|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy uważasz że wizyta duszpasterska jest potrzebna? | |||
| jest potrzebna |
|
33 | 16,34% |
| nie jest potrzebna |
|
85 | 42,08% |
jest mi to obojetne, jak ksiądz chce to niech sobie chodzi
|
|
84 | 41,58% |
| Głosujący: 202. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wizyta duszpasterska
u mnie rodzina przyjmuje księdza, ja staram sie tych wizyt unikać
co roku sa te same pytania, gadki, koperta i bye bye. W tym roku też mam zamiar wyjść z domu bo nie chcę znow usłyszeć pytania "kiedy za mąż wychodzisz?"(pewnie chce na mnie zarobić
|
|
#32 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Zaznaczylam odp 3, poniewaz nie chodze do kosciola wiec nie rozumiem dlaczego moga byc one komus potrzebne do szczescia. Staram sie w czasie koledy byc "zabiegana" i wrocic do domu po fakcie bo zazwyczaj jestem zmeczona i juz nie chce mi sie ladnie ubierac oraz sztucznie usmiechac :P
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chodzimy do Kościoła więc księży również nie przyjmujemy.
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
I po wizycie.... był aż 3minuty!!
![]() I na szczęście nie był wścibski Dla mnie wizyty to udręka, a że wypadła dziś, to nie miałam się gdzie ewakuować. Tak to zawsze na uczelni mam dziwnie dużo roboty Sama w kościele już nie byłam hohoho i jeszcze trochę, a najlepsze jest to że zeszyty do religii lubiłam prowadzić, bo sobie w nich rysowałam, wklejałam obrazki i sor od religii twierdził że jestem mocno wierząca Ines1985 podpisuje się pod Twoją wypowiedzią obiema łapkami
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Moja rodzinka księdza przyjmuje, ale to raczej ze względu na tzw. opinię publiczną
Ja jestem przeciwna wizycie, nic ona nie wnosi i w zasadzie sprowadza się do obdarowania księdza kopertą. Staram się unikać jak tylko mogę
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Mnie osobiscie potwornie wkurza ten zwyczaj , ze Men in Black laza, zaskakuja z nienacka (teraminow wizyty nie znam, bo do Kosciola nie chodze, chyba, ze do Mariackiego,zeby zapalic za Tate swieczke, pobecze chwile i mi wystarczy).
Jestem do tego zywczaju bardzo negatywnie nastawiona, a z dziecinstwa pamietam, ze dla moich rodzicow, dla ktorych Swieta to byl czas relaksu i wypoczynku a nie spinania sie na bacznosci i udawania nagle baaardzo wierzacych, to tez byla katorga. Do tego stopnia, ze kiedy zmienil sie proboszcz, udawalismy po prostu, ze nas nie ma w domu! W zeszlym roku , drzwi na szczescie otworzyl TZ, ktory jest Church od Scotland, po polsku nie mowi i skonsternowany ksiadz wycofal sie rakiem. W mojej rodzinie tez jest jedno "drugie" wiec niekoscielno-slubne malzenstwo, to juz starsi panstwo a tu w zeszlym roku dwudziestoparoletni ksiezulo WRZESZCZY na nich w ich wlasnym domu, ze tyle lat zyja w grzechu i, ze maja mu tu brac slub koscielny bo inaczej... nie maja co liczyc na katolicki pogrzeb! Wujek wzial go pod ramie i bez slowa wyprowadzil za drzwi. Uwazam, ze chetni na takie wizytowanie,powini wrzucic kartke ze swoim adresem do jakiejs skrzynki w kosciele, po mszy i tylko ich powinien ksiadz odwiedzac. U mnie ksiadz nie bedzie mile widzianym gosciem, chyba, ze sie Kosciol wreszcie wezmie za wlasciwe wspomaganie biednych ludzi a nie za jakies przedziwne aktywnosci polegajace tylko na dodatkowym wydzieraniu pieniedzy od i tak juz ubogich emerytek na nikomu niepotrzebne kolejne pomniki Papieza czy koscioly. |
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tą różnicą, że mieszkam z rodzicami i oni księdza wpuszczą, ja się postaram, żeby mnie nie było w domu w tym czasie, kiedy ksiądz będzie chodził.U mnie wygląda to tak: Przychodzi ksiądz, odwraca się w stronę telewizora (tyłem do nas), modlitwe mówi tak szybko, że my jak mówimy "któryś jest w..." to on jest już na "amen", później siada, pyta się kto jest kto :P, mówi do brejdaka (14 lat), żeby pokazał mu zeszyt do religii, brat ścimnia, że nie ma, bo pani katechetka wzieła do sprawdzenia, daje obrazki, bierze koperte i wychodzi. Całą wizyta trwa tak od 3 do 5 min. Inni księża siedzą czasem dłużej, ale nie dłużej niż 10 min.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
całe szczęscie że musze spowrotem wracac na studia bo bardzo nie lubie tych sztucznych wizyt księży
Przyjdzie na chwilkę,popyta sie czy chodzimy do kościoła i na jakis spotkania młodzieży,weżmnie koperte i pójdzie.Rodzice jednak mimo ze do kościoła nie chcodzą przyjmuja księdza bo poprostu nie wypada inaczej.Gdybym jeszcze coś z tych wizyt duszpasterskich wynosiła to wszystko byłoby ok ale a w takim przypadku uważam to za zbędne
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze czego
"niestety" mojego domu nie nawiedzają księża ![]() Uważam że to jest bez sensu- i jak o czymś takim słysze to nerw mi skacze
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Jak już będę na swoim, to na pewno nie będę przyjmować kolędy.
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
olabogaaa bój sie Boga mój Ty wstrętny antychryście
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Wtajemniczenie
|
A moje mieszkanie ksiądz omija szerokim łukiem od zawsze. Pewnie kiedyś jak się wprowadziliśmy, powiedzieliśmy, że nie chcemy księdza i jakoś dziwnie nikt nas od tamtej pory nie nagabywał. Nader słusznie zresztą, bo roi się tu od ateistów i antyklerykałów. Tfu, zaraza
![]() Raz tylko jakiś idiota nabazgrał nam na drzwiach gwiazdę Dawida i pół dnia się męczyłam, żeby to zetrzeć, innych szykan nie zanotowałam
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widocznie w mojej parafii jest normalnie . Zdarzyło się któregoś roku że proboszcz nie chciał wziąć koperty mimo że mamuśka usilnie ją wciskała, bo wiedział że mamy ciężką sytuację. Może dlatego nie mam negatywnego stosunku to wizyt duszpasterskich, a co do samego rytuału to niestety ale i Kościołowi przydałaby się reforma...
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o ludzie... w jakim kraju my żyjemy (codziennie zadaję sobie to pytanie ).
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Przyznam, że wizyt nigdy nie lubiłam.
Zawsze się stresowałam ![]() Sztuczny uśmiech, ładne ubranko i... zeszycik. Z tą rónicą, że u mnie księża skupiali się na modlitwie. Potem rozmowa o tym jak nam się powodzi, czy wszytscy mają pracę i czy dajemy radę jakoś wyżyć. Potem o szkole... 'Taaak, chodzę na religię. I uczy mnie taaaka fajna pani'. Lecz nigdy ksiądz nie sięgną po kopertę. Były przypadki, gdy mama wciskała ksiedzu pieniądze, a ten mówił, że te pieniądze przydadzą nam się bardziej... Dajemy symboliczne 20zł. Jak czytam przypadki Wasze 'Modlitwa. Rozmowa. Pieniążki. Papa.' to się szczerze nie dziwię, ze teraz luzie tak traktują księży... Aaaa.. zawsze dostaję najładniejszy obrazek jako najmłodsza w domu
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już chyba za późno
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Wtajemniczenie
|
Moi rodzice co roku zamawiają wizytę księdza,lecz już drugi raz pod rząd ksiądz,mówiąc brzydko,olał nas i nie przyszedł,więc teraz zastanawiają się,czy przyjmować (a ja nie mam nic w tej kwestii do gadania,bo mam niecałe 16 lat
).Co do zeszytu do religii-gdy byłam mała,to proszono mnie o jego pokazanie,mam nadzieję,że teraz ksiądz odpuści to sobie (oczywiście,jeżeli w ogóle przyjdzie),bo zeszyt mam w strasznym stanie
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
u nas jak przyjdzie proboszcz to standardowy tekst " niedawno to do komunii szła" a w tym roku jak był to go wyprzedziłam i sama to powiedziałam
tak jak on olewa spowiedż wysłucha grzechu zakoduje sobie w pamięci i rozgrzeszenie, koleżanke raz na kolędzie zapytał o jej sprawy które mówiła mu w spowiedzi, tak olewa nas wchodzi modlitwa =>co u nas patrzy na zegarek=> koperta => kierunek dzwi
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
U mnie zdarzyło się że ksiądz zajrzał w kopertę i zanotował sobie sumę ofiary w notesie. Ciekawe czemu to służyło.. średnią arytmetyczną wyliczają z tego?
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
pamietam jak dwa lata temu (mialam 16 lat) z moja kolezanka na koledzie mialysmy pasemka na wlosch czerwone (bo to po sylwestrze jeszcze zostaly) ksiadz stwierdzil ze za rok zostaniemy mlodymi matkami bo sie nie szanujemy
![]() u nas tez zapisuja na kopercie numer mieszkania u nas tez pytaja o zeszyt ale zawsze sie wykrecam bo nie mam pamietam taka smieszna sytuacje przed bierzmowaniem trzeba bylo odpykac iles tam spowiedzi ileśtam mszy i jakis nabozenst po kazdym trzeba bylo miec podpis ksiedza....uwazajac to za bezsens z kolezanka same sobie podpisywalysmy....i zawsze bylysmy ksiedzem Grzegorzem (ktory byl w mojej parafii) no i ten nieszczesny ksiadz Grzegorz zobaczyl karteczke w zeszyciku na kolędzie koledy nie lubie ale da sie przezyc
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ogólnie nie lubię wizyt duszpasterskich. Sama nie wiem dlaczego. Jest to dla mnie jakoś tak stresujące... Kiedyś zdarzyło mi się że ksiądz nie chciał przyjąć koperty no ale to tylko raz! Gdyby u mnie zapisał nr mieszkania na kopercie to nie wiem co bym zrobiła... Niestety muszę być przy tego typu wizytach bo mam dopiero 16 lat. Na szczęscie w tym roku ksiądz nie chciał zeszytu od religii.
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie ksiądz ma notes w którym każda rodzina ma swoją stronę i jak wkłada do notesu to wygląda jakby patrzył pod światło co jest w kopercie jaki nominał, i na tej stronie ma zapisane ile mamy lat imie całe info o nas
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
No u mnie też ma taką kartke i zaznacza kto jest obecny a kto nie... Najbardziej zaskoczyło mnie to, że zapytał o nr telefonu do nas
Mam nadzieję że nie będzie dzwonił w niedziele i sprawdzał czy do kościola idziemy
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
dobre z tym nr telefonu, niech sobie kupi książkę telefoniczną
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Tu jest podobny wątek, tyle że bez ankiety http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=88075
I jak już mówiłam tam, tak powiem i tu - nie lubię tych wizyt i najchętniej bym księdza nie wpuszczała, co też skutecznie czynię na mieszkaniu studenckim. Rodzice wpuszczają u siebie, ale też tak z musu raczej. Także jest mi to zupełnie niepotrzebne. |
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.

Nawet nie masz pojecia jak Ci zazdroszcze 
Etap oceaniczny 
flejksy

Przyjdzie na chwilkę,popyta sie czy chodzimy do kościoła i na jakis spotkania młodzieży,weżmnie koperte i pójdzie.Rodzice jednak mimo ze do kościoła nie chcodzą przyjmuja księdza bo poprostu nie wypada inaczej.Gdybym jeszcze coś z tych wizyt duszpasterskich wynosiła to wszystko byłoby ok ale a w takim przypadku uważam to za zbędne
"niestety" mojego domu nie nawiedzają księża
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)