Darowizna a małżeńskie finanse - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-27, 11:12   #31
Djuno
Regulator reniferów

Dot.: Darowizna a małżeńskie finanse

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość
Już rozumiem dlaczego kiedyś małżeństwa mieszane to był mezalians. Łatwiej jest się dogadać kiedy oboje są równie biedni lub bogaci. Trochę kasy na horyzoncie i kwas się robi. Oczywiście, że teściowie mogą darowiznę i spadki zapisać tylko na syna, ale to on z autorką brał ślub i to on coś ustalał. W takim wypadku nie zgodziłabym się, aby zmniejszyć wysokość kredytu. Niech będzie drożej, ale pół na pół. Połowę zaoszczędzili, połowę spłacą. Niech mąż sobie kupi autko za tę darowiznę i już.
Dokładnie. Oni nie brali ślubu z autorką, ale on już tak.
Stary 2016-07-27, 11:14   #32
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djuno Pokaż wiadomość
Ale po co on miałby to robić? Jeśli ona umrze, to on ma z czego żyć. Jeśli on za rok zginie w wypadku samochodowym, sytuacja niekoniecznie będzie analogiczna. To jest z jednej strony teoretyzowanie, z drugiej - mało razy tak było, że wieloletni partner został wywalony z mieszkania? Ja nie wróżę z kart, tylko podaję przykłady, kiedy mniejsza część mieszkania na papierze może sprawić autorce poważne problemy, a które nie są związane z rozwodem.
W życiu nie słyszałam, żeby ktoś został wywalony jak ma choćby 1%własności nieruchomości, chyba że sąd przydzieli komuś majątek i nakaże spłatę innych współwłaścicieli Wywalony to może być ktoś kto nie ma żadnych praw do lokalu (a w Polsce i to często jest prawie niemożliwe)
Stary 2016-07-27, 11:18   #33
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Samo rozwiązanie nie jest złe. I jak rozumiem to nie to było problemem tylko nieuczciwosc męża. Mógł od początku powiedzieć ze oczekuje takiego podziału i wtedy autorka miałaby pole manewru. W ten sposób postawił ja przed faktem dokonanym.
Ano. A pomijając nawet fakt, że w tej konkretnej sytuacji facet ją okłamał - najwyraźniej ogólnie autorka miała wrażenie, że patrzą w ten sam sposób na kwestie finansowe, a teraz się nagle okazało, że niekoniecznie. Dziwią mnie posty, że z czym ona ma problem, że to kasa od jego rodziców i tylko dla niego, tak samo jak wszelkie spadki i inne takie. No ma problem, bo nagle odkryła, że jest w jej związku inaczej, niż uważała, że jest. I dla niej to może być ważna sprawa, dziewczyna jest z mało zamożnej rodziny, całe życie polegała na sobie i uważała, że jej mąż to widzi, wie i nie posądza jej o czyhanie na jego rodzinne majątki. A teraz jego podejście pokazuje, że niekoniecznie on w to tak bardzo wierzy.
On ma prawo mieć swoje podejście, ale jej ma prawo to nie pasować. A jeśli ją wprowadził wcześniej w błąd co do tego podejścia, zataił to gdy omawiali finanse, to jak najbardziej ona może mieć mu to za złe.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 11:19   #34
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
W życiu nie słyszałam, żeby ktoś został wywalony jak ma choćby 1%własności nieruchomości, chyba że sąd przydzieli komuś majątek i nakaże spłatę innych współwłaścicieli Wywalony to może być ktoś kto nie ma żadnych praw do lokalu (a w Polsce i to często jest prawie niemożliwe)
Cały czas się upierasz, że nierówny podział mieszkania pomiędzy małżonków wychodzi dopiero przy rozwodzie. Ja próbuję uświadomić, że również w przypadku śmierci jednego z małżonków, kiedy to drugi zostaje zmuszony do spłaty teściów (a w Polsce również rodzeństwa). Wtedy też ma znaczenie, ile procent mieszkania posiada każdy z małżonków.
Stary 2016-07-27, 11:19   #35
WhySoSerious
multitasking ninja

Cytat:
I dla niej to może być ważna sprawa, dziewczyna jest z mało zamożnej rodziny, całe życie polegała na sobie i uważała, że jej mąż to widzi, wie i nie posądza jej o czyhanie na jego rodzinne majątki. A teraz jego podejście pokazuje, że niekoniecznie on w to tak bardzo wierzy.
Wiara wiarą, zaufanie zaufaniem, ale zabezpieczyć się trzeba na każdą okoliczność.
Stary 2016-07-27, 11:21   #36
lolita96
Zadomowienie

Ja tam nie widze problemu. To normalne, ze bogatszy małżonek chce się zabezpieczyć w razie rozwodu. Skoro jego rodzina daje na to mieszkanie sporo część, to normalne że mieszkanie będzie w większej części jego. Co w praktyce będzie miało znaczenie jedynie w przypadku ewentualnego rozwodu (więc jaki problem?). Poza tym twój partner Ci o tym oznajmil i fajnie, pewnie tez jego rodzice powiedzieli mu ze sobie zyczą takiej rozdzielności. (nic dziwnego)

Jeżeli tak Ci zależy żeby mieszkanie było w połowie twoje, to jednak weźcie ten kredyt.
lolita96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 11:22   #37
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez lolita96 Pokaż wiadomość
Jeżeli tak Ci zależy żeby mieszkanie było w połowie twoje, to jednak weźcie ten kredyt.
Ale on się nie zgadza, bo woli zamanifestować swoją pozycję w związku. I nawet okłamał ją, byleby doprowadzić do tej sytuacji. I o to jej chodzi. Nie o 50:50.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-07-27, 11:24   #38
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez WhySoSerious Pokaż wiadomość
Wiara wiarą, zaufanie zaufaniem, ale zabezpieczyć się trzeba na każdą okoliczność.
Ale o tym się rozmawia. A nie "będzie super, ufamy sobie, ta darowizna nic nie zmienia", przychodzi co do czego i bach "no ale ty masz tylko 1/3, przecież to oczywiste ". Em, no, nie.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 11:26   #39
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Dla mnie to się niestety wyklucza, albo się komuś ufa, albo się zabezpiecza przed niecnymi uczynkami, których się spodziewa ze strony tej osoby
Stary 2016-07-27, 11:27   #40
Touslesjours
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Ahhh, czyli jednak, ja poświęciłam tyle dla ciebie więc twoi rodzice mają mi podarować swoje pieniądze? Kwestii podziału obowiązków w ogóle nie skomentuję, bo jendka wychodzi na to że jak pierzesz mu gacie to CI się należy jak psu buda kasa JEGO rodziców
Co tobie tak zalezy na tych kilku procentach, czyżbyś jednak się martwiła że w razie rozwodu jednak dostaniesz mniej? W jakim kraju mieszkacie?
Nie, od samego początku piszę, że nie na pieniądzach mi zależy. Boli mnie tylko podejście męża, że w razie rozwodu tylko kasa się liczy i to tylko się trzeba martwić, to zabezpieczać. Miłość, czas, wysiłek, poświęcenie to nie ma zupełnie znaczenia. Za 30 lat to on mnie może kopnąć w tyłek, znaleźć sobie młodszą i najważniejsze będzie tylko żebyśmy się z mieszkania dobrze rozliczyli, bo jemu rodzice dali.

Mam nadzieję, że już to zrozumialas i proszę Cię o nieobrażanie mnie i zmianę tonu na bardziej sprzyjający konstruktywnej dyskusji.
Touslesjours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 11:29   #41
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez Lexie Pokaż wiadomość
Dla mnie to się niestety wyklucza, albo się komuś ufa, albo się zabezpiecza przed niecnymi uczynkami, których się spodziewa ze strony tej osoby
A to swoją drogą

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-27, 11:31   #42
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Autorko, co mąż na to, jak mu wczoraj powiedziałaś, co Ci nie odpowiada?
Stary 2016-07-27, 11:36   #43
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Djuno Pokaż wiadomość
Cały czas się upierasz, że nierówny podział mieszkania pomiędzy małżonków wychodzi dopiero przy rozwodzie. Ja próbuję uświadomić, że również w przypadku śmierci jednego z małżonków, kiedy to drugi zostaje zmuszony do spłaty teściów (a w Polsce również rodzeństwa). Wtedy też ma znaczenie, ile procent mieszkania posiada każdy z małżonków.
Rozwiązaniem jest napisanie testamentu. Poza tym w Polsce już od jakiegoś czasu rodzeństwo nie wchodzi w skład spadkobierców w takim przypadku jak u autorki.

I skoro tak autorkę boli ta darowizna, to niech jej nie przyjmują na poczet mieszkania tylko wezmą większy kredyt, skoro mąż taki kochający to powinien się zgodzić, choćby z tego względu że tak się własnie umawiali- dorabiamy się razem i majątek dzielimy 50:50
Stary 2016-07-27, 11:37   #44
Touslesjours
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Ale o tym się rozmawia. A nie "będzie super, ufamy sobie, ta darowizna nic nie zmienia", przychodzi co do czego i bach "no ale ty masz tylko 1/3, przecież to oczywiste ". Em, no, nie.
Dokładnie. Gdybym o tym wiedziała, to w życiu bym się nie zgodziła na takie rozwiązanie, tylko upierała przy kredycie, w końcu mnie kilka lat więcej spłacania specjalniej różnicy nie robi. Tymczasem dla niego to lepiej, bo nie dość, że dobrze kasę w nieruchomość zainwestował to jeszcze uniknął płacenia 20% podatku gdyby odziedziczył te pieniądze później.

Cytat:
Autorko, co mąż na to, jak mu wczoraj powiedziałaś, co Ci nie odpowiada?
Mówi, że to pieniądze rodziców, więc nie może tego do naszej wspólnoty włączyć. Ja to rozumiem, tylko przyro mi, że od początku to nie było tak przedstawione, inaczej byśmy wtedy sytuację mieszkaniową rozegrali tak żeby był wilk syty i owca cała.
Stary 2016-07-27, 11:44   #45
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Touslesjours Pokaż wiadomość
(...)
Mówi, że to pieniądze rodziców, więc nie może tego do naszej wspólnoty włączyć.
(...)
Za jakiś czas też nie może? Jakieś przeszkody prawne są ku temu, czy po prostu nie chce?

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2016-07-27 o 11:49
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-07-27, 11:48   #46
201701121406
Konto usunięte

Partner zachowuje się nie w porządku. Nie rozumiem naskakiwania na autorkę, ma prawo przeciez chcieć, żeby mieszkanie było 50/50. I dlatego właśnie w tym celu chciała KREDYT. Tak się umówili, a małżonek nagle wyskakuje z darowizną od rodziców, stawia ja przed faktem dokonanym i mówi, ze jego będzie 2/3.
201701121406 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 11:49   #47
Touslesjours
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Z jakiś czas też nie może? Jakieś przeszkody prawne są ku temu, czy po prostu nie chce?
Nie wiem, nie rozważałam nawet takiej możliwości szczerze mówiąc, musiałabym sprawdzić czy to w ogóle możliwe, trzeba by było chyba zmieniać akt kupna mieszkania u notariusza.
Stary 2016-07-27, 11:57   #48
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem, nie rozważałam nawet takiej możliwości szczerze mówiąc, musiałabym sprawdzić czy to w ogóle możliwe, trzeba by było chyba zmieniać akt kupna mieszkania u notariusza.
Nie, po prostu za jakiś czas (bo może trzeba coś odczekać, jeżeli chodzi o podatki) można zrobić darowiznę na rzecz małżonka. Z TŻ właśnie tak załatwimy kwestię nabycia mieszkania jego rodziców, aby było ostatecznie wspólne. Jasne, może Wy tam macie inne prawo, ale wątpię, aby nie można było zrobić darowizny na rzecz współmałżonka.
Stary 2016-07-27, 12:03   #49
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6
Konto usunięte

Cytat:
Dokładnie. Gdybym o tym wiedziała, to w życiu bym się nie zgodziła na takie rozwiązanie, tylko upierała przy kredycie, w końcu mnie kilka lat więcej spłacania specjalniej różnicy nie robi. Tymczasem dla niego to lepiej, bo nie dość, że dobrze kasę w nieruchomość zainwestował to jeszcze uniknął płacenia 20% podatku gdyby odziedziczył te pieniądze później.
nie chodzi Ci o pieniądze, a jednak chodzi - Ty nie skorzystasz na darowiźnie - ojej, jaki niedobry mąż, on skorzystał - to skoro tak Ci cudze majątki powiewają, to czemu taka rozżalona jesteś, że coś tam zaoszczędził na podatku?
2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-27, 12:09   #50
lolita96
Zadomowienie

Cytat:

Ja jestem za to ciekawa jak te wszystkie osoby które tutaj głoszą takie kwestie by się zachowały jakby to one zarabiały kilka razy więcej od partnera ( i mówie tu o dużych sumach a nie ze partner zarabia 2.000, a ty 6.000). A jakby dostały bardzo dużą darowiznę tez by tak chętnie się nią podzielily pół na pół? A jak milosc przeminie za 20 lat? Stracicie swoje pieniądze niepotrzebnie. Czy jeżeli małżonkowie kupują sobie polise na życie to czy to znaczy że czychają tylko jak ta druga osoba umrze??? To, ze facet wybiera taką rozdzielność majątkową a nie inną swiadczy tylko o tym , ze ma łeb na karku i szacunek do ciężko zarobionych pieniędzy swoich rodziców, a nie że nie ufa małżonce.

Łatwo napisać : my mamy totalnie wspólny budżet, jak się zarabia podobnie i nie pływa się w luksusach .
lolita96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 12:11   #51
kennedy
Zakorzenienie

Ja uwazam ze mieszkanie powinno byc wspolne. A nie jakies procenty. To nie bank tylko zwiazek.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 12:16   #52
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Ja jestem za to ciekawa jak te wszystkie osoby które tutaj głoszą takie kwestie by się zachowały jakby to one zarabiały kilka razy więcej od partnera ( i mówie tu o dużych sumach a nie ze partner zarabia 2.000, a ty 6.000). A jakby dostały bardzo dużą darowiznę tez by tak chętnie się nią podzielily pół na pół? A jak milosc przeminie za 20 lat? Stracicie swoje pieniądze niepotrzebnie. Czy jeżeli małżonkowie kupują sobie polise na życie to czy to znaczy że czychają tylko jak ta druga osoba umrze??? To, ze facet wybiera taką rozdzielność majątkową a nie inną swiadczy tylko o tym , ze ma łeb na karku i szacunek do ciężko zarobionych pieniędzy swoich rodziców, a nie że nie ufa małżonce.

Łatwo napisać : my mamy totalnie wspólny budżet, jak się zarabia podobnie i nie pływa się w luksusach .
Dla mnie mój mąż jest najbliższą i najważniejszą osobą. Rodziny się nie wybiera, a partnera na życie tak. Dokonałam świadomego wyboru. I wszystko inne się z tym wiąże. I nigdy nie doradzam innym czegoś, czego sama bym nie zrobiła. Więc tak, tym co bym dostała / wygrała / odziedziczyła, podzieliłabym się z TŻ. A co będzie za 20 lat? Jasne, że nie wiadomo, ale wspólnie każdego dnia dbamy o to, aby się o to nie musieć martwić i móc się szanować i w pełni sobie ufać. Mogę nie ufać 99,99% ludziom na świecie. Mojemu facetowi muszę, chcę i będę. Nigdy nie odpowiadała mi wizja "ufamy sobie, ale się liczymy, przeliczamy, zabezpieczamy, bo może...". Nie moja bajka. I wcale to nie oznacza jakieś naiwności, czy bycia owieczką prowadzoną na rzeź. Gdyby nabrała co do mojego związku podejrzeń, że coś się święci, coś jest nie tak, facet już nie jest w 100% "za mną", to wtedy mam pole i prawnika do popisu.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2016-07-27 o 12:18
Stary 2016-07-27, 12:17   #53
skwaruszek
Raczkowanie

Źle Cię potraktował, powinien poinformować Cię o podziale procentowym w trakcie waszych pierwszych rozmów o darowiźnie. Dobitnie mu wyjaśnij, że czujesz, że namówił Cię na coś, na co nie wyraziłaś zgody i że zawiódł Twoje zaufanie. Chciał to załatwić po swojemu i Cię po prostu oszukał. Musisz mu to powiedzieć wprost - bo tak się czujesz.

Sam procentowy podział dla mnie jest w porządku Czy gdy rozmawialiście o wspólnym dorabianiu się była również rozmowa o spadkach? Zazwyczaj jest tak, że darowizna/spadek jest własnością jednego małżonka. Nie jest to dla mnie "wypatrywanie rozwodu". Zdrowiej jest ustalić takie rzeczy jak najwcześniej. Może rodzina męża miała już kiedyś złe wspomnienia po jakimś rozwodzie w rodzinie? Może w jego kraju to naturalny podział?
Każdy wspomina o tym co by się stanie w przypadku, gdyby coś się stało mężowi: powinnaś koniecznie z nim o tym porozmawiać i ja na twoim miejscu naciskałabym o zapis, że w takim przypadku cały dom jest przepisywany Tobie. I na odwrót. Nie boi się, że ktoś z twoich krewnych odezwie się po spłatę twojej części? Jeśli Ty musiałabyś spłacać rodzinę męża to czy on musiałby spłacać Twoją część? Serio się pytam, dla mnie to trochę abstrakcyjne.

Jeśli do tej dobrze dogadywałaś się z mężem to porozmawiaj z nim szczerze. Powiedz, że czujesz się, jakby już Cię podejrzewał o rozwód i również dlatego Cię to tak zdenerwowało. Ja bym tego tak nie odebrała, ale nie skrywaj uczuć, może dzięki temu Cię zrozumie.
skwaruszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-07-27, 12:19   #54
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Czuję się trochę zawiedziona, bo właśnie o uniknięcie takiej sytuacji mi chodziło. Chciałam żebyśmy dorabiali się sami, żebyśmy nigdy nie odczuwali tej różnicy między naszym pochodzeniem.
To nie jest kwestia Waszego dorabiania się i Waszego pochodzenia, ale tego, że Twój mąż ma inne podejście do majątku niż Ty.

Cytat:
Napisane przez Karena 73 Pokaż wiadomość
Przede wszystkim porozmawiaj z mężem o tym, że Ci to nie pasuje. Im szybciej to uregulujecie tym lepiej.
Popieram.

[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;63485226]a darowizna czemu niby ma być w połowie jej? może jego rodzice tego nie chcą?[/QUOTE]

Z wątku jasno wynika, że facetowi to pasuje. Gdyby chciał mieć z żoną wspólne mieszkanie „po połowie”, to by tak zrobił. Z darowizny mógłby zrezygnować albo też, jeśli jest taka możliwość, przekazać ją do majtku wspólnego.
Stary 2016-07-27, 12:20   #55
WhySoSerious
multitasking ninja

Cytat:
Albo się komuś ufa i pół rodziny kończy zrujnowane długami jednej osoby, której zaufało. Tak jak pół mojej rodziny przez mojego ojca
Stary 2016-07-27, 12:21   #56
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Ja uwazam ze mieszkanie powinno byc wspolne. A nie jakies procenty. To nie bank tylko zwiazek.
No dokładnie. Ale wg niektórych na każdym jednym etapie życia i bycia z kimś trzeba pilnować żeby tylko nie stracić i przypadkiem nie dopłacić do interesu. Tylko zastanawiam się jak wyciągną ze związku np. lata (czas), czy uczucia? Na rozstaniu zawsze się traci, niestety takie jest życie. Dziwi mnie patrzenie na ewentualny rozwód tylko przez pryzmat materialny i "muszę swoją d... zabezpieczyć 5 parami pantalonów, coby nie zmarzła".
Stary 2016-07-27, 12:22   #57
green way
Zadomowienie

Dla mnie sprawa jest prosta - kupujecie takie mieszkanie (dom), na jaki was stac z mezem, bez pomocy i wkladu finansowego rodzicow zadnej ze stron, moze byc z ewentualnym dobraniem kredytu na was oboje. Jezeli oboje chcecie byc tacy niezalezni od rodzicow i samodzielni, to jest jedyna opcja. A przy okazji mozesz mezowi wytlumaczyc co oznacza wspolnota malzenska i jakie sa ewentualne konsekwencje rozwodu, szczegolnie dla Ciebie przy nierownym podziale majatku. Twoj maz moze sobie przyjmowac darowizny od rodzicow jakie chce i w ilosci jakiej chce, ale nie powinien przeznaczac na zakup dobr wspolnych. To bardzo upraszcza zycie i umozliwia latwiejszy podzial majatku przy ew. rozstaniu. A przede wszystkim zapytaj meza co jest dla niego wazniejsze: zaoszczedzenie 20% podatku czy Twoje dobre samopoczucie, spokoj, zaufanie do niego i milosc. Kwestie finasowe rozbily w drobny mak juz niejeden zwiazek, wiec lepiej na zimne dmuchac

Edytowane przez green way
Czas edycji: 2016-07-27 o 12:23
green way jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 12:24   #58
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Albo się komuś ufa i pół rodziny kończy zrujnowane długami jednej osoby, której zaufało. Tak jak pół mojej rodziny przez mojego ojca
Zaufanie nie oznacza wyłączenia myślenia i zdrowego rozsądku w pewnym momentach. Zapewne Twój ojciec tej "połowie rodziny" we śnie weksli nie podkładał? Tylko sami podjęli pewne, jak się okazało złe, decyzje.

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ----------

Cytat:
Napisane przez green way Pokaż wiadomość
Dla mnie sprawa jest prosta - kupujecie takie mieszkanie (dom), na jaki was stac z mezem, bez pomocy i wkladu finansowego rodzicow zadnej ze stron, moze byc z ewentualnym dobraniem kredytu na was oboje. Jezeli oboje chcecie byc tacy niezalezni od rodzicow i samodzielni, to jest jedyna opcja. A przy okazji mozesz mezowi wytlumaczyc co oznacza wspolnota malzenska i jakie sa ewentualne konsekwencje rozwodu, szczegolnie dla Ciebie przy nierownym podziale majatku. Twoj maz moze sobie przyjmowac darowizny od rodzicow jakie chce i w ilosci jakiej chce, ale nie powinien przeznaczac na zakup dobr wspolnych. To bardzo upraszcza zycie i umozliwia latwiejszy podzial majatku przy ew. rozstaniu. A przede wszystkim zapytaj meza co jest dla niego wazniejsze: zaoszczedzenie 20% podatku czy Twoje dobre samopoczucie, spokoj, zaufanie do niego i milosc. Kwestie finasowe rozbily w drobny mak juz niejeden zwiazek, wiec lepiej na zimne dmuchac
Doskonałe pytanie.
Stary 2016-07-27, 12:35   #59
Karena 73
Kobieta z klasą

Cytat:

Wiesz to nawet nie chodzi o kasę w banku, bo konta mogą być oddzielne przecież. Tu chodzi o DOM, o azyl, poczucie bezpieczeństwa dla niej i ich dzieci. On może mieć majątek na koncie, ale ona musi mieć dom dla swoich dzieci i dla siebie samej, żeby nie było, że za kilka lat ona będzie się tułać z dziećmi po znajomych.
Wiesz musisz mieć takie miejsce, które jest tak samo Twoje jak i męża, a nie jakaś 1/3 lub pokój i pół kuchni. Niech sobie schowa tę darowiznę pan mąż, skoro ta rozdzielność jest dla niego taka ważna.

Autorko, czy Wy musicie się jakoś spieszyć z tym kupnem? Ja wstrzymałabym zakup do momentu kiedy na spokojnie się dogadacie. W takich sytuacjach nie należy się spieszyć.
Stary 2016-07-27, 12:41   #60
Touslesjours
Przyczajenie

Będziemy rozmawiać dzisiaj wieczorem. Omówimy na pewno kwestie testamentu i innych rozwiązań. Niestety, nie wszystkie opcje wchodzą w grę, gdyż darowizna na rzecz męża jest już przekazana, kredyt na określoną kwotę też właśnie podpisaliśmy, a akt sprzedaży mieszkania podpiszemy najprawdopodobniej we wrześniu.

Bardzo się czuję rozbita, zawiedziona. On wiedział jak bardzo zależało mi by mieszkanie było na równych prawach nasze, żeby na tej całej emigracji mieć jakąś ostoję. Myślałam, że widzi jak bardzo mu ufam i robię wszystko by z nim być, nawet swoim kosztem. A potraktował mnie jak jakąś obca babę, która łapy wyciąga po jego pieniądze.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości