Koty część II - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-29, 21:11   #631
strawberka
Zakorzenienie

Dot.: Koty część II

Cytat:
Napisane przez lipcowa87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Wy obie macie rude kociaki zwane Ryśkami czy mnie się już coś w oczach mieni?
tak zgadza się oba rude Ryśki

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość
Drapak super, ale jak dla nas jest trochę za duży, mamy naprawdę małe mieszkanie Muszę znaleźć coś mniejszego, myślę o czymś w tym stylu:
http://allegro.pl/drapak-dla-kota-ev...275784678.html

Wystarczy?

No tak się jakoś złożyło z tymi rudymi Ryśkami... w pierwszej chwili też myślałam, że coś mi się przywidziało
wystarczy... ale wiesz... my też mamy małe mieszkanie kawalerkę 30m2 drapak nie zajmuje dużo miejsca na podłodze, raczej rośnie w górę,
Stary 2010-10-29, 21:42   #632
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
czy w metabolizmie kota coś się nagle zmieni w dniu urodzin? raczej nie możesz np. obu dawać karmę '2 w 1 kitten i adult' np. orijen nie ma podziału na kociaki i dorosłe, a to bardzo dobra karma. Jeśli nie masz takiej możliwości, to lepiej chyba starszą dłużej przetrzymać na kittenie, niż ryzykować, że młodszej czegoś w diecie zabraknie, bo będzie jeść adulta. jak byś nie zrobiła, pamiętaj, żeby nową karmę wprowadzać stopniowo.
Dziękuję za odpowiedź. Pomyślimy nad Orijenem... Koty teraz dostają Purinę Pro Plan, Orijen wychodzi sporo drożej ale chyba ma też dużo lepszy skład, prawda?
Stary 2010-10-29, 22:34   #633
beoneself
Zakorzenienie

Zastanawiam się nad taką kuwetą...
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwe...y_kryte/174569

Ma któraś z Was może taką? Sprawdza się? Na co zwrócić szczególną uwagę?

I ciężko zastanawiam się nad wyborem karmy... myślałam o kupieniu mokrej Animondy Rafine Soup Kitten (bardzo się opłaca w zestawie)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...da_pouch/31961
oraz suchego Royala Canin 34 Babycat...
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...n/kitten/31440
Czy to "dobry" zestaw?
Rany jakie to drogie wszystko Dzisiaj w sklepie odmówiłam sobie batonika... stwierdziłam, że aaa kupię lepiej kotu jakieś pyszne mięsko w puszce

Aaa i melduję postęp w próbie przestawienia Rysia na picie wody zamiast mleka... daje się oszukać mlekiem z wodą już w proporcji 1:1... Ja nie wiem czy sama woda mu coś nieładnie pachnie czy o co chodzi. Medytuje nad nią, wącha i odchodzi.

Edytowane przez beoneself
Czas edycji: 2010-10-29 o 22:39
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 22:48   #634
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Kuweta fajna. My mamy taką http://allegro.pl/yarro-kuweta-kryta...292401753.html i trochę żałuję, że nie wzięliśmy jakiejś z mniej okrągłym dnem. Nasze koty jakoś często siusiają po ściankach i potem trza to zeskrobywać :p
Zakupy dla kota wciągają... Ja po wypłacie pierwsze co poleciałam do sklepu po zabawkę dla kotów, a teraz przeglądam stojące drapaki co by im jakiś prezent na gwiazdkę przygotować

A propos zabawek, czy któraś z Was używała może takich kulek z dziurkami do których się wkłada suchą karmę i kot bawiąc się ją wyciąga? Znaczy, czy kot używał Widziałam takie coś w sklepie i się zastanawiam czy fajne to-to jest...

Beoneself - a jaką wodę mu dajesz? Bo moje piją tylko butelkowaną źródlaną, przegotowanej kranówki nie chciały. Może spróbuj mu miskę gdzieś wyżej postawić (na szafce/parapecie)? Niektóre koty ponoć tak lubią...

Edytowane przez lipcowa87
Czas edycji: 2010-10-29 o 22:50
lipcowa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 23:01   #635
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź. Pomyślimy nad Orijenem... Koty teraz dostają Purinę Pro Plan, Orijen wychodzi sporo drożej ale chyba ma też dużo lepszy skład, prawda?
dużo lepszy karma Orijena to karma bez zbóż, z b. dobrym składem pełnym witamin

problem z karmami bez zbóż, co potwierdza moja wetka i opinie na forach, jest taki, że kotki nieraz kręcą na nią nosem mój Orijena nie polubił, więc stanęło na Acanie, która też jest bez zbóż

Cytat:
Zastanawiam się nad taką kuwetą...
http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwe...y_kryte/174569

Ma któraś z Was może taką? Sprawdza się? Na co zwrócić szczególną uwagę?

I ciężko zastanawiam się nad wyborem karmy... myślałam o kupieniu mokrej Animondy Rafine Soup Kitten (bardzo się opłaca w zestawie)
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...da_pouch/31961
oraz suchego Royala Canin 34 Babycat...
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...n/kitten/31440
Czy to "dobry" zestaw?
Rany jakie to drogie wszystko Dzisiaj w sklepie odmówiłam sobie batonika... stwierdziłam, że aaa kupię lepiej kotu jakieś pyszne mięsko w puszce

Aaa i melduję postęp w próbie przestawienia Rysia na picie wody zamiast mleka... daje się oszukać mlekiem z wodą już w proporcji 1:1... Ja nie wiem czy sama woda mu coś nieładnie pachnie czy o co chodzi. Medytuje nad nią, wącha i odchodzi.
miałam tę zupkę, więcej tam płynu niż mięska
no i drogo wychodzi moja Bozita wychodzi mnie 1,07 za 100g (info o cenie za 100g na stronie zooplusa znajduje się pod ceną)
a na RC nigdy nie brałam pod uwagę- duża cena/średnia jakość za tę cenę będziesz miała zdrowszą karmę np. Orijen, Acana, Taste of Wild

Edytowane przez strawberka
Czas edycji: 2010-10-29 o 23:17
strawberka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 23:22   #636
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Cytat:
Napisane przez strawberka Pokaż wiadomość

problem z karmami bez zbóż, co potwierdza moja wetka i opinie na forach, jest taki, że kotki nieraz kręcą na nią nosem mój Orijena nie polubił, więc stanęło na Acanie, która też jest bez zbóż
Kurcze, trzeba będzie spróbować... Nasze w sumie takie niewybredne że chyba wszystko by zjadły Acana też chyba nie ma podziału na kitten i adult? I czy dobrze rozumuję, że jeżeli karma nie ma zbóż to kot będzie potrzebował mniej żeby się najeść?
Tak sobie czytam opinie o Acanie na Krakvecie i też jest sporo głosów, że kotom nie smakuje...

Edytowane przez lipcowa87
Czas edycji: 2010-10-29 o 23:24
lipcowa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 23:31   #637
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze, trzeba będzie spróbować... Nasze w sumie takie niewybredne że chyba wszystko by zjadły Acana też chyba nie ma podziału na kitten i adult? I czy dobrze rozumuję, że jeżeli karma nie ma zbóż to kot będzie potrzebował mniej żeby się najeść?
tak, Acana również nie ma podziału na wiek
jeżeli karma nie ma zbóż to kot dostaje bardziej wartościowy posiłek, bo to przecież mięsożercy

---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ----------

Cytat:
Tak sobie czytam opinie o Acanie na Krakvecie i też jest sporo głosów, że kotom nie smakuje...
dlatego kup opakowanie 400g
szkoda, że jesteś z Poznania, bo byśmy się umówiły i dałabym Ci na spróbowanie

Edytowane przez strawberka
Czas edycji: 2010-10-29 o 23:32
strawberka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 11:58   #638
patbar
Zadomowienie

Witam. Jak często szczepicie swoje koty? Byłam u jednego weta, to powiedział, że teraz można zaszczepić i po 4 tygodniach powtórka. Drugi weterynarz u którego byłam- jego zdaniem nie ma potrzeby powtarzać szczepienia. Az po roku znowu. Kotka dostała szczepionkę na wirusowe zapalenie nosa i tchawicy. I jakaś kaliciwiroza i panleukopemia.
patbar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 12:16   #639
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dziewczyny, dajecie kotom jakieś witaminy, suplementy?
Jeśli tak, to gdzie kupujecie: w zoologu, markecie czy tylko u weta? W tabletkach czy sypkie ( w proszku) ? A może są jakieś płynne?

Zastanawiam się nad ich podawaniem kotom, ale nie wiem...
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 12:34   #640
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patbar Pokaż wiadomość
Witam. Jak często szczepicie swoje koty? Byłam u jednego weta, to powiedział, że teraz można zaszczepić i po 4 tygodniach powtórka. Drugi weterynarz u którego byłam- jego zdaniem nie ma potrzeby powtarzać szczepienia. Az po roku znowu. Kotka dostała szczepionkę na wirusowe zapalenie nosa i tchawicy. I jakaś kaliciwiroza i panleukopemia.
o kalendarzu szczepień decyduje wet, jedni powtarzają szczepienia u kociąt po miesiącu (przeciwko kalicywirozie, panleukopenii i KK), inni nie. moje były szczepione dwukrotnie.
potem szczepienie powtarza się co roku
Stary 2010-10-30, 14:05   #641
sabbatha
Zakorzenienie

moja kotka ma guza w jamie brzusznej, za godzinę będzie operowana ;( Urósł błyskawicznie, jeszcze w sierpniu na badaniu nic nie było ;(

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Kicia właśnie została uśpiojna ;( Siedzę i rycze. Miała guza w żołądku wielkości jajka :<

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-30, 14:06   #642
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
moja kotka ma guza w jamie brzusznej, za godzinę będzie operowana ;( Urósł błyskawicznie, jeszcze w sierpniu na badaniu nic nie było ;(

---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Kicia właśnie została uśpiojna ;( Siedzę i rycze. Miała guza w żołądku wielkości jajka :<
o matko bardzo bardzo mi przykro
Stary 2010-10-30, 14:41   #643
ratta
Wtajemniczenie

sabbatha, bardzo Ci współczuję, dwa razy to przeszłam w ciągu dwóch miesięcy i wiem jak boli Trzymaj się...

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 15:59   #644
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:

Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-30, 18:53   #645
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:

bellebelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 09:58   #646
beoneself
Zakorzenienie

Cytat:
Beoneself - a jaką wodę mu dajesz? Bo moje piją tylko butelkowaną źródlaną, przegotowanej kranówki nie chciały. Może spróbuj mu miskę gdzieś wyżej postawić (na szafce/parapecie)? Niektóre koty ponoć tak lubią...
Przegotowaną kranówkę dostaje... w dalszym ciągu mieszam z mlekiem i staram się zmniejszać ilość mleka, a zwiększać ilość wody.
Źródlana będzie dla kota ok? Bo wszędzie piszą o przegotowanej...

Cytat:

miałam tę zupkę, więcej tam płynu niż mięska
no i drogo wychodzi moja Bozita wychodzi mnie 1,07 za 100g (info o cenie za 100g na stronie zooplusa znajduje się pod ceną)
a na RC nigdy nie brałam pod uwagę- duża cena/średnia jakość za tę cenę będziesz miała zdrowszą karmę np. Orijen, Acana, Taste of Wild
Dzięki za radę. A chętnie twój kot je tą Bozitę? Ile g dziennie mu dajesz? Bo mój Rysiek zjada 100g mokrego, i te 370g to trochę dużo, nie zepsuje mi się w lodówce?

Cytat:

Strasznie mi przykro

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Mam wrażenie, że Rysiek źle się czuje po Animondzie (Rafine Soup Kitten).
Przespał większość wczorajszego dnia, i mama mówiła, że miał jakby gazy (nie było mnie wczoraj w domu).
Zbyt "dobry" skład po Perfect Ficie? Nie miał styczności wcześniej z taką ilością mięsa? Czy to możliwe?
Stary 2010-10-31, 11:06   #647
patbar
Zadomowienie

Cytat:

Przykro mi. Trzymaj się.

Moja Fuńka też nie chce pić wody przegotowanej. Dziś dałąm butelkowa i zobaczymy. A jak nie to chyba znowu będę musiała kupić mleko w proszku. Wydaje mi się, że od dwoch dni nie tknęła wody.
patbar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 12:37   #648
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Cytat:
Przegotowaną kranówkę dostaje... w dalszym ciągu mieszam z mlekiem i staram się zmniejszać ilość mleka, a zwiększać ilość wody.
Źródlana będzie dla kota ok? Bo wszędzie piszą o przegotowanej...
Ja pytałam naszego weta - źródlana jest ok, ale właśnie źródlana, nie mineralna.
Stary 2010-10-31, 15:13   #649
Nanusia76
Zadomowienie

Witam kocie mamy
Podam wam przepis na owsiane herbatniki dla kotków, można je upiec samemu i nie przepłacać w sklepach. Przepis pochodzi z książki "Niezwykły poradnik domowy" wyd . Readers Digest

- 1 1/2 szkl. płatków owsianych,
- 1/4 szkl. oleju roślinnego,
- 1/2 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. rosołu drobiowego bądź wołowego albo oleju lub wody z puszki tuńczyka,

- rozgrzać piekarnik do temp 180 C
- wymieszać wszystkie składniki , tworząc z nich ciasto,
- opruszyć dłonie mąką i formować z ciasta okrągłe ciasteczka grubości ok 1 cm i ułożyc na posmarowanej tluszczem blasze do pieczenia,
- piec ok 1/2 godz. albo do momentu gdy iasteczka lekko zbrazowieją.

Ja osobiście ich nie robiłam bo nie mam kotów, ale może wam się przyda
Udanych wypieków.
Nanusia76 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-31, 16:14   #650
sabbatha
Zakorzenienie

aa dziewczyny czy kotu da sie wyczuc zoladek macajac brzuch? w szczegolnosci po jedzeniu? zaczynam sobie wkrecac ze moj drugi kot tez moze miec guza :< wet ja widzial od razu jak z starsza bylam :< na pewno by cos wyczul prawda? teraz jest nazarta i to pewnie dlatego u niej cos czuje?:<

Edytowane przez sabbatha
Czas edycji: 2010-10-31 o 16:16
Stary 2010-10-31, 16:24   #651
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
aa dziewczyny czy kotu da sie wyczuc zoladek macajac brzuch? w szczegolnosci po jedzeniu? zaczynam sobie wkrecac ze moj drugi kot tez moze miec guza :< wet ja widzial od razu jak z starsza bylam :< na pewno by cos wyczul prawda? teraz jest nazarta i to pewnie dlatego u niej cos czuje?:<
można wyczuć żołądek po jedzeniu, ale nie powiem ci, ze czujesz na 100% żołądek, bo nie masz przecież w palcach sondy usg

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 16:25   #652
sabbatha
Zakorzenienie

nie no tylko jak sie nacagnie to czuje bo przed chwila sie najadla... Lekarz przed szczepieniem ja macal. Wkrecam sobie po prsotu

Stary 2010-10-31, 22:52   #653
kasiakrecik
Rozeznanie

Witam Dziewczyny!

Podczytuję Was od jakiegoś czasu i chciałam się przywitać i przedstawić kolejnego rudasa-Kubę(Kubosława).
Kuba wraz z rodzeństwem zostali podrzuceni na działkę naszych sąsiadów w lipcu-nikt się kociakami nie zainteresował
Na szczeście dwójce rodzeństwa -Tosi i Tofikowi udało mi się znaleźć domkiA ponieważ rudasa nikt nie chciałto został z nami..i oto on
Zdjęcia z teraz i z lipca:
kasiakrecik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 23:18   #654
Agnese69
Zadomowienie

Kubosław jest boski. I widać zadziora w oku. Fajny gość
Agnese69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 10:19   #655
beoneself
Zakorzenienie

Kasiu, jest cudowny Uwielbiam rudzielce

Dziewczyny, czy mogę już kupić teraz mojemu 2 miesięcznemu maluchowi tę Bozitę?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...a_recart/32540
(zepsuje mi się w lodówce, gdybym trzymała otwarte przez 3 dni? )
Wzięłabym zestaw i w sosie, i w galarecie...

I muszę się w końcu zdecydować na jakąś suchą karmę dla mojego malucha
Stary 2010-11-01, 10:51   #656
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

Jak patrzę na te Wasze rudasy to mam ochotę wziąć trzeciego kota Zawsze marzyłam o rudzielcu, a tu przypałętały się dwie takie, jedna czarna, druga szara... I nie było z czego wybierać
Stary 2010-11-01, 10:52   #657
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:

Dzięki za radę. A chętnie twój kot je tą Bozitę? Ile g dziennie mu dajesz? Bo mój Rysiek zjada 100g mokrego, i te 370g to trochę dużo, nie zepsuje mi się w lodówce?
Jeden kartonik daję na jakieś 4 razy- czyli na jakieś 2 dni, bo mokre dostaje 2 razy dziennie. Trzymam w lodówce i pół godziny przed karmieniem wyciągam i napełniam miseczkę, bo nie można dawać jedzenia bezpośrednio z lodówki, a jak zapomnę wyjąć z lodówki, to dolewam ciepłej wody.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-01, 11:43   #658
beoneself
Zakorzenienie

Cytat:
Jak patrzę na te Wasze rudasy to mam ochotę wziąć trzeciego kota Zawsze marzyłam o rudzielcu, a tu przypałętały się dwie takie, jedna czarna, druga szara... I nie było z czego wybierać

Będziesz miała ciekawy koci zestaw kolorystyczny
Cytat:
Jeden kartonik daję na jakieś 4 razy- czyli na jakieś 2 dni, bo mokre dostaje 2 razy dziennie. Trzymam w lodówce i pół godziny przed karmieniem wyciągam i napełniam miseczkę, bo nie można dawać jedzenia bezpośrednio z lodówki, a jak zapomnę wyjąć z lodówki, to dolewam ciepłej wody.
Ja obecnie po wyjęciu z lodówki podgrzewam jedzenie na kaloryferze...

Zastanawiam się nad kilkoma suchymi karmami i nie mogę się zdecydować. Byłybyście może w stanie coś podpowiedzieć?

1. Orijen bez zbóż
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...en_karma/51718

2. Applaws Kitten
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...applaws/136782

3. Animonda von Feinstein Deluxe Kitten
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...n_deluxe/49534

4.
Hill's Nature's Best Feline Kitten Kurczak
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...t/kitten/31629

I jak tu się zdecydować?
Stary 2010-11-01, 11:58   #659
Agnese69
Zadomowienie

Rozumiem, że to są karmy z podobnej półki jakościowej, czyli wyższej. Ale za to cenowo są zróżnicowane. Ja więc poszłabym w oszczędność kosztów i wybrała najtańszą z tych, coby z torbami nie pójść... Skoro są tak samo dobre to wyeliminuj najdroższe i będzie glut...
Agnese69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 18:21   #660
estre
Zakorzenienie

Im lepsza karma (Orijen, Applaws) tym kot mniej jej zje. Szybciej nasyci się mięsem jak kukurydzą, które znajdziesz w Animondzie czy Hill'sie.
Te karmy czasem tylko pozornie są droższe.
Worek Orijena 2,5kg zużyjesz w 2 miesiące na jednego kota, Hill's to 3kg karmy na 2 miesiące.

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:
Lepiej nie trzymać karmy otwartej dłużej jak 2 dni. No i w lodówce właśnie

Podgrzewać można także przez postawienie miski z karmą na miseczce z gorącą wodą, albo na kubku z wrzątkiem. Szybko się podgrzeje

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości