![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kulinarne tips and tricks - wątek zbiorczy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
żeby tort podczas krojenia nie przyklejał się do noża należy go za każdym razem zanurzać we wrzątku (oczywiście wrzątek lejemy do szklanki i dalej go nie gotujemy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Aby podczas gotowania pekniete jajko nie wyplynelo ze skorupki nalezy dodac kilka krople octu lub wrzucic zapalke.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- o zapałce nie słyszałam, ale sam ocet działa - ścina białko i nie wypływa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
od pewnego czasu znalazłam sposób na cebulę w sosie, takim typowym polskim sosie. Nie znoszę cebuli pływajacej mi w tym sosie, więc jak już mięso jest odpowiednio miękkie to wyjmuję go z sosu a sos traktuję blenderem. Sos staje się aksamitny i pyszny wtedy. Zaś wkładam mięso do sosu i dogotowuję a nie mam potrzeby zagęszczania go
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
też dodaję oleju do ciasta naleśnikowego i do wody z gotującym się makaronem.
- przed pokrojeniem wkładam cebulę do lodówki lub zamrażarki, wtedy znacznie mniej wyciska łzy ![]() - kiedy w przepisie jest rozopione masło lub czekolada roztapiam je w mikrofalówce, robi się to szybciej i wygodniej niż w kąpieli wodnej / na patelni - używam durszlaka do mycia małych owoców np jagód - do potraw w których cukier nie jest ważny ze względu na konsystencję dodaję stewię - jest zdrowsza i nie ma kalorii - żeby przyspieszyć tężenie galaretki wstawiam ją na chwilę do zamrażarki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
-robiąc zapiekanki z dodatkiem ziemniaków zawsze najpierw je obgotowuję, żeby mieć pewność, że nie będą potem surowe
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Pierś z kurczaka wymoczona w mleku staje się bardziej krucha.
jak robię kotlety to do jajka z panierki dodaję odrobinę przypraw, mleka i oleju, panierka wychodzi pulchna i smaczna. ![]()
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem, pytam, mam zamiar piec dużo szarlotek w ramach poparcia sadowników polskich. ---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- Wydawało mi się , że cynamon i kakao mają podobne właściwosci higroskopijne a o kakao do szarlotki nie słyszałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Outlanderka wlasnie nie wiem co ma dac to kakao poza smakiem. Bo ja dalam bulke tarta i faktycznie nie rozlecialo sie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
BAN stały
|
Mlebidakin pisze, że kakao zamiast bułki tartej bo wciągnie sok tak jak bułka.
Jaką ilość tego kakao trzeba posypać na blachę ciasta? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
* zimna pizze najlepiej podgrzewa sie na patelni
* jajka gotowane w elektrycznym czajniku do wody... nie pekaja * ostrosc dania mozna zredukowac ...miodem, mlekiem albo smietana * do przesolonego dania wrzucic grubo pokrojone kartofle * jajka na twardo zabierane jako prowiant w podroz ..po ugotowaniue nie schladzac zimna woda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
muszę zapytać teściowej jak u niej będę, bo myślałam, że dała czekoladę ala nutella pod jabłka a ona mi powiedziała, że sypała kakao
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Outlanderka chcesz dobry przepis na szarlotkę sypaną?
![]() Co do trików w kuchni, ostatnio znajoma mi powiedziała, że jak smażę kotlety ( schabowe i z piersi kurczaka), i planuję je odgrzewać w mikrofalówce to żebym pod koniec smażenia podlała je wodą. Wcześniej o tym nie wiedziałam i strasznie nie lubiłam kotletów z mikrofali ( co prawda jem tylko w pracy), bo były suche i gumowe jak kapcie, a jak podlałam je wodą pod koniec smażenia to po podgrzaniu były mięciutkie i smaczne. Trik sprawdzony- polecam! ![]()
![]() |
#45 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
U mnie zajada tę szarlotkę cała rodzina.
![]() Składniki są podane na takie większe szklanki, ok. 300ml, a nie standardowe 250ml, ale ważne, żeby zachować proporcje i używać jednej wielkości szklanki. ![]() Szarlotka sypana Składniki: - szklanka kaszy manny - szklanka mąki - szklanka cukru - zamrożona margaryna, - cukier waniliowy, - łyżeczka proszku do pieczenia - trochę cynamonu - 2-3kg jabłek ( można dać więcej, wedle uznania) Przygotowanie: Mieszamy w misce suche składniki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon, mieszamy. Do blachy ( po całości) wsypuję szklankę składników suchych, na to wykładam połowę jabłek, znowu po całości sypię szklankę składników suchych, wykładam resztę jabłek, na wierzch sypię ostatnią szklankę suchych składników, ścieram na tarce zamrożoną wcześniej margarynę i układam ją na wierzchu po całości, zwłaszcza po rogach i na środku może być ciut więcej, żeby się w całości przegryzła i dopiekła. Ja kiedyś zrobiłam głupotę, upiekłam szarlotkę po jednej porcji, tyle że w blasze do tarty, takiej z wyjmowanym dnem i wszystko i wyciekło. ![]() ![]() Przepis jest na jedną porcję, na niedużą blachę, ja zawsze robię na standardową kwadratową po dwóch porcjach, daję dużo jabłek i jest pyszniutka. ![]()
![]() |
#47 |
BAN stały
|
Dziękuję Kreaturka za przepis.
![]() Skorzystam na pewno nawet zaraz lecz wymienię w nim margarynę na masło bo nie używam margaryny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Proszę bardzo!
![]() Myślę, że masło też zadziała, napisz koniecznie jak Ci wyszła.. ![]() A i nie napisałam, ja to piekę około 30-40min na 170-180 stopni, zależy od piekarnika i tak bardziej na oko, ona się tak ładnie robi złota.. ![]()
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Szarlotka sypana już w piekarniku od kilkunastu minut.
![]() Jak smakuje napiszę za kilka dni bo gorącą biorę do auta z blachą zaraz po wyjęciu z piekarnika i wyjeżdżam na urlop gdzie nie będzie dostępu do internetu. Edit Wyjęłam z pieca, pachnie oszałamiająco. Położę z blachą na deskę drewnianą i do kartonu do bagażnika. Będzie nam pachniało po drodze. Edytowane przez Outlanderka Czas edycji: 2014-08-22 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
O kurczr jakos nie moge sobie wyobrazic zeby z suchego sypkiego wyszlo ciasto
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |||
Zakorzenienie
|
Nigdy nie dodaje oleju do makaronu i nigdy mi się nie skleja. W masterchefie śmiali sie z tego oleju bo jest on zbędny.
Makaron zalewa się wodą , żeby przerwać proces gotowania. ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Gazowanej wody dodaje też do naleśników, ale i gofrów i placków. Od gazu robią sie pulchniejsze. Do gofrów zawsze daje śmietanę lub jogurt. Są twarde , nie gną się i nie są gumowate po wystudzeniu. ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- widziałam jak ciocia tak robiła, nie namęczyła sie i szybko jej to szło. Spróbuje kiedyś. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
u mnie od wieków robi się pierogi w jeden sposób - ciasto rozwałkowuje się na płasko a koła wykrawa się kubkiem :P
zawsze od szklanki i kubka, w zasadzie taka sama robota jak dzielenie na kwadraty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
drabinczeka dzieląc na kwadraty nie zostają mi żadne skrawki a od kółka zostaje mase ścinków. Na kwadraty jest zdecydowanie szybciej .
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
to prawda, ze na kwadratach nie zostają ścinski, ale ja to potem i tak wymemlam jeszcze raz rozwałkuje. no i masz racje, jest szybciej z kwadratami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
przepraszam za ostatniego posta, tzn za błędy w nim zawarte. Coś mi telefon szaleje i nie widzę jak odpisuję i o
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
* zeby kalafior nie stracil koloru trzeba wlac szklanke mleka do wody w ktorej sie gotuje
* skorke z brzoskwin czy morel latwiej sie sciaga po wrzuceniu na 30 sek do wrzatku i nastepnie schlodzeniu w zimnej wodzie * ryz nie skleja sie jak do wody gotujacej doda sie soku z cytryny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() * Aby pieczarki zachowały ładny kolor podczas smażenia (nie ściemniały) należy dodać kilka kropel cytryny ![]() * Sól opóźnia gotowanie się wody, więc jeżeli chcemy ugotować szybko ziemniaki lub makaron to sól należy dodać do gotującej się wody. Edytowane przez Vulcana Czas edycji: 2014-08-25 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
czy ktoś może powiedzieć ile mniej więcej kakao bądź bułki tartej daje do szarlotki? bo ja ostatnio chyba dałam mało a wydawało mi się że dużo i ciasto pływa..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:42.