![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Twórczość własna. Kto dołączy?
Cytat:
![]() Poetka rośnie!
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więcej wymowy ma tak - : ten człowiek który zwykle we mnie krzyczy nawet wbrew rozsądkowi ten człowiek właśnie śpi kto szepcze że umarł? Nie musisz się przejmować moim zdaniem ![]() A ja to tutaj: http://www.fabrica.civ.pl/modules.ph...username=ROZKA
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2006-05-03 o 15:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzęso, a może warto więcej poświęcić poezji? ![]() ![]() ![]() Czy probowałaś zaistnieć na jakimś portalu? Tam , co prawda krytykują, ale też uczciwie oceniają, radzą, wskazują plusy i minusy.Można czasem wiadro zimnej wody zaliczyć, ale i to ma sens ![]() Może na stronie debiutów na Poezji Polskiej?
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie dołączy
![]()
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
ja się dołaczę
![]() choc nie pisze już bardzo dlugo... wygasło coś we mnie dobrych kilka lat temu.... to kilka tekstow z przed lat: NIEBIESKI PTAK Powiedz mi,gdzie konczy się życie? Pokaż mi samotność i śmierć Jesteś jak niebieski ptak Zjawiasz się nagle i odchodzisz w dal... Jak co dnia budzę się z cierpieniem w oczach,gdy nie ma cię Zamykam się w swoim wnętrzu i czuję jak- palisz mi wnętrzności Sił mi juz brak na zwykły uśmiech Powoli kruszeję i zmieniam się w nicość. Tak.To śmierć. ZMĘCZONE DUSZE Zabierz mnie ze sobą do kuchni swoich mysli tak bardzo chcę powiedzieć,że kocham cię znależć miejsce, gdzie odzyskalibysmy spokój sumienia Nie musiałabym się bać i płakać śmiejąc ci się w twarz Pozwolić na dotyk ust... Delikatne spojrzenie spragnionych ciał Zmęczone dusze spijają smak goryczy i żal za czasem miłości. WOŁANIE Tak cięzko przyznać się do kłamstw Tak ciężko zadać ból raniąc prosto w twarz wołając o pomoc zabraknie sił kamienne bramy zamkną się Usłyszysz wołanie wołanie zza grobu uciekniesz nad rzekę miłości utopisz się w bagnie własnych pragnień Samotny jeżdziec przemierza tysiące dróg w poszukiwaniu niebieskiego ptaka. SPOKOJNIE Umierała mała dziewczynka kiedy słyszała głos znikała w niebieskim krajobrazie Płakała mała dziewczynka, tonął...w wodospadach łez czasem chowała go do siebie, Odpływał w głębokim morzu przeznaczenia. Usypiał ją swym oddechem... Spokojnie. Zostanie ślad wyrzeżbi w kamieniu znak obawy ,że zabije ją. otacza mnie ze wszystkich stron świadomośc,że zatrzyma ją. ( udusi swoją obecnością ) Samotny jeżdziec swoich myśli stoi na brzegu balustrady, wymysla historie o jej życiu. DRZWI Dwie ściany drzwi Otwórz je Otwórz oczy okropna twarz w lustrze. Nie zaciskaj dłoni nie uderzaj ciała Zniszcz chwilę Otwórz oczy Bezmyślne spojrzenie zabija serce Drzwi Nie możesz wejśc Otwór do mojego wnętrza otwórz oczy Niepotrzebny oddech owija się mglą zła Rozrywa głowę Zamykam drzwi. Chory wąż owinął jej się wokół szyi Zatruł słodko-kwaśnym dotykiem. Otwórz oczy.
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
za nic nie zmienię tego co stworzyła moja naiwna duszyczka 100 lat temu banalne? trudno, takie właśnie słowa tłoczyły się w mojej młodej łepetynie i tak już zostanie na wieki wieków amen |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na portalu? z tymi wypocinami? wolę zostać tutaj i liczyć na wyrozumiałaość wizażanek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
też staroć
Rozterko - proszę nie zmieniać! ![]() "Za drzwiami." szparą pod drzwiami przesącza się ciemność do tyłu - klamka uniesiona do góry jak zdumiona brew nad ślepą dziurką od klucza osiwiała ze zmartwienia chłodem wspiera rozpalone ludzkie czoło rękom oznajmia zamknięcie na zawsze - - - człowieku - od uderzeń trzeszczą stare deski - za tymi dzrzwiami nie zobaczysz nic - za późno na łzy - za tymi drzwiami zakrzepł czas - nie zawrócisz krwi PODZIĘKOWANIA DLA TASZKINA ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
chciałam jeszcze coś skrobnąć, ale sie rozmysliłam
![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() "klamka uniesiona do góry jak zdumiona brew nad ślepą dziurką od klucza" świetne
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
BAN stały
|
To i ja zamieszcze kilka mowich wierszy. Maja one kilka lat jednak nie chcialabym ich zmieniać, mimo to uwagi mile widziane
![]() "Monotonny rytm" bezustannie monotonnie tocze się dalej w odległe krainy w cukierkowe dale przesłodzone codziennością miejsca zwykłe te bywałe chwile żywe i te martwe zapisane tak spokojnie niespokojne myśli me trudno oprzeć się uczuciu czucia tego co trwa kiedy pisze tak bezustannie monotonnie to jest mego życia rytm ciągle zawsze w każdą pore bije odmierzając czas ----------------------- Chcę zasnąć, tak na prawdę, Chcę zasnąć, tak na zawsze, Nigdy się nie obudzić, Więcej się nie łudzić że może byc inaczej. Niech wszystkie me problemy, utopią się we łzach, Niech wszystkie me zmartwienia znikną, Tak jak ja... --------------------- "Tak trudno..." Tak trudno uciec przed doskonałością, tak trudno odnaleźć się na tym świecie... Wszystko jest dziwne, wszystko jest inne niz chcę... Mijam tysiące ludzi, przechodzę obok tylu ludzkich pragnień... Chcę się gdzieś schować, uciec z tąd, gdzieś gdzie znajde ciszę i spokój... Ze łzami w oczach spoglądam na niebo, Boże czemu opuściłeś mnie, Czemu pozoliłeś mi odejść... -------------------------- "Myśli me, myśli złe, myśli czyste, myśli krwiste" (to zabardzo nie jest wiersz, ale podobaja mi się ostatnie 2 zdania) Myślę o życiu, czy Bóg istnieje? Cały ten świat to jego dzieło, więc dobro i zło od niego się wzięło. Nie moja wina, że zaznałam więcej zła, nie moja wina, że ludzie głodują, nie moja wina, że jest tak źle na świecie, nie moja wina... a czemu wiecie? Mogę wyjąć ten sztylet zła niech mi dopomoże, bo już w nic nie wierzę Boże. Rozlany sok z porzeczek na mojej bluzce i ten niewinny na twarzy uśmiech. ----------------------------- "Początek i koniec" Jak fale na morzu, burzliwa, Jak woda w jeziorze, spokojna, to myśl mnie dręczącą bez końca, to myśl mnie przerażająca to myśl i chęć o niej myśleć, to życie. Raz coś się nie uda, raz coś znów wyjdzie, takie jest życie, i nic nie zmienie, choć prób wiele spróbowałam, to nic nie dokonałam. Myśl ta co na początku przybiera wrogie mi kształty, to myśl o sensie życia, to myśl o życiu zużycia, to myśl i chęć by to skończyć, to śmierć. ------------------------- A poniżej kilka takich krótkich eee nie wiem jak to nazwać ![]() Kreuję tą szarą rzeczywistość by niewidzieć jak bezlitosny los snuje nam droge życia Tyle słów co ranią tylko po to by przez chwilę poczuć się jak anioł Mam jeszcze troszke ale przepisze później bo się zbieram na odpust ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Coś mojego...
Jestem Jestem taka, a nie inna Czy to znaczy dobra? Chciałabym nieba uchylić tym, których kocham. Chciałabym im powiedzieć że są mi bliscy. To znaczy, że jaka jestem? Dziennie ranię bliskie mi osoby. Szydzę, gardzę, nienawidzę, niszczę. Bluzgam nie pochylając głowy. Krzywdzę bez zmarszczki na twarzy. To znaczy, że jaka jestem? Jestem taka, a nie inna, a to znaczy, że Bóg mnie stworzył - na swe podobieństwo. Oni I wzięli. Znaleźli i wzieli. Nic słuchać nie chcieli. I szli. Skazani za nic. Ciągnięci jak wcześniejsi. I spojrzeli. Chwycili i przywiązali. A Oni nawet nie drgnęli. Złączeni z naturą. Odnalezieni wśród swoich. I spłonęli.
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Nati z zainteresowaniem przeczytałam twoje wiersze.
Nad pierwszym się uśmiechnęłam , bo to takie typowe młodzieńcze "jaką mnie Panie stworzyłeś taką mnie masz", a to przeciez nie tak ![]() Cytat:
![]() Nie leży w przyzwoleniu na zło, nienawiść i krzywdę. Nie leży w możłiwości czynienia zła, zadawaniu bólu, raczej w jego znoszeniu i podnoszeniu się z niego, bo jak powiedziała poetka , bodajże Małgorzata Koziol "siłę trzeba mieć aby ból znosić nie aby go zadawać". Ból i krzywdę zadają ludzie słabi. Wielkość człowieka polega na znajdowaniu siły aby czynić dobro. Wtedy staje się podobnym Bogu. Świat został stworzony harmonijnym, tak więc i człowiek powinien być w harmonii ze sobą.Co na górze, to na dole. Co wewnątrz, to na zewnątrz. Ładnie mówi o tym Dezyderata w poniższym fragmencie: Tak więc bądź w pokoju z Bogiem, cokolwiek myślisz o jego istnieniu i czymkolwiek się zajmujesz i jakiekolwiek są Twoje pragnienia. W zgiełku ulicznym, w zamęcie życia zachowaj pokój ze swą duszą. To nie jest łatwe , wiem ![]() Twój drugi wiersz, mimo że nie lubię rymowanek, zainteresował mnie pod względem merytorycznym. Jego treść jest niejednoznaczna i niezaleznie od tego czy jest niezamierzona hermetyczność przekazu ![]() ![]()
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2006-05-21 o 14:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Rozterko zaczne od tego, ze nie zajmuje się pisaniem wierszy. Dla mnie to są takie przemyślenia, które są dla mnie ważne.
Ci Oni w tym wierszu nie są jednoznaczni tak jak napisałaś. Każdego dnia jest to coś innego. Owego dnia gdy to pisałam z myślami byłam z wszystkimi płonącymi na stosie, posądzanymi o czary- stworzylam w Sabat Samhein 2004.
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
"Mętlik"
Głowa pełna myśli Pełna marzeń życzeń pragnień Kłębek splątliwości nieosiągalnych niewykonalych Burza zmysłow uczuć miłośći Przepływające wspomnienia przeszłe bolesne smutne grzeszne Terazniejszość piękna przepełniona szcześciem ulotnym... Lecz możliwym do przetrwania wiecznie..
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
"Melancholia"
Moja dłoń przenikająca przez mrok Dotykająca Twej woni ciała nieobecnego Przeźrocze dusz Wraz z harmonią ciepła Twego wzroku Wspomnienie pragnienia Twego głosu A delikatna dusza dziecka Melancholijna atmosfera Twego ciała A żal za odcieniem księżyca Cierpieniem Twego dotyku dłoni Jest przeszłością wiersz z obozu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Myślę ,że możesz przecież niczym nie kupczysz
![]() możesz tez na swoim blogu zareklamować wizaz ![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
a no widzę Rozterko, że jednak tu byłaś
kobietki, tak się cieszę , że piszecie tu swoje wiersze ![]() każdy z nich jest ważny bo zawiera coś co Was poruszyło Wasze serca i umysły piszcie ... ![]() Rozterko, nad założeniem swojego bloga to ja się zastanawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Big Sleep
Wymarzyć chciałabym taki świat Gdzie tylko tym że jestem Obudzić mogłabym śpiący kwiat Uniesień jednym gestem Gdzie dotknąć nie oznacza chcieć Gdzie miłość jest wzruszeniem Gdzie pragnąć nie oznacza mieć Gdzie godnie być Twym cieniem Gdzie wargi śledzą każdy krok Gdzie pachną zwykłe słowa Gdzie nigdy nie zapada mrok Gdzie spojrzeń się nie chowa Gdzie oczu roztańczony blask Uśmiechem drga na twarzy Gdzie wspólnie powitamy brzask (Naprawdę się nie zdarzył) *** Wrócę gdy będzie taki świat Odgarnę ręką morze Na piasku Twojej stopy ślad Ustami w kształt odtworzę...
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. ' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Ja dodam cos od siebie. Pewnie się nie znam na poezji,mam 13 lat, ale piszę, żeby kiedyś pamiętać o tym co czułam...
To jest wiersz, który pisałam na j.polski(lubię pisac wiersze i rymowanki na dodatkowe oceny ![]() SEN - parafraza wiersza "Spowiedź z piątego przykazania" Budzę się wyglądam przez okno ciemność nie ma słońca kwiaty zwiędły gałęzie drzew wygięte wzywają ku niebu ratunku lecz niebo nie jest błękitne tylko czarna otchłań rozpościera sie nad betonowymi blokami duszę się brakuje mi powietrza jest zatrute spalinami jestem spragniona nie ma wody ostatni raz widziałam ja pełną śmieci nie słyszę ptaki przestały śpiewać tylko papuga uwięziona w klatce powtarza to za marderstwa krzywdy bezlitosność i zło O wybacz mi Ziemio byłam mordercą bezlitośnie zabijałam komara który błagał o życie O wybacz że unosiłam się gniewwem na małą niedronkę co nie chciała lecieć do nieba O wybacz zjadłam obdartą ze skóry marchewkę choć prosiła o litość Przepraszam Ziemio za zło zapomnij o krzywdach swych córek wybacz nie chcę żyć bez słońca kwiatów drzew i bez komara i mrówki małej Ziemio nie chcę słyszeć twego krzyku nie chcę byś cierpiała pomogę ci pozwolę żyć ... i nagle coś mnie kłuje Czy to Ziemia odpłaca za grzechy człowieka nie to tylko komar otwieram oczy wschodzi słońce wiosna rozkwitły kwiaty słyszę skowronka bociany znów zwiastują szczęście...
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Dlaczego me serce nie jest radosne,
dlaczego nie cieszy się, że mamy wiosnę Czemu nie drży, gdy jest bliso miłości, czemu zamiast niej, jest w nim pełno złości? Gdzie się podział maj kochany, gdzie słońce i tulipany? Gdzie jest to uczucie, które kiedyś żyło, czyzby już wspomnieniem pięknym tylko było? Gdzie się skryła przyjaźń, piękniejsza od słońca, czemu ciągle czeka, czy wytrwa do końca? Gdzie w końcu ja jestem, czemu się zmieniłam? Czemu z problemami w domu sie ukryłam? Nie chcę tak żyć, w milczeniu, tęsknocie, w lenistwie, grzechu, codzienności pocie. Proszę Cie Panie, przywróć te lata, te chwile, które wspominam wieczorami mile. Przywróć dzieciństwo, chwile radości, nutę szaleństwa, drobinę miłości... Pozwól na nowo odkryć mą drogę, raz jeszcze wysłuchać mamy przestrogę. Spjrzeć w te oczy, dzis odwrócone, by popatrzały raz w moją stronę. Pozwól odnowić fundament wiary i odmalować bramy przyjaźni, bo choć dom, coraz bardziej stary, to gdy jesteśmy razem, on rośnie, jest raźniej. By nigdy nie upadł, bo był z miłości budowany, by w szczęściu żywot w nim był dany. By każdy znalazł w nim wybaczenie, a także pomoc i schronienie. Dom, co powstał na skale, wiele burz przeszedł, wiele wiatrów, lecz stoi dalej, nienaruszony wcale, bo tej miłości nic nie zniszczy łatwo... Lecz nie każdy kąt jest w nim znany, ciągle znajduje się nowe miejsce. Na nowe dni słoneczne czekamyu, by rosło w nim ciągle szczęście.
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
I jeszcze jeden wiersz, który napisałam podczs burzy, myśląc o kimś, na kogo czekam i kogo potrzebuję...
![]() Chcę patrzec w twe oczy, wiedzieć, że jesteś, byc blisko i w dzień i w nocy, wspólną drogą ku słońcu kroczyć i choc burza niejedna nas zastanie, to tęcza ponad nami pozostanie. Więc bądź już zawsze, potrzebuję Ciebie, twego słowa, oddechu, blasku oczu i uśmiechu. NIe wiem czy to miłość, czy zauroczenie, kocham na pewno twoje spojrzenie. NIe iwem, czy ty kochasz, lecz wiem jedno: Potrzebuję Cię na pewno. I jeśli Bóg pozwoli jeszcze jeden Twój uśmiech zobaczyć, jeszcze raz spojrzeć w Twe oczy, jeden pocałunek... I słońce zaświeci w nocy ![]()
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
"Nowa ja"
Chcę zmienić swój świat ,lecz jak to uczynić mam? Czy ktoś da mi szanse? Wysłucha mych błagań? Wiem nie jestem idealna, nigdy nie byłam... Czy tego nie widzieliście? Oh...czym byłam dla was? Kwiatem,słońcem,ziemią ,latem.......Aniołem byłam? Nigdy się nie sprzeciwiałam..Chciałam ,nie umiałam Teraz umiem i co? Płacz i gniew -tylko to z tego mam Burza,zmierzch,wycie zdrawdliwych bestii..Tylko to? Nic więcej..Czy nie zasługuję na coś lepszego? Jestem sobą ,nie taką jaką chcieliście mnie widzieć! Czy mam udawać? O nie juz nigfdy więcej Pokochajcie mnie na nowo albo porzuccie ... Lecz nigdy wam nie wybaczę,że nawet nie próbowaliście...
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Pięknie piszecie! Pięknie... bo z serca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Samotność ma posmak kawy zmieszanej z krwią
Czasem pryska jak bańka O godzinie siódmej trzydzieści Na przegubie dłoni zbieram wspomnienia Podmuchem uspokajam czas Zbyt matowy śnieg już nie lepi się w palcach Powietrze za rzadkie by objąć słowem Uciszam wzburzoną wyobraźnię Na końcówkach włosów tylko lęk pozostał Rozczeszę go miękkim grzebieniem Tak, by przyjaciółka cisza Nie powiedziała o jego odejściu 14.02.2005
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
wierszy nie pisze oj nie nie,ale natomiast bardzo lubie je czytac wiec chetnie poczytam sobie wasze wytwory. Sama natomiast pisze ksiazke,ale chyba jest ciut zadluga by ja tu przepisac.
![]()
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
Gdzieś już tu na forum zamieściłam kilka wypocin, ale moge i tu
![]() ![]() % Spływa krwią epitafium z mojego pomnika Spływa wyryty znak życia Już umarł ogień i umarło słońce W sercu wyraźny znak rycia Zielone liście sczerniały na ziemi Ustawione w kolejce niechętnych Czerwonym bólem płynące morza Ran kłutych i ran ciętych Zbyt dużo światła wydało słońce Zbyt dużo się ognia spaliło Zostało tylko za czerwonym morzem To co jeszcze nie zgniło ---------------------------------------- % [Do Księżyca] Na przestrzeni bezdźwięcznej nocy Świat do twych stóp upada Źrenicą szeroką cię witam Nie wiedząc, czy słowem wypada Gubię łzy między gwiazdami I myśli, i duszę zatracam W twym złocie chcę zostać na zawsze Lecz wiem, ty znikniesz, ja wracam ---------------------------------- % czarny aniele wznosisz swe skrzydła do nieba próbujesz wzlecieć lecz kruche i ciężkie mocy nie dają... upadły aniele na granicy bram stoisz szukając nadziei na powrót w błękity wczorajszego świata i łkasz zawstydzony w grzechu mroczny aniele w szacie z popiołu z martwymi oczami i kamiennymi skrzydłami jeszcze tylko bursztynowe serce wtopione w mgielną duszę chowa blask tajemny i życie ------------------------------ % spadająca gwiazdo zabraniam ci umrzeć beze mnie za długo czekałam by wszystko w jednej chwili zginęło w czarnej otchłani znajdź dla mnie miejsce w swym krwawiącym sercu póki się nie rozpadło o kamienne dusze planet --------------------------------- % Bóg stworzył mnie z niepotrzebnych resztek ...i żyję niewygodna imitacja człowieka nie wziął pod uwagę że będę domagać się jeszcze Jego uwagi i miłości... ------------------------------------ % znów klęczę przed nim skrywając wzrok przed jego szeptem żebrzę o jeszcze jeden raz zmrożone słowa paraliżują mnie bardziej niż kolejne uderzenia udowadnia mi że bez niego strawi mnie tęsknota za cierpieniem błagam by mnie nie opuszczał rozrywam serce mając nadzieję umrzeć póki jest przy mnie i przysięgam na śmierć i życie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
OSTATNIA PODRÓŻ
Zamknąć oczy Opóścic powieki jak kurtynę Po skończonej sztuce teatralnej Zapaść w ostatni słodki sen Odbyć jeszcze tylko jedną podróż I dotknąc bram nieba Wkroczyc do raju I już nigdy więcej Nigdy więcej nie doświadczyć złego Nie czuć na policzkach łez Po prostu wtulić się w dobro *** Wrony pływają po mętnym niebie Drzewa- nagie, obdarte z romantyzmu Liście- poczraniałe- na ziemi gniją Ja- w ciepłym płaszczu Z włosami tańczącymi w rytm marszu żałobnego Niczym prludium do zawrcia paktu Z samą sobą Nigdy wiecej myśli Nigdy więcej poszukiwań Nigdy więcej szkła w oczch I szkała w sercu Nigdy więcej cierpienia Z powodu tej złośliwej damy Pani Samotność Wygrała Pani
'Spotkali się w święto o piątej przed kinem Miejscowa idiotka z tutejszym kretynem Tutejsza idiotko- rzekł kretyn miejscowy- Czy pragniesz pójsć ze mną na film przebojowy? Miejscowa idiotka odrzekła: Z ochotą, albowiem cię kocham, tutejszy idioto.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
anusiu-87
pierwszy i przedostatni - bomba! cymesik! melassa - ładne, tylko literówki utrudniają czytanie
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.