Zobowi±zania wobec umar³ych - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-07-08, 19:55   #31
201707171132
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 453
Dot.: Zobowi±zania wobec umar³ych

Zrobisz autorko jak bêdziesz uwa¿a³a Ja wiem, ¿e zmarli i tak bêd± wiedzieli swoje, nawet je¶li wydaje nam siê, ¿e nie. S± rzeczy na niebie i ziemi...
201707171132 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 19:58   #32
I am Rock
lokalna gwiazda

Wiadomo¶ci: 19 803

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Poka¿ wiadomo¶æ
Amen.

Moim zdaniem nie ma siê co bawiæ w dyplomacjê, je¶li kto¶ umiera. On chce us³yszeæ, ¿e bêdê sama? Ok, wybaczam mu to i to mówiê.
Tym bardziej, ¿e gdy umiera ukochana osoba, to ¶wiat wali ci siê na g³owê i naprawdê uwa¿asz, ¿e nie ju¿ nie stworzysz z nikim zwi±zku.
I am Rock jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 20:15   #33
201803090921
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 4 538

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Poka¿ wiadomo¶æ
Widzisz, ja w³a¶nie nawet ok³amuj±c ¶wiadomie osi±gnê³abym obie te rzeczy. Bo mojego sumienia nie ruszy takie k³amstwo, ba, nawet bêdê lepiej w nocy spa³a.
Uwa¿am tak samo.
201803090921 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 20:23   #34
201604191001
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 646

Cytat:
Napisane przez Hibiku Poka¿ wiadomo¶æ
Przecie¿ ja nikomu nie zabraniam robiæ po swojemu
Ja nie twierdze, ze zabraniasz

Wyslane z dziadowskiego telefonu, wybaczcie.
201604191001 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 20:33   #35
berenka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 181

Nie moglabym oklamac kogos, kogo kocham, tym bardziej na tzw lozu smierci. Na szczescie Ci, co kochaja mnie, to akurat wiedza.
berenka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 20:38   #36
201607111028
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 904

Wydaje mi siê, ¿e wiele osób sk³ada takie obietnice pod wp³ywem wielkich emocji. Wtedy s± niemal pewni, ¿e s³owa dotrzymaj±, ale ¿ycie weryfikuje ich plany i naprawdê, nie mnie ich os±dzaæ. Pewnie i ja bym obieca³a. Po co przysparzaæ ukochanej osobie (np. chorej na raka, która wie, ¿e dni s± policzone) jeszcze wiêcej bólu? Niech us³yszy, co us³yszeæ chce i odejdzie spokojna.
201607111028 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 21:51   #37
cleopadra
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 095

Moja prababcia gdy umierala prosila mnie bym zrobila magistra,nie tylko mnie ale tez pozostale prawnuki.Obiecalam ze zrobie,to tej pory tego nie zrobilam,po prostu gdy zdalam mature to nie wiedzialam co chce od zycia,co tak naprawde chce robic i jakie studia sa mi potrzebne,kilka osob z mojej rodziny poszlo na pedagogike,ale poszli tylko po to by gdzies isc,bo to najtansze studia i najlatwiejsze.Ja nie chcialam tracic czasu i pieniedzy na cos co mnie nie intersuje.Na dzien dzisiejszy nie wiem czy spelnie ostatnia prosbe mojej prababci i nie czuje z tego powodu wyrzutow sumienia.
cleopadra jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2015-07-08, 22:03   #38
201605090949
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 491

Zale¿y od osoby. Lepiej nie sk³adaæ obietnic, których nie dotrzymamy.
201605090949 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 22:14   #39
CzarodziejkaGorzalka
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 207

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Poka¿ wiadomo¶æ
Zale¿y od osoby. Lepiej nie sk³adaæ obietnic, których nie dotrzymamy.
Do tego potrzebna jest wielka m±dro¶æ i ogromna samo¶wiadomo¶æ.
CzarodziejkaGorzalka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 23:03   #40
Fleur_D
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 265

Czêsto jest tak, ¿e osoba, która czuwa przy cz³owieku na ³o¿u ¶mierci jest w kiepskim stanie psychicznym i zgadza siê na rzeczy, których wymagaæ siê nie powinno. Osoba umieraj±ca te¿ niekoniecznie jest oaz± spokoju, przez któr± przemawia g³êboka m±dro¶æ ¿yciowa. To nie s± ³atwe tematy.

Umieranie nie musi byæ szybkim procesem. Ciê¿ko odmówiæ komu¶, kto prawdopodobnie jeszcze trochê po¿yje, a w czasie ostatniego dnia ¿ycia bêdzie nieszczê¶liwy, bo córka/wnuczka/¿ona mówi, ¿e pro¶by nie spe³ni.

Uwa¿am, ¿e nie ma czego¶ takiego jak zobowi±zania wobec umar³ych, poza oczywi¶cie sprawami praktycznymi.
Fleur_D jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-09, 19:10   #41
I am Rock
lokalna gwiazda

Wiadomo¶ci: 19 803

Dla mnie jest co¶ nie tak, gdy kto¶ na ³o¿u ¶mierci wymusza na nas jak±¶ obietnicê, a potem niejako zza grobu ma nad naszym ¿yciem w³adzê.
Bo dobrze jest, gdy obietnicê mo¿emy spe³niæ, ale nie zawsze to jest mo¿liwe.
W zwi±zku ma³¿eñskim te¿ trwamy "dopóki ¶mieræ nas nie roz³±czy", a nie po wsze czasy.
Pamiêtam, jak mój dziadek oznajmi³ babci: "Jak bêdziesz nosi³a te czarne szmaty po mojej ¶mierci, to bêdê ciê straszy³"
Przypomnia³am babci tê obietnicê, a ona: "Ale jak to, bez ¿a³oby po mê¿u? Co ludzie powiedz±?"
Oczywi¶cie dziadek babci nie straszy³, nie dla tego, ze po prostu by³ anielskiej dobroci cz³owiekiem. Po prostu odchodz±c z tego ¶wiata nie mamy ju¿ wp³ywu na nic.
I am Rock jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-09, 19:24   #42
201607211025
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 659

Dla mnie to egoizm, ¿e kto¶ mówi np. swojej ¿onie, ¿e ma siê nigdy z nikim nie wi±zaæ, a co do np. prowadzenia gospodarstwa, to mam wra¿enie, ¿e osoba umieraj±ca ma nadziejê, ¿e krewny bêdzie robi³ tak jak ona chce, bo za ¿ycia argumenty nie dzia³a³y, to mo¿e chocia¿ przy ³o¿u ¶mierci pos³ucha.
201607211025 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-10, 20:10   #43
MartaMagda
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 859

Moim zdaniem to nie egoizm, a strach. Ze strachu ludzie robi± i mówi± ró¿ne rzeczy i ja osobi¶cie by³abym gotowa wybaczyæ na ³o¿u ¶mierci wszystkie dziwne pro¶by od ukochanej osoby.
Stary 2015-07-10, 20:34   #44
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 521

A ja mia³am inn± sytuacjê: kocha³am kiedy¶ bardzo ch³opaka, z którym spotyka³am siê w liceum i na pocz±tku studiów. Wtedy w³a¶nie co¶ sobie obiecali¶my. Potem nie mieli¶my kontaktu - dopiero parê miesiêcy temu dowiedzia³am siê o jego ¶mierci.

(przepraszam, nie chcê i nie umiem o tym pisaæ)

W ka¿dym razie - mo¿e to g³upie, ale chocia¿ naprawdê nie jestem religijna, czêsto siê do niego modlê. My¶lê o nim. I tamt± obietnicê spe³niam.

Ale przyrzeczenia sk³adane na ³o¿u ¶mierci nie s± wi±¿±ce. To kwestia w³asnego sumienia, wierno¶ci ludziom, którzy byli dla nas Najwa¿niejsi. My¶lê, ¿e ka¿dy ma prawo rozstrzygn±æ to sam w swoim sercu.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-13, 23:08   #45
Elfir
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 14 836

dlatego wymy¶lono obrzêd sati - ¿eby ¿ona nie mia³a szansy z³amaæ s³owa danego mê¿owi przed ¶mierci±

Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-14, 22:03   #46
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 580

Cytat:
Napisane przez WhySoSerious Poka¿ wiadomo¶æ
Nie sk³ada siê takich obietnic, je¶li nie ma siê zamiaru ich dotrzymaæ.
Te¿ tak my¶lê "na trze¼wo".
Ale jak sobie przypominam ostatnie chwile mojej babci, to dla jej spokoju potakiwa³am na jej pro¶by. Nie by³o to nic kosmicznego. Prosi³a ¿ebym dobrze ¿y³a, ¿ebym opiekowa³a siê m³odsz± siostr±, ¿ebym siê uczy³a. Wtedy zupe³nie siê nad tymi pro¶bami nie zastanawia³am g³êbiej. Chcia³am ¿eby odesz³a w spokoju.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-07-14 23:03:38

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.