|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
W przedszkolu syna nie stosuje się pójścia do kąta, ale odizolowanie delikwenta i posadzenie go przy osobnym stoliczku. Dziecko układa wtedy puzzle albo czyta książeczki, więc się wycisza. Jak dla mnie super sprawa, bo Młody rozumie, że coś przeskrobał, nie może bawić się z innymi dziećmi przez kilka minut, więc zdaje sobie sprawę, że ma karę, ale nie patrzy smętnie w ścianę
![]() Kąta nie lubiłam i nie lubię, jednak nie uważam żeby tego rodzaju kara była zła. |
|
|
|
|
#33 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bessęsu. |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja uczę 7 latki w tym roku, trzy klasy. Nie używam kąta ale nie powiem, że całkiem bez kar się obywam.
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
To jak w takim razie dyscyplinować, jak panować nad gromadą dzieciaków- gdzie połowa dzieci może być złota, a znajdzie się kilku butniejszych, którzy rozwalą całe zajęcia, a na karnym jeżyku się śmieją i i tak mają wszystko gdzieś? Według mnie to rodzi poczucie bezkarności, co w przyszłości może się skończyć dosyć źle.
|
|
|
|
|
#36 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Owszem, jako wyciszenie stawianie do kata moze byc skuteczne, zalezy tez jaka w ogole jest "otoczka" tej kary, czy panie faktycznie krzycza, czy zawstydzaja itd. Osobiscie bardziej podoba mi sie wyciszenie przy stoliku. Ja bym przede wszytskim porozmawiala z dzieckiem, chcialabym sie dowiedziec czy stawianie do kata odbywa sie w przedszkolu, jak to wyglada i jak moje dziecko to widzi.
|
|
|
#37 | |||
|
Rozeznanie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48723199]Postawienie w kącie, to nie bicie w dupę[/QUOTE]
no to ja się ostatnio na zebraniu w przedszkolu u mojego 4-latka dowiedziałam, ze dyrektorka tęskni za karami cielesnymi, jednakże nie stosują ich, nie chcąc trafić do wiezienia (konkretnie to było o klpsach i laniu linijką w łapę), co tata jeden skwitował z uśmiechem szerokim komentarzem "żeby to tylko takie kary były kiedyś, i jakoś nic się nikomu nie stało" ![]() Cytat:
Cytat:
ps. bardzo lubię odwiedzać Twój blog, właśnie jestem po lekturze nt. praktyk castoramy ![]() Cytat:
chyba z rok temu syn mnie tak wnerwił, ze zapowiedziałam, ze zaraz postawię do kąta- zareagował takim płaczem, ze pomyslałam oho, chyba to straszna kara musi być i na pewno jemu znana, skoro taka reakcja - tymczasem okazało się, ze w przedszkolu nikt tak nie postępuje. swoją drogą to współczuję przedszkolankom. no ale z drugiej str. chyba wiedziały, na co się porywają, wybierając zawód. |
|||
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słabe i głupie metody.Ale wygodne.
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Wychodzi na to, że jak się coś traumą nie kończy, można bez problemu stosować
Nie wiemy w jakich sytuacjach panie stawiają dzieci w kącie i trudno roztrząsać ten temat bez znajomości konkretów. Zanim jednak weźmie się udział w dyskusji dobrze byłoby mieć chociaż podstawowe pojęcie o psychice małego dziecka. Twierdzenie, że sobie w kącie pewne rzeczy dwulatek(!) przemyśli, jest jednak mocno naiwne Dziecko, które na przykład zniszczyło zabawkę i zostało postawione do kąta, raczej wyjdzie z założenia, że skoro zostało ukarane, następnym razem powinno rzucać zabawką tak, żeby nikt dorosły nie widział, a nie żeby nie zepsuć zabawki.
|
|
#41 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziękuję Cytat:
|
||
|
|
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
olaboga.
xD to ja mam pytanie masz 30 sześciolatków pszemek uderzył magdę w głowę piórnikiem jak ukarzemy pszemka? powiemy "przemysławie. przesadziłeś. na kolejne zajęcia przeczytaj retorykę arystotelesa i zastanów się nad swoim postępowaniem" ? |
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Hm, trudne pytanie. A piórnik materiałowy, plastikowy, drewniany czy metalowy?
|
|
|
|
|
#44 |
|
wańka wstańka
|
drabineczko jakie kary stosuje się w polskich szkołach podstawowych (pytam poważnie, bo nie mam bladego pojęcia). ?
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
nie jestem nauczycielem wczesnoszkolnym, pytaj szajajaby. od 4 klasy w górę jedyne co działa to 1 za para na lekcji :d
inne przewidywane kary to rozmowa z rodzicami, pedagogiem, w przypadku zdemoralizowanej młodzieży kurator, w przypadku głupich czy chamskich żartów uniemożliwienie uczestniczenia w życiu szkoły typu dyskoteka wycieczka etc. no juz 11 latek za bardzo nie przejmie się staniem w kącie ![]() ---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:13 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Przesadzasz
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Ze swojego doświadczenia Wam powiem że z małymi dziecmi w klasach 1-3 stosuje kartki na których dzieci zdobywają pieczątki za dobre zachowanie, aktywność i czarne kropki za jakieś przewinienia. Za 10 pieczątek jest pochwała do dziennika za 4 kropki uwaga. Dzieci sa zadowolone, zmotywowane i chętne do pracy. Starszaki 4-6 generalnie nie ma problemow z zachowaniem, ale jak coś przeskrobie to dostaje punkty ujemne, a jak zrobi coś dodatkowo to dodatnie. Natomiast u przedszkolaków funkcjonuja dwie listy, z uśmiechnięta i smutna mina. Wszyscy oczywiście chcą być na uśmiechniętej. I tak to u mnie wygląda: )
|
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
10 na pochwale i 4 na uwage. Hm.
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
Może napiszę trochę więcej o moim problemie. Przedszkole jest prywatne, dzieci jest 12 do tego dwie panie. Z małą rozmawiałam o stawianiu do kąta ,ale to 2latka, jak sie o coś zapytam ona mi przytaknie i idzie się bawić. Na pewno nie wzięła tego z domu ani z bajki jestem z nią 24h/dobę doskonale wiem jakie bajki i o czym ogląda. Ewentualnie mogła to usłyszeć od innego przedszkolaka. Wolała bym aby zamiast stania w kącie były rozdawane te uśmiechnięte lub smutne buźki i na pewno porozmawiam o tym z paniami jak tylko mała wyzdrowieje.
Zdenerwowałam się tym tak bardzo bo od ok miesiąca młoda ma problemy zdrowotne i lekarz wypytywał czy coś się ostatnio u nas zmieniło, czy jest bardziej nerwowa lub smutna. Pytał się o przedszkole, jak jej się tam podoba i czy wszystko jest ok. No i w sumie jest ok mała chodzi tam chętnie ale młoda po prostu bardzo lubi dzieci, wychowuję ją praktycznie sama <tż wyjeżdża zagranice> i ona bardzo lgnie do innych dzieci. Rano jak mówię że idziemy do przedszkola to mówi, że chce zostać w domu ale jak już powiem, że będzie się bawić z dziećmi to biegnie tam z usmiechem. Dlatego zaczęłam się zastanawiać czy mała nie boi się przypadkiem przedszkolanek |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
|
#51 |
|
BAN stały
|
Ja bym od razu szukał śladów molestowania seksualnego.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Że niby dużo? Widząc się 3 razy w tygodniu gdzie po każdej lekcji jest pieczątka uważam za rozsądne. Nie można ich rozdawać na prawo i lewo bo stracą sens.
A tak z drugiej strony, to jest straszne, że w dzisiejszych czasach rodzice mają ciągle jakieś pretensje i nie ważne co się zaproponuje. Zawsze będzie jakieś ALE. Ja się nie wtrącam dentyście, urzędniczce i innym w ich kompetencje bo wierzę, że znają się na swojej pracy, mało tego uważam się za niekompetentną do zwracania im uwagi. Natomiast mój zawód jest wszędzie oceniany i to przez wszystkich. |
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Nie miałam jeszcze okazji, młoda dopiero wczoraj zaczęła rozstawiać lalki po kątach a od wczoraj siedzimy w domu bo jest znowu przeziębiona. Jak tylko wyzdrowieje pójdę i zapytam jak wyglądają te kary i za co można zostać postawionym do kąta
---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- I po co te przytyki? Przecież nie chodze i nie robię awantur. Dziecko jest chore i ja po prostu staram się znaleźć przyczynę nie tylko w przedszkolu ale tez w domu więc nie rozumiem po co takie wyśmiewanie |
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
W przedszkolu do którego chodzi córka nie ma takich wynalazków jak kąt czy inne karne krzesełko. Jesli jakieś dziecko przegina idzie sobie posiedzieć na kanapę z panią. Wyciszyć się i pogadać.Nie za karę. Systemu buziek też nie ma,ani innych puntów. Jest duży obraz do kolorowania i jesli jakies dziecko się wyjątkowo 'zasłuży' koloruje wybrany fragment,z założenia obraz ma być pomalowany do końca roku. Zachowania niepożądane są korygowane na bieżąco ,rozmową,pokazaniem innego rozwiązania. Przedszkole państwowe,grupa 3-4 lata.
Quiza,ja bym pogadała z panią,zapytała o co chodzi. Serio kąt to kiepska metoda,szczególnie ze w tak małej grupie spokojnie można poradzić sobie inaczej. No ale kąt jest wygodniejszy -problem załatwiony natychmiast,dziecko wystraszone na przyszłość. Tyle ze skutek długofalowy odwrotny od zamierzonego.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-10-30 o 10:36 |
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
również ..Hmmmm
Jesli juz taki system ,to po równo -10 na nagrodę i 10 na karę. Ciekawe podejście -pozytywne kropki rozdawane zbyt często tracą znacznie a negatywne nie.
|
|
#57 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
|
#58 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Powiem Ci szczerze, że to wszystko zależy od grupy/ klasy jaka jest. Bo te "kropki" są bardzo sporadyczne, ponieważ im zależy tylko na pieczątkach, więc bardzo się starają. |
||
|
|
|
|
#60 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-10-30 o 10:49 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

Nie wiemy w jakich sytuacjach panie stawiają dzieci w kącie i trudno roztrząsać ten temat bez znajomości konkretów. Zanim jednak weźmie się udział w dyskusji dobrze byłoby mieć chociaż podstawowe pojęcie o psychice małego dziecka. Twierdzenie, że sobie w kącie pewne rzeczy dwulatek(!) przemyśli, jest jednak mocno naiwne