![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Facet z gospodarki
To może ja się wypowiem z własnego doświadczenia z 4 letniego związku z rolnikiem (właściwie czy facet po studiach pracujący zawodowo i po pracy coś tam robiący w gospodarstwie to pełnoetatowy rolnik ? ).
Hmm odnośnie pracy... Obecnie studiuję, a potem praca w zawodzie. Mam nadzieję. W naszych planach nie ma nic odnośnie mojego radosnego zostawania w domu i pracy w polu zamiast zawodowej. Powiem ci tak. Podczas naszego związku zdarzyło mi się może ze 2 razy coś tam pomóc i to nie tyle w polu co w ogródku chwasty powyrywać. Nie mam żadnej presji od TŻ-ta, jego rodziców żebym zakasywała rękawy i szła w pole. Zresztą moja pomoc też i zbytnio potrzebna nie jest bo prawie wszystko jest zmechanizowane. Odnośnie mieszkania mamy w planach zamieszkać u niego, ale to raczej ze względu na to że mieszka pod dość dużym miastem, gdzie mam nadzieję znaleźć pracę. Nie rozumiem jego przywiązania do ziemi to prawda, ale kocham go i akceptuję to. A on akceptuje to, że mnie ciągnie do miasta ![]() Moja rada: daj mu szansę jeśli wydaje Ci się wartościowym człowiekiem. Edit: Nie rozumiem czemu tak szybko szufladkujecie ludzi. Nie każdy facet ze wsi to zatwardziały szowinista, który twierdzi, że miejsce kobiety jest przy garach. A z tego co pamiętam to autorka nie wypowiedziała się jakie poglądy ma w tej kwestii facet.
Zakochaliśmy się w sobie mimo dzielących nas różnic, a gdy już to się stało, zrodziło się coś wyjątkowego i pięknego. Moim zdaniem w ten sposób kocha się tylko raz i dlatego każda nasza wspólna minuta jest na trwałe wyryta w mej pamięci. Nigdy nie zapomnę ani jednej chwili. ![]() Edytowane przez urfeuszka Czas edycji: 2014-06-29 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47090714]Nigdy. Nie mowie, ze facet rolnik bylby obraza mojego majestatu, ale po prostu czulabym, ze jest gorszy ode mnie. Blizej mi do faceta lekarza, architekta czy prawnika niz rolnika.
Pytasz "Czy wg Was ambitna kobieta z miasta może być w takim układzie szczęśliwa?". Uwazam, ze ambitna kobieta potrzebuje ambitnego mezczyzny. Pozostaje pytanie czy dla Ciebie ambitne jest prowadzenie gospodarstwa. Dla mnie nie. Chodzi jednak o Ciebie. Nikt Ci nie powie co masz czuc. Sama musisz sie zastanowic czy takie zajecie dla faceta by Ci pasowalo. No i pytanie czy on szanowalby Twoja prace. Na gospodarstwie zawsze jest robota, wiec czy potrafilby zrozumiec, ze Ty wrocilas z pracy i chcesz odpoczac a nie mu pomagac?[/QUOTE] No nie wiem, czy to taki brak ambicji. Wiele gospodarstw to właściwie firmy, a ich właściciele to bardziej menagerowie niż rolnicy- oni nie pracują fizycznie, oni zarządzają. Choć nie sądzę żeby w tym konkretnym przypadku tak było. Z rolnikiem niskoobszarowym, który pracuje sam i do tego chce pomocy rodziny to też bym nie była. Mieszkam na wsi, gdzie hoduje się ewentualnie warzywa, żeby mieć ekologiczne na obiad, więc nigdy nie miałam z czymś takim do czynienia. Ale nie trzeba być specjalistą, żeby wiedzieć, że przy niewielkich gospodarstwach to człowiek się jedynie zapracuje, a niewiele zarobi. Poza tym zgadzam się z tym, że każdy ma własne wymagania. Dziś chciał się ze mną umówić dostawca pizzy. nawet gdybym była singielką, to bym się z nim nie umówiła. I nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-06-29 o 21:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Pół na pół mieszkam u niego przez wakacje, bo mam bliżej do pracy (mniej wiecej od maja do października.)
Zakochaliśmy się w sobie mimo dzielących nas różnic, a gdy już to się stało, zrodziło się coś wyjątkowego i pięknego. Moim zdaniem w ten sposób kocha się tylko raz i dlatego każda nasza wspólna minuta jest na trwałe wyryta w mej pamięci. Nigdy nie zapomnę ani jednej chwili. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Autorka sama pisze o watpliwosciach czy da sie nie pomagac przy gospodarstwie. Nie mowa zatem o managerze, ale o typowym rolniku. Bo jestes 40-letnia stara panna. Ot, cala tajemnica. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
i fogle hrabianka jesteś, zostaniesz na starość sama i zjedzą cię koty ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zielona Driada
|
Pewnie najlepiej brać pierwszego chłopa z brzegu, cieszyć się, że sie trafilo jak ślepej kurze ziarno, płodzić dzieci w liczbie mnogiej itd. itp. Wymagania?? Ja?? ależ skąd... to nie przystoi normalnej kobiecie
![]() ![]()
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziwi mnie podejście, że kobieta nie może mieć wymagań. Można nawet woleć żyć bez faceta niż z kimś, kto nie spełnia wymagań i być szczęśliwym. Zadziwiające, że bardzo często mężczyźni z niekoniecznie wysoką pozycją społeczną mają dość wysokie wymagania jeśli chodzi o wygląd wybranki. Powiedziałabym, że często o wiele wyższe niż ich bardziej zamożni koledzy. Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-06-29 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Uznalam to za oczywistosc, wiec nawet nie pisalam
![]() btw: chcesz dolaczyc do mojego Klubu Pustakow? ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47092549]Uznalam to za oczywistosc, wiec nawet nie pisalam
![]() btw: chcesz dolaczyc do mojego Klubu Pustakow? ![]() Ja podczas mej nastepnej smierci powstane jako kot ![]() Chętnie. Czy mam dostarczyć zaświadczenie od pana ochroniarza z biedronki, że jego też nie chciałam, czy uwierzysz mi na słowo, że jestem pustak doskonały ![]() pogrubione: żeby mnie zjeść? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Raczej bede sie objawiac tym, dla ktorych jest jeszcze nadzieja. Cos jak w Opowiesci Wigilijnej. Bede jak Duch Przyszlych Swiat ![]() Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-06-29 o 22:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakiś czas temu miałam taka akcję z ojczymem, bo to podobny typ. Niedziela, mama w pracy, on z młodszym bratem w domu, ja szykuję się do wyjścia. A ten do mnie z tekstem, że może bym w domu została, obiad zrobiła (bo jego służąca w pracy, więc ja miałam przejąć jej rolę, taaa), bo w końcu od tego jestem ;/ Prędzej bym się pochlastała, albo serio przygarnęła ze 20 kociaków i żyła z nimi do śmierci, niż wpakowała się w związek z kimś o takich poglądach. Edytowane przez zielonkava Czas edycji: 2014-06-29 o 22:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47092626]
Raczej bede sie objawiac tym, dla ktorych jest jeszcze nadzieja. Cos jak w Opowiesci Wigilijnej. Bede jak Duch Przyszlych Swiat ![]() Czyli się nie spotkamy, będzie mnie musiał zjeść ktoś inny. Na pewno uczynisz czyjeś życie lepszym. Jakaś ładna Asia z dobrą pracą porzuci wszystko, żeby urodzić gromadkę dzieci Arkowi- alkoholikowi i plantatorowi ziemniaków z 2-hektarowym gospodarstwem. Jak pomyślę o tym rodzinnym ciepełku, to aż łzy mi z oczu płyną, że dla mnie już za późno. Dobra kobieta z Ciebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
Jeszcze dobijcie mnie ze nie marzycie by wprowadzic sie na gospodarke do tesciow. Bo zawalu dostane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
hmmm, całkiem niegłupio, jeśli chłopak jest obrotny to i pieniążki będą
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiele kobiet też ma takie podejście i to jest przerażające. I nie zawsze jest to chęć odreagowania własnych niepowodzeń. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
W sumie też kiedyś spotykałam się z rolnikiem. Jednak w związek bym się z nim nie wpakowała. Fajny facet, dobrze się dogadywaliśmy, ale wiem, że on nie przewidywał rozstania z gospodarką i wyjazdu, a już tym bardziej do miasta. On akurat na zadupiu mieszka, a nie pod większym miastem. Ja z kolei nie chciałabym reszty życia spędzić na wsi, w domku, gdzie dookoła same pola, wszędzie daleko. Typowa miastowa jestem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jam niegodna, zostawię ten przywilej normalnym kobietom, które potrafią docenić jakim wielkim przywilejem jest samo urodzenie się mężczyzną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Nie do jednego pokoiku! Do calego pietra!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Że kobiety mają takie poglądy- już pomijając kwestie wychowania, wpojenia pewnych poglądów, presji rodziny, otoczenia, to nie każdy jest w stanie ogarnąć, że ktoś może żyć inaczej i być całkiem serio, szczerze szczęśliwy. Często ocenia się jakość życia innych na podstawie tego, co my potrzebujemy do szczęścia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Boze co za truizmy. Rolnik ma prawo chciec ksiezniczki a pani kardiolog ksiecia i nie wiem po co dalsze dyskusje i wartosciowanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Tzn hahaha no james masz racje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47090714]Nigdy. Nie mowie, ze facet rolnik bylby obraza mojego majestatu, ale po prostu czulabym, ze jest gorszy ode mnie. Blizej mi do faceta lekarza, architekta czy prawnika niz rolnika.
Pytasz "Czy wg Was ambitna kobieta z miasta może być w takim układzie szczęśliwa?". Uwazam, ze ambitna kobieta potrzebuje ambitnego mezczyzny. Pozostaje pytanie czy dla Ciebie ambitne jest prowadzenie gospodarstwa. Dla mnie nie. Chodzi jednak o Ciebie. Nikt Ci nie powie co masz czuc. Sama musisz sie zastanowic czy takie zajecie dla faceta by Ci pasowalo. No i pytanie czy on szanowalby Twoja prace. Na gospodarstwie zawsze jest robota, wiec czy potrafilby zrozumiec, ze Ty wrocilas z pracy i chcesz odpoczac a nie mu pomagac?[/QUOTE]Pierdzielenie o szopenie. Posiadanie własnego gospodarstwa to jak mieć własną firmę + własny dom pod miastem + własne źródło utrzymania, wyżywienia, ogółem naprawdę duże pieniądze można mieć z tego przy dużo mniejszej odpowiedzialności i ryzyku, jakie pociąga za sobą własna firma. Kwestia jest tylko taka, że jeśli ktoś jest "mieszczuchem" to nie sądzę, aby dobrze mieszkało mu się w domu na tzw. wsi czy nawet dużym domu jednorodzinnym pod miastem, wokół którego pewne rzeczy trzeba robić, np. odśnieżać zimą, kosic trawnik, pielęgnowac rabaty czy nawet sprzątac dom o powierzchni ponad 200 m^2 i to, czy facet ma gospodarkę, czy nie, zbyt wiele do rzeczy tu nie ma - przy wystarczająco dużym gospodarstwie od wszystkiego ma się maszyny i ludzi, których trzeba tylko upilnować, by nie kradli i uczciwie pracowali. Bardzo dużo zależy też od tego, czym się konkretnie gospodarzy, bo można hodować zwierzęta (przy czym jest najwięcej "brudnej" roboty), ale można też mieć sad czy uprawiać zboże i przy tym ostatnim nawet się nie tykać do fizycznej roboty, ofc im więcej samemu zrobisz tym większe zyski. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47092986]Raczej rolnik ma prawo szukac ksiezniczki. Pani kardiolog ma brac pierwszego lepszego, bo inaczej jest pustakiem. Tak to dziala
![]() Na roli się nie znam i na wsi nie bywam...Ale moja przyjaciółka, ordynator w szpitalu w Oslo ma męża rolnika. Z opowieści jej oraz znajomych, to raczej ona czuje się jako ta uczesticząca w mezaliansie, jej mąż to bardzo wykształcony i inteligenty fecet z gospodarstwem-firmą wartą ok. 20 mln euro...a ona to zwykły lekarz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Nie rozumiem po co ktos usilnie przekonuje james do rolnika. Chocby jego kury znosily zlote jajka a z wymion jego krow plynela whiskey to ja bym go nie chciala i nie obchodza mnie pieniadze firma czy dofinansowania ue. No ludzie. Po prostu nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:41.