![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta
Nie wiedziałam gdzie umieścić ten wątek więc napiszę tutaj.
Od września zapisałam moją 2letnią córkę do przedszkola. Dziś młoda bawiąc się lalkami wykrzyczała do jednej z nich, że jest niegrzeczna i za kare idzie do kąta. Trochę się zdziwiłam, w domu nie stosujemy kar, staram się wszystko tłumaczyć młodej na spokojnie i nawet nie pomyślałam o tym, że w przedszkolu mogą być stosowane jeszcze tego rodzaju kary. Czy powinnam iść i porozmawiać o tym z paniami w przedszkolu, powiedzieć im, że nie chciała bym żeby moje dziecko było w ten sposób karane? Czy może ja po prostu przesadzam? Młoda w sumie chętnie tam chodzi, nie zauważyłam żeby się bała więc ogólnie jestem zadowolona z tego przedszkola i nie wiem czy jest sens robić aferę. Co wy o tym myślicie, czy powinno się w ogóle karać dzieci w przedszkolu? Edytowane przez Quiza Czas edycji: 2014-10-29 o 14:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta
W przedszkolu stałem dużo razy w kącie i jakoś traumy życiowej z tego powodu nie czuję. Histeryzujesz. Co innego gdyby twoje dziecko zaczęło bać się tam chodzić. Poza tym może zobaczyła jak inni stoją się w kącie i sama w nim nie było?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
To poszukaj dla dzieciaka przedszkola w którym się stosuje te nowoczesne filozofie wychowawcze w stylu rodzicelstwo bliskości czy tam jakieś inne tego typu mrzonki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Copyraptor
|
Trochę przesadzasz. Postawienie do kąta to to samo, co modny karny jeżyk. Daje dziecku czas na wyciszenie się i przemyślenie pewnych rzeczy. Nie boli, nie jest specjalnie krzywdzące i tak dalej.
Zresztą może po prostu inne dzieci tak się bawiły, albo była o tym bajka, albo rozmowa - wcale nie jest powiedziane, że ktokolwiek stał w kącie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Nie robiłabym afery.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ooo byś się zdziwiła jaki w pewnych kręgach rodziców jest pocisk na karnego jeża. Karny jeż to wcielone zło i narzędzie oprawców.
I w sumie mają prawo mieć takie podejście. Jednak nie wiem jak może komukolwiek przyjść do głowy, że jego dziecko jako jedyne nie będzie poddawane takim samym karom jak reszta dzieci ![]() Albo walczysz, żeby takie kary w ogóle zniesiono w tym przedszkolu albo szukasz takiego, w którym się tego w ogóle nie stosuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Imperialista - mnie też stawiali do kąta, kiedy byłam mała, może od tego człowiek staje się faszystą
![]() Autorko, wydaje mi się, że przesadzasz. Od stania w kącie nikomu się chyba krzywda nie stała. Co to znaczy, że powiesz , że nie chcesz, żeby Twoje dziecko było tak karane? Skoro inne dzieci są, to czemu Twoje ma być traktowane inaczej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
A co złego jest w tym, że jak jest dziecko niegrzeczne to idzie do kąta
![]() Serio pytam. To nie klęczenie na grochu/klaps/inne drastyczne rozwiązania. To tylko stanie w kącie. Sama stałam, traumy nie mam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Postawienie w kącie, to nie bicie w dupę, więc myślę, że nie ma o co bić piany. Może i kogoś nauczycielka postawiła w kącie, nieraz nad dzieciakami nie da się po dobroci zapanowac i trzeba dać chwilę na wyciszenie. Sama wiesz, w końcu jesteś mamą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
ja bym nie przesadzała, skoro dziecko nie boi się chodzić do przedszkola.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Wyszłam na niezłą histeryczkę przewrażliwioną na punkcie swojego dziecka :p Jak czytam wasze wypowiedzi to widzę, że rzeczywiście przesadzam. Ja po prostu mam złe wspomnienia z karaniem w szkole i dlatego trochę spanikowałam, do tego w domu raczej nie mam problemów i nigdy nie musiałam młodej za nic karać. Ale inaczej w domu z jednym dzieckiem a inaczej gdy jest grupka dzieci, jakoś muszą sobie z nimi poradzić. Dzięki za spojrzenie na to obiektywnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Przesadzasz, stawienie dziecka za karę do kąta to nic złego, krzywdzącego, traumatycznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
przesadzasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tym bardziej jeśli sama nie masz z nią problemów to się nie przejmuj. Może inne dziecko tak stało, może jakieś w domu ma taką karę, może w bajce tak było jakiejś. Poza tym stanie w kącie to nic złego, jakoś dzieci dyscyplinować trzeba.
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Przesadzasz. Nie wyobrażam sobie, żeby dziecko nie miało pojęcia, że istnieje coś takiego jak "stanie w kącie".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
.
|
przesadzasz. jeśli dziecko jest grzeczne to logicznym jest, że nie pójdzie do kąta. więc w czym problem?
![]() |
#18 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Uważam, że to nie jest złe, kiedy wychowawca nie może sobie poradzić z maluchami- kara to nie bicie, a w przypadku złego zachowania trzeba coś zastosować, bo dzieci od najmłodszych lat będą czuły się bezkarne.
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
w moim przedszkolu funkcjonuje karny jeżyk, ponoć swoją funkcję spełnia wyśmienicie (tak twierdzą panie przedszkolanki). Dziecko swoje przyszywane ciocie bardzo lubi, nie sądzę, aby komuś tam się działa krzywda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Co to jest karny jeżyk?
![]() |
#21 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jako rodzic powinnaś wiedzieć jaki system kar i nagród jest tam stosowany. Wykrzykiwaniei stawianie do kąta jako metoda w przedskolu jest dla mnie czymś niedopuszczalnym. BTW istotne jest to co to oznacza, że dziecko jest nigrzeczne ![]() Tutaj jest szeroki wachlarz zachowań, który pod to można podciągnąć.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-10-29 o 17:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wiemy wiemy, kąt jest zły, przestarzały i fuuuj. Dobra kara to "posiedzisz na stołeczku i przemyślisz swoje zachowanie".
Pytanie tylko co znaczy że dziecko było niegrzeczne. BTW nawet w magicznych rodzicielstwach bliskości jest system wartości, nawyków, reguł i nakazów oraz kar mądrze i sprytnie nazwanych konsekwencjami zachowań dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Naczelna Nastolatka
|
Ostatnio czytałam na innym forum, że teraz to już nawet nie wolno stosować karnego jeżyka i ogólnie chwilowej izolacji od otoczenia. Bo to uwłacza godności dziecka, nie kieruje się na jego emocje i ogólnie jest be...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() W sytuacji, gdy dziecko jest odesłane do kąta, ze względu na emocje to tak ułaza to jego godności.
![]() |
![]() |
#25 |
Naczelna Nastolatka
|
A nie, na tamtym forum, nie było mowy o różnych sytuacjach. Tylko generalnie weto dla jakichkolwiek kar, nawet takich jak chwila ciszy z samym sobą.
Dla mnie zbliżamy się paranoi wielkim krokami.
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
krzesełko, na którym sadza się dziecko na 5 minut by przemyślało swoje niewłaściwe zachowanie.
Zgadzam się. Potem łażą po świecie roszczeniowe osóbki z mocno wybujałym ego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Copyraptor
|
Taka metoda z superniani - jak dziecko jest niegrzeczne, to się je sadza na takim pluszaku, w programie to był jeż właśnie, żeby się uspokoiło, przemyślało swoje zachowanie, wyciszyło się i tak dalej. Jak "dojrzeje" do tego, żeby przeprosić, to może z jeżyka wstać i wrócić. Albo tam się siedziało określoną ilość czasu, typu 5-10 minut? Dokładnie już nie pamiętam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
BAN stały
|
oczywiście, że przesadzasz, to jest typ kary, który nie upokarza, nie sprawia bólu fizycznego/psychicznego, a jednocześnie dziecko dostaje sygnał, że nie może rządzić dorosłymi jak kukiełkami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Naczelna Nastolatka
|
upokarza
![]()
![]() |
#30 |
wańka wstańka
|
Gdy byłam dzieckiem kaa stawiania w kacie wydawała mi się strasznie głupia.
Takie stanie i nic nie robienie: ani to nie przynosiło pożytku, ani nie zmieniało specjalnie zachowania delikwenta. W skzole tak nas karano, zazwyczaj za durne przewinienia. Dla mnie taka izolacja ma sens tylko wtedy, gdy dziecko jest w stanie, gdy do niego niewiele dociera lub gdy stanowi zagrozenie dla siebie lub innych (swoją droga w tym przypadku nie powinnobyć zostawiane samemu sobie).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:29.