|
|
#31 |
|
plum plum
Wiadomo¶ci: 4 373
|
Dot.: jak d³ugo randkujecie zanim wejdziecie w zwi±zek?
ja wymagam deklaracji. Z przyjació³kami siê ¶miejemy, ¿e dopóki facet nie zapyta o "chodzenie" to zwi±zku nie ma. Nasi faceci na pocz±tku tego rozumieli, ka¿da z nas mia³a dyskusjê ze swoim o tym, ¿e jak ludzie siê spotykaj± razem itp to s± razem i nie trzeba o to siê pytaæ, no, ale wysz³o, ¿e ka¿da z nas wola³a to us³yszeæ, wiêc te deklaracje pad³y. Faceci chyba na to inaczej patrz±, dla nich chêæ równa siê byciu razem.
|
|
|
#32 | ||
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 327
|
Cytat:
To ju¿ kobiety nie wiedz± czym siê ró¿ni randkowanie od zwi±zku? Na randki chodzi siê od czasu do czasu na zasadzie "pójdê sobie do kina w mi³ym towarzystwie". Dla mnie seks nie jest czê¶ci± randkowania, ale dla kogo¶ mo¿e byæ. Ale nawet jak jest to "okazyjny". ![]() W zwi±zku wiêcej czasu siê spêdza razem, regularnie, buduje siê intymno¶æ, cz³owiek nie stara siê non stop robiæ mo¿liwie najlepszego wra¿enia, ale mo¿na sobie pozwoliæ np. na okazanie swoich s³abo¶ci. Serio naprawdê granice ju¿ siê tak zatar³y, ¿e miêdzy randkowaniem a zwi±zkiem nie czuje siê ró¿nicy? Dla mnie to dziwne. No, ale mo¿e jestem ju¿ staro¶wiecka. ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Cytat:
"Chêæ" mo¿e siê dla mê¿czyzny wi±zaæ wy³±cznie z chêci± i mo¿liwo¶ci± bzykania siê z dan± kobiet± bez brania na siebie zobowi±zañ. Dlatego by mieæ jasn± sytuacjê czy bêdzie z tego zwi±zek czy raczej mê¿czyzna zaczyna mo¶ciæ siê w uk³adzie fucking friends warto zapytaæ o co mu w³a¶ciwie chodzi. Bo potem mo¿e wyj¶æ tak, ¿e on zdziwiony oburzy siê "To co my¶la³a¶, ¿e mo¿e jeste¶my par±?! Przecie¿ to by³ tylko seks. No przecie¿ nie protestowa³a¶. Nie mówi³a¶, ¿e tylko seks Ci nie odpowiada?". Chyba nawet tutaj parê takich historii by³o. Wiêc pytaæ warto. Prosto i dosadnie. Bo jak mawia mój T¯ "kto pyta nie wielb³±dzi" (dla wyja¶nienia: wielki b³±d=wielb³±d )
|
|
|
#33 | |
|
plum plum
|
Cytat:
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 987
|
Miss no wlasnie nie wiem, czy sie zatarly. Bo moja relacja wyglada tak jak opisalas zwiazek. Absolutnie nie spotykamy sie od czasu do czasu na kino. Ale rozmowy "jestesmy w zwiazku" nie bylo. Wiec randkujemy?;-)
|
|
|
|
|
#35 |
|
plum plum
|
Zapytaj faceta?
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Nie czuje sie gotowa na to pytanie.
|
|
|
|
|
#37 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 9 512
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Nie s±dzê
Mam 30 lat, nie czekam z seksem na deklaracje, bo raz ¿e nie zamierzam czekaæ z seksem tygodniami bo z kamienia nie jestem a dwa, ¿e sama nie jestem gotowa na deklaracje po krótkim czasie.W ¿adnym ze swoich zwi±zków nie by³o rozmowy i pytania dookre¶laj±cego ( prócz nastoletnich "bedziesz ze mna chodzic" ). To, ¿e jeste¶my par± wychodzi³o samo z siebie, naturalnie i rozumia³o siê samo przez siê. Bardziej chodzi mi o to, ¿e wcale nie jest tak, ¿e jak ch³op nie powie jasno i wyraznie "chce zebys by³a moj± dziewczyn±" to znaczy, ¿e traktuje relacje lu¼no i tylko do seksu. Bywa ¿e jest to dla niego oczywiste. Granice miêdzy randkowaniem z zwi±zkiem s± p³ynne moim zdaniem, natomiast je¶li kto¶ potrzebuje mieæ czarno na bia³ym to pewnie, rozmowa wskazana.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 992
|
A je¶li spotykamy siê u niego, dajemy buziaka na powitanie i po¿egnanie, przytulamy, g³aszczemy, dogadujemy siê, szykuje dla niego czasami co¶ do przek±sania to mam nazwaæ to zwi±zkiem? :P
|
|
|
|
|
#40 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 11
|
Nie mam do¶wiadczenia w tym temacie, ale to trochê dla mnie niejasne. S± randki- czyli poznawanie siê, i niby by by³o wszystko jasne, ¿e je¶li dochodzi do seksu, to obojgu zale¿y na sobie, jest poci±g seksualny, i w sumie seks to ju¿ nie kole¿eñstwo, czyli od momentu uprawiania seksu tak jakby wesz³o siê zwi±zek, randki-poznawanie siê, zmieni³o swój status na zaakceptowanie siê przez obie strony poprzez seks=zwi±zek.
Ale to nie takie proste, bo co z lud¼mi którzy randkuj±, poznaj± siê i te spotkania, randki, choæby od pierwszej, drugiej czy trzeciej, ³±cz± z seksem, ale nie znaj± siê na tyle dobrze, ¿e nie wiedz± czy chc± byæ ze sob±? Niby s± spotkania, jest seks, zachowuj± siê jak ludzie w zwi±zku, ale tak naprawdê, dopiero siê poznaj± i to od dwóch stron naraz, od tej z osobowo¶ci i tej seksualnej Wtedy faktycznie po jakim¶ miesi±cu dwóch czy trzech, takich spotkañ gdzie schodzona jest prawie ka¿da kawiarnia, obejrzane wszystkie filmy w kinie, obejrzane nagie cia³o od a do z, przerobiona ca³a kamasutra, to wtedy chyba idiotycznie zabrzmi jak jedna ze stron zada pytanie, s³uchaj X bêdziemy razem ze sob± chodziæ? lub, czy bêdziemy razem? Ale....z drugiej strony, gdy tej deklaracji brak to po tych miesi±cach wspólnych uniesieñ, jedna ze stron znajdzie sobie nowy model i powie tej drugiej, ale przecie¿ to by³y tylko spotkania bez zobowi±zañ, dobre kino, kawa i seks, o co ci chodzi do cholery? ![]() Moim zdaniem seks to powinien byæ DRUGI ETAP. Najpierw randki-poznawanie siê ALE od strony osobowo¶ci, i tu nie wa¿ne czy jedno spotkanie czy sto, i jak ju¿ wiemy ¿e obojgu zale¿y na sobie, zostaj± par±, i wtedy ju¿ jako para wchodz± w ¦wiat seksu. Ja to tak widzê. Wyj±tek tu mo¿e stanowiæ seks spotkanie- nie szukamy nikogo do zwi±zku, i umawiamy siê tylko na seks, wtedy sprawa jest jasna. Kto¶ podziela mój pogl±d? |
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
jak dla mnie seks=/= zwi±zek
ile czasu powinno siê poznawaæ przed seksem? )
|
|
|
|
|
#42 |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 11
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
i po kilku spotkaniach, randkach wiedzialbys ze chcialbys wejsc z ta osoba w zwiazek?
pytanie bylo retoryczne, oczywiste jest, ze to sprawa indywidualna |
|
|
|
|
#44 | ||
|
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 583
|
To czemu chcesz znaæ na nie odpowied¼?
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tylko ¿e to i tak nie gwarantuje, ¿e siê nie zostanie wykorzystan± - s± tacy, którzy nawet na pier¶cionek siê szarpn±, byle zaliczyæ w koñcu, a potem pójd± w dal.
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 98
|
Tutaj raczej zgodzê siê ze Stewardes±. Tym bardziej, ¿e nie by³ to jeden przyp³yw namiêtno¶ci po alkoholu, a trwa to chwilê.
Czyli wychodzi na to, ¿e wiêkszo¶æ z was lubi deklaracje, jasne sytuacje i szczere rozmowy, nawet po tym miesi±cu czy dwóch. Zdziwi³o mnie szczerze mówi±c, bo wiecie jak to jest z t± niepewno¶ci± i podgrzewaniem romansu. Generalnie ja nigdy nie goniê do takich s³ów, bo w³a¶nie mo¿na siê... pospieszyæ. Dziewczyna nie bêdzie jeszcze na tym poziomie co ja lub co gorsza w ogóle nie bêdzie zainteresowana czym¶ wiêcej ze mn± - tego do koñca siê nie rozszyfruje. Chyba nikt nie lubi byæ olany, a je¶li mi naprawdê zale¿y to gdzie¶ to z ty³u g³owy zostanie. ps. Fajne podej¶cie yoony - przecie¿ to tylko seks
|
|
|
|
|
#46 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
gdzie to wyczyta³e¶?
---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- good point
|
|
|
|
|
#48 | |
|
BAN sta³y
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
po drugiej stronie szafy
|
|
|
|
#50 |
|
plum plum
|
niestety s±. Jak widz±, ¿e bajera dobrze wchodzi to ró¿ne rzeczy s± w stanie odwaliæ, by zyskaæ, na czym im zale¿y.
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 34
|
Ile czasu powinno siê poznawaæ przed seksem?... Moim zdaniem nie ma sensu tego tak racjonalizowac ani tyle sie nad tym zastanawiac. Seks powinien byc wtedy, kiedy para ma na to ochote... Jesli to oznacza, ze pierwszego dnia to nie widze w tym problemu. Nie ma sensu w sobie tego tlamsic. Seks zawsze na samym poczatku jest najbardziej pikantny, podniecajacy i spontaniczny. A jesli po seksie nic ze zwiazku nie wyjdzie... to co... wedlug mnie to nawet lepiej, nie traci sie wtedy czasu na jakies dziecinne podchody.
No ale ja mieszkam od dawien dawna poza Polska i mam troche latynoskie podejscie do sprawy, wiec rozumiem doskonale, jesli nie podzielacie mojgo zdania
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Agata ja mam podobne, nie gloryfikuje seksu i nie traktuje go jako cos co daje facetowi w zamian za jego deklaracje
|
|
|
|
|
#53 |
|
BAN sta³y
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 362
|
Ja zapytam inaczej - czym s± te deklaracje i czy maj± one tak naprawdê jak±¶ moc?
Wydaje mi siê, ¿e niekoniecznie. Czym s± zobowi±zania? Przecie¿ sam fakt, ¿e kto¶ siê zadeklarowa³ i zobowi±za³ (tylko do czego? ) nie gwarantuj± niczego.Mog± daæ ewentualnie z³udne poczucie bezpieczeñstwa. Z ka¿dej relacji mo¿na siê szybko i ³atwo wycofaæ na ka¿dym etapie, nawet po z³o¿eniu tych¿e deklaracji. Natomiast cz³owiekowi niemaj±cemu dobrych i uczciwych zamiarów nierzadko nietrudno bêdzie po prostu sk³amaæ i powiedzieæ wszystko, co chce us³yszeæ druga strona. Równie¿ dobre intencje i szczero¶æ podczas takiej rozmowy nie daj± pewno¶ci, ¿e wybranek nie zmieni zdania. Mo¿e poznaæ kogo¶ innego na przyk³ad przypadkiem i po prostu straciæ g³owê i wycofaæ siê z zadeklarowanego zwi±zku i zobowi±zañ lub te¿ mo¿e zmieniæ zdanie, odkochaæ siê itd... Dlatego uwa¿am, ¿e rozmowa o wzajemnych oczekiwaniach jest ok, natomiast wa¿niejsze s± czyny i sposób w jaki wybranek zachowuje siê wzglêdem nas w ró¿nych sytuacjach, a ¿eby siê o tym przekonaæ, potrzebny jest czas. |
|
|
|
|
#55 | ||||
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 975
|
Cytat:
Ka¿dy oczekuje czego innego od zwi±zku, to po pierwsze. A po drugie czym innym jest 2 miesi±ce ale widzimy siê co 2 weekend, a czym innym 2 miesi±ce, ale spotykamy siê co 2 dzieñ. Cytat:
Cytat:
Bêd±c doros³ym widzi siê, czy druga strona anga¿uje siê w zwi±zek czy nie. Bêd±c doros³ym potrafi siê okre¶liæ swoje uczucia i oczekiwania oraz o nich rozmawiaæ z partnerem. Zatem ¿adna deklaracja nie powinna zawa¿aæ na zwi±zku. Jednak... Bêd±c doros³ym powinno siê równie¿ umieæ zrozumieæ, ¿e nikt nie jest bia³± kartk± bez ¿yciowego do¶wiadczenia i przesz³o¶ci. Zarówno jedna strona mo¿e baæ siê wej¶æ w zwi±zek ze wzglêdu na baga¿, jak i druga strona z tego samego powodu mo¿e oczekiwaæ deklaracji. Nie ka¿dy odczuwa potrzebê deklaracji i przyznam, ¿e wymaganie jej przypomina mi trochê zabawy w zwi±zki nastolatków, ale je¶li chce siê byæ razem potrzebna jest jedna rzecz, najczê¶ciej powtarzane s³owo na wiza¿u "rozmowa". To ju¿ zale¿y jakie s± regu³y graj±cych. Ja do tej pory uprawiam seks bez deklaracji, nawet jej nie oczekujê... i to przez 5 lat zwi±zeku, tfu, randkowania... powinnam uciekaæ od faceta Uogólnianie w przypadku zwi±zków nie jest niczym prostym.¯±daj±c deklaracji nale¿y tylko pamiêtaæ, ¿e... Cytat:
Ani deklaracja, ani zarêczyny, ani ¶lub nie s± gwarantem "¿yli d³ugo i szczê¶liwie". Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-01-27 o 12:24 |
||||
|
|
|
|
#56 | ||
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Wiêkszo¶æ z nas zosta³a kiedy¶ jako¶ skrzywdzona, robiæ z tego wyt³umaczenie dla bzykania bez zobowi±zañ to ¶wiñstwo.
|
|
|
|
#57 | ||
|
BAN sta³y
|
Je¶li ich nie ustalili, to nie ma ¿adnych.
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#58 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 975
|
Cytat:
Nie rozumiem porównania do banku. Zwi±zek to co¶ nieformalnego, a z bankiem ³±czy nas umowa reguluj±ca zobowi±zania na podstawie której mo¿na domagaæ siê swoich praw w s±dzie. Bank ma obowi±zek nas sp³aciæ, drugi cz³owiek nie ma obowi±zku zawsze kochaæ. Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-01-27 o 12:35 |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 362
|
Konsekwencje takiej rezygnacji bêd± jednak identyczne. Ma³o to kobiet w zwi±zkach jest porzucanych bez s³owa wyja¶nienia z dnia na dzieñ? Czy wcze¶niejsze deklaracje sprawiaj±, ¿e ból jest mniejszy?
|
|
|
|
|
#60 | |||
|
BAN sta³y
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mo¿na wywnioskowaæ wcze¶niej, ile warte jest czyje¶ s³owo. |
|||
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.

)

Mam 30 lat, nie czekam z seksem na deklaracje, bo raz ¿e nie zamierzam czekaæ z seksem tygodniami bo z kamienia nie jestem a dwa, ¿e sama nie jestem gotowa na deklaracje po krótkim czasie.