem naturalnych środków a ta herbatka działa na mnie bardzo dobrze

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-06-30 o 16:27 Powód: Link.
MarcixM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-11, 07:22   #32
ruppi
BAN stały

Cytat:
Napisane przez chances Pokaż wiadomość
Aktualnie przyjmuję kilka rodzajów tabletek:
antykoncepcję
tabletki na dne moczanową ( z tego na pewno nie mogę zrezygnować).
oraz w ostatnim czasie przeciwbólowe bo łapią mi migreny
Jutro zamierzam zbadać sobie próby wątrobowe bo jednak trochę się obawiam,ze może mieć to wpływ. Szczególnie,że piję również ra na jakiśc czas alkohol.
Myślicie,że warto jest kupić sobie jakieś ziółka na wątrobę? Wspomagające typu ostropest?
Warto. Równiez przetestowałam. Polecałabym jednak brac ostropest w połaczeniu z innymi ziołami ( na przykład w suplementach takich jak Hepa Vitale).
ruppi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-11, 11:59   #33
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Ja miałam ostatnio badania i wyszedł mi nadmiar żelaza we krwi przez co miałam też zawyżone wyniki wątrobowe więc też musze zacząć pić herbatki
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-18, 10:57   #34
chances
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ruppi Pokaż wiadomość
Warto. Równiez przetestowałam. Polecałabym jednak brac ostropest w połaczeniu z innymi ziołami ( na przykład w suplementach takich jak Hepa Vitale).
Też ostatnio czytałam,ze takie łączone zioła są lepsze. Możesz napisać coś więcej na ten temat?

Sama zbadałam sobie próby wątrobowe jakiś czas temu przy okazji badan pracowniczych. No nie jest tak źle ale również nie jest dobrze, mogłoby być trochę lepiej ;/
chances jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-19, 17:54   #35
graczocholiczka
Raczkowanie

Po co w zasadzie chcesz tą wątrobę oczyszczać? I skąd wiesz że się "zabrudziła"

Edytowane przez graczocholiczka
Czas edycji: 2016-09-25 o 17:03
graczocholiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 09:44   #36
fenra
BAN stały

Cytat:
Napisane przez chances Pokaż wiadomość
Też ostatnio czytałam,ze takie łączone zioła są lepsze. Możesz napisać coś więcej na ten temat?

Sama zbadałam sobie próby wątrobowe jakiś czas temu przy okazji badan pracowniczych. No nie jest tak źle ale również nie jest dobrze, mogłoby być trochę lepiej ;/
Chances ja codziennie jem te ziareczka. Hepa Vitale to ostrpest plus inne zioła ( babka , czarnuszka). U mnie te ziareczka dzialają cuda, wcześniej jadlam sam ostropest ale nie miał tak dobrego działania. Zamawiam przez internet ( nie wiem czy jest stacjonarnie bo w sumie nawet nie szukałam).

Co do oczyszczania to pewnie autorka tak po prostu to ujęła. Chodzi o to,że jak sie nadwyręzy wątrobę lekami albo alkoholem to przy badaniach wychodzą złe czynniki wątrobowe. Najlepiej jest aby wszystko wróciło do normy.
fenra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 11:20   #37
karineks
Raczkowanie

na oczyszczenie wątroby bardzo dobra jest szczeć
Stary 2016-07-21, 19:41   #38
Szybkobiegacz
Blood and fire

Można się załamać, jeśli trafi się na takie tematy. Poziom wiedzy w narodzie po prostu rzuca na kolana. "Oczyszczanie" wątroby tabletkami lub suplementami - kompletna głupota.

Zanim zaczniecie się bawić w takie rzeczy, poczytajcie, jak działa wątroba i jakie są jej czynności. Jednym z głównym zadań tego gruczołu jest właśnie oczyszczanie organizmu. To oznacza, że przechodzą przez nią wszelkie niepotrzebne substancje chemiczne, które znajdują się w organizmie. Od alkoholu poczynając, poprzez konserwanty żywności aż po - tak, wszelkie możliwe substancje zawarte w suplementach i tabletkach. Im więcej je się tabletek, tym usilniej wątroba próbuje wydalić to, co zjadacie. Przeciążenie tych mechanizmów prowadzi do zapaleń, a w konsekwencji - marskości wątroby, czyli trwałego uszkodzenia. Stąd podwyższone wskaźniki wątrobowe. Jedną z najgorszych rzeczy dla wątroby jest alkohol, szczególnie w dużych ilościach na raz.

Równocześnie jednak wątroba jest jednym z tych organów, które regenerują się najlepiej w organizmie. Dlatego "oczyszczanie" (ciekawe z czego?) jest proste: wyeliminować wszelkie tabletki, chemię i alkohol, prosta zdrowa dieta. Łudzenie się, że łykanie jakichkolwiek suplementów da efekt, to głupota - to tylko nasila problemy.

Widziałem gdzieś wyżej zdanie o tym, że wątrobie szkodzi cukier, w tym fruktoza - kompletny idiotyzm. Cukier to podstawowe paliwo organizmu, a kolejną funkcją wątroby jest magazynowanie glikogenu (to taki cukier), aminokwasów, a także różnych związków, np. żelaza (dlatego w anemii poleca się jedzenie wątróbki). Ogólnie szkodliwy dla organizmu jest nadmiar cukrów połączony z bezruchem - ale to zupełnie inna bajka. A propos rzekomej szkodliwości fruktozy wystarczy powiedzieć, że fruktoza jest podstawowym cukrem zawartym w owocach. Nie słyszałem, aby ktokolwiek uznawał owoce za szkodliwe. Podobnie jest z miodem - bardzo wartościowy pokarm, ale znowu - nadmiar cukru + mało aktywny tryb życia to proszenie się o kłopoty.

Jedną z najgorszych rzeczy, jakie można sobie zrobić, to łykanie na własną rękę środków przeciwbólowych, w tym paracetamolu (składnik m.in. Apapu), który jest diabelnie szkodliwy, a przedawkowany wręcz śmiertelny. Jeśli chcecie oczyszczać wątrobę to zrezygnujcie przede wszystkim z leków kupowanych na własną rękę i darujcie sobie wszelkie suplementy. Prosta, zdrowa dieta i żadne oczyszczanie nie będzie potrzebne. Wątroba zregeneruje się błyskawicznie.
Wytryska z ciebie inna niźli o niej mniemasz
jak wrzące źródło o zapachu siarki
pod którym omdlewają zielone łąki pozoru

Edytowane przez Szybkobiegacz
Czas edycji: 2016-07-21 o 19:43 Powód: pomyłka
Szybkobiegacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-25, 18:26   #39
WaltherPPX
Raczkowanie

Koleżanko, zapewne "oczyszczanie" to chodzi o to, żeby przeciążonej wątrobie dać możliwość "ustabilizowania się" i powrotu do normalnej pracy, tak mówiąc w dużym skrócie...
Oczywiście, że wątroba jest wielką fabryką, w której zachodzi tysiące procesów chemicznych, a jej główną rolą jest odtruwanie organizmu. Sęk w tym, że ta fabryka ma też swój limit pracy... Tak jak w zwykłej fabryce ludzie mają kres swoich możliwości i pewnych dniówek, czy limitów miesięcznych nie przeskoczą, tak samo jest z wątrobą. Toksyny i brudy będą "czekać w kolejce" trując przy tym organizm, a niektóre toksyny prędzej czy później ją zniszczą (vide długotrwały alkoholizm, albo amantadyna, czy duża dawka ibuprofenu...).
Wątroba ma swoją charakterystykę pracy, jak się człowiek długotrwale głodzi, to też nie jest korzystnie (choć bardziej obrywa tutaj pęcherzyk żółciowy), tak samo dowalenie jednorazowo np. tłustego mięcha i wódki sprawi, że wątroba dostanie obciążenie, niczym suchoklates 100 kg do dźwigania )
Wracając do tematu, czy możecie mi podpowiedzieć, co wybrać?
Mianowicie chciałbym się przez jakiś czas przeprosić z ostropestem plamistym, jednakże nie mam pewności, który wybrać. Znalazłem sklepy z ekologiczną żywnością i sokami, tylko co wybrać? W postaci ziaren zmielonych, niezmielonych, czy w formie soku? Co polecacie i co powinno zapewnić dobrą skuteczność i względną trwałość?
Pozdrawiam
WaltherPPX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 15:10   #40
drupi
Przyczajenie

chyba najlepszy jest ostropest w formie najbardziej zbliżonej do naturalnej, tutaj znajdziesz zmielone nasiona ostropestu: xxx nie ma żadnego określonego smaku więc można go po prostu dodawać jako przyprawę do potraw, mała łyżka dodana do zupy załatwia sprawę

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2016-07-27 o 15:16 Powód: reklama
drupi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 19:35   #41
Artur_Topolski
Przyczajenie

istnieje wiele różnych metod wspierających wątrobę, jedną z nich jest ostropest (chyba najlepsza). Ostropest posiada składniki, które często używane są w lekach na receptę na regenerację wątroby. Może zainteresuje Cię ten artykuł: xxx

Czas edycji: 2016-07-27 o 19:39 Powód: Reklama bloga.
Artur_Topolski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-03, 09:28   #42
izzsa
BAN stały

Faktycznie nie ma czegoś takiego jak oczyszczenie wątroby bo wątroba sama sie oczyszcza ale mozna to wspomagać:
nie pić alkoholu
ograniczyc przyjmowanie leków
stosować zioła, które mają dobry wpływ na wątrobę jak na przykład wspomniany tutaj ostropest.

Hepa vitale znam, przyjmowałam miesiąc temu i byłam zadowolona. Może w przyszłosci również do niego wrócę ( przyjmuje tabletki antykoncepcyjne tak wiec raz na jakisc czas wspomagam w taki sposob wątrobę).
izzsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-03, 12:41   #43
ZielonaSylwia
Przyczajenie

Ostropest!! Ja używam w postaci oleju, 5ml raz dziennie załatwia sprawę. Swój mam z xxx bodajże. Zamawiałam z jakiegoś sklepu internetowego ale nie pamiętam konkretnie którego myślę, że w aptekach też znajdziesz.

Czas edycji: 2016-08-31 o 08:02 Powód: Reklama.
ZielonaSylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-08, 12:07   #44
milimija
BAN stały

Ja również ciągle wracam do ostropestu. Ile bym nie przyjmowała różnych srodków na wątrobę to mam wrażenie,że ostropest najlepiej na mnie działa. Oczyszcza organizm, poza tym dobrze działa nie tylko na samą wątrobę ale ogólnie na organizm. Również podobnie jak Wy przyjmuję w Hepa Vitale.
milimija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-10, 11:06   #45
ramona28
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ZielonaSylwia Pokaż wiadomość
Ostropest!! Ja używam w postaci oleju, 5ml raz dziennie załatwia sprawę. Swój mam z xxx bodajże. Zamawiałam z jakiegoś sklepu internetowego ale nie pamiętam konkretnie którego myślę, że w aptekach też znajdziesz.
Ja również miałam do czynienia z ostropestem w postaci oleju ale ni przypadło mi to do gustu. Zdecydowanie bardziej wole przyjmować środek w postaci ziól. Hepa Vitale jest faktycznie fajny. Trochę drogi ale nie wykluczam,ze zakupie kolejne opakowanie po tym jak wykończę obecne. Działanie jest.

