![]() |
#31 | |
Regulator reniferów
|
Dot.: Darowizna a małżeńskie finanse
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#33 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
On ma prawo mieć swoje podejście, ale jej ma prawo to nie pasować. A jeśli ją wprowadził wcześniej w błąd co do tego podejścia, zataił to gdy omawiali finanse, to jak najbardziej ona może mieć mu to za złe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Regulator reniferów
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
multitasking ninja
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Ja tam nie widze problemu. To normalne, ze bogatszy małżonek chce się zabezpieczyć w razie rozwodu. Skoro jego rodzina daje na to mieszkanie sporo część, to normalne że mieszkanie będzie w większej części jego. Co w praktyce będzie miało znaczenie jedynie w przypadku ewentualnego rozwodu (więc jaki problem?). Poza tym twój partner Ci o tym oznajmil i fajnie, pewnie tez jego rodzice powiedzieli mu ze sobie zyczą takiej rozdzielności. (nic dziwnego)
Jeżeli tak Ci zależy żeby mieszkanie było w połowie twoje, to jednak weźcie ten kredyt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Regulator reniferów
|
Ale on się nie zgadza, bo woli zamanifestować swoją pozycję w związku. I nawet okłamał ją, byleby doprowadzić do tej sytuacji. I o to jej chodzi. Nie o 50:50.
![]() |
![]() |
#38 |
zuy mod
|
Ale o tym się rozmawia. A nie "będzie super, ufamy sobie, ta darowizna nic nie zmienia", przychodzi co do czego i bach "no ale ty masz tylko 1/3, przecież to oczywiste ". Em, no, nie.
![]() |
![]() |
#39 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że już to zrozumialas i proszę Cię o nieobrażanie mnie i zmianę tonu na bardziej sprzyjający konstruktywnej dyskusji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Autorko, co mąż na to, jak mu wczoraj powiedziałaś, co Ci nie odpowiada?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I skoro tak autorkę boli ta darowizna, to niech jej nie przyjmują na poczet mieszkania tylko wezmą większy kredyt, skoro mąż taki kochający to powinien się zgodzić, choćby z tego względu że tak się własnie umawiali- dorabiamy się razem i majątek dzielimy 50:50
![]() |
![]() |
#44 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Mówi, że to pieniądze rodziców, więc nie może tego do naszej wspólnoty włączyć. Ja to rozumiem, tylko przyro mi, że od początku to nie było tak przedstawione, inaczej byśmy wtedy sytuację mieszkaniową rozegrali tak żeby był wilk syty i owca cała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Za jakiś czas też nie może? Jakieś przeszkody prawne są ku temu, czy po prostu nie chce?
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-07-27 o 11:49 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Partner zachowuje się nie w porządku. Nie rozumiem naskakiwania na autorkę, ma prawo przeciez chcieć, żeby mieszkanie było 50/50. I dlatego właśnie w tym celu chciała KREDYT. Tak się umówili, a małżonek nagle wyskakuje z darowizną od rodziców, stawia ja przed faktem dokonanym i mówi, ze jego będzie 2/3.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Nie, po prostu za jakiś czas (bo może trzeba coś odczekać, jeżeli chodzi o podatki) można zrobić darowiznę na rzecz małżonka. Z TŻ właśnie tak załatwimy kwestię nabycia mieszkania jego rodziców, aby było ostatecznie wspólne. Jasne, może Wy tam macie inne prawo, ale wątpię, aby nie można było zrobić darowizny na rzecz współmałżonka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem za to ciekawa jak te wszystkie osoby które tutaj głoszą takie kwestie by się zachowały jakby to one zarabiały kilka razy więcej od partnera ( i mówie tu o dużych sumach a nie ze partner zarabia 2.000, a ty 6.000). A jakby dostały bardzo dużą darowiznę tez by tak chętnie się nią podzielily pół na pół? A jak milosc przeminie za 20 lat? Stracicie swoje pieniądze niepotrzebnie. Czy jeżeli małżonkowie kupują sobie polise na życie to czy to znaczy że czychają tylko jak ta druga osoba umrze??? To, ze facet wybiera taką rozdzielność majątkową a nie inną swiadczy tylko o tym , ze ma łeb na karku i szacunek do ciężko zarobionych pieniędzy swoich rodziców, a nie że nie ufa małżonce. Łatwo napisać : my mamy totalnie wspólny budżet, jak się zarabia podobnie i nie pływa się w luksusach . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja uwazam ze mieszkanie powinno byc wspolne. A nie jakies procenty. To nie bank tylko zwiazek.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-07-27 o 12:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Źle Cię potraktował, powinien poinformować Cię o podziale procentowym w trakcie waszych pierwszych rozmów o darowiźnie. Dobitnie mu wyjaśnij, że czujesz, że namówił Cię na coś, na co nie wyraziłaś zgody i że zawiódł Twoje zaufanie. Chciał to załatwić po swojemu i Cię po prostu oszukał. Musisz mu to powiedzieć wprost - bo tak się czujesz.
Sam procentowy podział dla mnie jest w porządku ![]() Każdy wspomina o tym co by się stanie w przypadku, gdyby coś się stało mężowi: powinnaś koniecznie z nim o tym porozmawiać i ja na twoim miejscu naciskałabym o zapis, że w takim przypadku cały dom jest przepisywany Tobie. I na odwrót. Nie boi się, że ktoś z twoich krewnych odezwie się po spłatę twojej części? ![]() ![]() Jeśli do tej dobrze dogadywałaś się z mężem to porozmawiaj z nim szczerze. Powiedz, że czujesz się, jakby już Cię podejrzewał o rozwód i również dlatego Cię to tak zdenerwowało. Ja bym tego tak nie odebrała, ale nie skrywaj uczuć, może dzięki temu Cię zrozumie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;63485226]a darowizna czemu niby ma być w połowie jej? może jego rodzice tego nie chcą?[/QUOTE] Z wątku jasno wynika, że facetowi to pasuje. Gdyby chciał mieć z żoną wspólne mieszkanie „po połowie”, to by tak zrobił. Z darowizny mógłby zrezygnować albo też, jeśli jest taka możliwość, przekazać ją do majtku wspólnego.
![]() |
![]() |
#55 | |
multitasking ninja
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Konto usunięte
|
No dokładnie. Ale wg niektórych na każdym jednym etapie życia i bycia z kimś trzeba pilnować żeby tylko nie stracić i przypadkiem nie dopłacić do interesu. Tylko zastanawiam się jak wyciągną ze związku np. lata (czas), czy uczucia? Na rozstaniu zawsze się traci, niestety takie jest życie. Dziwi mnie patrzenie na ewentualny rozwód tylko przez pryzmat materialny i "muszę swoją d... zabezpieczyć 5 parami pantalonów, coby nie zmarzła".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Dla mnie sprawa jest prosta - kupujecie takie mieszkanie (dom), na jaki was stac z mezem, bez pomocy i wkladu finansowego rodzicow zadnej ze stron, moze byc z ewentualnym dobraniem kredytu na was oboje. Jezeli oboje chcecie byc tacy niezalezni od rodzicow i samodzielni, to jest jedyna opcja. A przy okazji mozesz mezowi wytlumaczyc co oznacza wspolnota malzenska i jakie sa ewentualne konsekwencje rozwodu, szczegolnie dla Ciebie przy nierownym podziale majatku. Twoj maz moze sobie przyjmowac darowizny od rodzicow jakie chce i w ilosci jakiej chce, ale nie powinien przeznaczac na zakup dobr wspolnych. To bardzo upraszcza zycie i umozliwia latwiejszy podzial majatku przy ew. rozstaniu. A przede wszystkim zapytaj meza co jest dla niego wazniejsze: zaoszczedzenie 20% podatku czy Twoje dobre samopoczucie, spokoj, zaufanie do niego i milosc. Kwestie finasowe rozbily w drobny mak juz niejeden zwiazek, wiec lepiej na zimne dmuchac
![]() Edytowane przez green way Czas edycji: 2016-07-27 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Wiesz musisz mieć takie miejsce, które jest tak samo Twoje jak i męża, a nie jakaś 1/3 lub pokój i pół kuchni. Niech sobie schowa tę darowiznę pan mąż, skoro ta rozdzielność jest dla niego taka ważna. Autorko, czy Wy musicie się jakoś spieszyć z tym kupnem? Ja wstrzymałabym zakup do momentu kiedy na spokojnie się dogadacie. W takich sytuacjach nie należy się spieszyć.
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Będziemy rozmawiać dzisiaj wieczorem. Omówimy na pewno kwestie testamentu i innych rozwiązań. Niestety, nie wszystkie opcje wchodzą w grę, gdyż darowizna na rzecz męża jest już przekazana, kredyt na określoną kwotę też właśnie podpisaliśmy, a akt sprzedaży mieszkania podpiszemy najprawdopodobniej we wrześniu.
Bardzo się czuję rozbita, zawiedziona. On wiedział jak bardzo zależało mi by mieszkanie było na równych prawach nasze, żeby na tej całej emigracji mieć jakąś ostoję. Myślałam, że widzi jak bardzo mu ufam i robię wszystko by z nim być, nawet swoim kosztem. A potraktował mnie jak jakąś obca babę, która łapy wyciąga po jego pieniądze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.