![]() |
#31 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Rozliczenie ogrzewania - nieporozumienie
Cytat:
Tu masz wytłumaczone: Cytat:
stan na 2011: "Ale w Sejmie czeka już projekt ustawy, która pozwoli zarządcom budynków karać te osoby, które zakręcają kaloryfery, grzejąc się kosztem innych mieszkańców." Nie wiem czy ta ustawa weszła czy nie. Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2014-10-31 o 16:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wredny kotecek
|
Karać? Mogą sobie... Nie można człowieka zmusić żeby grzał bez przesady :P Żeby nie było, nie jestem z tych oszczędzających wręcz przeciwnie ale kary mnie śmieszą.
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Ale ja jestem za stałą opłatą bo te podzielniki są bardzo niesprawiedliwe a opłaty gigantyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
U mnie kilka lat temu proporcja kosztów wynosiła 10% do 90%. Efekt był taki, że sąsiedzi z dołu i z boku siedzieli całą zimę w kurtkach i mieli zwroty po kilkaset złotych, ja grzejąc normalnie ( około 18 stopni) miałam dopłaty. Kiedy zmieniono proporcje kosztów tak, że koszt z podzielników stanowi 50% a kolejne 50% to proporcjonalny udział w kosztach ciepła wprowadzonego do budynku na części wspólne to sąsiedzi, którzy usiłowali oszczędzać robiąc w bloku bal dla eskimosów (grzyb, pleśń, wilgoć w całym budynku i wyziębiony blok) zaczęli na swoim oszczędzaniu wychodzić na zero. W efekcie przy takich proporcjach bardziej opłaca się zdrowo grzać. Blok przestał być wyziębiony, sąsiedzi z dołu grzeją, więc ja nie muszę płacić za ogrzanie połowy bloku, ja wychodzę na zero i oni wychodzą na zero. Oni pewnie nie są z tego faktu zadowoleni, bo nie mają już zwrotów w granicach 1000 zł. ale cała reszta jest zadowolona.
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to czekam na rozliczenie, zobaczymy jak to rzeczywiście wygląda. Z gazetki spółdzielczej wyczytałam, ze ludzie potrafili nawet ogrzewać sobie mieszkania gazem z kuchenek gazowych ![]() Edytowane przez miiilka91 Czas edycji: 2014-10-31 o 17:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Najlepszych rozwiązaniem byłaby stała opłata za m2, proporcjonalna do powierzchni mieszkania. I nikt nie kombinowałby z niegrzaniem, bo każdy płaciłby tyle samo za każdy metr. Lub np. koszt ogrzewania całego bloku (co roku różny) byłby dzielony na ilość mieszkań proporcjonalnie do ich powierzchni. Wtedy niegrzejąca Kryśka i grzejąca na maksa Zdziśka płaciłyby tyle samo.
---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
Np. różnica w utrzymaniu takiej samej temperatury w mieszkaniu położonym na parterze i na 5 piętrze (nie ostatnim) może być nawet dwukrotna, oczywiście na niekorzyść parteru. Na parterze ciągnie od nieogrzewanej piwnicy, na wyższych piętrach podłogę ogrzewają ci sąsiedzi niżej. + trzeba mieć na uwadze, że ciepłe powietrze jest lżejsze niż zimne i ucieka do góry. Autorko nawet jak ci dadzą wyliczenie to przecież nie będzie tam podziału na poszczególne miesiące. Jak udowodnisz właścicielce, że koszt dotyczy okresu grzewczego, gdy jeszcze nie wynajmowałaś tego mieszkania? I że ty nie grzałaś nic? Nie udowodnisz, bo nie spisałaś liczników przy wprowadzaniu się. Także moim zdaniem otrzymanie rozliczenia nic nie zmieni w twoim przypadku. Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2014-10-31 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
.
|
jaki sens jest karać kogoś za niegrzanie? nie wszyscy lubią mieć saunę w domu - moi rodzice mają zawsze trochę cieplej w mieszkaniu niż ja. i ja się męczę przy tak wysokiej temperaturze...
![]() |
#37 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
Ja osobiście nawet nie mogę mieć zbyt niskiej temperatury w mieszkaniu, bo by mi się papugi przeziębiły ![]() Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2014-10-31 o 17:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tym skoro spółdzielnia tak wspaniałomyślnie wszystko wylicza to jakim cudem mogli naliczyć mi taką opłątę przy prawie żadnym ogrzewaniu ??? kawalerka na 6 piętrze, z każdej strony mieszkania, nowe okna plastikowe i koszty ogrzewania na ponad tysiąc złotych! (800zł niedopłaty + zaliczki w czynszu) Komu to mówię to się tylko dziwi co tak dużo i pyta czy mieszkam w kamienicy. Rozmawiałam z sąsiadką , która mieszka tu od 20 lat i mówi, że tu wszyscy grzeją tylko poprzez łazienkę albo kuchenki, bo inaczej sumy astronomiczne za CO przychodzą. Także mam już wyjaśnienie skąd taki przelicznik jednostek. Z grzejników z podzielnikami grzeją jedynie zapewne tylko ci z parteru i ci co mieszkają na skrajach budynku. Edytowane przez miiilka91 Czas edycji: 2014-10-31 o 17:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pisałam Ci również, że przez rok przed moim wprowadzeniem mieszkanie stało puste i ogrzewanie było całkowicie wyłączone i wlaścicielka miała nadpłate ponad 600zł. Także ewidentnie ta niedopłata, która teraz jest , wynikła po prostu z tego, że zużycie ciapła było dużo większe niż wtedy gdy mieszkanie stało puste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
![]() ![]() Co znaczy prawie żadne ogrzewanie? Skoro twoi sąsiedzi nie grzeją, tzn. że to Ty grzejesz ich. Pomiędzy takimi samymi mieszkaniami róznice mogą być kilkukrotne. Starty ciepła do niegrzejącego sąsiada mogą być wyższe od tych przez scianę zewnętrzną. ![]() Ogrzewanie to nie woda, nie da się go tak prosto olicznikować. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wredny kotecek
|
Podzielnik nabija punkty przez różnicę między temperaturą otoczenia a grzejnika, więc nic nie da zakręcenie i otworzenie okna, jeśli grzejnik nadal jest gorący.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja od kilku dni mam grzejniki całkiem skręcone (na śnieżynce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Nabijały jak były odkręcone, cudów nie ma. Jak suszyli, to może przy otwartych oknach i ponabijało w kosmos. Jak nie spisałaś liczników to chyba dupa blada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;48754429]Nabijały jak były odkręcone, cudów nie ma. Jak suszyli, to może przy otwartych oknach i ponabijało w kosmos. Jak nie spisałaś liczników to chyba dupa blada.[/QUOTE]
więc właśnie mi się o to rozchodzi, jak to ugrać, bo nie uśmiecha mi się płacić w ciemno :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Do tego mam mieszkanie pod sąsiadką, która mieszka w mieszkaniu szczytowym, więc grzeje na całego, w sumie grzeją mnie z 3 stron, do tego duży pokój od południa - nie żebym była jakimś skąpcem, ale serio - to mi wystarcza, nie mam termometru, ale obstawiam, że mam ok. 23 stopni na stałe. ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
Ale ja nawet teraz mam mikroszczeliny w oknach więc może jestem zimnolubna. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.