|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub mieszany z osobą nie ochrzczoną
Cytat:
A jak to wygląda? Generalnie tak samo, tylko że nie powinno być mszy, poza tym strona katolicka przyrzeka identycznie jak w czasie "normalnego" ślubu, a katolicka chyba tak samo, z tym że pomija się przysięganie na Boga. |
|
|
|
|
|
#32 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
Nie wyobrażam sobie, że ktoś zmuszałby mojego męża do wysłuchiwania kościelnych pierdółek o wierze, Bogu itd. |
|||
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Dwie kobiety mogą mieć tego samego męża w prawie kościelnym?
|
|
#34 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Nie mogą. |
|||
|
|
|
|
#35 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu masz rację, tylko ja założyłam, że skoro chcą mieszany, to facet pewnie uznał, że jest niewierzący, wystąpił z KK itp. Jeżeli tak jest, to pewnie się da; a jeżeli jest wierzący, to oczywiście tak jak mówisz - musiałby uzyskać nieważność pierwszego małżeństwa. Cytat:
Dokładnie, kwestia ustaleń z księdzem. Przepisy mówią swoje, ale, jak widać, księża mają duże pole do popisu i dużą dowolność. Bo według ichnich przepisów: "Sprawowanie małżeństwa podczas Mszy św. jest niewskazane w przypadku nowożeńców religijnie obojętnych.Nie wyklucza się jednak sprawowania sakramentu małżeństwa poza Mszą św. Forma ta obowiązuje, kiedy jedna ze stron jest niekatolicką, nieochrzczoną, lub niewierzącą". Ale generalnie księża, z tego co sama doświadczyłam, mogą wszystko. |
||
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Mógł uznać, że jest niewierzący, ale w tym kościele już ślubował jednej kobiecie-drugiej już nie może.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Jest stroną bierną, ale nie może mieć innej żony a wg KK - ma. To jest przeszkoda do zawarcia małżeństwa.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Od innej wiary jest dyspensa, od innej żony nie. Tak samo kuzyna poślubisz mając dyspensę a brata już nie. Są przeszkody, których dyspensować się nie da. Pan ma małżonkę kościelną i drugiej mieć nie może.
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz tylko zastanawiam sie, co zalatwiac tutaj (w Meksyku - pewnie te nauki przedmalzenskie i inne dokumenty, sporzadenie protokolu przedslubnego, itp.), a potem juz w Polsce tylko dyspense? Czy ktos byl w podobnej sytuacji? Zaznacze jeszcze, ze w Polsce bedziemy dopiero na dwa, maksymalnie trzy tygodnie przed planowanym slubem. |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
A można prosić o wskazanie dokładnego przepisu dotyczącego braku mszy? Nie mogę nic znaleźć na ten temat...
Edytowane przez tamiris Czas edycji: 2016-08-11 o 13:35 |
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Decyzja czy będzie msza czy nie zależy od biskupa w diecezji, w której odbędzie się ślub. Określa to w wydawanej dyspensie.
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
"Sprawowanie małżeństwa podczas Mszy św. jest niewskazane w przypadku nowożeńców religijnie obojętnych.Nie wyklucza się jednak sprawowania sakramentu małżeństwa poza Mszą św. Forma ta obowiązuje, kiedy jedna ze stron jest niekatolicką, nieochrzczoną, lub niewierzącą." - II Instrukcja Episkopatu Polski dotycząca przygotowania do małżeństwa i życia rodzinnego oraz wprowadzenia nowego obrzędu sakramentu małżeństwa
Zajrzyj tam jeśli chcesz, jest opisane dokładnie, co może a co nie być podczas ślubu. Czyli niby dla niewierzących nie ma Mszy, ale w praktyce zależy od księdza, jak wszystko. A dokładniej od biskupa, jak napisała Glodomorek. Dobrze wiedzieć, nie wiedziałam, że określa to w dyspensie ![]() |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
A co do mojego ślubu, to dziś dowiedziałam się od rodziców, że w "naszej" parafii od tego miesiąca zmienił się proboszcz, więc idziemy z TŻ jeszcze raz zagadać, może się uda
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mam takie pytanie - Glodomorek, mieliście ślub z mszą czy bez? Twój mąż jest ochrzczony? Jest ateistą, apostatą? Bo zastanawia mnie ta kwestia, co biskup zdecyduje w naszym przypadku. Podobno apostatów traktują gorzej :P Ja, nie ukrywam, wolałabym ślub bez mszy (ja jestem niewierząca, część naszych gości też). Chociaż to też chyba można z księdzem ustalić...? Czy odgórnie, jak biskup pisze że z mszą - to z mszą?
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Bez Mszy możesz zawsze dogadać się
My mieliśmy bez, Komunia tylko pod jedną postacią dla mnie i gości. Mąż ochrzczony, atesista, ale nie był apostatą.Trafiliście na normalnego księdza ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W takim razie nam pewnie też narzucą bez mszy, tym bardziej że jestem apostatką, co prawda TŻ woli z mszą, ale myślę że w razie czego dojdziemy do porozumienia. Ksiądz rzeczywiście całkiem w porządku, poprzedni proboszcz był zdecydowanie nienormalny, z tego co słyszałam i z naszego wrażenia. Co prawda teraz też przyjął nas wikariusz, który powiedział że nie ma takiego ślubu i jeszcze wmawiał mi, że jestem wierząca, tylko wystąpiłam z Kościoła (!!!), ale zawołał proboszcza, który powiedział tylko: "Aha, czyli ślub jednostronny katolicki" i z resztą nie było problemu
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Może wikary chciał cie nawrócić
to i tak lepiej niz jakby namawiał narzeczonego, by cie rzucił i znalazł katoliczkę.Doradzę tylko DOKŁADNIE obgadajcie sprawy wiary, swiąt, dzieci, chrztu, 1komunii, religii w przedszkolu/szkole. Wspólna wersje jak bedziecie tlumaczyc, ze mama nie chodzi do kosciola, kwestie grzechu, śmierci (typu katecheta mowi, ze kto sie nie modli i nie chodzi do kosciola pojdzie do piekla itp). Im więcej obgadacie teraz to bedzie wam latwiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te sprawy, o których mówisz, mamy obgadane - tzn. oboje zgadzamy się co do tego, że dziecko powinno mieć własny wybór, czyli nie będzie chrzczone itd., wyboru dokona samo, gdy będzie tego świadome. Oczywiście nie zabronię TŻ wychowywać dziecka po katolicku i co do tego też się zgadzamy, ale chcemy by wiedział0, że są też inne drogi. Na szczęście te cyrografy, które każą podpisywać przy ślubie mieszanym, są tak sformułowane, że od biedy nawet nie skłamię Zresztą i tak śmieszy mnie zmuszanie do podpisywania czegoś osoby, która nie ma z ich instytucją nic wspólnego, bo tak naprawdę do niczego jej to nie zobowiązuje. Czym mi zagrożą, ekskomuniką, która i tak na mnie "ciąży"?
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to mąż sie zobowiazuje do wychowania katolickiego i ochrzczenia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc wszystko z tą przysięgą w porządku.I nie tylko mąż, bo ja też muszę podpisać cyrograf, że nie będę przeszkadzała w ochrzczeniu dzieci i wychowania po katolicku. No i cóż, przeszkadzała nie będę, bo nie będzie w czym, a do przekazywania wiary katolickiej nie mam przeciwwskazań.
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Nie podpisujesz, ze nie bedziesz przeszkadzac tylko ze wiesz do czego katolik sie zobowiazuje. Tamto pismo (o nieprzeszkadzaniu) juz od kilku lat nie jest w uzyciu. Teraz tylko, ze ty wiesz o zobiwiazaniach meza i wsio.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda ksiądz mówił, że będe musiała podpisać... ale może o czymś nie wie, w końcu nie tak często zdarzają się śluby mieszane
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jeszcze jedno pytanko
![]() Czy przy ślubie mieszanym można normalnie wziąć ślub konkordatowy? Nie robią z tym problemów? Co prawda chciałam ślub w USC + w kościele, ale zaczynam rozważać, czy konkordatowy to nie lepsza opcja.
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, w większych parafiach
W "mojej" parafii, o ile wiem, jeszcze takiego nie było. A ostatnio dopiero pierwsza osoba dokonała apostazji
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.

Ale przeszkodą do zawarcia małżeństwa jest również inna religia / brak religii u jednego małżonka - wszystko zależy od biskupa.
Trzymam kciuki żeby się udało, żeby ksiądz nie robił problemów
teraz tylko zastanawiam sie, co zalatwiac tutaj (w Meksyku - pewnie te nauki przedmalzenskie i inne dokumenty, sporzadenie protokolu przedslubnego, itp.), a potem juz w Polsce tylko dyspense? Czy ktos byl w podobnej sytuacji? Zaznacze jeszcze, ze w Polsce bedziemy dopiero na dwa, maksymalnie trzy tygodnie przed planowanym slubem.