Zobowi±zania wobec umar³ych - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-07-08, 13:36   #1
CzarodziejkaGorzalka
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 207

Zobowi±zania wobec umar³ych

Jak podchodzicie do tego? Je¶li za ¿ycia obiecywa³am swojemu facetowi, ¿e po jego ¶mierci bêdê samotna, i on zgas³, powinnam trwaæ przy s³owie? Albo je¶li obiecywa³am swojemu ojcu, ¿e po jego ¶mierci bêdê np. dalej opiekowaæ siê jego firm± zamiast j± sprzedaæ, i on ga¶nie - muszê przy tym trwaæ?
Zapraszam do dyskusji.
CzarodziejkaGorzalka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 13:57   #2
Littlejackie
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 223
Dot.: Zobowi±zania wobec umar³ych

Ciê¿ko mi odpowiedzieæ, bo nigdy niczego nie obiecywa³am nikomu na ³o¿u ¶mierci, ale wydaje mi siê, ¿e je¿eli ju¿ siê obiecywa³o co¶, to trzeba to zrealizowaæ. No bo jednak jak kto¶ obiecuje co¶, a w g³owie sobie mówi: "aaaa i tak przecie¿ tego nie zrobiê" to jaki jest sens obietnicy samej w sobie?
Littlejackie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 13:58   #3
zlotniczanka
plum plum

Wiadomo¶ci: 4 384

Cytat:
Napisane przez CzarodziejkaGorzalka Poka¿ wiadomo¶æ
Jak podchodzicie do tego? Je¶li za ¿ycia obiecywa³am swojemu facetowi, ¿e po jego ¶mierci bêdê samotna, i on zgas³, powinnam trwaæ przy s³owie? Albo je¶li obiecywa³am swojemu ojcu, ¿e po jego ¶mierci bêdê np. dalej opiekowaæ siê jego firm± zamiast j± sprzedaæ, i on ga¶nie - muszê przy tym trwaæ?
Zapraszam do dyskusji.
my¶lê, ¿e ka¿d± tak± deklaracjê trzeba potem samemu oceniæ. S± kobiety, które bêd± szczê¶liwe, dotrzymuj±c wierno¶ci zmar³emu mê¿owi, s± takie, dla których dotrzymanie takiej obietnicy oznacza pochowanie siê ¿ywcem.
Tak samo z firm± - je¶li komu¶ jej prowadzenie daje dochód, daje przyjemno¶æ, przynosi konkretne profity - jak najbardziej. Ale czy jest sens ci±gn±æ np upadaj±cy sklepik w zapad³ej dziurze i dok³adaæ do niego co miesi±c?
Wiele te¿ zale¿y, jak kto¶ siê czuje z danym s³owem: je¶li mu bardzo ci±¿y, przeszkadza w ¿yciu - to powinien je z³amaæ.
Ostatnia kwestia to sam status osoby zmar³ej. Nikt jako¶ nie zamartwia siê ³amaniem s³owa wobec ¿ywych - a wystarczy popatrzeæ ile ma³¿eñstw koñczy siê zdradami, wiêc czemu martwi mieliby byæ powa¿niej traktowani? Ich i tak ju¿ nie ma w materialnym ¶wiecie. Zosta³a po nich pamiêæ.

zlotniczanka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 14:01   #4
aveeline
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 79

ja osobi¶cie stara³abym i staram siê dotrzymaæ wszystkiego, do czego siê zobowi±za³am.
nie chodzi tutaj o strach, ¿e nawiedz± mnie duchy.. raczej o taki spokojny umys³ i to, ¿e dla mnie obietnice s± strasznie wa¿ne i dane s³owo ma jak±¶ moc.
co do Twojego przypadku - ja nie obieca³am swojemu mê¿czy¼nie, ¿e by³abym sama po jego ¶mierci, ale to akurat w moim przypadku jest takie, hmm... rozumie siê samo przez siê.

czy powinna¶? nikt Ci tego nie zarzuci z góry, bo to Twoja sprawa, jak bêdziesz/by¶ siê z tym czu³a, je¶li nie dotrzymasz lub je¶li dotrzymasz s³owa. ja po prostu wyznajê zasadê, ¿e powinno siê ¿yæ w zgodzie ze swoim sumieniem, a dla ka¿dego oznacza to co innego.
pozdrowienia
aveeline jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 14:02   #5
WhySoSerious
multitasking ninja

Wiadomo¶ci: 1 405

Nie sk³ada siê takich obietnic, je¶li nie ma siê zamiaru ich dotrzymaæ.
Stary 2015-07-08, 14:02   #6
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 18 638

Ka¿da obietnica jest obowi±zuj±ca, nie wa¿ne komu dana. Tylko nie wiem, po co mówiæ umieraj±cemu facetowi, ¿e po jego ¶mierci zostaniesz sama na zawsze, je¶li jeste¶ w sile wieku i nie wiesz, co siê zdarzy.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 14:04   #7
WhySoSerious
multitasking ninja

Swoj± drog± facet musia³ byæ niez³ym egoist±, skoro przyj±³ tak± obietnicê od ukochanej osoby i nie pragn±³ dla niej szczê¶cia, a jedynie trwania w samotno¶ci w imiê nie wiadomo czego.
Stary 2015-07-08, 14:09   #8
MagdalenaSzs
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 666

Cytat:
Napisane przez WhySoSerious Poka¿ wiadomo¶æ
Nie sk³ada siê takich obietnic, je¶li nie ma siê zamiaru ich dotrzymaæ.

I wszystko w temacie.
Stary 2015-07-08, 14:21   #9
CzarodziejkaGorzalka
BAN sta³y

Cytat:
Swoj± drog± facet musia³ byæ niez³ym egoist±, skoro przyj±³ tak± obietnicê od ukochanej osoby i nie pragn±³ dla niej szczê¶cia, a jedynie trwania w samotno¶ci w imiê nie wiadomo czego.
A osoba, która za swojego ¿ycia wymaga od partnera wierno¶ci, nie jest egoist±?
Stary 2015-07-08, 14:22   #10
WhySoSerious
multitasking ninja

Cytat:
A osoba, która za swojego ¿ycia wymaga od partnera wierno¶ci, nie jest egoist±?
Pytanie trochê z dupy, jest zasadnicza ró¿nica miêdzy zwi±zkiem, w którym dwie osoby uszczê¶liwiaj± siê nawzajem i tworz± rodzinê, a wymaganiem od kogo¶ spêdzenia reszty ¿ycia w samotno¶ci.
Stary 2015-07-08, 14:24   #11
Hibiku
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 468

Nie sk³ada³abym obietnicy, której nie mogê i nie chcê dotrzymaæ - nawet nie tyle dla zmar³ego, co dla siebie samej. I nie podejmowa³abym siê nieprzemy¶lanych obietnic pod presj±.
Hibiku jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-08, 14:32   #12
berenka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 181

Cytat:
Napisane przez Hibiku Poka¿ wiadomo¶æ
Nie sk³ada³abym obietnicy, której nie mogê i nie chcê dotrzymaæ - nawet nie tyle dla zmar³ego, co dla siebie samej. I nie podejmowa³abym siê nieprzemy¶lanych obietnic pod presj±.
Dokladnie
A te, na ktore bym sie zdecydowala, to oczywiscie dotrzymuje, kazdemu.
berenka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 14:38   #13
_ema_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 980

