![]() |
#31 | |||
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Nie przepisanie mieszkania własnościowego na żadne z dzieci oraz...
Cytat:
I jeśli np. dzieci babci się zrzekną, a np. zostanie przepisane na mnie, to wtedy muszę resztę kuzynostwa spłacić? No tak, tak chyba było w przypadku znajomej sąsiada. ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Cytat:
Chciałam tylko rozjaśnić jakoś sytuację, często na wizażu ktos podsunie fajny pomysł , jak np. maacieek z tą odwróconą hipoteką. Z tym pozostałym to tak nie do końca: mama i tak będzie musiała zapłacić podatek od darowizny, spłacić rodzeństwo , a później sprzedać- a mojej mamie na tym nie zależy, bo ma mieszkanie. Nawet jak sprzeda, a rodzeństwo się nie zrzeknie to musi ich spłacić jak musiała to zrobić moja sąsiadka - musiała decyzją sądu spłacić 2 braci, którzy się nie zrzekli, od tego czasu żaden jej nie odwiedza. Tak, ta porada będzie najlepszym rozwiązaniem. Jutro jadę do babci i pogadamy o tym. ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
2. Trzeba tam zrobić kapitalny remont, począwszy od zerwania podłóg ( najlepiej) , poprzez skucie tynku do sufitu, zrobieniu łazienki (bo nie ma), łącznie z obkopaniem budynku . Wilgoć jest nieziemska. 3. Jest jeszcze zameldowany wujek, którego ot tak pozbyć bym się nie mogła.
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
W przypadku darowizn rodzic-dziecko nie płaci się podatku.
Prawo do zachowku mają tylko najbliższe dla zmarłego osoby: małżonek/dzieci/rodzice(jak jeszcze żyją). Twoi kuzyni, jako wnuki, nie dostaną zachowku.
![]() |
![]() |
#33 | |||
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Cytat:
Konkubina i dzieci maja prawo zamieszkać u matki konkubiny, bo są tam zameldowani. Z drugiej strony , stosunki mają kiepskie, a po ostatniej akcji na 100 % tam nie pójdą. Rodzice konkubiny kupują mieszkanie swoje i obok (kiedyś mieszkał tam syn babci, który mieszka teraz nad morzem), ogólnie miejsce dla nich by wtedy było, ale na czas obecny nie ma szans. ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
Póki co, dziękuję za wszystkie odpowiedzi ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Nie - zachowek jest jedynie w przypadku śmierci spadkodawcy - póki babcia żyje, może rozporządzać dowolnie swoim majątkiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko, nie rozumiem dlaczego skoro Twoja mama nie chce tego mieszkania to babcia nie zrobi testamentu na tego syna, ktory z nią mieszka? Twoja mam o dachówek się nie upomni, może pozostali też nie, a przynajmniej ten syn będzie miał gdzie mieszkać. Autorki, idź do notariusza i spokojnie mu wszystko wytłumaczyć, ja nie mam czasu wszystkiego tu rozpisywać, podczas rozmowy jest łatwiej. Obdzwoń kilku i zapytaj, czy porada jest płatna, jeśli gdzieś powiedzą że tak, omijaj taką kancelarię szerokim łukiem. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-11-07 o 18:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie rozumiem czego innego... jak można oddać mieszkanie za 20 000 do cholery?
Jak wszyscy myślicie że jest tyle warte to dużo zachowku nie zapłaci twoja mama ![]() Edytowane przez semprebambino Czas edycji: 2014-11-07 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Już myślałam, że tylko mnie dziwią kwoty podawane przez autorkę wątku. Nimfa, zorientuj się dokładanie ile warte jest mieszkanie, bo kwoty które podajesz są moim zdaniem z księżyca wzięte. Mieszkanie o powierzchni ponad 50 m2 kosztuje co najmniej 10 razy więcej niż 10 tysięcy, a można za takie (w zależności od miasta i oczywiście stanu mieszkania) dostać ponad 200 tysięcy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |||
|
Cytat:
Problem drugi jest taki, że moja mama by zrezygnowała, ale pozostali bracia nie. Tak prawdę mówiąc nie tyle jego bracia, co ich żony- obie są takie, że po prostu nie popuszczą ani grosza. Mówiłam z mamą babci, żeby przepisała np. na tego wujka, co tam mieszka, a co się później będzie działo, to jej nie będzie to tyczyć. Babcia taka jest, że o wszystko i wszystkich się martwi, co szkodzi jej zdrowiu i nerwom. ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
Podkreślam: mama by wzięła w ostateczności, jak się babcia uprze. Bo przepisując na moją mamę narobi jej kłopotów- ten zameldowany syn będzie miał pretensje i w ogóle, drugi też może mieć, podejrzewam, że ten znad morza by nie robił problemów. Nie wiem, jutro pogadam z babcią, może ona coś wymyśliła. ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
(Tam, gdzie mieszka matka konkubiny wujka , ludzie kupują mieszkania za kilkanaście tys. , np. byłe mieszkanie wujka, ponad 60 m2 , do remontu jest za 50 tys. Jakbym miała prawko i gdyby nie sąsiedzi obok, sama bym je kupiła. ) Poza tym, jeszcze raz piszę: mieszkanie jest do kapitalnego remontu- nie ma w nim łazienki, WC jest na korytarzu, pokoje, kuchnia do remontu + trzeba budynek obkopać, bo jest wilgoć. Chodzi też o lokalizację itp.
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Przy braku testamentu sąd prawdopodobnie przekaże mieszkanie zamieszkującemu i zameldowanemu. Jeżeli babcia nie wykupi mieszkania będzie tak na pewno, i nikt niezameldowany nie będzie miął do niego praw. Jednak, ponieważ wujek jest zameldowany to nawet jeśli mama odziedziczy mieszkanie musi dać wujkowi mieszkanie zastępcze, jeśłi chce się go pozbyć. Eksmisja to cięzka sprawa a długi pojdą na konto właściciela, nie zameldowanych. Szczerze? Problemy z wujkiem i konieczność załatwienia mu lokalu zastępczego (o takim samym standardzie), obecnościa dzieci, będą tak duże, być może niemożliwe do wygrania, że może lepiej sobie darować? Wujek nie remontuje bo chcą go wydziedziczyć, po co ma remontować, jak mu to mają zabrac? Pogadaj z radcą czy notariuszem, ale moim zdaniem tu nie ma wiele do ugrania, jak jest meldunek to trochę po ptakach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
|
Cytat:
On miał firmę remontową , zresztą teraz dorywczo pracuje na budowach, więc dla niego 'głupie' zbicie tynku, położenie nowego i pomalowanie to byłaby pestka, a jestem pewna, że jakby wykazał chęć do pracy, babcia by kupiła materiały. Ba, gdyby on chciał coś robić, a nie mógłby znaleźć pracy z powodów zdrowotnych itp. to np. ja z rodzicami byśmy im pomogli. Jakiś czas temu moi rodzice pomalowali babci kuchnię i pokój, bo wstyd było. On i jego rodzina też z tego korzystają i nawet nie jest im głupio, że jest jak jest. Ja z rodzicami też nie będziemy finansować lenia. Moja mama na pewno nie będzie się 'bawić' w eksmisję, szczególnie brata.
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Rozumiem Was, bo każdy w takiej chwili ma ochote takiemu jednak rzucić kłodę pod nogi, nitk nie lubi pasożytów. Ale bardzo wątpię, że da się usunąć zameldowaną rodzinę z dziećmi z mieszkania, nawet po zmianie właściciela. Musielibyście im zapewnić inne mieszkanie a po tej cenie to się nie opłaca. Natomiast, teoretycznie babcia może go pozwać o alimenty, skoro tam mieszka może otrzymać prawny obowiazek dokładania się. sąd teoretycznie powinien to przyklepać, ale jeśli on nie wykazuje przychodów to może być problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
|
Cytat:
Najpierw pogadam z babcią , później zobaczę co dalej.
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Candycotton, oczywiście że w przypadku, kiedy rodzic ustanawia swoim spadkobiercą jedno dziecko, reszta ma prawo do zachowku.
Nie może być tak, że jedno z dzieci jest uprzywilejowane. Jeżeli nie spisze testamentu, to dzieci dziedziczą w równych częściach i o zachowku w ogóle nie ma mowy. Wtedy dogadują się między sobą, czy sprzedają, czy spłacają rodzeństwo.
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Podatek od darowizny jest zawsze, zachowek tylko wtedy, jak nie ma testamentu, 50metrowe mieszkanie warte jest 20 tys max itp. Dance puppets, dance. Cherry, nie ma sensu tłumaczyć na wizażu tych zawiłości, bo ludzie i tak wiedzą lepiej. Ten wątek to była moja ostatnia prawnicza próba pomocy, dalsze wątki o podobnej tematyce będę śledzić dla czystej rozrywki. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-11-08 o 04:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
10 000 to jest dużo pieniędzy ale nawet gdyby przepadły po śmierci babci gdy żadne z dzieci nie zechce spadku lub gdy zostanie w nim wujek i eksmitują go gdy mieszkanie zadłuży to i tak warto je kupić bo babcia będzie mieszkała tam gdzie lubi , gdzie dobrze się czuje.
Starsi ludzie wolą nawet zdewastowane mieszkania i nie chcą się przeprowadzać na nowe, lepsze bo ze starym mają swoje wspomnienia, znają tu każdy kąt w okolicy. Dobrą stroną obecnego stanu jest , że babcia mieszka z kimś, w razie czego oni wezwą pomoc, zaopiekują się. Nawet jak się pokłócą czasem to i tak lepiej niż być samotnym w nowym, nieznanym miejscu. A gdyby babcię wyeksmitowano w nowe miejsce samą to nie wiadomo jak by było. Babcia jeszcze z pewnością wiele lat pożyje to niech żyje w miejscu, które jest jej przyjemne, znane. Wiem, że to zabrzmi niedelikatnie i nietaktownie ale przeliczając na lata i miesiące, które babci zostały do śmierci to miesięcznie wcale tak dużo nie wyjdzie dodatkowo. A babcia będzie miała komfort psychiczny przynajmniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Buc
|
Cytat:
i serio myślisz, ze to mieszkanie na wolnym rynku będzie warte 10K?
![]() |
![]() |
#48 | ||
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Cytat:
![]() Ja pytam jakby w imieniu babci, bo babcia się tym zamartwia, co się będzie działo, jak jej nie będzie, że rodzeństwo się pokłóci o pieniądze itp. Mówiłam jej z mamą , że po co się tym martwi, niech da sobie z tym spokój i martwi się o sprawy powszednie ( ogródek itp.) , a nie co będzie po. Inną sprawą jest to, że moja babcia ma trochę ciężki charakter i ciężko ją przegadać ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Ale wybacz, mieszkanie za 20k to jest jakaś kpina, jak wystawisz takie ogłoszenie to ludzie pomyślą że to jakiś żart. A najgorsze co możecie zrobić to spisać umowę z sąsiadem za k... 12 tysięcy. Nie wiem co bym zrobiła gdyby cała moja rodzina chciała zrobić taką głupotę, chyba najlepiej żeby przepisała to mieszkanie na syna co z nią mieszka i tyle...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
|
A gdzie ja to napisałam, że tak myślę? Proszę... Ja za mieszkanie 111 m2 do całkowitego remontu (zrywanie podłóg, tynk już skuty był itd. ) + podłączenie wszystkich sieci (wodna, elektryczna) miałam zapłacić 73 000.
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...9&postcount=44 ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Cytat:
Ja podaje tylko przykłady - sąsiadowi zależy, ale nie wiem, czy kupi to mieszkanie za np. 50 000. Każdy zna cenę tych mieszkań co są do wykupu, sąsiad mieszkać ma gdzie, więc albo będzie czekał aż cena spadnie, albo da sobie spokój. Ja miałam kupić jedno z mieszkań, co nie dzwoniłam do pośrednika to zawsze wracał z prezentacji, tyyyyle chętnych było , ja zrezygnowałam i co? Mieszkanie od września jest wystawiane do tej pory. Sąsiedzi sprzedawali dom. Wszyscy ich namawiali, żeby sprzedać (siostra sąsiadki, córka sąsiadki i reszta rodziny). Sąsiadka z synem chcieli sprzedać , z roku na rok płacili podatek gruntowy (ok. 2 tys. ?) , jeździli do pośredników itp. i co? Mieli dość i oddali na skarb państwa. Owszem, wystawia się większą cenę, bo zawsze jest on do negocjacji. Po drugie jak rzeczoznawca wyceni je na np. 80 000 to tak się wystawia, ale gdyby mnie trafił się kupiec, który dawałby np. w gotówce 60 000 to wolałabym sprzedać niż czekać nie wiadomo ile. Takie moje zdanie po doświadczeniach z kupnem mieszkania ![]()
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Miałam tego nie robić, ale dobra
![]() Autorko, jeśli dobrze rozumiem to babcia ma poza Twoją mamą trzech synów, z czego jeden z nich mieszka z babcią, a pozostali dwaj mają pazerne żony. Można to rozwiązać w sposób, który zgodnie z tym co piszesz powinien zadowolić wszystkich. 1. Babcia wykupuje mieszkanie (ustanowienie odrębnej własności lokalu), zostaje założona księga wieczysta. 2. Babcia robi darowiznę na tych dwóch synów z pazernymi żonami, tak żeby byli współwłaścicielami po połowie (synowie) 3. W tej samej umowie darowizny obdarowani bracia ustanawiają służebność osobistą na rzecz tego trzeciego brata, polegającą na przysługującym mu prawie dożywotniego i bezpłatnego zamieszkiwania w tym lokalu. Konsekwencje: 1. Mieszkanie nie przepadnie 2. Bracia z pazernymi żonami są współwłaścicielami mieszkania, każdy ma pół, majątkowo to znacznie więcej niż należałoby się im z tytułu spłaty zachowku 3. Brat mieszkający z babcią ma dalej możliwość zamieszkiwania w tym lokalu 4. Co więcej, nie musi on płacić czynszu, opłaty powinni robić właściciele mieszkania czyli pozostali bracia, po to by sobie go nie zadłużyć Jest jeszcze opcja, że babcia może zrobić darowiznę mieszkania na wszystkich trzech synów, wtedy po jej śmierci w trójkę będą mogli je sprzedać i podzielić się kasą. Kolejną opcją jest to, że babcia wykupuje mieszkanie i nie robi nic, wtedy z ustawy dziedziczą dzieci, czyli trzech synów i Twoja mama w równych częściach i w czwórkę to mieszkanie sprzedają, a kasę dzielą na 4 osoby, albo na trzy jeśli Twoja mama nie chce mieć nic wspólnego z tym mieszkaniem, to może po śmierci babci odrzucić po niej spadek, Ty też wtedy musiałabyś odrzucić. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-11-08 o 14:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pazerne żony ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
A może by tak zrobić naradę rodzinną - babcia i jej wszystkie dzieci ?
Bo może się okazać , że jeszcze któryś z braci też nie chce mieć nic wspólnego z tym mieszkaniem bo przyniesie mu więcej problemów niż zysku. Ja wierzę Nimfie co do ceny mieszkania. Czasem cena niska a trudno znaleźć kupca bo lokalizacja zła, nie ma pracy w pobliżu, sklepu, mieszkanie zbyt zużyte, samemu trzeba palić w piecu itp. Moja kuzynka w miejscowości popegeerowskiej sprzedała mieszkanie po swojej mamie 60 metrów w bloku luksusowo wykończone z meblami i agd za 37 000 i to na raty na 10 lat ktoś jej spłaca. Bo nie ma tam autobusu, po dzieci szkolne przyjeżdża gimbus, nie ma już sklepu tylko obory i kilkanaście bloków byłych pracowników.A wokół pola , łąki , lasy. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
|
Cytat:
Z tymi mieszkaniami to porażka ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
[QUOTE=Nimfa20;48861990]Też myślałam nad naradą, inaczej chyba by nie dało rady.
Z tymi mieszkaniami to porażka ![]() ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Nimfa jeśli lubisz wieś to trzeba poszukać domu na wsi, pod miastem. Zrobić prawko, kupić auto i problemy się rozwiążą |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Autorko, na miejscu Twojej mamy ani żadnego z braci, którzy w nim nie mieszkają, nie brałabym na siebie tego mieszkania. Mieszkanie z lokatorem w spadku, to tylko kłopot, tym bardziej jeśli jest to rodzina. Nie sprzedasz takiego mieszkania, bo kto je będzie chciał albo pójdziesz na wojnę z własną rodziną i będziesz dążyć do eksmisji mieszkańców
Wg mnie najlepiej byłoby, aby babcia przepisała mieszkanie na wujka, który w nim mieszka z ustanowieniem na jej rzecz służebności osobistej/umowy dożywocia. Wujek gdzieś i tak musi mieszkać, a dla pozostałego rodzeństwa takie mieszkanie to byłby problem. Bycie z takim człowiekiem współwłaścicielem najpewniej spowoduje, że ten, który w nim nie mieszka będzie musiał za nie płacić, skoro osoba w nim zamieszkująca się do tego nie kwapi. Nie sądzę też, aby jako współwłaściciel zechciał to mieszkanie sprzedać, bo jaki miałby w tym interes? Musiałby przecież kupić inne, za większe pieniądze niż uzyskałby ze sprzedaży swojej części tego lokalu lub wynająć coś, co również byłoby dla niego nieopłacalne.
Edytowane przez Beacia87 Czas edycji: 2014-11-10 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
czy nie jest tak, że umowa darowizny z dożywociem automatycznie eliminuje konieczność płacenia później zachowku pozostałym potencjalnym spadkobiercom?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||
|
Cytat:
Narada chyba będzie, nie wiem kiedy, ale postaram się, żeby była w listopadzie. No tak, muszę ogarnąć to prawko. Boję się nie tyle egzaminów itp. , ale późniejszej jazdy. Ostatnio dużo znajomych i nieznajomych ginie na drogach i jakieś obawy w związku z tym są. ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2014-11-12 o 19:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.