|
|
#661 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Koty perskie
Jak to nie pers??? Ojejku ale mnie zaskoczyłaś. ponoć to w 100% rodowodowy pers....Jadę go za tydzień obejrzeć, już się umówiłam
ps dziękuję za odpowiedz zmieniałam zdjęcie by lepiej było pyszczek widać
Be a friend of mine. I’ll share some wisdom with you. Don’t you ever get lonely, From time to time Don’t let the system get you down Edytowane przez sintagma Czas edycji: 2010-08-31 o 15:54 |
|
|
|
|
#662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raczej nie sądzę, żeby był rodowodowy. Nos ma starego typu. Co to za hodowla?
|
|
|
#663 |
|
Wtajemniczenie
|
Musiałabym się tż'a zapytać- ma być upragniony od dawna prezent
Od zawsze marzyłam o niebieskim persie ( mam już kotkę maine coon i chciałam dla niej towarzysza). Za tydzień właśnie jedziemy go wspólnie obejrzeć.
Be a friend of mine. I’ll share some wisdom with you. Don’t you ever get lonely, From time to time Don’t let the system get you down Edytowane przez sintagma Czas edycji: 2010-08-31 o 16:02 |
|
|
|
|
#664 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kot chętnie je z mojego palca,smakuje mu. Ma 6 miesięcy,pers.
|
|
|
#666 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak min 2 razy w tygodniu lub co 2 dzień mniejszą ilość |
|
|
|
|
|
#667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
Też jestem szczęśliwą posiadaczką kocicy (persa) od 3 lat. Wszystko pięknie, tylko jest strasznie humorzasta. Pogłaskać - tak, ale tylko wtedy kiedy ona ma na to ochotę, bo inaczej gryzie i drapie. I niestety jest agresywna jeśli chodzi o dzieci i mojego tatę. Ma uraz do niego. Wystarczy, że się zbliży do kontenerka, a ona się jeży, warczy i go atakuje. Ale mam z nią inny problem. Meruda nie znosi się czesać. Co za tym idzie, robią się jej kołtuny. Już kilka razy ją obcinaliśmy, ale myślę, że to nie jest rozwiązaniem, żeby kot długowłosy, chodził ogolony. Czy Wasze koty lubią się czesać? No i jak można ją przekonać do czesania?
|
|
#669 |
|
Zakorzenienie
|
Naszego "persa" przygarnęliśmy ponad rok temu jako dorosłego 3 letniego kocura. Też nie lubi się czesać, szczególnie w miejscach gdzie robią się kołtuny, tzn. pod pachami, na brzuchu, w pachwinach. Po grzbiecie i pod brodą jest ok, w innych miejscach już nie.
Na początku walczyliśmy z nim i czesaliśmy go na siłę, ale to nie był dobry pomysł, bo kot się denerwował, a my chodziliśmy podrapani. Teraz co kilka miesięcy jeździmy z nim do kobiety, która zajmuje się pielęgnacją kociej i psiej sierści i ona go nam wyczesuje z kołtunów i nadmiaru futra. Przycina futerko na opuszkach łapek i w okolicy odbytu i cewki moczowej, żeby nie brudziło się podczas załatwiania. W lecie w ogóle ogoliliśmy go, bo było mu gorąco w upały, ale już po 3 miesiącach wyglądał jak zwykle. Wstawiam zdjęcia: - zdj. 1 - w pełnym owłosieniu - zdj. 2 - trochę odrośniętym - zdj. 3 - ogolony
|
|
#670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki szczurek mały z wielkim ogonem![]() Moja kocica wydaje się taka wielka przez to futro, a jak ją ogoliliśmy, to taka maleńka się zrobiła...
|
|
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
http://aukcjewp.wp.pl/kot-perski-per...361627217.html
witam, co myslicie o tym kotku ??ogolnie nie podobaja mi sie persy, ale ten mnie urzekl...
|
|
#672 |
|
Rozeznanie
|
żywy prezent na mikołajki od handlarza
ja bym prędzej na adopcjach poszukała |
|
|
|
|
#673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od mcy szukam i albo stare albo mlode dachowce ;/ bede szukala dalej mojego maine coona lub norwega
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2010-12-11 o 08:55 |
|
|
|
|
|
#674 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: koty perskie
Cytat:
zawsze zawijam jej papierek od cukierka w następny papierek i rzucam jej a ona przynosi mi go w buzi . Możliwe że moja kotka jest mniej leniwa bo nie wiem jak inne persy. |
|
|
|
|
|
#675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie ma szans jej wyczesać - nie jest to dla niej żadna forma zabawy, żadna przyjemność.Taka jest humorzasta.
|
|
|
#676 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#677 |
|
Raczkowanie
|
witam
a jest sens kupienia persa mającego ok 2 lata? Czy nie będzie z nim problemu przyzwyczaic się do nowego własciciela? a jak bym się zdecydowała na co musze zwrocic uwage by potem nie załować? |
|
|
|
|
#678 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ale jest taki kochany, lubi się przytulać itd... Musisz po prostu poobserwować kota, jak się zachowuje itd. Nie krępuj się go obejrzeć: pod ogonem, czy nie ma biegunki lub pozasychanych odchodów, jak wyglądają okolice oczu i nosa, czy ma czyste uszy, gęstą sierść. W miarę możliwości może uda Ci się podejrzeć, czy załatwia się do kuwety. I jeżeli będziesz płacić za niego określoną kwotę- zapytaj o szczepienia i koniecznie weź książeczkę zdrowia. Mój niby miał, ale właścicielka ' nie mogła jej znaleźć' ... Dodam, że mój pers był jednym z 30 znajdujących się w jednym pokoju...
|
|
|
#679 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy trafił do nas Arasz miał ponad 2 lata i my byliśmy jego 7 domem (i ostatnim).
Mogę tylko przypuszczać dlaczego tak często zmieniał domy... Po przyjściu do nas pojechaliśmy z nim do naszej wetki i okazało się, że kot miał gigantycznego świerzba w uszach, miał pozasychane takie czopy z tego całego "syfu"... aż się dziwiłam, że cokolwiek słyszał. Poza tym było OK ![]() Kot perski wymaga jednak więcej uwagi niż zwykły dachowiec czy kot rasy krótkowłosej. Trzeba go regularnie czesać lub strzyc, dbać o czystość okolic oczu, naszego czasami trzeba podmywać, bo zdarza mu się zabrudzić futro podczas wizyty w kuwecie itp, itd. ![]() Nasz Arasz dodatkowo jest nieznośny domaga się bycia w centrum uwagi, goni nasze pozostałe koty, śpi w łóżku na mojej poduszce, nie daje się czesać więc od czasu do czasu jeździmy z nim do kocio-psiego fryzjera, nie daje sobie obciąć pazurów, zdemolował już drapak i 2 fotele, a jaki ma donośny głosik gdy czegoś chce, ale... nie wyobrażam sobie żebym mogła go oddać
|
|
#680 |
|
Zakorzenienie
|
Do persa trzeba mieć dużo cierpliwości, moja Meruda jest indywidualistką, nie ma szans zrobić tak jak ja chcę, zawsze jest tak jak ona chce. Prawda jest taka, że jest rozpieszczona i robi z nami co chce
![]() Z czesaniem jest u nas największy problem - zaczyna gryźć i drapać, za to oczy czy pazury - bez problemowo.
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
oczy i uszy czyścimy raczej bez problemów, mąż trzyma kota, a ja czyszczę z pazurami jest największy problem, bo kot za nic nie chce siedzieć spokojnie, a obcięcie pazurów, których nie widać spomiędzy futra i na dodatek szamoczącemu się kotu jest dość trudne
|
|
#682 |
|
Przyczajenie
|
Witam was!
![]() To jest mój pierwszy wpis na tym forum, ale juz od dawna śledzę ten wątek. Bardzo dużo czytałam o persach. W sumie jestem ich fanką, ale nie mam takiego kotka. chciałabym, żeby to się zmieniło Stwierdziłam, że stać mnie na niego i jestem już "na swoim"... Przeglądałam całe mnóstwo hodowli kotów perskich... Może poradzicie mi z jakich hodowli kupić kociaka? Z jakich wy macie swoje koty? Dodam, że chce kotka całego bialutkiego i do kochania, na kolanka Macie takie kotki? To proszę napiszcie z jakiej hodowli je macie!
|
|
|
|
|
#683 |
|
Raczkowanie
|
Witamy wszystkich z moja Lunką ;-)
|
|
|
|
|
#684 |
|
Raczkowanie
|
a to mój pers Misiu
|
|
|
|
|
#685 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
należy do Go!Go! z miau.pl nazwy hodowli jak zawsze nie pamietam |
|
|
|
|
|
#686 |
|
Przyczajenie
|
ale fajne te wasze kociaki
|
|
|
|
|
#687 |
|
Przyczajenie
|
Ja za persika zaplaciłam 250 zł .
To i tak mało . ![]() Persy są bardzo fajne i przyjacielskie . ALE jednak uparte jak osioł i jeszcze gorzej . Swojego muszą dopiąc . Wez takiego ze schroniska , po co masz dac tyle kasy co ja . A takie zwierzatka ze schrohniska są podwójnie kochane i bardziej się przywiązują .;D Wymagają dużo pielegnacji , ale to przyjemnosc . Nieraz naprawdę można się pośmiac . Polecam ^^
|
|
|
|
|
#688 |
|
Rozeznanie
|
"Ja za persika zaplaciłam 250 zł .
To i tak mało . "dużo,jak na kota niewiadomego pochodzenia |
|
|
|
|
#689 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#690 |
|
Wtajemniczenie
|
Essentiales
mala258963 (kot niewiadomego pochodzenia) nie piszcie pers czy w typie bo jak nie ma rodowodu to jest to kot i nic więcej - dachowiec, mieszaniec po co było wspierac pseudo .... nie lepiej wziąć kota ze schronu lub DT; nie ma sie czym chwalić |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.

Od zawsze marzyłam o niebieskim persie ( mam już kotkę maine coon i chciałam dla niej towarzysza). Za tydzień właśnie jedziemy go wspólnie obejrzeć.