![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: ciąża, zmiany
Czemu już nie pracujesz?
Wybacz, nie doczytałam. Musisz znaleźć sobie zajęcie i odciąć się od problemów. Może pomyśl o jakiejś pracy z domu? Pracujesz z dziećmi, może mogłabyś wykonywać jakieś rysunki - gry dla dzieciaków i przesyłać je do pracy. "Ja myslalam ze po slubie cywilnym zamieszkamy razem, tż powiedział, że po porodzie. " Jak to "myślałamm", to nie ustaliliście takich rzeczy wcześniej? Powiedz chłopakowi o swoich potrzebach i poglądach, przecież nie wywróży ich z kart. Edytowane przez ina_nova Czas edycji: 2015-03-01 o 20:16 Powód: nieodczytanie tekstu autorki |
![]() ![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
No ja w ciąży nie byłam, nie jestem wiem tyle co przeczytałam i zaobserwowałam u znajomych i rodziny.
Owszem, może praca była fizyczna. Elve dowiedziała się jak sama napisała, miesiąc temu. Nie wiem czy to dużo czasu czy mało, ale chyba przez ten czas można ochłonąc z szokującej wieści,że się zaszło w ciąze?....ale to tylko luźna uwaga,żaden przytyk ![]() Dobra, może nie mieć ochoty, ale sądzę,ze mogłoby jej to dobrze zrobić, wyrzucenie z siebie tych negatywnych emocji, wygadanie się po prostu. ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odpadła ci jedynie praca, reszta jest taka jaka była wcześniej. Masz czas wolny- szukaj pracy, nadal możesz ćwiczyć i robić to co robiłaś wcześniej. ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Z ust mi to wyjęłaś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#37 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() A potem się fizyczne (niekoniecznie złe, osłabiające) objawy zaczną pojawiać i to w ogóle będzie cyrk dla neuronów ![]() ![]() Tak więc ogarnianie bazy może trochę potrwać ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tkwisz w takim zawieszeniu jakiś czas i w zasadzie niewiedzy. W jakimś stopniu wiesz, że Twoje życie się zmieni ale to nie chodzi tylko o szok "jestem w ciąży" ale pojawia się milion wątpliwości o przyszłość, a u mnie nawet ataki paniki. Więc ja całkiem rozumiem autorkę. Cytat:
Nic już nie będzie takie jak przed ciążą i pomału musisz się starać to zaakceptować. Życzę szczęśliwych 9 miesięcy, a zobaczysz, że za miesiąc będziesz się już czuła lepiej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#39 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#40 |
.
|
-> wstrzymaj się ze ślubem. to ma być miła rzecz, a skoro masz takie podejście to poczekaj. nie przymuszaj się do niczego i słuchaj intuicji.
-> chyba musicie przegadać podstawowe kwestie, np. kwestię zamieszkania ze sobą. nie rozumiem, czemu już teraz ze sobą nie mieszkacie. i czemu nie możecie zamieszkać osobno.
#41 | |
multitasking ninja
|
Cytat:
![]() nie ma co brać ślubu, jeśli nawet razem nie mieszkacie. to zbyt poważne zobowiązanie.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Ale do tego trzeba trochę ochłonąć, na razie to chyba wszystkie decyzje są podejmowane na szybkiego, bez dokładnego przemyślenia "za" i "przeciw".
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw trzeba zaakceptować też fakt, że się jest w ciąży. Bo dla mnie to wygląda tak. 1. Dwie kreski na teście, 2. no dobra bierzemy ślub. Chłopak jest dość młody, bo 23lata. Zapewne w związku nie było obgadanych takich spraw jak "co robimy w razie wpadki" i teraz są tego efekty. On pewnie też jest w szoku jeszcze i sam musi sobie to poukładać, ciąża i poród to dla niego abstrakcja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Jestem w szoku, ze masz 28 lat.
Ty chcesz mieszkac z rodzicami, tz chce mieszkac u swoich rodzicow, Ty myslisz ze zamieszkacie po slubie, on mowi ze po porodzie, Ty nie chcesz slubu... jakbym czytala o parze licealistow. Witaj w doroslym zyciu i ogarnij sie. |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Autorko, jestem w podobnej sytuacji - również ciężko przechodzę ciążę. Pierwsze 3 miesiące - dramat. Ciągłe mdłości, osłabienie, senność - podczas rozmowy z kimś potrafiłam zasnąć
![]() ![]() Mi pomagają rozmowy z psychologiem i z koleżanką, która też jest w ciąży. Co do ślubu, mieszkania - daj sobie czas. Teraz masz mętlik w głowie i to naturalne ![]() ![]() Edytowane przez Pia Gizela Czas edycji: 2015-03-01 o 23:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Musisz sie wziasc w garsc. Masz 28 lat. Ja musialam sie wziasc w garsc zachodzac a ciaze majac 17. Musicie porozmawiac na temat mieszkania. Ja sobie nie wyobrazam brac slub i mieszkac osobno.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#49 |
Wtajemniczenie
|
Autorko,
Twoje obecne humory to nic niepokojącego. To bardzo normalne w ciąży. Początki c są trudne, ale z biegiem czasu człowiek się przyzwyczaja ![]() ![]() Zgadzam sie w 100% z wypowiedzią skazana_na_bluesa. Porozmawiajcie na spokojnie, ustalcie wszystkie kwestie "za" i "przeciw", znajdźcie kompromis. Gdy uporzadkujecie te sprawy i zdecydujecie się prędzej czy później na ślub to wtedy i humor dopisze i radość z przygotowań. Głowa do góry! Działaj ![]() Barbarella05 Nie każdy szybko oswaja się z tą myślą. Do mnie dotarło dopiero gdy zobaczyłam dziecko na drugim usg ![]()
![]() Edytowane przez namisek1990 Czas edycji: 2015-03-02 o 00:46 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
no ja napisałam,że nie wiem jak to jest, więc temu wypowiadałam się ze znakiem zapytania na końcu
![]() Każda kobieta w ciąźy to kwestia indywidualna, zgadzam się z tym i rówiez popieram aby Autorka poczekała, ten pierwszy trymestr. Co do mieszkania razem przed i po ślubie. Tu się mogę wypowiedziec,że znam pare w związku małżeńskim, gdzie po ślubie nie mieszkają razem, mąż odwiedza żonę w weekendy, bo pracuje i mieszka w innym miescie. Takze zalezy co komu pasuje, jak sie ze soba dogadają, U Autorki kwestia jest właśnie taka,że chyba zapomnieli omówic podstawowych kwestii typu, jak sobie wyobrazaja życie, mieszkanie ze soba itd. |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
najpierw sie ustala jak chcemy zyc.
potem zachodzi w ciaze. |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
A taki tekst w jaki sposób ma pomóc autorce?
|
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Ale ona już jest w ciąży, nawet jak tego żałuje (?), czasu nie cofnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
Ogólnie to zgadzam się z Tobą i to jak najbardziej, ale w tej sytuacji można to potraktować jedynie jako radę na przyszłość, bo w tym przypadku rzeczywiście pomoże jej to niewiele.
Ja uważam, jak większość dziewczyn, że do głosu dochodzą hormony + kompletne niedogadanie się z ojcem dziecka. Za dużo tu jest wątpliwości - ona nie chce ślubu, on nie chce z nią zamieszkać po ślubie ( ![]() Za dużo niepewności, niejasnych sytuacji. Kobieta w ciąży, a już przede wszystkim dziecko, potrzebuje stabilizacji, poczucia bezpieczeństwa. Myślę, że nadszedł czas na bardzo poważną rozmowę z partnerem. Przede wszystkim nie potrafię zrozumieć dlaczego on dopiero po porodzie ma zamiar z Tobą zamieszkać? Czemu nie po ślubie? Co nim kieruje? Bo nijak nie umiem sobie tego pookładać w głowie. Chyba, że ja czegoś nie zrozumiałam do końca. |
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Najpierw powinniście pomieszkać trochę razem a potem ten cywilny ślub, na który Ty widać nie masz żadnej chęci. Moim zdaniem to trochę nie od tej strony idzie.
I z tego, co zrozumiałam będziecie mieszkać z teściami. Jak się z nimi dogadujesz? To będzie na zasadzie mamy jeden pokój czy np piętro dla siebie? Edytowane przez Monian Czas edycji: 2015-03-02 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim autorka powinna wziac pare oddechow i wyluzowac. Uspokoic sie i zrelaksowac.
Powoli zastanowic sie nad tym co jest potrzebne do szczescia? wspolne mieszkanie? slub? |
![]() ![]() |
![]() |
#59 | |
Are you talking to me?!
|
Cytat:
Cóż, na początek zastanowiłabym się, co ze sobą począć i co będzie dobre dla dziecka. Czy stać mnie na samodzielne życie z facetem, czy jednak potrzebuję wsparcia rodziny? Jeśli potrzebuję wsparcia rodziny, to czyje towarzystwo jest lepsze: moich rodziców, czy rodziców partnera? Ślub byłby dla mnie sprawą drugorzędną, bo w pierwszej kolejności trzeba ustalić w jakich warunkach będzie się żyło, z kim i w końcu za co, a w dalszej, czy w ogóle jest sens związek formalizować. Tutaj za dużo jest niejasności i nieprzemyślanego działania, by czuć się komfortowo.
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Mogłabyś opisać, jak to się robi?
![]() @Autorko: broń Boże, nie zmuszaj się do tego ślubu ze względu na dziecko. Lepiej odczekać, aż będziesz gotowa na to, i aż przeglądanie sukienek, itd. będzie sprawiało ci przyjemność. Pamiętaj, że NIKT nie może cię zmusić do ślubu i nikt nie zaciągnie siłą przed ołtarz. PS. Gratuluję przyszłej mamusi! Ostatnio obejrzałam kilka filmików na YT z małymi dzieciaczkami w roli głównej, coś pięknego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.