Wymarzony domek - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-08-05, 11:10   #31
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony domek

Nieodmiennie mnie rozwala, że ludzie, 20parę lat, wchodzący w samodzielne życie, muszą mieć od razu domek. Nie, nie może być mieszkanie, które mogliby sami kupić i utrzymać. Musi być dom, w połowie (jak nie więcej) za kasę rodziców i rodziców rękoma. Ale potem jest NASZ domek.

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Napisane przez madzia_15 Pokaż wiadomość
No to właśnie ta część pieniędzy którą dostanę od rodziców to będą te pieniądze ze sprzedanej działki.
Mam tyle bo już trzecie wakacje z rzędu pracuję i odkładam zarobione pieniądze. W ciągu roku akademickiego udaje mi się oszczędzić 6-7tys. A że odkładam już 2 lata kasę za stypendia + praca wakacyjna to mam w sumie 20tys.
I Ty piszesz, że rodzice Ci dadzą mało pieniędzy? Przecież możesz sobie odkładać na domek tą kasę ze stypendium, tylko dlatego, że jesteś na utrzymaniu rodziców. Jeszcze za ślub zapłacą. Na Twoim miejscu było by mi wstyd pisać, że rodzice dają Ci "mało".

Coś mi się zdaje, że czaka Cię twarde zderzenie z rzeczywistością.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:12   #32
madana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Nieodmiennie mnie rozwala, że ludzie, 20parę lat, wchodzący w samodzielne życie, muszą mieć od razu domek. Nie, nie może być mieszkanie, które mogliby sami kupić i utrzymać. Musi być dom, w połowie (jak nie więcej) za kasę rodziców i rodziców rękoma. Ale potem jest NASZ domek.
- to raz; poza tym, nie rozumiem jednak, aby żyć wg zasady: odkładamy pieniądze na domek i staje się to rzeczą , któremu podporządkowuje się całe życie.
A jak wygląda wtedy wspólne życie codzienne? A wyjazdy, wakacje, kupowanie jedzenia (u mnie w domu 2+2 tylko jedzenie to koszt ok. 2 tyś.) , wyjścia czasami do kawiarni/restauracji- czyli to, co tworzy nam wspólną codzienność. Jakoś nie przemawia do mnie poświęcenia wszystko "na domek".
madana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:14   #33
madzia_15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
A z czego będziesz odkładać, kiedy za 2-3 lata zajdziesz w planowaną już dziś ciążę?
No to właśnie jeżeli w ciągu coś ponad 2 lat udało mi się uzbierać 20tys to szacuje, że kolejne tyle uzbieram do końca studiów. Więc będę miała 40tys. Jeżeli doliczę do tego pieniądze ze sprzedaży działki moich rodziców to stąd wyszło mi, że na co najmniej 30% domu będę mogła wyłożyć pieniądze bo później już dochodów nie będę miała jeśli będzie dziecko.
madzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:15   #34
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Klasyczny przykład jak wizja domeczku wyłącza zdrowy rozsądek. Kasy nie ma, ślubu nie ma, pojęcia o darowiznach czy współwłasności nie ma, rozmów nie ma, ale DOMECZEK

Zgadzam się w zupełności.

To jest etap: dzieci chcą bawić się w dom. Planowanie i marzenia piękne, ale kupy się to nie trzyma.
Stary 2014-08-05, 11:17   #35
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
- to raz; poza tym, nie rozumiem jednak, aby żyć wg zasady: odkładamy pieniądze na domek i staje się to rzeczą , któremu podporządkowuje się całe życie.
A jak wygląda wtedy wspólne życie codzienne? A wyjazdy, wakacje, kupowanie jedzenia (u mnie w domu 2+2 tylko jedzenie to koszt ok. 2 tyś.) , wyjścia czasami do kawiarni/restauracji- czyli to, co tworzy nam wspólną codzienność. Jakoś nie przemawia do mnie poświęcenia wszystko "na domek".
Ile było wypowiedzi na wizażu o tym, że rodzice latami wykańczali dom i nie mogli sobie pozwolić na nic, bo wszystko było podporządkowane temu. A potem najczęściej sami w nim zostali

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Cytat:
No to właśnie jeżeli w ciągu coś ponad 2 lat udało mi się uzbierać 20tys to szacuje, że kolejne tyle uzbieram do końca studiów. Więc będę miała 40tys. Jeżeli doliczę do tego pieniądze ze sprzedaży działki moich rodziców to stąd wyszło mi, że na co najmniej 30% domu będę mogła wyłożyć pieniądze bo później już dochodów nie będę miała jeśli będzie dziecko.
I przez kilka lat budowa i wykańczanie domu oraz utrzymanie waszej 3 spadnie na barki twojego męża?
Na jego miejscu już bym uciekała
Stary 2014-08-05, 11:18   #36
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Zdaje sobie sprawę, że wybudowanie domu pochłania ogromne pieniądze. Ale skoro mamy już działkę, te 70tys. to myślę, że nie jest aż tak tragicznie. Kiedyś już rozmawialiśmy na ten temat. Uznaliśmy, że jak bd mieć w sumie 150tys. to zaczniemy budowę. Na zebranie 70 tys. potrzebowaliśmy 2 lata. Więc szacuje, że w ciągu najbliższych 2, 3 lat uda się zgromadzić drugie tyle i rozpocząć budowę. A też część prac związanych z budową będą wykonywać nasi rodzice.
Wydaje mi się, że nie jestem aż taka naiwna i głupiutka za jaką mnie postrzegacie..
No dobrze, i co dalej? Myślisz, że weźmiesz kredyt na 100 tysięcy i styknie? Przeliczyliście sobie, czy dostaniecie + czy was stać na pożyczkę rzędu 200-250 tysięcy minimum? Naprawdę nie rozumiem, jak można się za takie rzeczy brać tak od tyłka strony, bez choćby minimum rozeznania.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:21   #37
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
To samo chciałam napisać...
shine_on jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-05, 11:24   #38
Niebieskooka arystokratka
Marszałkini II RP

Avatar Niebieskooka arystokratka

Autorko Wątku, naprawdę lepiej będzie jeśli jeszcze dziś bierzesz ołówek do ręki i wszystko sobie liczysz. A Twój TŻ co na to wszystko? To na pewno jest Wasze wspólne marzenie, któremu chcecie wszystko podporządkować?
Poza tym to nie byłabym tak optymistycznie nastawiona jak Ty. Mam znajomych, którzy myśleli podobnie, a teraz z dzieckiem bądź z dziećmi mieszkają kątem u rodziców, a rozgrzebana budowa bądź dom w stanie surowym, bo nie stać ich na wykończenie, stoją i straszą od lat.
Niebieskooka arystokratka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:28   #39
Ammia
Zadomowienie

Autorko mam wrażenie ze żyjesz w jakiejś bańce gdzie wszystko wydaje się być idealne i takie jak planujesz. Gorzej gdy zetkniesz się z rzeczywistością kiedy ta bańka pęknie i spojrzysz na realia nie przez różowe okulary a rzeczywistość taką jak jest.
Piszesz że uskładałaś przez dwa lata 20tys. tyle że odkładając te 500 zł x 24 mies.= 12 000, 8 tysięcy wzięło się skąd? Nie rozliczam cię z tego ile faktycznie masz, ale wiem jakie są realia i wydaje mi się to być nieprawdopodobne. Zastanawiam jaką pracę ma twój narzeczony skoro odłożył za 2 lata 50 tys. to duża kwota i wydaje mi się być niemożliwym odłożenie takiej sumy. Wychodzi na to że nie mieliście nieprzewidzianych wydatków i jakimś cudem udało się wam odłożyć te 70tys. Sorry ale dla mnie jest to nieprawdopodobne że dwoje studentów odłożyło taką kwotę, gdzie tylko jeden pracuje.
Rodzice nie dołożą bo nie mają? Teraz się nagle okazuje że jednak mają i dołożą, zdecyduj się bo nie klei się to wszystko.
Ślub tez wam pochłonie część pieniędzy które już macie więc ja nie zakładałabym z góry że to jest na dom i z kopert zbierzecie brakującą kwotę do tej którą założyliście, bo możecie się rozczarować.
Zaraz po ślubie dziecko- a orientujesz się jakie są koszty posiadania dziecka? Sama wyprawka to spora suma a co dopiero kolejne lata jego wychowywania.
Stary 2014-08-05, 11:30   #40
madzia_15
Raczkowanie

