moralny kac - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-06, 21:22   #31
201712242137
Konto usunięte

Dot.: moralny kac

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
i to zawsze z czegoś wynika.
No właśnie. Sorry, ale nie wierzę w tę magiczną, "całkowitą" przemianę.
Alkohol nie jest eliksirem prawdy, ale nie jest też jakimś cudownym napojem, który odmienia człowieka - on po prostu pozbawia zahamowań, i myślę, że patrząc na to, jak ludzie się po nim zachowują, jak najbardziej można się o nich paru rzeczy dowiedzieć.

Autorko, ja miałam podobnie do ciebie, na trzeźwo w kontaktach z facetami raczej nieśmiała, za to po alkoholu włączał mi się tryb "bogini seksu" . Nie gryzłam sie tym tak jak ty, bo moim zdaniem nie robiłam nic złego. Tylko pewnego razu uświadomiłam sobie, że nie wszyscy są mili i że ktoś mi może zrobić kiedyś krzywdę, już nie wspominając o różnych niefajnych możliwych konsekwencjach. Co zrobiłam? Piłam o wiele mniej, tak, żeby na pewno nie stracić kontroli, szczególnie w mieszanym towarzystwie, bo wśród koleżanek pozwalałam sobie na więcej. Innej rady chyba nie ma.

Edytowane przez 201712242137
Czas edycji: 2016-04-06 o 21:57
201712242137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-06, 21:52   #32
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez thirky Pokaż wiadomość
napisałaś że się zmieniają kompletnie pod wpływem alkoholu, skoro po alkoholu są idiotami, to stąd prosta dedukcja że przed tą magiczną przemianą byli mądrzy.
Nie dedukuj, bo Ci to nie wychodzi. I nie przypisuj efektów swojej dedukcji jako wypowiedzi innych bo to śmieszne.

Cytat:
Napisane przez karaba_la_sorciere Pokaż wiadomość
Co zrobiłam? Piłam o wiele mniej, tak, żeby na pewno nie stracić kontroli, szczególnie w mieszanym towarzystwie, bo wśród koleżanek pozwalałam sobie na więcej. Innej rady chyba nie ma.
I tak jest najlepiej.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-06, 23:33   #33
somekindofdrug
Przyczajenie

dziękuję za wszystkie Wasze opinie,swoją drogą to bardzo ciekawe doświadczenie poznać punkt widzenia tak wielu osób w tak krótkim czasie, chyba muszę częściej korzystać z takiej formy pomocy a wracając do tematu, nie trudno było się domyśleć, że większość osób powie "nie pij, skoro tak się zachowujesz po alkoholu", próbowałam...niestety brak mojej silnej woli zawsze dawał za wygraną...i własnie dlatego wolałabym się raczej skupić na tym co powoduje u mnie takie zachowanie ? może powinnam skorzystać z pomocy jakiegoś specjalisty? czy rzeczywiście jedynym rozwiązaniem tego problemu jest całkowita abstynencja?
somekindofdrug jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-06, 23:46   #34
sztokholmska
Przyczajenie

Brak ci silnej woli żeby odmówić alkoholu??? To są pierwsze kroki na drodze do alkoholizmu... moim zdaniem to tak jakby osoba "uzależniona" od fast-foodów pytała jak schudnąć wciąż je wcinając...
sztokholmska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-07, 00:15   #35
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez somekindofdrug Pokaż wiadomość
dziękuję za wszystkie Wasze opinie,swoją drogą to bardzo ciekawe doświadczenie poznać punkt widzenia tak wielu osób w tak krótkim czasie, chyba muszę częściej korzystać z takiej formy pomocy a wracając do tematu, nie trudno było się domyśleć, że większość osób powie "nie pij, skoro tak się zachowujesz po alkoholu", próbowałam...niestety brak mojej silnej woli zawsze dawał za wygraną...i własnie dlatego wolałabym się raczej skupić na tym co powoduje u mnie takie zachowanie ? może powinnam skorzystać z pomocy jakiegoś specjalisty? czy rzeczywiście jedynym rozwiązaniem tego problemu jest całkowita abstynencja?
czyli nie potrafisz sobie odmówić i nie potrafisz przestać?

jak dla mnie to jest kolejny symptom - coś w sobie dusisz (czy to seksualność, czy coś innego, to nie wiem), a Twoja podświadomość dąży za wszelką cenę do uwolnienia tego; póki co udaje się to tylko po pijaku. skorzystaj z usług psychoterapeuty, bo sama tego nie rozgryziesz.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-07, 00:20   #36
201712242137
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez somekindofdrug Pokaż wiadomość
Ja tam nie mówię o całkowitej abstynencji, bo sama sobie tego nie wyobrażam . Ale skoro brak ci silnej woli nawet żeby przestać pić, jak już właściwie czujesz się fajnie i na lekkim rauszu, to chyba jednak jeszcze nie przebrałaś swojej własnej miary, bo myślę, że w przeciwnym razie umiałabyś się zatrzymać. Nie wiem, od jak dawna pijesz i z jaką częstotliwością, ale uważaj - im dalej w las, tym więcej drzew i im bardziej będziesz "wprawiać się" w piciu, tym z każdym kolejnym razem będzie trudniej ci się kontrolować i mniej będziesz pamiętać, a z tym wiąże się coraz więcej sytuacji, których będziesz żałować (o ile w ogóle będziesz z nich cokolwiek pamiętała).

Edytowane przez 201712242137
Czas edycji: 2016-04-07 o 00:23
201712242137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-07, 01:10   #37
Gregorius_
BAN stały

No a wg mnie to wynika także z tego, że na co dzień autorka przybiera jakąś maskę i usiłuje się wbić w pewne społeczne wymagania. Wymagania spokojnej, ułożonej dziewczyny / kobiety, której nie w głowie "takie" rzeczy.

No a po alkoholu wszystko puszcza

----
Może należałoby być troszkę śmielszą w rzeczywistości - bezpieczniejsze to i przyjemniejsze. Być może wtedy, po alkoholu, już nie byłoby takiej chęci "wyzwolenia się"

Mi się wydaje, że po alkoholu z człowieka uchodzą pewne sygnały. Jedni są agresywni, inni robią dziwne rzeczy. Ja sądzę, ze w pewnym stopniu jest to efekt tłumionych zachowań, emocji w zyciu codziennym.
Gregorius_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-07, 07:41   #38
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gregorius_ Pokaż wiadomość
No a wg mnie to wynika także z tego, że na co dzień autorka przybiera jakąś maskę i usiłuje się wbić w pewne społeczne wymagania. Wymagania spokojnej, ułożonej dziewczyny / kobiety, której nie w głowie "takie" rzeczy.

No a po alkoholu wszystko puszcza

----
Może należałoby być troszkę śmielszą w rzeczywistości - bezpieczniejsze to i przyjemniejsze. Być może wtedy, po alkoholu, już nie byłoby takiej chęci "wyzwolenia się"

Mi się wydaje, że po alkoholu z człowieka uchodzą pewne sygnały. Jedni są agresywni, inni robią dziwne rzeczy. Ja sądzę, ze w pewnym stopniu jest to efekt tłumionych zachowań, emocji w zyciu codziennym.
A ja uważam, ze na tym polega bycie osobą cywilizowaną.
Ze się wiele swoich cech tłumi, np. nadmierną agresję czy popęd większy niz byłby na co dzień pożadany .
Sąsiadowi który po pijaku nagle dochodzi do wniosku ze on jest największym macho w okolicy i startuje do kolegów z piesciami poradzisz, zeby lał was na trzeźwo, ale nie tak często i lżej?

I to nie jest kwestia latania po psychologach i terapiach, tylko: ludzie różne są, mają np. różny poziom hormonów sterujacych poziomem ich popędu, agresji, checi dominacji. Ale zeby nie było jak w stadzie bonobo, trzeba nad soba panować.

A autorka watku moze być zwyczajnie niedojrzałą jeszcze, młoda dziewczyna jeszcze sobie poukłada bez psychoterapii , a zwłaszcza wizazowej.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-07, 08:51   #39
AlaZala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Ze się wiele swoich cech tłumi, np. nadmierną agresję czy popęd większy niz byłby na co dzień pożadany .
Sąsiadowi który po pijaku nagle dochodzi do wniosku ze on jest największym macho w okolicy i startuje do kolegów z piesciami poradzisz, zeby lał was na trzeźwo, ale nie tak często i lżej?

I to nie jest kwestia latania po psychologach i terapiach, tylko: ludzie różne są, mają np. różny poziom hormonów sterujacych poziomem ich popędu, agresji, checi dominacji. Ale zeby nie było jak w stadzie bonobo, trzeba nad soba panować.

A autorka watku moze być zwyczajnie niedojrzałą jeszcze, młoda dziewczyna jeszcze sobie poukłada bez psychoterapii , a zwłaszcza wizazowej.
Autorka nie robi po alkoholu niczego złego, nikogo nie tłucze, nie wdaje się w jakieś awantury i bijatyki, tylko porywa facetów. Nie uważam, że bycie osobą cywilizowaną polega na niepodrywaniu facetów.

Całkowicie zgadzam się z Gregoriusem. Autorka powinna zastanowić się, czego jej w życiu brakuje i zacząć realizować te potrzeby na trzeźwo. Więcej będzie z tego przyjemności i mniej wyrzutów sumienia, a skrywane potrzeby nie będą tak gwałtowanie dawały o sobie znać po alkoholu. A poderwanie jakiegoś faceta raz na jakiś czas to nic złego. Nikt nie mówi Autorce, że ma stać się nagle zaślepioną seksem dziewczyną, która nie widzi innych aspektów świata poza uwodzeniem facetów.

A prawda jest taka, że takie zaślepione seksem dziewczyny najliczniej występują wśród uczennic szkół żeńskich, w klasztorach i innych miejscach niekoedukacyjnych, gdzie nie mają one okazji dotknąć chłopaka, wspólnie pożartować i zobaczyć, że nie każdy kontakt z mężczyzną ma charakter seksualny, co zaś często im się wmawia.
AlaZala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-07, 12:40   #40
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:

po pierwsze, mało kto żyje w zgodzie ze swoimi emocjami i ich nie tłumi

po drugie, wysoki popęd seksualny nie jest niczym złym.

po trzecie, popęd stawiasz na równi z agresją, co jest błędne. jeśli chcemy porównywać te same warstwy, to popęd porównujmy ze złością czy frustracją, a agresję - z podrywaniem.

Cytat:
serio?

nie, powiem mu, żeby na trzeźwo popracował nad swoją złością, co ją wywołuje, dlaczego ją w sobie tłumi.

Cytat:
chęć dominacji nie jest sterowana hormonami. a wysoki popęd czy agresja, nawet, jeśli są efektem zaburzeń hormonalnych, też należy leczyć, a nie uznać 'jestem jaki jestem'. ten podwyższony kortyzol czy testosteron też się skądś wziął.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości