|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przeprowadzka do UK co zabrać ze sobą
Cytat:
Pokój i mieszkanie to dwie rozne rzeczy. 1. Pokój - płacisz miesiąc z góry + depozyt z reguły w wysokości czynszu miesięcznego. I tyle. Nie spotkalam sie aby ktokolwiek miał umowę. 2. Mieszkanie - szukasz przez agencje lub prywatnie. Ja zawsze mam od prywatnych osób, lepiej mi sie wtedy dogadać odnośnie zwierząt/malowania ścian-wieszania obrazków. Płacisz miesiąc z góry + depozyt z reguły większy niz miesięczny czynsz. Sprawdzają gdzie pracujesz i pytają czy agencja czy kontrakt. Podpisujesz umowę. |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
generalnie to ja bałabym się tak wynajmować, gdzie właściciel w każdej chwili może mnie wyrzucić |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Przeprowadzka do UK co zabrać ze sobą
No dla mnie to nie jest dziwne, choc nie mowie, ze nie powinno byc inaczej
2 tyg to tez mało jesli masz np psa na info, ze musisz sie wyprowadzić :p a takiego chamstwa raczej nikt nie robi, No nie słyszałam. A większość ludzi mimo wzysyko pokoje wynajmuje tutaj skąd jestem. Z reszta spoko council i inni zawsze pomogą
Edytowane przez chwast Czas edycji: 2017-10-24 o 16:50 |
|
|
|
|
#34 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
tak z czystej ciekawości... jak wiec to wygląda w praktyce? właściciel wystawia jakieś potwierdzenie pobrania kaucji czy innych opłat? mam nadzieję, że nigdy nie będę w takiej sytuacji... ale kto wie
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Przelew to taki twoj dowód jakby. Moja kumpela wynajmowała flata to rok bez umowy jak poprzednia się skończyła, ale tam ogólnie walki były wiec się przeprowadziła.
Mieszkałam 5 miesięcy w pokoju bez umowy u żyję aczkolwiek nigdy nie wynajelabym w ten sposób mieszkania.
|
|
|
|
|
#36 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ja to zbyt strachliwa jestem chyba na takie rzeczy
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Ale umowa - gosc mógłby mowić, ze np nie zapłaciłaś i co...
|
|
|
|
|
#38 |
|
BAN stały
|
ja akurat dbałam o to, aby każda wpłata była udokumentowana. każdorazowo sporządzaliśmy krótką notatkę w stylu: "potwierdzam pobranie opłaty za miesieczny czynsz w wysokości XX oraz opłatę rachunków za prąd/gaz itd w wysokości XX." pod tym data oraz podpis właściciela i mój. ja jeszcze dodatkowo robiłam sobie zdjecie tego razem z gazetą z danego dnia (żeby była data).
wiem, że tutaj też można mówić, że podpis podrobiony itd... ale to zawsze pewniejsze niż taka ustna umowa.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Sprytne
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#41 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:00.

2 tyg to tez mało jesli masz np psa na info, ze musisz sie wyprowadzić :p a takiego chamstwa raczej nikt nie robi, No nie słyszałam. A większość ludzi mimo wzysyko pokoje wynajmuje tutaj skąd jestem.

wiem, że tutaj też można mówić, że podpis podrobiony itd... ale to zawsze pewniejsze niż taka ustna umowa.