Ja wyjdê na pozbawion± moralno¶ci, ale uwa¿am, ¿e takie obietnice sk³ada siê wy³±cznie dla spokoju osoby umieraj±cej i ³atwiejszego pogodzenia siê z w³asnym koñcem. Nie s± dla mnie zobowi±zuj±ce, co nie znaczy, ¿e sk³ada³abym je na lewo i prawo. Natomiast to ogromna presja i chêæ niesienia ulgi w cierpieniu, ma³o kto w takiej sytuacji pomy¶li na zimno i odmówi umieraj±cemu ukochanemu/ojcu, wiêc nie traktowa³abym tego jako przysiêgi. W normalnej sytuacji je¶li m±¿ poprosi mnie ¿ebym zawsze ju¿ by³a sama je¶li umrze popukam siê w g³owê, a jak bêdzie na serio nalega³ to siê pok³ócimy.
Na ³o¿u ¶mierci nie czas na k³ótnie i dyskusje 'kochanie, ale nie mo¿esz tego wymagaæ, to nie w porz±dku wobec mnie'.
_ema_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 14:51   #14
berenka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 181

Dzieki zasadzie,ze dla "swietego spokoju" nie zgadzam sie na nic durnego, czego dotrzymac bym nie mogla, to mam sie calkiem dobrze, a na dodatek moi bliscy nie wpadaja na pomysl takich presji (bo wiedza,ze nie ma sensu, a nieba bym im uchylila i tak).
Nawet jakby ktos mial umysl zamglony choroba, to i tak bym nie powiedziala "tak", czujac wewnetrznie zdecydowane "nie". Co najwyzej, po smierci ten ktos mnie zrozumie (przy zalozeniu,ze jest cos tam wiecej). Umiem ze swoimi decyzjami zyc, wlasnie dlatego,ze zawsze slowa swego dotrzymuje i je szanuje przede wszystkim. W ogole z szacunku do tejze osoby bym sie wlasnei na cos nie zgodzila (skoro by bylo ze mna sprzeczne, czyli wlasciwie sprzeczne z interesami tej osoby i tak).

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ----------

Zgadzanie sie na cokolwiek 'dla swietego spokoju" jest rozwiazaniem tymczasowym (czyli nie rozwiazaniem jakby nie bylo) i na dluzsza mete powoduje sporo problemow, ktorych mozna bylo uniknac. To tak na marginesie.
Ale idac temat,ze na lozu smierci, to:
Obieca sie cos komus w takim schemacie, ten ktos umrze faktycznie i albo gdzies tam go oswieci,ze taka prosba nawet sensu nie miala, albo po rpsotu faktycznie juz go nie ma i nawet nie czai co sie dzieje. A czlowiek zyje i albo ma wyrzuty sumienia,ze nie dotrzymal slowa, albo co gorsza dotrzymuje slowa, dzieki czemu zywot sobie rozpierdziela. przeciez to bez sensu. I ten umarly przeciez by nie chcial,abysmy byli nieszczesliwi (moze wypowiadajac te prosbe n alozu smierci, nie rozumial w pelni o co wlasciwie prosi).

Edytowane przez berenka
Czas edycji: 2015-07-08 o 14:46
berenka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 15:14   #15
zlotniczanka
plum plum

Wiadomo¶ci: 4 384

Cytat:
Napisane przez _ema_ Poka¿ wiadomo¶æ
Ja wyjdê na pozbawion± moralno¶ci, ale uwa¿am, ¿e takie obietnice sk³ada siê wy³±cznie dla spokoju osoby umieraj±cej i ³atwiejszego pogodzenia siê z w³asnym koñcem. Nie s± dla mnie zobowi±zuj±ce, co nie znaczy, ¿e sk³ada³abym je na lewo i prawo. Natomiast to ogromna presja i chêæ niesienia ulgi w cierpieniu, ma³o kto w takiej sytuacji pomy¶li na zimno i odmówi umieraj±cemu ukochanemu/ojcu, wiêc nie traktowa³abym tego jako przysiêgi. W normalnej sytuacji je¶li m±¿ poprosi mnie ¿ebym zawsze ju¿ by³a sama je¶li umrze popukam siê w g³owê, a jak bêdzie na serio nalega³ to siê pok³ócimy.
Na ³o¿u ¶mierci nie czas na k³ótnie i dyskusje 'kochanie, ale nie mo¿esz tego wymagaæ, to nie w porz±dku wobec mnie'.

