|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy Polska jest już państwem wyznaniowym ?
Co do godzin, to pisałam już wyżej - teraz, przynajmniej, jeśli chodzi o liceum - nie ma co porównywać, bo od 2 klasy część przedmiotów jest rozszerzona, a części nie ma wcale, w zależności od profilu.
A co do wypisywania się, to też tak nie do końca, bo np. mnie, jak już dostałam się do liceum i byłam złożyć ostatecznie dokumenty, zapytali, czy chcę chodzić na religię i jeśli tak, to na jaką. Owszem, później ci, którzy nie chcieli chodzić na religię musieli przynieść te deklaracje, ale to chodzi raczej o porządek w papierach. Jest lekcja przewidziana w planie, to musi być papier na to, że ktoś nie chodzi. Papierologia w szkolnictwie jest naprawdę upierdliwa. Zresztą, tak samo trzeba było zrobić z np. WDŻ-em, a jakoś nikt się nie burzy, że trzeba przynieść świstek, że nie będzie się chodzić, a nie, że będzie się chodzić. Co do okienek, u mnie w liceum raczej starali się układać plan tak, żeby religie były na początku lub na końcu, szczególnie, jeśli jakaś większa grupa uczniów nie chodziła. Wiadomo, nie zawsze się udawało, ale jeśli mieli do wyboru klasę, w której na religię nie chodziło 10 osób i klasę, w której takich osób było 2-3, to wybrali tę pierwszą, żeby miała religię na początku lub na końcu, logiczne. Tak więc generalnie raczej nie utrudniali, chociaż wiadomo, okienka z tego powodu też się zdarzały. Ale ja np. przez dwa lata miałam okienka, kiedy moja klasa miała niemiecki. Ja i jeszcze 4 osoby chodziliśmy na francuski, a reszta klasy na niemiecki, więc w tym czasie mieliśmy okienka i nikt nawet nie wpadł na to, żeby pokombinować z planem tak, żeby chociaż jedna z dwoch godzin niemieckiego była na pierwszej bądź ostatniej lekcji.
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja i tak najbardziej nie mogę z tych zagorzałych ateistów, którzy są bardzo przeciwni kościołowi, ale już żeby święta chrześcijańskie obchodzić i mieć z tej okazji dni wolne od pracy to jak najbardziej
Z jajkami do święconki często w pierwszym rzędzie takich widziałam Ah no tak, to tylko i wyłącznie tradycja i czas spotkań z bliskimi, no na pewno...no i datę narodzin Chrystusa też w końcu uczeni tego świata odgadnąć do końca nie mogą Daleko nie szukając, teraz będzie długi weekend z okazji Bożego ciała, niejeden zapewne z tego z uradowaniem skorzysta Wniosek z tego taki, że trzeba być konsekwentnym w swych przekonaniach ![]() Ja jakos nie odczułam, by kościół ingerował jakoś bardzo w moje życie, ale może żyję w jakiejś równoległej rzeczywistości albo mało wiem o życiu, w sumie, kto tam wie To, że KK próbuje to jedna sprawa, a to, czy mu się udaje to już zupełnie inna.
Edytowane przez Hipnagogia Czas edycji: 2015-06-01 o 03:57 |
|
|
|
|
#34 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607121236 Czas edycji: 2015-06-01 o 08:07 |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Lana pewnie tak, choć wydaje mi się, że niektórzy zwolennicy marszów z pochodniami w kolejną miesięcznicę właśnie na to liczą
![]() Polak=Katolik i tak ma być!
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Carousel, nie wiem do jakiej szkoly chodzilas, ale mojemu bratu robili problemy z wypisaniem sie z religii. Moja matka napisala wyrazny sprzeciw, ze nie bedzie uczeszczac na zajecia, a i tak byla wzywana przez dyrekcje.
Nie bede opisywac co jej mowil dyrektor i pedagog szkolny. |
|
|
|
|
#38 |
|
wasza koleżanka
|
Polska państwem wyznaniowym xD
na moje oko ateiści chca byc na siłę męczennikami za swoja niewiare, bo mnie za niechodzenie do kosciola nikt nie kamieniuje. A jak sie pytam dlaczego niby polska jest krajem wyznaniowym to slysze jakieś lewicowe pitupitu plus pełne rozpaczy "bo w świeta nie moge zrobic zakupow, bo tesco jest zamkniete!" tudzież "bo sasiadka sie na mnie patrzy spod byka, bo nie wpuscilam ksiedza i mama mnie skrzyczala, bo biore slub cywilny!". Obudźcie się, ateistów jest coraz więcej, nikt nie czyha na wasze życie.
Edytowane przez roseblue Czas edycji: 2015-06-01 o 10:21 |
|
|
|
|
#39 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do bierzmowania idą, ślub kościelny biorą, mimo że i tak z góry zakładają, że w Boga nie wierzą i do kościoła chodzić nie będą. A chyba nie na tym to powinno polegać...Cytat:
|
|
|
|
#41 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Nie wiem jak Ciebie, Twoją głupotę i bezczelność skomentować. Jak nie masz nic do dodania w temacie wątku, a jedynie trollowanie w planach, to daruj sobie wysyłanie odpowiedzi. Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-06-01 o 11:56 |
|||
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chociaż np w Boże narodzenie w Japonii są obchodzone jakby walentynki Nikt w to boga nie miesza tak jak jest u nas, więc trochę inna sprawa..Z dni wolnych od pracy każdy się cieszy, tym przykładem chciałam pokazać że jednak są jakieś pożytki dzięki kościołowi z których każdy chętnie korzysta. Edytowane przez Hipnagogia Czas edycji: 2015-06-01 o 11:50 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
To wytłumacz mi, jak to, że ktoś niewierzący pójdzie sobie do kościoła, ma się do tego, jakie patologie społeczne promuje kościół, jako instytucja, także na poziomie ustawodawstwa? Bo mówimy o konkretnych problemach, wcześniej wypunktowanych, a Ty wyskakujesz ''ale najlepsi to są ateiści chodzący do kościoła'' - to nie jest odwracanie uwagi od tematu i właściwych problemów?
Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-06-01 o 11:52 |
|
|
|
|
#44 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak, wyskoczyłam sobie z tym, nie nawiązywałam do wcześniejszych wypowiedzi. Jak się ma? Przykładowo ja, jeżeli nie zgadzam się z Islamem to nie chce mieć nic z nim do czynienia, moja noga w ich świątyniach nie postanie i tyle
|
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
W porządku, ale nie zaprzeczysz, że KK wpływa negatywnie na nasze prawodawstwo i normy społeczne. Gdyby tego nie robił, działał sobie na terenie kościoła, bez wtrącania w politykę, promowania dewiacji społecznych, dyskryminacji, ograniczania wolności itd. to by mi to wisiało. A gdyby w tego typu kwestiach KK stał się bardziej postępowy to nawet byłoby to na plus. Ale to jak wygląda oddziaływanie KK na politykę i społeczeństwo teraz jest dalekie od stanu normalnego, zdrowego, niepatologicznego.
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi się, że nie da rady by kraj był całkowicie bezwyznaniowy, chociażby przez to jak duży wpływ mają na każdego święta katolickie, o czym już wspominałam. No a jak wiemy, jest tak dlatego bo katolików ciągle jest większość w Polsce
|
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A odnosząc się do Twojego przykładu - nie wiem dlaczego uważasz, że ateista ubierający choinkę to coś złego. Nie sądzisz, że on naprawdę może to traktować jako tradycję, a nie wydarzenie religijne? Co innego, jak taki ateista idzie do kościoła - tu się zgodzę, że to hipokryzja, ale kultywowanie tradycji - nie. |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Więc czemu nie Mnie się wydaje, że póki co w Polsce jest to jeszcze święto typowo katolickie, kolędy, żłóbki i te sprawy, co innego np. w USA, to typowe święto choinek, zakupów, itd, chociaż w sumie, u nas powoli też tak się robi..
|
|
|
|
|
|
#49 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pomijając już, że sporo tak zwanych ateistów czy tam 'wierzących niepraktykujących' (których ja traktuję na równi, bo moim zdaniem to to samo) właśnie przy okazji świąt czy innych sporadycznych uroczystości jak gdyby nigdy nic przychodzą sobie do kościoła i jeszcze nierzadko (sic!) do spowiedzi, a potem komunii. Jasne, niech każdy robi sobie, jak chce. Ale pytam - po co? Po co robić cokolwiek związanego z wiarą, religią, Kościołem, skoro się deklaruje bycie ateistą? No po co? Żeby zrobić tłum, żeby mieć frajdę? Żeby babcia czy ciotka się nie czepiały? No ludzie. Albo wierzysz, albo nie wierzysz. Nie ma nic pomiędzy. Nie ma, że dzisiaj wierzę, bo jest Wigiliia; dzisiaj wierzę, bo Wielka Sobota; dzisiaj wierzę, bo wypadałoby wziąć ślub kościelny; dzisiaj wierzę, bo dziecko trza ochrzcić, ale jutro już wierzyć nie będę, bo Kościół jest be i wprowadza patologie. Nie ma. Albo wierzysz, albo nie wierzysz. Cytat:
Jeśli ktoś nie wie, w co wierzy i jak powinien w związku ze swoją wiarą postępować, to po prostu żal mi takiego człowieka i tyle, bo jest takim samym hipokrytą, jak ateista idący do Komunii w Boże Narodzenie.No i w szkołach nie ma tylko i wyłącznie religii katolickiej - np. u mnie w LO (i w kilku/kilkunastu innych szkołach też) jest do wyboru jeszcze ewangelicka, odbywająca się na takich samych zasadach jak katolicka, można sobie wybrać taką albo taką, albo nie chodzić wcale. Co do pieniędzy podatników... Mnie też nie podoba się wiele rzeczy, na które wydaje się publiczne pieniądze. Nie podoba mi się system emerytalny, nie podoba mi się obowiązkowe ubezpieczenie, składki zdrowotne, publiczna służba zdrowia, publiczne szkolnictwo i wiele innych rzeczy. W oświacie w ogóle wiele rzeczy jest narzucanych, wiele przedmiotów też mi się nie podobało, np. taki wok, który, moim zdaniem, był zapychaczem i dodatkową, bezsensowną godziną, albo podstawy przedsiębiorczości, na których wciska się młodzieży bujdy i nie uczy tego, jak faktycznie powinna wyglądać gospodarka, kształcąc kolejne pokolenie, które zaniecha używania mózgu i poprze ten kulejący system. Nie podoba się, ale co mam z tym zrobić? Taką mamy władzę, którą wybrała większość narodu. Niestety, ale tak jest w demokracji. Prezydenta na przykład też utrzymuje się z pieniędzy podatników - nie wszyscy go popierają, a wszyscy utrzymują, no trudno, taki mamy klimat. A katolików, mimo wszystko, też jest większość. Albo inaczej - chrześcijan jest większość, bo nie tylko katolickiej religii można się uczyć. Cytat:
Zresztą, w sejmie nie siedzą biskupi, tylko legalnie wybrani posłowie. W POWSZECHNYCH wyborach, więc znowu jest to wola większości, nikt nie bronił głosować tym, którzy mają niekatolickie czy tam niechrześcijańskie poglądy. A że większość tak wybrała, to już Kościoła za to nie wiń.
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-06-01 o 14:22 |
|||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy się cieszy z dni wolnych od pracy, to jasne, ale z drugiej strony irytują mnie takie np Zielone Świątki - ja serio nie mam pojęcia ani co to, ani tym bardziej kiedy przypada
no i zdarza się odbić od drzwi sklepu przez to. I tak, wtedy jestem trochę zła, że z powodów religijnych nie mogę normalnie po ludzku kupić czego, albo też czasem wolałabym danego dnia iść do pracy (mam pół etatu i czasem muszę kilka godzin odrobić albo po prostu wolałabym przyjść powiedzmy w czwartek niż w środę a nie mogę bo święto), albo móc iść do lekarza... szczerze wolałabym żeby były tylko święta państwowe a zamiast religijnych dodatkowy urlop. Wiem, że póki co nie ma szans na takie rozwiązanie bo 95% społeczeństwa i tak chciałaby mieć wolne BN i Wielkanoc i część byłaby zwyczajnie pokrzywdzona tym, że nie mogą bo np sklep musi działać. Ale może kiedyś będzie inaczej
|
|
#51 | ||||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Czyli dla Ciebie osoba, która nie wierzy w Boga to to samo, co osoba, która wierzy w Boga ale wg własnych zasad, a nie narzuconych przez jakąś wielką religię?Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
. To już tak na marginesie, nie odnośnie KK jako instytucji i patologii które promuje.
|
||||||||
|
|
|
|
#52 |
|
Przyczajenie
|
Nie wydaje mi się, żeby do tego doszło. W końcu młodzi ludzie mają zupełnie inne podejście do kościoła niż osoby starsze tak? A przecież mohery nie będą żyły wiecznie. Kiedyś poszłam z ciekawości na msze z mamą, ludzi w wieku 20-30 lat była dosłownie garstka. Także myślę, że nam to nie grozi.
|
|
|
|
|
#53 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://dzieje.pl/aktualnosci/gadecki...y-do-2018-roku Chcę przypomnieć, że jestem historykiem i cenię sobie wartości narodowe oraz tradycję.Uważam jednak że tak jak Łuk tryumfalny tak- pomysł zarzucono tak i ten pomnik powinni odbudować i zrobić tak jak w Stambule z kolumną Arkadiusza -wstawić do muzeum ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ---------- Cytat:
Carousel podoba mi się to jak piszesz ( argumentujesz) -chciałbym jednak podkreślić, że mając demokratyczne wybory, wybierając posłów, radnych i prezydenta kierujemy się pewnymi przesłankami. I tu chodzi mi o popieranie pewnych posłów , radnych itp. przez kościół czyli ingerowanie w swobodny wybór pani Kowalskiej , która w kościele widzi np. reklamę Skoków bierze pożyczkę a potem zgodnie z tezą proboszcza ma pretensje, że została oszukana przez PO. Chyba nie zanegujesz mojej tezy, że ludzie w kościele są manipulowani m.in przed wyborami Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-06-01 o 15:41 |
||
|
|
|
|
#54 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
No i właśnie religia jest dla chętnych, nikt nikogo nie zmusza, by chodził na jakąkolwiek. Czepiasz się, tyle Ci powiem. Naprawdę przyniesienie świstka, że dziecko nie uczestniczy w zajęciach religii, jest jakimś problemem? Są takie zajęcia w planie, więc musi być na papierze, że taka i taka osoba nie chodzi i może np. iść do domu. Są naprawdę dużo bardziej bezsensowne przedmioty, z których wypisać się nie można, a szkoda. Szkolnictwo to natomiast inny temat, bo ja np. wolałabym, żeby było prywatne i każdy mógłby sam decydować, czego i ile chce się uczyć, ale to nie o tym dyskusja. Cytat:
Obojętnie czy religia katolicka czy inna, jeśli ktoś chce to organizować to jako dodatek, a nie w głównym nurcie zajęć. Cytat:
Cytat:
Ale pamiętaj, że nigdy w demokracji nie jest tak, że wszyscy są zadowoleni, to jest po prostu fizycznie niemożliwe.Cytat:
Ale narzucania poglądów, faktycznie - nie popieram, mimo że jestem katoliczką.---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-06-01 o 18:57 |
|||||||
|
|
|
|
#55 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Litości, gdzie wyczytałaś, że mam pretensje do KK ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#56 | |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem jaki dokładnie jest teraz program, ale gdy ja byłem w LO (3 lata temu), to na podstawie biologii, chemii i fizyki było po 3h tygodniowo łącznie na każde, a religii 6 h. I nie wiem skąd Twoje wyliczenia?
Uważasz, że religia w nurcie normalnych zajęć (i do tego zwykle w środku zajęć, a nie na końcu czy na początku), na którą wszyscy są z góry przypisani, która liczy się do średniej to normalna sytuacja, a ja się czepiam, że tak jest? Cytat:
Edytowane przez 201605090949 Czas edycji: 2015-06-01 o 17:36 |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I tak, uważam, że to jest w porządku. A przynajmniej przy obecnym systemie publicznego szkolnictwa nie dziwi. Szkoła narzuca wiele rzeczy - i to takich, z których nie można się wypisać. A w kwestii religii wystarczy po prostu się zadeklarować, że się nie będzie chodzić i już, po problemie. Do średniej też wlicza się przecież tylko tym, co chodzą, nie I nie tylko przez religię się czeka. Ja i jeszcze parę osób z mojej klasy mieliśmy okienka przez niemiecki, a nasz francuski był na ostatnich lekcjach, kiedy reszta klasy szła do domu i jakoś nikt nad nami nie ubolewał. Jednak ciężko, żeby dostosowywać wszystko do grupy, powiedzmy, 5 osób, które nie chodzą na religię, kiedy 20 czy 25 innych już na nią chodzi, no sorry. A i tak, przynajmniej u mnie, w miarę możliwości szli na rękę i te religie były na końcu lub na początku.
|
|
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
Carousel to, ze w Twojej szkoly wystarczyla karteczka i "po problemie" to nie znaczy, ze wszedzie tak jest
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Nie sądzisz, że religia powinna być osobnymi zajęciami, dodatkowymi, dla chętnych, coś jak kółko naukowe? Bo to, że jest to normalnym przedmiotem nie jest na miejscu.
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo prawo jest takie, że oświadczenie ma wystarczyć.No i ja, jako, że swoją edukację szczęśliwie zakończyłam, nie mam doświadczeń tylko z jednej szkoły, a z trzech. I ani w podstawówce, ani w gimnazjum, ani - tym bardziej - w liceum żadnych, nawet najmniejszych problemów z tym nie było. ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Ale to nadal nie jest normalny przedmiot. Gdyby była normalnym przedmiotem, nie można byłoby się z niej wypisać. To są właśnie zajęcia dla chętnych.
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-06-01 o 21:49 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.

Zresztą, tak samo trzeba było zrobić z np. WDŻ-em, a jakoś nikt się nie burzy, że trzeba przynieść świstek, że nie będzie się chodzić, a nie, że będzie się chodzić.

Ah no tak, to tylko i wyłącznie tradycja i czas spotkań z bliskimi, no na pewno...no i datę narodzin Chrystusa też w końcu uczeni tego świata odgadnąć do końca nie mogą

. Czyli dla Ciebie osoba, która nie wierzy w Boga to to samo, co osoba, która wierzy w Boga ale wg własnych zasad, a nie narzuconych przez jakąś wielką religię?