Cytat:
Napisałam w pierwszym poście, że moje miesięczne dochody to 1000zł. Dokładnie tyle mi zostaje po opłaceniu akademika. Na te pieniądze składa się stypendium + renta. Za te pieniądze się utrzymuje: jedzenie, wyjazdy i połowę tego odkładam. Na weekendy zjeżdżam do domu (mieszkam w akademiku) więc przez te 2 dni jeść mi dają rodzice.
Znowu aż tak bardzo się nie ograniczamy. Normalnie jeździmy na wakacje, wychodzimy do restauracji, kina itp.
madzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:31   #41
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ammia Pokaż wiadomość
Autorko mam wrażenie ze żyjesz w jakiejś bańce gdzie wszystko wydaje się być idealne i takie jak planujesz. Gorzej gdy zetkniesz się z rzeczywistością kiedy ta bańka pęknie i spojrzysz na realia nie przez różowe okulary a rzeczywistość taką jak jest.
Piszesz że uskładałaś przez dwa lata 20tys. tyle że odkładając te 500 zł x 24 mies.= 12 000, 8 tysięcy wzięło się skąd? Nie rozliczam cię z tego ile faktycznie masz, ale wiem jakie są realia i wydaje mi się to być nieprawdopodobne. Zastanawiam jaką pracę ma twój narzeczony skoro odłożył za 2 lata 50 tys. to duża kwota i wydaje mi się być niemożliwym odłożenie takiej sumy. Wychodzi na to że nie mieliście nieprzewidzianych wydatków i jakimś cudem udało się wam odłożyć te 70tys. Sorry ale dla mnie jest to nieprawdopodobne że dwoje studentów odłożyło taką kwotę, gdzie tylko jeden pracuje.
Rodzice nie dołożą bo nie mają? Teraz się nagle okazuje że jednak mają i dołożą, zdecyduj się bo nie klei się to wszystko.
Ślub tez wam pochłonie część pieniędzy które już macie więc ja nie zakładałabym z góry że to jest na dom i z kopert zbierzecie brakującą kwotę do tej którą założyliście, bo możecie się rozczarować.
Zaraz po ślubie dziecko- a orientujesz się jakie są koszty posiadania dziecka? Sama wyprawka to spora suma a co dopiero kolejne lata jego wychowywania.
Rodzice nie mają, bo utrzymują

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-05, 11:33   #42
Ammia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Zgadzam się w zupełności.

To jest etap: dzieci chcą bawić się w dom. Planowanie i marzenia piękne, ale kupy się to nie trzyma.
dobrze napisane
Stary 2014-08-05, 11:33   #43
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisałam w pierwszym poście, że moje miesięczne dochody to 1000zł. Dokładnie tyle mi zostaje po opłaceniu akademika. Na te pieniądze składa się stypendium + renta. Za te pieniądze się utrzymuje: jedzenie, wyjazdy i połowę tego odkładam. Na weekendy zjeżdżam do domu (mieszkam w akademiku) więc przez te 2 dni jeść mi dają rodzice.
Znowu aż tak bardzo się nie ograniczamy. Normalnie jeździmy na wakacje, wychodzimy do restauracji, kina itp.
Bo nie zaczęliście jeszcze budować domu, wspólnie mieszkać, nie skończyło ci się stypendium, nie zaszłaś w ciążę. Naprawdę za kilka lat nie będzie tak samo z tą różnicą, że w łóżeczku będzie słodko kwilił maluch a na działce rósł w oczach dom.
Stary 2014-08-05, 11:33   #44
kropkawkropke
Raczkowanie

chcesz mi powiedzieć, ze za 500zl normalnie sie utrzymujesz, chodzisz do kina, restauracji, kupujesz jedzenie ubrania itd i tak od 2 lat? proszę Cię...
kropkawkropke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:35   #45
Ammia
Zadomowienie

Cytat:
Rodzice nie mają, bo utrzymują
To też ale najpierw nie mieli teraz znalazła się i działka na sprzedaż i pieniążki. Autorkę czeka twarde lądowanie na ziemi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-05, 11:36   #46
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kropkawkropke Pokaż wiadomość
chcesz mi powiedzieć, ze za 500zl normalnie sie utrzymujesz, chodzisz do kina, restauracji, kupujesz jedzenie ubrania itd i tak od 2 lat? proszę Cię...
nie zapominaj o wyjazdach na wakacje i dojazdach do i z domu cztery razy w miesiącu

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2014-08-05 o 11:37
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:36   #47
Ammia
Zadomowienie

Cytat:
Za 500zł? Nie rozśmieszaj mnie...
Stary 2014-08-05, 11:37   #48
Marszałkini II RP

A mnie się wydaje, że się w końcu okaże, że Autorka ma kasy jak lodu, bo niemal z każdym postem jej stan posiadania i sytuacja rysuje się jakby coraz lepiej. Nie trzyma się to wszystko kupy według mnie.
Stary 2014-08-05, 11:38   #49
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
nie zapominaj o wyjazdach i dojazdach do i z domu cztery razy w miesiącu
Niech to będzie bilet za 10zł w jedną stronę, to daje 80zł w miesiącu, czyli sporą część tych 500
Stary 2014-08-05, 11:38   #50
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Otóż ja studiując nie jestem w stanie odkładać zbyt wiele. Łączna kwota jaką dysponuję każdego miesiąca to 1000zl. Staram się odkładać jak najwięcej tylko mogę ale to wychodzi średnio ok 500zl miesięcznie. Do końca studiów pozostały mi aż 3 lata.
Mój TZ odkłada znacznie więcej. Ponadto działkę budowlaną dostaniemy od Jego rodziców. Moi rodzice nie są zbyt bogaci dlatego też nie dostanę od Nich zbyt dużej kwoty.
Chodzi o to, że boję się, że rodzice TZ zapiszą działkę tylko na Niego.

(chcemy w ogóle nie brać kredytu albo tylko jakiś mały na wykończenie domu).
Cytat:
Nie wliczając działki to na dom dam co najmniej 30% bo tyle na pewno uzbieram, poza tym rodzice mi pomogą. Moi rodzice chcieli nam dać działkę, ale działka rodziców mojego TZ jest położona bliżej miasta więc uznaliśmy, że wybudujemy się na Jego działce a nie mojej.
Cytat:
No to właśnie ta część pieniędzy którą dostanę od rodziców to będą te pieniądze ze sprzedanej działki.
Mam tyle bo już trzecie wakacje z rzędu pracuję i odkładam zarobione pieniądze.
Cytat:
Wesele zorganizują nam w połowie moi rodzice
Mhm.. czyli twoi rodzice nie obdarzą cię dużą kwotą a zaledwie pieniędzmi ze sprzedaży działki i zafundują ci wesele tu ziemia!
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:38   #51
shine_on
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kropkawkropke Pokaż wiadomość
No właśnie? Ja chyba żyję na innym świecie tzn. jestem w stanie uwierzyć, że można za taką kwotę przeżyć, ale to raczej życie na granicy ubóstwa.
Stary 2014-08-05, 11:39   #52
Ammia
Zadomowienie

Cytat:
Niech to będzie bilet za 10zł w jedną stronę, to daje 80zł w miesiącu, czyli sporą część tych 500
Za chwilę się dowiemy że nie płaci dojazdów bo coś albo że dają rodzice.
Stary 2014-08-05, 11:41   #53
Marszałkini II RP

Cytat:
Napisane przez shine_on Pokaż wiadomość
No właśnie? Ja chyba żyję na innym świecie tzn. jestem w stanie uwierzyć, że można za taką kwotę przeżyć, ale to raczej życie na granicy ubóstwa.
Pewnie zaraz Autorka "sprostuje", że to nie 500 zł, a 5000

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-05, 11:42   #54
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ammia Pokaż wiadomość
Za chwilę się dowiemy że nie płaci dojazdów bo coś albo że dają rodzice.
Może i dają, nie widzę w tym nic zdrożnego, ale pisanie w kontekście tego dawania na wiele rzeczy, że rodzice nie mogą wiele zaoferować, to według mnie brak szacunku do nich.
A pisanie o odkładaniu na budowę domu, to już w ogóle kuriozum.
Stary 2014-08-05, 11:43   #55
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
stawiam na to, ze ktoś z jej rodziny pracuje na kolei więc ma dużą zniżkę na pociągi

dodatkowo - studiujesz dziennie - twierdzisz ze pracujesz - KIEDY skoro na weekendy wracasz do domu, więc piątek sobota i niedziela odpadają?

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2014-08-05 o 11:45
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:44   #56
a34
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
stawiam na to, ze ktoś z jej rodziny pracuje na kolei więc ma dużą zniżkę na pociągi

dodatkowo - studiujesz dziennie - twierdzisz ze pracujesz - KIEDY skoro na weekendy wracasz do domu, więc piątek sobota i niedziela odpadają?
No chyba nie w tygodniu, skoro to przyszłościowy kierunek na prestiżowej uczelni
Stary 2014-08-05, 11:45   #57
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Mnie również. Z drugiej strony nieco zazdroszczę tak luzackiego podejścia do życia.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:46   #58
shine_on
Rozeznanie

Autorka pisała, że pracuje w wakacje i w te wakacje 8 tys trzepie
Stary 2014-08-05, 11:47   #59
pipipipi89
Raczkowanie

po ślubie odrazu dziecko i zdajesz sobie sprawę z tego że nie będziesz miała dochodu, trochę nieodpowiedzialne podejście patrząc na to ile kosztuje samo utrzymanie dziecka, pomyśl sama teraz masz coś kasy na swoje wydatki i możesz coś odłożyć a później już tego nie będzie część kasy którą twój TŻ mógłby odłożyć będzie szła na utrzymanie ciebie i dziecka, lepiej znajdź sobie najpierw pracę a o ciąży myśl dopiero wtedy gdy będziesz mieć większe szanse na to że po macierzyńskim będziesz mogła wrócić do pracy niż na to że zwolnią cię jak tylko nadarzy się okazja, samo planowanie dziecka zaraz po studiach bez pracy jest kiepskim pomysłem a ty tu jeszcze piszesz o jakimś domu, pozatym małe wesele to koszt minimum 20 tys i nie myśl że wyjdziecie na plus bo zazwyczaj kasa z kopert nie wystarcza nawet na pokrycie poniesionych kosztów, twój TŻ nie chce z tobą narazie o tym rozmawiać bo może on wie ile wszystko kosztuje i nie chce nawet o tym myśleć póki nie musi
pipipipi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-08-05, 11:48   #60
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Otóż ja studiując nie jestem w stanie odkładać zbyt wiele. Łączna kwota jaką dysponuję każdego miesiąca to 1000zl. Staram się odkładać jak najwięcej tylko mogę ale to wychodzi średnio ok 500zl miesięcznie.
Cytat:
No to właśnie jeżeli w ciągu coś ponad 2 lat udało mi się uzbierać 20tys to szacuje, że kolejne tyle uzbieram do końca studiów. Więc będę miała 40tys.
Jakim cudem uzbierałaś przez 2 lata 20 tys., skoro odkładasz miesięcznie 500 zł?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości