![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wymarzony domek
Witam
![]() ![]() Otóż wraz z narzeczonym planujemy ślub za jakieś 2/3 lata a zaraz po nim dziecko. Ja studiuję dziennie a On pracuje i studiuje zaocznie. Planujemy budowę domu - i właśnie tutaj zaczyna się problem. Otóż ja studiując nie jestem w stanie odkładać zbyt wiele. Łączna kwota jaką dysponuję każdego miesiąca to 1000zl. Staram się odkładać jak najwięcej tylko mogę ale to wychodzi średnio ok 500zl miesięcznie. Do końca studiów pozostały mi aż 3 lata. Mój TZ odkłada znacznie więcej. Ponadto działkę budowlaną dostaniemy od Jego rodziców. Moi rodzice nie są zbyt bogaci dlatego też nie dostanę od Nich zbyt dużej kwoty. Chodzi o to, że boję się, że rodzice TZ zapiszą działkę tylko na Niego. Jego wkład w budowę domu będzie większy niż mój. Nie wiem już co mam robić. Nie chce kiedyś w przyszłości mieszkać u NIEGO tylko u NAS. Dziewczyny poradźcie mi, czy jeżeli się dowiem, że rodzice TZ przepisują działkę tylko na Niego to wypada mi wspomnieć by przepisali ją również na mnie? Bardzo bym chciała mieć równe prawa do domu. Różnie w życiu bywa i nie chcę kiedyś zostać z niczym. Z drugiej strony na samą myśl o tym robi mi się głupio, bo nie wiem czy nie domagałabym się wówczas zbyt wiele bo działka jest w bardzo dobrej lokalizacji położona i wg więc gdybyśmy chcieli ją kupić to kosztowała by nas bardzo dużo. Bardzo proszę o pomoc i rady, jak powinnam się zachować i co zrobić w takiej sytuacji. ![]() Dodam jeszcze, że z TZ nie rozmawiamy zbyt wiele na temat budowy domu bo na razie odkładam pieniądze. (chcemy w ogóle nie brać kredytu albo tylko jakiś mały na wykończenie domu). |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Wymarzony domek
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Facet byłby naiwny jakby wyłożył 90% kosztów zapisał dom na Was. Planujemy ślub za 2-3lata w praktyce znaczy tyle że nie jesteście formalne małżeństwem i równe dobrze może do tego małżeństwa nie dojść, 3 lata to ogrom czasu. Martw się własnością domu jak będziesz miała z facetem wspólnotę majątkową. Na razie niech on stawia dom a Ty inwestuj w wyposażenie i zbieraj faktury na to co zakupiłaś. W razie rozstania nie bedzie kłótni i problemów tylko kazdy weźmie co swoje i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Może na razie odkładaj tyle ile możesz na lokatę? Jak już dom będzie stał możesz kupić wyposażenie. To łatwiej zabrać w razie rozstania niż kupę cegieł, wełnę mineralną i wiadro dachówek.
Widzę, że Ema już mnie wyprzedziła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Przede wszystkim porozmawiaj z nim w końcu o finansach i waszych planach. Zdumiewa mnie to, że planujecie wziąć ślub, wybudować dom, a nie obgadaliście tego co i jak ustalić finansowo. Bo co jeśli np. Twój narzeczony będzie chciał żeby działka faktycznie była przepisana na niego? Wiesz jakie on ma zdanie na ten temat?
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mówię, że za 3 lata chcemy aby dom był wybudowany. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Klasyczny przykład jak wizja domeczku wyłącza zdrowy rozsądek. Kasy nie ma, ślubu nie ma, pojęcia o darowiznach czy współwłasności nie ma, rozmów nie ma, ale DOMECZEK
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
A czy ty byś przepisała działkę (dogodnie położoną - więc wartościową podejrzewam) obcej dziewczynie? Stawiając się w sytuacji twoich przyszłych "teściów". Sprytna jesteś
![]()
#11 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nie powinnaś się domagać przepisania działki również na Ciebie, jak dla mnie to trochę niestosowne, fakt różnie bywa w życiu ale już planujesz że mąż puści Cię z torbami?
![]()
#12 | ||
Raczkowanie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47576088]Przede wszystkim porozmawiaj z nim w końcu o finansach i waszych planach. Zdumiewa mnie to, że planujecie wziąć ślub, wybudować dom, a nie obgadaliście tego co i jak ustalić finansowo. Bo co jeśli np. Twój narzeczony będzie chciał żeby działka faktycznie była przepisana na niego? Wiesz jakie on ma zdanie na ten temat?[/QUOTE]
Nie rozmawiałam z Nim jeszcze na temat działki bo zwyczajnie mi głupio skoro to odległe plany. Poza tym jak zaczęłam ostatnio rozmowę na temat domu, ślubu to zasugerował, że porozmawiamy za kilka miesięcy, że zobaczymy ile będziemy mieć kasy w ciągu roku uzbieranej bo zmienią się Mu i mi teraz dochody miesięczne. Cytat:
Cytat:
Jakbym pracowała to odkładałabym więcej. Myślałam o tym, by pójść na zaoczne i do pracy ale TZ mnie namawiał żebym studiowała na dziennych. Studiuje dość ambitny kierunek na jednej z najlepszych uczelni w kraju dlatego też nie pogodziłabym teraz pracy ze studiami. Zdaję sobie sprawę z tego, że może i nie fair jeśli chodzi o pieniądze włożone w działkę i dom ale na dzień dzisiejszy już wiem, że nie uzbieram kwoty na pokrycie połowy kosztów. Musielibyśmy czekać z budową kilka lat dłużej aż będę w stanie wyłożyć pieniądze na połowę domu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wesele zorganizują nam w połowie moi rodzice a TZ pokryje drugą połowę. TZ uważa, że na budowę domu bd nas stać za jakieś 2-3 lata bo mamy już trochę kasy odłożonej. Ja mam 20tys a On 50. Więc On z pieniędzy które ma uzbierane część da na ślub a po ślubie pieniądze uzbierane będą nasze a nie Jego. Pewnie to nie będzie duża kwota bo sądząc po ilości gości to jakieś 20tys ale zawsze bliżej celu.. Edytowane przez madzia_15 Czas edycji: 2014-08-05 o 10:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Czekają cię jeszcze 3 lata trudnych studiów, po których zamierzasz zaraz zajść w ciążę i w tym czasie chcesz uskładać 30% wartości domu, bo nie chcecie czekać kilku lat z budową? Aha
![]()
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:47 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- - prawda? I też dziwi mnei uważanie, ze "wykańczanie" to drobne koszty, gdy w sumie dosyć prosto jest postawić dom, droższe jest wykończenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Marszałkini II RP
|
Klasyczny przykład postawy "jakoś to będzie". A najbardziej śmieszy mnie to, że tak sobie Autorko Wątku już zaplanowałaś świetlaną przyszłość i oczywiście nie bierzesz pewnie pod uwagę tego, że za 2 - 3 lata możecie już razem nie być.
A co do budowy samego domu to Was na to nie stać i wątpię czy będzie przy takim poziomie oszczędzania, a na pewno nie w ciągu najbliższych lat. No chyba, że Ty uważasz, że zaraz po studiach znajdziesz super pracę, a Twój przyszły (?) małżonek też jakiś awans. Radzę usiąść z TŻ z przysłowiowym ołówkiem w ręku, a przy sobie mieć coś na uspokojenie, bo zetknięcie się z realiami może być wyjątkowo bolesnym doświadczeniem. |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Masz 20 tys. oszczędności, jako studentka dzienna, odkładając po 500zł miesięcznie? Nie mam pytań. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Czyli rodzice mają Ci i zapłacić za wesele i dać kasę na dom? To całkiem nieźle jak na to, że są taaaaacy biedni i dużo Ci nie dadzą, o czym pisałaś w pierwszym poście
![]() Przepisanie na Ciebie działki przed ślubem, wiąże się z zapłaceniem podatku od darowizny. A całość lub część majątku osobistego można po ślubie włączyć do majątku wspólnego odpowiednimi umowami, ale to już kwestia faceta i jego poglądów finansowych, nie rodziców. Dziwi mnie, że planujesz zakładać rodzinę z kimś, kto nawet nie chce z Tobą porozmawiać o kwestiach własności, tylko Cię zbywa. No niestety, nie masz racji. Majątek nabyty przed ślubem, po ślubie pozostaje majątkiem osobistym. Także przedmioty nabyte nawet po ślubie, za pieniądze z majątku osobistego, są majątkiem osobistym. Edytowane przez jesienny_lisc Czas edycji: 2014-08-05 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
jestem w baaaaardzo podobnej sytuacji
![]() mieliśmy brać ślub w przyszłym roku - doszliśmy do wniosku, że chcemy najpierw wybudowac dom ![]() moi rodzice nie maja na tyle kasy aby coś mi odpalić, moje faceta rodzice budują mu cały dom. Dlaczego odłożyliśmy ślub? Oczywiście ze względów finansowych też, jednak kiedy podjęli decyzję o budowie domu zaznaczyłam, że ten dom ma być wybudowany przed ślubem. Dlaczego? Aby (w razie rozwodu - oczywiście nie zakładam tego, ale trzeba być przygotowanym na wszystko) nie rościć sobie praw do tego domu. Dom jest w całości na mojego TZta, ale ja ani moi rodzice nie wrzucamy w niego kasy. Być może to zależy od sumienia, ale mi nawet nie przeszłoby przez myśl, aby moi przyszli teściowie pzepisali równiez na mnie działkę - mimo tego, że jesteśmy już ze sobą bardzo długo, wciąż nie jesteśmy małżeństwem. Drugą sprawą jest też to przepisując działkę na obcą osobę niestety ale trzeba zapłącić podatek od darowizny, a to się najzwyczajniej nie opłaca (lepiej po przepisie pokombinować, aby wciągnąć drugą osobę w to. Oczywiście po ślubie). Budowanie bez kredytu? Też mi się tak wydawało dopóki nie zaczęła się budowa i nie widziałam faktur za materiał ![]()
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się okazuje, że forum nie podziela entuzjazmu, to się zaraz dochody znajdują ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Zdaje sobie sprawę, że wybudowanie domu pochłania ogromne pieniądze. Ale skoro mamy już działkę, te 70tys. to myślę, że nie jest aż tak tragicznie. Kiedyś już rozmawialiśmy na ten temat. Uznaliśmy, że jak bd mieć w sumie 150tys. to zaczniemy budowę. Na zebranie 70 tys. potrzebowaliśmy 2 lata. Więc szacuje, że w ciągu najbliższych 2, 3 lat uda się zgromadzić drugie tyle i rozpocząć budowę. A też część prac związanych z budową będą wykonywać nasi rodzice.
Wydaje mi się, że nie jestem aż taka naiwna i głupiutka za jaką mnie postrzegacie.. |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Marszałkini II RP
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
A z czego będziesz odkładać, kiedy za 2-3 lata zajdziesz w planowaną już dziś ciążę?
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
młodzi jesteście i po co dom już teraz ?
- toż to kotwica i kula u nogi na starcie |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam tyle bo już trzecie wakacje z rzędu pracuję i odkładam zarobione pieniądze. W ciągu roku akademickiego udaje mi się oszczędzić 6-7tys. A że odkładam już 2 lata kasę za stypendia + praca wakacyjna to mam w sumie 20tys. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:48.