![]() |
#631 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część VIII :)
Cytat:
Mi też ta skromna pielęgnacja dziecka odpowiada ![]() ![]() Tak czytam Wasze historie o łyżeczkowaniu łożyska, infekcjach... Aż się troszkę zaczynam bać tego porodu... Wcześniej naturalnie bałam się bólu i o dziecko - żeby wyszedł cały i zdrowy, ale niestety na samym szczęśliwym porodzie się nieraz nie kończy... Trzymam za Was kciuki i życzę zdrówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#632 |
Rozeznanie
|
A czym takowa infekcja sie objawia?
![]() |
#633 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#634 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Haha znam ten ból ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#635 |
Wtajemniczenie
|
ja nie wyobrażam sobie nie wykąpać dziecka aż do czasu jak pępek odpadnie
![]() jak pomyślę o tych wszystkich kupach, które zrobi do tego czasu..... i co, 2 tygodnie bez porządnej kąpieli ![]()
![]() |
#636 |
Zakorzenienie
|
Tez sobie nie wyobrazam tyle nie kappac...
ja pepek robilam octeniseptem dwa razy dziennie. Bylo od zoltej przez zielona wydzieline i na koncu krew. Ale juz ma ladny ![]()
![]() |
#637 |
Zadomowienie
|
Ja pępek robiłam tez tym oscinceptem (nie wiem jak sie to pisze) ale teraz robię spirytem i o wiele lepiej sie zasusza
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#638 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sądzę, że w Polsce w Aptekach też są dostępne takie kosmetyczne olejki. Ja mam wszystko na ubezpieczenie. Kremy na odparzenia - chociaż i tak kupiłam sobie Sudocrem w Polsce ![]() ![]() Nie wiem czy ze wszystkiego będę korzystała, ale fajnie, że tu w ubezpieczeniu obejmują takie rzeczy... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#639 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja klade tylko na bokach w lozeczku i podkladam z tylu kocyk, a na plecach tylko dlugo po jedzeniu i w dzien ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Już sama nie paiętam, koło 3 miesiaca chyba, karuzelkę mozna wcześniej, bo teraz niewiele widzą, nic nie złapią w rękę świadomie. Położna mówiła, że po 2 tygodniach z bliska dziecko poznaje twarz matki. Ja miałam pessar, nakaz lezenia, urodzilam 2 dni po terminie. Powodzienia! [/QUOTE] Mam nadzieję, że mój wyjdzie przed Andrzejkami ![]() ![]() Co do zabawek... Ja się naczytałam i rozmawiałam z moją położną środowiskową (mieszkam w Niemczech i wiem, że tu jest też z tym troszke inaczej) i najlepiej wszelkie kolorowe zabawki dawać dopiero po 3 miesiącu życia Maluszka. Do tej pory można stymulować wzrok dziecka czarno-białymi obrazkami - ja sobie wydrukowałam 3 i powiesiłam w łóżeczku Małego. Do tego biały króliczek-pozytywka i biały miś - mężowi wpadł w oko i kupił ![]() ![]() Tak jak powiedziała mi położna - najlepszymi zabawkami są mama i tata ![]() ![]() Do stymulacji słuchu mam wierszyk "Lokomotywa" Juliana Tuwima. Można czytać już w ciąży jak i od pierwszych dni życia ![]() A jak u Was z pielęgnacją noworodka? Tu właśnie jest inaczej niż w Polsce... Dzidzi nie myje się po porodzie... Pierwsza kąpiel się odbywa w domu z położną środowiskową jak odpadnie pępuszek. Do tej pory można przemywać dziecko takimi wacikami jednorazowymi (przeznaczone specjalnie dla dzieci). A do pielęgnacji skóry położna dała mi olejek migdałowy - i to wszystko... Żadnego płynu do mycia, nic... Wodą przemyć i po kąpieli ten olejek.[/QUOTE] Fajnie, mnie sie podoba ![]() Ja kapie co drugi dzien w emoliencie bo mu sie skora luszczyla ale juz wiecej nie kupie bo jest ok. Balsamow nie uzywam, krem tylko na spacer jak wychodzimy. Cytat:
Cytat:
Ide na spacer... |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#640 | ||||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Karmienie co 10 min. hmm jeśli miało być karmienie na żądanie to i co 10 min. to norma ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() U mnie w szpitalu tez kąpali, od razu pierwszego dnia wieczorem- kąpiel niczym spa, a nastepnego dnia tylko prysznic pod kranem ![]() Frau, duuuuuzo zdrówka ![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#641 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się swojej zapytałam czy mogę chociaż takimi wacikami do kąpieli dziecko wytrzeć, bo to przecież zgroza tyle czasu czekać :/ To z taką niechętną miną powiedziała, że ok... Jeżeli chodzi o zmienianie pieluszek przy kupie - zwykła woda i właśnie te waciki do przemycia pupci. Ja pod łóżeczkiem i tak mam schowane chusteczki jednorazowe od firmy Pampers ![]() Moja położna twierdzi, że na skórze dziecka po urodzeniu jest jakaś warstwa ochronna, której po prostu nie powinno się zmywać przez jakiś czas żadnymi płynami itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#642 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#644 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() No pobudzić laktację bo za duzo pociągnięte np jak juz nie będzie a pociągnięte kilka razy to sie naprodukuje następnym razem wiecej, skad wiesz ile sciągnąć ze juz jest pusto? Bo niby nigdy nie jest pusto jak to jest?
![]() |
![]() |
#645 |
Rozeznanie
|
Chyba mamy lekka poprawe mala zasnela i spi juz godzinę wiec spokojniejsza jest. Moglam sie umyc bo ipocilam sie jak swinia... a i ogarneoam chustawke nastrojow trochę zimna woda i powiedzenie sobie ze nie mam byc glupia pipa tylko pomoc dziecku pomoglo.
Alea nie przejmuj sie krytykowac kazdy potrafi a w takiej samej sytuacji ciekawe jakby sie zachowali. Jestes super mama i walczysz o kp to sie liczy! Nie jesteś winna ze wychodzi jak wychodzi, zamiasf pokoc to dobijaja i oni moga depresje spowodowac. Sama wiesz co jest dla Was najlepsze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#646 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() mgds dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#647 |
Zakorzenienie
|
Kostka ja sobie bardzo chwale spiworek do wozka. Staram sie malego brac jak mi usnie. Teraz jak jest w domu to ma pajac bawelniany, jak wiem ze bedzie spacer to mu zaklwdam pajac welurowy na to przy zmianie pieluszki a potem jak mi usnie to tylko wkladam do spiworka i spokoj. Kombinezony tez mam ale beda uzywane chyba tylko do samochodu.
![]() |
#648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#649 |
Wtajemniczenie
|
U nas tez nie kapia od razu po porodzie wlasnie ze wzgledu na warstwę ochronna. Mimo to nie wyobrazam sobie nie wykapac w tak dlugim czasie....
Ostateczna decyzję i tak podejmuje matka na szczescie
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#650 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki!
anuszka, gratulacje ![]() Frau, strasznie mi przykro i trzymam kciuki żeby malutka szybko wyzdrowiała ![]() Kiara, przytulam, oby wszystko szybko wróciło do normy i wypuścili Was w końcu do domu ![]() Nadrobić Was to wyzwanie... My jesteśmy od 2 dni w domu. Pierwsza noc była ok ale dzisiaj nie spałam wcale ![]() Łatwo nie jest, ale słoneczko moje jest takie kochane że nie wiem ![]() ![]() Była położna właśnie u nas i wszystko jest w porządku. Staram się powoli nadrabiać brak snu przez 4 doby, chociaż trochę. Miłego dnia wszystkim ![]()
![]() |
#651 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W sumie to jest tak, że to my mamy potrzebę wykąpania dziecka, bo nas to "brzydzi" czy odrzuca, nie wiem jak inaczej to ująć. Ale na dobrą sprawę dziecku te kilka dni różnicy nie robi. Rozmawiałam też z moją mamą o tym. Ona twierdzi żebym posłuchała położnej. Przemyć dziecko wacikami nasączonymi zwykłą wodą po powrocie ze szpitala, a kąpiel odstawić jak odpadnie kikutek. Sama do końca nie jestem przekonana, ale to moje pierwsze dziecko, nie mam żadnego doświadczenia i nie wiem co mi intuicja będzie podpowiadała godzinę po porodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#652 |
Zakorzenienie
|
Jakbym miała czekać z kąpielą do odpadnięcia kikuta to nie wyobrazam sobie tych wloskow uklejonych i spoconych
![]() Nam powiedzieli w szpitalu ze szybko nie odpadnie bo głęboko osadzony jest -bedzie miała głęboka dziurkę w pepku ![]() Myje mała codziennie a włoski co drugi dzien ![]()
![]() |
#653 |
Wtajemniczenie
|
Jak juz mowilam. Kazdy robi jak uwaza
![]() Dziewczyny ale mam glowe zaladowana... katar mega.... z gardlem nieco lepiej. Masakra jakas Aleaa trzymsj sie tam. Spotkanie z psychologiem szkolnym to dobry pomysł ale po to zeby pomogła Ci odnaleźć w sobie sile i pewnosc siebie. To Twoje dziecko i Twoje zycie. Ty decydujesz. Jesli mm ma przywrócić radosc to pal licho kp. Szczesliwa matka to szczesliwe dziecko pamiętaj! Przytulam!
![]() |
#654 | |
Raczkowanie
|
Anuszka - no wreszcie się doczekałaś
![]() My mamy nakaz przyspieszania porodu od lekarza ![]() ![]() ![]() Zastanawiam się nad tą rycyną, ale mnie to jakoś brzydzi. Frau Gizela - dużo zdrówka ![]() Aleaa -jej, z takim "wsparciem" to rzeczywiście pomoc psychiatry może być potrzebna ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#655 |
Rozeznanie
|
Frau 😘😘 trzymaj sie tam..szybkiego powrotu do zdrowia i do domku.
Kiara😘😘 najgorsze juz za Toba..najwazniejsze, ze maluszek przy Tobie 😄
![]() |
#656 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Odciagasz na bieżąco czy masz jakis zapas juz? Mrozisz czy tylko lodówka?
![]() |
![]() |
#657 |
Zakorzenienie
|
Aleska bardzo dobrze powiedziane...nie wazne jak karmisz, wazne ze nie glodzisz....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#658 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja jestem po spacerku i ciepłej kąpieli ![]() ![]() ![]() Dzisiaj mam KTG i wizytę u mojego gina ![]() ![]() Powodzenia przy porodzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#659 |
Zakorzenienie
|
Dali na obiad smazonego kotleta... Pożarłam całego bo byłam głodna jak pies...ale to nie można przecież?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#660 |
Zakorzenienie
|
Lola młoda zjada moje mleko na bieżąco i pije go więcej objętościowo na raz niż mm wiec chyba ja tak nie syci.....
Mleczko w nocy do lodówki daje i rano wyciagam żeby się ogrzalo,a potem do podgrzewacz a przed karmieniem. Czytalam wczoraj ze mleko matki może być w lodowce 3-5 dni ,a w temp.do 27st.to 6-8 godzin
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.