Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-21, 11:16   #631
ewi83
Zadomowienie

Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
pewnie jak macie możliwość i chęci sami się organizowac to dlaczego nie) też dobry pomysł

a tak poza tym pytanie do Ciebie jako do matki, wyobrazasz sobie swojego syna 3 godziny siedzacego za lawka szkolna i piszacego i rozwiazujacego zadania z gramatyki??

Ale kto tu mowi o 3 godz gramatyki ?? Te zajecia mozna jakos ciekawie poprowadzic, zeby dziecko sie nie nudzilo a jednoczesnie uczylo A co da tym dzieciom nauka gry na flecie??? Bo wlasnie to zaproponowali na zajecia muzyczne. Ja rozumiem gdyby uczyli sie tam jeszcze jakis polskich piosenek. Albo takie zajecia typowo plastyczne Jaki to ma zwiazek z jezykiem polskim

Cytat:
Napisane przez kasia_don Pokaż wiadomość
Dzieki dziewczyny za odpowiedz

Ewi jak Nikosiowi idzie rozpakowywanie podarunkow ?:P my malej kupilismy na urodziny rower i teraz czeka do knca maja :P:P rodzice mala przyslac trampoline :P i zobaczymy jaka bedzie jej reakcja :P

Ja dzis mam egzamin i powiem Wam ze masakra :/ nigdy tak niepewnie sie nie czulam przed :/:/ no ale coz najwyzej poprawka :P:P
Jak tylko otworzyl wall track reszta prezentow juz go nie interesuje
On prezenty otwiera juz od soboty (tak nam sie jakos goscie rozlozyli).
Tez chcielismy kupic rower, ale maly wogole nie byl nim zainteresowany, wiec zrezygnowalismy, sprobujemy znowu latem
A z trampoliny to by sie napewno ucieszyl, ale moj ogrod na ta duza za maly

Powodzenia na egzaminie

21 maja 2010- Nikolas Filip
06 kwiecien 2013- Anton Leon
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 11:24   #632
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
Jak miała 2 latka poszlam do konsulatu,że jest taka i taka sytuacja,że wcześniej nie wyrabiałam małej paszportu
I facet konsul pomyślał chwilę i kazał mi napisać podanie ,że zwracam się z taką i taką prośbą ,żeby zrobili małej paszport tymczasowy na 1 rok, a później załatwię sama sprawy w PL, czyli pesel, meldunek.

W ogóle zameldowanie dalej trzeba robić??? czy to już nie jest obowiązkowe?

No i jeszcze jak byłam w PL w urzędzie to Pani mnie uprzejmie poinformowała,że będę musiała z 130 zł dać za sprostowanie nazwiska
Bo w dokumentach nie mam Ń w nazwisku tylko N .
Nie jest obowiązkowe. Pesel mozesz załatwić przez konsulat, meldunek w Polsce nie jest konieczny.

Cytat:
Napisane przez ewi83 Pokaż wiadomość
Ale kto tu mowi o 3 godz gramatyki ?? Te zajecia mozna jakos ciekawie poprowadzic, zeby dziecko sie nie nudzilo a jednoczesnie uczylo A co da tym dzieciom nauka gry na flecie??? Bo wlasnie to zaproponowali na zajecia muzyczne. Ja rozumiem gdyby uczyli sie tam jeszcze jakis polskich piosenek. Albo takie zajecia typowo plastyczne Jaki to ma zwiazek z jezykiem polskim

Jak tylko otworzyl wall track reszta prezentow juz go nie interesuje
On prezenty otwiera juz od soboty (tak nam sie jakos goscie rozlozyli).
Tez chcielismy kupic rower, ale maly wogole nie byl nim zainteresowany, wiec zrezygnowalismy, sprobujemy znowu latem
A z trampoliny to by sie napewno ucieszyl, ale moj ogrod na ta duza za maly

Powodzenia na egzaminie
Zgadzam się w zupełności: takie zajęcia typowo muzyczne czy plastyczne nie są priorytetem.

Zresztą dla małych dzieci to chyba powinno być nauczanie zintegrowane.
Stary 2013-05-21, 11:27   #633
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
a to rzeczywiscie z tym fletem to troche dziwnie) hahaha

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Zgadzam się w zupełności: takie zajęcia typowo muzyczne czy plastyczne nie są priorytetem.

Zresztą dla małych dzieci to chyba powinno być nauczanie zintegrowane.
dlatego ten pomysł z małymi grupkami co sobie rodzice organizują mi się podoba.
wtedy w gronie znajomych można sobie robić co się podoba, i co uważa się za ważne.

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 11:31   #634
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
a to rzeczywiscie z tym fletem to troche dziwnie) hahaha

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

dlatego ten pomysł z małymi grupkami co sobie rodzice organizują mi się podoba.
wtedy w gronie znajomych można sobie robić co się podoba, i co uważa się za ważne.
Praca w małych grupach ma wiele plusów. Zwłaszcza, gdy gdy dorośli, którzy je prowadzą mają pojęcie o nauczaniu dzieci dwu- i wielojęzycznych.
Stary 2013-05-21, 11:38   #635
kasia_don
Zadomowienie

GG do kasia_don

Ja jak wyrabialam akt urodzenia dla Bianki to babka kazala mi podac wlasnie polskie znaki zeby odrazu je wpisac do aktu bo mowila ze pozniej sa problemy z paszportami i dowodami wiec ja mam odrazu i na szczescie z Pl znakami akt urodzenia

A co do meldowania to musialam mala zameldowac w PL zeby wyrobic jej Pesel i dowod .. ale ja tez jestem w PL zameldowana to problemu nie robili na szczescie

Teraz mam dylemat bo nie wiem czy nastepnemu dziecku wyrabiac paszport angielski czy Pl i dalej bawic sie z konsulatami, meldunkami i peselami hmmm

Mala spi wiec ja wskakuje do wanny sie zrelaksowac :P

Moj Najwiekszy Skarb Bianka 29.05.2010

Nasze Zabki

http://s2.pierwszezabki.pl/037/037312980.png?7166

Dieta Sb od 14.03.2011

73->72->71->70->69->68->67->66->65->64->63->62->61->60
kasia_don jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 11:56   #636
oryginalna11
Raczkowanie

Byłam u fotografa bo nijak było Małemu zrobić zdęcie w domu. Myślałam ze oni sa jakos przygotowani fotelik profilowany czy coś do robiecia fotek. Mały się tak wydarł że o mało mi sie nie zadusił tak się zanosił od płaczu. Chyba za jasne światło. I nie dało rady zdjęcia zrobić do paszportu. Próbowalam dzis sama w domu. Obrobiłam w gimpie i wyslalam do konsulatu czy mi je przyjmą bo ja Picasso to nie jestem i trzy godziny wycinalam swoje rece z tła Odpisali po minucie ze mi je przyjma wiec lece tylko wywołac u fotografa.
Stary 2013-05-21, 12:03   #637
Kinqaa
Zakorzenienie

Odp: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Kasia na twoim miejscu jak maszkmożliwość wyrobiłabym paszport brytyjski...
Z ta Polska sie bawić to wiadomo jak jest

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 12:08   #638
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
A co do meldowania to musialam mala zameldowac w PL zeby wyrobic jej Pesel i dowod .. ale ja tez jestem w PL zameldowana to problemu nie robili na szczescie

Teraz mam dylemat bo nie wiem czy nastepnemu dziecku wyrabiac paszport angielski czy Pl i dalej bawic sie z konsulatami, meldunkami i peselami hmmm

Mala spi wiec ja wskakuje do wanny sie zrelaksowac :P
my bylismy zameldowani jak meldowalam Sebe, ale zaraz po meldunku i otrzymaniu nr pesel sie wymeldowalismy tymczasowo

Ja bym wyrobila ang paszport
Stary 2013-05-21, 12:26   #639
ewi83
Zadomowienie

Kasia- a ja jeslibym juz miala wyrabiac ang passport to juz raczej calej rodzinie, albo chociaz dzieciom , ale obojgu nie tylko jednemu

Stary 2013-05-21, 12:27   #640
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Cytat:
Kasiu my korzystaliśmy z polskiej szkoły. Dla dziecka wówczas to bybło zbyt duże obciążenie (bo tokoejne zajęcia dodatkowe).

Wprzyszłości pewnie bedziemy korzystać z tej szkoły: polska internetowa

http://www.libratus.edu.pl/
Chcę, zeby dzieci uczyły się polskiego w zorganizowany sposób.
Poza tym mamy w domu trochę pomocy do uczenia polskiego
Oooo, ciekawa ta szkola internetowa

Domciatko: gdyby doba miala 48 godzin a wekend trwal 3 dni to polska szkola jak najbardziej, niestety realia sa inne. Od pn do pt jest szkola angielska, wyjscie 8 rano powrot o 4 a czasami i pozniej, bo przy fajnej pogodzie szkoda isc do domu, lepiej na plac zabaw

W domu i obiad/kolacje trzeba zjesc i zadanie domowe zrobic, pobawic sie itp. Ja w ciagu tygodnia nie widze szans na nauke innych jezykow.

W weekend jesli polska szkola jest w tym samym miescie to super, u mnie nie ma, najblizsza jest 40 minut autem, do tego dochodzi kwestia rodzenstwa, roczniaka/dwulatka sie do takiej szkoly nie zabierze prawda, wiec automatycznie jedno z rodzicow tylko jedzie. Potem powrot i wypadaloby jakos rodzinnie ten weekend spedzic, bo rzeczywistosc jest taka, ze z reguly ojciec pracuje wiec dzieciaki go w tygodniu nie widza, zostaje niedziela ale czy zamiast wspolnego wypadu na farme/basen czy jakas inna rozrywke, mam powtarzac z dzieckiem przymiotniki?

A sytuacja sie komplikuje gdy i ojciec jest obcokrajowcem, gdzie ten trzeci jezyk wcisnac
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 12:27   #641
ewi83
Zadomowienie

A tak wogole to jak to dziala z tym paszportem angielskim Jak mozna go dostac- nie zebym chciala wyrabiac- tak tylko pytam, bo nawet nie wiedzialam ze jest taka mozliwosc

Stary 2013-05-21, 12:35   #642
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
A tak wogole to jak to dziala z tym paszportem angielskim Jak mozna go dostac- nie zebym chciala wyrabiac- tak tylko pytam, bo nawet nie wiedzialam ze jest taka mozliwosc
jedno z rodziców musi tu pracowac min. 5 lat przed urodzeniem dziecka
Ja chcialam próbowac (wtedy jak mialam problemy z pl paszportem), ale brakuje Nam niespełna 2 miesiecy.

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

Cytat:
Kasia- a ja jeslibym juz miala wyrabiac ang passport to juz raczej calej rodzinie, albo chociaz dzieciom , ale obojgu nie tylko jednemu
dla calej rodziny to juz bardziej skomplikowany proces, trzeba spełnic kilka warunkow no i jest to dosc kosztowne
Stary 2013-05-21, 12:49   #643
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
My mamy. Jedno z rodzicow musi przedstawic 5 przerpracowanych lat w uk przed urodzeniem dziecka.
Zdecydowalismy sie w chwili,gdy jechalismy do Turcji,paszport musial byc wazny 6miesiecy,a polskie wydawali nadal tylko na rok. I w ten sposob paszport po 6 miesiacach nie mogl juz zostac uzyty ;/

Co do jezykow, to Simon bez problemu porozumiewa sie i po polsku i angielsku i o dziwo ich nie miesza ! Po ang zaczal w zlobku jak mial 12 miesiecy. Teraz ma prawie 6 lat. Czyta zdecydowanie lepiej po angielsku i przez nastepny rok nie planuje go uczyc czytac po polsku. Kolezanka z jego klasy,uczy sie w tym samym czasie czytac w obu jezykach i idze jej to perfekcyjnie ! Pozyczylam kilka ksiazek do nauki polskiego,ale moje dziecie chyba jeszcze nie gotowe na to....
Alex w sierpniu skonczy 2 lata i uczymy sie juz angielskiego przez zabawe,ksiazki,piosenki. We wrzesniu zacznie zlobek,wiec nie chce go narazac na dodatkowe stresy.
Stary 2013-05-21, 12:50   #644
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4091409 2]
Domciatko: gdyby doba miala 48 godzin a wekend trwal 3 dni to polska szkola jak najbardziej, niestety realia sa inne. Od pn do pt jest szkola angielska, wyjscie 8 rano powrot o 4 a czasami i pozniej, bo przy fajnej pogodzie szkoda isc do domu, lepiej na plac zabaw

W domu i obiad/kolacje trzeba zjesc i zadanie domowe zrobic, pobawic sie itp. Ja w ciagu tygodnia nie widze szans na nauke innych jezykow.

W weekend jesli polska szkola jest w tym samym miescie to super, u mnie nie ma, najblizsza jest 40 minut autem, do tego dochodzi kwestia rodzenstwa, roczniaka/dwulatka sie do takiej szkoly nie zabierze prawda, wiec automatycznie jedno z rodzicow tylko jedzie. Potem powrot i wypadaloby jakos rodzinnie ten weekend spedzic, bo rzeczywistosc jest taka, ze z reguly ojciec pracuje wiec dzieciaki go w tygodniu nie widza, zostaje niedziela ale czy zamiast wspolnego wypadu na farme/basen czy jakas inna rozrywke, mam powtarzac z dzieckiem przymiotniki?

A sytuacja sie komplikuje gdy i ojciec jest obcokrajowcem, gdzie ten trzeci jezyk wcisnac [/QUOTE]
wiem, znam realia i widzę jak u nas w szkole to się odbywa.
bo własnie brak czasu, praca rodzicó i mnóstwo innych zajęć często koligują z polską szkołą.

i tak jak piszesz, jeśli szkoła na miejscu to jest ok, ale jak trzeba dojeżdzac godzinę to pół soboty z głowy.

ja sama jestem ciekawa jak to u nas będzie z tym językiem polskim, bo mój tż anglik, więc pewnie jak ja nie nauczę to polski język przepadnie...

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 12:53   #645
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
dla calej rodziny to juz bardziej skomplikowany proces, trzeba spełnic kilka warunkow no i jest to dosc kosztowne
Podobno jak sie aplikuje jako malzenstow jest duzo taniej
O ile nic sie w przepisach nie zmienilo nasze dzieci moga dostac paszport po 10 latach mieszkania w uk,jak sie tu urodzily. takie info znalazlam rok temu.
Stary 2013-05-21, 12:57   #646
kasia_don
Zadomowienie

GG do kasia_don

Ewi ja chcialam wyrobic sobie brytyjki paszport zeby miec latwiej z kredytem na studia :P ale nie stac mnie na taki wydatek :P a z tego co sie orientuje to Bianka jako ze urodzona tutaj to powinna dostac paszport brytyjki jak skonczy 10 lat o ile nie wyjedzie na dluzej niz 6 miesiecy... chyba :P tak gdzies kiedys czytalam ale nie jestem na 100% pewna wiec nie chce zametu wprowadzac

Nasze Zabki

Dieta Sb od 14.03.2011

Stary 2013-05-21, 12:59   #647
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
Podobno jak sie aplikuje jako malzenstow jest duzo taniej
.
byc moze

Cytat:
a z tego co sie orientuje to Bianka jako ze urodzona tutaj to powinna dostac paszport brytyjki jak skonczy 10 lat o ile nie wyjedzie na dluzej niz 6 miesiecy... chyba :P tak gdzies kiedys czytalam ale nie jestem na 100% pewna wiec nie chce zametu wprowadzac
to potwierdzasz to o czym pisala Matra
Stary 2013-05-21, 13:08   #648
Ula 25
Rozeznanie

dziewczyny jak powiedziec ze cos sie nadal saczy z rany?
bo ja dzis znow do lekarza sie zapisalam z rana na brzuchu bo niby po antybiotyku wyglada duzo lepiej, malo tego bylo juz prawei zagojone, ale zrobila mi sie kolejna mala dziurka z ktorej czasem leci ropa
no ale ja nie wiem jak to powiedziec, bo ze jest infekcja czy boli lub cos to wiem, ale jak opisac ze zrobila sie dziurka i leci czasem ropa to ja nie mam pojecia, a pokazac nie wystarczy bo teraz duzo mniej mi tam leci i nie zawsze wiec nie chce byc odprawiona z kwitkiem bo akurat bedzie ok

no i wychwalane przeze mnie cerazette chce zmienic, jak nie krwawilam tak nie krwawilam, to teraz juz od 3 tygodni krwawie lub plamie na zmiane
niech mi daje normalne dwuskladnikowe, trudno
z tego co wiem to po 35 roku zycia palac nie mozna pigulek ja do tego wieku jeszcze mam sporo wiec moze sie zdecyduje
najgorsze ze ja mam zylaki i to tez nie sprzyja przy pigulkach
no sama nie wiem co zrobic, ale cerazette mam dosc, przy dwuskladnikowych chociaz wiedzialam kiedy bede krwawic
Ula 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 13:55   #649
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
W jakim stopniu znała angielski jak przyjechaliscie ?
Od razu poszła do 2-3 klasy tutaj ?
Znala doslownie kilka slowek.
Tak,poszla do 3 klasy od razu.

Cytat:
Czyli nie polecasz takiej polskiej szkoly ? bo w sumie nikt ze znajomych nie posyla tam dzieci wiec chcialabym poznac opinie na ten temat[

Ciezko powiedziec,nie zawsze byl czas zeby pojsc na zajecia,a to choroba,a to cos. Zalezalo nam najbardziej na szkole polskiej,bo przygotowywala sie do Komunii. U nas nie bylo drogo,bo 5 f za zajecia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-21, 16:06   #650
hanjah
Zakorzenienie

Była u nas dziś nowa hv Przeprowadziła wywiad na temat dzieci, spisała jakie miały szczepienia etc. Co do mieszkania to zapytała tylko ile mamy sypialni, ale pokoju dzieci nie oglądała.

Kolejnej wizyty nie umawiała, bo stwierdziła że świetnie sobie radzimy A w razie jakichś pytań mamy dzwonić albo przyjść do baby clinic.

W formularzu który wypełniała zaznaczyła tylko, żeby skontaktowała się z nami dental nurse.

Pogoda dziś cudna
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 18:36   #651
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Znala doslownie kilka slowek.
Tak,poszla do 3 klasy od razu.

Ciezko powiedziec,nie zawsze byl czas zeby pojsc na zajecia,a to choroba,a to cos. Zalezalo nam najbardziej na szkole polskiej,bo przygotowywala sie do Komunii. U nas nie bylo drogo,bo 5 f za zajecia.
Podziwiam, że mała dała sobie radę. To musiał być duży stres.

Cytat:
Napisane przez Ula 25 Pokaż wiadomość
dziewczyny jak powiedziec ze cos sie nadal saczy z rany?
bo ja dzis znow do lekarza sie zapisalam z rana na brzuchu bo niby po antybiotyku wyglada duzo lepiej, malo tego bylo juz prawei zagojone, ale zrobila mi sie kolejna mala dziurka z ktorej czasem leci ropa
no ale ja nie wiem jak to powiedziec, bo ze jest infekcja czy boli lub cos to wiem, ale jak opisac ze zrobila sie dziurka i leci czasem ropa to ja nie mam pojecia, a pokazac nie wystarczy bo teraz duzo mniej mi tam leci i nie zawsze wiec nie chce byc odprawiona z kwitkiem bo akurat bedzie ok

no i wychwalane przeze mnie cerazette chce zmienic, jak nie krwawilam tak nie krwawilam, to teraz juz od 3 tygodni krwawie lub plamie na zmiane
niech mi daje normalne dwuskladnikowe, trudno
z tego co wiem to po 35 roku zycia palac nie mozna pigulek ja do tego wieku jeszcze mam sporo wiec moze sie zdecyduje
najgorsze ze ja mam zylaki i to tez nie sprzyja przy pigulkach
no sama nie wiem co zrobic, ale cerazette mam dosc, przy dwuskladnikowych chociaz wiedzialam kiedy bede krwawic
Wound discharge, leaking wound.

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2013-05-21 o 18:37
ajah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 20:06   #652
kasia_don
Zadomowienie

GG do kasia_don

Haaaaa Zdalam Jeszcze 1 i koniec tego roku :P:P

Gosia i jak dala sobie rade ?? chodzi mi o jezyk szybko zalapala?

Nasze Zabki

Dieta Sb od 14.03.2011

Stary 2013-05-21, 20:23   #653
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:

Kiedy masz usg polowkowe? Chcesz znac plec?

Kolezanki corka zaczela szkole tutaj od reception. wczesniej nie potrafila w ogole rozmawiac po ang. Teraz jest w 2 klasie i nadal ma duze braki. I mama i corka maja tego swiadomosc. Wszyscy na okolo mowia,ze dziecko bardzo szybko opanowywuje drugi jezyk,ale to chyba troche sprawa indywidualna.
Stary 2013-05-21, 20:32   #654
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość

Kiedy masz usg polowkowe? Chcesz znac plec?

Kolezanki corka zaczela szkole tutaj od reception. wczesniej nie potrafila w ogole rozmawiac po ang. Teraz jest w 2 klasie i nadal ma duze braki. I mama i corka maja tego swiadomosc. Wszyscy na okolo mowia,ze dziecko bardzo szybko opanowywuje drugi jezyk,ale to chyba troche sprawa indywidualna.
Też myślę, ze sprawa indywidualna. Wiele zalezy od dziecka, rodziców i samego otoczenia. Niestety dla niektórych dzieci język spaia dużo trudności wtakich sytuacjach i jest przyczyną mnóstwa problemów.
A dziecko najszybciej opanowuje język... do 5 roku życia. Później jest coraz trudniej.
Stary 2013-05-21, 20:47   #655
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Pierwsze pol roku bylo ciezkie. Na szczescie Wiki jest smiala,odwazna dziewczynka,latwo nawiazuje kontakty i nie zniecheca sie szybko. Jednak ona przez te pol roku nic nie gadala po angielsku,az juz zwatpilam czy kiedys sie nauczy. I pozniej w jednej chwili poszlo samo,tak jakby ta blokada puscila. Bylam w szoku jak na placu zabaw uslyszalam,ze umie juz tak duzo powiedziec. No i pozniej bylo juz coraz lepiej. Naprawde dobrze sobie radzi,chociaz oczywiscie,zeby umiec super jezyk jeszcze sporo przed nia. No ale rozmawia bez problemow. Czyta i pisze po angielsku dobrze.
Stary 2013-05-21, 20:55   #656
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:

gratuluje

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Pierwsze pol roku bylo ciezkie. Na szczescie Wiki jest smiala,odwazna dziewczynka,latwo nawiazuje kontakty i nie zniecheca sie szybko. Jednak ona przez te pol roku nic nie gadala po angielsku,az juz zwatpilam czy kiedys sie nauczy. I pozniej w jednej chwili poszlo samo,tak jakby ta blokada puscila. Bylam w szoku jak na placu zabaw uslyszalam,ze umie juz tak duzo powiedziec. No i pozniej bylo juz coraz lepiej. Naprawde dobrze sobie radzi,chociaz oczywiscie,zeby umiec super jezyk jeszcze sporo przed nia. No ale rozmawia bez problemow. Czyta i pisze po angielsku dobrze.
Stary 2013-05-21, 21:05   #657
potty
Wtajemniczenie

GG do potty

brawo KASIA!!!! mowilam, ze dasz rade! zdolna babka! ale troche oszukiwalas, poszlas na egzamin z dwoma mozgami a wiadomo co dwie glowy to nie jedna!

gosia podziwiam Wiki, ze soie tak ladnie poradzila, musialo jej byc ciezko na poczatku

moje dziecko znowu chore... kaszle, leje jej sie z nosa... ostatnie dwie noce byly ciezkie, ale chyba juz wychodzimy na prosta, juz tak bardzo nie kaszlal dzis przy zasypianiu

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

a sie mialam pochwalic... ciasto pieke z truskawkami i jezynami

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

a i jeszcze jedno - bede w Londynie 22 i 23 czerwca, na Enfield, jakas kawa ktos gdzies?

Dziecko poniżej pięciu lat to istota całkowicie szalona.

Edytowane przez potty
Czas edycji: 2013-05-21 o 21:07
potty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 21:32   #658
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-21, 21:45   #659
gosia261282
Gang Iren

Kasia zapomnailam ci pogratulowac. Super! Zdolniacha
Stary 2013-05-21, 23:08   #660
kasia_don
Zadomowienie

GG do kasia_don

Dziekuje ten ostatni bedzie najgorszy :/ bo bede miala malo czasu zeby sie przygotowac bo egzamin musze zdawac przed teminem bo mam welese akurat wtedy

Gosia dla twojej zdolniachy ja sie boje troche jak moja sobie od wrzesnia poradzi ale razem jakos damy rade

Termin USG mam na 4.06 i jasne ze chce znac plec oboje z mezem i zreszta jak cala moja strona rodzinki czekamy na Alana :P ale ja czuje ze to jednak bedzie dziewczynka

Nasze Zabki

Dieta Sb od 14.03.2011

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości