![]() |
#571 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji
Do Gdanska z Nynashamn ?
![]() |
#572 |
BAN stały
|
promem do sztokholmu polferies chyba to się nazywa,
mam do Was jeszcze pytanie, jak jest z opieką medyczną w Szw, zarówno jak ktoś przyjeżdża jako turysta jak i ten kto tam mieszka a jest obcokrajowcem? macie jakieś doświadczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, czy zna ktos w okolicach skåne, najlepiej malmö nauczyciela tanca, bardzo pilne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#574 |
Przyczajenie
|
MariaKatarzyna opiekę medyczną nie ma co porównywać do polskiej, Polska jest 100 lat w tyle. Sama doświadczyłam tutejszej opieki rodząc córeczkę, miałam bardzo ciężki poród i nie wyobrażam sobie porodu w pl, widziałam w jakich warunkach rodziła moja siostra... pełna sala poporodowa, żadnej prywatności i poszanowania człowieka... po prostu żadnego komfortu, który nam kobietom w tych dniach się należy. Wszystkim rodzącym w Se polecam szpital Danderyd
jako turysta oczywiście niezbędne jest dobre ubezpieczenie, parę dni w szwedzkim szpitalu równa się paredziesiąt tysięcy złotych... znajoma leżała w szpitalu i rachunek był ogromny, nagły przypadek, ubezpieczenie oczywiście pokrywa koszty związane z otrzymaną pomocą. xTync z gdanska plywa do nynashamn Polferies, bardzo drogi prom i plynie 18 godzin, ostatnio slyszalam ze wycieczke skrócili o 2 godzinki ![]() Edytowane przez Malinka2703 Czas edycji: 2012-03-29 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#575 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 |
Naczelny Hipster
|
Cześć dziewczyny
![]() Szwecja marzy mi się od jakiegoś czasu, chciałabym przenieść się po studiach, jednak na razie wymyśliłam sobie, że żeby nie jechać w ciemno najpierw pojadę na wakacje jako au pair, a potem postaram się o Erasmusa. A jak mi się spodoba i będę widziała tam dla siebie przyszłość to się zdecyduję. I tu mamy pytanie - czy któraś z was studiuje w Szwecji? Mój instytut nie ma umowy z żadnym uniwersytetem w Szwecji, więc musiałabym sama skontaktować się z wybranym i zapytać czy są zainteresowani wymianą. Więc na razie badam strony uniwersytetów i patrzę, w których jest mój kierunek ![]() Wszystko pięknie, tylko nie rozumiem ichniejszego systemu - na czym polega dokładnie to, że studia są w formie kursów? Nie ma czegoś takiego jak stały plan zajęć, tylko na każdy tydzień jest inny z różnymi zajęciami? (tak wywnioskowałam po tym co znalazłam na stronie jednego uniwersytetu) I jak to w ogóle jest rozplanowane? Bo u nas 3 lata licencjatu, 2 mgr, a tam? Bo patrzę i nie rozumiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
BAN stały
|
dzięki Groszek bez Marchewki
Malinka2703 za opinie, ja wybieram się tam na wycieczkę, trochę dłuższą, a jestem chorowita niestety toteż wyrobiłam sobie w nfz taką kartę która uprawnia do leczenia za granicą, mam nadzieję, że to wystarczy jak na turystę, w razie potrzeby, nie planuję tam chorować ale wiadomo jak jest, poród... no super było by tam rodzić, zazdroszczę Wam, u nas sodoma i gomora niekiedy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#578 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Skandynawię pokochałam dzięki Margit Sandemo
![]() Ja mieszkam w PL. Doczytam wątek, ale jak wygląda u Was nauka języka?
![]() |
#579 |
Raczkowanie
|
Jeśli masz szwedzki personnummer ,możesz bezplatnie uczyć się szwedzkiego na SFI, czyli "szwedzki dla obcokrajowców" , później w Grundskolan, bez personnumer trzeba niestety płacić za naukę, płatnych kursów jest bardzo dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 |
Konto usunięte
|
a ja dawno tu nie pisałam, bo moje plany chwilowo ucichły, ale w koncu! w koncu dostaliśmy z męzem potwierdzenie i wygląda na to że od 1 sierpnia będziemy mieszkańcami Goteborga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#581 |
Raczkowanie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3369829 2]a ja dawno tu nie pisałam, bo moje plany chwilowo ucichły, ale w koncu! w koncu dostaliśmy z męzem potwierdzenie i wygląda na to że od 1 sierpnia będziemy mieszkańcami Goteborga
![]() Gratulacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#582 |
Raczkowanie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3369829 2]a ja dawno tu nie pisałam, bo moje plany chwilowo ucichły, ale w koncu! w koncu dostaliśmy z męzem potwierdzenie i wygląda na to że od 1 sierpnia będziemy mieszkańcami Goteborga
![]() gratulacje!!! Fajne miasto, ja sama mieszkam w Malmö, ale kiedys strasznie chcialam sie przeprowadzic do Göteborga. Nie wyszlo, nie zaluje, ale misto nadal mnie przyciaga. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja skonczylam inż biotechnologii w pl i na mgr zdeydowalam sie przyjechac do Szwecji bo nie moglam juz wytrzymac na mojej uczelni ![]() Nie wiem jak wyglada aplikacja na Erasmusa bo ja przyjechalam na wlasna reke, biorac udzial w normalnej rekrutacji i na cale 2 lata mgr studiow. Studia byly w formie blokow, ktore sie zmienialy co 1,5 miesiaca i na koniec kazdego bloku byl egzamin co moim zdaniem bylo super bo mozna sie skupic na jednym przedmiocie. Kilka przedmiotow bylo obowiazkowych a inne moglismy wybierac sami, na niektorych kierunkach wogole nie bylo ustalonego planu tylko student sam sobie wybieral przedmioty tak zeby uzbierac przez 2 lata 120 punktow ECTS (czyli 30 na semestr). Kursy sa b rozne w trybie dziennym, wieczorowym albo przez internet, o roznej wartosci punktow i o roznym stopniu trudnosci, takze szeroki wybor ![]() Ogolnie b mi sie podoba i polecam ! Jak masz jakies pytania to postaram sie odpowiedziec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#584 | |
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() ![]() Jak pojawią mi się jakieś pytania to wiem kogo pytać, jeszcze raz dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A gdzie studiujesz`? Ja w przyszlym roku koncze liceum, i moim marzeniem jest Lund i psychologia... Wszyscy mnie strasza ze studia tutaj sa okropne, ze w Polsce lepiej i mam tam wrocic.. Fakt, to nie znajomi tak mowia, tylko rodzina ktora mi dobrze nie zyczy ![]()
![]() |
![]() |
#586 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, podłącze się do wątka. Sprawa wygląda następująco: zrezygnowalam z pracy w hotelu w Polsce po 5 latach i znajomy zaproponował mi wyjazd do Szwecji. Bardzo chętnie cos zmienie w swoim życiu dlatego pomysł bardzo mi sie spodobał. Tylko ciągle nurtuje mnie kwestia znalezienia pracy. O ile w krajach anglojęzycznych wachlarz wyboru prac jest wiekszy (gastronomia, hotelarstwo, sprzatanie) i tyle w Szwecji jest nieźle zawężony. Bo ja oczywiscie szwedzkiego ni w ząb. Oczywiscie ze wolałabym do UK pojechac, jednak pomimo że mieszkałam tam kiedys nie mam już zadnych znajomych (wszyscy wyjechali). Mam pytanie do dziewczyn mieszkających w Szwecji co radzicie, zaryzykowac i jechac pomimo nieznajomosci szwedzkiego czy lepiej nie porywac sie z motyką na słońce. Kolega mówi że angielski wystarczy do prostych prac, ale nie wiem czy taka jest prawda, czy jemu sie tak tylko wydaje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#587 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zrobisz jak zechcesz. Ja pisze jak ja to widze. Chyba, ze masz u kogo sie zatrzymac i spokojnie pochodzic po hotelach, itp i poszukac pracy. Wtedy mozesz ryzykowac. xTync rob studia w Szwecji. Przeciez tu mieszkasz, znasz jezyk. Po studiach w Polsce nie bedziesz miala takich samych szans jak Szwedzi. I byc moze jakimis kursami bedziesz musiala uzupelniac wyksztalcenie. Mam 3 kolezanki, ktore sa po psychologii w Polsce, wiec wiem co pisze. Edytowane przez martalady83 Czas edycji: 2012-04-26 o 10:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedz. Tak mamy tam kolegę (pisze mamy bo wyjeżdżam wraz z koleżanką) który zaoferował nam mieszkanie, a do czynszu będziemy się dorzucac w momencie jak znajdziemy pracę. Chłopak mieszka tam już 20 lat i mówi żeby próbowac. Z jednej strony to bardzo miła propozycja bo we wszystkich sprawach urzędowych tez nam pomoze, a z drugiej te jego dobre chęci mogą okazac się niewystarczające skoro nikt nie będzie chciał nas zatrudnic bo nie znamy szwedzkiego
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#590 |
Konto usunięte
|
Wg mnie szwedzki wcale nie jest taki trudny
![]() ![]() Co do wyjazdu to bym chyba spróbowała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Raczkowanie
|
Szwedzki jest spännande
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
Konto usunięte
|
aż tak źle ?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#593 |
Raczkowanie
|
Wiedziałam że jest trudny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#594 |
Raczkowanie
|
[1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;33788739]Na miejscu są darmowe kursy językowe, a skoro masz gdzie mieszkać to już połowa sukcesu :P Zawsze możesz wrócić
![]() Ale one sa darmowe jak sie ma personnumer, czyli najpierw praca i zarejesterowanie w migrationsverket, a to trwa. Nie cche nikogo zniechecac, maira prosila o wszelkie rady po prostu. A mieszkanie i pomoc papierkowa to sporo na poczatek, czemu nie sprobowac, rozumiem, ze nie ma nic do stracenia. A szwedzkiego da sie nauczyc, ja na poczatku tez padlam, jak uslyszalam szwedzki, ale jakos poszlo i dalam rade. A samogloskami sie nie przejmuje, i tak juz sie naucze ich wymawiac prawidlowo, a pracuje w szkole jak nauczyciel i nikt sie nie czepia. Wiec odwagi, dasz rade Maira! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Przyczajenie
|
Maira moim zdaniem jezyk szwedzki nie jest trudny. jesli masz opanowany angielski i jak piszesz bardzo dobrze znasz niemiecki to gwarantuję, że w rok się nauczysz płynnie mówić. co prawda wymowa nie jest łatwa ale da się nauczyć, akcent przyjdzie z czasem jeśli dobrze mówisz po angielsku, szwedzki jest miękkim językiem.
ja się uczyłam i angielskiego i niemieckiego (bardzo dużo słowek jest z tego języka tylko inaczej się wymawia), więc wiem, że nauka języka szwedzkiego przychodzi łatwo. jestem 3 miesiące na SFI i już się dogaduję i bez problemu zaczynam wszystko rozumieć co do mnie mówią. korzystaj z oferty kolegi ![]() tak więc bądź dobrej myśli. Życzę powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#596 |
Konto usunięte
|
aaa... to nie wiedziałam, że tak to działa :/ To śmiesznie tochę, bo taki kurs mógłby pomóc znaleźć pracę. No ale może liczą na to, że Ci co nie znajdą to wrócą skąd przyjechali, a tym co znaleźli przyda się pomoc w przystosowaniu :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#597 |
Wtajemniczenie
|
Ze okrope mialam na mysli ze strasznie duzo nauki, ciagle siedzenie na uczeln i...
martalady83 Dziekuje !
![]() |
#598 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny jesteście niesamowite !! A co się uśmiałam z tego "hej i hej hej"
![]() Dziewczyny a wy pojechałyście tam do pracy, na studia, do TŻetów czy .... (inna odpowiedź) Będę Was informowac o moich poczynaniach na bieżąco ![]() Jeżeli jestem zbyt ciekawska to sprowadźcie mnie na Ziemię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#600 |
Raczkowanie
|
Do Tż
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.