Odzwyczajanie od smoczka - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-02-17, 18:25   #31
mamasierpniowa
Zadomowienie

Dot.: Odzwyczajanie od smoczka

śliweczko, ten przytulak to jeden wielki strzęp materiału, wyciumkany, obgryziony, z dziurami na łapkach i wiecznie śmierdzący bo mała ciagle go żuje, np po zjedzeniu obiadu kiedy jeszcze ma resztki posiłku w buzi. Nie nadążam go wygotowywać. Nie mam nic przeciwko przytulankom, ale ta jest wyjatkowo paskudna.Mała kocha tylko tą. Kupiłam jej inne, grające do snu, migajace, nie!! Ma byc ta. Jak się zawieruszy to jest tragedia.
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 07:15   #32
AAAnka
Wtajemniczenie

W Waszym przypadku to faktycznie chodzi o względy higieniczne, materiał to materiał-nawet regularnie wygotowywany smoczek po nocy może brzydko pachnieć od śliny a co dopiero materiał...A co to za zabawka?Może mozna znaleźć ją jeszcze w sklepie-kupić kilka i mieć na zmianę?
AAAnka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 08:35   #33
mamasierpniowa
Zadomowienie

niestety się nie da, została wycofana z rasmana, szukałam juz zastepczych identycznych na allegro i na tablicy. Nikt nie ma.
Stary 2015-02-18, 08:52   #34
201711281320
Konto usunięte

Ojeju, to wyobrażam sobie jak ta zabawka wygląda Najgorzej że twoja córa ją ssie. A nie dałoby się dawać jej przytulanki tylko i wyłącznie do spania i ew. na chwilę po spaniu? Bo jak ją ma przy jedzeniu to nigdy nie nadążysz z praniem
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 09:06   #35
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Poka poka co to za model
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 09:09   #36
mamasierpniowa
Zadomowienie

chowam ją jednak jest spory kłopot bo jak mała sobie o niej przypomni to potrafi otworzyc szafe i przekopac np. cała posciel w poszukiwaniu zabawki. Biega, szuka po komodach, pod łózkiem, i płacze oczywiscie.Juz nawet próbowałam jej dac smoka bo bardziej sterylny, ale odrzuca. Inne zabawki idą od razu w kąt. Zabawka jest uspokajaczem, pocieszycielem, kompanem w kapieli, kompanem w karmieniu ( mała ją karmi), usypiaczem i w ogóle największą miłością: )
Stary 2015-02-18, 09:12   #37
201711281320
Konto usunięte

Podejrzewam, że nawet jeśli udałoby się gdzieś dostać identyczną zabawkę w lepszym stanie, to dziecko i tak będzie płakać za starą
Córka mojej koleżanki miała ukochanego misia, który był w rozsypce. Ja miałam identycznego, który tylko łapał kurz na półce i dałam im go. Koleżanka powiedziała małej, że jej miś był u lekarza i on go wyleczył itp., a mała nawet nie chciała na niego patrzeć. Był ryk i histeria i koleżanka oddała jej starego misia.
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 20:31   #38
Anneliese76
Przyczajenie

A ja zrobiłąm to w ten sposób: odcięłam końcówkę, pokazałam, że ktoś zepsuł smoczek i pani w sklepie nie chce sprzedać, bo jest już Niunia dużą dziewczynką, a smoczki potrzebne są dla dzidziusiów, które jeszcze nie chodzą. Poskutkowało, nie było wołania ani nic. Także warto spróbować.
Anneliese76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-18, 20:32   #39
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

U nas też jest taka przytulanka. Od najmłodszych miesięcy była w pobliżu syna i tak już zostało. A potrafi wgryźć się w uszy, ssać je, tarmosić itp. Powoli się rozpada, ale patrząc z perspektywy czasu to nie żałuję że mu jej nie zabrałam, a przecież był ufajdolony non stop jak młody był mniejszy. Teraz już jest czyściejszy, co nie znaczy że jest czysty ale na pewno nie zabrałabym mu jego ukochanego pana przytulaczka.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-19, 08:13   #40
Indra83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mamasierpniowa Pokaż wiadomość
Aniu, tul jesli dziecko potrzebuje. To nieprawda ze się przyzwyczai i wejdzie wam na głowe. Metoda 7-5-3 jest do d.... i krzywdzi dziecko i rodziców. Dzieci maja swoje etapy w związku ze spaniem. Moja córka najpierw spała sama, później chciała spać tylko u mnie w łózku, teraz kupiłam jej tapczanik to czasami zasypia u siebie, czasami u mnie, a i tak zawsze rano jak sie budzę to lezy koło mnie, obojetnie gdzie zaśnie wstaje w nocy i przychodzi.Pewnie jej się to jeszcze 100 razy zmieni nim wybierze najlepszy dla siebie sposób. U Twojego malucha moze byc tak samo. Rób tak, zeby i tobie i jej było dobrze, na konsekwentne zasypianie w łozeczku jeszcze przyjdzie pora.
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50256819]Ale Twoje dziecko ma 7 miesięcy..
Przeraża mnie ten pęd do usamodzielniania niemowlaka, we wszystkim. Rozumiem, że są dzieci, które tego nie potrzebują, które odłożone do łóżeczka zasypiają, ale jeśli ona potrzebuje Twojej obecności, to jej ją daj - jesteś jej całym światem, nie ma się do kogo innego "zwrócić" o tę chwilę bliskości.

Dlaczego zakładasz, że musisz stosować tę metodę?
Jeśli już tak bardzo musisz uczyć ją samodzielnego zasypia już teraz, to połóż ją do łóżeczka i po prostu bądź przy niej, głaszcz ją, niech czuje, że jesteś blisko - jeśli nie chcesz jej bujać.
Wypłakiwanie się jest straszne, dajesz dziecku w ten sposób sygnał, że masz gdzieś jego potrzeby - a niemowlak aż tak wielu potrzeb nie ma, ot jeść, sucha pielucha i mama blisko. To, że dasz jej poczucie bezpieczeństwa zaprocentuje bardziej, niż nauczenie jej (bo pewnie w końcu się nauczy, albo ze zmęczenia płaczem po prostu zaśnie) samodzielnego zasypiania w ten sposób.[/QUOTE]
Nic dodać nic ująć dziecko potrzebuje miłości i bliskości, a nie tresury.
Koleżanka opowiadała mi historię, jak leżała z synem w szpitalu dziecięcym i w sali obok leżała dziewczynka z domu dziecka, sama była, bez żadnego opiekuna, nawet roczku nie miała. I rodzice mieli odruch, żeby do niej chodzić i utulić jak płakała, ale pielęgniarki zabraniały, bo to dziecko ma się nauczyć, że jak płacze, to nie zawsze ktoś przyjdzie je przytulić, wziąć na ręce, bo i w szpitalu i w domu dziecka nie zawsze pielęgniarki/opiekunowie mają na to czas, ona ma się uczyć sama sobie radzić z emocjami, choć to wydaje się okrutne.
Tym bardziej okrutne wydaje się być traktowanie tak własnych dzieci.

Mój syn miał smoczka do zasypiania ponad 2 lata, nie chodził z nim w dzień, nie spał, tylko zasypiał. Jak stwierdziłam, że jest gotowy, to razem wyrzuciliśmy go do śmieci, raz tylko zapytał o smoczek,to mu przypomniałam, że wyrzucił, bo już go nie potrzebuje i tyle. Żadnej histerii, żadnego płaczu i problemu z zasypianiem.
Córka skończyłą 3 miesiące i nie chce smoczka, to nie.

Syn też ma swojego ulubionego misia, dostał go jak miał 3 miesiące, miś byś śnieżnobiały, do tej pory z nim śpi, choć ma już 5 lat, a mis wyglada jakby go ktoś przeżuł, połknął i wyrzygał, ale dalej jest ukochany. Piorę go w pralce, ale nic już mu nie pomoże.
Stary 2015-02-19, 10:06   #41
mamasierpniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Indra83 Pokaż wiadomość
sama była, bez żadnego opiekuna, nawet roczku nie miała. I rodzice mieli odruch, żeby do niej chodzić i utulić jak płakała, ale pielęgniarki zabraniały, bo to dziecko ma się nauczyć, że jak płacze, to nie zawsze ktoś przyjdzie je przytulić, wziąć na ręce, bo i w szpitalu i w domu dziecka nie zawsze pielęgniarki/opiekunowie mają na to czas, ona ma się uczyć sama sobie radzić z emocjami, choć to wydaje się okrutne.

strasznie smutne.
Stary 2015-02-19, 19:58   #42
shekade
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mamasierpniowa Pokaż wiadomość
niestety się nie da, została wycofana z rasmana, szukałam juz zastepczych identycznych na allegro i na tablicy. Nikt nie ma.
A jak dokładnie wygląda? To taki miś?

http://www.rossnet.pl/Produkt/Babydr...,6071,rossne14
shekade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-20, 08:30   #43
mamasierpniowa
Zadomowienie

nie, inny trochę: ) niestety nie mam jak wrzucic zdjęcia.On jest wycofany bo jak go kupowałam to miał metkę" cena na dowiedzenia"
Stary 2015-03-02, 18:21   #44
Ania O 86
Raczkowanie

No i chyba się udało pozbycie smoczka...mała nie protestowała bardzo,troche marudzi przed zasypianiem,ale nie zawsze.
Ania O 86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-14, 11:53   #45
Mondo_Bongo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anneliese76 Pokaż wiadomość
A ja zrobiłąm to w ten sposób: odcięłam końcówkę, pokazałam, że ktoś zepsuł smoczek i pani w sklepie nie chce sprzedać, bo jest już Niunia dużą dziewczynką, a smoczki potrzebne są dla dzidziusiów, które jeszcze nie chodzą. Poskutkowało, nie było wołania ani nic. Także warto spróbować.
ooo wyprobuje tenn sposb za jakis czas, na razie syn ma 11 miesiecy i nie bardzo by zrozumial, dla uspokojenia swojego sumienia daje mu smoczki z gumką ortodontyczna ,takie ma marka akuku, no i myje go kilka razy dziennie, wyparzam, zeby uniknac potem prochnicy
Mondo_Bongo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 14:07   #46
adri_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Mondo_Bongo Pokaż wiadomość
ooo wyprobuje tenn sposb za jakis czas, na razie syn ma 11 miesiecy i nie bardzo by zrozumial, dla uspokojenia swojego sumienia daje mu smoczki z gumką ortodontyczna ,takie ma marka akuku, no i myje go kilka razy dziennie, wyparzam, zeby uniknac potem prochnicy
ten smoczek z akuku pamietam, ze kupowalam chrzesniakowi, bo pani w sklepie wlasnie je polecala, bo maja gumke ortodontyczna i nie maja negatywnego wplywu na zabki malucha
adri_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości