![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie wyprodukowano w Chinach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- A jako konsument chciałabym mieć wybór, a jak już pisałam rynek jest tak zalany chińczykami że zwyczajnie ciężko znaleźć coś europejskiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Niektóre rzeczy z New Yorkera mają na metce made in France.
![]() |
#34 |
histoire abracadabrante
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49807435]Szkoda, ze jakosc wola o pomste do nieba.[/QUOTE]
A możesz rozwinąć co z nimi nie tak? Mnie się te piżamy nie podobają, ale darzę Asię sympatią i pamiętam, że na blogu pisała o długich poszukiwaniach odpowiednich materiałów itd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
u mnie na razie odkryłam na smoczku dziecięcym z NUK-a made in germany
jutro zerkne na inne rzeczy, ale generalnie na wielu niestety chiny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli ludzie przestaliby kupować to producenci musieliby przestać produkować a to by oznaczało, że nie tylko klienci byliby stratni ale przede wszystkim firmy, które produkują. Nie byłoby też środków publicznych. Tym samym ta abstrakcyjna sytuacja wymusiłaby pewnie reformy i tyle bo nie da się raczej, aby nikt nie robił totalnie nic a pieniądz nie miał najmniejszej wartości. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale tak na chłopski rozum, jeśli ktoś narzuca bardzo niskie koszty produkcji bo może sobie na to pozwolić to wykonczy tego, kto sobie na to pozwolić nie może. Ale ja się nie znam na ekonomii. Mnie się wydaje, że byłoby miło, gdyby była zachowana może jakaś równowaga, fajnie w każdym razie, że martwisz się, za co chinska mama zrobi kanapki do szkoły chinskiemu dziecku, a nie bardzo uważasz za istotne, za co polska czy w ogóle europejska mama zrobi kanapki swojemu dziecku. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2015-01-17 o 21:56 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Zabawki firmy Quercetti czy Lena (Włochy i Czechy).
Lego. Gry, układanki firmy Adamigo, Alexander - też Polska. Pościel ostatnio kupiłam, produkcja polska, i... żal, że lidlowa pościel jest o niebo lepsza niż nasza. Polacy często gęsto w nosie mają jakość, niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Idea przerzucenia kosztu do chin z EU polega na tym,ze w EU bylo tak: koszt produkcji :100 cena: 130 zysk:30 a po przeniesieniu do chin jest: koszt produkcji :50 cena: 130 zysk:80 dla Ciebie jako konsumenta wiele by sie nie zmienilo jesli powrot z chin oznaczalby powrot do pierwszej opcji ![]() Poza tym jakos sobie Chinczycy radzili te 20-40lat temu, co widac po ich liczebnosci, wiec i poradzilib sobie nie produkujac tyle tego chlamu co teraz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49807435]Szkoda, ze jakosc wola o pomste do nieba.[/QUOTE]
Przyznam, że sama nie miałam tej piżamy, ale słyszałam zewsząd raczej bardzo dobre opinie... Cytat:
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49810176]Wiesz, ja od pizamy za 200 zlotych (tym bardziej polskiej marki) oczekuje jakosci, nie nitek wylazacych ze szwow ![]() No, na Twoim miejscu też bym się wkurzyła. Próbowałaś reklamować?
![]() |
![]() |
#41 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja też bym wolała. Niestety, to już zaszło zbyt daleko. Nawet amerykańskie firmy (elektronika, samochody, ubrania) mają fabryki w Chinach, Korei i na Taiwanie. Po prostu-produkcja jest bardziej opłacalna a koszty pracy o wiele tańsze. Rynki na całym świecie zalane są "firmowymi" produktami made in China. Nie da się już chyba tego cofnąć ani odwrócić.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cóż trzeba rozwijać świadomość konsumencką, tak, żeby świadomy klient kupował produkty dobre jakościowo, w rozsądnej cenie i takie których na prawdę potrzebuje. Bo nie potrzebujemy kolejnego taniego plastiku z Chin, zaoszczędźmy przez chwilę i kupmy rzecz dobrej jakości z Europy. Co do moich zakupów to z Polski kupuję staniki z dwóch firm, ubrania internetowo z trzech kolejnych również szyjących w Polsce, sukienki wizytowe małym sklepiku co ma asortyment z Łodzi ubranka dziecięce również jeżeli już kupuję. Problem mam z butami dziecięcymi, bo młode z Guciów wyrosło. Sama nie szyję, niestety nie potrafię. Problem mam ze: skarpetkami, dżinsami i kurtkami te kupuję w sieciówkach i staram się sprawdzać metki, ale czasami kupuję z Chin ![]() I co najważniejsze staram się kupować to i tylko to czego na prawdę potrzebuję. Kosmetyki mam tylko polskie i niemieckie, podobnie jak środki czystości. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Nie. Pizama byla prezentem. Otwieralam pake przy darczyncy. Darczynca jak zobaczyl nitki to zawalu prawie dostal. Zabral z powrotem pizame a ja dostalam cos lepszego. Co sie z tym przyodziewkiem stalo to nie wiem i, szczerze mowiac, w ogole mnie to nie interesuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Inna rzecz, to ta, którą opisywała James. 200 zł to nie jest mało, jak na piżamę mamy prawo oczekiwać jakości i dbałości w wykończeniu. Nie wszyscy rodzimi producenci dbają, by klienta nie tylko raz złowić, ale zatrzymać go potem. Osobiście uwielbiam pędzle Hakuro. Polska firma, porządnie wykonane i służą mi już dwa lata. Nie łysieją, nie odkształcają się, idealne.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Ja mam polskie buty, kosmetyki pielęgnacyjne (biją na głowę zagraniczne popularne marki), kolorówkę - Inglot i minerały (mam też kilka sztuk francuskich kosmetyków), pędzle Hakuro - tak jak Mijanou, trochę ciuchów (podkoszulki, bluzy, sukienki i spódnice - przeważnie Łódź i okolice😊
![]() I torebkę. Kupiłam jedną, drogą, ale porządną. Marki Goshico. Edytowane przez Puolatar Czas edycji: 2015-01-18 o 10:59 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
lokalna gwiazda
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ubrania z lidla dla dzieci - t-shirty z długim rękawem służą już mojej drugiej córce z powodzeniem. Piżamy dla siebie - uwielbiam. Zabawki FP, produkowane w Chinach, są jakościowo świetne. Niekoniecznie chińszczyzna oznacza kiepską jakość, ale też nie zawsze oznacza taniość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;49814386]No i w tym rzecz, że... nie.
Ubrania z lidla dla dzieci - t-shirty z długim rękawem służą już mojej drugiej córce z powodzeniem. Piżamy dla siebie - uwielbiam. Zabawki FP, produkowane w Chinach, są jakościowo świetne. Niekoniecznie chińszczyzna oznacza kiepską jakość, ale też nie zawsze oznacza taniość ![]() Wymieniłaś rzadkie wyjątki. Tutaj cena jest wysoka i jakość dobra, co do Lidla są tam zarówno ubrania dobre jakościowo jak i buble. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
histoire abracadabrante
|
Cytat:
Bardzo chętnie kupuję od polskich małych marek tworzonych przez pasjonatów. Szkoda, że 2 lub 3 razy zdarzyło mi się naciąć i przekonałam się, że stosunek ceny do jakości nie zawsze idzie w parze. Nawet moje "chińskie" t-shirty z Zary trzymają dłużej niż koszulka polskiej marki streetwear'owej, która zmechaciła się po drugim praniu, a nadruk wyblakł jakbym trzymała koszulkę cały dzień na słońcu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Nie kupuję u "pasjonatów" ani na pakamerze grrr czy innym decobarzarze ![]() wyjątek- fajna projektantka u której warto kupić drogo to Kasia Zapała. Reszta ma albo dziwne ubrania, albo już nie dla mnie, albo ceny z kosmosu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
histoire abracadabrante
|
Cytat:
Mam już dość zalewu dresówki, która jest wszędzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49815461]A mozesz napisac tutaj? Tez jestem ciekawa.[/QUOTE]
ja tez.
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem z mojej Lunaby zadowolona.
Krakowska Aggi szyje w Polsce.
![]() |
#55 |
zielony stworek
|
Polska kolorówka jest produkowana w PL,tak samo jak Catrice
![]() Dziekański, Olimpia czy Gorsenia, Alles też PL. Wyjątkiem jest Esotique, które są z Chin. W ogóle to należy omijać sieciówki,bo większość to Chiny...polecam wyprawę pod Łódź do CH Ptak, gdzie się polscy producenci z towarem wystawiają. ![]() Torebki Batycki i Słoń Torbalski produkcja PL, a Witchen Chiny, to nic dziwnego,że mogą się w Lidlu sprzedawać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- A lee mojego Tż made in china :P ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Piszecie, że daleko to zaszło i nic nie można zrobić. Ale można chociaż zaostrzyć jakoś przepisy i kontrole ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepszym i najskuteczniejszym działaniem będzie wzrost świadomości konsumenckiej i popularność minimalizmu, przykro mi innej opcji nie widzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() Polecam obejrzeć http://www.c da.pl/video/9754189/Tajemnice-korporacji-odc1-Toksyczne-metki (jedna spacja) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:02.