|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kolejne miasta wprowadzają zakazy dla cyrków ze zwierzętami
widocznie ja mam kota o osobowości "nieudomowionej". jak tylko zrozumiał, że za drzwiami i oknami jest świat, od 12 lat go poznaje. nie mówię o wypuszczaniu kota na ruchliwe skrzyżowanie w mieście, mój kot ma akurat do dyspozycji duży ogród z dala od natężonego ruchu i nie widzę powodu, dla którego miałabym mu zabronić z tego korzystać.
o małpiatkach i innych tego typu zwierzakach się nie wypowiem, bo nie zgadzam się z trzymaniem takowych w domu w ogóle. |
|
|
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Send from my mind using the Force. |
|
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Miałam kota, moi rodzice mają milion kotów, żaden nigdy nie wychodził, żaden nigdy nie przejawiał krzty nieszczęśliwości.
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale kilka kotów leżących na poboczach już zebrałam i niestety, jedyne co mozna było dla nich zrobic to zaoferować skrócenie cierpień. Wypuszczanie kota "na samowolkę" jest skrajnie nieodpowiedzialne. W temacie cyrków: jedynym cyrkiem, który toleruje jest cirque de soleil. Ale tam zwierzaki nie wystepują.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
uważam, że już dawno powinni wprowadzić takie przepisy, pytanie tylko, co stanie się ze zwierzętami, które występowały w cyrku, a teraz nie będą mogły?
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Liczby z dupy, ale chciałam pokazać, że troszcząc się o życie obecnie cierpiących zwierząt i przez to nie wprowadzając zakazu robimy dużą krzywdę kolejnym zwierzętom. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
już bym chciała skończyć tego offtopa z kotami, więc ostatni raz się wypowiem - tak, mój kot trzyma się domu, wyjdzie, polata po ogrodzie naszym i sąsiadów i jak tylko go zawołam, jest z powrotem. ma 12 lat, więc nie sadzę, żeby nagle zmienił przyzwyczajenia i zaczął latać nie wiadomo gdzie, bo coraz więcej czasu spędza na spaniu jednak.
co do cyrku - zwierzaki powinny trafić do ZOO, nie powinny się też w cyrkach rozmnażać (choć nie wiem, jak z tym wygląda) i cyrki nie powinny nabywać nowych zwierzaków. |
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Myślę, że te zwierzęta trafią do zoo, na pewno organizacje pozarządowe je wykupią, jeśli właściciele zaczną szantażować eutanazją.
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Od zawsze jestem jednym z przeciwników występowania zwierząt w cyrkach. Ciekawe jednak pytanie przeczytałam w jednym artykule na ten temat i mam od tamtej pory zagwozdkę, dlaczego tylko cyrk tak źle się kojarzy. Chodzi o to, czy w takim razie powinno się zakazać kręcić filmy z udziałem zwierząt? One też są poddawane podobnej tresurze. Ptaki łowieckie są poddawane tresurze (sokolnictwo)
Cytat:
Tresura sokoła tak, a gołębi w cyrku już nie? Tresura koni do innych występów, wyścigów itd tak, a do cyrku nie? Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jeśli chodzi o konie z Morskiego Oka- chyba nie ma dobrego rozwiązania, dopóki ktoś mądry nie ustali konkretnych przepisów typu: ile godzin dziennie może taki koń pracować, jaki ciężar ciągnać, czym go karmić itp. Mało tego, same przepisy nie wystarcza. Trzeba by jeszcze zając się bezwzględnym egzekwowaniem ich przestrzegania i solić wysokie kary za każde złamanie. Byc może wtedy góralom "byznes" przestalby sie opłacać. Niemniej jednak: jestem przeciw używaniu zwierzat do wystepów cyrkowych.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Japitu, miałam podobne przemyślenia. Głównie jesli chodzi o występy w filmach i wyścigach (konie, psy). Może w cyrkach są znacznie gorsze warunki? Egzotyczne zwierzęta w klatkach, ciągle w trasie, praca w hałasie? Może głównie o to chodzi?
|
|
|
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
Japitu, ja jestem przeciwna uzywaniu zwierzat na potrzeby ludzi, oprocz psow towarzyszacych osobom niepelnosprawnym. I nie wliczam do tego dogo/hipoterapii, tego tez nie akceptuje. Nie ogladam Marley i ja, Woda dla sloni, czy jakichs filmow gdzie prawdziwym zwierzetom animuje sie usta zeby mowily. Jestem przeciwna wyscigom konnym. Nie wiem co mysle o sokolnictwie, poniewaz nie zglebialam tematu i jeszcze nie mam wlasnego zdania, ale zastanawiam sie, czy tych ptakow nie da sie zastapic np. dronami.
Psy lubia trenowac, lubia robic "sztuczki", rozwiazywac problemy (koty i swinki tez), ale to nie jest tresura nastawiona na zarobek, to jest zabawa dla zwierzecia, cos co pozwala mu sie zmeczyc psychicznie (wiele psow tego potrzebuje, moze wszystkie) i powinno trwac tylko tyle na ile psa to bawi, lub poprawia jego bezpieczenstwo. Takie szkolenie powinno sie odbywac metodami pozytywnymi, a czy tak jest w cyrku? Mam watpliwosci. Nie liczylabym na to, ze uda sie ocalic wszystkie egzotyczne zwierzeta z cyrkow, poniewaz ludzie maja nasrane we lbach. Pewnie nagle okaze sie, ze ten tygrys to padl na tajemnicza chorobe, a na misia nie ma miejsca, bo nie moze dogadac sie z innymi misiami. Ale ja jestem tez przeciwna ogrodom zoologicznym - wystarczy spojrzec na misie warszawskie, na ten cudowny beton, ktory maja, na lokalizacje, w ktorej przebywaly. Send from my mind using the Force. |
|
|
|
|
#47 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
|
a ja nie rozumiem tego wszecobecnego placzu : " o boze, kon idzie do rzezni" - w tym momencie zabijanych jest tysiace krow, bykow, swinek i nikomu to nie przeszkadza.
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Acha. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Owczarek niemiecki w bloku z windą, który codziennie chodzi na kilka spacerów, w tym jeden długi, jest odpowiednio karmiony i stymulowany umysłowo. vs Owczarek niemiecki puszczony luzem w ogrodzie, którego rozrywką jest szczekanie na przechodniów, a na "spacer" wyjdzie jak przeskoczy ogrodzenie lub się podkopie, a do żarcia ma Pedigree lub Royal Canin. Srsly? |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
Judith <3
Szkoda, że jest tak mało ludzi mających pojęcie o takich rzeczach. Ludzie myślą, że mają prawo do posiadania zwierzęcia, swojego pupila czy tam nawet obrońcy domu. Ale nie pomyślą by jakoś zapewnić mu godny byt. Najważniejsze, że człowiek spełnił swoją chęć posiadania. : ( |
|
|
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I masz sporo do gadania, jesli u ciebie za zostawienie kupy jest mandat. Mozna udokumentowac, mozna zwrocic sie do strazy miejskiej, administracji budynku, mozna zastosowac spoleczny ostracyzm i zbiorowe potepienie takiego zachowania. Ze tak to ujme, w kupie sila Send from my mind using the Force. |
|
|
|
|
|
#56 |
|
BAN stały
|
Te same miasta zapewne wolą urozmaicić kobietom życie mężczyznami z Bliskiego Wschodu
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A np. psy szukające ludzi w gruzach czy te przy kontrolach celnych? |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Tu mam spory dylemat. Tak jak mam duzy problem z zabieraniem ich na wojne... tfu, misje stabilizacyjne, zeby szukaly min i innych ladunkow wybuchowych, tak troche sie lamie przy ratownictwie.
Co do celnikow to smuci mnie bardzo, ze takie psy szybko sie "zuzywaja" i nie wiem jak wygladaja szkolenia takich psow. Send from my mind using the Force. |
|
|
|
|
#60 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Mieszkanie w bloku nie ma tu nic do rzeczy. Jesli masz domek a psa nie wyprowadzisz to też Ci się zsika w domu. Pies się nie zsika, jeśli wyprowadzany jest regularnie (chyba, że jest chory). Nawet duży pies może spokojnie mieszkać w bloku, jeśli zapewniona mu jest codzienna ilość i odpowiedni czas ruchu na powietrzu oraz zaspokojona jest jego potrzeba zabawy. Ja się może znam lepiej na kotach ale psa też mam a ostatni raz, kiedy zsikał się na klatce to było za jego szczenięcych lat. Pozostawiony sam w domu nie wyje, choć zdarza mu się szczekać z radości, gdy wyczuje jak podjeżdżam autem lub kuzyn wchodzi po schodach. Nie wyje, bo ma kocie towarzystwo plus zabawki stymulujące jego uwagę. Niestety, jeśli zostawia się psa samego na calutki dzień to będzie wyć: z tęsknoty, z nudów, z niezaspokojonych podstawowych potrzeb. Dlatego pies nie jest dobrą opcją dla ludzi, których od rana do wieczora nie ma w domu. Bywają też wyjątki: jeśli pies od małego przyzwyczajony jest, że zawsze ktoś jest w domu to każde pozostawienie go samego odczuje jako tragedię. Pies moich dziadków (już odszedł do psiego nieba a może jest w ludzkim niebie z dziadkami?) reagował nerwowo na każdą próbę wyjścia dziadków i pozostawienia go samego w domu, nawet na krótki czas. Cóż. Nie było rady: albo psa zabierali albo tak układali zajęcia, by jedno z nich było w domu. Na szczęście, jako emeryci mogli sobie na taki plan pozwolić.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-01-29 o 06:45 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.

Tresura sokoła tak, a gołębi w cyrku już nie? Tresura koni do innych występów, wyścigów itd tak, a do cyrku nie? Co o tym myślicie?
Mnie wkurza jak za ścianą wielki pies szczeka, wychodząc szczeka na klatce i jeszcze załatwia się od razu przy schodach od klatki, ale co ja tam mam do gadania.