no i s± obietnice, które wydaj± siê ³atwe, bo ma siê 20 lat i obieca³o siê co¶ babci, ale 30 lat pó¼niej ich dotrzymanie okazuje siê nierealne i niepraktyczne. Ja uwa¿am, ¿e to jest decyzja osoby, która z³o¿y³a obietnicê, ¿e musi sama stwierdziæ, czy jest w stanie po ilu¶ latach nadal siê tego trzymaæ i czy to jest dla niej dobre i zdrowe. Mo¿na komu¶ obiecaæ co¶ z najlepszymi zamiarami i siê tego trzymaæ dekadê, dwie, ale ¿ycie postanowi sobie inaczej i po 20 latach oka¿e siê, ¿e bum, firmy prowadziæ siê nie da ani jednego dnia d³u¿ej, zjawi³ siê idealny kandydat i ¿ycie za niego by siê odda³o albo cokolwiek innego.

zlotniczanka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 15:34   #16
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Ale w wielu sytuacjach mo¿na wybrn±æ bardziej dyplomatyczn± odpowiedzi± - w podanym przypadku choæby stwierdzeniem, ¿e nikogo nie pokocham tak jak jego i zawsze bêdzie moim wspania³ym mê¿em.
Stary 2015-07-08, 16:17   #17
201604191001
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 16 646

Cytat:
Amen.

Moim zdaniem nie ma siê co bawiæ w dyplomacjê, je¶li kto¶ umiera. On chce us³yszeæ, ¿e bêdê sama? Ok, wybaczam mu to i to mówiê.
201604191001 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 16:19   #18
_ema_
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 980

Cytat:
Ale w wielu sytuacjach mo¿na wybrn±æ bardziej dyplomatyczn± odpowiedzi± - w podanym przypadku choæby stwierdzeniem, ¿e nikogo nie pokocham tak jak jego i zawsze bêdzie moim wspania³ym mê¿em.
Pytanie samo w sobie odnosi siê raczej do osoby konaj±cej, zaæmionej strachem i wizj± bliskiej ¶mierci - bo nikt inny, nikt normalny o jasnym umy¶le takich wymagañ nie stawia. Wszelkie filozoficzne wywody i przepychanki poskutkuj± najwy¿ej powtórzeniem pro¶by i k³ótni± z ukochan± osob±, byæ mo¿e w ostatnich chwilach jej ¿ycia.

Powtórzê jeszcze raz - je¶li cz³owiekowi pad³o na ³eb [ze strachu, w wyniku choroby, czy po prostu w ostatnich chwilach wylaz³ z niego egoista] - filozoficzne omijanie obietnicy nie wypadli.
_ema_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 16:20   #19
201604250941
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 811

tez uwazam, ze umierajacemu sie mowi, co chce uslyszec

-sorry m±¿, znajde kogos innego, jestem mloda, ladna, bede miec fajne zycie, a Ty nie, Ty umierasz
201604250941 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-08, 16:58   #20
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Pytanie samo w sobie odnosi siê raczej do osoby konaj±cej, zaæmionej strachem i wizj± bliskiej ¶mierci - bo nikt inny, nikt normalny o jasnym umy¶le takich wymagañ nie stawia. Wszelkie filozoficzne wywody i przepychanki poskutkuj± najwy¿ej powtórzeniem pro¶by i k³ótni± z ukochan± osob±, byæ mo¿e w ostatnich chwilach jej ¿ycia.

Powtórzê jeszcze raz - je¶li cz³owiekowi pad³o na ³eb [ze strachu, w wyniku choroby, czy po prostu w ostatnich chwilach wylaz³ z niego egoista] - filozoficzne omijanie obietnicy nie wypadli.
O ile wiem, takie sytuacje nie zawsze wygl±daj± dok³adnie tak i tylko tak jak ty uwa¿asz. Byæ mo¿e gdyby nie by³o innej opcji pod naciskiem emocji bym siê ugiê³a, ale póki by³oby to mo¿liwe, próbowa³abym rozwi±zaæ sytuacjê zgodnie ze swoim sumieniem. I serio nie wiem co stwierdzenie "Nikogo nie pokocham tak jak ciebie" ma wspólnego z filozoficznymi wywodami. Nie t³umaczy³abym mu warto¶ci moralnych, powodów, efektów jego s³ów tylko stara³a siê przekazaæ jak jest dla mnie wa¿ny niekoniecznie u¿ywaj±c jednego konkretnego sformu³owania.
Stary 2015-07-08, 17:17   #21
201604250941
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 22 811

Cytat:
O ile wiem, takie sytuacje nie zawsze wygl±daj± dok³adnie tak i tylko tak jak ty uwa¿asz. Byæ mo¿e gdyby nie by³o innej opcji pod naciskiem emocji bym siê ugiê³a, ale póki by³oby to mo¿liwe, próbowa³abym rozwi±zaæ sytuacjê zgodnie ze swoim sumieniem. I serio nie wiem co stwierdzenie "Nikogo nie pokocham tak jak ciebie" ma wspólnego z filozoficznymi wywodami. Nie t³umaczy³abym mu warto¶ci moralnych, powodów, efektów jego s³ów tylko stara³a siê przekazaæ jak jest dla mnie wa¿ny niekoniecznie u¿ywaj±c jednego konkretnego sformu³owania.
No ale po co? Ktos za zas³on± tego ¶wiata stoi z dziennikiem i wystawia Ci ocene za kazde klamstwo i kazda przykra prawde? Jaka wartosc ma prawda w tej sytuacji? Uwazasz, ze ten zmarly bedzie potem stal nad Toba i sprawdzal, czy dotrzymalas obietnicy, a jak nie to przebije Ci opony w aucie?
Jesli tak to rozumiem, istnieja kulty zmarlych. Ale jesli nie to chyba jednak nie ma nic zlego w klamstwie, byle bliski umieral w spokoju.
201604250941 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 17:29   #22
MartaMagda
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 859

Ja najwyra¼niej jestem z tych niemoralnych, poniewa¿ obieca³am mojej mamie co¶, czego wiem, ¿e nie dotrzymam.

Kiedy obietnicê sk³ada³am my¶la³am, ¿e mo¿e mi siê uda, ale ¿ycie zweryfikowa³o mój os±d. Wiem, ¿e spe³niaj±c pro¶bê by³abym nieszczê¶liwa. Po prostu w inny sposób zadbam o to, na czy mamie zale¿a³o.

Poza tym ciê¿ko wiedz±c, ¿e kto¶ najbli¿szy umiera kluczyæ wokó³ tematu. Ja wola³am, ¿eby moja mama nie musia³a martwiæ siê sprawami dla niej wa¿nymi.

Moim zdaniem ka¿dy powinien post±piæ w takiej sytuacji wedle w³asnego sumienia, nie s³uchaæ, co mówi± inni, a ¿ycie zweryfikuje, czy post±pi³o siê dobrze.
Stary 2015-07-08, 17:37   #23
Mojwa
zuy mod

Wiadomo¶ci: 23 352
GG do Mojwa

Cytat:
Zgadzam siê w 100%. Je¶li mia³oby komu¶ ul¿yæ to obieca³abym mu, ¿e na ksiê¿yc polecê, w takiej sytuacji to jest najwazniejsze. Jak dla kogo¶ najwazniejsza jest ¶wiadomo¶æ, ¿e nikt inny mnie nie bêdzie mia³ to mu to obiecam, bo tak jak pisze Ema - to nie czas i miejsce na dyskusje.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 17:50   #24
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Poka¿ wiadomo¶æ
No ale po co? Ktos za zas³on± tego ¶wiata stoi z dziennikiem i wystawia Ci ocene za kazde klamstwo i kazda przykra prawde? Jaka wartosc ma prawda w tej sytuacji? Uwazasz, ze ten zmarly bedzie potem stal nad Toba i sprawdzal, czy dotrzymalas obietnicy, a jak nie to przebije Ci opony w aucie?
Jesli tak to rozumiem, istnieja kulty zmarlych. Ale jesli nie to chyba jednak nie ma nic zlego w klamstwie, byle bliski umieral w spokoju.
Bo nie czu³abym siê w zgodzie z sob±. Wolê by bliski umiera³ w spokoju, a ja ¿y³a w zgodzie z w³asnym sumieniem i wierzê, ¿e w czê¶ci przypadków da siê to tak zrealizowaæ.
Stary 2015-07-08, 17:59   #25
201701300929
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 208

No coz ja bym nie trwala - tzn mysle,ze zwykle ludzie obiecuja takie rzeczy uczciwie, naprawde majac zamiar ich dotrzymac, ale ....okolicznosci sie zmieniaja

kobieta, ktora kocha meza, obieca mu,ze juz zawsze bedzie sama, ale co jak sie za 10 lat zakocha ? Mysle,ze w chwili obietnicy o tym nie mysli...a zmarlemu to i tak nic roznicy nie robi
201701300929 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-07-08, 18:03   #26
201604191001
Konto usuniête

Cytat:
Bo nie czu³abym siê w zgodzie z sob±. Wolê by bliski umiera³ w spokoju, a ja ¿y³a w zgodzie z w³asnym sumieniem i wierzê, ¿e w czê¶ci przypadków da siê to tak zrealizowaæ.
Widzisz, ja w³a¶nie nawet ok³amuj±c ¶wiadomie osi±gnê³abym obie te rzeczy. Bo mojego sumienia nie ruszy takie k³amstwo, ba, nawet bêdê lepiej w nocy spa³a.
Stary 2015-07-08, 18:50   #27
CzarodziejkaGorzalka
BAN sta³y

Cytat:
Pytanie trochê z dupy, jest zasadnicza ró¿nica miêdzy zwi±zkiem, w którym dwie osoby uszczê¶liwiaj± siê nawzajem i tworz± rodzinê, a wymaganiem od kogo¶ spêdzenia reszty ¿ycia w samotno¶ci.
Co nie zmienia faktu, ¿e jak kto¶ wymaga wierno¶ci od ¿ony, to jest egoist±
Stary 2015-07-08, 19:09   #28
201604191001
Konto usuniête

Cytat:
Co nie zmienia faktu, ¿e jak kto¶ wymaga wierno¶ci od ¿ony, to jest egoist±
No w³a¶nie zmienia, to nie jest fakt. Twoje my¶lenie jest zupe³nie nielogiczne.
Stary 2015-07-08, 19:23   #29
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Poka¿ wiadomo¶æ
Widzisz, ja w³a¶nie nawet ok³amuj±c ¶wiadomie osi±gnê³abym obie te rzeczy. Bo mojego sumienia nie ruszy takie k³amstwo, ba, nawet bêdê lepiej w nocy spa³a.
Przecie¿ ja nikomu nie zabraniam robiæ po swojemu
Stary 2015-07-08, 19:52   #30
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 1 294

Cytat:
Cytat:
Napisane przez candycotton Poka¿ wiadomo¶æ
tez uwazam, ze umierajacemu sie mowi, co chce uslyszec

-sorry m±¿, znajde kogos innego, jestem mloda, ladna, bede miec fajne zycie, a Ty nie, Ty umierasz

Zgadzam siê z Wami. I te¿ bym umieraj±cemu obieca³a co¶, co przyniesie mu w danej chwili ulgê. Co siê stanie pó¼niej, to siê stanie.
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-07-14 23:03:38

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.