![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Ślub mieszany z osobą nie ochrzczoną
Cześć Dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ślub mieszany z osobą nie ochrzczoną
My na razie mamy dopiero zaklepany termin i chodzi o brak bierzmowania, ale podczas zapisów nie było większych problemów. Co prawda pojawiły się sugestie, że warto byłoby podejść do sakramentu i informacje o tym, co/gdzie/kiedy i że nie trzeba się przejmować wiekiem, bo właśnie jakaś tam grupa dorosłych rozpoczyna przygotowania itp., ale nie był to rozkaz tylko sugestia, którą przyjęliśmy do wiadomości, ale nie przejęliśmy się w ogóle
![]() Dodam, że ślub mamy w piątek i z tym również nie było żadnych problemów. Ksiądz nam mówił, że to tylko formalności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
u kuzyna narzeczona nie miała bierzmowania, a że wpadli to ksiądz szybko zorganizował. ;D Także zależy od księdza, raczej u większości problemów nie będzie.. w końcu coś tam zgarną za ten sakrament
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Jak osoba nie ochrzczona może ślubować przed Bogiem w którego nie wierzy - miłość i wierność małżeńską? Akt chrztu jest wymagany do zawarcia Sakramentu Małżeństwa. Przysięga będzie nieważna moim zdaniem. Lepiej weźcie cywilny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To lepiej się doucz. Do ślubu koscielnego wystarczy JEDNA osoba wierząca, druga nie musi być ochrzczona i pomija w przysiędze odwołanie do Boga. Ślub jest ważny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Jestem bardzo douczona bo właśnie za miesiąc mam własny ślub i to co opowiadasz to jakieś herezje, sama musiałam latać z aktem chrztu bo ksiądz bez tego to nawet nie zacznie zapowiedzi a co dopiero sam ślub
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- 2.3 Kościół zabrania zawierania małżeństw mieszanych Kodeks Prawa Kanonicznego z 1983 r. stwierdza, że małżeństwo między dwiema osobami ochrzczonymi, z których jedna przyjęła chrzest w Kościele katolickim lub po chrzcie została do niego przyjęta i formalnym aktem od niego się nie odłączyła, druga zaś należy do Kościoła lub wspólnoty kościelnej nie mającej pełnej łączności z Kościołem katolickim, jest zabronione bez wyraźnego zezwolenia kompetentnej władzy (kan. 1124). Tego rodzaju normy prawnej nie ma w Kodeksie Kanonów Kościołów Wschodnich z 1990 r. Do kategorii osób należących do Kościoła lub wspólnoty kościelnej nie mających pełnej łączności z Kościołem katolickim należą ochrzczeni wyznawcy wspólnoty niekatolickiej, a więc prawosławnej, protestanckiej, anglikańskiej itd. 204 Zabronienie zawierania małżeństw mieszanych (w ścisłym znaczeniu) obowiązuje tylko do godziwości, nie zaś do ważności małżeństwa. Małżeństwo bowiem między katolikiem a osobą ochrzczoną w innym Kościele czy wspólnocie chrześcijańskiej nie stanowi przeszkody zrywającej, ma to miejsce dopiero w wypadku małżeństwa strony katolickiej z osobą nieochrzczoną (zob. kan. 1086 § 1). âZabronienie", którego przyczyną jest strona niekatolicka dotyczy: 1) osób nieochrzczonych; 2) osób ochrzczonych w innym Kościele czy wspólnocie religijnej; 3) osób, które zostały wprawdzie ochrzczone w Kościele katolickim, ale od najmłodszych lat (jeszcze przed używaniem rozumu), były wychowywane we wspólnocie kościelnej niekatolickiej lub w środowisku ateistycznym (Instrukcja 1986 r., n. 76); 4) osób, które formalnym aktem odstąpiły od Kościoła (por. n. 72,3), a chcą zawrzeć małżeństwo ze stroną katolicką (n. 77); 5) osób, które uważają się za ateistów lub niewierzących; 6) osób, które odstąpiły od Kościoła, wprawdzie nie formalnie, ale praktycznie i publicznie, tak że tego faktu nie da się ukryć; 7) osób, które trwają notorycznie w cenzurach kościelnych; 8) osób, które ostentacyjnie nie praktykują (Instrukcja 1986 r., n. 77). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Paulinko,ale w tym watku chodzi o slub mieszany.Czyli jedna osoba jest katoliczka a druga jest innej wiary lub bez wiary.
Bo to jest slub konkordatowy,czyli ksiadz wystepueje tez jako urzednik dajacy slub |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tak zabrania "bez wyraźnego zezwolenia" od tego jest właśnie dyspensa od biskupa... Czytałaś to co wkleiłaś czy tylko nagłówek? Brałam taki ślub to wiem. Dyspensa to formalność tylko.
---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Kan 1124. Doucz się a potem kłóć. ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Ja wierze, mój mąż nie. Mamy ślub koscielny, bo tego wymaga MOJA wiara. On mi na Boga nie slubował. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Tez bralam taki slub i zadnych problemow w zwiazku z tym nie mielismy.
![]()
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dziękuje Dziewczyny za odpowiedzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Rozdział VI MAŁŻEŃSTWA MIESZANE Kan. 1124 - Małżeństwo między dwiema osobami ochrzczonymi, z których jedna została ochrzczona w Kościele katolickim lub po chrzcie została do niego przyjęta i formalnym aktem od niego się nie odłączyła, druga zaś należy do Kościoła lub wspólnoty kościelnej nie mającej pełnej łączności z Kościołem katolickim, jest zabronione bez wyraźnego zezwolenia kompetentnej władzy. Kan. 1125 - Tego rodzaju zezwolenia może udzielić ordynariusz miejsca, jeśli istnieje słuszna i rozumna przyczyna, nie może go jednak udzielić bez spełnienia następujących warunków: 1 strona katolicka winna oświadczyć, że jest gotowa odsunąć od siebie niebezpieczeństwo utraty wiary, jak również złożyć szczere przyrzeczenie, że uczyni wszystko, co w jej mocy, aby wszystkie dzieci zostały ochrzczone i wychowane w Kościele katolickim; 2 druga strona winna być powiadomiona w odpowiednim czasie o składanych przyrzeczeniach strony katolickiej, tak aby rzeczywiście była świadoma treści przyrzeczenia i obowiązku strony katolickiej; 3 obydwie strony powinny być pouczone o celach oraz istotnych przymiotach małżeństwa, których nie może wykluczać żadna ze stron. Kan. 1126 - Konferencja Episkopatu powinna zarówno określić sposób składania tych oświadczeń i przyrzeczeń, które są zawsze wymagane, jak i ustalić, w jaki sposób ma to być stwierdzone w zakresie zewnętrznym oraz jak ma być o tym powiadomiona strona niekatolicka. Kan. 1127 - § 1. Co do formy małżeństwa mieszanego należy zachować przepisy kan. 1108. Jeśli jednak małżeństwo zawiera strona katolicka ze stroną niekatolicką obrządku wschodniego, kanoniczna forma zawarcia wymagana jest tylko do godziwości; do ważności zaś konieczny jest udział świętego szafarza, z zachowaniem innych wymogów prawa. § 2. Jeśli poważne trudności nie pozwalają zachować formy kanonicznej, ordynariusz miejsca strony katolickiej ma prawo dyspensować od niej w poszczególnych przypadkach, po poradzeniu się jednak ordynariusza miejsca zawarcia małżeństwa, z zachowaniem - i to do ważności - jakiejś publicznej formy zawarcia. Do Konferencji Episkopatu należy określić normy, według których byłaby udzielana dyspensa w jednolity sposób. § 3. Zabrania się, przed lub po kanonicznym zawarciu małżeństwa zgodnie z przepisem § 1, stosować inne religijne zawarcie tegoż małżeństwa w celu wyrażenia lub odnowienia zgody małżeńskiej. Zabroniony jest również taki obrzęd religijny zawarcia małżeństwa, w którym asystujący katolicki i szafarz niekatolicki, stosując równocześnie własny obrzęd, pytają o wyrażenie zgody stron. Kan. 1128 - Ordynariusze miejsca oraz inni duszpasterze winni troszczyć się o to, ażeby katolickiemu małżonkowi i dzieciom zrodzonym z małżeństwa mieszanego nie zabrakło pomocy duchowej do wypełnienia ich obowiązków. Mają też wspierać małżonków w utrwalaniu jedności życia małżeńskiego i rodzinnego. Kan. 1129 - Przepisy kanonów 1127 i 1128 winny być stosowane także przy zawieraniu małżeństw, gdy zachodzi przeszkoda różności religii, o której mowa w kan. 1086, § 1. I takie właśnie małżeństwo ja będę zawierała i wiele innych osób również (już zawarło, albo zamierza). Małżeństwa są ważne i co do zasady w kościołach jest to już powszechnie spotykane i nie ma żadnych problemów ![]() A po co? A właśnie po to, że mój narzeczony jest osobą wierzącą i zależy mu na tym. On pójdzie do spowiedzi, podobnie jak cała jego rodzina i w jakiś tam sposób będą to przeżywać duchowo. Ja szanuję to i zgadzam się na to, żeby on przysięgał przed Bogiem, a ja po prostu będę przysięgała - tylko jemu ![]() ![]() ![]() Edytowane przez tamiris Czas edycji: 2016-07-02 o 08:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
W takim razie zwracam honor.
Ale i tak jestem w szoku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ale czemu jesteś w szoku? Kościół nikogo nie wyrzuca i nie odtrąca od sakramentów, nawet tych, którzy jako małżonka wybierają osobę niewierzącą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Jestem w szoku bo nigdy nie słyszałam o czymś podobnym, ale wybaczcie, tylko krowa nie zmienia poglądów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A ja mam problemy ze ślubem kościelnym (ja - niewierząca, narzeczony - katolik). Takie właśnie stereotypowe - ksiądz stwierdził, że on o takim ślubie nie słyszał i nie da nam takiego, bo według niego takie małżeństwo jest bez sensu. Swoimi słowami i zachowaniem uraził nie tylko mnie, ale i narzeczonego, który mnie kocha i według niego nasz związek zdecydowanie nie jest bez sensu tylko dlatego, że nie wierzę.
Ale może dlatego, że chcemy wziąć ślub w parafii, gdzie mieszkają moi rodzice - małe miasteczko, ksiądz nigdy nie słyszał terminu "apostazja" itd. Próbowaliśmy też z biskupem od razu załatwić sprawę, ale nas totalnie olał. Także z naszych doświadczeń wynika, że przynajmniej niektórzy przedstawiciele KK odrzucają swoich wiernych, odmawiając im sakramentów... Moglibyśmy jeszcze walczyć, ale mi zależy tylko i wyłącznie z powodu tego, że narzeczony chciał ślubu kościelnego, a on owszem, chce bardzo, ale już nie chce mu się latać i z nimi użerać. Tak więc pewnie będzie tylko cywilny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Właśnie w tym problem - ślub cywilny, skromne wesele chcemy zrobić u moich rodziców, a to trochę zadupie :P Kościół w miasteczku jest jeden, jedna parafia na całą gminę, więc słabo. Gdybyśmy chcieli ślub kościelny w większym mieście gdzie mieszkamy czy w parafii, gdzie zameldowany jest TŻ - to jest to w obu przypadkach odległość ponad 100km. A ja chcę ślub w domu i raczej nie będziemy zmieniać wszystkich planów dot. miejsca ślubu tylko przez to, że ksiądz jest bucem.
Ewentualnie możemy spróbować w parafiach "dookoła" ale jeśli nawet, to będzie ok. 20km do miejsca ślubu cywilnego/imprezy, problemy z transportem gości itd.... No i wciąż są to małe miasteczka, gdzie pewnie księża nas wyklną, a ślubu nie dadzą. Poza tym TŻ, mimo że wierzący i praktykujący, wkurza już go ten kościół i ma dość latania i takiego traktowania... Zobaczymy. Edytowane przez Eunice9 Czas edycji: 2016-08-02 o 13:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Mozecie wziac cywilny z oprawa jaka chcecie a potem sam koscielny tylko ze swiadkami tak gdzie ksiadz sie zgodzi. W koncu liczy sie, ze maz bedzie miec sakrament a wesele po cywilnym u ciebie, bez łaski ksiedza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Czy mozecie dokladnie opisac jak to jest z ta dyspensa? Na dodatek wszystko zalatwiam na odleglosc, mieszkamy poza Polska, wiec jest ciezko ![]() Bardzo prosze o pomoc!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- "Instrukcja Episkopatu Polski o przygotowaniu do zawarcia małżeństwa w kościele katolickim" (rozdział o małżeństwach mieszanych) - "Instrukcja Episkopatu Polski dotycząca przygotowania do małżeństwa i życia rodzinnego oraz wprowadzenia nowego obrzędu sakramentu małżeństwa" - "Instrukcja Episkopatu Polski w sprawie duszpasterstwa małżeństw o różnej przynależności kościelnej" - Aktualna dyscyplina Kościoła wobec małżeństw mieszanych i im podobnych Wpisz w google po prostu ![]() W skrócie to jest tak: 1) idziecie do księdza - proboszcza parafii zamieszkania jednej ze stron (w teorii: miejsce stałego lub tymczasowego zamieszkania Ciebie lub Twojego narzeczonego; w praktyce chyba najlepiej miejsce Twojego zameldowania, jak widać po moim przykładzie) 2) mówicie o co chodzi; w teorii ksiądz powinien przeprowadzić z wami rozmowy, sporządzić protokół przedślubny itd., oraz proboszcz powinien wziąć od was stosowne oświadczenia (Ciebie że nie odstąpisz od wiary, TŻ że nie będzie Cię odciągał od wiary i przeszkadzał w katolickim wychowaniu dzieci) i wysłać pismo do biskupa w sprawie zezwolenia na małżeństwo mieszane (generalnie skoro macie już ślub cywilny to jest to dodatkowy "atut", bo wg Kościoła żyjecie w grzechu, i ze ślubem POWINNO pójść gładko, żeby Cię od tego grzechu uchronić) 3) oczywiście musisz mieć wszelkie papiery typu bierzmowanie (w teorii nie jest potrzebne, ale chyba często chcą), akt chrztu, nauki przedmałżeńskie itd., dotyczą też Ciebie zapowiedzi i spowiedź; wszystko to nie dotyczy strony niekatolickiej (ew. może, ale nie musi uczęszczać z Tobą na nauki przedmałżeńskie) 5) po otrzymaniu zezwolenia od biskupa, ksiądz udziela wam ślubu (bez mszy) Z dyspensą jest tak, że tylko proboszcz waszej parafii może o nią wystąpić. Więc chyba bez wizyty u niego się nie obędzie, bo przed wystąpieniem o dyspensę do biskupa, ksiądz na pewno będzie chciał z wami porozmawiać, zbadać, czy na pewno nie ma zagrożenia dla Twojej wiary itd. Ewentualnie możecie spróbować napisać do proboszcza, ale nie wiem czy da radę. Od razu do biskupa raczej nie da rady - próbowałam. I to chyba tyle ![]() ![]() Edytowane przez Eunice9 Czas edycji: 2016-08-08 o 21:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja kumpela wziela cywilny ,ona panna on rozwodnik,na szybko wzieli cywilny bez gosci i bez wesela.Ona tez myslala ze bedzie mogla wziasc slub jednostronny w kosciele jak sie rodzina uspokoi,bo byly cyrki ze on porzucil dla niej zone i dziecko. jednak proboszcz powiedzial ze tak sie nie da,bo on nie moze po raz drugi brac z nia slubu cywilnego,ze gdyby nie mieli cywilnego to by sie dalo,bo wzieli by slub konkordatowy jednostronny no i teraz ona kombinuje by wziasc rozwod cywilny z nim a potem jeszcze raz slub konkordatowy jednostronny w kosciele ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Coś takiego to chyba nie istnieje. Ślub kościelny jednostronny ok, ale konkordat? To tak jakby jedna osoba tylko brała cywilny o.O
![]() |
#26 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Bez mszy? A z czego to wynika? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;63961321]On miał wcześniej ślub cywilny, a nie konkordat?[/QUOTE]Z pierwsza zona mial cywilny i koscielny,dostal rozwod cywilny,i wzial slub cywilny z moja kumpela,no bo koscielnego jako rozwodnik brac nie mogl.
Teraz kumpela chcialaby wziasc koscielny i myslala ze moze. Ksiadz argumentowal tak,ze oni juz sa malzenstwem w swietle prawa a gdy bierze sie slub mieszany to jedna strona ma slub koscielny i cywilny w jednym a druga strona tylko cywilny a oni juz ten cywilny maja. Wiec ksiadz nie moze udzielic slubu osobie ktora juz ten slub ma Jak tak sie zastanawiam ,to rzeczywiscie ,jak by musiala wygladac przysiega? Tylko ona slubuje jemu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proboszcz niezorientowany lub leniwy, bo domyślam się żadne z nich wcześniej nie miało ślubu w kościele(mąż rozwodnik)? Czasem ludzie żyją X lat po cywilnym, nawracają się i wtedy biorą kościelny. Wg tego proboszcza powinni się rozwieść i wziąć konkordatowy w kościele ? ![]() Zwykle nie udziela się tylko kościelnych, by nie doszło do sytuacji,że ktoś ma jedną żonę cywilną, a drugą kościelną (taka ala bigamia), ale skoro chcą ślub kościelny z tą samą osobą co jest cywilny to przeszkód nie ma. Trzeb pogadać z innym księdzem i tyle. Albo zadzwonić do kurii i przedstawić sytuację, powiedzą gdzie się udać. Z dokumentów różnica jest taka, że trzeba tylko dodatkowo akt małżeństwa cywilnego dostarczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.