Honorowe krwiodawstwo - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-21, 13:07   #631
siwaq
Przyczajenie

Dot.: Honorowe krwiodawstwo

ja oddaje krew i zawsze pobierają mi z "łokcia" nigdy z palca. Super jest myśl że dzieki 5-10 minutom poświęconym w centrum krwiodawstwa możesz uratować ludzkie życie.
siwaq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 13:08   #632
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez siwaq Pokaż wiadomość
ja oddaje krew i zawsze pobierają mi z "łokcia" nigdy z palca. Super jest myśl że dzieki 5-10 minutom poświęconym w centrum krwiodawstwa możesz uratować ludzkie życie.
Dokładnie
Taka satysfakcja!
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 10:40   #633
lidkas102
Raczkowanie

Troszkę oddaję krew ale zawsze tylko ide do mojego punktu , kiedyś byla wampiriada w szkole a że punkt był nie czynny to tam trafiłam miła pani z PCK chciała bym do nich się zapisała ale ja mialam opory . Ostatnio jak byłam oddać krew to panie mnie się pytały czy nie należę do PCK trochę mnie to zdziwiło i do nich poszłam okazuje się że mam być odznaczona bo oddałam 5 litrów krwi . Zawsze staram się nie być widoczna a tu mabyć akademia i uroczystość
lidkas102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 12:21   #634
anka.d
Wtajemniczenie

odznaczenie z uroczystoscia???
dziwne bardzo.
odznaczenie zasłużonego honorowego dawcy otrzymuje sie po oddaniu 6 litrów (bez wzgledu na płeć), ale z tego co wiem trzeba samemu upomnieć się o przyznanie odznaczenia :/
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 13:03   #635
201604200942
Konto usunięte

a swoją drogą co to za odznaczenie?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 19:41   #636
parodia
Zakorzenienie

Pewnie ZHDK, więc nie niezależnie od płci
U mnie już 1,8 l, ostatnio właśnie Wampiriada

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 20:40   #637
zla panienka
Zadomowienie

hej w przyszłym tygodniu mam zamiar odwiedzić punkt krwiodawstwa, jakie rady dałybyście początkujacej?

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 20:51   #638
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
hej w przyszłym tygodniu mam zamiar odwiedzić punkt krwiodawstwa, jakie rady dałybyście początkujacej?
zjedz, ale nie za dużo.
Jesli będziesz się źle czuła, nie oddawaj krwi. Ja czułam się słabo, a po oddaniu krwi zbierali mnie z podłogi

Ja nie mogę załapać się na wampiriadę ani pijafkę we Wrocławiu, a chciałabym w końcu znów zacząć oddawać krew
Stary 2010-11-23, 00:16   #639
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
a swoją drogą co to za odznaczenie?
prawdopodobnie 'zasłużony'

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Pewnie ZHDK, więc nie niezależnie od płci
U mnie już 1,8 l, ostatnio właśnie Wampiriada
bylam pewna, ze dla obu plci jest 6 litrow, ale rzeczywiscie
no to jestem juz za połową drogi

Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
zjedz porzadne sniadanie, ostatni posilek przed oddaniem krwi nie pozniej niz na 2 godziny przed (zebys nie byla znowu glodna ) mozesz przed oddaniem przegryzc jakiegos batonika, wypić kawke.
na dzien - dwa przed oddaniem pij duzo wody i nie pij alkoholu (to nie jest akurat warunek konieczny, ale milo by bylo )
na dzien oddania nie planuj jakiegos wysilku fizycznego, ani nic meczacego. i badz wyspana, to tez duzo daje

Samara - zapraszam jutro i pojutrze na wampiriade na ekonomiczną, a w czwartek, 2 grudnia w klubie kultowa bedzie impreza podsumowująca wampiriady na polibudzie, uniwerku i na ekonomicznej
Stary 2010-11-23, 07:52   #640
maudy
Wtajemniczenie

mi brakuje 100 ml do bycia zasluzonym krwidawca 3 stopnia . Dzisiaj mamy wampiriade na uczelni ale jestem na natybiotykach wiec nie moge krwi oddac Po za tym jestem organizatorem tej Wampiriady kurcze mam nadzieje ze duzo Wampirow dzisiaj przyjdzie i ze duzo krwi uda nam sie zebrac
maudy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 14:30   #641
okilju
Raczkowanie

Lokalizacja: teraz Wrocław, czasem inne miejsca z dolnośląskiej ziemi

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Ja nie mogę załapać się na wampiriadę ani pijafkę we Wrocławiu, a chciałabym w końcu znów zacząć oddawać krew
Ale we Wrocławiu dość często organizowane są takie akcje. BTW to właśnie mamy dni honorowego krwiodawstwa a TU masz informacje, które pewnie Cię zainteresują.
W Warszawie będzie mecz właśnie z okazji dni i akcja pobierania.
okilju jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 19:21   #642
winklepicker
Wtajemniczenie

Witam. Mam pytanie - w tym roku oddawałam krew po raz pierwszy na Wampiriadzie i chciałabym oddawać regularnie. Słyszałam, że za drugim razem dostaje się książeczkę, gdzie wpisują ile krwi pobrano. Czy to prawda?

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 19:28   #643
agnes188
Zakorzenienie

tak dostaje sie ksiazeczke ja wczoraj oddalam wlasniedrugi raz

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 19:30   #644
mosiaq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez winklepicker Pokaż wiadomość
Witam. Mam pytanie - w tym roku oddawałam krew po raz pierwszy na Wampiriadzie i chciałabym oddawać regularnie. Słyszałam, że za drugim razem dostaje się książeczkę, gdzie wpisują ile krwi pobrano. Czy to prawda?
no za pierwszym razem mozesz miec ksiazeczke wyrobiona ja tak mialam w bydg

mosiaq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 19:38   #645
winklepicker
Wtajemniczenie

Mi nic nie powiedzieli odnośnie książeczki tylko pobrali krew na grupę krwi i tyle w sumie. A książeczkę dają od razu przy pobieraniu czy trzeba ją gdzieś odebrać? Bo niegrzecznie podsłuchałam, jak facet przede mną miał coś odebrać w jakimś szpitalu.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-24, 23:56   #646
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez okilju Pokaż wiadomość
Ale we Wrocławiu dość często organizowane są takie akcje. BTW to właśnie mamy dni honorowego krwiodawstwa a TU masz informacje, które pewnie Cię zainteresują.
W Warszawie będzie mecz właśnie z okazji dni i akcja pobierania.
Dziękuję, jutro postaram się odwiedzić Centrum Krwiodawstwa, tym bardziej, że mieszkam niedaleko
Cytat:
Napisane przez winklepicker Pokaż wiadomość
Mi nic nie powiedzieli odnośnie książeczki tylko pobrali krew na grupę krwi i tyle w sumie. A książeczkę dają od razu przy pobieraniu czy trzeba ją gdzieś odebrać? Bo niegrzecznie podsłuchałam, jak facet przede mną miał coś odebrać w jakimś szpitalu.
O książeczkę musisz upomnieć się sama normalnie w punkcie oddania krwi powinni Ci ją wydać. a w szpitalu pewnie musiał odebrać wyniki.
Stary 2010-11-25, 00:02   #647
agnes188
Zakorzenienie

no a ja za pierwszym razem mialam powiedziane ze za drugim razem dostane jak wczoraj poszlam to zapytali sie czy mam ksiazeczke a ja mowie ze wlasnie jestem drugi raz i mialam odebrac i po oddaniu krwi ja dostalam

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 13:11   #648
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maudy Pokaż wiadomość
mi brakuje 100 ml do bycia zasluzonym krwidawca 3 stopnia . Dzisiaj mamy wampiriade na uczelni ale jestem na natybiotykach wiec nie moge krwi oddac Po za tym jestem organizatorem tej Wampiriady kurcze mam nadzieje ze duzo Wampirow dzisiaj przyjdzie i ze duzo krwi uda nam sie zebrac
A właśnie....czy żeby dostać taką odznakę to muszę sie sama zgłosić? Chyba za 6 oddanych litrow juz cos jest, prawd? Np leki tańsze...

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 17:13   #649
anka.d
Wtajemniczenie

karolinka 86 - musisz isc do najbliższego klubu HDK (nie stacji krwiodastwa) i tam sie upomnieć - powiedza ci jakie formalności trzeba dokonać.

zniżki marne - raczej na suplementy typu żelazo, kwas foliowy itp, pełna lista jest na stronie miniesterstwa zdrowia. to co najfajniejsze moim zdaniem to możliwość wchodzenia do lekarza bez kolejki, czy bycie obsługiwanym w aptece bez kolejki (mysle, ze jako zdrowi ludzie na codzien nie musimy z tego korzystać, ale w sytuacjach awaryjnych typu - koniecznosc pojechania na pogotowie i 30 osób przed tobą, czy dziecko w aucie, a ty tylko do apteki to sie przydaje
Stary 2010-11-26, 11:47   #650
anabell75
Przyczajenie

Ja właśnie chciałam dołączyć do dawców, ale się boję i chciałam poczytać tu na forum czy to bezpieczne jest. I szczerze powiem mam wątpliwości. Czy to nie będzie tak, że jak raz oddam będę musiała cały czas oddawać?
anabell75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-26, 11:52   #651
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anabell75 Pokaż wiadomość
Ja właśnie chciałam dołączyć do dawców, ale się boję i chciałam poczytać tu na forum czy to bezpieczne jest. I szczerze powiem mam wątpliwości. Czy to nie będzie tak, że jak raz oddam będę musiała cały czas oddawać?
Nie, absolutnie nie
Możesz oddać tylko raz i nigdy więcej się już tam nie pojawić, jeżeli by się okazało, że np. nie chcesz już oddawać,albo nie możesz ze względów zdrowotnych, albo mdlejesz czy coś.

A czy jest to bezpieczne - tak. Tylko trzeba zwracać uwagę na to, czy pani ma rękawiczki, igły są jednorazowe itd. Ale na to uwagę powinien zwracać KAŻDY, kto chociażby od czasu do czasu chodzi na badania.

Niby każdemu się wydaje, że to jest oczywiste, że tak jest, ale lepiej tego dopilnować. W jednej z krakowskich prywatnych przychodni robiłam 3 razy badania i 3 razy pani nie założyła rękawiczek, zrobiła to dopiero po mojej uwadze, że powinna to zrobić.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-26, 11:52   #652
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
A czy jak się mocniej skaleczysz to znaczy, że masz się regularnie ciąć? To największy mit jaki może być wokół krwiodawstwa - jak oddasz krew raz to nie znaczy, że musisz oddawać regularnie, bo organizm będzie produkował ją bez umiaru. Organizm produkuje krew gdy ma jej za mało Także nie musisz się o to obawiać. A i samo oddawanie krwi jest bezpieczne, a do tego jakie wciągające Powodzenia

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-01, 11:29   #653
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
karolinka 86 - musisz isc do najbliższego klubu HDK (nie stacji krwiodastwa) i tam sie upomnieć - powiedza ci jakie formalności trzeba dokonać.

zniżki marne - raczej na suplementy typu żelazo, kwas foliowy itp, pełna lista jest na stronie miniesterstwa zdrowia. to co najfajniejsze moim zdaniem to możliwość wchodzenia do lekarza bez kolejki, czy bycie obsługiwanym w aptece bez kolejki (mysle, ze jako zdrowi ludzie na codzien nie musimy z tego korzystać, ale w sytuacjach awaryjnych typu - koniecznosc pojechania na pogotowie i 30 osób przed tobą, czy dziecko w aucie, a ty tylko do apteki to sie przydaje
Dzięki wielkie...
U to HDK chyba nawet w moim mieście nie ma
Myślałam, że zniżki są na większość leków... A jest gdzieś ich wykaz?

Cytat:
To bzdura! Nie ma tak, że ciągle musisz oddawać krew jak już raz oddasz

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-01, 23:26   #654
zla panienka
Zadomowienie

a ja w poniedziałek razem z Tż byłam po raz pierwszy i ogólnie wrażenia jak najbardziej pozytywne, panie bardzo miłe wytłumaczyły co i jak, posłuchałam Waszych rad za które bardzo dziękuję i czułam się bardzo dobrze, na początku niewielki stres ale potem przeszło, nie zasłabłam, nic nie bolało

na pewno pojawię się tam jeszcze nie raz

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 22:48   #655
Emir1994
Zakorzenienie

Ja kiedyś oddawałem krew, już nie oddaję. Krew oddaje się honorowo ale potem nie honorowo sprzedaje się ją szpitalom i po prostu się na niej zarabia.
Stary 2010-12-02, 23:37   #656
impegata
Rozeznanie

Około 11 grudnia mam oddac krew na badania na dawce szpiku, jeśli np w poniedziałek oddam honorowo, normalnie krew to będzie jakis problem? Nie moge sie nigdzie doczytac

I tak prawie zupełnie offtopowo, nie wiem czy wiecie, ale istnieje w Warszawie psi bank krwi. Psiaki za oddanie krwi dostaja x kg karmy i jakies inne przysmaki Myśle, ze fajnie dać swojemu psu raz na jakiś czas szance zostania honorowym Mojej psinie pewna nieznana nam "Akemi" ofiarowała dodatkowe miesiące szczesliwego psiego życia
impegata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 18:40   #657
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Emir1994 Pokaż wiadomość
Ja kiedyś oddawałem krew, już nie oddaję. Krew oddaje się honorowo ale potem nie honorowo sprzedaje się ją szpitalom i po prostu się na niej zarabia.
bzdura
Stary 2010-12-03, 20:32   #658
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej tak nie jest.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 21:36   #659
Emir1994
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
bzdura
Super a sprawdziłaś ....
Mógłbym się na własne źródła powołać ale zapewne poszedłby następny stygmat więc może lepiej NIK
http://leszno.naszemiasto.pl/archiwu...ndel,id,t.html

No i kto bzdury wypisuje.

Edytowane przez Emir1994
Czas edycji: 2010-12-03 o 21:37
Emir1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 22:36   #660
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Super a sprawdziłaś ....
Mógłbym się na własne źródła powołać ale zapewne poszedłby następny stygmat więc może lepiej NIK
http://leszno.naszemiasto.pl/archiwu...ndel,id,t.html

No i kto bzdury wypisuje.
powołujesz sie na artykul dziennikarzyny o nieznanym autorytecie, napisany jednostronnie i bez sprawdzenia sytuacji.
centra krwiodastwa przekazują krew szpitalom oczywiscie odpłatnie, ale sa to koszty pobrania, badań, utrzymania personelu i sprzętu.
nikt na tym biznesu nie robi.
jak ci to nie pasuje - idz oddaj krew w przyszpitalnym punkcie poboru - krew wtedy bez niewiadomo jakich rozliczen trafi do pacjentów tego szpitala, lub zostanie wymieniona na tego szpitala pacjentom potrzebną.

ale najlepiej - nie oddawać wcale. nie pomoge potrzebującym, bo jeszcze przypadkiem ktos na tym zarobi i bedzie mial lepiej ode mnie. swietny sposob myslenia.

jak juz sie czepiac, to chyba wiekszym problemem sa mieszkancy miejscowosci graniczących z niemcami, gdzie za donacje sie płaci (niewielkie sumy bo ok25 euro) ale jednak. a w polskich bankach nadwyżki nie ma chyba nigdy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości