![]() |
#631 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Cytat:
Ale kto tu mowi o 3 godz gramatyki ?? Te zajecia mozna jakos ciekawie poprowadzic, zeby dziecko sie nie nudzilo a jednoczesnie uczylo ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() On prezenty otwiera juz od soboty (tak nam sie jakos goscie rozlozyli ![]() Tez chcielismy kupic rower, ale maly wogole nie byl nim zainteresowany, wiec zrezygnowalismy, sprobujemy znowu latem ![]() A z trampoliny to by sie napewno ucieszyl, ale moj ogrod na ta duza za maly ![]() Powodzenia na egzaminie ![]()
![]() |
#632 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zresztą dla małych dzieci to chyba powinno być nauczanie zintegrowane. ![]()
![]() |
#633 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
wtedy w gronie znajomych można sobie robić co się podoba, i co uważa się za ważne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#634 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
#635 |
Zadomowienie
|
Ja jak wyrabialam akt urodzenia dla Bianki to babka kazala mi podac wlasnie polskie znaki zeby odrazu je wpisac do aktu bo mowila ze pozniej sa problemy z paszportami i dowodami
![]() ![]() A co do meldowania to musialam mala zameldowac w PL zeby wyrobic jej Pesel i dowod .. ale ja tez jestem w PL zameldowana to problemu nie robili na szczescie ![]() Teraz mam dylemat bo nie wiem czy nastepnemu dziecku wyrabiac paszport angielski czy Pl i dalej bawic sie z konsulatami, meldunkami i peselami hmmm ![]() Mala spi ![]()
#636 |
Raczkowanie
|
Byłam u fotografa bo nijak było Małemu zrobić zdęcie w domu. Myślałam ze oni sa jakos przygotowani fotelik profilowany czy coś do robiecia fotek. Mały się tak wydarł że o mało mi sie nie zadusił tak się zanosił od płaczu. Chyba za jasne światło. I nie dało rady zdjęcia zrobić do paszportu. Próbowalam dzis sama w domu. Obrobiłam w gimpie i wyslalam do konsulatu czy mi je przyjmą bo ja Picasso to nie jestem i trzy godziny wycinalam swoje rece z tła
![]() ![]()
#637 |
Zakorzenienie
|
Odp: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Kasia na twoim miejscu jak maszkmożliwość wyrobiłabym paszport brytyjski...
Z ta Polska sie bawić to wiadomo jak jest ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym wyrobila ang paszport ![]()
![]() |
#639 |
Zadomowienie
|
Kasia- a ja jeslibym juz miala wyrabiac ang passport to juz raczej calej rodzinie, albo chociaz dzieciom , ale obojgu nie tylko jednemu
![]()
#640 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Domciatko: gdyby doba miala 48 godzin a wekend trwal 3 dni to polska szkola jak najbardziej, niestety realia sa inne. Od pn do pt jest szkola angielska, wyjscie 8 rano powrot o 4 a czasami i pozniej, bo przy fajnej pogodzie szkoda isc do domu, lepiej na plac zabaw ![]() W domu i obiad/kolacje trzeba zjesc i zadanie domowe zrobic, pobawic sie itp. Ja w ciagu tygodnia nie widze szans na nauke innych jezykow. W weekend jesli polska szkola jest w tym samym miescie to super, u mnie nie ma, najblizsza jest 40 minut autem, do tego dochodzi kwestia rodzenstwa, roczniaka/dwulatka sie do takiej szkoly nie zabierze prawda, wiec automatycznie jedno z rodzicow tylko jedzie. Potem powrot i wypadaloby jakos rodzinnie ten weekend spedzic, bo rzeczywistosc jest taka, ze z reguly ojciec pracuje wiec dzieciaki go w tygodniu nie widza, zostaje niedziela ale czy zamiast wspolnego wypadu na farme/basen czy jakas inna rozrywke, mam powtarzac z dzieckiem przymiotniki? A sytuacja sie komplikuje gdy i ojciec jest obcokrajowcem, gdzie ten trzeci jezyk wcisnac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
Zadomowienie
|
A tak wogole to jak to dziala z tym paszportem angielskim
![]() ![]()
![]() |
#642 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja chcialam próbowac (wtedy jak mialam problemy z pl paszportem), ale brakuje Nam niespełna 2 miesiecy. ---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#643 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zdecydowalismy sie w chwili,gdy jechalismy do Turcji,paszport musial byc wazny 6miesiecy,a polskie wydawali nadal tylko na rok. I w ten sposob paszport po 6 miesiacach nie mogl juz zostac uzyty ;/ Co do jezykow, to Simon bez problemu porozumiewa sie i po polsku i angielsku i o dziwo ich nie miesza ! Po ang zaczal w zlobku jak mial 12 miesiecy. Teraz ma prawie 6 lat. Czyta zdecydowanie lepiej po angielsku i przez nastepny rok nie planuje go uczyc czytac po polsku. Kolezanka z jego klasy,uczy sie w tym samym czasie czytac w obu jezykach i idze jej to perfekcyjnie ! Pozyczylam kilka ksiazek do nauki polskiego,ale moje dziecie chyba jeszcze nie gotowe na to.... Alex w sierpniu skonczy 2 lata i uczymy sie juz angielskiego przez zabawe,ksiazki,piosenki. We wrzesniu zacznie zlobek,wiec nie chce go narazac na dodatkowe stresy.
![]() |
#644 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4091409 2]
Domciatko: gdyby doba miala 48 godzin a wekend trwal 3 dni to polska szkola jak najbardziej, niestety realia sa inne. Od pn do pt jest szkola angielska, wyjscie 8 rano powrot o 4 a czasami i pozniej, bo przy fajnej pogodzie szkoda isc do domu, lepiej na plac zabaw ![]() W domu i obiad/kolacje trzeba zjesc i zadanie domowe zrobic, pobawic sie itp. Ja w ciagu tygodnia nie widze szans na nauke innych jezykow. W weekend jesli polska szkola jest w tym samym miescie to super, u mnie nie ma, najblizsza jest 40 minut autem, do tego dochodzi kwestia rodzenstwa, roczniaka/dwulatka sie do takiej szkoly nie zabierze prawda, wiec automatycznie jedno z rodzicow tylko jedzie. Potem powrot i wypadaloby jakos rodzinnie ten weekend spedzic, bo rzeczywistosc jest taka, ze z reguly ojciec pracuje wiec dzieciaki go w tygodniu nie widza, zostaje niedziela ale czy zamiast wspolnego wypadu na farme/basen czy jakas inna rozrywke, mam powtarzac z dzieckiem przymiotniki? A sytuacja sie komplikuje gdy i ojciec jest obcokrajowcem, gdzie ten trzeci jezyk wcisnac ![]() wiem, znam realia i widzę jak u nas w szkole to się odbywa. bo własnie brak czasu, praca rodzicó i mnóstwo innych zajęć często koligują z polską szkołą. i tak jak piszesz, jeśli szkoła na miejscu to jest ok, ale jak trzeba dojeżdzac godzinę to pół soboty z głowy. ja sama jestem ciekawa jak to u nas będzie z tym językiem polskim, bo mój tż anglik, więc pewnie jak ja nie nauczę to polski język przepadnie... |
![]() ![]() |
![]() |
#645 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() O ile nic sie w przepisach nie zmienilo nasze dzieci moga dostac paszport po 10 latach mieszkania w uk,jak sie tu urodzily. takie info znalazlam rok temu.
![]() |
#646 |
Zadomowienie
|
Ewi ja chcialam wyrobic sobie brytyjki paszport zeby miec latwiej z kredytem na studia :P ale nie stac mnie na taki wydatek :P a z tego co sie orientuje to Bianka jako ze urodzona tutaj to powinna dostac paszport brytyjki jak skonczy 10 lat o ile nie wyjedzie na dluzej niz 6 miesiecy... chyba :P tak gdzies kiedys czytalam ale nie jestem na 100% pewna wiec nie chce zametu wprowadzac
![]()
#647 | |
Zakorzenienie
|
byc moze
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#648 |
Rozeznanie
|
dziewczyny jak powiedziec ze cos sie nadal saczy z rany?
bo ja dzis znow do lekarza sie zapisalam z rana na brzuchu bo niby po antybiotyku wyglada duzo lepiej, malo tego bylo juz prawei zagojone, ale zrobila mi sie kolejna mala dziurka z ktorej czasem leci ropa no ale ja nie wiem jak to powiedziec, bo ze jest infekcja czy boli lub cos to wiem, ale jak opisac ze zrobila sie dziurka i leci czasem ropa to ja nie mam pojecia, a pokazac nie wystarczy bo teraz duzo mniej mi tam leci i nie zawsze wiec nie chce byc odprawiona z kwitkiem bo akurat bedzie ok no i wychwalane przeze mnie cerazette chce zmienic, jak nie krwawilam tak nie krwawilam, to teraz juz od 3 tygodni krwawie lub plamie na zmiane niech mi daje normalne dwuskladnikowe, trudno z tego co wiem to po 35 roku zycia palac nie mozna pigulek ja do tego wieku jeszcze mam sporo wiec moze sie zdecyduje najgorsze ze ja mam zylaki i to tez nie sprzyja przy pigulkach no sama nie wiem co zrobic, ale cerazette mam dosc, przy dwuskladnikowych chociaz wiedzialam kiedy bede krwawic |
![]() ![]() |
![]() |
#649 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Tak,poszla do 3 klasy od razu. Cytat:
Ciezko powiedziec,nie zawsze byl czas zeby pojsc na zajecia,a to choroba,a to cos. Zalezalo nam najbardziej na szkole polskiej,bo przygotowywala sie do Komunii. U nas nie bylo drogo,bo 5 f za zajecia.
![]() |
#650 |
Zakorzenienie
|
Była u nas dziś nowa hv
![]() Kolejnej wizyty nie umawiała, bo stwierdziła że świetnie sobie radzimy ![]() W formularzu który wypełniała zaznaczyła tylko, żeby skontaktowała się z nami dental nurse. Pogoda dziś cudna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#651 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Cytat:
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2013-05-21 o 18:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Zadomowienie
|
Haaaaa Zdalam
![]() ![]() ![]() Gosia i jak dala sobie rade ?? chodzi mi o jezyk ![]()
#653 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Kiedy masz usg polowkowe? Chcesz znac plec? Kolezanki corka zaczela szkole tutaj od reception. wczesniej nie potrafila w ogole rozmawiac po ang. Teraz jest w 2 klasie i nadal ma duze braki. I mama i corka maja tego swiadomosc. Wszyscy na okolo mowia,ze dziecko bardzo szybko opanowywuje drugi jezyk,ale to chyba troche sprawa indywidualna.
![]() |
#654 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Cytat:
A dziecko najszybciej opanowuje język... do 5 roku życia. Później jest coraz trudniej.
![]() |
#655 |
Gang Iren
|
Pierwsze pol roku bylo ciezkie. Na szczescie Wiki jest smiala,odwazna dziewczynka,latwo nawiazuje kontakty i nie zniecheca sie szybko. Jednak ona przez te pol roku nic nie gadala po angielsku,az juz zwatpilam czy kiedys sie nauczy. I pozniej w jednej chwili poszlo samo,tak jakby ta blokada puscila. Bylam w szoku jak na placu zabaw uslyszalam,ze umie juz tak duzo powiedziec. No i pozniej bylo juz coraz lepiej. Naprawde dobrze sobie radzi,chociaz oczywiscie,zeby umiec super jezyk jeszcze sporo przed nia. No ale rozmawia bez problemow. Czyta i pisze po angielsku dobrze.
#656 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#657 |
Wtajemniczenie
|
brawo KASIA!!!! mowilam, ze dasz rade! zdolna babka! ale troche oszukiwalas, poszlas na egzamin z dwoma mozgami
![]() gosia podziwiam Wiki, ze soie tak ladnie poradzila, musialo jej byc ciezko na poczatku moje dziecko znowu chore... kaszle, leje jej sie z nosa... ostatnie dwie noce byly ciezkie, ale chyba juz wychodzimy na prosta, juz tak bardzo nie kaszlal dzis przy zasypianiu ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- a sie mialam pochwalic... ciasto pieke ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- a i jeszcze jedno - bede w Londynie 22 i 23 czerwca, na Enfield, jakas kawa ktos gdzies?
8.08.2010 - 2+1 Dziecko poniżej pięciu lat to istota całkowicie szalona. Edytowane przez potty Czas edycji: 2013-05-21 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#658 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#659 |
Gang Iren
|
Kasia zapomnailam ci pogratulowac. Super! Zdolniacha
![]() ![]()
#660 |
Zadomowienie
|
Dziekuje
![]() ![]() ![]() Gosia ![]() ![]() ![]() ![]() Termin USG mam na 4.06 i jasne ze chce znac plec ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.