![]() |
#31 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 453
|
Dot.: Zobowi±zania wobec umar³ych
Zrobisz autorko jak bêdziesz uwa¿a³a
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
lokalna gwiazda
Wiadomo¶ci: 19 803
|
Tym bardziej, ¿e gdy umiera ukochana osoba, to ¶wiat wali ci siê na g³owê i naprawdê uwa¿asz, ¿e nie ju¿ nie stworzysz z nikim zwi±zku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 538
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 646
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 181
|
Nie moglabym oklamac kogos, kogo kocham, tym bardziej na tzw lozu smierci. Na szczescie Ci, co kochaja mnie, to akurat wiedza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 904
|
Wydaje mi siê, ¿e wiele osób sk³ada takie obietnice pod wp³ywem wielkich emocji. Wtedy s± niemal pewni, ¿e s³owa dotrzymaj±, ale ¿ycie weryfikuje ich plany i naprawdê, nie mnie ich os±dzaæ. Pewnie i ja bym obieca³a. Po co przysparzaæ ukochanej osobie (np. chorej na raka, która wie, ¿e dni s± policzone) jeszcze wiêcej bólu? Niech us³yszy, co us³yszeæ chce i odejdzie spokojna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 095
|
Moja prababcia gdy umierala prosila mnie bym zrobila magistra,nie tylko mnie ale tez pozostale prawnuki.Obiecalam ze zrobie,to tej pory tego nie zrobilam,po prostu gdy zdalam mature to nie wiedzialam co chce od zycia,co tak naprawde chce robic i jakie studia sa mi potrzebne,kilka osob z mojej rodziny poszlo na pedagogike,ale poszli tylko po to by gdzies isc,bo to najtansze studia i najlatwiejsze.Ja nie chcialam tracic czasu i pieniedzy na cos co mnie nie intersuje.Na dzien dzisiejszy nie wiem czy spelnie ostatnia prosbe mojej prababci i nie czuje z tego powodu wyrzutow sumienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 491
|
Zale¿y od osoby. Lepiej nie sk³adaæ obietnic, których nie dotrzymamy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 207
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 265
|
Czêsto jest tak, ¿e osoba, która czuwa przy cz³owieku na ³o¿u ¶mierci jest w kiepskim stanie psychicznym i zgadza siê na rzeczy, których wymagaæ siê nie powinno. Osoba umieraj±ca te¿ niekoniecznie jest oaz± spokoju, przez któr± przemawia g³êboka m±dro¶æ ¿yciowa. To nie s± ³atwe tematy.
Umieranie nie musi byæ szybkim procesem. Ciê¿ko odmówiæ komu¶, kto prawdopodobnie jeszcze trochê po¿yje, a w czasie ostatniego dnia ¿ycia bêdzie nieszczê¶liwy, bo córka/wnuczka/¿ona mówi, ¿e pro¶by nie spe³ni. Uwa¿am, ¿e nie ma czego¶ takiego jak zobowi±zania wobec umar³ych, poza oczywi¶cie sprawami praktycznymi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
lokalna gwiazda
Wiadomo¶ci: 19 803
|
Dla mnie jest co¶ nie tak, gdy kto¶ na ³o¿u ¶mierci wymusza na nas jak±¶ obietnicê, a potem niejako zza grobu ma nad naszym ¿yciem w³adzê.
Bo dobrze jest, gdy obietnicê mo¿emy spe³niæ, ale nie zawsze to jest mo¿liwe. W zwi±zku ma³¿eñskim te¿ trwamy "dopóki ¶mieræ nas nie roz³±czy", a nie po wsze czasy. Pamiêtam, jak mój dziadek oznajmi³ babci: "Jak bêdziesz nosi³a te czarne szmaty po mojej ¶mierci, to bêdê ciê straszy³" Przypomnia³am babci tê obietnicê, a ona: "Ale jak to, bez ¿a³oby po mê¿u? Co ludzie powiedz±?" Oczywi¶cie dziadek babci nie straszy³, nie dla tego, ze po prostu by³ anielskiej dobroci cz³owiekiem. Po prostu odchodz±c z tego ¶wiata nie mamy ju¿ wp³ywu na nic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 659
|
Dla mnie to egoizm, ¿e kto¶ mówi np. swojej ¿onie, ¿e ma siê nigdy z nikim nie wi±zaæ, a co do np. prowadzenia gospodarstwa, to mam wra¿enie, ¿e osoba umieraj±ca ma nadziejê, ¿e krewny bêdzie robi³ tak jak ona chce, bo za ¿ycia argumenty nie dzia³a³y, to mo¿e chocia¿ przy ³o¿u ¶mierci pos³ucha.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 859
|
Moim zdaniem to nie egoizm, a strach. Ze strachu ludzie robi± i mówi± ró¿ne rzeczy i ja osobi¶cie by³abym gotowa wybaczyæ na ³o¿u ¶mierci wszystkie dziwne pro¶by od ukochanej osoby.
![]() |
#44 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 521
|
A ja mia³am inn± sytuacjê: kocha³am kiedy¶ bardzo ch³opaka, z którym spotyka³am siê w liceum i na pocz±tku studiów. Wtedy w³a¶nie co¶ sobie obiecali¶my. Potem nie mieli¶my kontaktu - dopiero parê miesiêcy temu dowiedzia³am siê o jego ¶mierci.
(przepraszam, nie chcê i nie umiem o tym pisaæ) W ka¿dym razie - mo¿e to g³upie, ale chocia¿ naprawdê nie jestem religijna, czêsto siê do niego modlê. My¶lê o nim. I tamt± obietnicê spe³niam. Ale przyrzeczenia sk³adane na ³o¿u ¶mierci nie s± wi±¿±ce. To kwestia w³asnego sumienia, wierno¶ci ludziom, którzy byli dla nas Najwa¿niejsi. My¶lê, ¿e ka¿dy ma prawo rozstrzygn±æ to sam w swoim sercu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 14 836
|
dlatego wymy¶lono obrzêd sati - ¿eby ¿ona nie mia³a szansy z³amaæ s³owa danego mê¿owi przed ¶mierci±
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 580
|
Cytat:
Ale jak sobie przypominam ostatnie chwile mojej babci, to dla jej spokoju potakiwa³am na jej pro¶by. Nie by³o to nic kosmicznego. Prosi³a ¿ebym dobrze ¿y³a, ¿ebym opiekowa³a siê m³odsz± siostr±, ¿ebym siê uczy³a. Wtedy zupe³nie siê nad tymi pro¶bami nie zastanawia³am g³êbiej. Chcia³am ¿eby odesz³a w spokoju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.