jak d³ugo randkujecie zanim wejdziecie w zwi±zek? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2016-01-26, 11:09   #31
zlotniczanka
plum plum

Wiadomo¶ci: 4 373
Dot.: jak d³ugo randkujecie zanim wejdziecie w zwi±zek?

Cytat:
Napisane przez yoona Poka¿ wiadomo¶æ
Ok, czym sie rozni zwiazek od randkowania? I skad wiecie, ze juz jestescie w zwiazku? Zawsze inicjujecie rozmowe pt czy jestesmy para?
ja wymagam deklaracji. Z przyjació³kami siê ¶miejemy, ¿e dopóki facet nie zapyta o "chodzenie" to zwi±zku nie ma. Nasi faceci na pocz±tku tego rozumieli, ka¿da z nas mia³a dyskusjê ze swoim o tym, ¿e jak ludzie siê spotykaj± razem itp to s± razem i nie trzeba o to siê pytaæ, no, ale wysz³o, ¿e ka¿da z nas wola³a to us³yszeæ, wiêc te deklaracje pad³y. Faceci chyba na to inaczej patrz±, dla nich chêæ równa siê byciu razem.

zlotniczanka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-26, 11:26   #32
MissChievousTess
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 327

Cytat:
Ok, czym sie rozni zwiazek od randkowania? I skad wiecie, ze juz jestescie w zwiazku? Zawsze inicjujecie rozmowe pt czy jestesmy para?
Zawsze. Lubiê wiedzieæ na czym stojê. Lubiê jasne sytuacje.
To ju¿ kobiety nie wiedz± czym siê ró¿ni randkowanie od zwi±zku?
Na randki chodzi siê od czasu do czasu na zasadzie "pójdê sobie do kina w mi³ym towarzystwie". Dla mnie seks nie jest czê¶ci± randkowania, ale dla kogo¶ mo¿e byæ. Ale nawet jak jest to "okazyjny".
W zwi±zku wiêcej czasu siê spêdza razem, regularnie, buduje siê intymno¶æ, cz³owiek nie stara siê non stop robiæ mo¿liwie najlepszego wra¿enia, ale mo¿na sobie pozwoliæ np. na okazanie swoich s³abo¶ci.
Serio naprawdê granice ju¿ siê tak zatar³y, ¿e miêdzy randkowaniem a zwi±zkiem nie czuje siê ró¿nicy?
Dla mnie to dziwne. No, ale mo¿e jestem ju¿ staro¶wiecka.

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Poka¿ wiadomo¶æ
ja wymagam deklaracji. Z przyjació³kami siê ¶miejemy, ¿e dopóki facet nie zapyta o "chodzenie" to zwi±zku nie ma. Nasi faceci na pocz±tku tego rozumieli, ka¿da z nas mia³a dyskusjê ze swoim o tym, ¿e jak ludzie siê spotykaj± razem itp to s± razem i nie trzeba o to siê pytaæ, no, ale wysz³o, ¿e ka¿da z nas wola³a to us³yszeæ, wiêc te deklaracje pad³y. Faceci chyba na to inaczej patrz±, dla nich chêæ równa siê byciu razem.
Pozwolê siê nie zgodziæ z takim stwierdzeniem.
"Chêæ" mo¿e siê dla mê¿czyzny wi±zaæ wy³±cznie z chêci± i mo¿liwo¶ci± bzykania siê z dan± kobiet± bez brania na siebie zobowi±zañ. Dlatego by mieæ jasn± sytuacjê czy bêdzie z tego zwi±zek czy raczej mê¿czyzna zaczyna mo¶ciæ siê w uk³adzie fucking friends warto zapytaæ o co mu w³a¶ciwie chodzi.
Bo potem mo¿e wyj¶æ tak, ¿e on zdziwiony oburzy siê "To co my¶la³a¶, ¿e mo¿e jeste¶my par±?! Przecie¿ to by³ tylko seks. No przecie¿ nie protestowa³a¶. Nie mówi³a¶, ¿e tylko seks Ci nie odpowiada?". Chyba nawet tutaj parê takich historii by³o.
Wiêc pytaæ warto. Prosto i dosadnie. Bo jak mawia mój T¯ "kto pyta nie wielb³±dzi" (dla wyja¶nienia: wielki b³±d=wielb³±d )
Stary 2016-01-26, 11:31   #33
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Poka¿ wiadomo¶æ
Pozwolê siê nie zgodziæ z takim stwierdzeniem.
"Chêæ" mo¿e siê dla mê¿czyzny wi±zaæ wy³±cznie z chêci± i mo¿liwo¶ci± bzykania siê z dan± kobiet± bez brania na siebie zobowi±zañ. Dlatego by mieæ jasn± sytuacjê czy bêdzie z tego zwi±zek czy raczej mê¿czyzna zaczyna mo¶ciæ siê w uk³adzie fucking friends warto zapytaæ o co mu w³a¶ciwie chodzi.
Bo potem mo¿e wyj¶æ tak, ¿e on zdziwiony oburzy siê "To co my¶la³a¶, ¿e mo¿e jeste¶my par±?! Przecie¿ to by³ tylko seks. No przecie¿ nie protestowa³a¶. Nie mówi³a¶, ¿e tylko seks Ci nie odpowiada?". Chyba nawet tutaj parê takich historii by³o.
Wiêc pytaæ warto. Prosto i dosadnie. Bo jak mawia mój T¯ "kto pyta nie wielb³±dzi" (dla wyja¶nienia: wielki b³±d=wielb³±d )
hehe, no ja wychodzê z podobnego stanowiska, ¿e wolê wiedzieæ. To zdanie odnosi³o siê do zdziwienia mojego i przyjació³ek facetów, ¿e to siê pytaæ trzeba dziewczyny o bycie razem. Oni uwa¿ali, ¿e skoro wygl±da to na bycie w zwi±zku to byciem w zwi±zku jest

Stary 2016-01-26, 12:05   #34
yoona
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 987

Miss no wlasnie nie wiem, czy sie zatarly. Bo moja relacja wyglada tak jak opisalas zwiazek. Absolutnie nie spotykamy sie od czasu do czasu na kino. Ale rozmowy "jestesmy w zwiazku" nie bylo. Wiec randkujemy?;-)

Blogowy ¶wiat

yoona jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-26, 12:08   #35
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Miss no wlasnie nie wiem, czy sie zatarly. Bo moja relacja wyglada tak jak opisalas zwiazek. Absolutnie nie spotykamy sie od czasu do czasu na kino. Ale rozmowy "jestesmy w zwiazku" nie bylo. Wiec randkujemy?;-)
Zapytaj faceta?

Stary 2016-01-26, 14:42   #36
yoona
Zakorzenienie

Nie czuje sie gotowa na to pytanie.

Blogowy ¶wiat

Stary 2016-01-26, 14:49   #37
stewardesa
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 9 512

Cytat:
Je¶li jest seks, a deklaracji nie ma, to ¼le to wró¿y.
stewardesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-26, 16:24   #38
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stewardesa Poka¿ wiadomo¶æ
Nie s±dzê Mam 30 lat, nie czekam z seksem na deklaracje, bo raz ¿e nie zamierzam czekaæ z seksem tygodniami bo z kamienia nie jestem a dwa, ¿e sama nie jestem gotowa na deklaracje po krótkim czasie.

W ¿adnym ze swoich zwi±zków nie by³o rozmowy i pytania dookre¶laj±cego ( prócz nastoletnich "bedziesz ze mna chodzic" ). To, ¿e jeste¶my par± wychodzi³o samo z siebie, naturalnie i rozumia³o siê samo przez siê. Bardziej chodzi mi o to, ¿e wcale nie jest tak, ¿e jak ch³op nie powie jasno i wyraznie "chce zebys by³a moj± dziewczyn±" to znaczy, ¿e traktuje relacje lu¼no i tylko do seksu. Bywa ¿e jest to dla niego oczywiste. Granice miêdzy randkowaniem z zwi±zkiem s± p³ynne moim zdaniem, natomiast je¶li kto¶ potrzebuje mieæ czarno na bia³ym to pewnie, rozmowa wskazana.

Blogowy ¶wiat

Stary 2016-01-26, 16:40   #39
gruniaa
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 992

A je¶li spotykamy siê u niego, dajemy buziaka na powitanie i po¿egnanie, przytulamy, g³aszczemy, dogadujemy siê, szykuje dla niego czasami co¶ do przek±sania to mam nazwaæ to zwi±zkiem? :P
gruniaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-26, 16:49   #40
olodolo
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 11

Nie mam do¶wiadczenia w tym temacie, ale to trochê dla mnie niejasne. S± randki- czyli poznawanie siê, i niby by by³o wszystko jasne, ¿e je¶li dochodzi do seksu, to obojgu zale¿y na sobie, jest poci±g seksualny, i w sumie seks to ju¿ nie kole¿eñstwo, czyli od momentu uprawiania seksu tak jakby wesz³o siê zwi±zek, randki-poznawanie siê, zmieni³o swój status na zaakceptowanie siê przez obie strony poprzez seks=zwi±zek.

Ale to nie takie proste, bo co z lud¼mi którzy randkuj±, poznaj± siê i te spotkania, randki, choæby od pierwszej, drugiej czy trzeciej, ³±cz± z seksem, ale nie znaj± siê na tyle dobrze, ¿e nie wiedz± czy chc± byæ ze sob±? Niby s± spotkania, jest seks, zachowuj± siê jak ludzie w zwi±zku, ale tak naprawdê, dopiero siê poznaj± i to od dwóch stron naraz, od tej z osobowo¶ci i tej seksualnej

Wtedy faktycznie po jakim¶ miesi±cu dwóch czy trzech, takich spotkañ gdzie schodzona jest prawie ka¿da kawiarnia, obejrzane wszystkie filmy w kinie, obejrzane nagie cia³o od a do z, przerobiona ca³a kamasutra, to wtedy chyba idiotycznie zabrzmi jak jedna ze stron zada pytanie, s³uchaj X bêdziemy razem ze sob± chodziæ? lub, czy bêdziemy razem?
Ale....z drugiej strony, gdy tej deklaracji brak to po tych miesi±cach wspólnych uniesieñ, jedna ze stron znajdzie sobie nowy model i powie tej drugiej, ale przecie¿ to by³y tylko spotkania bez zobowi±zañ, dobre kino, kawa i seks, o co ci chodzi do cholery?

Moim zdaniem seks to powinien byæ DRUGI ETAP. Najpierw randki-poznawanie siê ALE od strony osobowo¶ci, i tu nie wa¿ne czy jedno spotkanie czy sto, i jak ju¿ wiemy ¿e obojgu zale¿y na sobie, zostaj± par±, i wtedy ju¿ jako para wchodz± w ¦wiat seksu. Ja to tak widzê.

Wyj±tek tu mo¿e stanowiæ seks spotkanie- nie szukamy nikogo do zwi±zku, i umawiamy siê tylko na seks, wtedy sprawa jest jasna.

Kto¶ podziela mój pogl±d?
olodolo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-26, 17:46   #41
yoona
Zakorzenienie

jak dla mnie seks=/= zwi±zek

ile czasu powinno siê poznawaæ przed seksem?)

Blogowy ¶wiat

Stary 2016-01-26, 17:55   #42
olodolo
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 11

Cytat:
jak dla mnie seks=/= zwi±zek

ile czasu powinno siê poznawaæ przed seksem?)
Mnie pytasz? Je¶li tak, to wed³ug mnie sprawa indywidualna, ale s±dzê, ¿e te kilka spotkañ-randek to takie minimum.
olodolo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-26, 17:57   #43
yoona
Zakorzenienie

i po kilku spotkaniach, randkach wiedzialbys ze chcialbys wejsc z ta osoba w zwiazek?

pytanie bylo retoryczne, oczywiste jest, ze to sprawa indywidualna

Blogowy ¶wiat

Stary 2016-01-26, 18:10   #44
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wiadomo¶ci: 41 583

Cytat:
Nie czuje sie gotowa na to pytanie.
To czemu chcesz znaæ na nie odpowied¼?

Cytat:
Bardziej chodzi mi o to, ¿e wcale nie jest tak, ¿e jak ch³op nie powie jasno i wyraznie "chce zebys by³a moj± dziewczyn±" to znaczy, ¿e traktuje relacje lu¼no i tylko do seksu.
Jasne, ale bezpieczniej jest takie kwestie wyja¶niaæ

Cytat:
Napisane przez olodolo Poka¿ wiadomo¶æ
Moim zdaniem seks to powinien byæ DRUGI ETAP. Najpierw randki-poznawanie siê ALE od strony osobowo¶ci, i tu nie wa¿ne czy jedno spotkanie czy sto, i jak ju¿ wiemy ¿e obojgu zale¿y na sobie, zostaj± par±, i wtedy ju¿ jako para wchodz± w ¦wiat seksu. Ja to tak widzê.
Dla kogo¶, dla kogo seks to "wy¿szy stopieñ wtajemniczenia", dla kogo¶, kto przywi±zuje do seksu du¿± wagê i uwa¿a, ¿e seks jest zarezerwowany dla zwi±zku, to jasne ¿e tak.
Tylko ¿e to i tak nie gwarantuje, ¿e siê nie zostanie wykorzystan± - s± tacy, którzy nawet na pier¶cionek siê szarpn±, byle zaliczyæ w koñcu, a potem pójd± w dal.
Stary 2016-01-26, 18:11   #45
201701300916
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 98

Cytat:
Tutaj raczej zgodzê siê ze Stewardes±. Tym bardziej, ¿e nie by³ to jeden przyp³yw namiêtno¶ci po alkoholu, a trwa to chwilê.

Czyli wychodzi na to, ¿e wiêkszo¶æ z was lubi deklaracje, jasne sytuacje i szczere rozmowy, nawet po tym miesi±cu czy dwóch. Zdziwi³o mnie szczerze mówi±c, bo wiecie jak to jest z t± niepewno¶ci± i podgrzewaniem romansu.
Generalnie ja nigdy nie goniê do takich s³ów, bo w³a¶nie mo¿na siê... pospieszyæ. Dziewczyna nie bêdzie jeszcze na tym poziomie co ja lub co gorsza w ogóle nie bêdzie zainteresowana czym¶ wiêcej ze mn± - tego do koñca siê nie rozszyfruje. Chyba nikt nie lubi byæ olany, a je¶li mi naprawdê zale¿y to gdzie¶ to z ty³u g³owy zostanie.

ps. Fajne podej¶cie yoony - przecie¿ to tylko seks
201701300916 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-26, 18:13   #46
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Roberto91 Poka¿ wiadomo¶æ
Generalnie ja nigdy nie goniê do takich s³ów, bo w³a¶nie mo¿na siê... pospieszyæ. Dziewczyna nie bêdzie jeszcze na tym poziomie co ja lub co gorsza w ogóle nie bêdzie zainteresowana czym¶ wiêcej ze mn±(...)
Jak nie jest zainteresowana, to chyba lepiej siê o tym dowiedzieæ wcze¶niej ni¿ pó¼niej
Stary 2016-01-26, 18:47   #47
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
ps. Fajne podej¶cie yoony - przecie¿ to tylko seks
gdzie to wyczyta³e¶?

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

Cytat:
Napisane przez elvegirl Poka¿ wiadomo¶æ
To czemu chcesz znaæ na nie odpowied¼?
good point

Blogowy ¶wiat

Stary 2016-01-26, 19:40   #48
stewardesa
BAN sta³y

Cytat:
Tylko ¿e to i tak nie gwarantuje, ¿e siê nie zostanie wykorzystan± - s± tacy, którzy nawet na pier¶cionek siê szarpn±, byle zaliczyæ w koñcu, a potem pójd± w dal.
Naprawdê s± tacy?
Cytat:
Zdziwi³o mnie szczerze mówi±c, bo wiecie jak to jest z t± niepewno¶ci± i podgrzewaniem romansu.
Generalnie ja nigdy nie goniê do takich s³ów, bo w³a¶nie mo¿na siê... pospieszyæ.
Nie no, pewnie, tylko jako¶ je¶li chodzi o seks, to nigdy nie boj± siê, ¿e to bêdzie za szybko.
Stary 2016-01-26, 20:26   #49
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Naprawdê s± tacy?
Ano s±.
Stary 2016-01-26, 20:56   #50
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Naprawdê s± tacy?
niestety s±. Jak widz±, ¿e bajera dobrze wchodzi to ró¿ne rzeczy s± w stanie odwaliæ, by zyskaæ, na czym im zale¿y.

Stary 2016-01-26, 21:13   #51
agataenfinbref
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 34

Ile czasu powinno siê poznawaæ przed seksem?... Moim zdaniem nie ma sensu tego tak racjonalizowac ani tyle sie nad tym zastanawiac. Seks powinien byc wtedy, kiedy para ma na to ochote... Jesli to oznacza, ze pierwszego dnia to nie widze w tym problemu. Nie ma sensu w sobie tego tlamsic. Seks zawsze na samym poczatku jest najbardziej pikantny, podniecajacy i spontaniczny. A jesli po seksie nic ze zwiazku nie wyjdzie... to co... wedlug mnie to nawet lepiej, nie traci sie wtedy czasu na jakies dziecinne podchody.
No ale ja mieszkam od dawien dawna poza Polska i mam troche latynoskie podejscie do sprawy, wiec rozumiem doskonale, jesli nie podzielacie mojgo zdania
agataenfinbref jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-26, 21:29   #52
yoona
Zakorzenienie

Agata ja mam podobne, nie gloryfikuje seksu i nie traktuje go jako cos co daje facetowi w zamian za jego deklaracje

Blogowy ¶wiat

Stary 2016-01-26, 21:45   #53
stewardesa
BAN sta³y

Cytat:
Agata ja mam podobne, nie gloryfikuje seksu i nie traktuje go jako cos co daje facetowi w zamian za jego deklaracje
Chyba nikt z nas tego nie robi.
Je¶li oka¿e siê, ¿e on nie d±¿y³ do zwi±zku i to bêdzie dla Ciebie w porz±dku, to rzeczywi¶cie nie ma siê czym martwiæ.
Stary 2016-01-26, 21:48   #54
niebieska_chmura
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 362

Ja zapytam inaczej - czym s± te deklaracje i czy maj± one tak naprawdê jak±¶ moc?
Wydaje mi siê, ¿e niekoniecznie.
Czym s± zobowi±zania?
Przecie¿ sam fakt, ¿e kto¶ siê zadeklarowa³ i zobowi±za³ (tylko do czego? ) nie gwarantuj± niczego.
Mog± daæ ewentualnie z³udne poczucie bezpieczeñstwa. Z ka¿dej relacji mo¿na siê szybko i ³atwo wycofaæ na ka¿dym etapie, nawet po z³o¿eniu tych¿e deklaracji. Natomiast cz³owiekowi niemaj±cemu dobrych i uczciwych zamiarów nierzadko nietrudno bêdzie po prostu sk³amaæ i powiedzieæ wszystko, co chce us³yszeæ druga strona. Równie¿ dobre intencje i szczero¶æ podczas takiej rozmowy nie daj± pewno¶ci, ¿e wybranek nie zmieni zdania. Mo¿e poznaæ kogo¶ innego na przyk³ad przypadkiem i po prostu straciæ g³owê i wycofaæ siê z zadeklarowanego zwi±zku i zobowi±zañ lub te¿ mo¿e zmieniæ zdanie, odkochaæ siê itd...
Dlatego uwa¿am, ¿e rozmowa o wzajemnych oczekiwaniach jest ok, natomiast wa¿niejsze s± czyny i sposób w jaki wybranek zachowuje siê wzglêdem nas w ró¿nych sytuacjach, a ¿eby siê o tym przekonaæ, potrzebny jest czas.
niebieska_chmura jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-27, 12:13   #55
victorion
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 975

Cytat:
Napisane przez nihilistic90 Poka¿ wiadomo¶æ
Tak jak w temacie, zastanawiam siê jak d³ugo spotykacie siê z kim¶, randkujecie, zanim oboje okre¶licie siê jako 'zwi±zek'. Wiem, ¿e to zale¿y od kobiety/faceta, ale jestem ciekawa po jakim czasie mozna pomyslec albo dowiedziec siê wprost, ze ktos tak naprawde nie chce siê wi±zaæ
Szczerze mówi±c, temat wzi±³ siê z tego, ze od jakich¶ 2 miesiêcy spotykam siê z kims. Wszystko spoko, dogadujemy siê, nie spotykamy z nikim innym. Ostatnio to on zacz±³ temat zwi±zku bo chcia³ mi po prostu przekazaæ, ¿e jest ostro¿ny i nie chce siê okre¶laæ. Na co moja reakcja to zwyk³e 'okej, rozumiem', bo 2 miesi±ce to jak dla mnie za krótko i nawet zdziwi³abym siê, gdyby chcia³ inaczej.
Jakie jest wasze zdanie?
Najpierw jest randkowanie, jak nie zaiskrzy to koñczy siê znajomo¶æ lub zostaje przyjació³mi. Trochê nie rozumiem pytania, czy chodzi o to po jakim czasie facet powinien przyj¶æ i powiedzieæ "chcê z Tob± chodziæ"?
Ka¿dy oczekuje czego innego od zwi±zku, to po pierwsze. A po drugie czym innym jest 2 miesi±ce ale widzimy siê co 2 weekend, a czym innym 2 miesi±ce, ale spotykamy siê co 2 dzieñ.

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Poka¿ wiadomo¶æ
Kiepsko to brzmi, szczerze mówi±c. W zasadzie wy ju¿ jeste¶cie w zwi±zku, ale on z jakiego¶ powodu nie chce w taki sposób o tej relacji my¶leæ. Moim zdaniem zostawia sobie furtkê, ¿eby "w razie wu" móc powiedzieæ "no przecie¿ nie byli¶my razem!".
Albo siê boi, bo ma za sob± baga¿ (negatywny wzorzec z domu/nieudany zwi±zek). Mo¿e go po prostu przera¿aæ my¶l, ¿e jest w zwi±zku z innych powodów ni¿ "bycie uwi±zanym".

Cytat:
Napisane przez lexie Poka¿ wiadomo¶æ
Ja inicjowa³am, bo wolê byæ pewna, ¿e oboje tak samo to odbieramy.
Cytat:
Napisane przez zlotniczanka Poka¿ wiadomo¶æ
ja wymagam deklaracji. Z przyjació³kami siê ¶miejemy, ¿e dopóki facet nie zapyta o "chodzenie" to zwi±zku nie ma.
Jestem ze swoim partnerem 5 lat, razem mieszkamy 4,5, niedawno zarêczyli¶my siê, ale wychodzi na to, ¿e nadal randkujemy (nawet rozmowy o wy³±czno¶ci nie mieli¶my).

Bêd±c doros³ym widzi siê, czy druga strona anga¿uje siê w zwi±zek czy nie. Bêd±c doros³ym potrafi siê okre¶liæ swoje uczucia i oczekiwania oraz o nich rozmawiaæ z partnerem. Zatem ¿adna deklaracja nie powinna zawa¿aæ na zwi±zku. Jednak...
Bêd±c doros³ym powinno siê równie¿ umieæ zrozumieæ, ¿e nikt nie jest bia³± kartk± bez ¿yciowego do¶wiadczenia i przesz³o¶ci. Zarówno jedna strona mo¿e baæ siê wej¶æ w zwi±zek ze wzglêdu na baga¿, jak i druga strona z tego samego powodu mo¿e oczekiwaæ deklaracji.

Nie ka¿dy odczuwa potrzebê deklaracji i przyznam, ¿e wymaganie jej przypomina mi trochê zabawy w zwi±zki nastolatków, ale je¶li chce siê byæ razem potrzebna jest jedna rzecz, najczê¶ciej powtarzane s³owo na wiza¿u "rozmowa".

Cytat:
To ju¿ zale¿y jakie s± regu³y graj±cych. Ja do tej pory uprawiam seks bez deklaracji, nawet jej nie oczekujê... i to przez 5 lat zwi±zeku, tfu, randkowania... powinnam uciekaæ od faceta Uogólnianie w przypadku zwi±zków nie jest niczym prostym.

¯±daj±c deklaracji nale¿y tylko pamiêtaæ, ¿e...
Cytat:
Napisane przez niebieska_chmura Poka¿ wiadomo¶æ
Ja zapytam inaczej - czym s± te deklaracje i czy maj± one tak naprawdê jak±¶ moc?
Wydaje mi siê, ¿e niekoniecznie.
Czym s± zobowi±zania?
Przecie¿ sam fakt, ¿e kto¶ siê zadeklarowa³ i zobowi±za³ (tylko do czego? ) nie gwarantuj± niczego.
Mog± daæ ewentualnie z³udne poczucie bezpieczeñstwa. Z ka¿dej relacji mo¿na siê szybko i ³atwo wycofaæ na ka¿dym etapie, nawet po z³o¿eniu tych¿e deklaracji. Natomiast cz³owiekowi niemaj±cemu dobrych i uczciwych zamiarów nierzadko nietrudno bêdzie po prostu sk³amaæ i powiedzieæ wszystko, co chce us³yszeæ druga strona. Równie¿ dobre intencje i szczero¶æ podczas takiej rozmowy nie daj± pewno¶ci, ¿e wybranek nie zmieni zdania. Mo¿e poznaæ kogo¶ innego na przyk³ad przypadkiem i po prostu straciæ g³owê i wycofaæ siê z zadeklarowanego zwi±zku i zobowi±zañ lub te¿ mo¿e zmieniæ zdanie, odkochaæ siê itd...
Dlatego uwa¿am, ¿e rozmowa o wzajemnych oczekiwaniach jest ok, natomiast wa¿niejsze s± czyny i sposób w jaki wybranek zachowuje siê wzglêdem nas w ró¿nych sytuacjach, a ¿eby siê o tym przekonaæ, potrzebny jest czas.
Je¶li facet liczy na kilka szybkich numerków, to stwierdzenie "b±d¼my par±, kocham Ciê" bêdzie tylko s³owami wypowiedzianymi kolejnej naiwnej.

Ani deklaracja, ani zarêczyny, ani ¶lub nie s± gwarantem "¿yli d³ugo i szczê¶liwie".

Edytowane przez victorion
Czas edycji: 2016-01-27 o 12:24
victorion jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-27, 12:21   #56
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Maj±. W przypadku rezygnacji jednej strony, druga nie zostaje zrobiona w idiotê, któremu siê przecie¿ nic nie obiecywa³o.

Cytat:
Napisane przez victorion Poka¿ wiadomo¶æ
Albo siê boi, bo ma za sob± baga¿ (negatywny wzorzec z domu/nieudany zwi±zek). Mo¿e go po prostu przera¿aæ my¶l, ¿e jest w zwi±zku z innych powodów ni¿ "bycie uwi±zanym".
Jak siê jest tak bardzo skrzywdzonym, ¿e siê nie chce zwi±zku, to niech sobie cz³owiek daruje w ogóle uk³ady damsko-mêskie.
Wiêkszo¶æ z nas zosta³a kiedy¶ jako¶ skrzywdzona, robiæ z tego wyt³umaczenie dla bzykania bez zobowi±zañ to ¶wiñstwo.
Stary 2016-01-27, 12:21   #57
stewardesa
BAN sta³y

Cytat:
To ju¿ zale¿y jakie s± regu³y graj±cych.
Je¶li ich nie ustalili, to nie ma ¿adnych.
Cytat:
Jak wcze¶niej seks uprawia³am bez deklaracji i nawet jej nie oczekuj±c. Uogólnianie w przypadku zwi±zków nie jest niczym prostym.
Dlatego napisa³am:
Cytat:
Je¶li oka¿e siê, ¿e on nie d±¿y³ do zwi±zku i to bêdzie dla Ciebie w porz±dku, to rzeczywi¶cie nie ma siê czym martwiæ.
Cytat:
Jak napisa³a niebieska_chmura ani deklaracja, ani zarêczyny, ani ¶lub nie s± gwarantem "¿yli d³ugo i szczê¶liwie". Nie s± gwarantem mi³o¶ci i uczciwo¶ci.
Nic nie daje 100% gwarancji. Ale jednak trzymamy pieni±dze w banku, nie w skarpetce. No chyba, ¿e nie.
Stary 2016-01-27, 12:31   #58
victorion
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 975

Cytat:
Je¶li ich nie ustalili, to nie ma ¿adnych.Dlatego napisa³am: Nic nie daje 100% gwarancji. Ale jednak trzymamy pieni±dze w banku, nie w skarpetce. No chyba, ¿e nie.
Powinna¶ jeszcze raz zacytowaæ, bo edytowa³am tekst by by³ bardziej zrozumia³y. Do tej pory uprawiam seks bez deklaracji, 5 lat i z pier¶cionkiem na palcu. Do szczê¶cia deklaracja nie jest potrzebna, a przed oszustwem te¿ nie uchroni.

Nie rozumiem porównania do banku. Zwi±zek to co¶ nieformalnego, a z bankiem ³±czy nas umowa reguluj±ca zobowi±zania na podstawie której mo¿na domagaæ siê swoich praw w s±dzie. Bank ma obowi±zek nas sp³aciæ, drugi cz³owiek nie ma obowi±zku zawsze kochaæ.

Edytowane przez victorion
Czas edycji: 2016-01-27 o 12:35
victorion jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-27, 12:35   #59
niebieska_chmura
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 362

Cytat:
Maj±. W przypadku rezygnacji jednej strony, druga nie zostaje zrobiona w idiotê, któremu siê przecie¿ nic nie obiecywa³o.
Konsekwencje takiej rezygnacji bêd± jednak identyczne. Ma³o to kobiet w zwi±zkach jest porzucanych bez s³owa wyja¶nienia z dnia na dzieñ? Czy wcze¶niejsze deklaracje sprawiaj±, ¿e ból jest mniejszy?
niebieska_chmura jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2016-01-27, 12:46   #60
stewardesa
BAN sta³y

Cytat:
Do tej pory uprawiam seks bez deklaracji, 5 lat i z pier¶cionkiem na palcu. Do szczê¶cia deklaracja nie jest potrzebna, a przed oszustwem te¿ nie uchroni.
Super. Je¿eli tylko nic by siê dla Ciebie nie sta³o, gdyby pewnego dnia odszed³ i by³ szczerze zdziwiony, ¿e dla Ciebie to co¶ znaczy³o, bo przecie¿ niczego nie obiecywa³.
Cytat:
Nie rozumiem porównania do banku. Zwi±zek to co¶ nieformalnego, a z bankiem ³±czy nas umowa reguluj±ca zobowi±zania na podstawie której mo¿na domagaæ siê swoich praw w s±dzie. Bank ma obowi±zek nas sp³aciæ, drugi cz³owiek nie ma obowi±zku zawsze kochaæ.
Bo jest przesadzone. Oczywi¶cie, ¿e bardziej mo¿na byæ pewnym banku ni¿ drugiego cz³owieka i ¿e mo¿na wyci±gn±æ wiêcej konsekwencji.
Cytat:
Konsekwencje takiej rezygnacji bêd± jednak identyczne. Ma³o to kobiet w zwi±zkach jest porzucanych bez s³owa wyja¶nienia z dnia na dzieñ? Czy wcze¶niejsze deklaracje sprawiaj±, ¿e ból jest mniejszy?
Tak. Nie trzeba siê obwiniaæ za naiwno¶æ.
Mo¿na wywnioskowaæ wcze¶niej, ile warte jest czyje¶ s³owo.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2016-01-31 00:37:15

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.