Czas edycji: 2016-08-31 o 08:03 Powód: Reklama w cytacie.
ramona28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-03, 21:24   #46
Pistacja1991
Przyczajenie

Przeczytajcie o kuracji oczyszczającej wątrobę dr Huldy Clark
Pistacja1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 08:05   #47
Anna1919
Przyczajenie

Ja nie biorę tabletek, bo boję się o swoją wątrobę Za to piję zioła Hepa Vitale. Nie ma cudów, natomiast na pewno czuję się lepiej. Rzadko kiedy od tamtego czasu zdarzają mi się zaparcia.
Anna1919 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 16:50   #48
Denwer455
Raczkowanie

GG do Denwer455

Można spróbować kuracji mniszkiem lekarskim, który pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, oczyszcza wątrobę i działa moczopędnie. Pić napar (łyżeczka na 200 ml wrzątku 1-2 razy dziennie) lub przyjmuj gotowy ziołowy wyciąg.
Stary 2018-07-19, 11:28   #49
kruszynka_18
Przyczajenie

Zaczęłam się odchudzać, a raczej chce się dobrze czuć w swoim ciele, bo ostatnio trochę się zaniedbałam i wątroba zaczęła mi dokuczać.No i Hepa Vitale też mi w tym pomagają, niby nic wielkiego ale samopoczucie znacznie lepsze. Wiadomo same ziółka to tutaj nic nie dadzą ale w połaczeniu z dietą jest naprawę super
kruszynka_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-21, 10:20   #50
makala26
Przyczajenie

Największy błąd jaki zrobiłam to stosowanie tabletek na wątrobę, było tylko jeszcze gorzej. Hepa Vitale pomogło mi rozwiązać problem, teraz czuje się dużo lepiej, przemiana materii jest lepsza.
makala26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-01, 14:17   #51
Mini1991
Zakorzenienie

na wątrobe polecam NAC (n- acetylocysteina)
Stary 2018-10-02, 16:18   #52
Ewiien
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kruszynka_18 Pokaż wiadomość
Zaczęłam się odchudzać, a raczej chce się dobrze czuć w swoim ciele, bo ostatnio trochę się zaniedbałam i wątroba zaczęła mi dokuczać.No i Hepa Vitale też mi w tym pomagają, niby nic wielkiego ale samopoczucie znacznie lepsze. Wiadomo same ziółka to tutaj nic nie dadzą ale w połaczeniu z dietą jest naprawę super

A jaką dietę stosujesz oprócz ziół?
Ewiien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-15, 19:29   #53
zdrowie_doskonale
Przyczajenie

Dobrze prawią powyżej - ostropest plamisty bardzo skutecznie wspomaga wątrobę Warto jednak szerzej spojrzeć na jej ochronę - w miarę możliwości usunąć toksyny z diety, pić świeżo wyciskane soki warzywne, wprowadzić do diety naturalne źródło potasu, można też robić kuracje ziołowe (oprócz wspomnianego ostropestu skuteczny jest również karczoch i korzeń mniszka). xxx

Edytowane przez moniczorek
Czas edycji: 2018-10-16 o 11:37 Powód: link
zdrowie_doskonale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-31, 19:11   #54
skutecznyfit
Przyczajenie

Oczyszczanie ciała zajmuje bardzo ważną rolę w moim życiu. Każda osoba powinna być świadoma, ile toksyn znajduje się w jego ciele. Aby rozwiązać ten problem, wolę na przykład używać tabletek. Jest to rzeczywiście bardzo ważne pytanie, od tego zależy wiele czynników dotyczących naszego zdrowia. Zdecydowanie radzę być stale badanym przez lekarza, co gwarantuje, że będziecie świadomi tego, co dzieje się z waszym ciałem. Сhciałbym, aby wszyscy byli zdrowi i nigdy nie mieli problemów ze swoim zdrowiem.
skutecznyfit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-11, 07:08   #55
marwalmar
Przyczajenie

To prawda , warto się regularnie badać i w razie czego słuchać tego co ma do zaproponowania lekarz pod kątem lekarstw
marwalmar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości