|
|
#631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: córka zaczyna gotować-przepisy i zdjęcia
Mmmm wyglada apetycznie
Zrobie na weekend. A musi byc ten cukier cynamonowy? Może być zwykły? |
|
|
|
|
#632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#633 |
|
Wtajemniczenie
|
hm...super sprawa...a jak myślisz masa i polewa pasowałaby do ciasta na maślance? albo jakby do niego dodać ciemnego kakao?co Ty na to?
|
|
|
|
|
#634 |
|
Zakorzenienie
|
w sumie czemu nie
ktoś na jakimś blogu widziałam, że robił to maślankowe z kruszonką kokosową, więc kokos pasuje polewa podejrzewam, że też będzie ok, tylko dla mnie np. jest nieco za słodka
|
|
|
|
|
#635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dzięki No to zobaczymy co mi wyjdzie ![]() Nowy przepis na ciasto też fajny
|
|
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
po prostu dopasowuję przepisy do własnego smaku lub/i zasobów szafek
|
|
|
|
|
#637 |
|
Zakorzenienie
|
Wypróbowałam dzisiaj przepis na placuszki z kaszy mannej z cynamonem i są pyszne
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#638 |
|
Zakorzenienie
|
te placuszki wg mnie są super
tym bardziej, że bardzo szybko i łatwo się je robii popieram jedzenie śniadania. mnie do tego trochę zmusiły leki, ale teraz widzę same plusy ![]() - - - Użyłam formy o średnicy 25cm, ale za pierwszym razem z kumpelami robiłyśmy w dużo większej i wyszła płaska, ale równie pyszna tarta Ja uznałam, że to fajne ciasto zamiast tortu i sprawdza się Tym razem odrobinę zmieniłam masę kajmakową, ponieważ nie dostałam krówkowego gotowanego mleka skondensowanego, tylko czekoladowe. Jednak trzeba było dać wg przepisu 2 tabliczki czekolady, bo bez tej jednej odrobinę się masa rozpływała, ale nie jakoś tragicznie Oryginalny przepis pochodzi oczywiście z Kwestii Smaku. Zdjęć w przekroju brak, bo ciasto przejechało się ze świeczką zamknięte w pudełku i jak dojechało na miejsce, przypomniało mi się, że aparatu nie wzięłam. Może jeszcze kiedyś nadrobię TARTA CZEKOLADOWO - KAJMAKOWA składniki: Spód: - 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) np. LU - 70 g masła, roztopionego - 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej Masa kajmakowa z czekoladą: - 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g) - 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego czekoladowego - garść orzechów włoskich Bita śmietana z bananami: - 4 banany - sok z 1 cytryny - 300ml bardzo zimnej śmietanki kremówki - 2-3 łyżki kakao Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki. Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym i posiekanymi orzechami włoskimi. Masę wyłożyć na spód z herbatników i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce. |
|
|
|
|
#639 |
|
Zadomowienie
|
Adijah - możesz podać producenta tego czekoladowego mleka skondensowanego? Przyznam, że kojarzę tylko słodzone i niesłodzone, nie wiedziałam, że są takie mleka smakowe. A co do przepisu - jak zagotowywałaś takie mleko - tak normalnie, w garnku, jak zwykłe mleko? Nie przypaliło się?
|
|
|
|
|
#640 |
|
Zakorzenienie
|
Brzmi bardzo smakowicie- na pewno wyprobuje
|
|
|
|
|
#641 |
|
Zakorzenienie
|
Daszka można kupić takie gotowe gotowane mleko skondensowane - krówkowe lub czekoladowe z Gostynia <klik>
można kupić zwykłe mleko skondensowane i gotować w puszce przez 3h, ale po co? ![]() nAtaL!a dzięki tylko ja jednak polecam trzymać się oryginału jeśli chodzi o masę - czyli mleko gotowane krówkowe + 200g czekolady, wtedy ta masa jest sztywniejsza i się nie rozpływa zaraz po wyciągnięciu z lodówki
|
|
|
|
|
#642 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i za nic nie dodawaj cukru do śmietany, bo po jednym kęsie wszyscy się zasłodzą
|
|
|
|
|
|
#644 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#645 |
|
Zakorzenienie
|
ja i tak od razu radzę podać gorzką herbatę razem z ciastem
albo przynajmniej wodę niby te smaki są wyważone, ale w pewnym momencie każdy wymięka
|
|
|
|
|
#646 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
cosik nie moge u Ciebie na blogu komentowac ???
|
|
|
|
#647 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam ciasto Danio
Wyszło dobre, ale troche je zmodyfikowałam Do części dodałąm kakao i zamiast owocow polewe czekoladową gorzką i posypałam ją wiorkami kokosowymi Wyszlo smaczne ![]() Tylko powiedz mi czy to ciasto zawsze wychodzi takie gęste? Co można zrobić, żeby bylo bardziej puszyste (np.jak Twoja babka na złamane serce)? Chyba, ze ono po prostu takie ma być?
|
|
#648 |
|
Zakorzenienie
|
Robie dzis na obiad ziemniaki faszerowane
weszlam w google wpisujac wlasnie takie haslo dodalam "wizaz" zeby poszukac jakis nowosci,moze dodatkow a tu o.. ![]() takie cudo mi przed oczami stanelo.. tyle przepisow;D a,ze lubie dobrze zjesc i gotowac bede korzystac z tych przepisow ;* Daria ! Dziekujemy! stworzylam nowy plik worda i wklejam sobie te smakolyki ![]() a po obiedzie bedzie zamiast coli bo brak, polo cola kawowa z lodem ciekawi mnie jak to smakuje <mniam> edit: Jestem po obiadku, TŻ zachwycony a ja zadowolona ;D wyszlo dobrze tylko nieszczesny piekarnik studencki dochodzi do 250 stopni i ani zmiejszyc ani zwiekszyc wiecej roboty ![]() a Polo cola kawowa z lodem..hm nieciekawie to wyszlo, nastepnym razem sprobuje zwyklej coli ![]() foto: ![]() chcialam tak jak kiedys normalnie zalczyc ale nie widze tego.. cos sie zmienilo;/
Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć ![]() Edytowane przez mischievous Czas edycji: 2009-03-20 o 19:20 |
|
|
|
|
#649 | |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem co się stało
ale już chyba jest w porządku, bo się zaczęły pojawiać nowe komentarzeCytat:
nie wiem co w nich zmienić. Z resztą co za różnica czy jest gęste czy lejące przed upieczeniem - ważne żeby było smaczne po upieczeniu ![]() fajne modyfikacje ![]() Cytat:
ciesze się, że wypróbowałaś ![]() ja osobiście za colą z lodami nie przepadam, za to mój brat uwielbia
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#650 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tylko zobaczyłam na durszlaku, że zapowiada się Hawajski Weekend, od razu pomyślałam o moim Bracie i jego ulubionej pizzy - hawajskiej. Problem był z ciastem, bo jeszcze nigdy sama nie robiłam ciasta do pizzy, a z drożdżami się jeszcze za bardzo nie zaprzyjaźniłam, ale zaryzykowałam i zrobiłam ciasto, na które przepis podała jakiś czas temu Dorotus. To był strzał w 10tkę
Upiekłam 1 większą i 1 mniejszą pizzę, a nie 3 o średnicy 30cm. Nie zdążyłam nawet spróbować, tylko "brzegi" mi zostały, bo pizza dosłownie zniknęła w kilka minut PIZZA HAWAJSKA ciasto (3 spody o średnicy 30cm każdy): - 1 łyżka suchych drożdży - 1,5 szklanki ciepłej wody - 3,5 szklanki mąki - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1,5 łyżeczki soli sos pomidorowy: - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki wody - szczypta soli - szczypta pieprzu - łyżeczka czosnku granulowanego - łyżeczka oregano - łyżeczka bazylii - kilka plasterków szynki konserwowej - 2 pokrojone plastry ananasa z puszki - 1/2 szkl startego żółtego sera Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na 5 - 10 minut. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Na spodzie rozsmarować sos pomidorowy i wyłożyć ulubione dodatki. Piec około 15 minut w 250ºC, wyjąć na chwilę i posypać wierzch żółtym serem, ewentualnie ziołami (bazylia, oregano) i wstawić jeszcze na 3-5 minut. |
|
|
|
|
#651 |
|
Zakorzenienie
|
Mój pierwszy budyń w życiu. Gdybym wiedziała, że to się robi tak szybko i łatwo, nie kupowałabym tej chemii w torebkach. Miał być bananowy, ale ostatecznie skusiło mnie mleczko i wiórki kokosowe
Ja go akurat rozlałam do miseczek, ale można przelać do wysmarowanej masłem małej tortownicy i potem kroić jak tort, jak to jest podane w oryginalnym przepisie. Może następnym razem tak zrobię. BUDYŃ KOKOSOWY składniki: - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki cukru - 3 szkl mleka kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem i ciągle mieszając, wlewać mleko kokosowe. Postawić na ogniu i wciąż mieszając, zagotować. Masa powinna być jednolicie gęsta. Rozlać do miseczek i posypać wiórkami kokosowymi. |
|
|
|
|
#652 |
|
Zakorzenienie
|
heh.. wstyd przyznac ale nie wiedzialam,ze budyn mozna zrobic samemu ;D niezle..
napewno wyprobuje ale raczej ten bananowy ![]() widze,ze w tym bananowym tez jest mleko kokosowe.. gdzie je mozna dostac, chyba nigdy nie widzialam :O:P
Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć ![]() Edytowane przez mischievous Czas edycji: 2009-03-22 o 14:46 |
|
|
|
|
#653 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też długo myślałam, że samemu się takich rzeczy zrobić nie da ![]() mleko kokosowe napewno będzie w marketach, ja swoje dostałam w większym spożywczym w mojej mieścince
|
|
|
|
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
Sałatka jest wegańska, w oryginale jest z kostką sojową, ale u mnie to był dodatek do kurczaka, więc sobie soję darowałam
Ta mieszanka może trochę przerażać i wydawać się za słodka, ale taka nie jest. Wszystkie smaki są zrównoważone. Dla mnie pycha SAŁATKA HAWAJSKA Z KUSKUSEM składniki: - 3/4 szkl kuskusu - 1 szkl bulionu warzywnego - 3/4 puszki ananasa - 1 puszka kukurydzy - pęczek rzodkiewki - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 6 ogórków konserwowych - 1/2 świeżego, zielonego ogórka - 1/2 średniej cebuli - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka jogurtu bałkańskiego - 1 łyżeczka curry - sól i pieprz Kuskus wsypać do miski, zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić. W tym czasie obrać ogórka, odsączyć kukurydzę i ananasa, warzywa (i ananasa) pokroić w kostkę. Zmieszać majonez, jogurt i przyprawy. Wsypać kuskus do warzyw, wymieszać. Dodać sos i jeszcze raz dokładnie wymieszać. |
|
|
|
|
#655 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko, że takie bardzo gęste ciężko sie przekłada do formy i to jest dla mnie ten minus Ale ważne, że wszystkim smakowało ![]() O juz mi się podoba przepis na sałatkę Tylko kuskusu niegdy nie jadłam i trochę boje sie spróbować
|
|
|
#656 |
|
Zakorzenienie
|
Kuskus jadłam raz w zyciu w nadziewnym kabaczku
i mi nie smakował.
|
|
|
#657 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że można go spokojnie zastąpić ugotowanym w bulionie ryżem
ostatecznie nawet drobnym makaronem
|
|
|
|
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
Pyszności
|
|
|
|
|
#659 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() - - - Szczerze mówiąc nie wiem kto wpadł na pomysł żeby to myląco nazwać herbatą, bo tej herbaty się prawie w ogóle nie czuje. Pogoda jeszcze nie jest najlepsza na tego typu napoje, ale już wiem, że latem będę do tego przepisu wracać Przepis krąży po necie, ale ja go najpierw znalazłam w Leksykonie przepisów kulinarnych. Ogólnie polecam na cieplejsze dni, z kilkoma kostkami lodu, słomką i obowiązkowo parasolką HAWAJSKI NAPÓJ HERBACIANY składniki: - puszka ananasa - 1/2 cytryny - 1/2 litra mocnej, słodkiej herbaty - kawałek imbiru - 2 duże butelki wody mineralnej Ananasa pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny. Zalać zimną herbatą i sokiem z puszki. Odstawić na 3h. Przed podaniem dodać obrany i posiekany imbir i wodę. Dokładnie wymieszać. |
|
|
|
|
#660 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a macie moze jakies przepisy dobre z warzywkami na parze czy jakies powiazania na obiad, lekkostrawne .. chce jakiejs dietki, i zaczelam jesc warzywa ale dzis zrobialm za duzo marchwi i obawiam sie,ze mi sie szybko znudzi i nie bede mogla na nie patrzec
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:05.

Zrobie na weekend.